Keresés

Részletes keresés

csigaszar Creative Commons License 2007.05.20 0 0 478

Ezzel nem értek egyet, hogy mérlegelni kell. Vagy a ref. határon belül vagy vagy kívül és akkor gyógyszerrel normalizálni kell.

Te 15-nél adtad be a derekad, nekem 16-tól 2 terhességem halt el. Szóval a legkisebb eltérés is okozhat problémát. Vigyázni kell vele, főleg lányoknál.

Előzmény: Zitka (476)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.20 0 0 477

Nekem is azok a tüneteim voltak, mint Zitkának és szinte azokat írta le, amiket én is írtam volna :) Gyógyszerszedés mellett megszűnt a feledékenységem, fáradtságom. A Hashimoto thireoditis maga az autoimmun betegség neve, tehát ez életed végéig tart és egyre jobban pusztítja a pm-et, mígnem az egész hormont gyógyszerrel pótolod. De tünetek nem lehetnek, ha a laborértékeid megfelelőek.  Sokan rengeteg tünetet ennek a betegségnek tulajdonítanak és szerintem a fele sem igaz, csak kényelmes mindent ráfogni :)  Azt persze nem tudom, hogy ez a kicsi eltérés okozhatja e a tüneteket, de én biztos elkezdeném 25-el a gyógyszert, mert az autóimmun betegségnél ez már javulni úgy se fog. Vagy max még felezheted a 25-ös thyroxint. De ezt mindenképp endokrinológussal beszéld meg.

Közben látom, hogy a gyógyszer nem jött be neked. Ez érdekes, mert ez csak a természetes hormont pótolja, nem tudom miért okoz gondot, de nem értek hozzá. Viszont az autoimmunitás egyértelműen kimutatható az Anti TPO-ból, szóval az az orvos aki erre tippelget, talán küldjön el egy vérvételre és akkor kiderül bejött e a tippje.

Előzmény: rawer (472)
Zitka Creative Commons License 2007.05.20 0 0 476

5,72-nél tényleg nem szoktak még gyógyszeres kezelést adni - én még 12-nél is mérlegeltem... aztán 15-nél beadtam a derekam. :-) Akkor nézték az anti TPO-t, 2400 lett. 

Mindenesetre érdemes párhavonta ellenőriztetni a TSH-szintet, mert - biztosan utánaolvastál - a hashimoto "konyhanyelvre" lefordítva azt jelenti, hogy a szervezeted ellenségként kezeli a pajzsmirigy sejteket, és elpusztítja azokat. Tehát egyre kisebb pm. egyre kevesebb hormont tud termelni.

Érdemes lenne utánajárni, akár egy magán endokrinológusnál is...

Sajnos manapság nagyon hamar felírják a pszicho-gyógyszereket, anélkül, hogy alaposabban utánajárnának, mi is okozhatja a pszichés tüneteket. Volt, akit évekig pánikbetegséggel kezeltek, holott csupán a pajzsmirigyműködését kellett volna beállítani. :-((

 

Ezt a weboldalt ismered? http://www.konzilium.hu

 

Előzmény: rawer (475)
rawer Creative Commons License 2007.05.20 0 0 475
Köszönöm a választ Zitka...sajnos akkor nem értem mitől vagyok ilyen iszonyat gyenge,mert nekem most  nemrég az orvos nem javasolt gyógyszeres kezelést,mivel a tsh-m 5,72(215,9 pmol/l) volt.Azt mondta hogy ez nem olyan nagy eltérés,főleg jó ft3,ft4 szintek mellet.És hogy ez nem okoz alulműködési tüneteket.....Hát mindegy szívás mert lehet hogy más lesz a bajom(bár még anti TPO szintet nem mértek)ami vszeg ugyancsak vmi hormon "dolog".....
Zitka Creative Commons License 2007.05.19 0 0 474

Nekem kb. 2 éve állapították meg az autoimmun gyulladást. Magának a gyulladásnak nincs "külön" tünete, a tünet a pajzsmirigy alulműködés (nálam). Az alulműködés miatt voltam extrán fáradt, hullott a hajam, iszonyú száraz a bőröm, feledékeny lettem :-( - kb. ezek a sztenderd tünetek.  De egy másik fórumon olvastam - kb. 30-40 egyéb tünetet is összeírtak a betegek, amit az alulműködés számlájára írnak.

