Rosszul írtam valóban, nem nemzetségi rokonság van, hanem családi. Vérmes reményeket nem táplálok, de a puding próbája az evés. A nyírfának ez az utolsó esélye, ha nem ered meg, kivágom, mert nem szeretem. De ha netán mégis megered rajt a mogyoró, akkor maradhat, mert ilyen formában ugyebár nem lesz bokor a mogyoróból, s ennek igencsak örülnék.
Régen a nagynéném kertjében volt egy nagy öreg "vérkörte" fa, de sajnos mára tönkrement és kivágták. Van esetleg valakinek ebből a fajtából? Csak, hogy tudjam, kitől kell kérjek szaporítóanyagot.
nyulica! Szépen hajtanak a húsvéti rozmaringok és köszönik jól vannak!
Nincs "szoktam", mert tavaly kezdtem el. Tíz évig csak szemzéssel foglalkoztam, őszit is szemeztem május végétől augusztus közepéig.Szemeztem pirosribizlit, pöszmétét is, majd próbáld meg te is. Tavaly kezdtem el a zöldoltást a ribizlivel, utána sorban mindennel amit
láttam:meggy, cseresznye, alma, őszi...
Ez egy héjaláoltás, itt nincs ék, teljes lap van.
Az oltóvesszőnek is kell legyen legalább enyhén fás állaga, ezért május közepétől ajánlom,
de tavaly április végén oltottam meggyet, képen meg is osztottam veletek. Majd az előbb mutatott helyre oltottam egy Kaisert, meg is kérdezted... Na de azt csak a próba kedvéért
csináltam, mikor bekötött kivágtam, akkor oltottam azt, amit az előbb láttál.
Azt hiszem addig lehet így oltani, amíg nem teljesen fás ...
Nemrég olvastam, hogy a mogyoró és a nyír egy nemzetségbe tartoznak. Ezen felbuzdulva szombaton a házunk előtt található nyírfát beoltottam mogyoróval. Többféle módszerrel is próbálkoztam, csináltam két T szemzést, három összenövesztést, (ebből kettő a szokásos ferdevágású, egy meg V vágású), plusz egy lefűrészelt ágcsonkra a hagyományos módon is csináltam három oltást.
A maradék oltóvesszőket kisfiam "elültette" a földbe. Ezek másnapra már erősen lekonyultak, érdekes módon az oltásaim még nem mutatják jelét fonnyadásnak, persze ebből két nap után nem akarom messzemenő következtetéseket levonni.
A kérdésem az lenne, hogy a csüngő kecske füzet ( Salix caprea 'Kilmarnock') milyen alanyba lehet oltani? Csak kecskefűzbe ( salix caprea), vagy más fűz fajba is (Salix alba, Salix cinerea, babylonica stb stb.....)
Én még mindig nem tudom, hogy sikerültek-e a kajszi oltásaim. Némelyik oltóvessző szárad, ráncosodik, azok biztosan nem. De olyan is van pár, amin először elszáradtak a rügyek, aztán mellőlük új rügyek nőttek ki. Ezek viszont nagyon lassan növekszenek. De most mintha már duzzadtabbak lennének, mint 1-2 hete.
Nyulica és mégvalaki vitatkozott pár hete, hogy hány hét alatt derül ki az oltások sikere. Szerintem ez az oltás milyenségétől is függ. Szabályos oltásnál biztos hamarabb kiderül, talán már 2-3 hét alatt is.
Viszont, ha valaki olyan amatőr módon olt, mint én (farigcsáltam az oltóvesszőket, összefogdostam őket, 20-30 centis oltóvesszőket használtam stb.) akkor lehet, hogy 1-2 hónap is kell, mire egyértelműen kiderül, hogy sikerült-e az oltás, vagy sem.
Tavaly nyári oltás eredménye, látható, megállapítható a csap hossza, a két hajtásból úgy tíz centit levágtam, szerintem más módszer nem vezetett volna ilyen eredményre, persze ez csak akkor érdekes, ha ez az eredmény jó.
Menyi idő telt el az oltás készítése óta eddig az állapotig? Én kéthete csináltam hasíték és angolnyelves oltásokat, de még egyiken sem látszik semmi változás. Illetve két cseresznyén látom, hogy duzzadtabbak a rügyek.