Keresés

Részletes keresés

Tulip90 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 12418
Üdv!Kérdésem a tudósokhoz: nagyőrlőmben amalgámot távolítottak el kofferdam nélkül. Utólag olvastam, hogy elvileg használni kellett volna. Mekkora a jelentősége ennek?  És miért választja egy doki a a kofferdam nélküli eltávolítást, amikor tudja, hogy elvileg kellene? Akkor most tuti benyeltem a  higanyt, vagy a gőzöket,  illetve mit tehetek még így utólag?  Azon kívül, hogy legközelebb rákérdezek direktbe, a dokimtól.  De ezzel valszeg eléggé eltolom az amúgy is megrendült bizalmi kapcsolatunkat... No meg eső után köpönyeg...
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12417

hali,

 

igazából én már jópár éve nem foglalkozom konzerváló fogászattal, de az tudom, hogy a mi rendelőnkben még van amalgám (és ha csak nem tiltják be, akkor mindig is lesz) és nagyörlőbe sosem teszünk kompozitot, csak, ha a páciens hajthatatlan. a GIC olyan nagyörlőben, ami effektíve részt vesz a rágásban nem sokáig fogja betölteni a szerepét, persze néha biztos akadnak kivételek. nyolcasba már én is tettem, ott azért elég jól el van...

Előzmény: mirla (12408)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12416

Dórát ismerem az egyetemről, szerintem is kiváló szakember. 

Ellenben, ha nem linkeled ide ezt az 1200-al ezelőtti kommentet, akkor senki sem vette volna észre :)

 

Előzmény: foghíjról (12414)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.05.03 0 0 12415

Ajánlom a B vitamint, az segíti az ideg regenerációját. Mondjuk ez lassú folyamat, remélhetőleg pár hét és rendbe jössz. 

Az üvegionomer tömést a végén vagy a saját kompozit alapú lakkjával kell kezelni, vagy valamilyen víztaszító anyaggal, pl.: vazelin. A lényege az egésznek, hogy az üvegionomer vízérzékeny, és amíg a teljes kötés nem fejeződik be elvileg nem kéne, hogy direktbe folyadékot kapjon. (a vékony lakkréteg is lekopik pár nap alatt, tényleg csak az elején kell)

Ezzel asszem meg is válaszoltam a kérdésed, miszerint így utólag nem sok értelme van rákenni, max ha előtte eltávolítja az ember a felső, elvileg exponált réteget. 

Előzmény: mirla (12413)
foghíjról Creative Commons License 2013.05.01 0 0 12414

Én évek óta járok dr. Tihanyi Dórához és maximálisan meg vagyok elégedve vele. Szerintem egy lelkiismeretes, jó szakember - ahogy én meg tudtam ítélni tapasztalatom alapján (59 éves vagyok, tehát megfordultam pár orvosnál). Nekem gyökértömés, implantátum , teljes felső sor hídtervezés- felrakás is volt a műsoron és minden alkalommal úgy éreztem, hogy tisztességesen el vagyok látva. Ráadásul az egész csapat fiatal, kellemes, intelligens emberekből tevődik össze. Mindenképpen úgy érzem, hogy meg kell védenem a doktornőt, mivel az én tapasztalatom után a lányom és a fiam is ide jár és ők is meg vannak elégedve. Ráadásul meggyőződésem, hogy Tihanyi Dóra kiváló paradontológus is, jó helyen tanulta a szakmát, megfelelő gyakorlatot szerzett. Én bárkinek szívesen és nyugodt lelkiismerettel ajánlanám. 

Előzmény: IndexNiki (11296)
mirla Creative Commons License 2013.04.30 0 0 12413
Sándor, köszönöm a választ!  Teljesen úgy van, ahogy írtad, 45 fokban bedől a b.fogam a 7es helyére, érinti a 6-ost, de nagy rés elvileg nincs alatta, majdnem kitölti a helyet. Én mindennel tisztítok, amit csak lehet kapni, kaja nem marad alatta!Még egy kérdés, ha szabad: Azt olvastam, hogy az üvegionomér tömés utolsó fázisa, hogy egy speciális réteggel lefedik. Ez mi (kellene hogy legyen)??? Nálam teljesen elmaradt, miután beállította a doki a rágómagasságot (túl alacsonyra... hogy ne kopjon szerintem), be is fejezte, semmivel nem kezelte még le utána.  Ez baj, ha elmarad???  Utólag pótolható???Sajnos, az ideg érintése érzéstelenítés közben eléggé megviselt, illetve most is panaszaim vannak, egy hét után. A fülem olyan, mintha tele lenne folyadékkal, egyébként sosincs baj a fülemmel, azóta érzem, hogy megkaptam a szurit. Az állkapcsom bizonyos rágóhelyzetekben fáj azon az oldalon, még a mandulám környéke is érintett, és néha kis késszúrás szerű fájdalmakat érzek, teljesen spontán. Ez az ideg regenerálódása lehet?   Meddig tart vajon, mire teljesen rendbejön az az állkapocs-oldalam??? Örülök, hogy írtál a tartós üvegionomer tömésről családtagod esetében, remélem, az enyém is sokáig tart majd. Egyéb problémám a foggal jelenleg nincs, de biztos, hogy a tömés intenzívebb használatnak lesz kitéve, és valószínűleg hamarabb elkopik majd.Az én - lehet, nagyon amatőr - felfogásom szerint nem is a kompozit tömésekkel volt a baj, érzésem szerint elég tisztességesen megcsinálták, már amennyire ezt én meg tudom ítélni,  hanem az az anyag, amit maratásnak használnak alá, szerintem tovább "dolgozott" a fogbélben, és ezért lett mindegyiknek GY.K. a vége.....
Előzmény: Pipicz Sándor (12412)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.04.29 0 0 12412

