Az egyik ragasztó cicó-féle sopro vödrös, ha jól emlékszem, de majd ő helyesbít. Az enyém Knauf vödrös, avval is csináltam az egyik táblát, tavaly nyár óta van nyitva és a telet itt töltötte, ami azt jelenti, hogy 10 fok körüli helyiségben. Semmi baja nem lett. A különbség a sopro-knauf között annyi volt, hogy a sopro finomabb, krémesebb, mondhatnám úgy is, hogy szimpatikusabb, de a knauf is ugyanolyan jó erre a célra.
Kipróbálhatnád, hogy így csinálj burkolatot a kerti csap köré. Még a csap helyét is ki tudnád vágni. A Duosok honlapján szépen le van írva, hogy kell görbíteni, de azt már biztosan elolvastad te is.
A tábla mérete 1,25 x 0,60 cm, ha összeadom a hozzávalókat, akkor egy tábla kb. /és ez már a maximum ár, csemperagi árától függ inkább/, akkor 2.000 Ft-ból kijön. A kapható kész wedi mérete 2,50 x 0,60 cm, tehát ez a nagyság 6.000 FT-tal olcsóbban megoldható házilag.
A milváé annyival jobb, mint az eredeti, hogy világos és símább a felszíne.
A WEDI szürke ragasztós felszíne hajlamos kitöredezni a széleken, pl egy fűrészelés során, nem tudom, az a vödrös ragasztó, amit milva használ, nem rugalmasabb-e.
milva, mi a pontos specifikációja ennek a vödrös ragasztónak? Mennyi idő alatt válik használhatatlanná a kinyitott adag?
Ja, és 3mm vastag forrasztóónt vizvezetékszerelési boltban kérjél, ott tekercsben adják (kevesebb a hulladék) ólommentes (kevésbé szürkül) és sokkal olcsóbb.
A vizcsöveket forrasztják vele, és 4000 körül van kilója! (mielőtt valaki hangosan elborzadna, és elküldene a metalloglobusba, elmondanám, hogy sokkal drágább a drótra formázott ón, mint bármelyik rúdkiszerelésű bádogosón!!!Azt már 3000 alatt meg lehet kapni)
Szombaton a lányok zsűrízték, szerintük is jó lett a merevsége. Én azt gondolom, hogy ha én kevertem volna ki a ragasztót a sötétszürke por csemperagiból, akkor némi túlzással ugyanolyan lett volna, mint a készen kapható. Természetesen arról nem tudok nyilatkozni, hogy ha pl. ilyenből szeretnék egy ívesre hajlított zuhanyfülkét kialakítani, akkor hogyan is működne. Mindenesetre az alap 100 %-osan ugyan az, mint az eredeti wedinek.
Feri, tegnap a boltban tapogattam hosszasan a 3 mm vastag forrasztóón pálcákat. Van annak valami ellenjavallata, hogy azt mozaikba beépítsem? Olyan könnyedén formázható...
Igen, vödrössel. Az alapra rákened a csemperagit nagyjából 2-3 mm-nyit és abba jól belenyomkodod, masszírozod a hálót. Aztán a felesleges ragasztót a gumis fugalehúzóval lehúzod, így szép sima lesz a felülete. Én egy kicsivel nagyobb hálót szabtam, mint amilyen az alap, aztán mikor megszáradt, sniccerrel remekül le lehetett vágni róla a fölösleget, ebben az esetben várjál addig, míg csontszáraz nem lesz a cucc. De talán ez a módszer fölösleges, csak elsőre nagyon biztosra akartam menni, hogy a sarkokra is rendesen ráfeküdjön a háló.
Ami engem elég rendesen meglepett, az az a kinyilatkoztatás volt, hogy ha lehet, kerüljük el a kültéri mozaikozást!!!!!
A faggyal kapcsolatban igen komoly averziói voltak:
"A mi éghajlatunk a lehető legrosszabb a mozaiknak.Nálunk minden nap egyszer befagy egyszer kiolvad a mozaik fél éven át, minden évben! Akkor inkább Szibéria, ahol egyszer befagy, majd 10 hónap múlva kiolvad!"
Aztán a másik nagyon fontos dolog, amit már máshol is olvastam, hogy ha épület falára dolgozunk, azt is fontoljuk meg, mert a belső páranyomás egyszerűen lelöki a falról a művet.Erre példának a Gresham palotát hozta fel, amit ő restaurált, és ugy 100 évet sem bírt ki, 2002-ben gyakorlatilag a teljes cucc a földön volt.
Na persze köszönöm szépen, gondolom bármelyikünk odaadná bármelyik művét, hogy 100 év múlva restaurálják! :))) ( és persze ő gondolom az ókori művekkel von párhuzamot, amikből léteznek hibátlan kétezeréves példányok is)
Tehát ilyen esetre gondolom a használt anyagok lehetőleg valamilyen szinten páraáteresztőek legyenek, de ezt sem fejtette ki bővebben, és fogalmam sincs, nincs-e ellentmondás a kettő között!
Ez nagyon klassz ! Milvaúrnak máris megmutattam, elnyerte a tetszését a négyszögletes. Ez úgy látom nálad van fényképezve és nem is emlékeztem rá, hogy láttam volna, vagy feltetted volna ide a topicra. Köszi az ötletadást :)
Amennyiben végigolvastad, láthatod, hogy mindenkinek ingyen van. Azt szeretném elkerülni, hogy néhány gerinctelen emberke előadja, hogy ő készítette. A másik része viszont engem véd, ha pl egy olvasó a kezét kezdi vagdalni a zagzaggal, és én erre külön nem figyelmeztettem, akkor perelhet (főleg USA-ra jellemző)
Nekem van egy olyan dohányzósztalom amit még a hőskorban csináltam, semmi minta csak ahogy a kalapács kiadta:) Talán még egy darab fogóm se volt. Na abban van jónéhány háromszög mivel ez a hülye csempe általában így törik. Na és mivel különböző vastagságok is voltak, próbáltam kiegyenliteni és jónéhány úgy süllyedt meg, hogy a szúrós vége kiáll egy kicsit...Hát nem törlőruha barát asztal...