Sohtanultam cukraszatot:) Egyszeruen nagyon szeretem csinalni. A dobos receptje a következö:
Dobos torta / mitsussek.hu oldalarol
Elkészítés
A dobos torta tészáját un. doboslap-felvertből készítjük:
7 db tojásból 14 dkg cukorból, 14 dkg lisztből és 4 dkg olvasztott vajból elkészítjük a tésztát a piskótához hasonló módon. Az olvasztott vajat a tojássárgájához keverjük. 200 C'-on 6 vékony lapot sütünk belőle.
A dobos torta krémje:
4 tojást , 20 dkg cukorral, 1,5 dkg vaníliás cukorral felmelegítünk 40-45 C'-ra, majd kihűlésig habbá verjük. 20 dkg olvasztott étcsokoládét és 3 dkg vajat (az eredeti receptben kakaóvaj szerepel!) összekeverünk 4 dkg kakaóporral, majd kihabosítjuk 23 dkg vajjal, és a tojáshabos masszával.
A dobos torta töltése:
5 dobos lapot összetöltünk és körbehúzzuk krémmel.
A dobos torta teteje:
15 dkg kockacukrot világosbarnára olvasztunk, majd a 6. piskóta lapra öntjük. A doboscukor dermedése előtt felvágjuk 16 szeletbe. A felszeletelt dobos tetőt ráhelyezzük a betöltött tortára, és felszeleteljük azt.
5 kerek
Hozzávalók
7
db
Tojás
14
dkg
Cukor
14
dkg
liszt CERBONA szalagos
4
dkg
Vaj
4
db
Tojás
20
dkg
Cukor
15
g
Vaníliás cukor
23
dkg
Vaj
3
dkg
Vaj
4
dkg
Kakaópor
20
dkg
Csokoládé (ét)
15
dkg
kockacukor
A karamellt egyszeru meghajlitani, csak kellöen gyorsnak kell lenni. Keszitsd el a karamellel bevont legfelsö lapot, de elöbb a következö dolgokat helyezd keszenletbe:
Lehetöleg 2db vastagabb fajta sodrofa, 1 jo hosszu egyenes, muanyagvonalzo, pizzavago, vajtömb.
Ha keszen van a bevont tortalap, azonnal huzd meg a vonalzo vekonyabb reszet a vajtömbben, majd oszd el a segitsegevel egyforma cikkekre a karamelt. Vagyis jo alaposan nyomd bele a vonalzot, mindig felezve a cikkeketm amig a kivant mennyisegu cikket el nem ered. A vonalzo elet gyakran huzd meg a vajon. Majd ha ezzel megvagy, akkor a pizzavagot, vagy jo eles, szelespengeju kest is huzd meg a vajban, es darabold el a tortatetöt cikkekre. es minden cikket azonnal tegyel a sodrofåra, enyhen rå is nyomhatod, hogy elerjed a kivånt ivet. Gyorsan dolgozz, mert nagyon hamar szilardul a karamell. Ha teljesen kihult, tedd a cikkeket a szepen alakremezett torta tetejere, es diszitsd a kedved szerint. Ennyi:)
A gitarhoz egy nagy gåztepsiben sutöttem 12 tojasbol piskotat, majd kulön kivagtam a gitår testet es a nyakat. Megtöltöttem a kremmel, betettem a hutöbe. Majd kivettem es kivul jol bekentem egy vajkremmel. Azeer vajkremmel, mert a vizesebb kremektöl a marcipan elazik. /a keresztelötorta oldala azert olyan csuf, mert akinek keszult, az ragaszkodott a tejszines malnakremhez, es a marcipan szep lassan szetolvadozott a krem alaptol:)/ kb 1kg marcipan kellett hozza, illetve igy nem is pontos. Ugy 70dkg a tenylegesen tortan levö, de mivel a bevonashoz joval nagyobbra kell nyujtani a marcipant mint amekkorara tenylegesen szukseged van, igy mindig többet kell szamolni, mint amennyi valojaban a tortara kerul. A maradekkal nincs gond, mert vagy felfalja a csalad, vagy jo szorosan tekerd bele egy vastagabb nilon zacsiba, zard le legmentesen es tarold sötet, huvös helyen. Fagyasztani ne is probåld! Szinezni is csak vagy porfestekkel, vagy zsele szinezövel tudod. Szinezöt vagy a mitsussek.hu online-shop oldalan, vagy a söregi.hu-n tudsz rendelni.
