Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 795

Üdv Gabi!

A leendő feleségemnek tetszik a Junghans!

Nem haragudott, hogy sokáig maradtam, ismeri már a párját.

Gyerekkoromban az ezüstöt fogkrémmel tisztítottuk meg. Kell hozzá egy kopott puha fogkefe, meg valamilyen fogRÉM! Próbáld ki, szerintem így nem tudsz rontani az állapotán.

Üdv: Zoli

Előzmény: hugoneni (793)
szőrmók Creative Commons License 2007.12.20 0 0 794
Hali hugoneni! A feleségem az ezüst ékszereit egy olyan vegyszerrel tisztitja amit ékszerészek árulnak (AUCHAN ékszerpult) csak be kell mártani majd amikor kifejtette a hatását lemosni vizzel.Nagyon szép lesz. Ha jól emlékszem ugy 1000-2000Huf közt van.Ha még van otthon megnézem és megmondom a nevét.Szerintem egy üres tokon érdemes megpróbálni. Üdv : szőrmók
hugoneni Creative Commons License 2007.12.20 0 0 793
Szevasz!
ELMA folyadékban áztatom,majd holnap reggel megnézem mi lesz belőle.
Ha D.Zoli topiktárs nem mondta volna,hogy ezüst ,akkor nem is foglalkoztam volna vele.
Van egy Favorit női karórám,amiről most derült ki,hogy ezüst.
Feleségem egyből lecsapott rá.
A másik topikra hamarosan teszek fel képet róla.
Üdv.:Gabi
Előzmény: APT (792)
APT Creative Commons License 2007.12.20 0 0 792
Hát, önmagában egy ilyen tokért mostanság a tört ezüstárat sem adják meg, száz forintokban mérhető az értéke. Szó szerint egy fél ládával van a szekrényemben, de tört ezüstként sem akkora érték, hogy foglalkozzak velük. Tartogatom, hátha jön egyszer egy belevaló jó szerkezet. Pedig nagyon szépek is vannak közöttük.
Előzmény: hugoneni (789)
APT Creative Commons License 2007.12.20 0 0 791
Elvileg van erre a célra speciális grafitos zsír, de szerintem a közönséges horgonyzsír vagy minőségi kenőzsír is megteszi.
Előzmény: te_o (790)
te_o Creative Commons License 2007.12.20 0 0 790
Az ilyen körmös automaták fogait ti mivel kenitek?
Előzmény: APT (783)
hugoneni Creative Commons License 2007.12.20 0 0 789
Szevasz!
Köszi a választ.
Megpróbálok bele szerkezetet keresni,ha nem sikerül,akkor a tokot elpasszolom valakinek.
Előzmény: APT (788)
APT Creative Commons License 2007.12.20 0 0 788
Annyit, hogy ebben a tokban egy 16 köves, korona-felhúzású (remontoir) szerkezet ketyegett. A sok érem pedig a gyártó v. a szerkezet által "összegyűjtött" mindenféle kiállítási érmet jelenti, mivel anno igen sok ilyen órakiállítás-vásár volt, és valamiféle érmet igen sokat osztogattak, így ezek önmagukban nem jelentenek extra színvonalat, de azért mindenképpen legalább jó középmezőnyt igen.
Előzmény: hugoneni (787)
hugoneni Creative Commons License 2007.12.20 0 0 787
Szevasz!
Az utolsó képen lévő szöveg,ábrák mit jelentenek?
Előzmény: ambosz (786)
ambosz Creative Commons License 2007.12.20 0 0 786

Szerintem is csak polirkorong és a megfelelő állagú polir"rúzs" használata hoz jó eredményt. Nagyon kell vigyáznod arra, nehogy túl erősen szoritsd a koronghoz,

mert könnyen behorpad a hátulja.

Az üvegráma megvan hozzá?

Dupla tokos régi zsebórákhoz is lehet szerezni gyári csiszolású vékony üveget.

Előzmény: hugoneni (784)
APT Creative Commons License 2007.12.20 0 0 785
Sidol és polírozógép. A kettő együtt. :-))
Előzmény: hugoneni (784)
hugoneni Creative Commons License 2007.12.20 0 0 784
Szevasztok!
Ma délelőtt meglátogatott D.Zoli topiktárs.
Átnéztük az óráimat és azok között találtuk ezt a tokot egy rossz minőségű
szerkezettel.A tokot próbáltam most tisztítani ultrahangos mosóval,de eredményt nem értem el vele.
Véleményeteket kérném,hogy mivel tudom széppé tenni.
A Zoli szerint ezüst .
APT Creative Commons License 2007.12.20 0 0 783
Hát tudod, azért szétszedtem már nem egyet, de nem is kettőt, mindig a rugómaggal nyomtam ki, és sem problémám nem volt vele, sem el nem görbült. :-))

