Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25529

Köszönöm, Balatonvilágos elérhető távolság, egyszer meg is látogatom.

Szerinted milyen hőfokon kell ezt erjeszteni?

Előzmény: acerola (25527)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25528

Pozitív a jobb aromatratás. A kalkulátort elnézted. Annak arányaiban ugyanannak kell lennie.

Előzmény: mybeer (25526)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25527

Német Anti receptje. A Hedon vagy a Monyó sörfőzdékből ismerheted. Biztos kipróbálta.

Előzmény: kardosur (25525)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25526

Rendben, akkor szerintem 3g/liter lesz. Egyébként tapasztaltál valami pozitív változást minikeg+csapoló használatakor? Úgy értem, más volt mint 0.5 literes üvegbe? Egyébként, neten cukor kalkulátorral nézve arányaiban csökken a hozzáadott cukor mennyiség, 1liter, és 5liter között 

Előzmény: acerola (25523)
kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25525

Na egy kis utánaolvasással megtaláltam a Summer Ale koncepcióját a Sernevelés.hu szerint.

 

 

"Most jöjjön egy agymenés tőlem, én hogyan képzelem el a nyári sört.

 

Végy egy gazdag malátás alapot, mondjuk olyasmit, mint az Oktoberfest-nél, csak egy kicsit visszafogottabban (ez nálam azt jelenti, hogy csak müncheni és bécsi malátát rakok bele alapnak /visszafogottan, mi?/). Kiindulásnak jó, de nem elég izgalmas. Bolondítsuk meg egy csipet búzamalátával (egy kis savanykás íz jó lesz a melegben) és enyhén fűszerezzünk melanoidin malátával. Eddig jogos lehet a kérdés, hogy nem sok ez egy kicsit? A válaszom az, hogy nem, ha a fajsúlyt alacsonyan sikerül tartani és szépen sikerül a komlózás.

Az alapsör kész, most jön a komlózás. Az IBU értékét egy ilyen gyenge sörnél nem érdemes magasra lőni, de azért egy kis keserűség is jó szomjoltó lehet, legyen 25-30 között az IBU. Természetesen csak alacsony cohumulone tartalmú komlókat szabad használni ebben a sörben. Az aroma meg tényleg ízlés dolga, de szerintem jól mutat benne egy visszafogottabb amerikai karakter, mint például a „vadiúj” Mosaic. Az erjesztéshez pedig használjunk valami jó erjesztő képességű semleges élesztőt, mondjuk lágert, de ale hőmérsékleten.

Na és most már keveredik minden, kész a mix. Van gazdag malátás alapunk, alacsony fajsúllyal, búzával díszítve, van amerikai illatos komlónk és egy ale erjesztésünk láger élesztővel. Ez a sör lett, egy kis angol szójátékkal a “Sun of a Beach”."

 

 

Ti biztosan tudjátok ki a szerző? Vajon ki is lettek próbálva ezek a receptek?

Előzmény: Steiner VCF (25521)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25524

Igen a corny egy jó irány. De nem mindenkinek való. Félek több sört innék, ha lenne és helyem sincs.

Előzmény: macokk (25520)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25523

Én folyamatosan csökkentettem a cukrot. 1/3 reális lehet. A patron inkább csak kinyomja. És nem engedi megromlani a sört. Valamint szinten marad a szénsavad pár napos/hetes viszonylatban, de addig nem szokott megmaradni.

Előzmény: mybeer (25522)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 1 25522

Igen, van co2 patronos csapolóm. Akkor véleményed szerint 3g/l? Konkrétan azt írja a leírás, hogy csak 1/3-ad mennyiségű cukrot használjunk. Lehet, hogy a patron is ad hozzá valamennyi szénsavat?

Előzmény: acerola (25516)
Steiner VCF Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25521

Ez a baromság szerintem onnan származik (már 5 éve is olvastam ilyeneket külföldön is), hogy amikor az első házisörfőzők felszorozták a receptjeiket egy "rendes" rendszerre tök más sört kaptak mint otthon a fazékban a konyhában. Ezt a recept basztatásával próbálták elkerülni miközben az okok inkább olyanok voltak, hogy a főzdében a whirlpool 3 óráig hűl, nem 20 percig mint otthon ezért keserűbb lesz, van olyan másló "gép", hogy a kihozatala 100%+ (egyszer láttam egy nagyüzemi cuccokat gyártó céget aki ezzel reklámozta a cuccát) a házi 70% körülihez képest meg ilyenek. Úgyhogy szerintem amíg azonos rendszeren marad az ember addig nyugodtan lehet szorozgatni.

 

Ph máslásnál talán még fontosabb mint a forralás végére. Eleve az igazi az lenne ha már a máslás előtt tudjuk, hogy jó lesz a ph mert jó a vizünk. Mire beállítod máslás közbe már lehet konvertálódott a cukrok 80%-a. (amihez a tudomány mai állása szerint elég lehet 10-15 perc)

 

Lágert nem főztem még soha, ara nem tudok mit mondani.

