Ide várunk minden kismamát, akik 2011 első felére várják babájukat! Gyertek minél többen, pocakosodjunk együtt és osszuk meg egymással tapasztalatainkat, örömeinket és esetleges gondjainkat is! http://2011elsofelev.uw.hu
Enyimlány nem evett túl sokat ma délelőtt, inkább csak kézben akart lenni. Egyébként időnként olyan undorral tudja bevenni a cicit a szájába, hogy most már megpróbálok fényképet készíteni róla, mert az a fej nem semmi! Aztán persze ami jön belőle az tecccciiiiik!
Van egy olasz receptkönyvem, abban van ez, már én is készítettem, úgyhogy tudom, milyen fincsi! És dekoratív!
Újabban a mángolddal kísérletezek - páromnak a mániája és tele van vele a kert - ugye csak egyszer kell telepíteni, aztán kel magától - már most is szedhető a friss. A köztudatban mindig az van, hogy ugyanúgy kell használni mint a spenótot (a köztudatban), vagyis főzeléket belőle. Kipróbáltam, nem szeretem! De azóta készítem töltikének - szuper mert a levele nem igényel előfőzést, és van egy mángold lepény receptem is, amit alapreceptként tartok számon, de gyakorlatilag bármi maradék beleilleszthető, még mindig jó sült ki belőle!
Bartloka, szerintem semmit sem rontottál el. Én úgy látom, hogy a dolog nagymértékben gyerek függő. Ugye két fiam van. Zsé egy pillanatra sem volt el magában, folyamatosan szórakoztatni kellett, mert ha nem, teli torokból üvöltött és 2 óra kiabálás után sem hagyta abba (párszor próbáltuk). Altatás is kínszenvedls volt, hosszas ringatás után lehetett letenni, néha még egy évesen is ringatni kellett...
Olivér pedig teljesen más fajta. Most is itt fekszik a játszószőnyegen és bámulja a játszóíven lévő báránykákat, figurákat, tök jól elvan lassan 45 perce... Ne lincseljetek meg. :-)) Néha odaszólok neki, néha megpöckölöm a játékokat és csend van... Máskor a kezecskéjét nézegeti, azzal is lefoglalja magát, Zsé sosem csinált ilyet. Altatás sincs, ringatást enm szereti. Hasra kell rakni, cumit a szájába és 3 perc alatt alszik is. Persze, ki kell várnom, míg igazán álmos, egyébként esélytelen. De legalább nem kell vele órákig sétálgatni...
Ugyanaz a fészekalj, nem hiszem, hogy csak nevelés kérdése. Szerintem inkább temperamentum függő. persze, el lehet rontani egy "jó" gyereket is...Nekem is nehéz volt visszafognom magam, hogy Olivér másfajta gyerek, nem kell folyton körbeugrálni. Az időm 90%-át továbbra is Zsé viszi el. :-((
Vagyis sóskához, bocs...mindkettőt imádom. Spenótból tortát csináltam 2 hete - spenótot felolvasztottam, hozzá vaj, túró, tejszín, tojások, bele sós linzertésztával kibélelt tepsibe, mélyedéseket bele, abba nyers tojás beleüt, rá egy réteg sós linzer és mehet a sütőbe. Másnap reggelire ettük, isteni...!
Egyébként a következő gasztro próbálkozásom az angol pie lesz, még kóstolok egyet mikor megyünk és nekilátok itthon..imádom a pork pie-t, a Borrough Marketen lehet enni istenit..:-)
jó, persze, így belegondolva nyilván. amúgy meg mindenképp szűrik, hát max. ott dobják a kukába, nem itthon én, nem?! (na ez nem komoly!) én is jártam szennyvíztisztítóban (juteszembe, még az ülepítők méretezésének számítását is tanultam - nem mintha ma már tudnám, régen volt) emlékszem az elején rögtön bazinagy fésűn akad fenn a szilárd anyag. de sztem azon a törlökendő áthussan...
