Keresés

Részletes keresés

webvandor Creative Commons License 2004.02.03 0 0 3521
Mr.Q
Persze h sikerült, ne haragudj h nem szóltam, ide is alig tudok benézni, nem mintha történne valami is itt. Odaadom a könyvet, de ehhez találkoznunk kell. Mi lenne ha Hawass előadásán adnám oda? Megmutatnánk Hawass úrnak is, mit szól hozzá vajon? :))))))
Előzmény: Mr.Q. (3516)
webvandor Creative Commons License 2004.02.03 0 0 3520
redhut
Jellemző. Munkaidőben! :)
Előzmény: redhut (3519)
redhut Creative Commons License 2004.02.02 0 0 3519
Egy kis programajánló:

Zahi Hawass tart előadást (angolul) az ELTE Btk-n a Múzeum körúton csütörtök délelőtt 11-kor.

redhut Creative Commons License 2004.01.30 0 0 3518
Van egy topik, "Ki tud nagyobb közhelyet mondani".

Mehecc.

Előzmény: Admurmuratio (3517)
Admurmuratio Creative Commons License 2004.01.30 0 0 3517
Vannak emberek, akiknél csak két nézet lehetséges: Egyik az övék, a másik a téves.

Előzmény: webvandor (3499)
Mr.Q. Creative Commons License 2004.01.30 0 0 3516
webvádor
Sikerült már kiolvasnod a keopsz könyvet? Nem lehet az olyan vastag! :)
Előzmény: webvandor (3473)
NevemTeve Creative Commons License 2004.01.16 0 0 3513
Off (
kiran, jól látom, hogy nem látom az oldaladat a http://www.extra.hu/piramids -on? Hová költöztél?
)
caress Creative Commons License 2004.01.11 0 0 3512
Sziasztok,

Még nem sikerült átverekednem magam a teljes topikon. Lehet, hogy a kérdésemre e fórum már rejti a megfelelő választ. Ettől függetlenül, szeretnék egy egyszerű, házilag is könnyen kivitelezhető, kisméretű drótpiramist építeni, és egy-két dolgot kipróbálni, kikísérletezni, igazolni. Ehhez szeretnék elsősorban ötleteket, tanácsokat, adatokat, rajzokat vagy irodalmat.
köszi

webvandor Creative Commons License 2004.01.07 0 0 3510
AugustvonMackensen
Neked megvan a Maps of Ancient Sea Kings? Megmondom az őszintét, nem akarnék negy összeget adni egy könyvért, aminek tartalma máris nagyon megingott. A úgyis lényege benne van Hancock könyvében, aki nagy gyűjtögető voltáról lett hírhedt :) A feltételezett térkép értelmezést pedig láttam már, és nem nagyon győzött meg.
A továbbiakban viszont inkább a te topikodba mennék a térképtémákkal, úgyis ott vagytok. Itt maradhatunk a piramisos témákkal.
Előzmény: AugustvonMackensen (3508)
redhut Creative Commons License 2004.01.06 0 0 3509
Szolgálati közlemény kirannak:

Mark Lehner: A piramisok nagykönyve nagyon jó, pont nem tök amatőröknek szól és egy kicsit mérnöki-építészeti szempontból közelíti meg a piramisok kialakulását. A felvezető utakkal kapcsolatban adott egy érdekes ötletet az, amit olvastam tőle ebben a könyvben, még egy kicsit átgondolom, mielőtt előrukkolok vele.

pihenj, folytasd tovább! :o)

AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.06 0 0 3508
Egykönyvet tudok ajánlani: Charles Hapgood: Maps of Ancient Sea Kings.

ha a neten találsz valamit, akkor kérlek írd meg.

a torzításokról már részben beszéltünk, amikor arról volt szó, hogy a térkép -hogy pontos legyek- a forrás térképek egy része un. tévolságtartó (equidistant) vetülettel készült. ezt át lehet konvertálni más vetületté is. hapgoodék ezt tették, és az így kapott földrajzi koordinátákat hasonlították össze a ténylegessel. azt se feledd, hogy maga a térkép rajzolás és másolás is okoz hibákat, amit mi pontatlanságként értelmezünk. további pontatlanságot okoz az, hogy bizonyos részek (partvonalak) hiányoznak!

ezekről mind szeretnék beszélni részletesen is!

jó keresést!

von mackensen

Előzmény: webvandor (3507)
webvandor Creative Commons License 2004.01.06 0 0 3507
ja így már értem, de akkor a kígyó a farkába harapott, mert megint oda jutottunk, h nincs meg a többi rész, ezért nem tudjuk összehasonlitani az egyes részképek arányát és helyességét.
Abban nem vagyok annyira biztos h a meglevő rész annyira pontos lenne, hiszen te is és kiran is elismeri h sok torzítás és pontatlanság van azon is. Utána fogok nézni még ma. :)
Előzmény: AugustvonMackensen (3505)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3506
Bocs, természetesen Kedves Webvandor és nem kedves Kiran helyes megszólítás. már annyira megszoktam, hogy kirannal értekezen ez ügyben:)))
Előzmény: webvandor (3502)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3505
Kedves Kiran!