Valószínűleg egyszerűen kifogtál egyet, ahol valami korábbi ügyködés miatt esetleg sorjás-sérült volt a perem és úgy összeakadt a fedéllel, hogy nem akartak elválni egymástól, de általános esetben a megszokott módszer itt is alkalmazható.
A felhúzó-villára viszont ahogy írod, vigyázni kell, a rugómagon keresztül azért felhúzható, de már csak kent állapotban. A koronáról húzható néhány modellnél is ez így működik, szépen elracsnizik az.
Előzmény: V.I.P. (782)
V.I.P. Creative Commons License 2007.12.20 0 0 782

A Seiko 5 rugóház fedele peremes, azaz mintegy ráhajlik a rugóházra, a rugómag megnyomásával csak görbíteni lehet. Én oldalról egy zsilettpengével szoktam kicsit megindítani. Így viszont összekarcolom, de inkább egy kis esztétikai hiba, mint egy kinyújtott fedél...

V:I

Előzmény: ambosz (781)
ambosz Creative Commons License 2007.12.20 0 0 781

Ha nincs bemarás a rugóház fedelén, akkor csak a rugómag  óvatos kinyomásával

tudod szétszedni. Lehet hogy egy kicsit elgörbül majd, de ha elég ügyesen csinálod nem lesz problémád vele. Nekem az autómaták közül a SEIKO 5-ös volt az egyik

kedvencem, mert jól javitható és hálás szerkezet. Problémát szokott néha okozni

a rotor központi csapágyának kilazulása. De ez is megoldható megfelelően alátámasztott szegecselő segitségével.

Előzmény: V.I.P. (780)
V.I.P. Creative Commons License 2007.12.20 0 0 780

Seiko 5: Igen, és vigyázz a villára, nagyon kényes a foga, ennek a szerkezetnek ez a gyenge pontja, a villa két szárán található kis fog könnyen megkopik. Volt, hogy kézzel éleztem utána, de az egész óra nem ér annyit, amennyi munka volt azzal...

Pl. ha a felrakott automatika mellett csavarhúzóval, a rugómagról felhúzod az órát (végigdarálva a villa fogait), szinte biztos, hogy már ugrani fog 1-2 fogat...

Ja, és a rugóház szétszedése se a szokott módon történik, ha a rugómaggal próbálod kinyomni a rugóház fedelét, csak elgörbíted azt...

Üdv:

Előzmény: BoBoYSA (779)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.20 0 0 779

VIP

Kösz. Lehet hogy tényleg az automatika tartja vissza a lepörgést. Ez egy villa, ami két körömel fog egy finoman fogazott kereket, ami a kilincskerékhez kapcsolódik. (a villát a rotor által mozgatott excenter mozgatja "lépegetőesen".)

B

Előzmény: V.I.P. (778)
V.I.P. Creative Commons License 2007.12.20 0 0 778

Ha előbb leszereled az automatikát, akkor a lemezrugót elemelve a kilincskeréktől lefut a szerkezet (valamelyik keleti óránál volt így, ha jól emlékszem, a Seikónál is működik ez).

Előzmény: BoBoYSA (776)
csupacsoki Creative Commons License 2007.12.20 0 0 777
krono Peldakeppen mutatnek egy egygombos oszlopkerekes krono szerkezetet 1964-bol. Valahogy meg az egyszerusegeben is szep, kar hogy nem sokaig gyartottak.
Előzmény: APT (772)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.20 0 0 776

Seiko fedőkőben már profi vagyok, viszont nem tudom leengedni a rugóját. Ez kézzel nem húzható szerkezet. Van egy vékony lemez a rugóház fölött, ami beleakad a kilincskerékbe, de azt ha elemelem a kilincskeréktől, nem szalad le semmi. Lehet hogy fel sincs húzva, vagy valamit nem értek ebben a szerkezetben?

Kösz

B

boxer-gs Creative Commons License 2007.12.19 0 0 775

Na végre.

Régebben rákérdeztem a másik topikon erre a kósza infóra, de senki sem erősítette meg. Most legalább bebizonyosodott a hazai Roamer összeszerelés.

Előzmény: ambosz (763)
ambosz Creative Commons License 2007.12.19 0 0 774

A svájciak későn kapcsoltak, sőt szerintem lenézték a japán óra ipart.

Túlságosan ragaszkodtak a tradiciókhoz, nem vették észre idejében , hogy az

idő túllépett rajtuk.

