Keresés

Részletes keresés

fapeter Creative Commons License 2010.05.09 0 0 3882

Mi történik, ha nem tekergeted mindíg a szabályzót?

Ezt üres (tojások nélküli) gépnél tapasztalod?

A hőfok-lengés lehet a szabályzó lomhasága is, nem feltétlenül hiba (üresen!).

Előzmény: hakijani (3878)
fapeter Creative Commons License 2010.05.09 0 0 3881

Véleménye(i)m:

1.)

Vedd ki időben a kikelt csibéket a tálcákból. :-)

2.)

magasítsd meg a tálca peremét.

(gondolom, a tojásokra felvergődve a csibe át tudott esni a "korláton"

3.)

rostaszüvetből (1cm x 1cm fémrács) csinálj levehető tetőt a tálcákra

(szerintem macerás lesz a kiszedéskor)

Előzmény: SASA74 (3880)
SASA74 Creative Commons License 2010.05.09 0 0 3880
Sziasztok !
Lelkes amatőrként szeretnék érdeklődni a segítségeteket kérni!
Tavaly asztali géppel keltettem (gyári)sikereken felbuzdulva idén építettem hűtőből egyet ,három tálcás ma kell átraknom a bújtató tálcákba a tojásokat.
Azt szeretném megtudni,hogy le kel-e takarnom a tálcákat(7cm magas) valami hálóval mert a kiscsibék így állítólag kitudnak belőlük ugrálni.Így járt az egyik ismerősöm akinek a kiscsibéje bekeveredett a ventilátorba.Szerintem csak akadályozná a levegő keringést a háló.

Mit tegyek?

Válaszotokat előre is köszönöm!
hakijani Creative Commons License 2010.05.09 0 0 3879
thx permetezést akartam írni :):):)
Előzmény: Törölt nick (3871)
hakijani Creative Commons License 2010.05.09 0 0 3878
köszönöm!!! ventilátoros a gépünk de mint ahogy írtam 37-38 fok közt szambázik a hőmérséklet.nem lehet beállítani 37.5 re valószínű vissza küldöm a gyártónak cserére de mindenki azt mondja itt a környéken ha 37 és 38 fok közt van az jó. és forgatás után mindig el állítódik úgy kel egy kis csavarral utána állítani szerintem ez sem normális de nem tudom ,építeni nem akartam először minden fórumon azt mondták vegyek egy asztali gépet azon próbáljam ki.Nem tudom de mindenkinek utána kell állítani a hőfokot forgatás után vagy ez csak az én kiváltságom
Előzmény: fapeter (3875)
holmogorov Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3877
Nagyon köszönöm a segítséged.
Előzmény: fapeter (3876)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3876

A keltető telítettsége csak a felfűtési időszakban (első pár óra) befolyásolja a fogyasztást. Hőntartáshoz, már csak a szigetelési veszteségek, és a szellőztetés miatt kell plussz energiát bevinni a gépbe.

Gyakorlatilag nem fogsz észrevenni semmit, a fogyasztásán.

Ugyanannyit eszik, mintha teltházzal menne.

A tojások sem fognak jobban, vagy rosszabbul kelni.

De a tálcákat ebben az esetben is cserélgetned kell,

hogy mindenkinek jusson a jóból, és a rosszból is. :-)

Előzmény: holmogorov (3873)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3875

Ha ventillátoros a gép, akkor a 37.5 tökéletesen megfelel.

(ha állolevegős lenne, akkor a tojások felső síkjában kellene a hőmérsékletet mérni, és ott 38.2 az optimális, mert akkor az embrió magasságában kb 37.5 fok van)

Előzmény: hakijani (3870)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3874

jah, igen... a permetezés... (bocs, ez kimaradt)

Én a szellőztetés végén szoktam a csibe előkeltetés alatt permetezni, ennek szerintem semmi más előnye nincs, minthogy a páratartalom gyorsan visszaáll az ilyenkor előírtra. (mikor nem permeteztem, sem volt semmi következménye)

a bújtatáskor a viszonylag gyakori nyitogatás miatt szintén a keltető lezárása előtt permetezek. (a permetezés célja itt is ugyanaz)

Ezért nem célszerű gyakran nyitogatni a gépet, bújtatás alatt.

A hőfok gyorsan visszaáll, de a páratartalomnak több idő kell!

Előzmény: hakijani (3869)
holmogorov Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3873
Sziasztok!