Az elsö, egy tejszines målnakremmel töltött, marcipannal bevont torta, a gitår belsejeben fött vaniliakrem van, rumos mazsolåval, a harmadik egy klasszikus koronås dobos, a negyedikben egy tejszines eperkrem van:)
En tutira nem bollentelek fenekbe mert betetted a linket. Megneztem, regisztråltam, mert nekem tetszik. Kerdeztem is ott, de valamiert valszeg nem kapta meg a cimzett:( Na mind1. Csak sikerul kerdezni is egyszer ott:) Illetve vålaszt kapni:))))
Csokitorta bevonáshoz azt szoktam használni, de ez most aprósütihez kellene (szív alakú sima keksz-szerűség, butter biscuit néven fut felétek), amiket aztán tetszetősen egymásra raknék :-)
Remélem nem billentenek fenékbe ha ajánlok egy weboldalat: www.mitsussek.hu
Cukrász vagyok, és tanácsadok az oldalon. Előkészületben van egy webshop rajta, ha olyan dolgot szeretnétek venni esetleg, ami átlagos boltokban nem megvásárolható, mert csak cukrászok juthatnak hozzá. Jó lenne tudnom, hogy mik lehetnek ezek az eszközök, anyagok.
Őszinte leszek, nem végeztem árösszehasonlítást. Nekem ezek a források beváltak, hát rendelek tőlük, vagy megveszem itt, vagy ha nyaralunk valahol, és látok valami érdekeset, akkor ott. Csak próbaképpen ajánlottam a tortissimo-t, nem tudom, Svédországban milyenek az árak, gondoltam, talán jobban jársz. Ismerős (haha, anyós) van, de őt nem akarom ezzel terhelni, így is van elég gondja az én hobbijaim nélkül. Ha megyünk Mao-ra, akkor persze, beszerzek néhány dolgot, marcipánt, kiszúrókat főleg, de csak ha útbaesnek... Pl. itt, ahol birka annyi, mint csillag az égen, nem lehetett kapni birkás kiszúrót. Bp-en a Tálal6-ban találtam, röhejes áron, örültem is, mint majom a farkának...
* * *
De ha már süteménydekorálás, a segítségetekre van szükségem: tippjeim vannak, de biztosra akarok menni. Ki tud olyan csokoládébevonási módszert (aprósütihez), ahol a csoki _tényleg_ megszárad, s egymásra rakhatók utána a sütik, és biztosan nem ragadnak össze?
Igen, ezek azok. Itt nalunk is lehet kapni ilyeneket, csak 4X-es aron. Ezert hozatom otthonrol a Söregitöl. Nincs ismerösöd aki megtudja ott rendelni töluk, es kikuldi neked? Vagy nem mentek haza nyaralni? Akkor magad is megtudod rendelni es kiviszed magaddal. Nagyon jok a szinezöpasztåik is, es olcsok szerintem.
Ha kered a halas-råkos våltozatot is, azt is begepelgetem holnap szivesen:)
Moni, remek az az oldal. Nekem most Mo-rol jönnek ki attol az ujsågtol ismerösem akiknek dolgozom, es hoznap par dekoralocuccot:) Ki is probalom öket, ahogy csak tudom es referålok az eredmenyröl.
Na szoval, en a sonkas tetejut, altalaban egy sonkas-majonezes-tormas kremmel töltöm. Mennyisegeket nem nagyon tudok irni, csak ugy nagyjabolra, mert szemre esz nelkul szoktam csinalni:)
Sonkas tojasos krem a szendvicstortaba:
Fözz meg 5-7 tojast jo kemenyre, majd szedd ki a sargajukat ha meghultek, tedd egy akkora talba, amiben kenyelmesen kitudod keverni majd az egesz masszat. Adj a tojassargakhoz 2dl majonezt, keveske mustart, egy-ket ek tejfölt, kicsi sot, örölt feherborsot es 1-2ek ecetes, vagy frissen reszelt tormat. Ezeket turmixold össze. Vagd fel a tojasok feherjet nagyon aprora, vagj fel izles szerinti mennyisegu metelöhagymat is jo aprora, / ha nincs, akkor jo a nagyon aprora vagott pore is, vagy ujhagyma/ aprits fel 10-15dkg fött-fustölt hust, majd az egeszet keverd el a majonezes-tojasos kufirccal.Ha nagyon kemeny masszat kapnal, adhatsz hozza pår ek. tejfölt meg. Verj fel jo kemeny habnak 2-2,5dl tejszint, fixald erösen habfixaloval, vagy feloldott zselatinnal, majd ovatosan forgasd a többi kremhez. Ezzel töltsd meg a kenyerlapokat, de hagyj a kulsö bevonashoz is, mert ahhoz tapad majd a tetejere es az oldalaira tett cucc.