 

Mivel magától keletkezik a gyulladás, nem lehet megmondani, mikor múlik el. Lehet, hogy soha... Lehet, hogy "ahogy jött, úgy megy"...  Magát a gyulladást nem is kezelik, hiszen nem hatnak rá a gyulladáscsökkentő szerek. Sajnos ez a gyulladás pusztítja a pajzsmirigyet, ezért nagy valószínűséggel egyre kevésbé lesz képes megfelelő mennyiségű pm. hormont termelni, azaz lassacskán nálam is emelni kell a Thyroxin adagolást.

Előzmény: rawer (472)
pitiplacs Creative Commons License 2007.05.19 0 0 473

 Köszönöm a válaszod megértettem!

Üdv.

Előzmény: Zitka (468)
rawer Creative Commons License 2007.05.18 0 0 472
sziasztok!szeretnék információt kérni olyanoktól akiknek hashimoto féle gyulladásuk van.....nekem 2003 ban kezdődtek a problémáim 19 évesen amikor egy (valószínúleg)pajzsmirigy gyulladást követően csökkent működésem lett.....de alig lépte át a tsh határt az értekem.l thyroxin t szedtem, de tachicard panaszok miatt elvették.azóta folyamatosan magas a vérnyomásom,szívritmuszavaraim vannak 4 éve. A testemen ,főleg a fejemben a szúró fájdalmak ,és heveny rosszullétek hatására pánikbetegségem is lett(23 éves srác vagyok 198 cm 95 kiló.mindig sportoltam, egészségesen éltem).Ez 4 éve így megy,hol jobban vagyok ,hol rosszabbul.DE most 2 hónapja hasonló panaszaim vannak mint 2003 ban.Pár remegéssel járó rohammal kezdődtek a rosszullétek,és állandó levertséget fáradtságot,gyengeséget érzek.Az ultrahang szerint a pajzsmirigyem most inhomogén szerkezetű,mintkét lebeny megnagyobbodott,és az egyik lebenyen 1 cm es göb van.Volt orvos aki azt mondta hogy autoimmun gyulladásom van,volt aki idegi eredetűnek tulajdonította a rosszulléteket.a kissé megnőtt tsh értéken kívül és a göbön kívül semmit nem találtak,minden szervem egészséges(a pajzsmirigyen kívül persze)......segítséget szeretnék kérni olyanoktól akiknek autoimmun gyulladásuk van abban,hogy legyenek szívesek írják meg hogy milyen panaszokkal jár,és meddig tart egy ilyen gyulladás.köszönöm
Leon-1 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 471

 A normális TSH gyakorlatilag kizárja annak a lehetőségét, hogy a korábbi pajzsmirigy túlműködése kiújult volna. A panaszok tehát nem ilyen eredetűek. 

Leon-01

Előzmény: gyurmy (469)
gyurmy Creative Commons License 2007.05.14 0 0 470
Még egy kérdést szeretnék feltenni.Ha esetleg megint pm túlmüködésem van és Xanaxal kezelnek "elnyomhatja "-e a valós TSH értékeket a Xanax?Mert ugye nyugtató is egyben ,és talán a túlmöködés tüneteit és értékeit is csillapithatja.
Előzmény: gyurmy (469)
gyurmy Creative Commons License 2007.05.14 0 0 469

Kedves Leon-1!

 

Segitséget szeretnék kérni Öntöl.

