Keresés

Részletes keresés

Mr.Q. Creative Commons License 2004.06.10 0 0 3601
Jani2
Úgy látszik kiran becsempészte a kameráját, biztos sajnálta a homokos újságpapíron hagyni :) De vajon ezek szerint bent nincsenek "teremőrök"?
Előzmény: Jani2 (3598)
Biga Cubensis Creative Commons License 2004.06.10 0 0 3600
Nem biztos, hogy távoztak.
Előzmény: Mr.Q. (3599)
Mr.Q. Creative Commons License 2004.06.10 0 0 3599
kiran
Bezonyám! A lezárás körül bibik vannak. Pl az, hogy ha úgy eresztették le a záródugókat, akkor a munkások hogyan távoztak egyáltalán?
Előzmény: Törölt nick (3592)
Jani2 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 3598
Szia kiran!

Nagyon köszönöm a sok infót. Nagyon szemléletesek a képeid, és a rajz. A kisfiadnak gratulálok, hogy ilyen rendes apukát választott. :-)))

Mivel nem túl régen keresgélek a neten, így még nem láttam ilyen klasz képeket. Hihetetlen a megmunkálás pontossága (Közép Amerikában is valahogy megoldották :-) )

A Nagy Galériás képed valami fantasztikus. Ilyen megvilágításban még nem láttam (Az ablakon besütött a nap? :-DDD ), hiheten lehetett az élmény ott. :-) Nagyon jól érzékelteti a méreteit.
(Vajh hogyan vitted be a fényképezőgépet? :-))) )

Hát 1 efféle megépítése már önmagában hatalmas teljesítmény. És még ott van a többi nehezen v. egyáltalában nem érthető dolog. A kieszelőjének tudása lényegesen felette lehetett az átlagnak.

Neked mi a véleményed ( ha már szóbahoztad :-) ) a Szfinxen és a körülötte talált "víztől" származó eróziós nyomokról?

És még mindig kérdezem :-)) "Illig-Höhlernek van erre egy áthidaló javaslata" Sajna nem ismerem, de már a felvetés is nagyon érdekfeszítőleg hat. :-))) Bővebben. :-)

Aki még nem volt a Nagy Piramisban (pl. én sem) azoknak ajánlanám az alábbi élménybeszámolót:
http://www.csend.hu/magazin/0201/0201-2.html#tudomany
A lap közepe felé kezdődik a A gigászi kőtrezor c. cikk.
A végefelé érdekes gondolatok is vannak. Pl feszegeti, hogy a királynő kamrálya felett miért nincs jelentősebb nyomáskiegyenlítés.

Üdv.
Jani

Előzmény: Törölt nick (3596)
Jani2 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 3595
kiran még kérdéseim volnának. :-)

Ne haradudj, de kifelejtettem gondolatilag az alábbi hozászólamlásomnál. :-)

A Nagy Galária oldalain levő fogasléc szerű kőanyagból készült képződményekről mi a véleményed? Te jártál ott!

Számomra ez a legtalányosabb. Ezek segítségével vitték fel a záróköveket? Minek a zárókő? Ez tartja össze a Nagy Piramis belsejét?

Effélék nem találahtóak/nenm fedezték fel más piramisokban.
Azt is olvastam, hogy a piramisok belsejének 1 részét homokkal töltötték fel.
Meg a Szfinx alatti feltételezett termek.
Infora vágyom. :-))

Jani2 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 3594
kiran Szia!

Most én sem tudok idefigyelni rendesen, de majd jelenkezem, és elnézést.

(utólag írom: mégiscsak végigolvastam az írásodat, franc abba a kíváncsi magamba, mert nem bírom megállni -))

A Nagy Galéria oldalának kőanyagának megjelölése végképpen nem bántás lenne, de Te biztos szakemberebb vagy mint én. Ráadásul Te kőközelben voltál . :-)
Bár vannak kétségeim, de ezt nehogy bántásnak vegyed máááár . :-))
A színe ami zavar, de mondom, ez csak a leírások, és a FF színű képek alapján. Ezzel végképpen nem akarok ellent mondani :-) , de legalább tudjam meg az igazságot. A sok könyv szerzője pénzt akar, és mást nem is néz. :-(

Egyébként anyagmozgatásilag teljesen "mind1" miféle kőanyagból van, be kellett vinni oda az anyagot, és behelyezni szabócenti pontosra. A fajlagos súly meg nem nagy külömbség. csak a megmunkálás. Sajna most nincs több időm, majd én is utánnanézek.