Nagyjabol ennyi:)Nekunk bejött. De szoktam csinålni csirke, vagy eppen kacsa-libamåjjal is, akkor tulajdonkeppen izesitett majkremmel töltöm. /Tejföllel, mustarral, snidlinggel, stb bolonditom meg a szimpla kenömajast, majd ezt teszem a "torta belsejebe./ Igy is isteni. Attol szuper, hogy szabadon engedheted a fantaziad, a penztarcad pillanatnyi allapota szerint keszithetsz olcsobb, vagy dragabb valtozatot, mert ugysem hiszi el senki amikor az asztalra teszed, hogy tulajdonkeppen fillerekböl allo kaja. Gondolok itt pl a csirkemajas valtozatra:)
Köszönöm, de a két cucc egyben van :-) Az első nyomással Kivágom a levelet, majd nyomok egyet a tetején lévő kis gombon, és az belenyomja az erezetet. Aztán csak kicsit meghajlítom a levélkét, és kész. Lehetne persze még dolgozni rajta, hogy még élethűbb legyen, de nekem ez is elég :-) Nem vagyok ám olyan profi, mint te, hogy virágokat gyártsak, illetve ha kell (ritkán) a rózsákat kis kerek, szélükön elvékonyított marcipán- vagy sugarpaste lapokból csinálom, s fogpiszkálón hajtom a szirmot. Ilyen eszközöket majd talán akkor, ha hetente több tortára jön megrendelés! Inkább a kiszúrókat gyűjtöm, sütikre nagyobb a kereslet.
Szia Moni - ha van level szaggatod, nem kell az erezo hozza. Van egy kis szerszam - amit nem kell feltetlenul megvenni, lehet talalni valamit a hazban hozza, pl kototut - amivel lehet erezni, es mikozben az ereket rajzolod ra, meg dimenziot is adsz neki. Amikor a kozepso eret rajzolod be, kis nyomas, es maris hajlik kicsit a level. Ezt a szerszamot lehet hasznalni a viragszirmok kialakitasanal is.
Vanessa, a cakecenter oldalán vannak gyönyörű, tortaszerűen megcsinált hidegtálak is, nem tudod véletlenül, hogy mi van alattuk? Valami krémbe ültetik bele a sonkákat meg a tengeri herkentyűket, de vajas krémnek túl sok lenne ennyi.
Tortissimo-ék szállítanak külföldre is, pár hónapja lehet hitelkártyával fizetni.
Írországban élek (igen szegényes a választék eszközökből, bár kedvenc boltom kezd behozni Németországból dolgokat, persze, majd kétszeres áron, s ráadásul ugyanattól a cégtől, mint a tortissimo.)
Ebay-t próbáltad már? Még sosem vásároltam onnan, nekem is úgy ajánlották ötletként, lehet, hogy ott olcsóbban találsz eszközöket...
Most eppen level erö-kiszurokat es egy marcipån,-fondant feluletet formåzo sodro"fåt". Megnezem azt az oldalt is, ahonnan te rendelsz. Kuldenek kulföldre is? Te Nemetorszågban elsz?
Köszönöm! Máris került ötlet a férjem tortájához...
Söregit nem ismerem. Úgy értem, nem rendeltem még tőle, de rémlik, hogy láttam az oldalt. Ha lehet, innen szoktam rendelni, elég korrekt áron, és a szállítás sem drága: www.tortissimo.de.
Miket rendelsz? Formákat? Kiszúrókat? Már ha nem titok.
Svedorszågban elek. Most probålok pår cuccot rendelni a söregitö. Csak a lapjuk valamiert most nem muködik:(Ott talålsz te is profi dolgokat. Igaz, mocsok åruk van:( De itt megdrågåbb, igy en is ott veszem meg:)
A gyümölcstorta díszítési ötletét majd még elcsenem tőled, alkalomadtán. Férjem 40. születésnapja közeleg, valami jót ki kell találnom.
Hol az az "itt"? Mert úgy tűnik, nem Mao-n élsz.
Én még csak 6 éve próbálkozom sütéssel, okítom magamat (amennyire lehet), nincs annyi gyakorlatom mint neked, gyermek sincs, hogy ilyen frappáns dolgokkal kelljen kirukkolnom... Barátnőm ellenben kétgyermekes mama, ő is csinált babatortát, de marcipánszoknyával. 5 órát dolgozott rajta :-)
Åltalåban csak a csalådnak, de nem ritka, hogy a volt csoporttårsaim, vagy a munkatårsaim is rendelnek. Sok ötletet lopok a netröl:) Persze sok a sajåt fantåzia is. Ha visszanezel a topic elejere, låtsz tölem pår eleg jo gyumölcstortåt is. Egyik szögletes a nagy kedvencem:)
Méhkaptáros igen jó! Szoktam én is marcipánméheket csinálni, kis sütik tetejére, nem saját ötlet az sem, de mindig bejön: kis marcipánhurka, beleszúrva jobbról-balról egy-egy mandulaszelet, cukormázzal csíkozva, két pötty szemnek...