Keresés

Részletes keresés

Tomotius Creative Commons License 2007.11.03 0 0 552
A szerkezeten lévő szám nem sorozatszám hanem aszerkezet gyártójára utaló nyílvántartási(?) szám. Sajnos nem visz közelebb a gyártóhoz...
Előzmény: csabi7171 (551)
csabi7171 Creative Commons License 2007.11.03 0 0 551
A számlap név nélküli, ez utal az összeépítésre ,gondoltam hátha van neve a szerkezetnek (jelekből) sok mindenféle jeltől mentes szerkezettel építettek ez legalább számozva van ,köszönöm a gyors infót,
Előzmény: Tomotius (550)
Tomotius Creative Commons License 2007.11.03 0 0 550
Ez egy Prevote számlap alatt megtalálható szerkezet, más jelöléssel még nem láttam. A szerkezet gyártójára való más utalás nincs -valószínüleg beépítés. Alsó-közép kategóriás szerkezet, jellegzetes billegő híddal.
Előzmény: csabi7171 (549)
csabi7171 Creative Commons License 2007.11.03 0 0 549
szeretnék érdeklődni hátha valaki látott ilyen jelölést ,mely gyártó lehet vajon? szívessen várok véleményeket,..
Tomotius Creative Commons License 2007.11.02 0 0 548
Köszönöm az elismerést, tőled különösen jólesik. Azért nem tökéletes, némi kúposság megmaradt -bár a működést nem befolyásolja. A legnehezebb kézi kés esetén a merőlegesség elérése, szupport esetén gondolom ez nem túl nehéz. Esetemben csak a gyakorlat segít majd idővel.... :-)
Előzmény: APT (547)
APT Creative Commons License 2007.11.02 0 0 547
Korrekt csapnak tűnik, szép munka! De ezekben a legszebb mindig a sikerélmény. :-)))
Előzmény: Tomotius (546)
Tomotius Creative Commons License 2007.11.01 0 0 546
Elkészültem a csappótlással: 0,4-es kúpos csapot készítettem, azt ütöttem be, valamint forrasztottam is. Ezt követően mivel 0,3-as csapvégre volt szükségen esztergán után munkáltam, fényesítettem (ezt még gyakorolnom kell:-). A helyére téve szépen működik!
APT Creative Commons License 2007.11.01 0 0 545
Az valami rögzítő-elem lehetett, valószínűleg nem különösebben lényeges. Ha az olajzástól láthatóan változott a járás, akkor azért javaslom a csapágyfészkek alapos átmosását, ha a szerkezetet szét ne is szedd, de benzines vattapamaccsal (fülpiszkáló kiváló hozzá) alaposan dörgöld ki a csapágyfészkeket, utána olajozz újra. Persze nem ez az igazi szerviz, de jóval több a semminél.
Ha már napi 1-2 perc eltérésnél tartasz, akkor az jó, az ingán még elég kellemesen utána tudsz szabályozni, de ettől az egyszerű szerkezettől és kompenzálatlan ingától napi egy percnél sokkal jobbat nem érdemes várni.
Előzmény: tiko_zx (544)
tiko_zx Creative Commons License 2007.11.01 0 0 544

Sziasztok!

Tegnap este a lehetőségeimhez képest kitakarítottam a órát és 1-1 csepp olajjal megkentem a mozgó alkatrészeknél. (közben persze inga nélkül de járt ) Az egyik fogaskeréknél olajozás után hallhatóan gyorsabb lett a szerkezet, valószinűleg ez okozta a "durva" késést. Azóta az inga állítása nélkül már 12 óra alatt csak egy perces késés volt, most még megpróbálok az ingával játszani egy kicsit de ahogy írtátok valószinűleg ennyit tud, nem hiszem hogy jobb lesz. Én már ennek is nagyon örülök! Az ütűvel viszont elég sokat szenvedtem mire megint normális hangja lett, hiába raktam mindent ugyanúgy vissza, és persze nem állítottam el semmit szétszedésnél elmozdulhatott egy kicsit de most már jó. Az alkatrésznek amiről régebben töltöttem fel képet nem találtam a helyét. :( Senkinek nem volt ismerős???