 

10 évvel ezelött derült ki hogy pm túlmüködésben szenvedek.1 évig kezeltek gyógyszeresen és ennek köszönhetöen szépen rendbe jöttem.1 év után viszont a gyógyszert szép lassan megszüntették.Lassan 1 éve érzem úgy hogy ismét elöjött a rengeteg evés és a fáradékonyság söt mostanában már a vérnyomásom is magas,és mára már alig eszem  .Sajna hiába mentem el és vizsgáltattam ki magam a TSH normális volt 0.5 és mivel nem ment 0.4 alá azt mondták ez jó.Fizikailag és idegileg is úgy éreztem elfáradtam és erre felirtak Xanaxot.Kb 1 éve szedem de egyre ingerültebb és fáradtabb vagyok ,dekoncentrált és mivel kb 1 hónapja a vérnyomásom is magas mostmár kétféle gyógyszert is szedek.A tüneteim:a böröm kiszárad ,kézizzadás,szivritmuszavar,magas vérnyomás(Xanax mellett??!!)ingerültség,idegesség,sok pisilés:),fáradtság vagy túlzott reakciók ,ideges mozgás..Úgy érzem amiket szedek nem a valós betegségemre hatnak.Ha megtenné hogy ajánlana valakit aki kivizsgál nagyon megköszönném.Privát levélnek is örülnék és elöre is köszönöm a válaszát.email:gyurmay@chello.hu

Zitka Creative Commons License 2007.05.14 0 0 468

Hol olvastad ezt? :-O

A pajzsmirigy működése és a bevitt táplálék között nincs ilyen közvetlen összefüggés tudtommal... A hashimotosoknak nem ajánlott a jódtartalmú só, ill. ilyen ételek fogyasztása. Más korlátozást nem hallottam.

Előzmény: pitiplacs (467)
pitiplacs Creative Commons License 2007.05.14 0 0 467

Sziasztok!

52 éves pm. beteg vagyok alulműködöm.

Nem rég kerültem orvoshoz aki jóformán nem közöl semmit.

 

Lenne egy kérdésem. Tudnátok nekem tanácsot adni a helyes táplálkozásról?

Mit ehet a pm. beteg és mit nem? Most hallottam. hogy tilalmi listán van a csirke, paradicsom, fahéj,napraforgó olaj.

Köszönöm ha válaszol valaki.Üdvözlettel.Andi

csigaszar Creative Commons License 2007.05.11 0 0 463
ja a fáradtság meg nálam is van állandóan, de 2 gyerek mellett nem tudom a pm-re fogni :) Viszont ha valamit elfelejtek, mindig a pm-re hivatkozok :)
Előzmény: whitewitch (461)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.11 0 0 462
Nekem se néznek Anti TPO-t amióta kiderült a betegségem 2004-ben. Az én Anti TPO értékem 8000 feletti. Az Anti-TPO az autoimmunitásra utal és minél magasabb ez az érték, annál jobban pusztítja a pajzsmirigyet, ami ettől kevesebb hormont termel és nő a TSH érték. A TSH-t meg úgyis nézik és ha nő az értéke akkor emelnek a gyógyszeradagon. Vagyis nem fontos, hogy tudd az Anti TPO értékét, mert tök mindegy mitől nő a TSH a tennivaló úgyis ugyan az, emelni. És ha már egyáltalán nem termelünk pm hormont akkor mindet gyógyszerrel pótóljuk. Ez se gond, ha már reggelente bekapdosom a bogyómat, tök mindegy hány mg-ost.
Előzmény: whitewitch (461)
whitewitch Creative Commons License 2007.05.10 0 0 461

Sziasztok!

