Nézem a Die Hard 5. részt. Elég fárasztó ez az apa-vonal. Vajon csak a magyar szinkron ennyire botrányos? Hihetetlen fárasztó favicc beszólások mennek.
Az elején az autós üldözés látványos. Ilyenkor elgondolkozik az ember vajon hogy vették fel? Tényleg törték-zúzták a kocsikat a pesti rakparton meg a budapesti utcákon? Vagy számítógépes trükk az egész?
Reisz Gábor új filmje. Aki a Van valami......, esetleg a Rossz versek vicces, kicsit édesbús filmjeit várja: az mást kap. Nagyon mást. Bár itt is van "kapunyitási pánik" meg budapesti értelmiségi melodráma, de ez most erősen belenyúlt a darázsfészekbe, vééégre. A sztori szerint egy érettségin megbukott fiú megvádolja a tanárát, hogy azért nem engedte át a történelem érettségin, mert a srác öltönyén ott maradt márciusról egy kokárda, és a srác leblokkolt azon, hogy a tanára megkérdezte, miért visel kokárdát. Ugyanis az legényke apjáról mindenki tudja, hogy fideszes. Sőt egyszer a tanárral össze is veszett valamikor egy fogadóórán.
Bár a film igyekszik középutas lenni, nem sikerül. Egyszerűen nem lehet. Próbálja azt mutatni, hogy nem minden fideszes birka (a srác apja, aki építészmérnök, házias, tulajdonképp egy jó fej fazon), vagy diktatúrát kiszolgáló figura, illetve azt is, hogy nem minden liberális ( a törtitanár) olyan mint amilyennek a köztudatban beállítják vagy magukat látják. Ez nem sikerülhet, mert az ilyen autokráciába hajló demagóg vezetésnek egyszerűen nincs öniróniája. /A hazai jobboldali lapok fanyalognak is, valljuk egyszerűen azért mert ha valami nem kurzusfillm, meg nem királyt istenítő, akkor az szar, vagy jelentéktelen vagy nem fontos.Szegénykéimnak az átvitt értelem, a mögöttes magyarázat az absztrakció már ilyen lipsi izé.(https://mandiner.hu/kultura/2023/09/bar-cimeben-azt-igeri-reisz-gabor-filmje-semmire-nem-magyarazat) / Nagyon jól bemutatja viszont azt hogy tényleg menniyre megosztott fasság van itt, ami megmérgezi a fiatalokat is, de ők pedig azt kérik hagyják már őket békén. Sokrétű alkotás, sokáig lehet majd róla beszélni.A fazit egyértelmű. Ajánlom mindenkinek. Kicsit hosszú, de kb. a közepétől felpörög úgyhogy inkább az első fele miatt érzi az ember hosszúnak. Jó a casting, jó a jelmez (szegény erdélyi csaj....), és hát a rendkívüli low-budget egyáltalán nem látszik. Talán kicsit sok a közeli, de ez most divat. https://24.hu/kultura/2023/10/05/magyarazat-mindenre-film-kritika-reisz-gabor/
The Creator - fuhh, ez de kínos film volt. semmi high concept, de még csak semmi olyan, amiben bármi eredetiség lenne. pedig ezt ígérte. mi az isten tetszett Gareth Edwards-nak ebben a történetben? volt ebben minden mint a bucsuban. nekem tökre úgy tűnt, ez a srác nagyon rajong Neil Blomkamp filmjeiért. konkrétan, mintha az ő filmjeiből ollózta volna ezt össze. még a látvány design is totálisan az övé. csak ítt nagyon túl volt lőve. az egész világon miért kell, hogy ez a technokrata brutalista építészet terjedjen el? tök öncélú volt ez az egész rengeteg logikai hibával. jajj, de sajnáltam rá az időmet. viszont hosszú évek óta először egyes egyedül ültem a moziteremben. érdekes volt.
Brandon Croneberg művész scifi horrorja.:-)) Sajnos a felétől kb leül. A vége felhúz belőle valamennyit, de sokszor feleslegesek ezek a látomásszerű képek,leolvadó majd újraépülő fejek, mint valamikor a hetvenes években. (Az Infinity pool mérföldekkel jobb.) Az ötlet nem új. Bérgyilkosságokat követ el egy cég, pontosabban annak alkalmazottja úgy, hogy átveszi egy áldozat közelében élő tudata felett az uralmat, kvázi beköltözik a tudata a testébe (gazdatest) és az a valaki fog gyilkolni.Mivel egy kicsit meghasonlik ettől a főszereplő nő (a furcsa arcú Andrea Riseborough) ezért már kezdi elveszíteni a kontrollt a gazdatest felett is néha. Aztán az egyik elnyomott tudatú "gazdatest" ezt kihasználja, és "fellázad". Bár Sean Bean-el reklámozzák, az a helyzet h nagyon kicsit van csak jelen (akárcsak Jennifer Jason Leigh, bár ő a kisujjrezdülésével is kifejezőbb mint a folyamatosan kiguvadt szemekkel kínlódó Andrea) viszont a Christopher Abbott nevű fiatal színész nagyon jó alakítást nyújt. 10/6
DE a tippem, nem lesz vége a mozinak. Látványfilmet abszolút, de még egy kamaradrámát is jobb moziban nézni. A hangulat miatt. Egy vígjátékot meg pláne, mert pszichológiai-hatás miatt, ha más nevet, te is viccesebbnek találod."
És a mozi minden egyes változással egy kicsit meg is halt.
Emlékszem, a legelső filmemet egy kertmoziban láttam, még a hetvenes években. Szerintem 50 ember, ha belefért. No, ezek a kertmozik tűntek el legelőször. Nem voltak versenytársai a tévének.
Aztán az apró, 50-100 emberes falusi mozik. Aztán egyre feljebb...
Ma meg már cineplexekről beszéltek. Én pedig azt sem tudom, hogy mi az. Valahol a sosem látott multiplexeknél elvesztettem a fonalat.
Nos, a mozi - mint intézmény - láthatóan előre menekül: a változásokra méretnövekedéssel reagál, mert az otthon elérhető technikával megvalósítható audiovizuális élményt egyre több plusszal kell überelnie, hogy a nézők továbbra is a mozit válasszák. Az pedig hatványozottan egyre több pénzbe kerül. A több pénzhez pedig több néző kell.
Ezért játszanak a nagyok kizárólag olyan tömegeknek-tömegtermelt audiovizuális orgiát, mert ezekre biztosan meglesz a megfelelő mennyiségű tömegember-néző.
A producereknek pedig gazdaságilag nagyon vonzó célpontok ezek a bálnamozik.
Amúgy nekem spec. pont a Kék bársony hiányzik, ami még azért nem ment el full agyabeteg irányba (vö. Inland empire:-)), de túlmutatott a paneles szarokon....
Régen is ue. volt. Nagyterem (Drágán add az életed) kisterem (Kék bársony) Néha befutott a nagyterembe pár un. "mozi", de ez most is így van (pl. Dűne).Az arányok kissé eltolódtak, ez vitathatatlan, azonban ennek oka nem a sekélyesedés, hanem a globalizmus. Eddig az USA meg kicsit Európa volt a fő felvevőpiac (lehet itt písziskedni, de mégiscsak a first world), most meg a globális világ, ahol él egy csomó fura nép, van olyan ahol pl. a filmek kötelező eleme a tánc.:-DDD