A DEK-en már kérdeztem, hátha ti is tudtok segíteni.
Mi van, ha mondjuk egy 3 tálcás keltetőt nem rakom meg teljesen tojással, csak mondjuk a felsőt és a középsőt, akkor ugyanúgy felfűt a keltető, vagy milyen hatása van, ha van egyáltalán? Vagy a tojások mennyisége, illetve a keltető feltöltése nem befolyásol semmit? Több áramot fogyaszt-e, rosszabbul kelnek-e a tojások stb.?
zoli acsád Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3872
lehetőleg ugy hejezdei hogy a tojásokról szivja és a fűtőtestet fuja
Előzmény: batyuroko (3868)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3871
Nem locsolni! nagyon enyhén permetezni.
Előzmény: hakijani (3869)
hakijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3870
ja és ventilátoros a keltetögépem.
Előzmény: fapeter (3860)
hakijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3869
Köszönöm a segítséget igen tanulságos volt.Igen csibéket szeretnénk keltetni fekve vannak .És kérdezném valaki azt mondja locsolni is kell őket de a szakirodalom meg azt írja hogy csak a kacsa liba tojást kell locsolni most akkor kell locsolni vagy nem??

még egyszer köszönöm a segítséget!!!!!!
batyuroko Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3868
sziasztok valaki ha tugya irja meg nekem hogy a ventilátor az égöre fuja a szelet vagy a tojások felé várom a segitségeteket most kellene felszerejem a pc ventilátorokat
55törpe Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3867

39 az a felsó határ az felet már károsodik  fotosabban  elpusztul talán 1 orát birja.

Előzmény: Thrashnk (3865)
55törpe Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3866
Gratulálok ez kimeritő és alapos  .
Thrashnk Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3865
Köszi. Ezt az adatot (38,6-39) adták meg a gép leírásában.
Előzmény: 55törpe (3864)
55törpe Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3864
38,6         37.8 első  , 37.5második     37.2harmadik harmad  egy fokkal tóbb mind kéve  .
Előzmény: Thrashnk (3863)
Thrashnk Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3863
Sziasztok! Keltetett már itt valaki indiai futókacsát?
Nálam ez az első keltetési kísérlet volt egy kölcsön kapott, alapkeltetővel. 17 tojással indultunk, 24. naptól abbahagytam a forgatást és mindhárom víztartót feltöltöttem (85%), a hőmérséklet maradt 38.6 körül. Ekkor már kaparászás és csipogás hallatszott, ami ma reggelre (27. nap) lecsendesedett. Tojások héja sértetlen csak 3 darabon látszott pár repedés. Tojásokat kibontottam és, csak kettő volt már életben a többi kifejlett állapotban, megfulladt a tojásban, (ill. kettő záp volt). Mit rontottam el? Segíteni kellett volna kibújni, mindenhol azt olvastam, hogy ezt nem ajánlott.
iskra Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3862
Ha talán figyelmesen végigolvasod a hozzászólásokat......talán még tanulhatsz is belőle.
Előzmény: hakijani (3853)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3861

a borsó szerintem bors.

de, gondolom az is halálos...

Előzmény: Törölt nick (3859)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3860

Globálisan alkalmazható "házi technológiát" nem fogsz találni!

Csak irányvonalak, és paramáterek vannak, amiket jó szem elött tartani, és mindenki a tudásának, és keltetögépének megfelelöen próbálja alkalmazni azokat.

Itt, szerintem senki nem ír össze-vissza semmit! 

Kivétel az újak, akik hallottak valahol valamit, de tojást közelröl még nem láttak. Szóval, virágféléket egyenlöre hagyd figyelmen kívül, (csak összezavar)).

Tehát, keltetéstechnológia: "Csibe  V1.0"

(nem írtad, mit akarsz keltetni (merthogy az sem mindegy!), szóval gondolom csibe)

A megadott adatokból, úgy vélem sima, kézi forgatásos, talán állólevegös géped van.

Az, hogy egy üres gép, hötechnikailag hogy viselkedik, nem sokat árul el a szabályzásról. A korrekt müködéshez szüksége van a szabályzásnak a tojások hötehetetlenségére.

gyüjtögetés, keltetöindítás:

max. 10-14 napig gyüjtögeted a tojásokat, naponta forgatva, 10-15-20 fokon, de lehetöleg állandó hömérsékleten tárolva.

