Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy alsó,alsó-közép,közép kategóriákban az ár sokkal jobban számít mint a minőség! Tehát valószínűleg ha nálunk is megjelennek a "kici kinai ojtó lenni nadjon occó"-k a piacon, az átlagember tőlük fog vásárolni. Lásd józsefvárosi piac és társai....
Felsőbb kategoriáknál szerintem presztizskérdés marad vevői körökben is a minőség, de inkább a név és elegancia.
Ui: Nem bírtál aludni, vagy éjszakás műszakban dolgozol? :-)
Üdv Mindenkinek! Kicsit elbóklásztam s lám hogy felfejlődött a csapat!
Bár nem kimondottan a topic-hoz passzentos a kérdés (lehet nyitok is egyet :) de látva nem kis számban képviseltetik magukat az autóiparos kolleginák és kollégák, ezért gondoltam megosztom eme szösszenetet.
6-7 évvel ezelőtt vitatkoztunk egy Mo-i járműgyártó egyik QM-es kollégájával a Nagy Kínai Népfront lelkesedéséről, ami az autógyártók magukhoz édesgetését jelenti.
Azt találtam mondani, hogy hamarosan, megjelennek majd a mAUDI- sportkocsik és MBW-k a piacon, ha belelkesednek a Nagyok a technológia transzferre. Akkor a kolléga nem feltétlenül értett egyet, lévén a Német Minőséget nem fogják tudni lemímelni a MAO-csemeték, bárhogy is legyen...még egy-két hónapig neki lesz igaza!
Nos, akkor másegyéb comment nélkül...jó szórakozást, kedves leendő K+F-es kollégáim! Lenin is megmondta...
nem emléxem de kb. 350 Mb a Minitab munkahelyemen van holnap hazahozom (nem a mhely tulajdona, hanem az enyém) keresek vmi lehetőséget ahová fel lehet tölteni ennyi cuccot, de oda azt is felrakhatom amit iynasnak privátban ígértem kb 3 hete :-(( ha van ötletetek hová tegyem fel kérlek írjatok bár gondolom millió tárhely van.
üdv
ja Rita a mi cégünknél is területenként 1 fő a területvezető bírálja el a dolgozók ötleteit, nalunk cél 1 db/fő/hó. A megvalósított ötletek aránya céges szinten kb . 55 %. Sok jó van köztük de 2 EUR/ ötlet nem túlságosan motiváló. Nemrég változtattunk rajta, legjobbaknak jutalom kirándulás, gyárlátogatás stb. (vmelyik előző hozzászólásban már írtam.)
Hát igazából úgy szoktam csinálni, főleg komolyabb változtatás előtt, hogy készítek egy kis statisztikát (mint a 6S-esek) a bekerülési költségekből és a várható megtakarításból is. Ezután összehozok egy meetinget több nagygóré jelenlétével, így nem egy emberen múlik a dolog. Persze itt is a megfelelő diplomáciai érzék kell....
Pl ezen a meetingen nem szembesítem őket a "na akkor döntsetek mi legyen" kérdéssel! Csak vázolom a helyzetet, azután szervezek egy "útókövető megbeszélést, hogy legyen idejük aludni rá egyett:-)
"rájöttem.... kaizenben meg az nem tetszik, hogy nem látjuk, mennyit spóroltunk;))))
maradok six sigma fan:)))"
De látjuk!:-)
Standard eredménymutatók használatosak:
Többek között:
-hely megtakarítás (katsu space)
-productivity
{ciklusidő csökkenés (bekidoritsu) v darabszámnövekedés}
-költség mutatók (MMC*)
stb.
*MMC= Mini-mini-company, tehát a kaizenelt sort virtuálisan úgy vesszük, mintha egy különálló kis cég lenne. Na és ennek a költségeit a bérektől a gépeken és az anyagon át a rezsiig kalkuláljuk.
A végén kimutatás készítése before kaizen vs after kaizen, és így egyből tiszta a kép!
Így feleslegesen dolgoztál, azaz Japánul kaizen-gokko-t csináltál (=kaizenkedtés)
akkor ez olyan, mint a harakiri?:)))
jóvan, viccet félretéve...
tök fura, hogy ezt ennyire komolyan veszik néhol:) nálunk ez inkább megintcsak olyan "legyen, de sok vizet ne zavarjon" dolog volt...
a dolgozói érdekeltség felkeltése volt talán inkább a cél, ha csak ezt nézzük, már megérte!
nálunk úgy működött,hogy volt az ötlet, azt beadtad, aztán a terület felelőse elbírálta... ha ő (egy ember!!!) úgy itélte, hogy nem hozna kívánt eredményt, vagy megvalósíthatatlan, vagy többe kerülne a hús, mint a leves, akkor süllyesztő....
nálatok is úgy megy, hogy egy emberke dönt? (amúgy több emberke dönt természetesen, minden területnek megvan a maga felelőse, valszeg valami nagygóré...)
teszemazt, volt ilyen 6-7 ember...
ez korrekt?
(a felelősebbje úgy döntött, hogy legalább egyszer konzultált egy valóban hozzáértővel;) )
rájöttem.... kaizenben meg az nem tetszik, hogy nem látjuk, mennyit spóroltunk;))))
Én igényt tartanék a minitabra+angol jegyzetre! Hiába kerestem a neten, nem sikerült egy nyamvadt freeware-t vagy crack verziót találni belőle...Csak a trial versiont!
