Rendben, akkor szerintem 3g/liter lesz. Egyébként tapasztaltál valami pozitív változást minikeg+csapoló használatakor? Úgy értem, más volt mint 0.5 literes üvegbe? Egyébként, neten cukor kalkulátorral nézve arányaiban csökken a hozzáadott cukor mennyiség, 1liter, és 5liter között
"Most jöjjön egy agymenés tőlem, én hogyan képzelem el a nyári sört.
Végy egy gazdag malátás alapot, mondjuk olyasmit, mint az Oktoberfest-nél, csak egy kicsit visszafogottabban (ez nálam azt jelenti, hogy csak müncheni és bécsi malátát rakok bele alapnak /visszafogottan, mi?/). Kiindulásnak jó, de nem elég izgalmas. Bolondítsuk meg egy csipet búzamalátával (egy kis savanykás íz jó lesz a melegben) és enyhén fűszerezzünk melanoidin malátával. Eddig jogos lehet a kérdés, hogy nem sok ez egy kicsit? A válaszom az, hogy nem, ha a fajsúlyt alacsonyan sikerül tartani és szépen sikerül a komlózás.
Az alapsör kész, most jön a komlózás. Az IBU értékét egy ilyen gyenge sörnél nem érdemes magasra lőni, de azért egy kis keserűség is jó szomjoltó lehet, legyen 25-30 között az IBU. Természetesen csak alacsony cohumulone tartalmú komlókat szabad használni ebben a sörben. Az aroma meg tényleg ízlés dolga, de szerintem jól mutat benne egy visszafogottabb amerikai karakter, mint például a „vadiúj” Mosaic. Az erjesztéshez pedig használjunk valami jó erjesztő képességű semleges élesztőt, mondjuk lágert, de ale hőmérsékleten.
Na és most már keveredik minden, kész a mix. Van gazdag malátás alapunk, alacsony fajsúllyal, búzával díszítve, van amerikai illatos komlónk és egy ale erjesztésünk láger élesztővel. Ez a sör lett, egy kis angol szójátékkal a “Sun of a Beach”."
Ti biztosan tudjátok ki a szerző? Vajon ki is lettek próbálva ezek a receptek?
Én folyamatosan csökkentettem a cukrot. 1/3 reális lehet. A patron inkább csak kinyomja. És nem engedi megromlani a sört. Valamint szinten marad a szénsavad pár napos/hetes viszonylatban, de addig nem szokott megmaradni.
Igen, van co2 patronos csapolóm. Akkor véleményed szerint 3g/l? Konkrétan azt írja a leírás, hogy csak 1/3-ad mennyiségű cukrot használjunk. Lehet, hogy a patron is ad hozzá valamennyi szénsavat?
Ez a baromság szerintem onnan származik (már 5 éve is olvastam ilyeneket külföldön is), hogy amikor az első házisörfőzők felszorozták a receptjeiket egy "rendes" rendszerre tök más sört kaptak mint otthon a fazékban a konyhában. Ezt a recept basztatásával próbálták elkerülni miközben az okok inkább olyanok voltak, hogy a főzdében a whirlpool 3 óráig hűl, nem 20 percig mint otthon ezért keserűbb lesz, van olyan másló "gép", hogy a kihozatala 100%+ (egyszer láttam egy nagyüzemi cuccokat gyártó céget aki ezzel reklámozta a cuccát) a házi 70% körülihez képest meg ilyenek. Úgyhogy szerintem amíg azonos rendszeren marad az ember addig nyugodtan lehet szorozgatni.
Ph máslásnál talán még fontosabb mint a forralás végére. Eleve az igazi az lenne ha már a máslás előtt tudjuk, hogy jó lesz a ph mert jó a vizünk. Mire beállítod máslás közbe már lehet konvertálódott a cukrok 80%-a. (amihez a tudomány mai állása szerint elég lehet 10-15 perc)
Lágert nem főztem még soha, ara nem tudok mit mondani.
Palackozás kiváltására számomra úgy tűnik, hogy sajnos az egyetlen jól bevált ée elterjedt módszer
- nem olcsó (corny keg(ek), stc1000+mélyhűtő,co2 palack+reduktor, sörcsap+szerelvények/vezetékek)
- helyigényes (hűtő,mélyhűtő)
És még ez is igényel méretezést, egyszeri elkészítést, rendszeres tisztítást, szóval nem egyszerű. Viszont ha egyszer megvan, a használata egy idő után azért nem bonyolult, és MŰKÖDIK! Pont annyira habzik a sör, amennyire kell. 3 héttel hamarabb lehet inni. Viszont csak annyiféle sör lehet csapon, ahány corny/sörcsap van. Üvegesből meg ugye, amennyire szorgalmas valaki...
Ez az a recept, amin latam sör(s) társsal elakadtunk.
A kérdések, ha segítenétek
- a szerző szerint nem oszthatók a mennyiségek simán felezéssel, miért? A sörtervező szerint simán felezhető minden.