Családtagomnak felső bölcsességfogába helyhiány és izolálási problémák miatt nem kompozitot tettem, hanem üvegionomert (FUJI IX), azóta az van bent, már kb 8 éve, kétévente polírozok kicsit a tetején, jól tartja magát, nem kopott ki, nem esett ki, fog nem gyulladt be. Még azt is írják, hogy az üvegionomer lehetőséget ad az egyéni rágópályák kialakulására, na ez kb annyit jelent, hogy ahol rágsz vele ott kopik, de ha már nem érintkezik a felület rágás során, akkor nem kopik tovább. 

 

Amúgy általában mondom, ha kiszednek egy amalgámtömést és a fog elve nem fertőzött, eltávolítják tisztességesen a szuvasodást, kitisztítják az üreget, megfelelően kondícionálják, akkor a kompozittól sem fog begyulladni. Ezekből a legnehezebb a fertőzöttség megítélése, mert helyben nem lehet a pulpaszövetről bakteriológiai tenyésztést végezni, legjobb szándékom ellenére is volt olyan, hogy steril pulpájúnak ítélt fog töméscsere után begyulladt, de nem ez a jellemző. 

 

Ez a bölcsességfog "bemegy a hetes helyére" dolog szerintem fikció. Max ha a hetes alatt nő. Mitől menne oda? Oda lehet húzni fogszabival, de magától max bedől előre 45 fokban, amíg hozzá nem ér a hatoshoz, alatta meg keletkezik egy háromszög alakú nagy lyuk, ahova minden kaja bemegy. 

Előzmény: mirla (12411)
mirla Creative Commons License 2013.04.23 0 0 12411
Bölcsességfogam, ami elfoglalja elvileg a mellette kihúzottnak a helyét, és van vele szemben fent rágófog.A márkát nem tudom, ilyen részletességig nem közöl infót egy mezei pácienssel a fogorvos, már az is, hogy nem kompozitot akartam, nagy szó volt vele szemben! Ez ugyanis a gyakorlat, hátsó fogakba is!Ha a kérdésemre elvileg senki nem tud válaszolni, azt értem, hiszen nem tudhatjuk előre, mennyire fog elkopni, elhasználódni ez a tömés. De mégis, valami nagyságrend a tapasztalatotokból: egy év, 5 év, esetleg 10 is??? Hiú remények.... Ami jellemzőket leírtál, azt én is olvastam, ezért lettem nyugtalan.... Kösz a választ egyébként!
Előzmény: Pipicz Sándor (12410)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.04.23 0 0 12410

Üvegionomerje válogatja. Van amelyik nagyon jó, kopásálló, meglepően tartós, van amelyik kevésbé. Ugye tudni kéne konkrétan a márkát. Ami biztos, hogy nem igényel teljes izolációt, azaz kofferdámot, kevésbé érzékeny a környezetre, mint nyál, vér, és kémialilaag köt a foghoz. Egyszerű és gyors elkészíteni vele a tömést.  A kompozitnál biztosan gyorsabban fog kopni, elvileg olyan tömésreterlüetre, ami a szemközti foggal összeér nem ajánlott. Fő indikációs területe a tejfog, nyaki tömések, tartós ideiglenes tömések. 

A leghátsó fog, addig OK, de ez a bölcsességfogad, vagy az már nincs meg (még nincs meg), és a leghátsó fogad esetleg a hetes,vagy a hatos?

