Keresés

Részletes keresés

Lalo Creative Commons License 2009.01.16 0 0 4305
"Jó lenne, ha valaki végre meggyőző bizonyítékokkal eloszlatná a hely egykori rendeltetésével kapcsolatos kételyeket."

A pince jellegéről valóban érdemes lenne egy nagy közös szakértői megtekintést és vitát rendezni, de akkor mindkét nagypáholy részéről kellene szakértőt hívni, műemlékes is kellene - talán éppen azt a hölgyet, aki annak idején feltárta - és akkor közösen lehetne értékelni Garbóci László érveit a pince szabadkőműves jellege mellett

Az én véleményem szerint a bejárat felett látható kézfogást ábrázoló dombormű és német felirat (Éljen a barátság) lehet a döntő, ha azt sikerülne beazonosítani, az sokat segítene. Egy ahhoz hasonló jelvényt vagy érmet láttam a Vaterán, ha ezek a jelképek tényleg megegyezőek és a jelvényt kibocsájtó szervezet előkerülne, az is segítene. Valami komolyabb érmésszel vagy embléma szakértővel kellene konzultálni.
Előzmény: van der Post (4300)
orpheus72 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 4304

Van der Postot illetően nincs könnyű dolgod, ha válaszolni akarsz neki, mert nem tudod, kinek tedd: zygotának, professzornak, Spectatornak, mustármaggombolyítónak vagy ki tudja még kinek...

Gondoltam szólok, hogy figyelj oda, a Nagy Tudósember jár közöttetek... akinek lassan több neve lesz, mint Ságvári Endrének.

Üdv. Jóska

Előzmény: Lalo (4302)
Lalo Creative Commons License 2009.01.16 0 0 4303

Kedves suncipoci!

Köszi az információkat!

Kupán Árpád más írásait is meg lehetne nézni Pannónia ügyben. Én kilenc cikkét ismerem, ezek általában online olvashatók is:

http://szkp4.blogspot.com/search/label/Kup%C3%A1n%20%C3%81rp%C3%A1d

S lehet, hogy a nagyváradi szabadkőművességről szóló könyvében is szó esik a brassói páholyról:

http://szkp2.blogspot.com/search/label/Kup%C3%A1n%20%C3%81rp%C3%A1d

Egy páholy alapítása elhúzódó folyamat is lehet, s több dátum is elfogadható alapítási dátumnak. (Mesterértekezlet az alapításról, a Nagypáholy elfogadási határozata, a páholy felszentelése stb.)

Te viszont feltehatnéd ide az érem mindkét oldalának képét, hátha okosabbak lennénk az alapján.

A Kossuth érmével kapcsolatban megadhatnád azoknak az aukcióknak a címét, amikre gondoltál. Én ránéztem a Vaterára, de rengeteg Kossuth érem van, s nem tudom, te melyikről tettél említést.

A "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" jelmondata a nagy francia forradalom jelszavaként vált ismertté, de már régebben a szabadkőművesek jelszava volt.

A Pallas Nagylexikon megemlékezik egy ilyen emlékéremről, de azt nem tünteti fel, hogy kik készítették:

http://www.kislexikon.hu/kossuth-emlekermek.html

1871-ben megjelent egy cikk Kossuth-tal kapcsolatban: Archaeol. Értesítő (Emlékérem), de hogy ez mit tartalmaz, azt nem tudom.

http://mek.niif.hu/03600/03630/html/k/k12122.htm

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy az érem szabadkőműves kiadású lehet.

Előzmény: suncipoci (4301)
Lalo Creative Commons License 2009.01.16 0 0 4302

Lalo: "A helyi önkormányzatnak érdeke a szabadkőműves jelleg elfogadtatása, hogy a leendő idegenforgalmi objektumként annak érdekességét megnövelje."

van der Post: "Tudnál erre az állításra és a benne foglalt összefüggésre vonatkozóan valamilyen hiteles forrást idézni?"