Keltetöindításkor, berakod a tojásokat a keltetöbe, nem írtad milyen víztároló edény van benne, de abba töltesz vizet. Teljesítménytöl függöen pár órán belül felfüt a keltetö. Optimális hömérséklet, és páratartalom az inkubációs idöszakban csibénél:

37.5 fok, 55-60% páratartalom. (37-38 fok közötti lengés nem okoz problémát)

forgatás, szellöztetés:

Kézi forgatásnál, napi 2 forgatás ajánlott, ennek megfelelöen,

ha a tojások fektetve vannak a keltetöben, a szakirodalom 180 fokos forgatást javasol. grafit ceruzával a tojás oldalára írsz egy "R" (reggel) és egy "E" (este) betüt,

és reggel, este kézzel forgatod a tojásokat (oda-vissza), hogy mindíg a megfelelö betü legyen felül. A tojások forgatásánál figyelni kell arra, hogy ne mindíg ugyanabba az irányba forgasd, mert az a jégzsinór károsodását okozhatja.

A forgatás, és szellöztetés gyakorlatilag egybeesik. A szellöztetésnek két fontos célja van, az egyik, hogy friss levegö jusson a gépbe, a másik pedig, a tojások hütése. (hülés közben a tojás beltartalma összehúzódik, éz javítja az embrió gázcseréjét) A szellöztetés idötartama a keltetés elörehaladtával növekszik, elöször csak a friss levegö a fontos, ezért 2-3-5 perc is elég.

Aztán a fejlödö embrió már több hütést igényel. Ennek idötartamát, legkönnyebben nem idöhöz kötve hanem teszteléssel tudod meghatározni, úgy hogy a tojás hegyesebbik végét csukott szemhéjadhoz érintve azt már ne érezd melegnek.

Akkor keltetö becsuk.

Szellöztetések alkalmával célszerü a vízszintet ellenörizni!

Bújtatás:

A keltetési idöszak utolsó 2-3 napja a bújtatás idöszaka. Ekkor forgatni már nem kell,

és a páratartralmat is meg kell emelni 70-75% tökéletesen megfelel. A hömérsékletet nem szükséges módosítani. A kikelt csibéket felszáradásukig a gépben lehet hagyni, aztán infra alatt pihenhetnek tovább.

Ha ezt a szöveget is sokallod, NE ÀLJ NEKI KELTETNI!

Sok sikert!

Előzmény: hakijani (3820)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3859

Ne haragudj, de ez kész babona. Kápzeld el ha valakinek van egy nagy keltetője pl: 10000 azt egyenként....Nem nem kell semmit tenni vele a természetben sem vajazzák a kaját nekik. Az első nap semmit nem kell nekik, csak jó meleg 35 fok. a következő nap itatni, vannak vakcinák, de elöször nagyon jó a kamilla tea cukor nélkül langyosan. utánna lehet inditó tápot vagy darát adni nekik. Vannak gyógyszeres tápok is már.

El sem tudom képzelni annak a pici csibének egy szem borsót lenyomni a torkán szerintem fele elpusztulna. És meg sem tudná emészteni mivel a zuzzában nincs semmi ami segitené az emésztést.

Előzmény: Virág477 (3851)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3858

Bocs a keresztelést, de Ági vette a lapot és gondolom te is.

Üdv: István

Előzmény: subigalamb (3855)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3857

Szia

Aki a gépet csinálja nem biztos, hogy a keltetésben is jó. Ő leírja amit mondtak, vagy írtak neki, de a könyvet remélem szakemberek írják és azért van tapasztalatuk is. Igaz már vannak olyan könyv írók is hogy a többi könyvből másolnak és a szerintük jó részt átírják. A régebbi és az új könyveket osszehasonlitva azért nagyjából egységesek az írások is.

Előzmény: skolikagi (3845)
fapeter Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3856

Ha tényleg érdekel, az, amivel foglalkozni akarsz, ezzel kellett volna kezdeni.

Persze, türelmetlenül is lehet követelözni, hogy "segítsen már valaki!",

de akkor annyi választ kapsz, mint eddig...

Előzmény: hakijani (3853)
subigalamb Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3855
Köszi a keresztelőt ,de ez egyszer már megtörtént és mivel fiunak születtem Andor nevet kaptam.Egyébbként semmi gond ,de szerintem is az első perctől kell forgatni.Talán azért van az nálam hogy a fias tojások nagyon kevesen halnak el a gépben.Mármint %-an.
Előzmény: Törölt nick (3844)
hakijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3854
szia át nézegettem de konkrétan nem találkoztam a megoldással sajna :(:(
Előzmény: fapeter (3847)
hakijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 3853
Szia most nem mondod komolyan hogy 128 oldalt böngészek át?!?!
Nem lenne egyszerűbb válaszolni ???
Előzmény: fapeter (3847)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!