Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.04 0 0 32

Nem reméltem, hogy a moderációs szolgálat ilyen gyorsan működik, de végül sikerült azt elintézni, hogy a Firenzében szó helyett Firenze szerepel, így most már nincs gond a kereséssel. Köszönöm nekik.

Ezen felbuzdúlva akkor ma este újból nekivágok, remélem, most lesz társam is.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 31
Nem tudom miért, de így sem jelenik meg a keresőben, én is csak nevemre kattintva tudtam megtalálni.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 30
Akkor ahogyan azt már leírtam a 24. hsz-ben, legyen úgy, hogy egy hétig foglalkozunk egy nappal, tehát szerda este váltunk.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 29
Akkor az újabb verzió szerint "Firenze, ahogyan mi láttuk" címmel indítanánk ma este ha van még néhány jelentkező. Akkor át is megyek oda.
régi vendég Creative Commons License 2007.01.03 0 0 28
tudom, láttuk mi is, csak ai időpont nem jó nekünk.:-(
Előzmény: anblock_italia (27)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 27
Láttam valahol egy topicot, ahol márciusi milánói repülőjegyeket és lefoglalt szállást ajánlottak (karácsonyi ajándéknak készült). Most nincs időm megkeresni.
Előzmény: régi vendég (21)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 26
Biztos vagyok benne, hogy sikerül még nagyobb kedvet csinálni neked az utazáshoz!
Előzmény: kriszti65 (25)
kriszti65 Creative Commons License 2007.01.03 0 0 25
Nagyon jó ötletnek tartom a topicot!
Még nem jártam Firenzében, nyáron készülök menni, de addig felkészülök belőle. :)
Lehet, hogy épp a ti "programotokat" fogom megvalósítani. ;)
Előzmény: anblock_italia (-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 24

Sokat gondolkoztam a dolgon és arra jutottam, hogy mégsem legyen ez a dolog annyira merev, hanem amikor egy egy környékről írunk, akkor írjuk le a személyes tapasztalatainkat, pl. hogy a Santa Croce templom mellett van egy jó kis bár, vagy lehet venni valami érdekeset, vagy hogy miért éreztük magunkat jól vagy rosszul azon a helyen, esetleg ezekről is lehetnének képek. Szóvan mindent, amire emlékszünk.

Meg azt is kigondoltam, hogy egy-egy nap kifejtése itt a fórumon tartson egy hétig, hogy többen be tudjanak kapcsolódni amikor ráérnek.

És akkor ma este neki is kezdhetnénk, majd ahogy már jeleztem nyitok egy új topikot, ez meg megmaradhat egyéb csevegésre.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 23
Úgy látszik benned nem akkora az elszántság mindennek a megismeréséhez, hanem inkább másként érezted magad jól. Ki így, ki úgy:-)Mondjuk nekem Firenzében a legszebb órám egy kora reggeli óra volt főként a középkori városrészben (de egyedül nézhettem meg a Battistero kapuját), amikor alig volt ember az utcán, aki volt, az is munkába sietett. Ez az óra megalapozta a második utazásunkkor a város iránt érzett szeretetemet, az első csalódást okozott, többek között a zöld felületek és virágok abszolult hiánya miatt, amit még meg merem kockáztatni, hogy rendeletileg nem engedik a homlokzatok védelme miatt az ablakokba virágot rakni, mert sehol nincsen. De nemrég a Toszkánás topicban vitám volt valakivel arról, hogy Rómát (bár még nem voltam ott) szerethetőbb városnak gondolom, azt hiszem jobb lehet ott élni.
Előzmény: régi vendég (21)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.03 0 0 22
Hát ha olyan Rómás vagy, akkor nyílván ismered a "Róma szenvedély" topikot és honlapot, abba a honlapba valamikor még én írtam könyvajánlót. Nagyon értem amit mondasz, mert nekem is vesszőparipám, hogy ha bele szeretnénk élni magunkat a látottakba, akkor ismerjük egy kicsit emberközelből is. A számomra (már sokan unják, de...) legfontosabb könyv Irwin Stones Michelangelo című könyve, szerintem fantasztikus, számomra akár egy időutazás, de már olyan sok fórumon áradoztam róla, hogy restelkedem. És ez a könyv ugyanúgy jó Rómához, mint Firenzéhez. El kell olvasni!!!
Előzmény: régi vendég (20)
régi vendég Creative Commons License 2007.01.03 0 0 21
ha én mennék bármikor, mondjuk tavasszal... (bár ez nem túl valószínű, a zuram milánót preferálja mostanság, én meg rómát, rómát és rómát (meg ott van ingyen szállás is), meg londont (bár ez nagyon off itt :-)) szal ha én mennék, minden napot ott fejeznék be. ami nekem nem jön be firenzében az pont ez, h nagyon kis helyen nagyon sok ember van a városban (én többé a dóm közelébe nem vayok hajlandó menni, de így vagyok a san marcoval is velencében) és kevés sőt mondhatni zéró a zöld felület. a bobboli kert egy felüdülés. mindhárom alkalommal voltam bent, és talán a legszebb emlékem firenzéből.(főleg h nekem mindig óriási meglepetés, h amögött a robosztus kőtömb pitti mögött egy ilyen gyönyörűség van.) szeptemberben pedig gyönyörű lehet!
Előzmény: anblock_italia (19)
régi vendég Creative Commons License 2007.01.03 0 0 20
a panoráma utikönyv alapmű, tájékozódni már nem lehet belőle (a térépek talán szerb antal idejében lehettek hitelesek, legalábbis a római térképek tuti :-))) viszont a múzeum, templom, stb leírások meg a sztorik nagyon jók és viszonylag részletesek. az újkeletű utikönyveket nem annyira preferálom. neten csomó dolgot össze lehet szedni. a zuram meg jó beszél olaszul és kérdezni mindig lehet... :-)
én ilyen sztorizós könyvekre gondoltam amiben olvashatok pl a medici családról, vagy savanarolaról, fra angelocoról, giottoról stb. nem csak a műveiről hanem róluk.
Előzmény: anblock_italia (17)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 19
Nagy kertrajongóként még nem sikerült a Bobolit látnom, de remény van rá, hogy szeptemberben végre ez is megtörténjen.
Előzmény: régi vendég (16)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 18
Az Uffizivel mi is jól megjártuk tavaly! Elhatároztam, hogy rendelünk jegyet a neten, aztán mégsem, gondoltuk előző nap veszünk zárás előtt, de pont másnap kezdődött az ingyenes kultúrális hét, ebből következően nem adtak jegyet. Ráadásul az eső is esett, tehát mindenki múzeumba akart menni. Én kihagytam volna, de pont azért vittük magunkkal a férjem nagynénjét, hogy láthassa élete nagy szerelmének, Botticellinek a képeit élőben, úgyhogy nem volt visszaút. 4 órát állltunk sorba, aztán végigrohantunk, mert délutánra Velencébe kellett érnünk. Szóval erre tényleg figyelni kell!
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 17