Juteszembe: sóskapesto. Megvolt. Összeszecskáztam a sóskát, fenyőmagot, parmezánt olívával, sóval és egy pici fokhagymával. De a sóskának annyira karakteres íze volt így nyersen, hogy az egészet átmelegítettem egy kicsit egy wokban némi cukorral. Aztán rá a spagettire. Nagyon fincsi lett! Párom azt mondta, mától ez a kedvence! :)
sztem inkább a lebomlás a kérdés. A wc-papír laza szerkezetű papír, a popsitörlő, pont az ellenállósága miatt, vastagabb valami, nem ázik szét a vízben úgy. A normál wc-papír gyakorlatilag híg massza lesz a csatornában, mire eléri a szennyvíztisztítót (technológiailag az már úgy nagyon jó a tisztítónak). Egy szemináriumon hallgattunk erről valamennyit, az oktató mondta, h a szennyvíztisztítás legnagyobb átka a szilárdhulladék, amit szűrni kell, aztán jól kitaláltam, hogy a kotongumié a legnagyobb részesedés. :)
Mi még az első esküvőnkre (december) kaptunk egy évjáratos Don Perignon-t. Hogy azt már hányszor akartuk meginni...de hát valahogy estére nem elég ünnepi az alkalom:-)
Viszont ha valami csoda folytán jövő csütörtökön a másodfok jóváhagyja az első fok döntését, nem ússza meg...! :-)
Egyik délután kínomban én is felcsavartam a hangerőt - amúgy is szoktatni kell, mert nagylány követeli az autózás közbeni zenehallgatást, de eddig leállítottam - és Cipity Lőrincet hallgattunk. Csodálkoztam, mert 3. számnál már aludt a karomban, még az ágyba is be tudtam tenni. Aztán mikor lahalkítottam a zenét, elkezdett nyöszörögni, úgyhoyg újra rá a hangerőt - és békésen aludt is tovább. A hazatérő családtagok kicsit csodálkoztak, hogy buli van, vagy mi? Neeeem, csak alvás :))!
Najóó...ma is sütök egyet, de most áfonyás-túrósat. Meg mákosat is szoktam, olyan töltelékkel mint a bejgli..
Szóval: 1 RAMA, 1 tejföl, 1 egész tojás és 1 sárgája, 1 cs sütőpor, 2 kanál fruktóz (én nem használok cukrot de persze azzal is lehet) 1 cs sütőpor és annyi liszt amennyit felvesz ez a cucc. Gyorsan összegyúrom, kétfele osztom, bele a tepsibe/kerámia formába, ráteszem a kihűlt tölteléket majd a másik réteget. Tetejét tojással megkenem, vékonyra vágott mandulával-dióval megszórom és 180 C-os sütőben fényes barnáspirosra sütöm.. a szülinapomon volt ilyen, megkeresem a képet és beszúrom.
Egyébként ez a tészta bőven elég egy nagy tepsire, csak hát ugye (ahogy láttad is) én jó részét megeszem nyersen...:-PPP Szóval ha csak tortaformába kell, akkor elég a fele is.
Almatöltelék: 7-8 szem alma megmos, héjastól lereszel, megpárol, némi fahéj bele és kihűteni. (én nem cukrozom)
Túrótöltelék: fél kg túró (vagy a tepsihez 1 kg) plusz gyümölcs, befőtt vagy aszalt gyümölcs, némi fruktóz, 1 tejfől és egy kis búzadara..
Még így is sokkal többet tudsz felmutatni mint én! :)) Na sebaj, hamarosan hazajön barátnőm, ő nagy ebben, majd kifaggatom. Bár nem ad nekem sok esélyt, hogy komoly eredményeket érjek el, merthogy szerinte nem vagyok következetes... Igaz, valóban következetesen felveszem ha sír, és valszeg vajszívűbb vagyok mint ami kell a módszeréhez. Mindegy, egyszer minden gyerek felnő! És akkor majd alszik! (néhány napja figyel egy pezsgő a hűtőnkbe, hogy majd apával "pezsgőfürdőt" veszünk, ha egyszer mindkét kölök korán elalszik - na azóta mire elalszanak, addigra mi is...max. jó lesz az egyik lány 18 szülinapjára :)
Húú Bartloka, nosztalgiázom, mennyit énekeltem én is, meg táncoltunk, a you tube volt a segítségem karaokiztam vele, mentek a mesebetétdalok, meg a bálizenék, a Lidinéni annyit volt a vásárban....,:-))) Hajnali 3-ig roptuk. Laura sem maradt sokat annyi idősen egyedül, cserébe most 1 órát is simán eljátszik magában.:)))
Hja kérem, az öt percet a "nagyoknál" értem el, kb. másfél éves korukra:) Marcit még altatni kell. Vagy babakocsiban/hordozókendőben alszik el, vagy belealszik a szoptatásba, vagy melléfekszem, és példamutatóan elalszom én, hamarabb, mint ő:)
Ez a nyüszi ma nálunk is programon volt, sirdogálva elalvás, talán ha 0,5- 1órát aludt( amugy 2órát simán alszik),és eszébe jutott, hogy marha éhes, reggel bezzeg inkább kinevette a cicit mint hogy evett volna.
