Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2000.10.26 0 0 1189
Kedves Kiran!

Azoknak, akiknél nem müxik, elárulod mennyi jött ki, mennyi jött ki?

Jóértelemben vett kekec: Paul aligha a tenyerekre gondolt ("ha a munkások csúsznak")!

Egyébként számíthatsz rá, hogy a Fáraó díszsirhellyel jutalmazza erőfeszítéseidet.

paul2 Creative Commons License 2000.10.26 0 0 1186
Üdv Kiran!

A programot éppen csak kipróbáltam, eddig tetszik. (Úgy értem, keményebben nem próbáltam még meg lebuktatni, ha azt is kiállja, az lesz az igazi)

Úgy látom, a beépítés lehetséges ütemét próbálod kalkulálni. Módszertanilag ezzel annyi a probléma, hogy a szállítást és a beépítést össze kell hangolni, a piramis méretéhez viszonyítva jelentős blokk-készlet felhalmozása nem célszerű. Előfordulhat, hogy az építés egyik szakaszában a szállítás fékezi az építést, máskor meg az építés blokkfelvevő képessége a korlát. (A szállítás korlátja, hogy két utat nem építenek, ha nem muszáj, viszont egy úton normális tempóban kell tudni közlekedni, nem adódhat pl 30 mp-es követési idő a szállítóknak)

Az évi 360 nap helyett jóval kevesebb kellene (max 300), pihenőnap nélkül legfeljebb rabszolgákkal dolgozhattak volna. A napi 12 óra látástól vakulásig OK, de szünetekkel, veszteségidőkkel csökkentve inkább csak 10 órával kalkulálnék. Ameddig a létszám növelésével ez kompenzálható, addig nincs probléma, viszont ha kiderül, hogy nem férnek el a piramison, az a módszer "válsága".

Még az előző fordulóhoz:
1. A változó hosszúságú emelők problémásak, kerülném ha lehet. (Nehéz együtt emelni, hosszabb kar esetén nem éri el a végét, rövidebb kar esetén kedvezőtlen az áttétel, vagy elbonyolódik az alátámasztás...)
Az emelő súlyát nem vettük figyelembe, pedig ha a felemeléséhez jelentős erő kell, az a lenyomáskor segít a követ emelni. Ha viszont jó méretes emelőrudakat használok, lehet esetleg oldalanként egy-egy belőlük, melyeket két-két ember működtet. Ezek ha nem utálják egymást, el is férnek egy lépcsőn. Vigyázniuk kell a pontosan középen történő emelésre, de ha az emelő palló alakú, tehát széles, akkor már nem kritikus a dolog. A többlépcsős megoldásnál kötésprobléma van.

2. A famennyiséget nem a beszerzés vagy fogyás szempontjából sokalltam, hanem mint pakolnivalót. Ez nem abszolút korlát, hiszen a 10 fős brigádlétszámot sem kell emelni miatta (4 emel + 4 pakol + 1 kiabál = 9 fő)

3. OK

4. Ha a munkások is csúsznak, a szálkakiszedés idejét és munkaerőigényét is kalkulálni kell.

5. Éppen az a pár másodperc a probléma, bár lehet, hogy csak én vagyok túl óvatos.