Előzmény: kardosur (25519)
macokk Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25520

Palackozás kiváltására számomra úgy tűnik, hogy sajnos az egyetlen jól bevált ée elterjedt módszer

- nem olcsó (corny keg(ek), stc1000+mélyhűtő,co2 palack+reduktor, sörcsap+szerelvények/vezetékek)

- helyigényes (hűtő,mélyhűtő)

És még ez is igényel méretezést, egyszeri elkészítést, rendszeres tisztítást, szóval nem egyszerű. Viszont ha egyszer megvan, a használata  egy idő után azért nem bonyolult, és MŰKÖDIK! Pont annyira habzik a sör, amennyire kell. 3 héttel hamarabb lehet inni. Viszont csak annyiféle sör lehet csapon, ahány corny/sörcsap van. Üvegesből meg ugye, amennyire szorgalmas valaki...

 

Előzmény: acerola (25517)
kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25519

Sziasztok!

 

Ez az a recept, amin latam sör(s) társsal elakadtunk.

 

A kérdések, ha segítenétek

 

- a szerző szerint nem oszthatók a mennyiségek simán felezéssel, miért? A sörtervező szerint simán felezhető minden.

- a 6,4 pH miért  kell máslásnál? Nem elég a hűtés végén 5,2-re beállítani?
- a láger élesztő, hogyan befolyásolja ennél a sörnél az erjedést, hány fokon kellene erjeszteni, érlelni?

Köszi

 

 

Idézet a sernevelés oldalról:

 

"Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.

Tovább a sörtervezőre. . .

A receptet a teljesen egyedi, saját elképzelés alapján készült. Az eredmény pedig egy igazán frissítő, könnyű nyári „koncepció” sör. A komlózáshoz, mi a Mosaic típust ajánljuk, de bármilyen intenzív, gyümölcsös, virágos fajta megteszi. Opcionálisan lehet hidegkomlózni is, ha valaki szeretne intenzívebb illatot.

 

Számított adatok:

  • OG: 1,047
  • FG: 1,009
  • Alkohol: 4,7%
  • Szín: 7 SRM
  • Keserüség: 27 IBU
  • Mennyiség: 40 liter
  • Kihozatal: 80%

Maláták:

  • Müncheni I.: 4,5 kg (60%)
  • Bécsi (Vienna): 2 kg (26,67%)
  • Búza (pale): 0,5 kg (6,67%)
  • Melanoidin: 0,5 kg (6,67%)

Komlók:

  • 15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
  • 10g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 20 perc (IBU:5)
  • 15g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 10 perc (IBU:4)
  • 20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 5 perc (IBU:3)
  • 20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás végén (IBU:1)
  • 30g Mosaic (alfasav: 12%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.

Élesztő:

Brewferm Lager 2 tasak

Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.

Becefrézővíz 30 liter (4 szeres maláta-víz arány). A másláshoz 25 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.

Cefrézés:

  • 52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
  • 63 fok 60 perc jódnormál állapotig
  • Kicefrézés 78 fok
  • Szűrés, máslás

Forralás 48 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 40 liter.

Erjedés 10 nap, ha hidegkomlózunk, erjedés után 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés 6-8 hét."

Előzmény: kardosur (25504)
kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25518
Előzmény: tucsok13 (25515)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25517

A habzás alatt azt kell érteni, hogy csak habot csapolok. És várni kell negyed órát hogy sör legyen belőle.

Előzmény: acerola (25516)
acerola Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25516

A mini keg-gel nekem szinte mindig habzik csapolás közben. Pedig fele annyit szoktam tenni mint palackba. Egyszer már így is szétment egy hordó (valószínűleg tovább erjedt kicsit). Szóval szerintem a 3g/liter sem rossz tanács. Ha van patronos csapolód én a helyedben ezzel a mennyiséggel kezdenék.

Egyébként nem akarok senkit elkedvetleníteni, de második/harmadik újratöltésnél elkezdett rozsdásodni nekem belülről a mini keg. Lehet hogy csak a szájánál és akkor elegendő, ha nem fordítod az oldalára. De én az oldalán tároltam és nagyon kellemetlen fémes ízű lett a sör. Ezzel és a felrobbant példánnyal nálam kiment a divatból.

Előzmény: mybeer (25514)
tucsok13 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25515

Korrektek! :) Honnan rendelted?

Előzmény: kardosur (25513)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25514

Köszönöm a választ!

Igen, én is kevésnek találom. A bolt (Olasz) 30g-ot mondott.

Előzmény: -Toti- (25512)
kardosur Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25513

Nem tudom szabad e itt ilyent reklámozni, de rendeltem (UK) 2db Mangrove Jack's M27 élesztőt, ki is fizetttem.