azért, mert az 1-2-3 fok eltéréssel pontos. ez egy olyan korban, amikor nem todták pontosan meghatározni a földrajzi hosszúságot már önnmagában is érdekes. mézd meg pl. az afrika dél-amerika távolságot az 1500-as évek térképein!

ha megtalálnánk a többi részt is, akkor le lehetne ellenőrizni, hogy pl. ceylont hogyan rajzolták meg a indiai szubkontinenshez képest. akkor annak az arányairól is lehetnének elképzeléseink. ha arab és portugál térképek alapján rajzolta, akkor elég pontatlan lenne. lásd a fentebb említett térképészeti problémát (földrajzi hosszúság)!

üdv

Előzmény: webvandor (3502)
webvandor Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3503
kiran
igen, olvastam eszmefuttatásaidat a többi részről a másik topicban is. Nyomattál valamit arról, h kb mi lenne a vázlata az egész térképnek. Hmm?
Előzmény: Törölt nick (3501)
webvandor Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3502
AugustvonMackensen
Ezt most nem igazán értem. Ha nem maradt meg a többi része, miért érdekes annak az aránya, ami megvan?
Előzmény: AugustvonMackensen (3500)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3500
ha ázsiát és kínát arab és portugál térképek alapján rajzolta, akkor az arányok nem biztos, hogy tükrözik a valóságot. sajnos ezt nem tudjuk. de pontosan az arányok miatt (is!) érdekes a megmaradt darab!

von mackensen

Előzmény: webvandor (3499)
webvandor Creative Commons License 2003.12.21 0 0 3499
paul2, kiran
szerényen megjegyzem h Pirireis világtérképet akart csinálni tehát min Afrika és kisázsia rajta kellett h legyen, különben is fura lett volna h Afrika félbe van hagyva. Tehát elnézve az esztétikáját legalább 2 lapos térkép lehetett és ott ahol most az a pár felirat félbe van szakadva, ott lehetett neki a folytatása kelet felé. Nem tudom egyetértetek-e de ha még továbbgondolom, India is ott kellett h legyen ha az arab térképeket is beleszámítjuk. Akkor viszont az arányokat nézve még legalább egy harmadik lap is kellett tovább keletre. Mit gondoltok?
Előzmény: paul2 (3497)
paul2 Creative Commons License 2003.12.19 0 0 3497
Pontatlan voltam, kifejezetten szándékos szétvagdalásra gondoltam. A szélek félbevágott feliratait láttam, azonban olyasmit nem sikerült felfedeznem, ami a kettévágást bizonyítaná. A szélek "eróziója" tűnik hihetőbbnek.
Előzmény: Törölt nick (3496)
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.16 0 0 3495
kedves bnum!

a kiran által hivatkozott topicban valóban sokat írkáltunk már -és még folytatjuk- piri re1is térképről.

a kiran által említett tengerész valszeg segített elnevezni és beazonosítani a felfedezett helyeket a térképen. (egyébként rosszul tette). egyébként meg nem valószínű, hogy pont az expedíció térképészét kapták volna el. egyébként van sok korabeli térkép, összevetheted, hogy mennyire egyezik piri re'is térképével:

bartholomeo colombus map 1503

juan de la cosa map 1500

giovanni contarini map 1506

new world 1507

joannes de stobnicza 1512

hernando cortez térképe 1524

folytathatnám, de inkább a másik topicon szeretném. szóval úgy tűnik, hogy a törököknek volt egy james bondjuk...

von mackensen

Előzmény: bnum (3492)
paul2 Creative Commons License 2003.12.15 0 0 3494
Abból a tényből, hogy Piri Reis 20 térképre hivatkozott, míg a modern vizsgálatok 6 különböző térkép illesztését mutatták ki, következtethetünk arra is, hogy a térkép jóval nagyobb volt, illetve akár az egész Földet ábrázolta. Ha így volt, lehetett olyan abrosz, mint amit a hivatkozott helyen látunk, de lehetett több darabból álló is. Mivel a többi darabnak nem maradt érdemi nyoma, csupán feltevés az, amit a hivatkozott helyen ábrázolnak, hogy egy nagy összefüggő Földtérkép egy szeletével állnánk szemben.
A térkép elég értékes volt már elkészültekor is, nehéz elhinni, hogy szétszabdalták volna. Hogy valami gyalázat mégis történt vele, arra az utalhat, ha sikerül gazdátlan egyeneseket találni a térképen. Ezek többsége egy-egy középpontból indul. Ha sikerül olyat találni, mely a meglevő pontokkal nem indokolható, az utalhat a térképről idő közben leszakadt további középpontra. Nekem ilyet nem sikerült felfedeznem, de ez semmire nem garancia.
Kisebb hiányokat bizonyítanak a térképről lefutó feliratok.
Előzmény: bnum (3492)
bnum Creative Commons License 2003.12.15 0 0 3492
Azt tudom, hogy jelenleg csak ez az egy lap van meg a Piri Reis térképből, de mint lentebb írtam logikailag is hiányozhat a többi rész.
A lenti linken is arra utalnak, hogy egy nagyobb térkép megmaradt része, legalább is én úgy értelmeztem.
Egy tőlem angolul jobban tudó /ez még nem lesz nehéz :o) / összefoglalhatná az oldal tartalmát.
Előzmény: Törölt nick (3491)
bnum Creative Commons License 2003.12.13 0 0 3490
AugustvonMackensen Creative Commons License 2003.12.13 0 0 3489