- a 6,4 pH miért kell máslásnál? Nem elég a hűtés végén 5,2-re beállítani? - a láger élesztő, hogyan befolyásolja ennél a sörnél az erjedést, hány fokon kellene erjeszteni, érlelni?
Köszi
Idézet a sernevelés oldalról:
"Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.
A receptet a teljesen egyedi, saját elképzelés alapján készült. Az eredmény pedig egy igazán frissítő, könnyű nyári „koncepció” sör. A komlózáshoz, mi a Mosaic típust ajánljuk, de bármilyen intenzív, gyümölcsös, virágos fajta megteszi. Opcionálisan lehet hidegkomlózni is, ha valaki szeretne intenzívebb illatot.
Számított adatok:
OG: 1,047
FG: 1,009
Alkohol: 4,7%
Szín: 7 SRM
Keserüség: 27 IBU
Mennyiség: 40 liter
Kihozatal: 80%
Maláták:
Müncheni I.: 4,5 kg (60%)
Bécsi (Vienna): 2 kg (26,67%)
Búza (pale): 0,5 kg (6,67%)
Melanoidin: 0,5 kg (6,67%)
Komlók:
15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
10g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 20 perc (IBU:5)
15g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 10 perc (IBU:4)
20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 5 perc (IBU:3)
20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás végén (IBU:1)
30g Mosaic (alfasav: 12%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.
Élesztő:
Brewferm Lager 2 tasak
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.
A mini keg-gel nekem szinte mindig habzik csapolás közben. Pedig fele annyit szoktam tenni mint palackba. Egyszer már így is szétment egy hordó (valószínűleg tovább erjedt kicsit). Szóval szerintem a 3g/liter sem rossz tanács. Ha van patronos csapolód én a helyedben ezzel a mennyiséggel kezdenék.
Egyébként nem akarok senkit elkedvetleníteni, de második/harmadik újratöltésnél elkezdett rozsdásodni nekem belülről a mini keg. Lehet hogy csak a szájánál és akkor elegendő, ha nem fordítod az oldalára. De én az oldalán tároltam és nagyon kellemetlen fémes ízű lett a sör. Ezzel és a felrobbant példánnyal nálam kiment a divatból.
Nem tudom szabad e itt ilyent reklámozni, de rendeltem (UK) 2db Mangrove Jack's M27 élesztőt, ki is fizetttem.
Akkor jött a levél, hogy sajna megszűnt, de ajánlja helyette a M29-t.
Írtam vissza, hogy akkor inkább kérek 1csomag Belle Saison-t, kb annyi árban, mint a M27-ből a 2 csomag. Én jártam volna kicsit rosszabbul, de mindegy. Azt válaszolta, oké.
Ma megjött a csomag (postaköltség 1.80 font, kb 650Ft) és ezek voltak benne az egy élesztő áráért és többször elnézést kért a kellemtlenségért.
Kb egy éve főzök sört. Idén nyárra szeretnék csinálni pár db partyhordót. Meg is vettem a cuccokat, a hétvégén fogom elrakni az 5 literes partyhordókba a sört. A kérdésem az lenne, ha valakinek van tapasztalata abban, hogy hány gramm cukrot érdemes rakni az 5 liter sörhöz. Azt tudom, hogy nem szabad 50g-ot, mert szétnyomja a hordót. A bolt ahol a cuccokat vettem, ott 30g-ot mondtak, a startszett leírásában, meg 3g/liter! van. Picit kevesellem, de előfordulhat... Ha valaki tudna segíteni ebben a kérdésben,(esetleg van személyes tapasztalata) azt megköszönném
Tudna valaki tippet adni, hogy egy double Ipa-hoz milyen elesztot hasznaljak inkabb safale us-05 ot vagy T-58at? Esetleg a kettot lehet vegyiteni? Recept szerint WLP001 et kene hasznalni. Koszonon a segitseget!
Beírtam a sörtervezőjükbe a pontosan megfelezett összetevőket és a SRM és az IBU pontosan ugyan annyi maradt, mint a 40literes receptben. Ezek szerint felezhető.
Azt valaki el tudná magyarázni, hogy ennél a receptnél ha fele mennyiséget főzünk, miért nem lehet simán megfelezni az összetevőket? A másik, hogy miért 6,4-re állítja be a máslóvíz pH értékét? A felhasznált máslóvíz pH értéke másodlagos, a víz pufferkapacitása lényeges, ami a felhasznált víz összetételétől függ, legalábbis én így olvastam a szakirodalomban. Lehet, hogy az általuk felhasznált máslóvíznél ez az érték működik, de más sörfőzőknél más a máslóvíz összetétele. Ha már nagyon be akarnak állítani egy pH értéket, akkor miért nem 5,8-at állítanak be, máslás során a malátaágyban nagyjából ez a javasolt pH érték felső határa.