Keresés

Részletes keresés

kaposznyak Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114540

Köszönöm, próbálkozom!

Előzmény: Kapocska (114539)
Kapocska Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114539

A szívóágon keresztül (víz alatt) töltsd fel a szivattyút úgy,hogy közben

a nyomóág a víz fölött van 5-10centivel.

Bekapcsolt szivattyúval is.

Nagyon kényes a légtelelnítésre!!!

Amikor légtelenedet és a csőben sincs bubi (emelgetni,hogy kijöjjön) akkor a nyomóágat tedd a víz alá 10-15centire a szívót meg az aljától 5-10centire,rögzítve valamivel.

Előzmény: kaposznyak (114538)
kaposznyak Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114538

Sziasztok.

Kissé off, de hátha valaki tud segíteni.

Van egy felfújható medencém a gyerekeknek. Szereztem hozzá egy papírbetétes szűrőt ( https://www.kertaktiv.hu/bestway-58383-papirszuros-vizforgato-2006-lora?gclid=Cj0KCQjwoub3BRC6ARIsABGhnya4UQv03QN7QE6RnxXsrHFpY4vO-ewoHH8ZyD8SY_b-u6dJSZnflJQaAkUcEALw_wcB )

A gondom az, hogy az útmutató szerint a medence falába beépített pontokra kellene csatlakoztatni a szívó- és nyomó ágat. Nekem ilyen nincs, csak a medence oldalfalán tudom áttenni és belógatni a gégecsövet.

Viszont így meg nem szív....Elég kevés a víz, kb. 45cm, a szűrő meg kb. 40 cm magas. Hová helyezzem, hogy működjön? Ássak neki kis gödröt:-) vagy tegyem székre?

Köszönöm!

leslieearth Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114537

köszi :)

Előzmény: nixon70 (114520)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114536

Az alaprajzot feldobnád?

Előzmény: juhlacii (114534)
zsuri Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114535

Ránézésre most is ugyanilyen a nagyobbik, csak bézs színben :-) Lehet, hogy a belseje más. A nagyobbik mondjuk "csak" 20 éves modell, a kisebbik még öntöttvas az szerintem 30-40 éves lehet.

A 8.60-as A osztályú (94% hatásfok), viszont 160-170e forint :-( Nem tudom, hogy a 8.60-as a programozható termosztáton felül másban is különbözik-e a 8.50-estől. Ezt írják róla:

• Beépített, közvetlen gázszelep vezérlésére alkalmas heti programozható termosztáttal

• Hőigényhez igazodó változó gázmennyiséget biztosító / szabályzó gázszeleppel

• Modulációs vezérléssel

Valószínűleg ezeket a 8.50 nem tudja.

Előzmény: eekeili (114533)
juhlacii Creative Commons License 2020.06.29 0 0 114534

Fűtésszerelők! Ti mennyiért csináljátok a fűtés korszerűsítést szénacél csővel? Meglévő radiátorok maradnak a helyükön mosás nem lesz mert egy két éves Imergas kazán van. Természetesen tudom, hogy a régi csöveket nem vágják ki ingyen. Annyira jó a szobák elosztása, hogy a tervezés is kb. 5 perc. A kérdésem konkrétan, hogy szerelvényenként ( darab) mennyi összegre számítsak. Az anyag költség az már mindegy mennyi. köszönöm ha válaszoltok.

eekeili Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114533

Pl. ez    850 -es jellel.

Tulajdonságok: 

• Gázcsatlakozás: 1/2"
  • Magasság: 620 mm
  • Mélység: 351 mm
  • Súly: 30 kg
  • Szélesség: 840 mm
  • Teljesítmény: 5.8 kW

Energiahatékonysági osztályBFűthető légtér120 m^3Hatásfok (%)85%.

Amit O.. ír,  ott 90 % a hatásfok, ezek pedig  85 % -ot írnak.

Mindenesetre ez  csak 120 eft

Előzmény: eekeili (114532)
eekeili Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114532

Vegyél  2 db  Fég konvektort !!

Előzmény: zsuri (114530)
Ofenbau Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114531

Azért az a 250 ezer ft -os ár elég húzós.

Bolt infóFondital Gazelle EVO 3000 konvektor 2, 72kW (F-

főleg   ahhoz hogy a 3 kW -t se éri el.

Nagyon nagyon el akarják adni, ezért  csúsztatnak egy kicsit !!