6. Az evezés szerintem is csak kényszermegoldás lehetne.

Előzmény: Törölt nick (1184)
paul2 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 1183
Lássuk sorban!
- A minipiramisos építési sorrendet egyértelműen elvetném. A történeti példa egy lapos sírépítmény fokozatos bővítgetése, tervszerűsége sem közelíti mega piramisét, de még a kövek elrendezése is lényegesen eltér a két helyen.
- A korábbi 2 perc/blokk sebességből és a 4 lépcső/óra emelési tempóból 8 párhuzamos útvonal adódik, ez elég nagy magasságig elférne a piramis oldalán. Az utolsó pár méter ilyen szempontból meg már nem perdöntő.
- Az emelést végzőknek a blokkal azonos szinten kell állniuk, ott kb egy méteres helyen kellene három embernek egymás mellett dolgozni. Egy-egy ember biztonságosan elfér, viszont annyi kevés az emeléshez. Két-két emberrel próbálnám, ha mindenképpen emelővel kell.
- A kő, illetve emelők alá rakandó fák mennyisége nem elhanyagolható (durva becsléssel 2 mázsa), ráadásul a harmadik oldalról kell őket mozgatni, egy szinttel lejjebbről. Két méter magasságban már az egyiptomi nem pakolt stáflikat. Itt jön jól, hogy a blokkok nem kockák, ezért alacsonyabbak valamivel, de még így is határeset.
- A kő egy szinttel való feljebbemelése után, a brigád célszerűen vele megy, és mikor felértek, fogják a cókmókot és lemásznak vele legalulra.
Ellenkező esetben az emelés után félre kéne rámolni mindent és várni a következő kőre, ez minimum egy ütem kihagyás. Aztán visszacuccolni, és csak akkor lehet nekifogni a következőnek. Így túl sok az üresjárat, és túl merev a rendszer.
- A görgőkkel is van gond. Azoknak a középső A jelű alátámasztásokon kell gördülniük. Aztán az új szinten az első alátámasztások behelyezése után ki kellene venni a görgőket. Nem megoldhatatlan, csak éppen rontja a tempót.

Mindezek miatt a 4 m/h emelési sebességet aligha tarthatjuk. Rampával 500 m/h gond nélkül elérhető, bár kétségtelenül nagyobb brigáddal.

A piramison magán képzett rampa ellen azt vetettük fel, hogy a bizonyítékul szolgáló félbevágott köveknek nyoma sincs. Ám a lépcsőket kisebb kövekkel, agyaggal is kitölthették volna, hogy ferde utat kapjanak. Az gyakorlatilag nyom nélkül eltávolítható. Az igazi baj vele, hogy a kövek többé-kevésbé kötésben vannak, amennyire a fényképekből látszik. A rampa eltüntetésekor viszont emiatt magasabban fekvő kő alá kéne a következőt betuszkolni.

Óhatatlanul elébevágunk a következő részeknek, de se a "belső" (=nem külső) rampa, sem a lépcsőnkénti emelés nem igazán alkalmas a burkolat felrakására, legalábbis úgy látom. Viszont ha van arra alkalmas módszer, az alkalmas lehet a mag összerakására is. Ezt feltehetően vizsgálni kell.

Előzmény: Törölt nick (1182)
paul2 Creative Commons License 2000.10.20 0 0 1179
Kezdesz egészen sejtelmes lenni, pedig ez nem a mi stílusunk.
Ráadásul kedd előtt nem leszek itt, addig rághatom a kefét, hogy mit keversz rámpa helyett.

Üdv addig is. ; - )

Előzmény: Törölt nick (1177)
outdownS Creative Commons License 2000.10.20 0 0 1178
Kedves Kiran!

Lehet tudni, hogy a piramis belsejében levő sziklamag kb. mekkora? Gondolom, kutatás közben beleütköztek, de csak egy irányból, vagy többfelől is? Különösen a magassága lenne érdekes.

Előzmény: Törölt nick (1177)
paul2 Creative Commons License 2000.10.19 0 0 1176
Jelenlegi tudásunk szerint az emberekre vigyázni kell, mert eddig nem találtak tömegsírt. Csak azért jegyzem meg, mert volt egy nem egészen egyértelmű kijelentésed e tárgyban.

1. homok
Mégcsak nem is kötelező azonnal az egészet elvinni messze. Ha agyagtéglákat használtak például a rampához, akkor egy részére még szükség is volt.

2. vízszintezés
Nem feltétlen csak a kerületet vízszintezték. Tetszőleges sűrűségű hálózatot építhettek, és akkor rálátási problémájuk nem lehetett. Akár az egész alapterületet is eláraszthatták volna, hogy aztán ami kiállt a vízből, azt lefaragják.
A vízszintes sík alap kényes pont, mert ha a kövek nem fekszenek szépen egymáson, akkor a fentebbiek nyomása eltörheti a az alsóbbakat. (Tudtak róla, a tört piramisnál ezt már kitapasztalták)

Miért nagyobbak az alsó sor kövei? Valószínűleg mert sokat akar a szarka... Rájöttek, hogy vízszintesen elmegy, de felvontatni kellemetlen lesz. Khefren piramisánál meg már előre tudták ezt.