Bár volna időm, mert a piramisok is sokkal korábban készültek, csak én nem vagyok olyan időálló. :-))

Orion csill. kép: Ami progi nekem van, az nem modelezi le a csillagok valóságos mozgását, csak a bolygókét. Sajna planetárium progival nem rendelkezem, de ha nem haragszol, akkor később megkereslek, mert itthon most elment az E-mail.

"Illig-Höhlernek van erre egy áthidaló javaslata" Sajna nem ismerem, de már a felvetés is nagyon érdekfeszítőleg hat. :-))) Bővebben. :-)

Összességében, csak annyit jeleznék, hogy az akkori ( 3-4 ezer év, vagy 10 ezer év ) klíma dötő befolyással lehetett az adott kúltúra kiteljesedésében, és hanyatlásában. Mindenképpen össze kell vetni az afrikai balrangrajzok idejét, az ott jelzett környezetet és a piramisok készülődését. :-)

Üdv.
Jani

Előzmény: Törölt nick (3590)
Vegetable Creative Commons License 2004.06.07 0 0 3593
Mondjuk én ezreket irtam, nem 100Kt, de mindegy :-)

Viszont eszerint ahol olvastam, ott eléggé rosszul tájékozott volt az iró, mert az egy kilométerre levő helyszinen szerinte csak annyian lakhattak, mint a dolgozók kiszolgáló személyzete (kaja, vizhordók, kocsma, ilyesmi), a többi rész vagy kaját termelt, vagy raktár volt. Tök jó, hogy nincs két egyforma vélemény :-)))

Előzmény: Törölt nick (3591)
Vegetable Creative Commons License 2004.06.07 0 0 3589
(jah! azért irtam, hogy logisztikai probléma, mert szerintem ez a része nem függ össze az egyiptológiával, amit én max az érdeklődés szintjén ismerek, de több ezer ember mozgatása munkába és vissza, szintén érdekes probléma :)
Előzmény: Vegetable (3588)
Vegetable Creative Commons License 2004.06.07 0 0 3588
Lehet, hgoy más már irta, akkor bocsi :-) Szóval egy egyszerü logisztikai problema :-)
Adott egy kömüves, aki egy állami épitkezésen dolgozik, és egy szomszédos faluban lakik a családjával.
Legyen bármennyi a távolság (ugye nem légvonalban, hanem meg kell tennie a földön), viszont egy folyó tulfelén van a falu.
A folyón adott területen X csónak fér el, csónakonként 3-4 kömüvest tud vinni, de akkor mint a szardinia.
Több ezer embert kell szállitani.
Munkakezdet hajnalhasadta, 10-12 órás munkaidő.
Állami épitkezés időtartama 20 év, munkásszállót biztzosit az állam.
Tömegközlekedés, auto és kerékpár nem áll rendelkezésre.

Nem hiszem, hgoy bármely kömüves hajnal hasadta elött órákkal elindult, hogy időben odaérjen, várt egy pár fordulót a folyónál, hogy átérjen, majd rohant melózni, meló után ugyanez vissza, majd este hazaért - ha a másik alternativa, hogy felébred mondjuk egy ébresztő kiáltásra, reggelizik, iszik egy sört, elmegy melózni a mondjuk 100 méterre levő melóhelyre, meló után a haverokkal elmegy sörözni meg vacsizni, majd lefekszik aludni... A család elvolt pár kilométerre is, ha megkapták rájuk eső bért...