Vagy talán hazudnak.

Előzmény: zsuri (114530)
zsuri Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114530

Van esetleg tapasztalat, hogy modern(ebb) konvektorok közül melyik ajánlott? Én ezeket láttam neten, ami szimpatikus volt:

- Fondital Gazelle: nagyon drága, viszont állítólag >90% hatásfok, 90 fok körüli hőmérsékletű füstgáz, ventillátoros az egyenletesebb hőeloszlásra, őrláng nélküli, digitális vezérlésű, programozható

- Hunor: erről sokat nem találtam, de elméletileg ez is A osztályú és programozható. Mondjuk öntöttvas, ami azt hittem a régiek jellemzője volt ...

Előzmény: eekeili (114524)
zsuri Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114529

Köszönöm az eddigi válaszokat. A lakáson belüli gázvezeték SZERINTEM megfelelő, 20 éve lett felújítva már hegeszetett kötésekkel.

coffein2 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114528

Szeretem ezt a pozitív hozzáállást.

Folyamatos nyitvatartás, 12 óra naponta (hétfőtől- vasárnapig).

21-22 fok.

Tudomásom szerint  H tarifát mindenki számára biztosítani kell.

A megfelelő mérőhely kialakítása járhat költséggel.

Előzmény: Fagyosnapok (114527)
Fagyosnapok Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114527

Az üzletben lehet 16 fok is , és a hétvégén nincs árusítás. A H tarifa pedig nem mindenkinek elérhető !

coffein2 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114526

Nincs igazad!

Szigeteletlen, lapos tetős helyiséget fűtök klímával, H tarifával 16 éve.

Tapasztalat alapján írtam a véleményem.

52 m2 két bejárati ajtó, üzlethelyiség , átlag 12 e. Ft/hó.

Előzmény: lala1961 (114523)
eekeili Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114525

Viszont ha  ez  így igaz, miért ne lenne :

"A felújítás apropója az, hogy a házban cserélik a gáz gerincvezetéket és ha már amúgy is rumli van mind takarékossági.-.-.. "   Előfordulhat, hogy a lakásban se ok. a gázvezeték.

pl. még a valamikori  városigázhoz épített vastagcsöves  és sok sok  csavaros kötéses vezeték valahol szivárog, akkor bizony magát a belső vezetéket is cserélni kell.

A sok sok  csavaros  és kenderkócós tömítés kiszárad  a földgáztól  és enyhe szivárgás előfordulhat.

Ma már ritka, de előfordulhat.

Mit lehet tenni  ? Először szemre vételezéssel megállapítani , hogy mikor készülhetett a gázrendszer, cső vastagságokból  és a kötésekből a gyakorlott szem megállapíthatja, majd mérni.

Mivel  ?  Gázmérővel !

10 éve kifogtam egy ilyen lakást.  A gázos átvette,  állította semmi gond. De én   csak gyanakodtam és megmértem és valóban   a rendszer napi 2 - 3 liter gázt vesztett. Akkor gondoltam, hogy  1 évig még használom, végül előrehoztam a gázrendszer és a fűtési rendszer új kiépítését.

Előzmény: zsuri (114521)
eekeili Creative Commons License 2020.06.28 0 1 114524

Akkor kezdjük ezzel :

"de pont ma mondta valaki hogy egy nagyon hasonló lakásban csinált átalakítást eletromos kazánra és neki kevesebb lett a fűtési költsége."

Az a valaki nem mondott igazat vagy nagyon félre tájékozott ! Villannyal 3 x annyi az energia  költség.

"500-700e forint között megúszni - ha lehetséges."

Se a MIKÁ-nál se a gázkazánnál ebbe a tartományba nem fér bele. min.   egy, de inkább  + 200 - 300  eft.

Vissza a villanyfűtésre  :  "nagyobb amperes villanyóra cseréje"  igen ha a társasház engedi azaz a hálózata   bővítésre van kiépítve. Általában nem.   A 32 Amp még vész eseteén beleférne a villany, de hát ahol van gáz azt eldobni a legnagyobb butaság.

A gáz ad 45 kW-ot a villany még 32 Ampnél is csak 7 kW-ot.

Az a 7 kW  számos egyéb készülékhez kell !!

"azt tudjátok esetleg, hogy kell-e gázterv ha:

- kicserélünk egy konvektort egy másikra,"  

nem kell csak egy engedélyes gázszerelő.

