Csak a lényeget felejtettem el ideírni: a kolbász paprikamentes, és csak enyhén fűszerezett, hogy a hús íze jobban érvényesüljön. Tőlünk nyugatra nagy kultusza van ezeknek a kolbászoknak, nálunk még nem olyan gyakori.
Legutóbb innen a kolbászt és a szalonnát próbáltam ki. Persze ez se olcsó, de ebben a kategóriában ez nem is szokás.
Mindkettő nagyon ízlett a családnak. A füst illata és a füstölés mértéke egyaránt tetszett. A kolbász héját semilyen technikával (forró víz, mikro) nem sikerült lehúzni, de nem volt baj vele, mert nagyon vékony és puha volt, észre se lehetett venni. A kolbász állaga nagyon rendben van, darabos, puha, de szeletelhető, sok és jófajta zsír van benne.
A füstölt szalonna füstje kiváló, a zsíros része puha, omlós, a kötőszövetek viszont - hát ugye, kötnek. Ami furcsa - de nem bajnak mondanám, hanem termékjellemzőnek - hogy finom, de nagyon enyhe az íze. Egy raguban, pörköltben elveszne. A végén már túrós csuszára tettem, ott tudott érvényesülni.
Ez a Dr. Ignácz egyre szimpatikusabb nekem... a jó dolgokat ne lehessen mindenhol, állandóan és kissé vagy sokkal szarabb állapotban is kapni, szokjunk hozzá ehhez.
Hááát, mit mondjak, nem rossz, sőt, a jobbak közül való, de ettem már jobb vékony- és vastagkolbászt is.
A vastagkolbász puhább, mint a Dr. Ignácz féle, gondolom nem érlelik-szárítják annyi ideig.
Érdekes, hogy a köménymag csabai-módra egészben van benne, viszont a bors az már kilóg a csabai elkészítési módból.
Nagy előnye viszont Ignáczékhoz képest, hogy kapni....:) (ami persze a hátránya is, mert Ignáczot most éppen azért nem kapni, mert akkor sem adja el előbb, mint ahogy teljesen elkészül, ha lenne rá igény, így onnan majd csak március vége körül lehet majd rendelni).
Úgy tűnik, Ignáczéknál elfogyott a vastagkolbász készlet, egy ismerős kért meg, hogy rendeljek neki is, de már az van kiírva mindhárom fajtánál, hogy 2022. március vége felé lesz rendelhető.
Viszont ez azt mutatja, hogy tényleg nem álltak át a tömegtermelésre.
Úgy tűnik ajándékozós kedvükben vannak, mert amikor nekünk megjött a vastagkolbász és a sózott/füstölt szalonna, nagy meglepetésünkre egy hatalmas zacskó isteni finom friss, ropogós töpörtyű volt a csomagban (már elfogyott, nem jutott eszembe lefényképezni), pedig olyat nem is lehet rendelni a honlapjukon (az az igazi békési, nagy darabokra vágott, bőrével együtt sütött töpörtyű).
Nagy pofátlanság lenne, ha a legközelebbi rendelésnél megírnám nekik, hogy (bár a honlapon olyan sincs) küldhetnének egy kis békési sütnivaló hurkát-kolbászt?
Ha lehet, ajándékba, de ki is fizetném, csak küldjenek, mert itt olyanhoz sem jutni...:))
Na, 11.10-én rendeltem, már gondolva a karácsonyra is, 0.5 kg füstöltet, 0.5 kg kolozsvárit, és egy M méretű (94 dkg) vastagkolbászt.
Másnap jelezte, hogy átadta a szállítónak, 12-én de. ki is hozták.
Gyanúsan nehéz volt a csomag, de csak ma bontottam ki, meglepetésemre volt még benne egy S méretű vastagkolbász is, rá is kérdeztem, hogy ez grátisz ajándék? Kíváncsi vagyok a válaszra.
Szerintem is valami félreértés. Vagy legfeljebb ezt is megtanuljuk majd. :) Ahogy kell, holtig tanulunk.
Mifelénk, Debrecen, a "fehér" az csak simán sózott volt. Előferdült, hogy csak simán száraz sóban elfedve hagytuk pár hétig, lé nélkül. Télidőben, néhány fokon fagypont fölött. Pár naponta átforgatva. Majd szárazon lógott még kicsit, és így szeleteltük főzéshez, sütéshez. Nyárson vagy serpenyőben, tepsis húsok alá-fölé, tűzdeléshez, ez volt a legjobb. Még most is csinálok, ha hozzájutok perzselt anyaghoz. Sokáig nem állt el, mert hamar avasodott, de mióta van fagyasztó... Sőt voltak öregek, akik kifejezetten keresték ennek a szalonnának az avas ízét is.
Én a slambucot is ezzel indítom, nem füstölttel.
Sajnos, teljes megdöbbenésemre, itt a Mátrában nem ismerik, nem szeretik a pálócok, és így a boltokba sem rendelik. Vagy nagyon ritkán. Biztos tévedésből. Legközelebb hozzám Tiszafüreden kapható.