Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.22 0 0 114447

Elfagyhat. Miért ne fagyhatna el?
Ha szakaszolsz valamit, abból még baj sose volt.

Előzmény: NeomatiK (114445)
W_B Creative Commons License 2020.06.21 0 0 114446

Sziasztok!

Egy barátom vett egy házat, ahol anno az utcában nem volt csatorna, ezért a csatornabekötést úgy oldották meg, hogy egy átemelőszivattyaú küldi át a szomszéd kertjében lefektetett csövön keresztül a szomszed utcában lévő csatornába.

Időközben az ő utcájukba is bevezették a csatornát, ott van a kiállás telken belül.

Mennyibe kerülne arra rákötni? Kb 5 méter árok+cső lenne egyenesen.

NeomatiK Creative Commons License 2020.06.21 0 0 114445

Van egy szigetelt fal 8cm szigeteléssel. De nem biztos, hogy fűtve lesz a helyiség. Ezen a falon padlóból felkanyarodva falikorongba csatlakozva hmv/hhv elfagyhat télen? A cső a falikorongig szigetelt.

Ha elfagyhat, akkor szakaszolnám ezt a csövet, hogy leüríthessem. Egy plusz csapot kéne betennem ehhez.

Kapocska Creative Commons License 2020.06.21 0 2 114444

Vedd le a címkét,oszt kész!

Előzmény: kapus85 (114443)
kapus85 Creative Commons License 2020.06.21 0 0 114443

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni. Adott egy gázrendszer (nemrég vásároltam az ingatlant), ahol 2011-ben leszerelték a gázórát a gázszolgáltatást megszüntették.Végre találtam egy szakit (illetve 2-t), aki meggyőzött arról, hogy a régi rendszert az eredeti gázterv alapján újra üzembe lehet helyezni , amit a gázszolgáltató át fog venni.6 feltételnek kell megfelelnem (eredeti gázterv megléte, tömörségi vizsgálat, hő-és áramlástechnikai számíás, kéményseprő engedély a kéményre, EPH jegyzőkönyv, és a gázszolgáltató MEO-sainak az engedélye, valamint kisebb dolgok, hogy a csapokat ki kell cserélni sárga golyóscsapra,+ le kell festenem az összes gázcsövet és mérőóra szekrényt). Az első 3 feltételt már teljesítettem is, és ekkor derült ki, hogy az eredeti gázterven egy ÉTI 25-ös gázkazán szerepel, fizikálisan pedig egy Termotéka 25-ös gázkazán van a pincébe rendszerbe kötve (használton kívül a vegyestüzelésű kazán mellett).

A kérdésem csak az lenne, hogy akárhol olvasom a két típust együtt említik éilletve egyként kezelik ÉTI 25 -Termotéka 25. A gázszerelő mester szerint nem ugyanaz. Kérlek erősítesetek meg abban , hogy ez a két típus tényleg különbözik?

Köszönöm szépen előre is.

sylvanus67 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114442

Mi pl. elfelejtettuk kivenni a mosógép szifonbol a dugót, szenvedett is a mosógép rendesen. 

Előzmény: Andzsin-szan (114439)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114441

Hülyeség, nálunk nem frocsog. 

Előzmény: ZP (114436)
Ofenbau Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114440

Többször írta, hogy nem akarja szétverni a lakást, de te ennek ellenére

eltüntetésről és eltűnő hőről beszélsz !

Előzmény: Andzsin-szan (114434)
Andzsin-szan Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114439

A megfelelően jól kivitelezett forrasztással és a press rendszerrel se szokott gond lenni.

Mindenképpen hozzáértő szakember készítse!

Sokszor sokan gondolják,hát ezek meg ezek a munkafolyamatok egyszerűek (én is megcsinálom)....

Utána meg jön a sírás rívás,mikor a nem megfelelő szerelés miatt a fűtés nem üzemel.

Például a "kivitelező szakember" elfelejtette kivenni a csővégzáró dugót,rosszul vágta,sorjázta a csövet,nem megfelelő a betolási mélység,nem megfelelő préspofát használt,illetve a légtelenítésre nem gondolt.

Előzmény: Rita7107 (114435)
Andzsin-szan Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114438

Szerintem az általad leírt tartály + falra szerelhető WC rendesen működik együtt.A fali bekötőcső a WC-be nem megfelelő belógása okozhat fröcskölést.

