Szerintem a vaterás készlet teljesen rendben van. Az ebay-es cuccnál a lap közepén vannak szállítási tarifák, M.o.-ra 35, Németországra 7 euro, ha jól emlékszem. Átutalás banktól függ (OTP pl. 2000, KHB 3000), de ha német ismerősöd vállalja, akkor utaljon ő, akkor csak pár euro.
A fogyás dolog meg másodlagos dolog, jön magától, ha tavasszal kiszabadulok a hegyekbe :)
Üdv: V:I
PS: egyre többet nézegetem a vaterás cuccot, az is megéri azért az árát.
Hát nem egy bontatlan hiánytalan készlet az biztos. Ellenben elgondolkodtató amit APT írt: mennyibe kerül az átutalás díja (paypalról nem tudok, hogy lenne az ismerősömnek -holnap megkérdezem) és a szállítás. Neked vannak tapasztalataid?
Az a fogyás dolog kemény lehet, délután fel is ültem a bringámra... a szobában :-)
A Vaterás (piros) esetén a kar helyén további kiegészítők találhatók. Ebből csak az látszik, hogy többször is változtattak a tartozékokon. Amit én láttam, az még zsúfoltabb volt, további tartozékokkal.
A 13. oldalon látható a készlet. Szerintem rendben van, bár hiányos. Az általad feltett kép jobb oldalán lévő "tábla" hiányzik. Véleményem szerint azok lennének a referencia fúrók. Seitz kézikönyv
Arra, hogy ki tudja.. A Vaterás Seitz készlet jóval felszereltebb. Alkalmasint jobban megéri az árát. Ha azt is figyelembe veszed, hogy abból a 100 euróra esetleg még rájön 5-10eFt banki-szállítási stb.. költség, akkor a Vaterán kínált készlet a minimálárán már szerintem jobban megéri. Az ár amúgy reális érte. Ha nem lesz nagy nyüzsi, akkor lehet, hogy lecsapok rá, és eladom a saját kisebb készletemet... :-)))
Ez egy nagyon jó indulókészlet, minden, ami fontos meg van benne, láthatóan jó az állapota, és abszolút baráti az ára. Már ha igaz lesz a végére. :-)) Mindenképpen érdemes rávetődni.
Nem láttam, de a legnagyobb Seitz készlet (kb. 40x20 cm-es dobozban) hiánytalanul akár 150ezer is lehet, szóval az tényleg komoly darab. Mennyiért van a vaterán amúgy? (be is linkelhetnéd).
Köszönöm a gyors választ! Tanácsod szerint fogok cselekedni. Mivel nincs ebay regisztrációm német kollégám fogja intézni, remélem megoldható lesz a szállítás is.
Most nézem, ettől az eladótól már vásároltam. GLS Expressel küldi, +35 euro a szállítás, és lehet nála Paypallal is fizetni, így megspórolod a banki utalás ktg-ét, már ha van Paypal-od. (azért levelezz le előtte mindent)
Hiánytalan darab nagyon jó állapotban, indulásnak (és még később is) bőven elegendő. Láttam már jónéhányat ebay-en, az enyém is onnan van, így mondom, hogy nem olcsó, de ilyen állapotban ennél olcsóbban nem fogsz találni (ekkora Seitz készletek hiányosan 20ezer körül szoktak menni, és betétet külön sehonnan se tudsz szerezni).
Szóval ajánlott, csak vigyázz, az eladó csak Németországot jelölte meg szállításnak, előtte levelezd le vele, hajlandó-e egyéb címre is küldeni. Számolj még a banki utalás költségével, 1500-3000 Ft külföldre (banktól függően).
APT! Készülök kőprésnyomót venni, tanácsodat kérném az alább linkelt készletel kapcsolatban. Hobbista szerelő igényeimet kiszolgálná-e? Meg van-e benne minden szükséges kellék? Egy Seitz katalógust találtam a neten azon túl nincs tapasztalatom. Kösz Most jut eszembe egy nagy Seitz készlet a Vaterán is van, jelentős pénzért.
Igen, ez a havi megjáratás nekem is tapasztalatom, és ebben az eseten soha nem is volt még probléma.
A Csengeryből azt is kinézném, hogy 70 -es évekbeli olajat adnak... ;)
Ez így van, az olaj bizony egy idő után beáll. Én általában azt javaslom, hogy minden mechanikus óra legalább havi néhány órát járjon, nem kell hordani, még teljesen felhúzni sem, de célszerű ráhúzni néhányat.
Az olajakra viszont - vásárlásnál - nagyon oda kell figyelni, mert bizony tényleg előfordul, hogy nem azt adják amit kért az ember, de az méginkább, hogy az eladott olaj már időtlen idők óta áll a raktárban. Van rajta lejárat és gyártási idő, több éves olajat nem szabad megvenni (nekem kínáltak már a Csengeryben 1992-es gyártási dátumú olajat is...). Egy ilyen olaj nyugalmi helyzetben már olyan savas átalakulásokon eshet keresztül, aminek eredményeképpen nem, hogy nem ken, de egyenesen súlyosan rongálja a szerkezetet.