"A Piri Reis féle térképről azt terjesztik, hogy egy nagyobb térkép megmaradt része, kérdés, hogy ebből mi igaz?"

a piri reis maga írja, hogy a térképéhez felhasznált indiát és kínát ábrázoló térképeket is! ez nem látható a megmaradt részen. a térképet valimikor kettétépték.

Előzmény: paul2 (3486)
bnum Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3488
Szerintem abban az esetben tekinthető P.R. térkép résznek, ha síkvetület, és a középpont tényleg a távolkeleten van / Kairó? /, mert ez a rész hiányzik róla.
Nem vagyok térkép témában szakértő, de feltételezem, hogy síkvetületnél rajta kéne lenni.

Az is bizonyítja, hogy nem űrfelvétel, mert nem látszanak a felhők :)) és túl nagy az elefánt :)

Persze, ha nagyon akarnánk találnánk repülő szerkezetre utaló nyomokat is...

paul2 Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3487
El bizony, mégpedig azon az alapon, hogy semmi nem igazolja a pergamenre történő színes fotózás technikájának ismeretét abban a korban.
Ha viszont nem fotózta, akkor nem felvétel, és akkor tökmindegy, hogy fentről látta, vagy gyalog mérte fel a terepet, ugyanolyan rajzot készíthetett az eredményekről.
Előzmény: kotnyelestörp (3485)
paul2 Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3486
A Piri Reis féle térképről azt terjesztik, hogy egy nagyobb térkép megmaradt része, kérdés, hogy ebből mi igaz.
Kétség kívül rongyolódott a századok során, de ha a szélén a feliratok megmaradtak, akkor sok nem veszhetett el belőle.
Emellett, ha észrevesszük, hogy az ábra közepe, egyúttal a térkép témája az Atlanti óceán, a kontinensek, csak mint az óceánt keretező objektumok szerepelnek, akkor logikus, hogy tengerészeti térképről van szó, s mint ilyen, a térkép viszonylag komplett.
Lehetett (volna) Piri Reisnek másik térképe is, a Csendes óceánról vagy az Indiairól például, de abból egy fikarcnyi sem maradt, tehát semmi okunk feltételezni a létét.

Értem, hogy miért akarod szűkíteni, csupán arra utaltam, hogy a közepe táján minden épeszű vetület hasonló eredményt ad, (és egyúttal hasonlót a felülnézeti látványhoz,) a különbség köztük az első sorban a széleken fellépő torzulások mértékében és jellegében van

Előzmény: bnum (3483)
kotnyelestörp Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3485
"Az "ürfelvétel" természetesen baromság. "
Ha neked is természetesen, akkor jó.
Aki viszont leírta, arról nehéz eldönteni, hogy maga volt ilyen ostoba, vagy az olvasókat tartotta annak.

Szavaitokból azt hallom ki, hogy eleve elvetitek azt a lehetőséget, hogy a felvétel egy rukh-madár hátán utazva is készülhetett... :)

Előzmény: paul2 (3481)
bnum Creative Commons License 2003.12.11 0 0 3484
Az "ür"-felvétellel kapcsolatban:
ha a vetületet normálban hagyjuk, a középpontot ázhelyezzük pl. -10,-30-ra akkor hasonlót láthatunk mint a P.R. Tévedek?
Természetesen ez nem bizonyítja, hogy ürfelvétel :)
bnum Creative Commons License 2003.12.11 0 0 3483
(redhut) Természetesen én tévedtem, bocs.
22. szint 3795
23. szint 4324

(paul2) a Piri Reis féle térkép ha jók az információim, egy nagyabb térkép (megmaradt)része. A Földet az említett vetületben, adott központal nézzük, majd ebből kivágunk egy részt és összevetjük a P.R. térképpel.
Szűkítést nem a pontosság növelése érdekében tesszük (hisz a méretarány nem változik), hanem hogy kb. ugyanazt a területet lássuk (csak) a vetületből mint ami megmaradt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!