Előzmény: Jani2 (3574)
Tzp Creative Commons License 2004.06.06 0 0 3587
Vmi realisabbat? :)
Előzmény: NevemTeve (3583)
redhut Creative Commons License 2004.06.06 0 0 3586
Egy titkos bejárat? Na és, ha szabálytalan. Az aranyat kilopni éppen jó. És aztán rá lehet fogni a rablókra.
Előzmény: bélla (3585)
bélla Creative Commons License 2004.06.06 0 0 3585
Ahhoz túlságosan szabálytalan.
Előzmény: redhut (3584)
redhut Creative Commons License 2004.06.05 0 0 3584
Nekem nagyon csípi a szememet ez a rablójárat. Túl passzentosan el van találva a gránitkövek mögötti folyosó.
Ötletem tehát: mi van, ha ezt a járatot nem kívülről befelé, hanem BELÜLRŐL KIFELÉ vágták, az építéssel egyidőben (esetleg közvetlenül a befejezés után), titkos bejárat céljára, hogy "elláthassák" a király lelkét adományokkal a papjai titokban, vagy egyéb céllal. Szal valami ilyesmi.
Előzmény: Törölt nick (3579)
NevemTeve Creative Commons License 2004.06.05 0 0 3583
(Még a Harry Potter 3-ban is esik szó holmi védőátkokról)
Előzmény: Tzp (3582)
Tzp Creative Commons License 2004.06.04 0 0 3582
Sziasztok!

A piramisokban voltak csapdak? Esetleg mukodtek is? Mondjuk hullak a piramisban meg ilyesmi :)

Jani2 Creative Commons License 2004.06.04 0 0 3581
Csöppet Off: :-))
Tomb Raider 4
Lara Croft a Szfinx lábainál levő kőtábláról olvassa a játékban:

"" Egy éjjel álmomban a Szfinx lelke eljött hozzám. Távoztában nagy bölcsességet közölt velem: "Thutmosis, ez igaz végzeted: Egyiptom földjét öröké uralni fogod. Cserébe mindig óvj meg az idő homokjától. Ahogy te is szabad vagy, nekem is szabadnak kell lennem tetőtől talpig. Így mindketten láthatjuk az isteni teremtés szépségét."
""
És lám, sokáig uralkodott. :-))

Bár a sok évszázadni homok alatt való tartózkodás közben nem teljesen őrizte meg testének szépségét a Szfinx, és ráadásúl még lőttek is rá szemből, de nem ez a lényeg szerintem. Óvta a homok, és mégis errózió. :-))
Üdv:
Jani

Jani2 Creative Commons License 2004.06.04 0 0 3580
kiran!

Húhahhahh ! Mindenre, amire izibe leírtál egyszerűen most nem tudok hozzászólni ( nem reagálni :-) ). Nagyon rendes vagy, hogy a gyatra beírásomra leírtál ennyi tömény anyagot és érthetően. :-)

Csillagászat, és Te is :-) , valami biztos közeli lehet gondolkozásunkban, csak mássá kellett lennünk életünknek időközben. :-)

Mindensetre, mivel nem szakterületem egyiptológia( látom Nálad igen :-) ), így csk hódolok annak az érdekes világnak, amit talán meg szerettem volna valaha hódítani. :-)))
Nagyon érdekelnek a lehetőségeimen belül a régmúlt érdekességei. A témakörön kívül pl. a Baalbeki (biztos rosszul írtam le :-( ) 1000 tonnás kő is.

Műholdképet korábban már láttam a területről, de az meg sem közelítette a jelzett minőségét és értékét számomra. Minden újszülöttnek új az ujjjj. :-DD

Igazából sajna nem láthattam a piramisokat 4szemközt, és az ugyancsak sok munkát jelentő más építményeket sem. Pl. Királyok Völgye [pl. KV5 :-)].

Nagy Piramis, Nagy Galéria. Biztos, hogy mészkőböl van a fala, amely kb 5 cm-rel bentebb fekszik egymás felett minden fal? Én csak gránitra emlékszem, nem zárom ki a tévedésemet. De a színe igen nem mészkő. Megmunkálása meg 1 csoda. Bár saját szememmel nem láttam.

Álítólag a kőbányákban találtak diarit nevű kóböl maradványokat, és azt "feltételezik" , hogy ezekkel munkálták meg a köveket. !