Én kis tapasztalatokkal rendelkezem, tehát nem válaszolni akarok, csak újra melegíteni a nem lezárt témát, hogy nem egyértemű már a könyvekben tárgyalt 1;2;3,4 olaj beosztás. Az elérhető órás boltokban (csenegriben biztos) pedig vagy külön nyelvet beszélünk, vagy nem tudom mivan. Moebius 8000-t adtak el 1 olajnak. A Moebius olajoknak néztem a honlapját, nagy órákba javasolják. A moebius 9010- kettes olajnak adták, és a gyár billegőcsapágyra javasolja. Én mindenesetre kisebb órákat a rugót, és a felhúzórészt leszámítva mindenhol ezzel kenem. Ez nem sűrüsödő szintetikus olaj semmi besülést nem tapasztaltam egy éves múltam alatt.
Urak: Az mennyire természetes, hogy tisztított óránál, ha tisztítás után sokat áll, akkor besül az egész? Vagy az olajam nem eléggé friss? És legalább havonta érdemes is megjáratni az órákat, tapasztalatom szerint, ez is emiatt van?
Az inkriminált rugónak hála istennek nincs értéke. (Wosztok 2609) de legalább látom, hogy nem én vagyok a tök szerencsétlen. Bár ez már már múltkor a Seiko gátkerék porvédő köveknél is kiderült. Azóta olvastam Vályi tanár úr könyvében, hogy ezek a kőrögzítések a felkészültebb embereket is próbára teszik.
V.I.P
Kipróbáltam az általad leírt billegőbehelyezési módszert, azaz a helyére tett billegő után, a hídat tartom tovább ugyanabban a helyzetben, és aláfordítom az órát, és nagyon bevált. Kösz.
Csálé, kúpos rugónál bizony azt lehet csak tenni, hogy feltűzöd egy rögtített tűre, és két hajszálcsipesszel végigmész menetenként rajta, keresve, hogy hol van a torzulás. Viszonylag nagyobb, erősebb zsebóra-rugóknál ez járható, kivitelezhető. Sajnos parányi, nagyon sűrű menetű karóra-hajszálrugók általában egész egyszerűen menthetetlenek. Képtelenség úgy kifésülni őket, hogy a menetek ne érjenek egymásba. És vannak rugók, amelyekre ránézek, és bele sem kezdek. Eleve reménytelen, keresni kell másikat.
Bizony a kérdésed tudást és gyakorlatot igényel, szóval a szakszerű magyarázat másra vár. Annyit tudok csupán mondani, hogy a síkjából ferdült de egyébként nem kuszálódott rugóval már magam is próbálkoztam. A belső rugóvéget gyűrűben történő rögzítésénél lehet finoman állítani, a külső rögzítésnél pedig már önmagában a rugót rögzítő ék állása is alapvetően képes befolyásolni az egész rugó állását, ez azonban jól javítható. Próbálgatni kell, lehetőleg több rugó rendelkezésre állása (van mit leamortizálni :-)) segít.
Bevallom, nekem még nem volt dolgom ennyire csálé rugóval, ezért nem is tudok tanácsot adni (APT-re vár a dolog). Breguet véggörbét láttam hajlítani, az se volt egy egyszerű művelet (a csipesszel megfogott hajszálrugót puhafába nyomták, megfelelő gyakorlattal összejött a véggörbe).
Szóval leginkább gyakorlat és tapasztalat kell a rugószereléshez :)
Szóval az első mondat félreérthető, talán azért nem válaszoltok. Tehát prcízebben: Minden itt kapott válasszal előrébb vagyok kicsivel.
Egyébként tervezem, hogy a fórumon felmerülő kérdéseket, és válaszokat összeállítom egy "A munka során felmerülő kérdések és arra adott válaszok" fájlba.
Eleinte könyv nélkül keztem, csak APT honlapja alapján. Most már vannak könyveim, némi elméleti tudásom már van, de a mester tanácsait csak igy virtuálisan tudom begyűjteni.
Mai kérdésem (ha van energiátok és kedvetek): A kuszált hajszálrugót, ha síkban marad, akkor ki tudom javítgatni (általában). Tényleg csak csipesz, meg idegrendszer. Azonban ha a torzulás térbeli, csálé, kúpos, vagy ami most van (volt) a Brequet hajtás túl magas volt, és hozzáért a hídhoz. Levettem a rugót, egy állványba fogott olajozótűre húztam, (aztán most kicsit romos). Ugy itt hajtást a laprugó szélesebb síkjában kellene megtenni. (Fordítva, mint amikor a Brequet hajtás készül). Szóval itt van-e műfogás? Vag ezek a javíthatatlan esetek.