 

mirla Creative Commons License 2013.04.22 0 0 12409
Bocsánat,nálam szépen tagolva volt a szöveg, nem tudom, miért ilyen egyrakáson jelent meg.Így nagyon nehéz olvasni!!!
Előzmény: mirla (12408)
mirla Creative Commons License 2013.04.22 0 0 12408
Üdv nektek!Akkor ajtóstul a házba: még zsibbadok, most volt egy hátsó rágófogamban amalgámos töméscsere. Régi hsz-aimban korábban már ecseteltem, hogy rágófogaimban 7 alkalommal amalgám kompozit tömésre lett cserélve, 7 alkalommal gyökérkezelés lett belőle, horrortörténetekkel..... (Nem tudtak elérzésteleníteni, 4. csatornát csak másodszori feltárásra találták meg, sőt, rossz fogat gyökérkezeltek, illetve a jót... a rosszat kellett volna mellette..., többet azóta 2x kellett GYK-ni.... stb)Nos, a komplikációkat megelőzendő, itt a fórumon korábban kapott infó alapján (is) glasionomeer cement tömés került bele.Most viszont azt olvasom minden ismertetőben, hogy ez a fajta tömés nagyon gyorsan elkopik, csak ideiglenes tömésnek vagy tejfogakba használják...Nyugtassatok meg legyetek szívesek, mert most nagyon aggódom, lehet, hogy mégiscsak a kompozitot kellett volna választanom... De az nekem már annyiszor nem vált be, amalgámot meg már sehol nem használnak....A fogorvosom azt mondta, (még mielőtt belerakta, a kontroll idején), hogy ez a fajta tömés keveseb ideig tart. Konkrétan, kérdeztem én? Hát, kb. a kompozit 25 évig, a glasionomeer meg 20 évig.... Így döntöttem az utóbbi mellett.Most mégiscsak lehet, hogy rosszul döntöttem? A doki rám bízta.... Semmi perc alatt belekente ezt a tömést és kész voltam. A kompozitos tömésekkel több mint egy órát ültem ott annak idején, rétegezés, lámpázgatás....  Ha tudnátok valami net-oldalt, amitől megnyugodnék, vagy Lándzsa, a gyakorlatodból némi pozitív esettanulmányt, GIC kontra kompozit, please!!!!Még egy: leghátsó alsó fogról van szó. Az érzéstelenítés eléggé emlékezetes marad, ugyanis egy villámcsapás-szerű fájdalom ért. A doki azt mondja, előfordul, hogy az ideget éri, de akkor legalább biztos, hogy jó helyre adja az inj-t... Na, kösz. Ez tényleg gyakran előfordul, hogy ideget érnek szúráskor?Köszönet a válaszokért!
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.04.05 0 0 12407

egy fogtündérke (még) szárnyak nélkül :)

 

noordbrabander Creative Commons License 2013.03.20 0 0 12406

A rágás és a jó nyálkiválasztás, vitamin-  és ásványi anyag bevitel, az is védi a fogakat. Meg édességet nem enni, nálam ez vált be a legjobban.

 

Nekem akkor kezdett a nyálkahártyám hámlani fogmosás után, miután áttértem az elektromos fogkefére. Fogkrém maradt ugyanaz, fluoridos. Előtte sohasem volt hasonló panaszom.

Előzmény: szaguldo kacaj (12391)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.03.17 0 0 12405

Minden hóban van valami jó. :)

 

szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.02.24 0 0 12404

Akkor tessék pótolni! :)

Előzmény: kalika000 (12403)
kalika000 Creative Commons License 2013.02.22 0 0 12403

pedig teljesen úgy emlékeztem, hogy írtam, de most vissza is kerestem és mégse:/

Előzmény: szaguldo kacaj (12402)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.02.22 0 0 12402

És még csak meg sem említetted? :) Ejnye.

Előzmény: kalika000 (12401)
kalika000 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 12401

Aha, ősszel voltam már, de nem is igazán emlékszek, hogy mi volt:D valami tömés...

de menni kéne újra, csak a halogatásban túl jó vagyok:P

Előzmény: szaguldo kacaj (12400)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.02.21 0 0 12400

Majd én segítek. Szeptemberben vagy még a nyáron (meg egész tavaly) terveztél fogorvoshoz menni. :)

Előzmény: kalika000 (12399)
kalika000 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 12399

na persze :D vissza kéne keresnem hol tartottam:P

Előzmény: szaguldo kacaj (12398)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.02.21 0 0 12398

Rád várunk, hogy meséljed már a beígért fogászati kalandjaidat. :)

Előzmény: kalika000 (12397)
kalika000 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 12397

nagyon be van halva mostanában ez a topic :)

hopepe61 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 12396

 A  génjei.

