Üdv! Segitséget szeretnék kérni, erről az óráról szeretnék megtudni amit lehet(kora ,értéke,stb) Seth Thomas van ráirva ,hátha látott már valaki ilyet.előre is köszönöm .
Szerintem nem elég kifújkálni a port, a besűrűsödött régi kenőanyagokat ki kell mosni a szerkezetből. Ehhez pedig szét kell szedni darabokra az órát. Ha most áldozol rá egy kis pénzt, akkor sokkal tovább élvezheted az óra ketyegését! ;-)
Egyik diáktársam tavaly iskolakezdéskor, szeptemberben rendelt náluk egy csavarhúzókészletet. 3 hónapot mondtak rá. Meg is feledkeztünk róla, mikor vizsga előtt, tehát júniusban szóltak neki, hogy megjött! :)
Sikerült falióra felhúzókulcsot szereznem! A Böszörményi út elején található órásnál jónéhány darab közul lehet válogatni. Megpróbáltam a Csengery utcában is az Óravilágban, hát ... Felért egy időutazással. Mintha harminc évet repültem volna vissza a múltba. :) Némi huzavona után kaptam egy telefonszámot, amin egy-két hét múlva érdeklődhetek. ;)
Szevasz! A felesütős,ingás órák az inga állításával nagy pontossággal beszabályozhatók. A kvarcórák pontosságát itt nem szabad figyelembe venni. Nálam fent a lakásban egy ilyen Jantal,itt a garázsban,ahol sokat tartózkodok egy kétsúlyos, felesütős óra működik. Minbdkettő viszonylag pontosab megy. A Jantal faliórát a feleségem el sem engedné adni,pedig elég nagy hangja van. Üdv.:Gabi
Szétszedni semmi esetre sem szeretném és nem is merem. Olajozást is csak portalanítás után nagyon módjával (1-1 cseppre gondoltam és persze műszerolajat használnék) mert az olajba is szépen ragad a por. Órákon még nem volt alkalmam gyakorolni, videók, CD lejátszók és egyéb műszaki eszközök mechanikáját viszont rengeteget javítottam. Persze ez sokkal kényesebb dolog éppen ezért elrontani nem szeretném. Ha valamiben nem vagyok biztos akkor inkább nem csinálom. De a port megpróbálom kifújni belőlle óvatosan.
Úgy hallottam hogy a pár perces késés az ilyen óráknál "normális" lehet. Ez tényleg így van?
Azért vigyázz, port kifújni azt lehet, de a rendes tisztításhoz szét kellene szedni. Nem ártana valami kis előgyakorlat egy rossz vekkeren, különben könnyen előfordul, hogy vejdlingban kell elvinni óráshoz. A tiszításról, meg az olajozásról, meg az esetleges kopásokról ne is beszéljünk.
Egy orosz Jantar a 70-es évekből. Megbízható, bevált szerkezet. Ne aggódj, tisztítás után nagyon pontos is lehet. Sidol nagy segítség lehet, csak a végén alaposan el kell távolítani.
Ezt az órát tegnap kaptam, esetleg ismerős valakinek??? Orosz gyártmány az biztos.
Már egy éve szinte egyátalán nem használták ezét ki kell takarítanom de egyébként működőképes, viszont kb. 10 óra alatt 5 perc késést produkál. Ez lehet attól hogy kissé poros a szerkezet? (Hétvégére terveztem a megtisztítását.)
Finom ecset, levegőszpré, műszerolaj....
Érdekelne még hogy kb. mennyi idős lehet, bár talán találok rajta majd valami évszámot.
Örülnék takarítással kapcsolatos tapasztalatoknak, tanácsoknak és praktikáknak is.
Ez egy nagyon szep allapotban levo ora, ritkan marad meg igy, es szerencsere jo kezekbe kerult. :-)
Tomotius: Van meg ket meg nem nezett szerkezetem ebbol a fazonbol, szivesen kolcsonadom atvizsgalasra oket. Nekem most sajnos nincs idom belemerulni a szepsegekbe, lehet hogy nalad hamarabb ebrednek a csipkerozsikak.