Tegnap minden amihez főzés címén hozzányúltam, balul sült el. Miután megmentettem a félig leégett csirkecombot, a paradicsomleves kilötyögött, a cékla pedig amit főztem keserű volt. Pedig ennyire nem szoktam béna lenni. Ma "csak" enyhén barna kókuszcsókot sütöttem, úgyhogy asszem a fagyasztóból választok ebédet! Remélem tésztát nagyobb baklövések nélkül képes leszek kifőzni a sültkáposztámhoz. :(
Lehet hogy ott a hiba hogy nem fekve szoptatok?! De mit csináljak, nekem az nem jön be! Meg a lányt is meg kell böfiztetnem - valahogy egyenlőre még elég sok levegőt nyel, szóval muszáj, mert ugyan fekve is kijön belőle, de akkor a tejjel együtt. :(
Nekem lehet hogy azért cél az egyedül alvás, mert egyeskével nagyon nem sikerült - gyakorlatilag 4 évesen még fogni kellett a kezét elalvás közben. Mostanra azért rendbe jött a helyzet, már elég ha kutyót öleli...
Nálunk az elalvás egész jól megy...Remélem nem kiabálom el! Reggel 8 körül kelünk, reggeli, peluscsere, felöltőzés, aztán játék a bölcsőben. Reggel kb. 1,5-2 órát van fenn, aztán jelzi ,hogy ő bíz ám már álmos (csak panaszkodik) megfordítom a hasára, még forgatja a fejét pár percig aztán elalszik. Ebéd után változó mikor és mennyit alszik,de akkor is megy a kiságyban. 4óra után már inkább csak bólintások vannak, és innentől már akarja, hogy foglalkozzunk vele, ölben legyen. Innentől sűrvebben is eszik. Nála akkor jöhet az alvás, ha teljesen jól van lakva. Van hogy cicin elalszik, de álltalában csak k.o. lesz, csak nyetlik, ilyenkor irány az ágy, fejforgatás és aztán alvás. Elalvás előtt 2óránként eszik, de aztán 9órát alszik reggel 8-ig.
tejgebríz, sztem a mi gyerekeink összebeszélnek :D (nem először figyelek meg hasonló viselkedést) Andris dettó ugyanez. elvittem sétálni, az összes térköves utcát végigjártuk a környéken, majd felhoztam a teraszra, persze egyből rázendített...
Nagyon jók a tegnapi témák, érdeklődve olvastam Tücsök és mrs.dry hozzászólásait a pihiszékkel kapcsolatban, mikre kell figyelni, erre nem is gondoltam, hogy egyesekből ki is csúszhat a ded. Megint tanultam valamit!
hát ez engem is nagyon érdekelne! el kell énekelni a teljes repertoárt, hogy elaludjon. vagy pedig elalszik mellen, és amint berakom a kiságyba, kipattannak a szemei. és kezdhetjük előlről...
Háát, ezen még sosem gondolkoztam - nekem nem volt cél hogy egyedül aludjon a gyerek...Bazsi mindig cicin aludt, este meg velünk volt amíg bírt aztán "beájult" vagy cicin vagy ahol épp volt és akkor leraktam. (ha este 11-kor került ágyba, reggel 6-kor már kukorékolt...) Amikor ovis lett és korán kellett kelni, mi is feküdtünk vele 9-10 közt...addigra már a saját szobájában, és ott fel sem merült hogy meg kellene várni míg elalszik. Mese, jóéjt-puszi és pár perc DVDt még nézhetett...amikor kikapcsolt a TV, alvás, nem is próbálkozott az átjövéssel. Az exem össze-vissza dolgozott, kis korában ezért nem volt rendszer, de az ovira "beállt".
Lilivel annyiban más hogy totál kiszámítható módon élünk - koraiak vagyunk mindketten a párommal, ébredünk együtt 6-kor, 3/4 7-ig a "mi időnk" reggel, dumálunk-kávézunk. Bazsit ébresztem utána, a párom meg megy készülődni. Este viszont Lili fél 9 körül igényli a fürdetést - általában felmegyünk mindannyian, komótosan megfürdünk, aztán megvan a rutin amit csinálunk. Fél 10-re mindenki ágyában...Lilit szopival altatom úgy hogy "átlógok" hozzá, van hogy bealszom de többnyire nem és még dumálunk-tvzünk Apával.
Szóval ha jól belegondolok én "altatok" hisz együtt fekszünk le - persze olyan is van hogy mégsem és amikor Bazsi nincs együtt még visszajövünk le fürcsi után, akkor szopizik-elvan-szopizik és utána együtt alszunk el. Vagyis altatok de mégsem - igazából az esetek nagy részében együtt alszunk el este..
Napközben meg ahogy sikerül - gyakran cicin alszik el. Ha álmos, eleve a kanapén cicizünk fekve, ott jókat tud aludni. Meg a hintában szokott bealudni, esetleg séta közben. (most voltunk épp hordozóval gyalog a gyógyszertárban meg locsoltunk kinn, nagyot aludt)