A szívóágon keresztül (víz alatt) töltsd fel a szivattyút úgy,hogy közben
a nyomóág a víz fölött van 5-10centivel.
Bekapcsolt szivattyúval is.
Nagyon kényes a légtelelnítésre!!!
Amikor légtelenedet és a csőben sincs bubi (emelgetni,hogy kijöjjön) akkor a nyomóágat tedd a víz alá 10-15centire a szívót meg az aljától 5-10centire,rögzítve valamivel.
A gondom az, hogy az útmutató szerint a medence falába beépített pontokra kellene csatlakoztatni a szívó- és nyomó ágat. Nekem ilyen nincs, csak a medence oldalfalán tudom áttenni és belógatni a gégecsövet.
Viszont így meg nem szív....Elég kevés a víz, kb. 45cm, a szűrő meg kb. 40 cm magas. Hová helyezzem, hogy működjön? Ássak neki kis gödröt:-) vagy tegyem székre?
Ránézésre most is ugyanilyen a nagyobbik, csak bézs színben :-) Lehet, hogy a belseje más. A nagyobbik mondjuk "csak" 20 éves modell, a kisebbik még öntöttvas az szerintem 30-40 éves lehet.
A 8.60-as A osztályú (94% hatásfok), viszont 160-170e forint :-( Nem tudom, hogy a 8.60-as a programozható termosztáton felül másban is különbözik-e a 8.50-estől. Ezt írják róla:
Beépített, közvetlen gázszelep vezérlésére alkalmas heti programozható termosztáttal
Hőigényhez igazodó változó gázmennyiséget biztosító / szabályzó gázszeleppel
Fűtésszerelők! Ti mennyiért csináljátok a fűtés korszerűsítést szénacél csővel? Meglévő radiátorok maradnak a helyükön mosás nem lesz mert egy két éves Imergas kazán van. Természetesen tudom, hogy a régi csöveket nem vágják ki ingyen. Annyira jó a szobák elosztása, hogy a tervezés is kb. 5 perc. A kérdésem konkrétan, hogy szerelvényenként ( darab) mennyi összegre számítsak. Az anyag költség az már mindegy mennyi. köszönöm ha válaszoltok.
Van esetleg tapasztalat, hogy modern(ebb) konvektorok közül melyik ajánlott? Én ezeket láttam neten, ami szimpatikus volt:
- Fondital Gazelle: nagyon drága, viszont állítólag >90% hatásfok, 90 fok körüli hőmérsékletű füstgáz, ventillátoros az egyenletesebb hőeloszlásra, őrláng nélküli, digitális vezérlésű, programozható
- Hunor: erről sokat nem találtam, de elméletileg ez is A osztályú és programozható. Mondjuk öntöttvas, ami azt hittem a régiek jellemzője volt ...
"A felújítás apropója az, hogy a házban cserélik a gáz gerincvezetéket és ha már amúgy is rumli van mind takarékossági.-.-.. " Előfordulhat, hogy a lakásban se ok. a gázvezeték.
pl. még a valamikori városigázhoz épített vastagcsöves és sok sok csavaros kötéses vezeték valahol szivárog, akkor bizony magát a belső vezetéket is cserélni kell.
A sok sok csavaros és kenderkócós tömítés kiszárad a földgáztól és enyhe szivárgás előfordulhat.
Ma már ritka, de előfordulhat.
Mit lehet tenni ? Először szemre vételezéssel megállapítani , hogy mikor készülhetett a gázrendszer, cső vastagságokból és a kötésekből a gyakorlott szem megállapíthatja, majd mérni.
Mivel ? Gázmérővel !
10 éve kifogtam egy ilyen lakást. A gázos átvette, állította semmi gond. De én csak gyanakodtam és megmértem és valóban a rendszer napi 2 - 3 liter gázt vesztett. Akkor gondoltam, hogy 1 évig még használom, végül előrehoztam a gázrendszer és a fűtési rendszer új kiépítését.
"de pont ma mondta valaki hogy egy nagyon hasonló lakásban csinált átalakítást eletromos kazánra és neki kevesebb lett a fűtési költsége."
Az a valaki nem mondott igazat vagy nagyon félre tájékozott ! Villannyal 3 x annyi az energia költség.
"500-700e forint között megúszni - ha lehetséges."
Se a MIKÁ-nál se a gázkazánnál ebbe a tartományba nem fér bele. min. egy, de inkább + 200 - 300 eft.
Vissza a villanyfűtésre : "nagyobb amperes villanyóra cseréje" igen ha a társasház engedi azaz a hálózata bővítésre van kiépítve. Általában nem. A 32 Amp még vész eseteén beleférne a villany, de hát ahol van gáz azt eldobni a legnagyobb butaság.
A gáz ad 45 kW-ot a villany még 32 Ampnél is csak 7 kW-ot.
Az a 7 kW számos egyéb készülékhez kell !!
"azt tudjátok esetleg, hogy kell-e gázterv ha:
- kicserélünk egy konvektort egy másikra,"
nem kell csak egy engedélyes gázszerelő.
"- ha a mostani átfolyós vízmelegítő helyére egy modern kazánt teszünk?"
Kell a terv és egyéb műveletek is, jó sok, a végső költség pedig meghaladhatja a milliót is. Bőven !!
Amúgy új lakásnál ez lenne a legideálisabb, de hát ha már vannak konvektorok... és nem szeretjük, mert csúnyák, vének talán nem is gazdaságosabb a helyükre két modern megfelelő teljesítményű új konvektor.
Az a 44 nm és 3 m belmagasság éppen az a nagyság ahol még elmegy a 2 db. -konvektorral való fűtés.