Szóval hajrá!

Előzmény: Törölt nick (1175)
outdownS Creative Commons License 2000.10.19 0 0 1173
Akkor OK!
Előzmény: GALA (1172)
GALA Creative Commons License 2000.10.19 0 0 1172
Tényleg nem szeretnék veled kötekedni , főleg mert kifejezetten barátságosak voltak a soraid. de kérlek ne lovagolj a kihalásra ítélésen . Mondta/írtam nem én- a tudomány ítélt kihalásra fajokat , akik vagy nem akarnak kihalni , vagy bár hitték mégsem halt ki. Namost ha azt sem tudjuk mi van , honnan a bátorság ahhoz hogy mi volt ? ( Mert ugye anno azt is tudták állítani gorilla nincs )

A TÖBBI ABSZOLUT +

Előzmény: outdownS (1171)
outdownS Creative Commons License 2000.10.19 0 0 1171
Kedves GALA!

1. Mindenekelőtt örülök, hogy nem ítélsz fajokat kihalásra. Szerintem amelyik kihalt, azért halt ki, mert nem tudott a körülmények változásához alkalmazkodni (különösen, ha az hirtelen volt).

2/a. Megítélni tényleg nem lehet, elmélkedni viszont szabad.

/b. Nagyon jó, hogy becsületesen olvasol, és nyitott vagy. A könyvek elolvasásának gondolatával ne játssz, olvass! Ajánlom Hancocktól "Az istenek kézjegyei"-t és Bauvaltól "Az Orion rejtély"-t - nem kell HINNI bennük, de érdemes néhány felvetésükön gondolkodni. Én szívesen olvasnám a véleményedet/kritikádat róluk.

/c. A fizika nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, de mindig tiszteltem azokat, akik jók benne. Bosszankodni minek? Petőfi esetében maradjunk a verseinél (és béke akárki csontjaira).

/d. Előd civilizációt nagyon is el tudok képzelni - éppen biológiai okokból. Ide éppen azzal léptem be, hogy felvetettem a kultúrnövények kinemesítéséhez szükséges idő kérdését. De úgy gondolom, ezt is létre tudták hozni az emberek ÖNERŐBŐL, csak jóval hosszabb idő alatt, mind a régészek gondolnák. Azt, hogy rosszul gondolják, más TUDOMÁNYÁGAK (geológia, biológia-genetika) fogják rájuk bizonyítani. És hogy miért gondolják rosszul? Tudod, hogy egy angol teológus az 1600-as években kr.e. 4004. október 22. du. 6 órára tette a TEREMTÉS kezdetét? És ezt az 1800-s években PONTOSÍTOTTÁK 4004. október 23. reggel 9-re? EZZEL kellett megküldeni a geológiának, az őslénytannak, Darwinnak... Úgy látszik, a régészekben nem volt elég küzdőszellem....

Természetesen, ha a piramist felépítettük (hála annak, amit fizikából tudunk) még mindig nem fogunk mindent tudni a múltunkról - és érhetnek meglepetések is. De nem szabad lebecsülni a részeredményeket, sem azokat, akik megpróbálnak magyarázatot keresni egyes kérdésekre.

Hogy is szól a mondás? "Szeresd azokat akik keresik az igazságot, de óvakodj azoktól, akik azt hirdetik, hogy megtalálták."

Előzmény: GALA (1170)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1170
1, azt írtam , a kihalásra ítélt fajok nem halnak ki. Tehát ok nálam olvastad de szerintem nyilvánvaló , hogy nem én ítéltem kihalásra igaz ?
A T. állította , hogy az az adott faj kihalt, ezt értettem ezen .