Akkor jött a levél, hogy sajna megszűnt, de ajánlja helyette a M29-t.

Írtam vissza, hogy akkor inkább kérek 1csomag Belle Saison-t, kb annyi árban, mint a M27-ből a 2 csomag. Én jártam volna kicsit rosszabbul, de mindegy. Azt válaszolta, oké.

Ma megjött a csomag (postaköltség 1.80 font, kb 650Ft) és ezek voltak benne az egy élesztő áráért és többször elnézést kért a kellemtlenségért. 

 

-Toti- Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25512

Az a 3g/liter az nagyon kevésnek tűnik, szerintem az elírás lehet (talán 0,5 literes palackra gondolt a szerző).

 

Még nem nyitottam ki a hordómat, de 30g/5 literrel nem robbant szét.

Előzmény: mybeer (25511)
mybeer Creative Commons License 2018.04.12 0 0 25511

Sziasztok!

 

Új vagyok a forumon.

Kb egy éve főzök sört. Idén nyárra szeretnék csinálni pár db partyhordót. Meg is vettem a cuccokat, a hétvégén fogom elrakni az 5 literes partyhordókba a sört. A kérdésem az lenne, ha valakinek van tapasztalata abban, hogy hány gramm cukrot érdemes rakni az 5 liter sörhöz. Azt tudom, hogy nem szabad 50g-ot, mert szétnyomja a hordót. A bolt ahol a cuccokat vettem, ott 30g-ot mondtak, a startszett leírásában, meg 3g/liter! van. Picit kevesellem, de előfordulhat... Ha valaki tudna segíteni ebben a kérdésben,(esetleg van személyes tapasztalata) azt megköszönném

Tótikám Creative Commons License 2018.04.12 0 1 25510

Szárazból talán US05, M44, folyékonyból wlp001, w1056, fm52 és sok sok komló.

Előzmény: Kock4Zebra (25509)
Kock4Zebra Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25509

Sziasztok! 

Tudna valaki tippet adni, hogy egy double Ipa-hoz milyen elesztot hasznaljak inkabb safale us-05 ot vagy T-58at? Esetleg a kettot lehet vegyiteni? Recept szerint WLP001 et kene hasznalni. Koszonon a segitseget!

latam Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25508

Szerintem is megfelezhető, de a recept elején írták, hogy nem, azért kérdeztem.

Előzmény: kardosur (25507)
kardosur Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25507

Beírtam a sörtervezőjükbe a pontosan megfelezett összetevőket és a SRM és az IBU pontosan ugyan annyi maradt, mint a 40literes receptben.  Ezek szerint felezhető.

Előzmény: latam (25506)
latam Creative Commons License 2018.04.11 0 0 25506

Azt valaki el tudná magyarázni, hogy ennél a receptnél ha fele mennyiséget főzünk, miért nem lehet simán megfelezni az összetevőket?
A másik, hogy miért 6,4-re állítja be a máslóvíz pH értékét? A felhasznált máslóvíz pH értéke másodlagos, a víz pufferkapacitása lényeges, ami a felhasznált víz összetételétől függ, legalábbis én így olvastam a szakirodalomban. Lehet, hogy az általuk felhasznált máslóvíznél ez az érték működik, de más sörfőzőknél más a máslóvíz összetétele. Ha már nagyon be akarnak állítani egy pH értéket, akkor miért nem 5,8-at állítanak be, máslás során a malátaágyban nagyjából ez a javasolt pH érték felső határa.

Előzmény: kardosur (25505)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25505
Előzmény: kardosur (25504)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25504

Van még valaki itt a Sernevelde.hu oldal írói közül?

Vagy ismeri valaki ezt a receptet?

Summer Ale

 

Ez elvileg egy felsőerjesztésü sör, Lager élesztővel.

Hogyan jön ez össze? Milyen hőfokon kell erjeszteni?

kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25503

Tudod, ez lenne az első sergyerekem. Még jobban aggódok. Szeretnék mindent pontosan betartani. 

Előzmény: acerola (25502)
acerola Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25502

Ne aggódj, kibírja. Simán a zacskóban.

Előzmény: kardosur (25501)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25501

Természetesen a hozzá való komlót kifelejtettem a rendelésből. 

A malátát meg roppantva kértem. Levákumozzam? hidegre tegyem?

Kb a múlt pénteken darálhatták, mennyit bír ki, hogy ne gyengüljön? 10-11 napot biztos, hogy állni fog, mire megjön a komló.

Vagy jobban járok, ha mindjárt malátát is rendelek hozzá?

Előzmény: acerola (25497)
Endi09 Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25500

Hello,
Lesz valamikor a közeljövőben újabb közös Twoj rendelés?

Előzmény: bwing (25302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!