Na meg ha majd nem akar működni a működtető nyomógomb,akkor a kis átlátszó cső vagy a szelepben,nyomólapban esetleg dugulás,szakadás van.

Én jobban preferálom a Geberit hagyományos "pálcikás" mechanikus működtetést.

Előzmény: ZP (114436)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.19 0 0 114437

Mitől kevésbé szakmunka a press mint a forrasztás? Aki egyikre képes az a másikra is. Ha a rendszerrel gond van akkor mindkettőhöz szakember kell.

Előzmény: Rita7107 (114435)
ZP Creative Commons License 2020.06.18 0 0 114436

Sziasztok,

felmerült egy kérdés, tudtok esetleg tanácsot adni?

A perem nélküli, rimless wc csészékhez tényleg speckó (ritka és drága) wc tartály kell, hogy ne fröcsögjön a víz öblítéskor?

Egy Grohe Rapid SL tartály és egy Roca The Gap fali wc lenne a kiválasztott.

Előre is köszi a segítséget!

Üdv,

ZP

Rita7107 Creative Commons License 2020.06.18 0 0 114435

Sajnos az eltüntetéshez újra kellene bontani a lakást.

A forrasztásos rendszerhez ha gond van szükséges a szakember.

Tehát marad a press rendszer.

Köszönöm a segítségeket. Most már jöhet a szakember.

Előzmény: Andzsin-szan (114434)
Andzsin-szan Creative Commons License 2020.06.18 0 0 114434

A vezetékcsere esetében anyagilag a forrasztásos falon kívüli réz rendszer a legolcsóbb.

Utána a press-es szénacél.

Hagyományos fekete hegeszthető csövet új szerelésnél már ritkán alkalmaznak.

Esetleges komolyabb felújításnál érdemes elgondolkodni a szigetelt műanyag padlóban,falban elvezetett rendszer előnyeiről. Pl. esztétika,hőveszteség a kazántól a radiátorig....

Előzmény: Rita7107 (114432)
Andzsin-szan Creative Commons License 2020.06.18 0 0 114433

Nos,ugye a bimetál melegítésre elhajlik.

Az égőfej hollandi anyás részében van egy kis rugós szelep,aminek a szárát a bimetál lenyomja.Ezzel biztosítják a főégőt,hogy "elméletileg" ne kapjon gázt az őrláng begyújtásakor.

Természetesen a jobb oldalon lévő 1-2-3 állású csap:

1. zárt

2.gyújtóláng

3.-as felé tekerve szabályozható a főláng teljesítménye.

Esetleges hibák:

a csap a 2-es állásban van,így nem gyullad be a főláng.

membrán.Ami jó kell,hogy legyen mert a felette lévő rudazat rendesen mozog oda vissza kézi rásegítés nélkül.

a főégőbe beépített szelep rudazata,ami az esetek 90%-ban nyitott helyzetbe berohad,így állandóan nyitva van.

Mágnesszelep. Valószínűleg ez a ludas,amit egy ilyen 45-55 éves készüléknél nem egyszerű cserélni,javítani.

Ha mégis sikerül érdemes kicserélni a főégőt,bimetált és az őrláng csövét a modernebb kivitelű égőfejre.

Természetesen az ilyen készülékeket már tilos javítani,de kis hazánkban akad még pár darab.  :)

Egy biztos: elektronikai panel cserét soha nem kell végrehajtani benne! :)

Előzmény: LSTDE (114424)
Rita7107 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114432

Itt az alaprajz méretekkel:

A két alsó szobában, és a "konyha" öntöttvas, a felső szoba + "nappali"  az aluminium.

A fürdő régi lemez radiátor.

A kazán látszik, hogy hol van. Ott jön be a gáz csonk is.

Ezt szeretném megcsinálni új radiátorokkal (dunafém, vagy esetleg a javasolt).

Előzmény: Palási (114421)
nixon70 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114431

Ok!

Azért irtam, ott már vannak többéves napelemes tapasztalatok.

