Tehát erő/felület=nyomás, srlódás függ a felületre ható erőtől és a súrlódási együthatótól. Ez az elmélet, a többi a gyakorlat. A fizikustól a mérnökig ...
Azért 1 dolgot ne feledj, a tematizált fórumon nem kell minden topicot olvasni! Ha nem érdekel pl a vásárlás, vagy más témák, akkor azt a topicot nem olvasod. Itt kénytelen vagyok beleolvasni minden hozzászólásba, ha érdekel ha nem, hogy tudjam egyántalán miről van szó. Így napi szinten akár 100 hozzászólást is el kell olvasni, amiből lehet csak 1 téma érdekel amiről mondjuk 10 hozzászólás született. Akkor meg minek olvassam el a többi 90-et? De abban iagazd van, hogy "ízlés és megszokás dolga"...
HA nagy a hó akkor a szélesebb a jobb,nem süllyed el :))))) ,ha kicsi akkor a keskeny,mert az kinyomja a havat magalol (nagyobb a felületi nyomása) :))) A rally autokon meg azért van keskeny gumi a jeges versenyeken,mert az szöges!!!így ahhoz nem tudunk viszonyítani:)) vagy ilyesmi és ennek kombinációja:))))) De van jobb témám: melyik auto tudja átvinni az erőt az útra végtelen sebességet feltételezve? Az első kerékhajtású,vagy a hátsó :))) Az összkerekes nem ér:)))
Előbb utóbb mindenből "katyvasz, adathalmaz" lesz a hozászólások számának növekedésével, bármennyire is tematizált egy topik. Én ezt az egyet sokkal kevesebb idő alatt pörgettem át,még 2-3 olvasatlan oldallal is, mint hogy sok külön tematizáltat kelljen nyitogatni. De ez ízlés és megszokás dolga..
ha elméletileg minden passzol akkor havas felületen azért jobb a keskenyebb gumi, mert nagyobb lesz a felületre ható nyomóerő így az jobban belesüpped a hóba és .........
de ugyebár ez is csak akkor igaz ha elméleti sikon gondolkozunk, mert pl fél cm hó esetén nem működik a dolog.
A fizika szerint a súrlódás (azaz a tapadás) a felület nagyságától nem függ, csak a súrlódási együtthatótól és a súrlódó test tömegétől, azaz a felületre merőlegesen ható erő nagyságától. Így mindegy, milyen széles az adott abroncs. Az viszont igaz, hogy a keskenyebb abroncs könnyebben vág utat magának a hóban, latyakban. További előnye télen a keskenyebb és emiatt ballonosabb abroncsoknak, hogy kevésbé sérülékenyek. A hóban, latyakban nem láthatók olyan jól a kátyúk, úthibák, ezeknek pedig a kevésbé peres, ballonosabb abroncsok jobban ellenállnak, mint peres társaik.
A tapasztalat szerint tehát praktikus okokból ajánlatos keskenyebb abroncsot választani.
A baj az hogy ketté fog szakadni a társaság. Egyik fele ezen a fórumon, a másik meg a másikon. Személy szerint nekem nem okoz gondot egyik fórum sem, mivel informatikusként talán jobban átlátom, DE! Nem igazán szeretném mindkettőt olvasni, így előbb utóbb kénytelen leszek választani. Azt meg pláne nem szeretném, hogy aki minkettőn aktívan részt vesz, annak ugyanazon hozzászólását 2x olvassam.
Én megértem azt is aki itt fórumozik, mert talán egyszerűbb a felülete, megszokott, nem kell az előző hozzászólást "becsomagolva" megint látni és mazsolázni hol is van az új. Viszont tény az is, hogy ez itt olyan mint egy nagy terem, ahol a résztvevők kisebb csoportokban beszélgetnek különböző témákról, de ha egészébe nézem az egészet, akkor egy nagy katyvasz, adathalmaz, amiből szintén mazsolázni kell.
Valahol meg kéne találni a középutat, mert az hogy egyik fórumon a másik fórumon olvasottakra hivatkoznak, az valahol nem az igazi...
Én se! :) Ez kb olyan örök vitatéma mint hóban a keskenyebb vagy a szélesebb gumi jó! Még fősulin kiszámítottuk,h a szélesebb,mégis mindenki a keskenyebbet mondja és használja... Egy biztos az elmélet és gyakorlat sokszor nem fedi egymást (legalábbis az én felületes tudásom mellett) :(
hát fizikus nem vagyok és nem is leszek, azt viszont gyakorlati tapasztalatból tudom, hogy minél szélesebb egy gumi (minél nagyobb a felülete) annál később fog megcsúszni fékezéskor adott körülmények között. Teljesen mindegy, hogy ezt surlódásnak, vagy recekitámasztótámpöcöknek hívjuk.
Suzukival ebben a szeles időben életveszély annyival menni(meg szerintem amúgy is.. Gyorsulni, kanyarogni jó vele, de szerintem alattam soha nem fog kiderülni mennyit bír végre az autó, max versenypályán szélcsendben...). A hétvégén mentem már az új verdával, m7esen, egykét széllöket elég szépen megdobott, pedig ezen 195/45R17" van(gyárilag) Egyébként meg ellenpélda az összes jampi akármilyen autóval. Ma pl este minden lámpánál betalált valaki(M5től kezdve gtv alfán át szinte mindenféle autó), mindenki abban a hitben él hogyha már 17" meg spoilerek akkor tuti lámpától lámpáig fogok versenyezni.
Bár én "internetfüggő" vagyok, én is maradinak mondhatom magam, egyszerűen képtelen vagyok átlátni, és megszeretni az olyan kialakítású és kinézetű fórumot, ahol az egyéb információk, karakterek, jelzések vastagvonalak grafikusan egyszerűen elterelik a figyelmet az adott hozzászólástól, és a forma túlnő a tartalmon. Ez egy régi, és talán rossz beidegződés, de sajnos nem tudom megszokni, hogy a sokszor egy teljes oldalon 3 egy soros hozzászólás az új infó, a többi az előzők idézése beszúrása, neminformális vastagsáv elválasztás stb,..