2 , Piramisok.

a, nincs összefüggő elméletem , mert szerintem , a mai tudással nem lehet megítélni.

b, azért kezdtem el a topicot becsületesen átolvasni , mert érdekeltek a vélmények és szeretnék nyitottnak maradni , megismerni új dolgokat. Szinte az összes betett linket megnyitottam , elmentettem . Át fogom nézni.
Régóta játszódom a felsorolt könyvek elolvasásának gondolatával és érdekes volt a véleményeket hallani ezekről.

c , az bosszantott kicsit , hogy átment egy fizikaórába , hogy mit lehetett 3000 évvel ezelőtt a mai tudomány szerint megcsinálni.
Hát szerintem ez semmit sem bizonyít.
Ekkor bekattant Petőfi meg a mai tudomány , Ha azt sem tudjuk eldönteni , hogy egy csontváz nő vagy férfi , nem is említve , hogy hány éves , mikori stb stb , akkor honnan lehetünk biztosak 3000 évvel ezelőtti kultúrák képességeiről. Ezt parttalannak éreztem. Lehet én is az lettem :-((

d , nem alátámasztott érzésem , egyébként , a föld ciklikus fejlődését vélelmezi . Szerintem könnyen elképzelhető , szintén egy csomó tényből kiindulva , hogy min 1 jól fejlett civilizáció volt már itt, ezek között ( meg a mai között is )lehettek átfedések , átadott többé kevésbé megértett tudományos szintek , eszközök , emlékek stb.

Én nem tudom , hogyan építették meg , de nem tudom , hogy ha az egyiptomit mondjuk kimutatjátok , hogy csinálhatták , de az állna-e a többi piramisra , Stonehenge-re stb.Ahol mondjuk x elem nincs meg az egyiptomi feltételrendszeretekből ( pl Nílus )

Előzmény: outdownS (1168)
outdownS Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1168
Kedves GALA!

Irónia és humorérzék részemről fennáll (ezt szerény biológiai műveltségem nem zárja ki). Tőled kérdeztem, mert Nálad olvastam.

Lónak (se magasnak, se póninak) a közelében sem jártam, ezen túlmenően még kukoricán térdepelni is hajlandó vagyok (feltéve ha puhára főtt), csak áruld már el, mi a Te véleményed a piramisokról (épités lehetséges kora, oka, és módja). Tehát nem a mások véleményéről alkotott véleményedre vagyok kiváncsi.

Előzmény: GALA (1164)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1165
No offence taken,
Tehát az Élet és Tudomány 20 éve egy szenzációhajhász esetleg bulvárlap is, volt ?

Én nem a fókuszt idéztem, bocsi.

Előzmény: Törölt nick (1163)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1164
A kihalásra ítélt faj irónia,nem kell hozzá biológiai műveltség csak humorérzék. Attól kérdezd , aki ezt állította a példában szereplő fajról. Puff.

Ki mondta , hogy mindenben( nem is mindenről beszélek ) csak a tudomány szeret ilyet tenni.

Én épp azt mondom senki sem tudja , ergo le kéne szállni a magas lóról. ennyi.

Előzmény: outdownS (1162)
outdownS Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1162
Kedves GALA!

Mindig is érdekelt a biológia. Világosíts fel, mit értesz "kihalásra itélt fajok" alatt!

Abban igazad van, hogy a világ nem arra fejlődött, amerre bárki is gondolta volna...

Ha feltételeznénk (ez itt a hipotézis helye), hogy Neked mindenben igazad van, elárulnád, hogy innen hova tova?