Előzmény: Kapimester (114430)
Kapimester Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114430

Igazából azért tettem itt fel a kérdést, mert az elektromos kazán bekötése a meglévő rendszerbe inkább fűtésszerelés. Átmentem oda is. :)

Előzmény: nixon70 (114428)
peterch Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114429
Előzmény: Kapimester (114427)
nixon70 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114428

Van napenergiás fórum, olvass vissza ott, vagy kérdezzél.

Előzmény: Kapimester (114427)
Kapimester Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114427

Olyan 7-9 kW-os rendszereket nézegetek. Igazából fogalmam sincs, egy ilyen rendszer valójában mennyi villamos energiát termel meg egy év alatt. A forgalmazók amiket írnak, az szimpatikus, de hallottam olyant is, ami nagyon nem az. Annyit biztosan nem, ami kiváltaná a gázfűtést is. Tehát az részemről mindegy, hogy az elektromos kazán a nem hideg napokon kiváltja a gázkazánt, a hideg napokon meg csak a gáz megy, és úgy fogyasztja el a megtermelt energiát, vagy megy mindkettő a melegebb, hidegebb napokon, és akkor a villany kevésbé fogy, de fogy a gáz is a melegebb napokon, viszont a hideg napokon a villany rásegítéssel kevesebb gáz fogy. Szerintem teljes szezont nézve talán mindegy is, mikor melyik megy, vagy megy egyszerre mindkettő. Gondolom én. A megtérüléssel úgy számolok, hogy a napelemrendszer törlesztése ne legyen több, mint a villanyszámla csökkenése, mert akkor szinte ingyen, bár inkább 300 ezer Ft beruházással valósul meg az én részemről, mert a többi 0%-os hitel lenne, ami már a zsebemet így nem terhelné, hisz amit befizetek törlesztésnek, az visszajön a villanyszámlán. Ez a gondolat, bár jó lenne találni valakiket, akik már termelnek így áramot, és látják a valós számokat.

Előzmény: peterch (114426)
peterch Creative Commons License 2020.06.17 0 1 114426

Szia !

Jól gondold meg a napelemmezöt mekkorára tervezteted és építteted , ha megtérüléssel is számolsz !

Én biztosan párhuzamosan kötném a villanykazánt .

Például  ha tudod , hogy a villanykazán teljesítménye hány fokos kinti hömérsékletig képes kifüteni a házat . Egy sima termosztáttal megoldhatod . Amíg a kinti hömérséklet nem csökken a megadottig , addíg a villanykazán üzemel és a kondis a tartalék . Amint lejjebb esik a hömérséklet , akkor a kondenzációs veszi át a szerepet  .

Előzmény: Kapimester (114425)
Kapimester Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114425

Üdv!

Egy olyan gondolat motoszkál a fejemben, amihez némi tanács sem lenne rossz.

Adott egy nagy ház, benne radiátoros fűtés, kondenzációs gázkazánnal. Tervezek a tetőre tenni napelemeket. Mivel a napelemek a ház villamos energiaigényénél a tervek szerint jóval többet fognak termelni, gondoltam a túltermelt energiát fűtésrásegítésként használnám fel. A hőszivattyú drága, a ház méretéből és belső helyiségeinek számából kifolyólag a klímák beépítése is horror összegű beruházással járna, ezért úgy gondoltam, hogy a rendszerre építek egy villanykazánt, ami kiegészítő fűtésre használná el az "ingyen" energiát. Hogy mekkora teljesítményben gondolkodjak, még nem tudom, 17 kW-ra van méretezve a ház (3*25A). Mivel nagy fogyasztóim nincsenek, kivéve a 6,5kW-os főzőlap, és a 3kW-os sütő, amik egyszerre teljes terheléssel soha nem mennek, úgy gondolom, hogy egy 6kW-os fogyasztót még simán elbírna a villamos rendszerem, akár egy egyszerű vezérléssel a főzőlapot és a villanykazánt szét is tudnám választani, hogy együtt ne is működjenek. A cél, az "ingyenes" energia túltermelés felhasználása. Ha ez működik, még kérdéses, hogy az elektromos kazánt a fűtésrendszerben hová érdemes bekötni, és hogyan. Gázkazán elé sorosan, vagy a gázkazánnal párhuzamosan, ami igényelne egy plusz keringető szivattyút, és kazánonként visszacsapó szelepet. Az első verziónál így előmelegíti a visszatérő vizet a gázkazánnak, ami így lemodulálhat, kisebb energiára van szüksége, kevesebb gázt fogyaszt, de mindenkor működnie kell a fűtésnél, vagy pedig párhuzamosan, viszont akkor együttes használatkor a gázkazán által előállított előremenő vízhőfok változik, esetleg külön vezérlést igényel, de enyhe időben az elektromos kazán elláthatja egyedül is a fűtést. Igaz ez nem biztos, hogy lényeges, mivel nem tudom mennyi energiafelesleg keletkezik a napelemek éves termeléséből. 