"Kontinentális" (francia-svájci) szerkezet, a "kétlábú" billegőhíd jellemezte ezeket, az angol spindlik jellemzően "egylábúak", vagyis egy csavarral rögzített híd nyúlik be a billegő fölé. A hengeres-egyszerű távtartókból ítélve ez már nem barokk óra, az 1750-es évek után készült, a legvalószínűbb kora valamikor a XVIII.-XIX. század fordulója lehet. Régi. Sajnos, ha nem komplett, akkor nem nagyon érdemes vele foglalkozni. Sziszifuszi munka tud lenni egy ilyen órát életre kelteni, és ha a végén nem lesz belőle komplett időmérő, akkor nem nagyon volt ennek értelme. De könnyen kerülhet idővel másik roncs, amiben meg esetleg törött az orsó, megvan a lánc, de más hibázik - és a kettőből már van esély órát csinálni.
Valóban nagyon szép munka és igényes anyagokból van, köszi a választ.
A hétvégén hozzá jutottam egy spindlis szerkezethez én is, bár eléggé lerobbant állapotban. A gátkerék egyik csapja törött, hiányzik a lánc, s összemarták a felső hidat, valamint nincs kilincskerék. Szóval hiányos, de egyszer talán lesz belőle valami. Mikorra tehető a kora?
A hintás szerkezetet valóban előszeretettel alkalmazták olcsó, igénytelen órákban. De nem azért, mert rossz, mert gyengébb, hanem mert - ha silány anyagokból készítik - akkor lehet belőle használható felhúzószerkezetet készíteni - olcsón. A körmös felhúzószerkezetnél a körmöskerék-hornyoskerék-váltókar-mutatóigazító kar megmunkálása-minősége nem vihető egy adott nívó alá, mert pillanatok alatt tönkremegy, a hornyoskerék meg mindenképpen egy összetett megmunkálást igénylő, viszonylag drágábban elkészíthető, marást-köszörülést igénylő alkatrész. A hintás szerkezet készülhet réz hintával, olcsó lemezrugókkal, a lehető legegyszerűbb fogaskerekekkel - mégis sokáig működik. A XIX. században sok igényes, minőségi órába is hintás felhúzószerkezetet építettek - persze jó anyagokból, jól megmunkálva. Nincs is velük semmi baj. Ami tény: a körmös felhúzószerkezet működése mindenképpen finomabb, ez adódik az elvből.
A XIX. század közepétől sok angol horgonyjáratból már kihagyták a kiegyenlítő csigát, a tiéd is efféle lehet. Igazán a horgonyjárat már nem is igényelte, és rögtön a felébe került az elhagyásától a szerkezet. Bezzeg egy spindliben ezt nem lehetett elhagyni, mégis pontatlanabb. Bár vannak meglepetések is, a régi spindijeim között van egy öreg svéd zsebóra, ami simán napi egy percen belül teljesít, a másik meglepetés meg az alábbi, új szerzemény, szép aranytokos 1760 körüli francia zsebóra, szépen kipucoltam-beszabályoztam, és el sem akarom hinni, de két napos járás alatt (nyugalomban, fekvő pozícióban) simán percen belül van! Persze, hordva nagyobb lenne az eltérése, de ez akkor is teljesen használható. Még ma is, negyed évezred elteltével, és még szép is!
Mindenütt azt olvasom, hintás felhúzó szerkezetet gyengébb órákban alkalmaztak, ennek megcáfolására tettem fel a képet. Valamint számlap alatti kilincsszerkezetet, ha jól emlékszem még nem láttam. Debrecenben egy öreg órással nézegettük, neki a csiga hiányzott, én azt mondtam a számlap alatt lesz a kilincs -igazam lett.
Tényleg nem hülyeség a kézi vagy maszek gyártású mosó. Amikor korábban kérdeztem a fordulatszámot, már ezen járt az eszem. Az asszony kidobott turmix gépét akartam átalakítani, de ez nem fog menni :-((! Sajnos túl alacsony a fordulata...
Ez hobbiórásnak egyáltalán nem hülyeség - szerintem. Aki havonta pár órát megpucol szabad idejében, az kiválóan eldolgozhat egy ilyen kézihajtánnyal is. A fontos a jól használható, megfelelő rekesszámú, pontosan záró mosókosár, az a lelke az egésznek.
Nem lesz jó, mindegyik rugó sokkal keményebb, nehezebb billegőre van méretezve. Ha járni is fog, napi több órát fog sietni az óra. Ez egy egészen extrém hülye méretű és erejű rugó, sok más rugót már sikerült helyettesítenem, a kis női Doxáét még nem.