Előzmény: GALA (1161)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1161
Nem a kövület és az akkori szerepe volt a megrengetés , mert az köztudott volt , hanem hogy mégsem arra fejlődik a világ amerre az elmélet gondolta.A kihalásra ítélt fajok nem halnak ki, a fejlődés nem lineáris és nem is fejlődés.
Előzmény: Kham (1160)
Kham Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1160
Még egy kicsit OFF leszek ezzel a bojtossal. Utánaolvasgattam, hát egy kicsit erős túlzás volt az Élet és Tudománytól a megrengette az evoluciós elméleteket kijelentés, mert a fajt ismereték régebben is kövületekből, a kétéltűek őseinek tartják/tartották, az 1938as kifogás előtt és után is. Szenzációnak tényleg szenzáció volt, de nem ez az egyetlen faj ami igen régóta éldegél a földgolyón. pl. a cápák, teknősök. OFF vége, inkább olvasgassuk kiran bát tovább.
Előzmény: GALA (1159)
GALA Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1159
Persze kijelenteni-ex-katedra +álítani mindent lehet , meg értekezést írni , zsozsót felmarkolni , elméleteket alapozni.

Én azt mondom tudás nélkül állítunk . Honnan tudod a dinókat ? Tudtad volna anno a bojtost ? Nem hiszem de állítani az ment volna .

A dolgok kb 10%át vagy azt sem tudjuk, de állítani az megy...Tudományosan

Én egy kb 1970es élet és tudományban olvastam , hogy kifogták és megrengette az evoluciós elméleteket. Ezek után miről lehet állítani , hogy kihalt ?

Ez olyan mint az olaj . Tudományosan kiszámolták anno hogy 20-25 évre elég a készlet , Gáz van , át kell térni !!!! Aztán fejlődött a technika , ma ki lehet azt is termelni , amit anno nem , sőt lehet újat új helyen találni . Ma CSAK Szaud-A készlete több mint 50 évre elég .és jön Csad , Namíbia , Kína ...Hál istennek az ipar nem a tudomány tételeiből él...
Persze erre mondhatjátok , hogy ezt is a tudomány eredményei alapján érték el. De az a lényeg nem szabad elhinni a kinyilatkozásokat,állításokat mert megállunk és akkor meghalunk.

Újra mondom , Ti a MAI TUDOMÁNY ( ati kifejezésetek) eredményei alapján igazoltok valamit , amit lehet tippelni mikor haladja meg a nem mai tudomány tudományos alapon...És persze , aki ezt MA nem hiszi az sarlatán , hozzánemértő, laikus, demagóg. Az , hogy semmivel sem tutibb , hogy nincs igaza ne zavarjon.

Előzmény: Kham (1154)
paul2 Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1158
A felsorolt megoldások közül - miközben kíváncsian várom az 5-et, a 2-t tartom a leginkább kivitelezhetőnek. A szabadon álló rámpa is részben a piramis oldalára támaszkodna, ezért a földtömeg, ha nagy is, de nem "elképzelhetetlenül", a piramis oldalának támaszkodó előnye viszont vitathatatlan.

A lejtőszöget 10 %-ban nem korlátoznám, egyértelműen előnytelen a piramis körül keringeni a nagy súrlódás miatt. (súrlódásmentes esetben a befektetett energia a helyzeti energiát növeli, ott a lejtőszög ebből a szempontbók közömbös lenne, esetünkben azonban a nagyobb lejtőszög esetén a helyzeti energia/súrlódási munka viszonya kedvezőbb) Erre tapasztalatból is rájöhettek, tehát kevesebb, de nagyobb csapattal vontattatnám fel a köveket 30 fok körüli lejtőn. Az építés vége felé kell egyetlen kanyart beépíteni, és közvetlen előtte az emelkedést le kell csökkenteni. Ekkor a fordulást az egyébként szükséges 70 ember helyett a vízszintes mozgáshoz elegendő kb 20 is végre tudja hajtani. (utána persze hajrá megint)

A darut eléggé macerásnak érzem, mert a folyamatos munkához minden szinten kell egy belőle, ezek egymástól veszik át a terhet, de egymást nem zavarhatják. Maga az emelés pár másodperc, de az öntözési példával szemben itt a kötözés bonyolult. (a köveken nincs emelőfül) Kapkodni meg nem lehet, mert ha egy kő elszabadul, akkor már hirdethetik is birodalomszerte, hogy "darukezelőt felveszünk", a meló meg áll, ameddig az összes lejjebb álló darut újjá nem építik.