LSTDE Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114424

A mellékelt kép közepén az a bimetál, amit folyamatosan melegít a készenléti láng egyik ága?

A fúvókasort már levettem korábban a nagy csavar kicsavarásával a csonkról. Kirázogattam, megfújtam a csavar oldaláról, szelelt. Lehet, hogy nem kellett volna szelelnie, de szelelt.

Előzmény: nedolaci (114423)
nedolaci Creative Commons License 2020.06.17 0 0 114423

Megismered?Tudod miről beszélünk?Ha igen,úgy egy (mondjuk) csavarhúzóval nyomd le kicsit.  ÓVATOSAN bánj vele,nehogy az arcodba lobbanjon!

Előzmény: LSTDE (114419)
Palási Creative Commons License 2020.06.16 0 0 114422

" hogy a tervező ne akarjon megvezetni.."    a gépésztervezők nem szokták az ügyfeleiket megvezetni, viszont mint írtam nincs szükség rájuk ilyen volumenű munkánál.

Kell viszont egy   rutinos víz- gáz - és fűtésszerelő.

De vissza a tervezőkre. Van azért kivétel. Az építészek azok ha nem is megvezetnek, az elszántságukból, a pótolhatatlanság érzésükből, netán a művészi ambiciójukból eredendően, ha nem is megvezetik az embereket, de az akaratukat majd mindig ráerőltetik az ügyfeleikre.

Természetesen csak azokra akikre lehet.

Előzmény: Rita7107 (114416)
Palási Creative Commons License 2020.06.16 0 0 114421

"2 szobában öntvény radiátor, a harmadik szobában + előtérben a régi "panelház" radiátor, a konyhában fürdőben 2 acéllemez radiátor.

Szóval káosz a köbön"

Azaz  3 szoba, előtér , konyha  és fürdő , megoldható   6 db megfelelő méretű radiátorokkal,  réz vagy szénacél csővel, ahogy írta szakértönk-

Elindulni a kazántól azért illik egy 22-es szénacéllal, vagy rézzel.(hasonlítsd össze ezen csövek árait, az idomokat is!)

Tehát 22 -e és a leágazásnál egy kisebb átmérő.

A két ajánlott  cső anyaghoz... a réz az drágább , mint a szénacél, de az idomok kompenzálják.  tehát majdnem ugyan annyi.

A radiátor méretek ? Nos azt illene tudni, de ha tudjuk a lakás alapterületét, és az egyes helyiségek méretét is   jó közelítéssel meg lehet adni a hőigényt és abból  számolni az egyes radiátorok méretet.

Tehát  tervezni itt nem kell, legalább is a szó klasszikus jelentése értelmében.

Falon kívül  ?  Persze   tizedannyi dúlással jár mint a rejtett csövek.

Anno én festés után készíttetem egy  6 radiátoros fűtést.

Amikor készen volt a lukakat  kijavítottam, volt vagy 15 db, de  csak  összesen fél nm,  mi ez a lakás 200 nm -es fal felületéhez  ? !! 

Semmi. A kész csöveket a falfestékkel lefestettem, Meg sem látszik.

Előzmény: Palási (114420)
Palási Creative Commons License 2020.06.16 0 0 114420

Azért  ez nem akkora volumenű munka ,hogy  tervező kelljen....  a fűtési rendszerben.

Egy   jó érzékű, rutinos   fűtésszere fejből elkészíti.

Előzmény: Rita7107 (114416)
LSTDE Creative Commons License 2020.06.16 0 0 114419

Azt hogyan tudom ellenőrizni?

Előzmény: nedolaci (114414)
no_holy_shit Creative Commons License 2020.06.16 0 0 114418

jo 5let! köszönöm

Előzmény: nixon70 (114407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!