Erre csak azt mondanám, hogy saját kezűleg csiszoltam üveg távcsőtükröt, és odaadnám Nekijjje a követ, hogy csiszoljon már nagyméretű kőanyagot SÍKRA. :-)) Amellett több diaritból készült tárgy van, ami tovább bonyi a témát.

A neten találtam a lyukjáró robottal kapcs, . hogy réz anyagú fűrésszel vágtak követ. Tanácstalan vagyok. Más is biztos, és nagyban. :-))

Ha valamit elcsesztem a beírással korrigáljuk, mert a Kisfiam nagy kiránduláson van, és a figyelmem nem eléggé osztott. :-)

Az Orion öv ( magyarul Kaszás csillag) meg érdekel Szfingszlileg-tájolásilag, meg a szoborféle vízmosásilag.
A számítógépes pótcselekvésem a Tomb Raider sorozat, amelyben igen nagy realitásokat pakoltak bele a készítők, de ez magánügyem is lehet. :-))))

Beszélgessünk tovább, ha gondo/lod/játok. :-)

A beillesztett képeket, és szöveget tovább tanulmányozom, de sajna most nincs több időm netezni. Szeretten volna valami dumát küldeni kedvességedre. :-)))

Üdv. Jani

Előzmény: Törölt nick (3579)
Jani2 Creative Commons License 2004.06.03 0 0 3578
"A piramisok lapjain a "barázda" nem lehet hiba, ahhoz túl szabályos az egész.
"
Éppen pisztáciát eszek, és némelyik magnál elkelne 1 kőfejtő kalapács. :-DD

Alapvetően azt írtam le, hogy valószínűleg ott értek össze - tudatosan - a kőlerakó munkacsoportok, és nem a piramis élénél. (kiran :-) )
Ha a kő gyütt a bányából ( .-) ) , akkor az akkori szerszámokkal nehezen tudták az adott sor/szinten egymáshoz illeszteni. bezzeg a kőművesem a sima téglát faragta. :-))
Tehát "trükköztek". Így látható a messzi távlatból az összeillesztés. Szerintem. Sajna én sem voltam a piramisknál személyesen, de lehet, hogy ott rögtön ez a téma fel sem tűnik. Más fényviszonyok, és más látószög kell az észrevételhez.
A Kheopsz és a Menkaurén egyértelműen látszik,

de a Kefrén piramisán egészen más képet mutat. :-)

Talán vissza kell vonnom azt az állításomat, hogy a piramisok mellett nem a közvetlen építők épületmaradványai látszanak, mert ahol dolgozom, és nem túl rossz cég, mellette eléggé nyomornegyed van, és ráadásul nem is Ők építették. :-)

beszélgessünk még ezekről, mert engem érdekel más véleménye és a + információ. :-)

De a feltörő kalifáról még nem tudtam meg többet, pedig nagyon érdekelne. :-)

Csak még annyit, hogy úgy tudom, hogy a Nagy Piramis északi oldala homorú fedőréteg nélkül, és különlegesek a fényviszonyok. A feliratozott fedőlapok meg a középkor idején földrengés miatt leestek. Na ezt horták el a Kairó építéséhez pl.

Előzmény: paul2 (3576)
paul2 Creative Commons License 2004.06.03 0 0 3577
A "te kőművesed" nem lakik nálad 20 (vagy még több, mert nem egy piramist építettek) éven keresztül, ezért sokkal kevésbé rendezkedik be. Ha viszont ott lakna a kert végében egy agyagkunyhóban, a munka végén azt nem vinné magával a következő munkához még teherautón sem, nemhogy a hátán.
Előzmény: Jani2 (3574)
paul2 Creative Commons License 2004.06.03 0 0 3576
A piramisok lapjain a "barázda" nem lehet hiba, ahhoz túl szabályos az egész.
Igen érdekelne, hogy hogyan néz ki közelről, hiányzik a kő az adott helyen, beljebb ugratták, vagy megsérült. Ebben az esetben valószínűleg utólag keletkezett, és nem az eredeti funkcióhoz, hanem valamelyik rombolási akcióhoz van köze. (Ha pl ott kezdték meg a burkolat újrahasznosítását.)

