Hááááát.... most utána néztem, október 16-án kaptál egy előzetes ajánlatot, a helyszínen megbeszélt kondiciókkal, darab Ytongra lebontva. 300e alatti volt, a kő nélkül. Arra mondtam, hogy ha eldöntöd pontosan mit szeretnél, akkor megrajzolom cm pontosan, és kiszámolom pontosan. Azt megértem, ha kérsz még néhány helyről, te meg azt értsd meg, hogy feleslegesen nem akarok majd egy napot dolgozni.
Ha jól értem az eddigieket, akkor most ott tart a dolog, hogy nem is az a forma lenne, amire egyszer már bólintottál.
Holnap reggel 8-kor lejár a szabadságom, utána vagyok :)
Ja, ráütött a hasára, és aszonta, hogy 400 ezer:D Azután pedig, hogy "annak csak örülni szoktak, ha kevesebb".:o
Kértünk tételes ajánlatot anyagra és munkadíjra, nem csak tőle, mástól is... senki nem küldte, ami mondjuk nem csoda, mert max. 100ezer anyag van benne.
Ebben azért ne légy biztos. A túl alacsony füsthőmérséklet és a koszos ablak azt is jelentheti, hogy túlzott a fojtás. Ebben az esetben léghiány miatt nem ég el az összes fagáz csak kimegy a kéményen a korommal együtt. Ehhez kéne látni a füstgáz hőfokot...
A falvastagság kb 38 centi, le is van szigetelve, ez egy hétvégi ház. Van benne jelenleg egy tányéros cserépkályha, ami ki is füthetné, DE rossz helyen van. elkéne forgatnom (magyarán ujrarakatni) a cserépkályhát. Megkérdeztem egy kályhást csekély 250000ért rakná ujra.
légköbmétert nem tudok neked mondani... a konyha-étkező-nappali (egy légtér), az ebből nyiló előszoba, hátsó folyosó, mosókonyha és fürdőszoba cca. 60 m2. Belmagasság 2,70 m. 38-as porotherm tégla, kömmerling ablakok (csak két rétegű üveg), szigetelés nincs.
A kandalló a nappaliban, a kémény tűlsó oldalán egy szoba. Akkor még tégla kéményünk volt, ez annyira átmelegedett, hogy ezt a szobát is abszolút befűtötte, ez a szoba még plusz 14 m2.
Ennyire volt elég (két hátsó szobát lezártuk, oda már nem jutott el rendesen a meleg) a 7 kW-os wamsler othello. Soha nem fáztunk, sőt:) Mondjuk nekünk a 21 fok a kellemes hőmérséklet, lehet, itt sokan már azt mondanák, hogy fáznak.
A szigorúan nappalinak mondott részen, ahol a kandalló is állt, simán megvolt 23-24 fok, a távolabbi konyhai részen 21-22.
Hozzá tartozik még, hogy azért ehhez szinte egész napos tüzelés tartozott, tehát azt nem lehet elvárni egy hasonló kis légfűtő kandallótól, hogy a tűz leégése után sokáig tartsa is a meleget... ha jól le van szigetelve a házad, akkor hosszabb szünetek is lehetnek a tüzelésben, nekünk nincs szigetelés.
Expresszen láttam a minap kandalló kereteket, alsó burkolatokat 100 000 körüli áron ahoz csak párkány utáni rész kéne szilikátlapból. Azépítőanyagok burkolóanyagok rovatban.
Persze, a gyári adatok nem sokat érnek. Bár elvileg azonos körülmények között kéne történnie a méréseknek. Jobb lenne egy valós mérés, de nem tudtam még rávenni erre Lalát. Joe pedig szívesen elmagyarázná, hogyan is kell ezt csinálni:D
"Azért az alsó nem kicsit mocskos. Miért? Folytogatjátok vagy vizes a fa vagy mi történt?"
Nem vagyok szakember,
de szerintem egyes nagy ablakos kandallók üveg-tisztántartó levegőfüggönyének légmennyisége valószínűleg messze túlhaladja a fa jó égéséhez szükséges másodlagos levegőmennyiséget,
márpedig a túlzott légfelesleg csak a meleget hordja ki a házból,
másképpen mondva bizonyos esetekben a szép nemkormos kályhaüveg tulajdonképpen enegriapazarlás eredménye.
Falba is lehet, de kb. 10cm hosszú, így a palástban jobb lenne. Ahogy nekem is van. Mondjuk a tiéd nem vizes, nagyobb ott a meleg. Teszel alá (belülre) egy darab ksz lemezt hőpajzsnak és már nincs is veszélyben.