Igen, ezt meg is tettem a Profán lap cikkéhez kapcsolódó megjegyzésekben:

http://szkp1.blogspot.com/2008/09/eloadas-garboci-laszlo-szabadkomuvesseg.html

Előzmény: van der Post (4300)
suncipoci Creative Commons License 2009.01.16 0 0 4301

Kedves Lalo!

Fekete Ignácz: A szabadkőművesség rövid története c. könyvében a 76. oldalon felsorolás jelleggel szerepel "Brassóban «A három oszlophoz» és «Pannónia«". A 79. oldalon ennyi szerepel: " Sokat tett a magyar szabadkőművesség a  nemzetiségi kérdések éles ellentéteinek kiegyenlítésénél is és e tekintetben a legszebb példát nyújtja a brassói páholyok működése."

Az 1889-es évszámot megtaláltam a neten

http://epa.oszk.hu/00100/00181/00012/19.htm

de nem igazán értem, mert az érmükön 1890 szerepel.

A Kossuth éremmel kapcsolatban nekem még mindig fenntartásaim vannak. Berényi Zsuzsa cikkében jellegzetes páholy jelvényeket, érmeket mutat be. De ezen a Kossuth érmen semmi jellegzetességet nem találok.

Jelenleg minimum 3 db ugyanilyen Kossuth érem van fent Vaterán 1-2-8 ezer Ft-ért. Gyakoriságát tekintve talán az 1-2 ezer forint a reálisabb... 200 éve mindenféle függetlenségi, forradalmi, köztársasági eszmét ezzel a hármas jelmondattal azonosítanak. Nem lehet pl. egyszerű 1898-as 50. évfordulós emlékérem?

Üdv!

Előzmény: Lalo (4297)
van der Post Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4300

"A helyi önkormányzatnak érdeke a szabadkőműves jelleg elfogadtatása, hogy a leendő idegenforgalmi objektumként annak érdekességét megnövelje."

Tudnál erre az állításra és a benne foglalt összefüggésre vonatkozóan valamilyen hiteles forrást idézni? A hely érdekes akkor is, ha legényegyleti gyülések helye lett volna. Jó lenne, ha valaki végre meggyőző bizonyítékokkal eloszlatná a hely egykori rendeltetésével kapcsolatos kételyeket.

Előzmény: Lalo (4299)
Lalo Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4299

A budatétényi pincekápolnáról tv riport készült, amely megtekinthető az Interneten:

Előadás - Garbóci László : Szabadkőművesség Budatétényben

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1223+Budapest%2C+J%C3%B3kai+M%C3%B3r+u.+50.&hl=hu

Október 3-án, pénteken 17 órakor

Szabadkőművesség Budatétényben – a pincekápolna megtekintése (Budatétény, Jókai Mór u. 50., a Pokorny Sportteleppel szemben). Előadó: Garbóci László helytörténész.

A VI. Szent Mihály Napok
2008. szeptember 19. – október 3.
keretében

Forrás: http://www.budatetenyikor.hu/

A helyi tv riportfilmet készített az előadásról és vezetésről:

http://www.promontortv.hu/archivum/video/20081024_2
[Köszönöm Jászberényi Józsefnek, hogy felhívta a figyelmemet erre a videóanyagra.]

[A pincekápolna szabadkőműves jellege vitatott, az egykori tanács által végeztetett állapotfelmérésről készült jegyzőkönyv (1986. október) azt írja, hogy a kápolna funkciója további kutatást igényel. Egyes szakértők szabadkőművesnek tekintik, mások a bizonyítékok hiánya miatt kételkednek ebben. A helyi önkormányzatnak érdeke a szabadkőműves jelleg elfogadtatása, hogy a leendő idegenforgalmi objektumként annak érdekességét megnövelje.]

http://szkp1.blogspot.com/2008/09/eloadas-garboci-laszlo-szabadkomuvesseg.html

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4298
Kedves Lalo!
Kirohanásod a te tájékozatlanságodat bizonyítja, egyben téged minősít.
Előzmény: Lalo (4295)
Lalo Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4297

Kedves suncipoci!