Az átfolyós vízmelegítő amíg üzemképes, biztonságos, maradjon. Aztán egy villanybojler, olcsó készülék hosszú élettartam, nem drága telepítés, tény hogy a vízmelegítés költsége is 3 x annyi mint gázzal, de víznél kibírható.
Üdv ! Klímát semmilyen hőszigetelési adat nélkül ajánlani ??!! Szerintem bátorság ,és az élelmes klímás el is mondja ,hogy a legjobb opció kissé nagy légmozgásban és decibelben várni hogy fentről leérjen a meleg levegő a talpamig ,mert ott fázunk sajnos !:-) Szerintem .
Szeretnénk nyáron a 44m2-es konvektorfűtéses lakásunk fűtését felújítani. A lakás belmagassága 3m, jelenleg 2db (egy nagy és egy kicsi parapetes FÉG) konvektor gondoskodik a fűtésről. A fürdőszobában ha ritkán kell egy fali hősugárzó van, illetve a melegvizet egy régi átfolyós gázos vízmelegítő készíti. A felújítás apropója az, hogy a házban cserélik a gáz gerincvezetéket és ha már amúgy is rumli van mind takarékossági mind környezetvédelmi okokból már ráfér a lakásra a >20 éves konvektorok cseréje. 5 alternatíva merült fel, még nem döntöttünk el, egyelőre információt gyűjtünk:
1) 2db fűtő-hűtő klíma beszerelése. Már volt kinn klímás, ő nem ajánlotta hogy teljesen csak a klímakészülékekre hagyatkozzunk a fűtést illetően, illetve az egyik esetben elég problémás lenne a lakáson belül jó 10m-en megfelelő eséssel a kondenzvízelvezetés kialakítása
2) a konvektorok lecserélése modernebb berendezésre (pl. Fondital Gazelle vagy esetleg Hunor - az előző elég szimpatikus de drága, a másodikat annyira nem ismerjük)
3) radiátoros központifűtés kialakítása Mika minikazánnal, ami az egyik konvektor helyére kerülne. Itt azzal kapcsolatban vannak kételyek hogy a Mika mennyire megbízható, mennyire zajos (lehet-e mellette aludni). Ebben a verzióban valószínűleg a melegvízkészítést is szeretnénk a minikazánra bízni, egy melegvíztárolót be tudnánk tenni a mostani vízmelegítő helyére.
4) radiátoros központi fűtés kialakítása a lehető legkisebb teljesítményre lemodulálni képes gázkazánnal. A gázkazán a mostani átfolyós vízmelegítő helyére kerülne, átvenné a melegvízkészítés feladatát is átfolyós módon (ebben a verzióban fizikailag nincs helyünk melegvíztárolóra). A levegőt a szomszédos lichthof-ból szívná, a füstgázt a mostani kéménybe vezetnénk. Itt vagy kb. 12m kéményt kellene kibélelni vagy kb. ilyen hosszú gyári füstcsőrendszert kellene kiépíteni. Itt - sok más mellett - kérdés, hogy pl. mit szól egy gázkazán a folyamatos 3-6kw-os üzemhez.
5) radiátoros központifűtés kiépítése elektromos kazánnal (pl. a Saunier-Duval-nak van 6kW-os elektromos kazánja). Ebben a verzióban nem tudom, hogy a melegvízkészítést ez a kazán át tudná-e venni illetve megoszlanak a vélemények, hogy ilyen kis lakás esetén az áramos fűtés mennyire növelné (vagy növelné-e) a fűtés költségét. Én eddig abban a hitben voltam, hogy ez jelentősen megdobná a költséget, de pont ma mondta valaki hogy egy nagyon hasonló lakásban csinált átalakítást eletromos kazánra és neki kevesebb lett a fűtési költsége. De eddig ezt az egy ilyen véleményt hallottam, ezt viszont első kézből.
Nyilván nagyon sok egyéb tényező is van: gázterv, kéményseprők, nagyobb amperes villanyóra cseréje, homlokzatra ki lehet-e helyezni a klíma kültérijét stb.
Ha van bármi megjegyzésetek a fentiekkel kapcsolatban (személyes tapasztalat, tényekre alapozott vélemény, egyéb lehetséges alternatíva stb.) akkor szívesen várom. Nehéz kitalálni, melyik lenne a legjobb. Annyi még, hogy a felújítással járó rumli az most 2 hónapra nem gond illetve jó lenne 500-700e forint között megúszni - ha lehetséges. Ha nem, akkor át kell gondoljuk a dolgot. Kár, hogy most nincs "Otthon melege" program ...
Még egy kérdés: azt tudjátok esetleg, hogy kell-e gázterv ha:
- kicserélünk egy konvektort egy másikra,
- megszüntetünk egy gázfogyasztót úgy, hogy "lezárjuk" a cső végét,
- ha megszüntetünk egy gázfogyasztót úgy, hogy a hozzá vezető csövet is levágjuk - gondolom ekkor kell,
- ha a mostani átfolyós vízmelegítő helyére egy modern kazánt teszünk?
Belső átépítési munkák miatt szükségessé vált átalakítani kissé a meglévő központi fűtésemet. A mostani még gravitációsnak épült alsó-felső csövezésű, amit már én alakíttattam át zárt, keringető szivattyússá. Most két radiátor áthelyezése, és egy új létesítése miatt kell variálni. A kérdésem pedig, hogy az átalakítandó szakasz lehetne -e felső csöves? A három radiátor közel van egymáshoz, és ugyanarról a csőszakaszról lehetne leágaztatni.
Szerintem ez az a méret ahol a fej vagy írással lehet csak műszakilag megalapoztt döntést hozni. A komfort szempontjából mindenképpen, de a gazdaságos működtetés szempontjából már nem ilyen egymértelmű a helyzet.