Zsolti

Előzmény: hugoneni (543)
hugoneni Creative Commons License 2007.10.31 0 0 543
Szevasz!
Ahogyan APT topiktárs írta az inga alatt lévő anyával lehet változtatást eszközökni.
Az órák beszabályozását én más úton közelíteném meg.
Egyszerű logikával kell gondolkozni:
-ha siet valami,akkor hosszabb utat kell neki adni.
ingás óránál az ingát lejebb kell engedni,
billegős szabályzásu óránál a billegőnek hosszabb utat kell adni
-ha késik valami,akkor az előzőek ellenkezőjét kell csinálni.
Az órák pontosságát én a mechanikus órák ponrosságához viszonyítva gondoltam.
Amelyik falióra pontossága 1/2percen belül van az szerintem jól,pontosan jár.
Ezeknek az óráknak a pontossága mp mutató hiányában nehezen konrollálható.
Üdv.:Gabi
Előzmény: tiko_zx (534)
APT Creative Commons License 2007.10.31 0 0 542
Hát, pedig ez valami sárgított alpakka lesz, a szerkezet alapján ez egyértelműen egy "dollar watch", vagyis olcsó, valószínűleg pecekgátszerkezetes egyszerű kivitelű szerkezet.
Az USA zsebóráknak amúgy van becsületük, de egyértelműen a magas minőségi szintet jelentő, finoman kidolgozott precíziós órák a keresettek.
Előzmény: csabi7171 (540)
APT Creative Commons License 2007.10.31 0 0 541
A nagyóra-falióra mindig lutri. Ha nincsenek komoly kopások, akkor nem nagy ügy, csak ha ilyenek nincsenek, akkor egy falióra szokott is menni rendesen. Akkor is, ha a kenés már nem jó, esetleg már jelen sincs, beszáradt. Nagyon az erők, megy az rendesen, megállítani a kopás szokta. És nagyon nem jellemző, hogy karbantartanák őket, egy falióra addig megy, amíg a hibák-kopások végül meg nem állítják.
Őszintén szólva még nem találkoztam olyan faliórával, aminek a torka ne lett volna véres...
De a tied még eléggé friss. Ha beszabályozva szépen elmegy, akkor nem lesz vele gond, érdemes 5 évente a kenést ellenőrizni és frissíteni, 10 évente tisztítani, és akkor hosszú évtizedekig nincs vele gond.
Előzmény: tiko_zx (538)
csabi7171 Creative Commons License 2007.10.31 0 0 540
Köszönöm az infot ,én sajna nem sokat tudok a Seth Thomas-okről bár van mégegy a tarsolyomban,egy szépen működő zsebó ,kívül olyan mintha lemez arany lenne mert nem kopott meg a színe, de eredeti soszámozott a tokja  , egy perc és egy másodperc mutató hiánya van ,erről tudsz valamit? nemtudom egyáltalán nálunk gyüjtenek amcsi zsebókat ?érnek annyit mint a svájciak?
Előzmény: APT (535)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.31 0 0 539
Esztergán, a fúrás elején mintha íjjas lenne kézzel mozgattam szíjjat ami elég lassú volt, de nyomon tudtam követni a folyamatot. Később elindítottam a gépet s óvatosan toltam előre a hegyet. Többször éleztem.
Előzmény: APT (536)
tiko_zx Creative Commons License 2007.10.31 0 0 538

APT!

Köszönöm, sokat segítettél! Vállalsz karbantartást? Ha igen mennyiért? Nem biztos hogy mostanában, de ha sehogy sem sikerül rendesen beállítani hogy "pontosabb" legyen esetleg megkeresnélek.

mailcímem: zsoltik@citromail.hu

köszi!

Előzmény: APT (537)
APT Creative Commons License 2007.10.31 0 0 537
Ez egy nem túl régi óra, szerintem 80-as, esetleg kora 90-es évekből való lehet.
A pontosságot illetően: egy egy Clement járatos szerkezet, rugóhajtással, ebből adódóan a járáspontosság már a rugó lejárása közben is kis mértékben változik. Az inga maga sem kompenzált, így 2-3 fokos hőmérsékletváltozás is már értékelhető, észrevehető járáseltérést okoz. Így kb: napi egy-fél perces átlagos pontosságnál többet nincs túl sok értelme elvárni tőle, ennyire képes.
Önmagában szabályozni az inga elméleti hosszának változtatásával tudod, amit úgy tudsz megtenni, hogy az ingalencse alatt, az iga alsó végén lévő kis csavarral tekergetve az ingalencsét kicsit fel-le tudod engedni. Ha lefelé engeded, akkor az óra járása lassabb lesz, késni fog, ha feljebb - akkor sietni.
Előzmény: tiko_zx (512)
APT Creative Commons License 2007.10.31 0 0 536
Egész csinos! Esztergán, vagy íjjas csapfúróval fúrtad?
Előzmény: Tomotius (525)
APT Creative Commons License 2007.10.31 0 0 535
Régi, 1910-30-as évek közötti pecekgátszerkezetes, egyszerű szerkezetű utazó-vekker. Érdekes darab, bár nem valódi antik, és egyszerű szerkezete miatt nem képvisel óriási értéket, de határozottan jópofa. Börzéken efféléket 10-30eFt körül kínálnak - elég ritkán, nem gyakori, de sajnos nem is túl keresett.
Előzmény: csabi7171 (523)
tiko_zx Creative Commons License 2007.10.31 0 0 534

Gabi!