Legalább a lengésszám megvan. Megpróbálok kis Zarja rugót betenni. Valahogy fölhajtom a véggörbe ábra fölött. A Pobedának Braquet rugója van, meg 18000 -es de szerintem ne fér el rendesen. A pozicionálást két három próbával eltalálom ugye?
Siker viszont, hogy egy gyönyörű szerkezetű, és kívűlről sem lestarapált Rakétát helyrehozni (görbe billegő, beletört kis felhúzókerék balmenetes csavar, kiesett horgonykő, és eltörött felhúzó tengely) szerintem valaki kinyitotta, és egy ültő helyében ennyi kárt csinált benne. Azt hittem, hogy a balmenetes csavarokat csak én töröm bele. A billegőt azért alkalomadtán kicserélem, mert még így is üt.
A szóban forgó DOXA szerkezetnek 18000A/h volt a lengésszáma, és valóban hírhedten látyú egy hajszálrugója volt. Jómagam is tettem egyszer egy ilyet tönkre, szerencsére nekem volt donor bontott roncs szerkezetem. Nagyon óvatosan kell vele bánni, különben könnyen beüt a ménkű, és ha egyszer összezilálódik, hát nem sok esély van mégegyszer kiegyengetni. Nem tudom, milyen tanácsot adhatnék, nehéz alkalmas másik rugót találni helyette, ha már nem látod menthetőnek, akkor legjobb félretenni, és várni, amíg nem jön egy roncs, amiből jó rugót lehet kimenteni.
Hát senki sem szán meg, hogy azok a régi hajszálrugók köztudottan ilyenek, meg úgyis ki kellett volna cserélni, meghogy nem is vagyok hibás, meg ilyesmi.
Tényleg voltak ilyen lágy rugók? Én csak viszonylag új órákat pucoltam eddig.
Tomotius
Múltkor véletlenül beszélgettem egy amatőr órással. Azt mondta, hogy fém porcukorszóró fenekét kifúrta. (A pocukorszórónak van egy fém pohara, és arra van ráhúzva egy szita sapka, itt szórja a pocukrot.) A pohár kifúrt fenekén lévő lyukba beletett egy csavart, és azt befogta akkumulátoros csavarhúzóba. Az órát a szita részébe teszi, és ezt bele lógatja egy befőttes üvegbe, úgy pörgeti. Nem foglal sok helyet, és a napi, heti egy két óra mosásának idejére kézben tartja. Biztosan lehet egy egyszerű állványt is csinálni. Mondjuk az alább leírt fordulatszámok esetében nem tudom mennyire kell kiegyensúlyozni, meg hogy mennyire habosodik az óramosó folyadék, de lehet hogy kipróbállom. (Benzinnél a szikra is elgondolkodtató)
Elvállaltam ezt a DOXA-t tisztításra kb 20mm női óra. A gazdája szerint "Nem tragikus, ha nem tudod megcsinálni, húsz éve nem jár" Hiányzott a korona, és nyakban hordták ékszernek, úgyhogy elég koszos volt. Minden rendben volt addig, mig a billegőre nem került sor. Olyan gyatrán nézett ki a hajszálrugó, (látszott, hogy százszor egyengették) hogy nem mertem levenni, mondom majd meglátjuk elmegy-e fedőkő tisztítás nélkül. De a billegő visszatételkor már gond volt, mert a rugó a legkisebb hozzáérésre elhajik. Olyan, mintha virágkötöző drótból volna. Végül elindult az óra, de nem sikerült a kulcsba beakszteni. (nyitott kulcs). A rugó meg Brequet. Végül levettem a rugót, de egyáltalán nem boldogulok vele. Irtózatosan lágy. Semmi rugóreszű. Most már borzasztóan néz ki, legszívesebben lecserélném. Próbálgassak bele valami kis női óra rugót? Igazság szerint a lengésszámot sem ismerem. (És be kell vallanom, hogy a rugó pozicionálását sem jelöltem be a levételkor).
Rakok fel jobb kepeket amikor nalam lesz, addig is probalom kideriteni honnan szarmazik. Meg csak nem is emlekszem ra hogy ebben a meretben lattam volna 8 naposat a vintage vonalon. Nincs a gyartora utalo jelzes, a szerkezetgravir a kovetkezo: Seventeen 17 jewels. Two 2 adjustments. Swiss. 3747
Tomotius: Erdekes, mit mutat a masik oldal?
Ma elkalandoztam egy kicsit es vettem egy "Seiko Crystal Chronometer"-t 1964-bol.