Előzmény: APT (772)
ambosz Creative Commons License 2007.12.19 0 0 773
Felismerve ezt a hibát, bizonyos calibereknél a csapágylemezbe belepréseltek egy erősebb anyagból készült gyűrűt is, hátha tovább kitart. Viszont így nehezebb volt összehúni a kikopást.
Előzmény: APT (770)
APT Creative Commons License 2007.12.19 0 0 772
Nem, megvolt ez Japánban is, sőt! Seiko hajókronométerek, többféle stopperszerkezet (és nem licencvásárlások - sajátok), ébresztősök, a Cizizen mondjuk az AS-től vett licecet, tehát végeredményben ugyanazt nyomta, mint a Poljot, de a Seiko megtervezte a Bell-Maticokat. Sokféle kézihúzós és automata volt. Múltjuk is van, a Seiko már 100 éve készít mechanikus szerkezeteket, és mindig elég jókat.
Automata kronówerket a Citizen is készített a Seiko mellett a 70-es évek elején, nem is rosszat. A Seikonak pedig több elvében azonos, de amúgy eltérő automata kronója volt, ez eleve háromféle alapszerkezet volt akkor, amikor a svájciaknak sem volt több kettőnél (El-Primero és Cal11, igaz, ezek azért mégiscsak jobb szerkezetek).
Volt többféle billegőmotoros, hangvillás is. És ne feledjük az első Seiko Astron kvarcot, majd az első LCD-t, stb..

Nem állnak a rizsesek olyan rosszul. Mindenképpen versenyképesek, és azok is voltak. Annyira, hogy a svájciak csaknem tönkre is mentek belé...
Előzmény: V.I.P. (771)
V.I.P. Creative Commons License 2007.12.19 0 0 771

Ott az orosz ipar is, te tudod a legjobban, hogy kevés szereplő mellett is színes és sokrétű a felhozatal, egyszerű kézihúzóstól az ébresztősön, kronográfon át egész a hajókronométerig sokkal szélesebb a paletta, mint Japánban. És mindezt piacgazdaság nélkül hozták össze, aminek elvileg a Japán választékot kellett volna erősítenie.

Mondjuk másrészről Japán az elejétől fogva erősen ráfeküdt az elekromos vonalra, így a mechanikus óraiparuk tényleg csak pár évtizednyi aktív múltat tud felmutatni ez miatt.

Előzmény: APT (768)
APT Creative Commons License 2007.12.19 0 0 770
Vékony, lágy lemezek voltak a hidak, nem is csoda. Olcsó, egyszerű szerkezetnek készült, és tulajdonképpen így nézve egyáltalán nem is rossz.
De nem egy életre szóló darab.
Előzmény: ambosz (769)
ambosz Creative Commons License 2007.12.19 0 0 769

Ennél a tipusnál / ha jól emlékszem rá / a rugóházat tartó felső csapágylemeznél

a rugómag furata szokott oválisra kikopni sok évi használat után. Ilyenkor a

rugóház széle hozzá ért a másodperckerék koszorújához, ami látható nyomot is hagyott rajta.

Előzmény: APT (766)
APT Creative Commons License 2007.12.19 0 0 768
Ha abból indulunk ki, hogy 7 kővel már kiváló kronométereket készítettek, akkor a 27 egy végeredményben teljesen azonos felépítésű járatnál valóban felesleges. :-)))
De biztosan növeli a szerkezet tartósságát, stabilitását.

A viszonylag kis számú élvonalbeli konstrukciót pedig talán érdemes annak a tükrében hasonlítani, hogy mindössze néhány jó minőségű órákat (is) készítő Japán óráscég van, sőt, tulajdonképpen a Seiko/Orient ill. Citizen vonallal ezt le is írtuk. A CASIO már olcsó tömegtermékben mozgott mindig, a többi pár gyártó pedig végképpen.

Olyan irdatlan sokszínűség, mint a svájci iparban nincs máshol. Pedig már ez is csak halvány árnyéka az egykorinak.
Előzmény: V.I.P. (767)
V.I.P. Creative Commons License 2007.12.19 0 0 767

Na igen, a japánok is tudnak, ha akarnak. Csak az a baj, hogy egyrészt belterjes a piac (pl. a hasonló Orient Royalt is reménytelen Európában beszerezni), másrészt egy kezemen meg tudom számolni, hány kiemelkedő szerkezet készült arrafelé... (na jó, két kezemen).

És szerintem azok a fedőkövek is adnak egy kis plusszt a dolognak, még ha rosszul szerelhető is... (mondjuk egy vízálló tokban, szervizciklust betartva viszont gyakorlatilag felesleges).

Üdv:

Előzmény: APT (766)
APT Creative Commons License 2007.12.19 0 0 766
Ezt a werket valahogy nem szeretem. De meg ne kérdezd, miért, csak úgy nem.
És a hozzám kerültek felén a kilincs törött volt, az alighanem kicsit félresikerült.

De ez például nagyon tetszik, csak az a rengeteg rosszul szerelhető fedőkő ne lenne.. :

Előzmény: V.I.P. (764)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!