Bármennyire is elavultnak tűnik, de mindenképpen alapmű Firenzéhez a régesrégi Panoráma útikönyv, az enyém 72-es kiadás, hamar sikerült antikváriumban megkapni. Persze praktikus tanácsok nincsenek benne, ezért aztán nem árt egy új könyv is. Most konkrétan praktikus könyvet nem tudok, biztos van, hiszen annyi könyv van mostanában.

Kaptam karácsonyra egy Művészeti kalauz TOSCANA könyvet, elég jelentős firenzei anyaggal.

régi vendég Creative Commons License 2007.01.02 0 0 16
én 3x voltam, de csak rövideket, átutazni pedig többször is talán... a nagy olasz szerelem nálam egyébként róma és ravenna!(a kezdet és a vég...:-) firenzeieket kicsit ridegnek találtam... és olyan feszesnek láttam a várost, valahogy nem kapott el igazán a nálam sajátos nagy olasz elbambulás :-) (csak a giardino bobboliban :-)) láttam pár dolgot, de sok kimaradt. az uffizi sajnos mindig kimaradt, az iszonyatos sor miatt. ha legközelebb tudni fogom h arra megyek akkor foglalok neten belépőt. viszont láttam egy szenzációs dali kiállítást a pittivel szemben az egyik évben. én voltam abban az órában az egyetlen látogató, csoda volt! a múlt héten láttam egy ismeretterjesztő műsort, asszem a spektrumon, botticelliről. érdekes volt a primavera restaurálása és egy csomó infót is elmondtak róla. sajnos nem láttam az elejét, és a végét is úgy, hogy a gyerek a háttérben üvöltözött. :-) ti milyen könyveket ajánlanátok konkrétan firenzéről?
Előzmény: anblock_italia (15)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 15

Én sem voltam még sokkal többet, de nagyon sokat foglalkoztam a várossal, úgy érzem, elég jól ismerem.

Örülök neked, de azért még egy kicsit várjunk, amíg mások is észreveszik a kezdeményezést.

Előzmény: fiore_w (14)
fiore_w Creative Commons License 2007.01.02 0 0 14

üdv mindenkinek, hát akkor én is itt vagyok. kezdődhet részemről is az utazás. képekkel szívesen színesítem majd a topikot, firenzében eddig mindösszesen 2x voltam, 1x meg átutazóban. és a városlátogatások alkalmával se én állítottam össze az útvonalakat.

allora partiamo...

ciao, fiore

Előzmény: anblock_italia (-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 13

Igen, valahogy így gondolom, mert csak úgy társaloghatunk erről, arról, de ezt a topicot pont a rendszere miatt szeretném. Megnézted a korábban ajánlott topicot? Ott is igyekeztünk nem össze vissza szaladgálni a városokban, hanem némi rendszerben. De azok sokkal kisebb városok voltak, Firenzébe úgy érzem csak így érdemes belekezdeni.