Előzmény: szaguldo kacaj (12391)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2013.02.09 0 0 12395

ez viszont jogos felvetés. a fluoridmentes fogkrém igazából pont a fogkrém fő értelmét nélkülözi. és röhejes, hogy aki nem használja, az a vízzel, kajával azért tolja magába a fluoridot, a tudta nélkül, jóval komolyabb koncentrációan.

a fluoridnak valóban potenciális méreg, bár igazán súlyos problémát extrém nagy dózis elfogyasztásakor okoz (és ezt egy hétköznapi ember nem tudja összehozni a fogmosással, hacsak nem eszi meg a tubus tartalmát mindig vagy nem dolgozik valami kemikália gyárban hidrogén-fluioriddal, amit rendszeresen beliheg). a túladagolás szokványos és tulajdonképpen ártalmatlan tünete a fluorózis - a fogak elszíneződése. elsősorban a csecsemőknél fontos, hogy mellőzék a bevitelt, egy egészséges felnőtt a bevitt (lenyelt) fluorid nagy részét ki tudja választani. a csecsemő nem.

ha az egyén nem nyeli le a fogrkémet állandóan, akkor biztonságban van. ellenben azt lehetetlen megmondani, hogy az ivóvíz (még a palackozott is, amin nincs is feltüntetve, hogy floutomi) például mennyit tartalmaz. és akik általában sokat isznak (sportoló, fizikai munkás, diabéteszes stb) azok alattomos módon túladagolhatják. egy study szerint napi 4mg bevitelnél (2 mg kiürül) egy átlagos felnőttnél 40 év alatt alakul ki csontfluorózis (a csont calcium és magnézium tartalma csökken).

maga fluorid allergia megint más tészta, annak azonnali hatása van, mint bármilyen egyéb allergiának (az ekcémától a püffedt arcig). igazából nekik találták ki a fluoridmentes cuccokat. persze mostanság divat mindenre azt kiabálni, hogy méreg (ami vicces, mert lehet hogy a fluoridmentes krémet használó ember ugyanakkor fogat is fehéríttet...)

 

jelen állás szerint a fluoridot tehát lokálisan, a fog felszínén kell használni (és öblíteni, kiköpni), applikálni és ez mindenki számára biztonságos módszer. a tablettákat, fluoridos sót és vizet kell elhagyni, és akkor senkinek nem lesz tőle baja.

 

Előzmény: szaguldo kacaj (12391)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2013.02.08 0 0 12394

A 10 ezres csontpótlóval nem érdemes foglalkozni. 30 ezertől indul a normális. Amihez nem kell membrán, az meg 60 ezertől.

Előzmény: szaguldo kacaj (12390)
kalika000 Creative Commons License 2013.01.24 0 0 12393

A mázlija? :D

Előzmény: szaguldo kacaj (12391)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.23 0 0 12392

Exclusive Dental Kft. érvényes fogászati kupon ELADÓ!

 

 

(Fel nem használt, ajándékba kapott kuponom villám áron: 10.000 Ft.ért,átadom).

Feljogosít egy panoráma röntgenre és 3 felszínű tömésre.

KUPONKÓD:xxx-xxx-xxx-x

Kupon értéke: 17000 Ft

Érv.kezd.: 03- jan-2013Érv.vége: 02- márc-2013

Biztonsági kód: xxxx-xxxx

Felajánló:

Exclusive Dental Kft.1053 Budapest, Ferenciek tere 4.


szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.01.13 0 0 12391

Visszatérve még egy régebbi témára, a nyálkahártya "hámlás"-ra. Novemberben beszélgettem erről a fogorvosommal és ő azt mondta, inkább a pirofoszfáttól van, nem a fluoridtól. Azóta (meg már azért régebb óta is) nézem a fogkrémeket. Azt vettem észre, hogy amelyiknek az összetevői között szerepel a tetrasodium pyrophosphate vagy disodium pyrophosphate (vagy akár mind a kettő), azoktól nem is hámlik a szám. :) De rájöttem valamire. Amelyiktől hámlik, abban szemcsék vannak (ez lenne az Active Clean kristály?). Lehet, hogy inkább azok a szemcsék a ludasak?

 

Egyébként annak mi védi a fogait (az alapos és helyes fogmosáson kívül), aki fluoridmentes fogkrémet használ?

szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.01.13 0 0 12390

Igen, tudom, hogy drága, bár mifelénk 10.000/g-ért láttam egy honlapon. Ezért is vagyok kíváncsi, hogy 1 g-mal is lehet már valamit kezdeni, vagy min. 10-zel kell számolni...

Előzmény: Pipicz Sándor (12389)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.01.10 0 0 12389

Én sajnos nem tudom megmondani Neked, mert nem ezzel foglalkozom napi szinten, de a hírdetésekben látok csontpótlókat és valami elképesztően drága. Láttam olyan márkát, hogy a fogorvos 3 grammját 90 000-ért vehette meg.

Előzmény: szaguldo kacaj (12388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!