Yucca rigida, 2. tele kint. ttélen az idősebb levelek elszáradtak, illetve alig marad levele. Úgy érzem határeset az életben maradása, de a tavalyi hideg telet is kibírta, mint a többit őt sem érte csapadék. Mellette az Agave neomexicana és az egyik télálló kaktuszom, aminek a táblájára ez volt írva : Ech. reid. v. perbellas.
Yucca gloriosa x elata. A legkisebb kint telet jukkám, alig látszik ki a földből, tavaly nagyon keveset nőtt, oka lehet, hogy kicsit árnyékba került. Remélem később gyorsabban nő. 1. tele kint egy db foltot eltekintve sérülésmentes.
Yucca elata. 2. tele kint, sérülés mentes mindkét télen. Az idősebb levelek sem száradnak le, nem foltosodnak, egyik legjobban ez a faj bírta az elmúlt 2 telet. Viszonylag gyorsan nő.
Yucca brevifolia 1. tele kint, a leginkább sérült, csoda, hogy túlélte, egy komolyabb telet valószínüleg nem bír ki. Szinte valamennyi idősebb levele leszáradt, de a leszáradás már novemberben a ködös éjszakákon erőteljesen látszott. A hűvös párát nem bírja.
Yucca baccata, második tele volt. Bár jól bírta mindkét telet, de foltosodnak és leszáradnak az idősebb levelei, nyáron lassan nő. Ő is mint a többi sima csapadékvédelmet kapott.
Végre ráértem és délután le tudtam fényképezni a jukkáimat.
Yucca arkansana x angustissima. Elég kicsike, télen semmi sérülés, csak sima csapadékvédelmet kapott, az egyetlen jukkám ami ilyen picinek már sarjat hozott, kettő lett belőle.
Ha jól megnézed a képet, két virágkezdemény is bújik ki a bal oldali jukkán. Az alábbi fotód alapján recurvifoliát mondanék. Ja és még egy: a recurvifoliának érdesek a levelei mindkét oldalon, a gloriosáé sima (simább), a levelei kicsit talán merevebbek és halványzöldebbek.
Nagyon szép ez a concava. Tényleg szebb mint a filamentosa. Úgy tudom ennek sem lesz törzse?
Valamelyik nap majd lefényképezem a többi jukkám is, de ma csak ezt az egyet fotóztam. Az egy heti esős és hűvös idő után sok dolog volt a kertben. A legtöbb jól bírta a telet, némelyiknek a levele pöttyös, főleg az idősebb levelek, nem tudom miért, talán gombás, vagy csak így öregszik? A kicsik még nagyon kicsik, persze nem tudtak nőni a télen. :) Így drótokkal védem az eltaposás ellen.
Nos itt vannak, de nem esküszöm meg rá, hogy gloriosák, csak a hosszab leleógó és világoszöldebb levelekből következtettem. Eléggé szedett-vedett állapotban vannak, pedig a fekvés kitűnő, déli, plusz épületfal mellett, bár napot kevesebbet kap a kelleténél a magas házak miatt. 2004, májusi képek. Azóta talán egyszer néztem meg őket tavaly, mikor arra jártam, de mintha nem változtak volna sokat.
Taxus, kérnék szépen még hazai jukka képeket, ha lehet, mert kíváncsi vagyok! Cserébe hadd dicsekedjek a concavámmal. Jobban szeretem, mint a filamentosát, mert nem flottyadnak le a levelei. Olyan merev "kanalasak". A kép tavaly karácsonykor készült otthon.
Elvileg a recurvifolia. Bár nálam mind a kettő vígan áttelelt tavaly és nem is takartam. A gloriosának is van törzse és ha jól tudom, a Keleti pu. mellett lévő jukkák gloriosák, van fotóm is róla, majd felteszem.
Helló!Ha valaki tudja irja meg nekem,hogy melyik yukka fagyálóbb?A gloriosa vagy a recurvifolia.Ma a kertészetben szép nagy gloriosakat árultak nem tudok dönteni.Igaz recurvifoliát még sehol nem láttam.Jó lenne abból a régi könyvből megtudni , meg is rendeltem az antikváriumból de sajnos még nincs nekik.A gloriosának nem lesz tőrzse igaz?Hihetetlen hogy ott helyben senki nem tud semmit.Nem tudom milyen kertészek ezek az emberek.Köszi!
a kis télálló fanatikus! nekem most jelenleg a kertünk előtt van kiültetve:humifusa meg phaecantha.volt imbricata meg o. fragilis-om, de azokat sajnos ellopták!:)
recurvifolia?letudod fotózni?nekem stricta kell, de már nagyon.azt terveztem, hogy ezen a tavaszon beszerzek 1-et, de szerintem valami netrendeléses lesz a dologban!
Egyébként nálam most volt a 2. tele amit teljesen szabadföldben(sóder) felülről takarva telelt át. Sokat nőt, oldalról kapott néha csapadékot. Tavaly elég későn kezdett nőni. Egyébként a füvészkertes srác (B. Demeter) azt írta, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nálam eddig beváltotta!
Yucca baileit is vettem 2 éve nyáron (2005-ben) ezt takarás nélkül teleltetem, sikerrel. 2006 nyarán egy yucca gloriosával lettem gazdagabb, ez a z idei telet sikeresen telelte kint takarás nélkül.
Szépek a yuccák, ehhez fűződően lenne egy kérdésem, a yucca baccata-t én télen takarom felülről egy 20cmX20cm-es üveglappal amely a csúcsrügyet védi. Te milyen gondozásban részesíted a növényeidet (y. baccata-kat)?