Persze csinálhatnánk más rendszer szerint is, pl. időrendi sorrendben, de pl. akkor hová tesszük a Palazzo Vecchiót, ami kívülről középkori, belül többnyire manierista.

Ha van más ötleted jó ha megosztod velem!

Előzmény: régi vendég (12)
régi vendég Creative Commons License 2007.01.02 0 0 12
tehát pl így gondolod:
pl
1 nap:
-dóm
-harangtorony
-san giovanni
-dóm múzeum
-santa reparata
-piazza della signoria
-logga dei lanzi
-palazzo vecchio

2. nap
-piazza della signoria
- accademia
- san lorenzo
stb
stb
és aztán bontsuk ki a dolgot?

bocs h sokat kérdezek, de még nem "utaztam" így. :-)
Előzmény: anblock_italia (11)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 11

Szerencsés, ha meg tudjuk oldani, hogy időrendi sorrendben nézzük meg a megnézni valókat, de ez Firenze esetében elég nehéz, mert annyira keveredik a középkor és a reneszánsz, nem is beszélve a manierizmusról, így aztán azt mégsem kívánhatjuk magunktól, hogy ide oda szaladgáljunk a városban.

Tehát a tematika a város egyes részeiben, egymás közelében és kb. egy nap alatt viszonylag kényelmesen megtekinthető templomok, múzeumok. Persze hiába teszem a Ponte Vecchiót a harmadik napra, nyílván mindenki az első nap odaszalad, mondjuk szerencsére elég kicsi a város, úgyhogy rugalmasabbak lehetünk a valóságban. De itt kénytelenek vagyunk előre meghatározott terv szerint haladni, hogy megtalálhatóak legyenek egy csoportban a keresett dolgok.

Előzmény: régi vendég (9)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.02 0 0 10
Az elképzelésem eléggé határozott,  úgy érzem nem lenne jó, ha figyelembe vennénk itt, hogy ki mit szeret. Azt majd utólag a saját ízlése szerint mindenki kiválogathatja, hogy mit szeretne személyesen is látni a megmutatottakból. Firenzében csak úgy sétálgatni is remek dolog, dehát mégiscsak..., hogy úgy mondjam sétálgatni sokfelé lehet, de olyan remekműveket nem mindenhol láthat az ember, mint ebben a városban, ráadásul sűrítve. Az biztos, hogy ha egyfolytában ezt a hat napot végigjárnánk, akkor nem nagyon vágynánk egy ideig múzeumba.
Előzmény: régi vendég (9)
régi vendég Creative Commons License 2007.01.02 0 0 9
van v.mi tematika ami alapján menni akartok? mi az amit feltétlen nézzünk meg? és mi az amit semmiképpen? én így szoktam legalábbis... itthon kitalálom h mit akarok látni, fejben lejárom az utat,aztán kint a férjem úgyis áthúzza a számításaimat, és lenyűgözve sétálgatunk, eldugott trattoriakban eszünk, és ha rajta múlna minden képtárat és templomot messze elkerülnénk. :-) ő volt olyan szerencsés h olaszo.-ban volt középiskolás és az oszt.kirándulások alkalmával mérhetetlen ellenszenv alakult ki benne minden zárt térben elhelyezett műkincs iránt. :-)
Előzmény: anblock_italia (8)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.01 0 0 8
Amúgy számomra is a Michelangelo tér a 0. nap, mert normál esetben délután megérkezünk a városba, akkor irány a tér, ahonnan nagyjából végre saját szemünkkkel láthatjuk az addig csak képekről látott épületek többségét, aztán a szállás elfoglalása után kis esti séta, majd másnap kezdődhet a "túra".
Előzmény: régi vendég (6)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.01 0 0 7

Már játszottunk ilyeneket egyéb városokkal a "Toscana a saját szemünkkel" topikban, nagyon jó volt, csak gondoltam ez nagyobb falat, jobb, ha külön lesz.

Előzmény: régi vendég (6)
régi vendég Creative Commons License 2007.01.01 0 0 6
részemről mehet! képeket rengeteget lehet találni a neten. szvsz elég a link. tapasztalataim van néhány, és szívesen mesélek ha lesz tematika.

szólj ha indulunk!
Előzmény: anblock_italia (3)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.01 0 0 5
Bocs, túl vehemens voltam: Michelangelo térről!
Előzmény: anblock_italia (3)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.01 0 0 4
Ha ilyen klassz fotókkal színesíted, akkor biztos érdekes lesz!
Előzmény: NO HAB (2)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.01 0 0 3

Rendben, a Michelangello térről fogunk indulni, én is így terveztem. De még néhány napot várni kell, amíg sikerül a régi topictársakat összehozni.

Rátok is számíthatok képekkel meg egyebekkel?

Nem fontos a saját kép, hiszem ez nem sajátkép bemutató, hanem információ átadás.

Előzmény: régi vendég (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!