"- ha a mostani átfolyós vízmelegítő helyére egy modern kazánt teszünk?"  

Kell a terv és egyéb műveletek is,   jó sok,  a végső költség pedig meghaladhatja a milliót is. Bőven !!

Amúgy új lakásnál ez lenne a legideálisabb, de hát ha már vannak konvektorok... és nem szeretjük, mert csúnyák, vének talán nem is gazdaságosabb a helyükre két modern megfelelő teljesítményű új konvektor.

Az a 44 nm  és 3 m belmagasság éppen az a nagyság ahol még elmegy a 2 db. -konvektorral való fűtés.

Az átfolyós vízmelegítő amíg üzemképes, biztonságos, maradjon. Aztán egy villanybojler, olcsó  készülék hosszú élettartam, nem drága telepítés, tény hogy a vízmelegítés költsége is  3 x annyi mint gázzal, de víznél kibírható.

lala1961 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 114523

Üdv ! Klímát semmilyen hőszigetelési adat nélkül ajánlani ??!! Szerintem bátorság ,és az élelmes klímás el is mondja ,hogy a legjobb opció kissé nagy légmozgásban és decibelben várni hogy fentről leérjen a meleg levegő a talpamig ,mert ott fázunk sajnos !:-) Szerintem .

Előzmény: coffein2 (114522)
coffein2 Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114522

MIKA-t ne, javaslatom, kérdezz meg egy másik klímást,azt tartom jónak.

zsuri Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114521

Sziasztok!

Szeretnénk nyáron a 44m2-es konvektorfűtéses lakásunk fűtését felújítani. A lakás belmagassága 3m, jelenleg 2db (egy nagy és egy kicsi parapetes FÉG) konvektor gondoskodik a fűtésről. A fürdőszobában ha ritkán kell egy fali hősugárzó van, illetve a melegvizet egy régi átfolyós gázos vízmelegítő készíti. A felújítás apropója az, hogy a házban cserélik a gáz gerincvezetéket és ha már amúgy is rumli van mind takarékossági mind környezetvédelmi okokból már ráfér a lakásra a >20 éves konvektorok cseréje. 5 alternatíva merült fel, még nem döntöttünk el, egyelőre információt gyűjtünk:

1) 2db fűtő-hűtő klíma beszerelése. Már volt kinn klímás, ő nem ajánlotta hogy teljesen csak a klímakészülékekre hagyatkozzunk a fűtést illetően, illetve az egyik esetben elég problémás lenne a lakáson belül jó 10m-en megfelelő eséssel a kondenzvízelvezetés kialakítása

2) a konvektorok lecserélése modernebb berendezésre (pl. Fondital Gazelle vagy esetleg Hunor - az előző elég szimpatikus de drága, a másodikat annyira nem ismerjük)

3) radiátoros központifűtés kialakítása Mika minikazánnal, ami az egyik konvektor helyére kerülne. Itt azzal kapcsolatban vannak kételyek hogy a Mika mennyire megbízható, mennyire zajos (lehet-e mellette aludni). Ebben a verzióban valószínűleg a melegvízkészítést is szeretnénk a minikazánra bízni, egy melegvíztárolót be tudnánk tenni a mostani vízmelegítő helyére.

4) radiátoros központi fűtés kialakítása a lehető legkisebb teljesítményre lemodulálni képes gázkazánnal. A gázkazán a mostani átfolyós vízmelegítő helyére kerülne, átvenné a melegvízkészítés feladatát is átfolyós módon (ebben a verzióban fizikailag nincs helyünk melegvíztárolóra). A levegőt a szomszédos lichthof-ból szívná, a füstgázt a mostani kéménybe vezetnénk. Itt vagy kb. 12m kéményt kellene kibélelni vagy kb. ilyen hosszú gyári füstcsőrendszert kellene kiépíteni. Itt - sok más mellett - kérdés, hogy pl. mit szól egy gázkazán a folyamatos 3-6kw-os üzemhez.

