Az UNSZJKE egyik elsődleges célja az, hogy törvényesen tegye fel honlapjára az indexelt és digitalizált adatokat. Ne feledjük, ütötték már meg a bokájukat (Szlovákia, 100 éves határ be nem tartása) és ha a jövőben bármit szeretne még digitalizálni a magyar egyházi anyagokból, nem árt, ha jó viszonyt ápol velük, akár az ő tulajdonuk a mikrofilm, akár nem. Egy dolog tény, az anyakönyveket az egyházak vezették. Az viszont már egy jó kérdés, hogy mennyiben tekinthető tulajdonuknak a megyei levéltárakba 1828-tól leadott másodpéldányokról készült mikrofilmek. De egyáltalán nem kizárt (sőt!), hogy az egyházaknak is van valamilyen szintű beleszólásuk abba, hogy feltehetik-e, vagy sem. Az egyházi anyakönyvek nem képezik az állam tulajdonát, azok az egyházaké, de ha jól olvastam Szlovákiában éppen államosítva lettek.
Nem hiszem, hogy csupán anyagi megfontolásból nem engednék feltenni a képeket, (persze biztosan közrejátszik ez is), már csak azért sem, mert a római katolikus egyház kalocsai és győri programján kívül nem hallottam arról, hogy bármelyik másik egyház (református, evangélikus, görög keleti, nesztoriánus stb.) digitalizálásba kezdett volna. A Familysearch és a két másik digitalizálási program oldala között van egy lényegi különbség: a Familysearch nem a római katolikus egyház honlapja. Tudom, hogy fizetősek, de azért azt nem gondolom, hogy hatalmas összegeket zsebelnek be a családfakutatók pénzéből.
Nem csak az egyházak részéről van ellenállás, ha jól hallottam a kórházak nem szívesen adnak ki régen készült kórlapokat, és persze ott vannak még az ügynökakták is. Szerintem nem szakadt félbe a program, azt írták, hogy tárgyalnak a további digitalizálási lehetőségekről, talán éppen a házassági és halotti anyakönyvekre gondolnak.
Háát... Megnézve a magyar katolikus file-okra vonatkozó wikit, a következőt olvasom:
"Church records are the property of the state and are stored in the archives of the various Hungarian countieion of the National Archives of Hungary [Országos Leveltár] in Budapest."
Azaz röviden a lényeg: az MNL-ben őrzött egyházi anyakönyvek az állam tulajdonát képezik.
Egyébként sem értem, hogy miért tiltakozna bármelyik egyház, ha láthatnánk a képeket. A lényeg - a tartalom - hozzáférhető (sajnos borzasztó félreolvasásokkal, pont ezért kellenének a képek), ezek után mi a fene lehet olyan titkos? A százötven éve megboldogult plébános kézírása? Vagy hogy a tiszteletes úr leöntötte kávéval az egyik oldalt? Mikrofilmen megnézhetők - az internet ellen lenne csak kifogásuk? Na ne...
Én inkább arra gyanakszom, hogy a vonatkozó project félbeszakadt, felfüggesztésre került valamiért. Mert azt sem értem, hogy a halotti és házassági adatok miért nincsenek legalább kereshető formában fent, holott sokkal több információt lehet(ne) kapni belőlük, mint a születésiekből.
"bosszantónak tartom, hogy az 1895 előtti magyar egyházi anyakönyvi adatok képi megjelenítésének akadályát valamilyen jogi vagy egyéb okokra való hivatkozással magyarázzák." Nem egészen: a mikrofilmezésnél az anyakönyvek tulajdonosai - tehát a magyar egyházak - a Mormonoknak csak az archiválásra, megőrzésre adtak jogot, a nyílvános közzétételre nem. Ezért nem lehet őket a FamilySearch weboldalán megnézni. A győri egyházmegyei levéltár szolgáltatásaiból pontosan kitűnik, hogy miért: ha ingyenesen hozzá lehetne férni az FS-en, akkor ki a nyavalya fizetne értük a levéltárnak?
Kezdő fórumozó vagyok, de már hosszabb ideje végzek önkéntes adatrögzítést a Mormon Egyház részére. Én is nagyon bosszantónak tartom, hogy az 1895 előtti magyar egyházi anyakönyvi adatok képi megjelenítésének akadályát valamilyen jogi vagy egyéb okokra való hivatkozással magyarázzák. December végén megkerestem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságát, hogy szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy a magyar katolikus egyházi anyakönyvek képi formátumban való megjelenítése milyen jogi vagy egyéb akadályba ütközik. Ez ideig nem kaptam választ. Mindenesetre elgondolkodtató az a tény, hogy a Győri Egyházmegyei Levéltár esetében semmilyen akadály nem merül fel, mert ott a már beszkennelt mikrofilmek elérhetőek megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében. Azt hiszem, hogy 15 napi időtartamú hozzáférés 2.500 Ft és 15 kép tölthető le, míg a negyedéves idő intervallum 5.000 Ft és 50 kép tölthető le. Az éves hozzáférés 15.000Ft és 200 kép tölthető le.
a levéltár nem egy amerikai egyház, így a (MÁR fel dolgozott és az ez év tavaszáig tervezett) filmek csak helyben lesznek - de szkennelten, több számítógépről könnyebben - elérhetőek. Azt nem tudom, más levéltárakból is, mert ugye ennek nem volna technikai akadálya, de...