"A felesütős,ingás órák az inga állításával nagy pontossággal beszabályozhatók."

Hogyan tudom állítani az ingát? Megtennéd hogy röviden leírod.? Köszi!

Viszont van még valami. Találtam benne egy alkatrészt ami valahonnan kiesett még régebben de szerencsére nem kallódott el. Lehet hogy emiatt pontatlan? Mi lehet ez?

Elörre is köszönöm!

Előzmény: hugoneni (516)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.30 0 0 533
Nem gyártja, készíti, persze meglévő alkatrészek felhasználásával. Igaz a harmadik kivétel: kb. 3 méter magas, foliot járat, annak minden részét ő készítette.
Előzmény: djorkaeff (532)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.30 0 0 532

Azzal nincs ábszolúte semmi baj, állítható, megyen is faszásul (bár elsőre igen furcsának tünt maga a lengés, de aztán kiderült hogy jól leng, legalábbis pontossága alapján erre következtetek). A bajom az, hogy zörög. Le is szoktam állítani éjszakára, nem alvós kategória.

Ki gyárt órákat?

Előzmény: Tomotius (531)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.30 0 0 531
Lenni kell az alján egy kis csavarnak, azzal lehet állítani a lengést. Próbáltad azt megfeszíteni egy kicsit?

Debrecenben ismerek egy urat, már a negyedik óráját készíti, hogy mik vannak! :-))
Előzmény: djorkaeff (529)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.30 0 0 530

Mellesleg szerintem senkit sem terhelsz, amilyen egy problémás banda vagyunk (bocs, hogy magamat is belevettem, még sajna csak elméletileg vagyok elszállt, nem mint a társaság nagy része), szerintem mindenki azon nyammog, hogy a másiknak miket sikerült összeszerelni, esztergálni, hajlítani, akármi.

Legalábbis nekem dupla amiláztermelésem van amikor APT meg a többiek szerelési megnyilvánulásait olvasgatom.

Előzmény: Tomotius (528)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.30 0 0 529

Mint ahogyan mondod, gyárilag üres belül, de nem tudom, hogy mi a szöszért zörög, amikor leszedtem a falról a könyvtárban még nem zörgött a nyavalyás.

Idióta 80-as éveki nyugatnémet valami, nem igazán minőségi kivitel de legalább bonyolult, kivert a verejték mire sikerült egymásra pászintanom az alaplemezeket a fogaskerekekkel, miegymásokkal (három hangrúd a biztonság kedvéért, az is b@ssza a csőrömet, hogy még nem sikerült az ütőket normálisan beállítanom, másfél rúd hangzik:)))

Más: közben sikerült megtudnom, hogy valaki Vácról szabad idejében azzal foglalkozik, hogy kimászkál Erdélybe oszt az ottani megpusztult toronyórákat hobbiból rendbehozza. Az apja állatorvos kollégámnak. Hogy mik vannak!!!

Előzmény: Tomotius (528)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.30 0 0 528
Köszi, szegény feleségem már unja előrehaladásomat az óraszerelésbe, így Titeket terhellek. Szokta volt mondani: ha annyi energiát fektetnék a tőzsde, -mint az órák működésének tanulmányozásába, már milliomosok lehetnénk...

Egyébként arra utalsz, hogy az ingalencse zörög, mert az tényleg likas.
Előzmény: djorkaeff (526)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.30 0 0 527

Nem megsértődni, mókás kedvemben vagyok.

Inkább irigyellek, nekem még nincs esztergám, nem csinálhatok ilyesmit.

Előzmény: djorkaeff (526)
djorkaeff Creative Commons License 2007.10.30 0 0 526

Jó vagy, na, vállveregetés.

Más: összeraktam a Schmeckenmiaszöszt (falióra, 80-as évek). Arra nem volt ihletem hogy összehúzzam a kopásokat, miegymást; kotyvás kezelés, olajzás, oszt jól van. Egész pontos (napi 1 percen belül van és még nincs szarrá beállítva). Egy bajom van, valami fura zörgése van az ingának, pedig amúgy megyen normálisan (mondjuk lukas belül, de akkor is zavaró, ráadásul az egyetemen a könyvtárban szok lenni, valamit kellene csinálni vele).

Súgjatok:))

Előzmény: Tomotius (525)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.30 0 0 525
Ma este furtam ezt a furatot, 0,8-as alapba 0,4-es fúróval, a fúróhegyet magam készítettem -roppant mód elégedett vagyok :-)
Tomotius Creative Commons License 2007.10.30 0 0 524
Szia Csoki!
Megtisztelsz a bizalmaddal, szivesen részt vennék a két csipkerózsika felélesztésében. Már csak az a kérdés hogyan juthatnának el hozzám -itthon vagy?
Előzmény: csupacsoki (511)
csabi7171 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 523
Előzmény: csabi7171 (522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!