5) radiátoros központifűtés kiépítése elektromos kazánnal (pl. a Saunier-Duval-nak van 6kW-os elektromos kazánja). Ebben a verzióban nem tudom, hogy a melegvízkészítést ez a kazán át tudná-e venni illetve megoszlanak a vélemények, hogy ilyen kis lakás esetén az áramos fűtés mennyire növelné (vagy növelné-e) a fűtés költségét. Én eddig abban a hitben voltam, hogy ez jelentősen megdobná a költséget, de pont ma mondta valaki hogy egy nagyon hasonló lakásban csinált átalakítást eletromos kazánra és neki kevesebb lett a fűtési költsége. De eddig ezt az egy ilyen véleményt hallottam, ezt viszont első kézből.

Nyilván nagyon sok egyéb tényező is van: gázterv, kéményseprők, nagyobb amperes villanyóra cseréje, homlokzatra ki lehet-e helyezni a klíma kültérijét stb.

Ha van bármi megjegyzésetek a fentiekkel kapcsolatban (személyes tapasztalat, tényekre alapozott vélemény, egyéb lehetséges alternatíva stb.) akkor szívesen várom. Nehéz kitalálni, melyik lenne a legjobb. Annyi még, hogy a felújítással járó rumli az most 2 hónapra nem gond illetve jó lenne 500-700e forint között megúszni - ha lehetséges. Ha nem, akkor át kell gondoljuk a dolgot. Kár, hogy most nincs "Otthon melege" program ...

Még egy kérdés: azt tudjátok esetleg, hogy kell-e gázterv ha:

- kicserélünk egy konvektort egy másikra,

- megszüntetünk egy gázfogyasztót úgy, hogy "lezárjuk" a cső végét,

- ha megszüntetünk egy gázfogyasztót úgy, hogy a hozzá vezető csövet is levágjuk - gondolom ekkor kell,

- ha a mostani átfolyós vízmelegítő helyére egy modern kazánt teszünk?

nixon70 Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114520

Nem!

Előzmény: leslieearth (114519)
leslieearth Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114519

sziasztok!

adott egy 2017-ben kiépített új rendszer, új rézcsövek, új radiátorok, új kondikazán, egyedül a (8 éves kb) vegyes kazán maradt a régi.

kérdésem az lenne, hogy lehet,- érdemes-, avagy kell-e cserélni időnként a vizet a rendszerben? természetesen inhibitorral kelet víz van benne.

köszi a válaszokat!

zztopp Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114518

Ezt úgy érted, hogy tegyek légtelenítő szelepet a legtávolabbi legmagasabb pontra?

Előzmény: nedolaci (114517)
nedolaci Creative Commons License 2020.06.27 -1 0 114517

Ha a levegőt "ésszel kezeled",miért ne?

Előzmény: zztopp (114515)
:metyo: Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114516

áhh.

köszönöm.. :)

Előzmény: Wattocsak (114514)
zztopp Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114515

Üdv Urak!

Belső átépítési munkák miatt szükségessé vált átalakítani kissé a meglévő központi fűtésemet. A mostani még gravitációsnak épült alsó-felső csövezésű, amit már én alakíttattam át zárt, keringető szivattyússá. Most két radiátor áthelyezése, és egy új létesítése miatt kell variálni. A kérdésem pedig, hogy az átalakítandó szakasz lehetne -e felső csöves? A három radiátor közel van egymáshoz, és ugyanarról a csőszakaszról lehetne leágaztatni.

Wattocsak Creative Commons License 2020.06.27 0 0 114514

Szerintem semmi különbség.

Mint ahogy az Suzuki és a Mercedes között sincs.

Előzmény: :metyo: (114513)
:metyo: Creative Commons License 2020.06.26 0 0 114513

Üdv !

van-e valami különbség a szénacél cső gyártók közt?

Gondolok itt a steelpres (racmet -olasz Szatmári ) és a Viega (olasz - Hegedűs stb)  -re

A Geberit kilóg az ár fronton

vagy válasszam az olcsóbbat?

KÖSZÖNÖM

Wattocsak Creative Commons License 2020.06.26 0 1 114512

Szerintem ez az a méret ahol a fej vagy írással lehet csak műszakilag megalapoztt döntést hozni. A komfort szempontjából mindenképpen, de a gazdaságos működtetés szempontjából már nem ilyen egymértelmű a helyzet. 

Előzmény: Djapor96 (114509)
peterch Creative Commons License 2020.06.26 0 0 114511

Szia !

Ha komfortosan akarod , akkor igen . Viszont ne feledkezzél meg a csövek jó vastagon való höszigeteléséröl !

Előzmény: Djapor96 (114509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!