Olvastam ugyan valami olyasmit, hogy a barázda is valami naptárfunkció, azaz van olyan időpont, amikor az oldallap világos, de a barázda sötét, csakhogy akkor a burkolaton és nem a magon kellene a barázdának lennie, másrészt meg mind a négy oldalon nincs értelme.

Előzmény: Törölt nick (3565)
Jani2 Creative Commons License 2004.06.02 0 0 3575
Elnézést lemaradt a vége. :-(

Meg az a fránya, hogy ott az a Nagy Galária
azzal a csodálatosan megmunkált gránit falaival. Hogy miért tudták, hogy úgy kell belehordani abba a kőrengetegbe? Inkább betájolták az egész cuccost, osz máris kevesebb probléma volt. :-)))

Jani2 Creative Commons License 2004.06.02 0 0 3574
Ezt a szép műholdképet jóakaratúlag jeleztem Nektek, mind a két párhuzamos Fórumon.

Továbbiakban ide írok, ha megengeditek, mert a vizes piramisépítést, hát mit mondjak, igen csak laza. Vízileg is. :-)) A Nilus közel volt akkoriban, és ezt sokan tudják a tudósfélék, és a gravitáció is ott örömkedik. De az útírányjelző piramisok, csak ennyi energiával megépítve, hát igen távol van tőlem gondolkozásilag. Bárka meg csak ússzon az égi országúton. No hírverés. :-))

Örülök, hogy vettétek a fáradságot és megnéztétek anagy képet. Azért bátorkodtam jelezni, mert igen kivételes anyagnak ítéltem meg. Bár én fotózhattam volna le, és dicsekedhetnék, de ettől igen távol vagyok. :-))

kiran!

Külön köszi a a beillessztett képet a magyarázattal, talán többet tudhatunk meg az akkori világból.
A virágrózsa alakú homokdűnék 1 értelműen a feltárási munkák utóhatásai, több is látható.
Azt én is olvastam, hogy a piramisépítők (no rabszolga) lakhelyei a piramis/ok lábainál megtalálhatóak (bejelölés Kefren).
DE, ez azért futurisztikus elképzelés, mert az én kőmííívesen ( :-) ) is elvitte a cuccait, pedig igen szerény az otthonom 1 Fáraóhoz viszonyítva. Hacsak a rokonok nem tenyereltek a kincstárba. :-DD
Lehet, hogy én nem értek az effélékhez, de nagyon átgondolni kéne a dolgokat, amihez sajnos nekem nincs személyes tapasztalatom. :-((

Csak 1 kérdést szeretnék feltenni Nektek, hogy a kalifa, amikor feltörette savval és más brutális eszközökkel a Nagy Piramist, miért találta el a bevezető folyosót. Miért nincs próbálkozás máshol? Valamit tudott?? És honnan! :-))

(ui. Leírtam, hogy a műholdképen a Kefrén piramisnál nem látható az oldalán a kőöszetétel, valószínűsítettem a másféle építménytechnológiát alkalmaztak. Erre igazából nem reagáltatok.

kiran, nem volt kielégítő az oldalél fontossága.

Én csak felhívnám a figyelmet, és nem rosszakarat. :-)))
Legyünk együtt. :-))

Van efféléről szó, hogy diarit (ha jól írtam le), amely sokkal keményebb a mészkőtől. A kőbányákban találtak maradványaiból, amelyet feltehetőleg a megmunkálásnál alkalmaztak. Csak 1 bibi van, hogy a diaritból is készítettek igen sok tárgyat. Meg az a fránya

Előzmény: Törölt nick (3569)
Mr.Q. Creative Commons License 2004.06.02 0 0 3573
Igen, tudok arról az eredeti, jobb felbontású képről, de ha azt beteszi valaki, akkor kimoderálásra kerül a nagy méret miatt. Kiran csak demo kedvéért tette be kisebb méretben. Kösz. :)
Előzmény: Törölt nick (3572)
Mr.Q. Creative Commons License 2004.06.02 0 0 3571
Mi mindenre jó egy jól sikerült műholdkép. Demonstrációs térképnek is alkalmas. :) De pontosíts kérlek, mi is van azokkal az érdekes alakú alakzatokkal amiket "hordalékkúp" felirattal jelöltél?
Előzmény: Törölt nick (3569)
Jani2 Creative Commons License 2004.05.20 0 0 3568
Kiran:
A csudába, hogy itt nem lehet idézni. :-)))
Együtt gondolkozunk. :-) A sarkok, így az élek alapvető fontosságúak lehettek. Nyílván nem ott kell találkozni.