Nekem is Hashimoto-tireoditiszem van és anti TPO-ot (2374 U/ml)  a legelső vizsgálat kivételével soha nem csináltak, ez 2001-ben volt. Akkor csináltak egy ultrahangot és egy biopsziát ami szerencsére negatív lett, beállítottak 62,5 mg/nap thyroxinra és évenkénti vérvizsgáltra ítéltek. Ezek után szakorvosnál csak 2002-ben és 2005-ben voltam, közötte háziorvosnál jártam.  Az endokrinológusnál még néztek T3-at és T4-et anti TPO-t sosem de azóta a háziorvosom csak TSH-t néz. Ezek szerint ez nem elég? A fáradtság az nálam is meg van (bár a munka sem kevés) és a súlygyarapodás is bár az lehet, hogy a korral jár :-)

csigaszar Creative Commons License 2007.05.09 0 0 460
Hát igen, megértem. Én is 2 hónapot voltam kórházban a fiamnál.
Előzmény: bnbeus (459)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.08 0 0 459
hát mi szeretnénk csak majd egy pár év múlva. a májam picit vacakol meg a kicsivel 40napot voltam khba jhogy ne szülessen megy 32.hétre uh van mit kihevernem helyre állítanom ;)
Előzmény: csigaszar (458)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.07 0 0 458

isten ments :) befejeztük a babaprojectet. Nyáron leszek 40 éves és mindkét terhességem többszörösen veszélyeztetett volt. Mindkettőnél inzulinos terhességi cukrom volt, fiamnál 5 hónapos terhesen műtöttek vakbéllel, lányomnál meg a pm jött pluszba hozzá és mindezekhez 35 és 39 éves voltam. És a kettő közt a 2 elhalt terhesség. Szóval határozott NEM :) De minden megérte, mert két gyönyörű egészséges gyerekem van :)

A pajzsmirigyemmel érdekes módon semmi gond nincs amióta gyógyszereznek. Hamar sikerült beállítani a normál tsh értékre és terhesség alatt is végig a ref határon belül voltam. A dokim előre emelte az thyroxszint, nehogy kicsússzak a tartományból. És utána is csak 1x volt rossz a vérvétel eredményem, de azt 2 hét múlva megismételtük, mert mondtam, hogy szerintem laborban tévedtek és akkor már jó volt, ugyanis a terhesség után fokozatosan csökkenteni kell a gyógyszeradagot mert áll vissza az eredeti állapot és nekem pont az ellenkező irányba lógott ki az eredmény, mint kéne, azaz sok volt a TSH-m.

 

Ti szeretnétek 3. babát ?

Előzmény: bnbeus (457)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.07 0 0 457
hát én annak csak örülök ha neked nincs semmi gond ezzel de a pm ismierőseim közül te vagy az első aki ezt írja

mindenesetre tök jó nektek :) én már ezen nem stresszelem magam

és ti szeretnétek harmadik babát?
Előzmény: csigaszar (456)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.06 0 0 456

10 hónapos a lányom, és még nappal 1x éjjel 2x vagy 3x szopizik. Semmi gond nincs az anyagcseréjével, de szerintem nálatok sem a gyógyszertől volt, mivel az euthyrox vagy l-thiroxyn normális hormon, azaz a Te nem létező hormonodat pótólja, vagyis akkor az is ugyan úgy átmehetne. Szóval tuti nem ettől volt. Fiamnál az volt, hogy mikor szopizott éreztem hogy melegszik a pelus és rotyog nagyokat. Szinte keresztül folyt rajta a kaja, de hízott rendesen, sőt az átlagnál jobban. Lányom pedig eleinte 5 naponta kakilt, de a doki azt mondta, hogy csak anyatejeseknél ez normális. Szóval a két gyerekem tök más volt. Mindkettőt 7 hónapos koráig csak szoptattam. Minden baba másként dolgozza fel a tejet ezért nem egyforma ütemben kakilnak. Nálad max az lehetett, hogy nem elég tápláló a tejed. Én fiamnál, ugye nála volt, hogy keresztülfolyt, sokat fejtem és a lefejt tejen 2 cm-es zsírréteg volt. Fogytam is rendesen szopi alatt. Fájdalommentes zsírleszívás, ajánlom mindenkinek :)

Előzmény: bnbeus (455)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.05 0 0 455
szia,

és mióta szoptatsz? nekem sajna nem siikerült. elsőnél nem volt ,ásodik babánál volt tej csak az állítólag nem megy át a gyógyszer a tejbétől függetlenül a gyereknek olyan gyors volt az anyag cseréje h minden kaja után kaki 3hét alatt nem hízott semmit. ahogy kezdtem adni a tápszert már nem kakilt annyit. most akkor hogy is van ez? persze nem szeretném kedved szegni...
Előzmény: csigaszar (454)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.05 0 0 454

Szerintem nyugodtan vedd be a gyógyszert vérvétel előtt. Én úgy tudom kb 1 hónap múlva van hatása a ma bevett gyógyszernek és nem azonnal hat.