A brassói Pannonia páholyról Pataky Lajosné: A szabadkőműves szervezetek levéltára. Repertórium című kiadvány annyit tud, hogy 1889-1918 közötti iratai vannak a Magyar Országos Levéltárban. Tehát ekkor működött. Ott esetleg megnézheted ezeket.

Én a következőket találtam:

Alapítója és főmestere Weiss Ignác volt. (http://mek.oszk.hu/04000/04093/html/szocikk/15352.htm)

Azt a hivatkozást, amit találtál a Pannónia páholyról, megoszthatnád velünk.

A Kossuth emlékérem biztosan szabadkőműves, hiszen a hátlapján ott szerepel a szabadkőművesek "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" jelmondata.

Berényi Zsuzsának volt egy cikke az Érem című lap tavalyi első számában három szabadkőműves Kossuth éremről, de azok egyike sem ez a Vaterán tavaly elkelt érem.

Előzmény: suncipoci (4296)
suncipoci Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4296

Sziasztok!

Tud valaki bővebb információval szolgálni a brassói Pannonia (1890) páholyról? Egyetlen hivatkozást találtam erről, de a megalakulás tényén túl sajnos semmi egyebet.

Másik kérdésem a Vaterán (is) található Kossuth emlékéremhez kapcsolódik. Honnan lehet tudni, hogy van szabadkőműves vonatkozása?

http://www.vatera.hu/kossuth_szabadkomuves_emlekerem_1848_as_102133983.html

Köszi és Üdv!

Lalo Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4295
Nem sok hozadéka volt ennek röpke vitának, hacsak az nem, hogy legalább egyértelműen kiderült tájékozatlanságod a szabadkőművességet illetően.

Ebből viszont az következik, hogy választod nickneved: "NKMSTR" és

hozzászólásaid sugallata ellenére nem vagy szabadkőműves.

Erre a legeklatánsabb példa Bigskorpio és NKMSTR párbeszéde volt:

2008.01.25 13:22:29 © (3780)

Bigskorpió: "Azt kérdezném az itt megforduló beavatottaktól, most milyen karitatív tevékenységekben van benne a „kezük” a páholyoknak? A Vakok Intézetét segítik-e még (mint tradíció), vagy már teljesen átvette az állam.

Tudom, hogy a karitatív munka háttérbe húzódással párosul, de kérdésre talán lehet egy kis felvilágosítással szolgálni."

2008.01.25 13:44:43 © (3781)

NKMSTR: "Igen, az a lényeg h. a karitatív munka háttérbe húzódással párosul, azaz ezzel nem elegáns és talán nem is szép dicsekedni."

...

2008.01.25 23:21:31 © (3784)

"...Kérdésemre az én magyarázó mondatommal válaszolni…  Maradjunk abban, hogy „mondhatta volna szebben, …lovag”.  Vagy egyenesen: semmi közöm hozzá, vagy  köntörfalazva: tervezés alatt van pár nagy ívű dolog, a megvalósulásig nem akarjuk szellőztetni. Esetleg konkrétum nélkül: kétféle segélyezést folytatunk fogyatékosoknak. Így valahogy. Természetesen nem vártam dicsekvést, de a 3781-es beírásért kár volt a billentyűzetet koptatni. ..."

Bigskorpió megsértődőtt, s joggal. Viszont most kiderülhetett, hogy nem egy valódi szabadkőműves okozta mérgelődését, hanem egy "kaméleon".

Javaslom, hogy mindenki alaposan gondolja át, hogy milyen magánbeszélgetéseket folytatott NKMSTR-rel.

Előzmény: Lalo (4294)
Lalo Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4294

"hajadonfővel":

Az angolszász országok páholyaiban a főmester (és egyedül ő) kalapot visel (kötelező jelleggel).

Ez a cilindertől a texasi cowboykalapig terjed.

"fehér kesztyű":

A fényképezkedés az nem munka. A munkán kötelező a fehér kesztyű.