Többen említettétek már, hogy az 1895 előtti anyakönyvekhez tartozó képek "az egyházak tiltakozása miatt nem érhetők el". Azért én itt valamit nem értek... Miért pont a magyar anyakönyvekkel van problémájuk, mert olasz, szlovák, portugál, holland, etc. egyházi anyakönyveket bőven látok az FS oldalain.
Tegnap megkérdeztem, hogy mikor teszik elérhetővé a szabolcsi polgári anyakönyvek maradék részét a familysearch oldalon, s azt a választ kaptam, hogy még körülbelül 1-3 hónap, mert át kell még vizsgálniuk rajta valamit.
Vártam, hogy a MNL (korábban MOL) a digitalizálásnak hála közzétesz anyagokat (pl. anyakönyveket, népszámlálásokat/összeírásokat a XIX. századból), de úgy látszik hiába.
Nincsenek ilyen lehetőségek a rendszerben. A szülőket kell mindenképp ismerni. Az indexelés során csak a gyermekek nevét kell beírni és a rá vonatkozó adatokat, a szülőknek mindösszesen a vezeték-és keresztnevét. A nagyszülők értelemszerűen nem szerepelnek az unokák születési bejegyzésénél, max. bejelentőként. Amennyiben egyházi anyakönyvek után érdeklődik, nincs lehetősége online megtekinteni őket az egyház tiltakozása okán, akik valamilyen oknál fogva nem adnak engedélyt az interneten való hozzáférhetőség megteremtésére. (majd egyszer/talán/ha...) Kereshető formában képpel együtt csakis a szabolcsi polgári anyakönyvek érhetőek el, annak is csak egy minimális része, mert a mormonoknak még nem volt ideje feltölteni a maradékot, pedig már 100%-nál tart az indexelés és az ellenőrzés állapota is. Nincs más mód: levéltárba kell menni. Üdv.
A familysearch.org oldalán hogyan tudnék úgy keresni, hogy valakinek a nagyszüleit is be tudja azonosítani? Már az is nagy segítség lenne, ha az adott emberhez tartozó szülők születési ideje látható lenne. Mitovább, ha láthatnám az anyakönyvi kivonatot, az lenne az igazi. Egy pillanatra felvillan az anyakönyv, mikor rákattintok a névre, és utána kiírja, hogy nincs kép.
Én érdekelt vagyok, de azok a települések kimaradtak valamilyen oknál fogva az indexelésből, amik nekem kellettek volna. Szerencsére tavaly eljutottam a Sz-Sz-B megyei Levéltárba, így akkor amit tudtam kiírtam magamnak, de jó lenne az anyakönyvi oldalakat is megőrizni, amíg még hozzájuk lehet férni.
Boldog és békés karácsonyi ünnepeket kívánok, illetve mindenkinek boldog új évet!
A két oldalas házassági anyakönyvi kötegeknél mindig érdemes használni a Show Next Image-ot, mert a Megjegyzés rovatban szerepelhet olyan adat, amit indexelni kell. Én már többször találkoztam ilyen esettel.
Ezeknél a házassági anyakönyveknél szokott talpra ugrani bennem a kisörödög.
Mert mi van odaírva az előző/következő képre? Do not index from this window, azaz ebből az ablakból nem szabad indexelni. Ha komolyan veszem az utasítást, akkor bizony le fog maradni a menyasszony mamája... Akkor itt áthághatom a szabályt, de máshol nem?
"pl.: 01-01-hez csak az anya nevét írod be és a 01-02-höz írod a következő anyakönyi oldal adatait?"
Nem, nem, nem!
Az 1907 előtti házasságoknál mindig csak egy rekord van képenként, tehát 01-01, 02-01, és 03-01 -- vagy még ennél is kevesebb, ha évvégi oldal vagy ismétlés van köztük. Az első képen baloldalt levő tanúk és aláírások (és 1899 előtt a menyasszony anyja) az előző köteg utolsó képéhez tartoznak, tehát ezeket kihagyjuk. A jelen köteg harmadik képéhez tartozó második oldalt viszont a már említett "View - Show Previous or Next Image" menüponttal kell megnézni.
Előfordul, hogy a következő kép pont egy kettőzött felvétel (duplicate image), tehát a jelen köteg utolsó képét mutatja újra. Ilyenkor a korai házasságoknál a menyasszony anyját üresen kell hagyni. A kész indexben kétszer fog szerepelni a házasság, és a másodikon ott lesz az anyós is.
Amúgy a kétoldalas házasságoknál érdemes mindegyik képet a Show Next Image-el indexelni, mert így könnyen megnézhetjük az aláírásokat is. Néha ott másképp vagy olvashatóbban írták a neveket.
Az első képnél a bal oldallal (aminél csak a tanúkat látod) semmit nem kell tenned, az annak az indexelőnek a dolga, aki a tanúkhoz tartozó vőlegény-menyasszonyos jobb oldalt kapta.
Neked csak a jobb oldallal kell foglalkoznod, ill. ha szükséges az anyós miatt, akkor át kell lesni a következő bal oldalra.
Azaz: 1 kép 1 házasság, véletlenül se vegyél fel 2 rekordot képenként ilyen esetben.
Igen, a legkorábbi házassági anyakönyvekben az ara mamája átkerült a 2. oldalra. Ilyenkor jön jól a felső menü alatt levő ikonsorban a négy részre oszott négyzet - a program megnyit egy új ablakot és abban az előző vagy a következő képet. Nyilván nekünk ilyenkor a következő kell, a "next"-re kell kattintani.
A rögzítésre vonatkozó kérdésedet nem egészen értem (hova, miért, stb.)... Pontosítanád?