 

Én is júniusban megyek utoljára a dokimhoz, aztán a kórház megszűnik és ahová megy oda már nem követhetem :( Pedig nekem egyenlőre (szoptatás alatt) havonta javasolt járnom.  Na majdcsak lesz valahogy.

Előzmény: bnbeus (453)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.04 0 0 453
szia,

igen a földes aország egyik legjobja és nem is mondta nekem hanem a belgyógyász ;)

a földeshez nem tudok eljutni a mostani eü kavar miatt vagyis nem tudom mehetek e ?
jövőhéten felhívm mi legyen. 16éves korom óta ismerem és imádom irtó jó fej és tényleg az egyik legjobb.

ti hova jártok? pestre?

beus
Előzmény: Saléva (452)
Saléva Creative Commons License 2007.05.04 0 0 452

Szia!

 

Pedig a Dr Földes állítólag nagyon jó doki.

 

Egy másik fórumos ajánlotta nekem is.

 

Lehet hogy egy jó belgyógyász okosabb lenne.

Előzmény: bnbeus (449)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.04 0 0 451
szia,

köszönöm, hogy válaszoltál!
hát nem tudom eldönteni mi legyen elmegyek vácra aztán majd küldenek valahova ;)

szép napot
Előzmény: Zitka (450)
Zitka Creative Commons License 2007.05.03 0 0 450

Több doki egybehangzó véleménye szerint is be lehet venni a gyógyszert - a szokásos módon reggel - vérvétel előtt is.  Nem úgy hat ez a hormonpótlás, mint egy másféle gyógyszer, hogy beveszed, és fél óra múlva hat (jelen esetben megemeli/lenyomja a hormonszintet). Sokkal hosszabb folyamat, míg hat arra.

 

Orvosjavaslatom sajnos nincs, az enyém elment szülési szabadságra. :-( Pedig nagyon szerettem, fogalmam sincs - a korábbi itteni híreket olvasva - mehetek-e egyáltalán szakorvoshoz, ha látszólag a TSH-m rendben van...

Előzmény: bnbeus (449)
bnbeus Creative Commons License 2007.05.03 0 0 449
sziasztok,

tudnátok segíteni?
vérvétel előtt beveszitek a gyógyszert?

megmondom miért.
27éves vagyok 14éves korom óta pm beteg. akkor túlműködtem. 16évesen műtöttek azóta alulműködöm. 2manóm van egy 2éves és egy 1/2 éves a második terhességem óta valami nem stimmel. nem tudok fogyni a laborszerint túl működöm a klinikai tünetek viszont alul működésre utalnak (vizesedem nagyon lábam kezem, fáradt vagyok .....)
a doki meghúzta a vállát miszerint nem tudja akkor most mi van.
eddig a bm-be jártam a DR Földes Ivánhoz, de most nem is tudom hova mehetek (fóton lakunk)

nagy vonalakban ennyi pedig azt hittem én már rutinos avgyok de ezek szerint nem ;)

köszönöm előrre is a hozzá(m) szólásokat


Beus
Zitka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 448

Ti honnan tudjátok biztosra, hogy egy adott probléma, mint a fáradékonyság is a Pm hatása?