Előzmény: Törölt nick (4293)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4293

"hajadonfővel":

"fehér kesztyű":

Előzmény: Lalo (4292)
Lalo Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4292

Lalo: "... a kötény mellett a kesztyű is alapvetőnek tűnik számomra egy szabadkőműves munkán való részvételhez. Legalábbis a szabadkőműves források ezt mondják."

NKMSTR: "Akkor kérdezd meg alaposabban a forrásaidat."

Lalo: "A szabadkőművesek rituális összejöveteleiken fehér kesztyűt húznak a kezükre."

Forrás - BENEDEK SZABOLCS: A szabadkőműves Benedek Marcell

NKMSTR:

"Jó példa arra hogy lehet manipulálni egy szövegkörnyezetéből kiragadott mondatot. Ez a lábjegyzet csak magyarázza a laikus olvasónak BM egyik kijelentését. De nincs benne semmi általános érvényű. A szövegkörnyezetre vonatkozik, azt magyarázza, onnét kiragadva megváltozik a jelentése, de ezt csak célzottan lehet nem figyelembe venni. "

Újabb manipulációm:

"Magyarországi Symbolikus Nagypáholy

Szertartáskönyv

1912

Második fejezet: Megjelenés a munkán

III. cikk: Szabadkőműves ruházat

27. §.
A munkán a szabadkőművesek hajadonfővel dolgoznak.

28. §.
A szabadkőművesek ruházata a munkán a következő:
1. a bőrkötény,
2. a fehér kesztyű,
3. a páholy jelvénye.
Idegen főhatóságok alá tartozó páholyok tagjai más ruházatot és jelvényeket is viselhetnek.

29. §.
A 28. §.-ban meghatározott ruházat nélkül a munkán részt venni nem szabad. A kesztyűt csak a titkár és csak a jobb kezéről húzhatja le, mialatt ír.

30. §.
Az egyes fokokban a bőrkötény a következő:
..."

Kiemelések tőlem.

Előzmény: Törölt nick (4291)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.14 0 0 4291
Jó példa arra hogy lehet manipulálni egy szövegkörnyezetéből kiragadott mondatot. Ez a lábjegyzet csak magyarázza a laikus olvasónak BM egyik kijelentését. De nincs benne semmi általános érvényű. A szövegkörnyezetre vonatkozik, azt magyarázza, onnét kiragadva megváltozik a jelentése, de ezt csak célzottan lehet nem figyelembe venni. Különben nem is olyan régen nem hittél Benedek Szabolcsnak. Most igen?
Előzmény: Lalo (4290)
Lalo Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4290

Lalo: "... a kötény mellett a kesztyű is alapvetőnek tűnik számomra egy szabadkőműves munkán való részvételhez. Legalábbis a szabadkőműves források ezt mondják."

NKMSTR: "Akkor kérdezd meg alaposabban a forrásaidat."

Parancsolj:

"A szabadkőművesek rituális összejöveteleiken fehér kesztyűt húznak a kezükre."

Forrás:

BENEDEK SZABOLCS: A szabadkőműves Benedek Marcell

13. lábjegyzet

http://www.jamk.hu/ujforras/0706_12.htm

Én hiszek Benedek Szabolcsnak. Ha te nem, akkor vele vitatkozz.

Előzmény: Törölt nick (4288)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4289

Lehet, hogy ez a "Páholy a Meztelen Vádlihoz" munkáját imitálta, a harisnyások pedig vendégek voltak más páholyokból.

De félre a tréfát, nekem inkább az tetszett, hogy nagyon sok és nagyon szép műhelyt láthattunk belülről, nem volt prekoncepciója a készítőknek, nem a P2-ről és Hasfelmetszőről szólt, ahogy az ilyen típusú filmek szoktak.