Előzmény: Törölt nick (1157)
paul2 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 1156
A tudomány tudományossága egységnyi.
Ez nem jelenti a tudomány mindenhatóságát, csupán azt, hogy aki a meglevő ismeretekből kiindulva a tudományos módszereket alkalmazza, az eljuthat valameddig. Aki más úton próbálkozik, az kevesebbet ér el.

Fentiekről szilárdan meg vagyok győződve, egészen addig, míg valaki meg nem cáfolja. Eddig akárkitől kértem ellenpéldát, az legfeljebb a tudomány mindenhatóságát cáfolta, ami felesleges.

Aki cáfolat helyett az állítás ellenkezőjének bizonygatásával próbálna meggyőzni, ne fáradjon, az tudományosan semmit nem ér.

Előzmény: GALA (1153)
paul2 Creative Commons License 2000.10.17 0 1 1155
Csak a tények. Összesen néhány tucat bojtosúszójú halat fogtak, egy konkrét sziget mellett, kb 1000 méteres mélységben. Az összes óceán összes többi részén - ahol egyáltalán volt - kihalt. Mivel kövületként megtalálták, megvizsgálták, elemezték. Mivel az evolúcióban jelentősége volt, tankönyvekben is megjelent. Muszáj volt mellé írni, hogy kihalt, hogy a kölykök ne keressék az állatkertben. Ha a tankönyv azt írja: "kihalt", az úgy értendő, hogy a tudomány aktuális ismeretei szerint kihalt.
És főleg, mi változott attól, hogy mégis fogtak egy párat? Van még egy faj, ami szinte változatlanul maradt évmilliókon át, de ebben sem egyedi. Szerepe az evolúcióban egy vonást sem változott, ez a lényeg. "Azok az okosok" meg köszönik, megvannak, legalábbis a felfedezés hírétől nem lett rossz lelkiismeretük, és így a jó. Ma természetesen nem állítják, hogy kihalt a bojtosúszójú hal, mert nem csináltak az ügyből vallást.
Előzmény: GALA (1151)
Kham Creative Commons License 2000.10.17 0 1 1154
Hát szerintem ez olyan érvelés hogy nem ÁLLÍTHATOM hogy a dinoszauruszok kihaltak, mert senki nem LÁTTA megdögleni az utolsót.

off. Az első bojtosúszós halat 1938-ban fogták, legalábbis ekkor derült ki, hogy az az izé egy bojtosúszós hal (egy természettudós segítségével) elég nagy hajtóvadászatot indítottak utána de ezidáig kevesebb mint 50 példányt/maradványt sikerült kihalászni. Viszont a megtalálása nem robbantott ki semmiféle tudományos forradalmat, mert a fejlődéstörténet változatlan maradt, csupán érdekesség volt.

Előzmény: GALA (1153)
GALA Creative Commons License 2000.10.17 0 0 1153
De szerintem jó. Jól mutatja , hogy mennyire NEM olyan tudományos a tudomány mint ahogy ti optimistán látjátok. ÁLLÍT valamit csak azért mert még nem LÁTTA az ellenkezőjét. Lehet , meg semmi sem bizonyítja , de ez smafu. Dörgölje valaki az orrunk alá , addig NINCS , KIHALT, anyád.
Előzmény: Kham (1152)
Kham Creative Commons License 2000.10.17 0 1 1152
Nem egészen jó példa, mivel a bojtosúszósból csak kövületeket találtak és élő példányt nem, joggal feltételezhető hogy kihalt. DE a tudomány nem azt bizonyította hogy miért volt életképtelen és nem is szabadna élni a mai világban hanem azt hitték hogy kihalt. Joggal hitehjük hogy nincs többé Dodo madár, mert nem láttak évszázadok óta, de ettől még létezhet valami eldugott őserdőben, ha valaki megtalálja ezzel nem fogja különösebben megdönteni a tudomány állását.
Előzmény: GALA (1151)
GALA Creative Commons License 2000.10.17 0 0 1151
Igaz , hogy nincs más helyette , de ezt eddig a vallás mondta . Ez a bajom.
Másrészt nem hiszem , hogy off lennék , mert ez az egész topic a tudományt , annak korlátait , az egyiptológusok egzisztenciáját stb feszegeti.
Én csak ezt az oldalát boncolom, mások meg piramist építenek. A mai tudomány eredményeiből.