Sajnos még a Topic teljes tartalmát nem olvastam végig, így a "De már láttam, hogy egy kolléga figyelmeztetettt, hogy az velszeg nem hiba, hanem direkte csinálták úgy az építők" a leírtakat még nem olvastam.
Én sem igazi hibának tartaom, csak a különböző munkacsapatok összeérésénél, ami irányított, messziről látható a csatlakozási "hiba".
Csak 1 újabb adalék, hogy mikor én is építkeztem, akkor a kőműves azt mondta: " Hogy majd a festő" Én hanyat zuhandtam. De ott meg a borítás. Már csak meg kellett csinálni.

(Középiskolás koromban igen lelkes amatörcsillagász voltam. Elnézést, ha helyesírási hibákat vétettem, de az Asszony + a 2 gyermekem csak a kajára gondolnak hívásilag.)
ui. A műholdképet szakértő kiértékelhetné. mert a látható buszokon és az embereken kívül sok érdekesség található ott. Szerintem az egyik homokrósza a feltárt területről való anyag-odahordást szemlélteti. Meg a Nap bárkák.)
Mennem kell mert Feleségem igen aktív kajailag. :-DD

Előzmény: Törölt nick (3565)
Jani2 Creative Commons License 2004.05.20 0 0 3567
Köszi a pontosabb linket. Elcsesztem, de legalább tágabb lett a látókör műholdilag. :-)
Előzmény: NevemTeve (3566)
NevemTeve Creative Commons License 2004.05.20 0 0 3566
Előzmény: NevemTeve (3564)
NevemTeve Creative Commons License 2004.05.20 0 0 3564
Tudnál egy kicsit pontosabb linket adni?
Pl ez itt a Taj Mahal azon az oldalon:
http://www.spaceimaging.com/gallery/top10_2003/top10_8.htm
Előzmény: Jani2 (3563)
Jani2 Creative Commons License 2004.05.20 0 0 3563
Sziasztok. :-)

Csak adalékképpen ajánlanék egy igen nagy részletességű műholdképet, amely a 3 nagy piramist és a környezetét mutatja.

http://www.spaceimaging.com/gallery/default.htm#

A Keopsz és a Menkaure piramisokat szemmel láthatóan másképpen építették a Kefrentől. A két elsőnek mindegyik oldalán, azt is mondhatnám magasságvonal van. Mintha az összerakásnál ott csatlakoztak volna a különböző irányból végzett munkák. Elképesztő. Ezekről hibákról még nem hallottam.Ú gy néz ki, mintha papíron szerkesztett ábrát látnék, annyira szabályos.

Ezen kívül számtalan csodálatos dolog szemrevételezhető. :-)

paul2 Creative Commons License 2004.05.17 0 0 3562
Mivel nem is akartátok messzebb vinni, és csak ez az egyetlen mozgatnivaló volt, a legjobbat tettétek, amikor négyen nekiálltatok.
"Iparszerűen" azonban nem négy, hanem kb. 80 embert kéne nekiállítani, ami ugyan 20-szoros ráfordítás, de ha 2 óra alatt 300 méternél messzebbre jutnak, már gazdaságosabb. És 80 ember szántalpon nem 300, hanem 3000 méterre is elhúzza ennyi idő alatt, (korbács használata nélkül, mert nem rabszolgák)

És mindennek csupán annyi a fizikai alapja, hogy a görgő macerás és veszélyes, a tapadó súrlódás meg mindig nagyobb a csúszónál, tehát annyi ember kell, hogy biztonságosan csússzon a teher.

Előzmény: andzsin (3556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!