A film végén pedig egy nagyon elgondolkodtató mondat zárt - pontosan nem tudom idézni - valami olyasmiről, hogy a szk-ség mai problémája, hogy a fiatalokat nem igazán érdekli az Internet, az individualizmus korában a szabadkőművesség. És azok a célok, amikért egykoron küzdöttek, jelentős részben megvalósultak a demokratizálódás következtében. Persze sok más társadalmi probléma megszületett, aminek orvoslása lehetne újabb cél, de ez meg egy másik műsor lehetne.

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4288

Akkor kérdezd meg alaposabban a forrásaidat.

Előzmény: Lalo (4286)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4287

"Köszönöm szépen, hogy fejtegetésem 90%-át megerősítetted, hiszen csak két dolgot kérdőjeleztél meg benne."

Kedves Lalo, nem igazán világos számomra, hogy mi volt az a 18 dolog, amit Te fejtegettél és én megerősítettem.

Előzmény: Lalo (4286)
Lalo Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4286

Kedves Az igazi Tapsi Hapsi!

Köszönöm szépen, hogy fejtegetésem 90%-át megerősítetted, hiszen csak két dolgot kérdőjeleztél meg benne.

A kesztyű viselésében vagy nem viselésében igazad lehet, bár azért én továbbra is örülnék egy a rituálék történetében jártas szakember véleményének, hiszen a kötény mellett a kesztyű is alapvetőnek tűnik számomra egy szabadkőműves munkán való részvételhez. Legalábbis a szabadkőműves források ezt mondják.

Hogy mezítelenek-e azok a lábak vagy nem, ennek kétségen kívüli megállapításához vagy a film kosztümterveit kellene tanulmányozni, vagy egy jobb felbontású képet megnézni.

Szerintem egyértelműen csupaszok ezek a lábak, jól látszanak a bőr egyenetlenségei s ugyanolyan színű mint a kéz bőre:

Mezítelen lábak?

Persze az lehet, hogy az illetők ultravékony, tökéletesen átlátszó nejlonharisnyát viseltek, ezért néznek ki annyira úgy, mintha nem lenne a lábukon semmi.

Ez meg már divattörténeti ténykérdés, hogy volt-e ilyesmi divatban akkoriban és valóban hordtak-e olyan ruhadarabot, ami nem volt látható. (Pomádé királytól eltekintve.)

Nekem erős kételyeim vannak ezzel kapcsolatban...

Előzmény: Törölt nick (4285)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4285

"Számunkra elegendő annyi, hogy a filmbeni jelenetet színészekkel eljátszató rendező és kosztümtervező nem állt a helyzet magaslatán..."

Szerintem viszont mielőtt ilyen sarkalatos megállapításokat teszünk, győződjünk meg arról, hogy joggal szóljuk-e le mások munkáját, s tényleg nincs-e harisnya azokon a lábakon (ha ez már ilyen központi kérdés - szerintem különben van, ugyanis nem csupán fehér, mi több, nem csak hófehér harisnya létezik), nem beszélve arról, hogy milyen nagy számban találunk olyan 18-19. századi ábrázolásokat, ahol nem viselnek, vagy nem mindenki visel kesztyűt.

Előzmény: Lalo (4284)
Lalo Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4284
Nono!

A formák igenis fontosak a szabadkőművességnek.

Nekem teljesen abszurdak a képen azok a mezítelen lábak.

Gondoljunk csak bele, a páholy szent hely, templomnak is szokás hívni, ott csak - a kor divatja szerint - kifogástalanul öltözött urak jelenhetnek meg.

Tehát felavatott és felruházott - azaz kötényt és fehér kesztyűt viselő - szabadkőművesek a kötény alatt a szokásos úriemberi öltözéküket viselik.

Ha viszont még nem felavatottakról lenne szó, akkor nem viselhetne kötényt a két jobb oldalon ücsörgő figura. (Megjegyzem, hogy kesztyű sincs rajtuk, pedig a rituáléhoz az is elengedhetetlen.)

Kérdéses egyedül az lehet, hogy a nadrág előtti korszakban hogyan meztelenítették le az avatásra várók egyik lábát (amit ma a nadrág szárának feltűrésével oldanak meg.)

