Igen, köszönöm, a részletességére lennék kíváncsi, lehet-e jelzés nélküli jelzést követni a segítségével. Megnézegettem 1-2 térképbolt weboldalát, kapható még.
"A tavaly (?) megjelent 1:30 000-es Cserhát térképpel van valakinek tapasztalata, mennyire jó?"
Nagyon jó, már csak azért is mert 1:30 000-es. A 1:60 000-es Cartographiás csak legyezőnek jó ez mellett.
Én tavasszal ezzel jártam be az Ecseg-Buják-Szanda régi kéktúra mellett a Szanda-Sas-bérc-Kutasó-Hollókő 1979-ig létezett kéket is, mindenhol jól szolgált.
Egyetlen hátránya az előnye: olyan részletes hogy ez a méreteire is kihat, akkora mint egy franciaágy-lepedő.
"...a fehér jelzésalap sarkába szokták tenni a pöttyöt."
Oda bizony.
Egyre több helyen láttam már a pöttyöt, az útvonal első/utolsó jelzésénél.
Pl. Mogyoródon.
Néztem a szabványt, ott még nem szerepel.
Ami a képet illeti, az bizony csálé, de az a kék nem is turistajelzés, valaki nagyon akarta fitogtatni a tudományát, és ezzel jelezni, hogy itt a vége, bár van, akinek itt kezdődik.
Azért az nem nagy baj, hogy átfestették, hisz ha nem tették volna, biztos lenne, aki szóvá tenné, hogy nem is annyi:-)
Mindig jólesik valamit felfedezni a filmből, de nemcsak nosztalgia ez, mert a FILM nélkül valószínű eszembe sem jutott volna belevágni, egyszerűen kézzelfoghatóvá tette az egészet.
"Nekem a kéktúra egy kis részben azért is kéktúra mert '79-ben "A Rokiék" is ezen az úton jártak. Különös, nosztalgikus pluszt ad ez nekem a (kék)túrázáshoz. De ez így már nem ugyanaz az út, egyre több helyen nem ugyanaz. Ez így már nem az én kéktúrám."
Felteszek két képet a hollóházi kilométerkőről, az elsőt 2011-ben fényképeztem, a másodikat a héten, amikor épp arrafelé jártam nyaralásügyileg a kiccsaláddal. Látható, hogy időközben az 1128-at átfestették 1160-ra, gondolom azért, mert a milliméter pontos, tüsszentés-is-látszik-rajta felmérésen ennyi lett a mért hossza az OKT-nek. Egy kérdésem lenne csupán: minden újabb felmért, hossz növelő vagy csökkentő útvonalváltozás után korrigálni fogják a számot? Mert akkor meg lehetne oldani folytonos átfestés nélkül is, pl. sínekbe csúsztatható cserélhető számokkal, mint a madaras teszkóban, vagy 21. századi módszerrel pl. világító ledes kijelzővel, amit lehetne persze távvezérelni is, célszerűen az MTSZ központból.
Megjegyzés:
A második képen a vándorbotot nem én támasztottam az oszlopnak, de nagyon jól mutat ott! Nem is vettem el, úgy hagytam!
Régóta olvasom itt a fórumon sokak méltatlankodását az átfestések, terelgetések miatt, és magam is igen bosszantónak tartom az értelmetlen áttereléseket, az utak mellé erőszakolt ösvényeket.
szép új pihenő, egy Romhány községet ismertető táblával
Romhány a Rákóczi-féle Törökmogyoró-fával, (a képen bejelöltem)
Jesper, te mint templom-szakértő, azt egyébként tudtad hogy a Törökmogyoró-fa egy régi kis templom romjain nőtt ki, és a fa melletti apró kis emelkedés egy templom romjait rejti?
Jól láthatóak a templom helyiségeinek körvonalai, körítőfal-maradványok, egy helyen pedig kikandikálnak maguk a romok is.
matuzsálem
Naszály, Pilis, Gerecse, Börzsöny, mind látszódott az agyagbánya feletti kilátópontról
az Ásványbányánál majd' egy fél órát beszélgettem egy ott munkálkodó emberkével, a még működő egyetlen romhányi csempegyár (a 3-ból) már Szlovákiából hordja az agyagot, a kisvasutat felszedték, a bánya alig megy...
Az egykori bánya-utak, bánya-udvar kezd visszaerdősülni, nem használják, ez jól látszott fentebb is.
Nem kéne ennyit változtatgatni az útvonalat. De nagyon nem.
Egy rossz döntés szüli a többit. Jó sokat.
A Romhány-Felsőpetény szakaszt jártam be minap, amely 55 évig volt a kéktúra útvonala, még a 2007-es nagy jelzésfelújításkor is azt festették.
Aztán jött a módosítás Alsópetény felé, amelyet azóta még kétszer módosítottak!
(közben meg a bánya már szinte majdnem bezárt, ami miatt módosítottak. )
Az hogy 1952-2007-ig változatlanul vezetett itt a kéktúra, még a bánya fénykorában sem volt gond az áthaladás(!), majd az elmúlt 10 év alatt szinte köszönő viszonyban sincsen az eredeti út a maival szerintem egy vicc.
Kis túlzással a Romhányi-hegy szinte minden ki nem vágott fáján van kék jelzés.
2. Jelzésfestés a szakaszon a másik vicc. (nem, nem a jelzések minősége, hanem a logikája)
A régi, még megmaradt Romhányi-hegy-Romhány pár kilométert a földutakról olyan "Naszályosan" igyekeztek bevinni az erdőbe. Az öncélú erdőbe-tereléseket úgy jelezték mint "odaát", van hogy egy helyről 8(!) jelzés is látszik!
Ugyebár "ne csináljunk az erdőből karácsonyfát" az egyik alapelv, na az itt nem sikerült. Ugyanakkor a kijelölt ösvény mellett futó földúton, amelyen mindig is ment a kék jó sok szürkével pacsmagolták be a nemrég felújított jelzéseket, ami legalább olyan csúnya lett mintha úgy hagyták volna.
Komolyan mondom elmegy az ember kedve a kéktúrától mikor ilyeneket lát, az egyébként önmagában szép Romhány-Felsőpetény szakaszon. Miért kell ez??
Ja, és a kéktúrát most teljesítőknek is el fog menni a kedve, főleg ha nem lesz náluk GPS, ugyanis nem hogy a régi, még a legújabb, 2012-es atlasz sem a helyes utat mutatja Alsópetény felé!
Akkor kérlek, igazítsd ki akármelyik (vagy mindkettő) térképet a valóságnak megfelelően, mert, hogy mi is a valóság, nem igazán derül ki a bejegyzésedből. Köszi!
az meg hogy tisztán bor vagy fröccs, az már nem mindegy? :-)
ha már így szóbakerült, azt hiszem Szelestén ittam utoljára fröccsöt, kitikkadás szélén jártam mikor beestem a zöld sas(?) sörözőbe, megittam vagy fél liter szódát meg egy sportfröccsöt (4 deci szóda 1 bor) de szerintem valami sóhar szivarnak nézhettek, azóta nem mertem sportfröccsöt kérni :-)