Kis példa , amikor a természettudomány azt állította a bojtosúszós hal ( ami az egyik fontos átmenet a tengeri és a szárazföldi élet között ) már több millió éve kihalt. CSAK MERT NEM TALÁLTAK EGYET SEM. Aztán rákurtak mert kifogtak 1960-valahányban 1et , aztán 10et , aztán 1000et... Ma meg kuss van, Hol vannak azok az okosok?

Előzmény: Törölt nick (1150)
GALA Creative Commons License 2000.10.17 0 0 1149
Tehát vakok közt félszemű ( tudomány ) a király.
Ő is csak alig lát , azt is síkban , egyszerűen , földhözragadottan , DE EZ VAN ...
Az szép , ahogy megmagyarázzátok, hogy igaza volt a tudománynak mikor elhitette sőt védte tűzön-vizen át, hogy a föld lapos.
Hát ennyit arról , amikor ma meggyőznek tudományosan , hogy mi van és mit és hogyan kell látni .
Éppen ezért ne gyertek már azzal , hogy azok is emberek , hát pont azt regélitek , hogy van a tézis meg a bizonyítás meg a mittudomén mennyi elem és fokozat . Akkor mit keres itt az emberi irígység, félelem, haszonvágy -hát pont hogy automatizmusok vannak , vagy nem ?
Ez szerintem éppolyan biznisz mint a Daeniken , csak ők vannak a falakon és az információn belül.
Ami passzol nyilvánosságra hozzák , ami nem azt nem. Ők mondják meg ki a "tudós" és ki a sarlatán.Bezárul a kör.

Leszögezem nem mondom , hogy nem működik valamilyen szinten ( pl szépen meghaladtuk a feudalista világképet , van teflon ,űrkutatás meg mikrowave )és hogy ne lenne szükség rá , de messze-messze nem hatékony. Isteníteni meg ilyen témákat feszegető közegben végképp nem tudom.

Előzmény: paul2 (1146)
paul2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 1147
Hát ez tényleg jó: egy rakéta, a kasza meg oda van akasztva az oldalára. Azt még senki nem merte álítani, hogy mezőgazdasági idénymunkások közlekedtek volna űrhajóval, most már csak az a kérdés, hogy az illetők innen mentek oda aratni, vagy onnan jöttek ide?

Vagy ez a magyarázat arra, hogy miért szednek fel az UFO-k embereket, aztán hoznak kis idő múlva vissza: azok nem tudnak kaszálni? Olyat ugyanis még nem hallottam, hogy kaszálni tudó embert is elragadtak volna, azt nyilván nem eresztették el, így nem tud nekünk mesélni.

Persze ez könyvreklám, ha a szöveget is el tudnánk olvasni, lehet, hogy már nem is lenne benne rejtély.

Előzmény: Csekk (1144)
paul2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 1146
Az elég nagy baj, ha a szavakat is másképp értelmezzük, mert akkor ki van zárva, hogy a lényegről vitatkozzunk, vagy elég nehezen derül ki, ha egyetértünk. Ezen a területen a másság nem erény, igyekezni kell a csökkentésére, nem elég megállapítani, mint tényt.

A tudomány hibázásáról beszélni nem igazán célszerű, mert félreérthető. A lapos Föld példája is arról szól, hogy egy leírás valameddig megfelel, aztán módosítani, fejleszteni kell (és lehet) rajta. A tudományt nem célszerű sarkos állítások halmazára redukálni. Ezen állítások mögött ott vannak azok a megfigyelési adatok, melyeken alapulnak, azok a következtetések és módszerek, melyekkel az eredményeket ellenőrizték.