 

Mielőtt diagnosztizálták volna nálam az alulműködést, iszonyú fáradt voltam időnként. De ráfogták a vashiányra. Egy-egy párhetes vaskúra után tényleg jobban is lettem valamelyest. Aztán mikor kiderült, hogy mi (is) okozza a vasfelszívódási nehézségeket - hát persze, hgoy a pm.alulműködés -, és pár hónap alatt szépen javultak az értékeim, a fáradság hipp-hopp elmúlt. Az a fajta "állva elalszom du. 5 óra után" állapot szerencsére :-) azóta se tért vissza.  A hajhullás is rendeződött, de ehhez több mint egy év gyógyszerszedés volt szükséges. A bőrszárazság sajnos maradt...

Mostanában inkább reggel vagyok fáradt, alig bírom kidobni magam az ágyból. Ebből gondolom, hogy esetleg köv. alkalommal megint emelni kell a gyógyszeradagoláson... De persze majd meglátjuk a laboreredményből.

 

Sajnálom, hogy neked két elvesztett baba árán kellett megtudnod, hogy mi a betegséged. :-(((((  Hát tényleg jobb nem belegondolni, milyen hülyeségeket csinálnak most (ill. az utóbbi időben)  reform címszóval. :-(  A vízzel együtt a gyereket is kiöntik. :-(

Előzmény: csigaszar (447)
csigaszar Creative Commons License 2007.05.02 0 0 447

Pont most kérdeztem a dokimat, hogy mikor nézünk T3, T4-et és azt mondta, hogy jó TSH mellett ez nem szükséges. Ezek szerint mégis? Én is időnként fáradtabb vagyok mint máskor, de nem tudom, hogy mikor mit fogjak a PM-re és mit az időjárásra vagy épp a gyerekekre :) Ti honnan tudjátok biztosra, hogy egy adott probléma, mint a fáradékonyság is a Pm hatása?

 

"Vajon nem lesz hosszú távon drágább egy leromlott állapotú pajzsmirigyest esetleg kórházban kezelni, mint rendszeres ambuláns vizitkor gondozni őt???? "

 

Hmmm, de igen. Nekem 2 elhalt rerhességem volt és csak a második után néztek TSH-t, mondván van már egy egészséges gyereke semmi baja. Akkor derült ki, hogy alacsonyan működök. Vajon nem lett volna olcsóbb egy vérvétel, mint 1 abortusz?????? És ha alapból minden terhes nőnél nézik, mert szerintem indokolt lenne, hisz ez is már népbetegség, akkor 2 abortuszt is megspóroltunk volna. Az egyéb hatásokról nem is baszélve. És pont a szülés hozta elő nálam az autoimmun betegséget, és a gyerekre hivatkozva nem nézték a pajzsmirigyet, pedig indokolt lett volna, azóta sokat olvastam utána. Szóval egészségügyileg még nagyon gyerekcipőben járunk. Ja és nekem még szerencsém volt, mert legrosszabb esetben kretén gyerek is születhetett volna a kezeletlen pm-em miatt, ha nem hal el a terhesség és az aztán az államnak és a szülőnek is több pénz stb. Na ne is menjünk ebbe bele.

 

 

Előzmény: Zitka (446)
Zitka Creative Commons License 2007.05.01 0 0 446

Hát ez tényleg "gyönyörű"! :-(((((((((((((((((((((((((((((((

Ugyan nem olyan régen (kb. két és fél éve) diagnosztizáltak, de azóta már temérdek tapasztalatra tettem szert.  Hiába jó a TSH, egyszerűen érzem, mikor nem stimmel valami. Tünetek, fáradékonyság, stb. És utólag be is bizonyosodott, hogy a T3 v. T4 igencsak kilógott a ref.tartományból. Normál(nak látszó) tsh mellett (!!!)

 

Azt sajnos tudom, hogy háziorvos csak a TSH-t írhatja rá a laborbeutalóra.

 

Azért futok majd még egy kört, és beszámolok. Ez lenne számunkra a "reform"? :-(((

Vajon nem lesz hosszú távon drágább egy leromlott állapotú pajzsmirigyest esetleg kórházban kezelni, mint rendszeres ambuláns vizitkor gondozni őt????

Áhhh....! :-(

Előzmény: csotrog (445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!