De ez a kérdés legyen a szabadkőműves rituálék történetével hivatásszerűen foglalkozók dolga.

Számunkra elegendő annyi, hogy a filmbeni jelenetet színészekkel eljátszató rendező és kosztümtervező nem állt a helyzet magaslatán...
Előzmény: Törölt nick (4283)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.13 0 0 4283

Szerintem nem a harisnya volt itt a lényeg... :)

Lalo Creative Commons License 2009.01.12 0 0 4282
"Ezek harisnyák."

Tudom, culottenak hívják. (És innen származik a sanculotte név is.)

De jól megnézted a képet?

Két férfin valóban van harisnya, de a jobb szélen levő kettőn nincs.

Előzmény: kilenctizenegy (4281)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.01.12 0 0 4281
Ezek harisnyák. Ez volt a divat az 1770-es 80-as években. Térdnadrág harisnyával.
Előzmény: Lalo (4280)
Lalo Creative Commons License 2009.01.12 0 0 4280
Ebben a részben volt a 4268-as hozzászólásomban szereplő kép - a nadrág nélküli, meztelen lábaikat mutogató szabadkőművesekkel?
Előzmény: Törölt nick (4279)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.12 0 0 4279

Én láttam, szerintem nem volt rossz. De én is kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre.

Lalo Creative Commons License 2009.01.09 0 0 4278
Látta valaki tegnap a Duna tv-n a Titkos társaságok első részét?

Milyen volt?
Lalo Creative Commons License 2009.01.08 0 0 4277
Szabadkőműves bál Obama beiktatásának tiszteletére

Barack Obama elnöki beiktatásának tiszteletére egy washingtoni szabadkőműves páholy is bált szervez, amelyre a szabadkőművesek 65, mások pedig 75 dollárért vehetnek jegyet. (Ahogy a páholy honlapján kifejtik, ez az ár a szokásos beiktatási báli jegyek árához képest igen mérsékelt.)

Azt írják, hogy a szabadkőművesség történetében ez az első eset, hogy ilyen bált rendeznek. A hírt egy philadelphiai családi lap, a The Bulletin hozta a szélesebb nyilvánosság tudomására.

A páholy weblapján kérdésekre válaszolva azt írják, hogy Obama nem veszt az eseményen és hogy sem ő, sem az elnökhelyettes nem szabadkőművesek.

Pontosabban: "Neither President Obama or Vice-President Biden are currently Masons."

Azaz "jelenleg nem szabadkőművesek". (Várják őket?)

Kíváncsi lennék, hogy ha jelentkezne Obama náluk, akkor felvennék-e, vagy a Prince Hall (a feketék nagypáholya az USÁ-ban) -hoz küldenék ...

A bál a rendező páholy weblapján: http://singletonlodge.org/home/inaugural-masonic-ball/

A The Bulletin híre: http://www.thebulletin.us/articles/2009/01/06/news/nation/doc4962f40bdaca4354944057.txt

http://aprofan.blogspot.com/2009/01/szabadkomuves-bal-obama-beiktatasanak.html

Lalo Creative Commons License 2009.01.08 0 0 4276
Az Árverezőház 115. könyv aukciója

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1073+Budapest%2C+Erzs%C3%A9bet+krt.+37.&hl=hu

Az Árverezőház (1073 Budapest, Erzsébet krt. 37. I/11. Tel/Fax: 2016694), 2009 január 15-én csütörtökön 17:00 órakor árverést tart.

A katalógusból:
http://www.bedo.hu/index.php?azon=arveres&kkod=0&akod=4&asor=115&list_kezd=0&list_meret=600

257 KISZELY GÁBOR
A szabadkőművesség.
História, titkok, szertartások.
Bp. 1999. Korona Kiadó. 178 p.
Kiadói ill. fóliázott kartonkötésben.

1500

http://szkp.blogspot.com/2009/01/az-arverezohaz-115-konyv-aukcioja.html

Előzmény: Lalo (4224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!