Ha hibázásról beszélünk, a tudomány mást sem csinál, mint korábbi hibáit újabbakra cseréli - hiszen az újabb hipotézisek sem adnak egy végső választ semmire, csak egy jobbat az előzőnél.

Ugyanakkor a tudomány működésének ez a megfogalmazása a sarlatánok, áltudósok, misztikusok számára kedvez, mert ha a tudomány is folyton téved, akkor sületlenségeiket milyen alapon utasítja vissza? Sajnos elég strapás minden alkalommal elmagyarázni azt, hogy a tudományos tézisek később kerültek ellentmondásba az újabb tényekkel, szemben az áltudományos tézisekkel, melyek keletkezésük pillanatában ismert (sokszor közismert) tényeket hagynak figyelmen kívül.

Javaslom tehát, hogy a tudomány normális működése kapcsán hibázást ne emlegessünk!

Előzmény: Vajk (1143)
paul2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 1145
Kicsit részletezem a véleményemet.
Az antikithérai lelet a bolygók mozgását mechanikusan leképező szerkezet. Egy egyedülálló lelet, merthogy nem találtak belőle többet. A maga korábban több volt belőle, de azokból értékelhető darab nem maradt fenn. A készülék luxuscikknek számított, mert nagy munkával lehetett előállítani és a kor színvonalához képest magas szintű finommechanikai és csillagászati tudást tartalmazott. A köznép számára megfizethető változat a nem létezett, mert ha megfizethetővé egyszerűsítik, működésképtelen. (Ma az ilyen esetekben a tömeggyártás segít, így nem csak Rolex óra van, hanem Tiko is. Ám kézi gyártással az utóbbi is megfizethetetlen lenne, így aki meg ki tudná fizetni, inkább az az előbbit választaná)

A szerkezet alapos vizsgálattal egyértelműen kézi megmunkálásúnak látszik, pl
- egyes skálák fő osztásai szerkesztettek, a közbülsők szemmértékkel készültek.
- a fogprofil egyszerű 60 fokos, tehát messze nem tükrözi azt a technikai szintet, mint a legolcsóbb mechanikus karórák 30 éve.
- az egész szerkezet ugyanolyan anyagú és vastagságú lemezekből lett kivágva, nem egy túlfinomult konstrukció
- A kerekek tengelye négyzet keresztmetszetű, ez a "garantáltan földi" konstrukcióknál is szokásos volt, ugyanakkor a bonyolultabb fémmegmunkálási technológiák (sajtolás, huzalhúzás) mellőzősét jelenti.

A benne megtestesülő csillagászati ismeretek a babiloniaktól kerültek a görögökhöz az előző évszázadokban.

Ezek után úgy vélem, semmi ok a készülék származása körül idegen (ismeretlen civilizációtól származó) hatást feltételezni.

Előzmény: Csekk (1141)
Csekk Creative Commons License 2000.10.15 0 0 1144
Vajk Creative Commons License 2000.10.15 0 0 1143
"Az a korabeli tudomanyos allaspont, hogy a Fold lapos, egyaltalan nem "todomanytalan" es megkevesbe orultseg. "

De hat en is eppen ezt mondom !!! Hogy akkoriban az elfogadott nezet volt, mara azonban megvaltozott, mert tobbet ismerunk a vilagbol. Ezzel azt szerettem volna megmutatni, hogy a tudomany, igenis hibazhat, mint ahogy szokott is, es ezt nem lehet a tudosoknak, mint embereknek felroni, mert a tudomany az, amibol osszeall: emberekbol, nezetekbol es vizsgalodasokbol.

"tehat nem igaz az, hogy az uj felfedezesek mindegyike kiforditja a fizikat a sarkaibol !!!!"
En ezt nem is allitottam sehol....

"Szoval itt megint a SZAVAK rossz ertelmezeserol van szo."

Neeem, kedves Kiran, nem rossz ertelmezeserol van szo, hanem MASFAJTA ertelmezeserol, mint ami a Tied.

Előzmény: Törölt nick (1138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!