Mekkora a file méret? Ha belefér akkor elküldöd az emilemre pls?
hát ha nem az igazi és valós jön ki, az még nem katasztrófa;) max csak 5 sigmás lesz a folyamat;) hehehe
az is jobb, mint a 2:P"
Hát, mifelénk ez katasztófa számba negy, ugyanis ha nem a szűk keresztmetszetet kaizeneled, akkor a kimenetel nem lesz jobb. Így feleslegesen dolgoztál, azaz Japánul kaizen-gokko-t csináltál (=kaizenkedtés)
Ja és a nickem úgy született, hogy az összes használatos becenevem és megszólításom már foglalat volt, így végső megoldásként visszafelé írtam...
képzeld, mikor először voltam tréningen, tanultuk a minitab-ot... mondták, black belteknél mindig van, lehet használni... hátde mondom, nekem köll itthonra;)
hát képzeld, (ez 2001-2002-ben volt) rákerestem a neten, és simán letöltöttem:P
erre most nyáron keresgéltem, mert az a gépem már nincs meg, nekem meg eszembe jutott, hogy felfrissíteném a tudományom, és nem lehet sehonnan megszerezni..... (legálisan....) csak pénzért!
nem akarok ökörséget mondani, de olyan 300ezer körül van az ára!
ez több, mint érdekes volt számomra:)))
de azért megvan... valahol...
de nem használom természetesen, mert nincs mire:O
rosszakarók mondták anno, hogy pppfff, detto excell, de sztem meg nem! excell hol jön már ehhez, könyörgöm!:))
minitab az isten!:)))))))
nekem nagy sikerélmény volt az is, hogy nagy nehezen felfogtam, meg néha használni is tudtam:D
ööö.. izé... lean... hát nálunk már évek óta módi volt, hogy a készletek szükséges minimumom tartása... alapanyagban is, késztermékben is, humán erőforrásban is...
csak ezt akkor nálunk nem lean-nek hítták, hanem "felsőbb utasításnak":DD
aztán jött a kanban... ford focus alkatrész gyártás... nem két darabot gyártanak naponta;)
szal napi 2000es darabszám minimum... (de inkább több, nem akarok hazudni:D)
(az a baj, hogy már ezt a kanban témát se vágom nagyon, így majdnem két év után:O) na, szóval, mikor beindult a kanban, ezt fel kellett tölteni... muwhahaha
ja, ne feledkezzünk meg a csarnoknyi előkészítő területről (korbácsba épülő bizbaszok előre összeszerelése) na, az méééég húzta magával az alapanyagraktárt...
na, első, kanban bevezetés utána leltárkor olyan botrány volt, hogy csak úgy zengett a gyár... ugyanis senki nem gondolta volna, hogy milliók hevernek a gyárban széjjel szana:P
utána már nem lelkesedtek annyira a kanbanért:P
és még így is volt alapanyag hiány a sorokon!!!
folyamatosan...
szal érdekes... biztos, valamit rosszul csináltunk:)))
ja, meg ne feledjük, hogy az outsource partnerekhez kiszállítandó cuccokat is mi tároltuk:P
de azért a lean volt a sláger....:P
azóta egyébként kompletten kiadták alvállalkozónak az alapanyagraktárt és a bejövő áru minőségi és mennyiségi ellenőrzést is!
(sokáig gondolkodtam, mit jelent ez a név, de rájöttem, hogy úgy működik, mint az enyém:DDD)
szal igazad van... nem ismerem a leant, de rosszul hangzik:) és ehhez tartom magam így, hogy még mindig nem ismerem:)))))
Én inkább abban látom a hátrányát, hogy először az eredetihez képest egy nehezebb helyzetet állítunk elő, ami sokszor esetleg veszteséget okozhat a termelésben (állásidő, kapacitások kiaknázatlansága stb), és mindezek után kezdünk javítgatni.
basszus, ez nagyon rosszul hangzik:)))))
persze nem vitatom, hogy működik, lehet, hogy egy példán keresztül jobban látnám,hogy mire és miért és mikor jó ez...
Ezzel szemben a six sigmánál először adatoztok, de benne van az is a pakliban, hogy nem vesztek minden tényezőt figyelembe, és így nem a valós Bottle Neck jön ki.
ez mit akar jelenteni? szűk keresztmetszetet?:))
hát ha nem az igazi és valós jön ki, az még nem katasztrófa;) max csak 5 sigmás lesz a folyamat;) hehehe
az is jobb, mint a 2:P
nálunk az volt a baj, hogy sokszor nem problémákból csináltak projektet, hanem mondjuk egy kötelező, évek óta tervezett beruházásra húzták rá, hogy na, ez six sigma projekt:p
közben meg a frászt volt az:P
ezzel félig meg is ásták a 6S sírját nálunk, ezért nem értette soha senki, hogy mijez:S
és sztem nem kéne vegyíteni a lean-t a 6S-val, mert olyan tényleg, mintha almát akarnánk körtével:) pfujjj:)))
Majd este otthon lesz kicsit több időm (no meg torrent lehetőségem:-)) megkeresni ezeket a progikat. Aztán ha megtalálom holnap lehetőség szerint próbálgatom is!
iynas: Minitab egy statisztikai szoftver. hasonlít az excellre de sokkal többet tud (ha ki van használva). Szóráselemzésre, regresszió, koreláció, normalitásteszt, kimutatások és összehasonlítások, pareto, vonaldiagrammok, átlagok és középértékek vizualizálása, én többnyire ezekre használom. nagyon jó.
ha szoftverről beszélünk van mégegy amely projectek menedzselésére szolgál de benne van jó néhány minőségügyi eszköz is. Qulaity companion 2 a neve és ha jól emlékszem a minitab.com ról letölthető egy trial.
Teljesen jól látod a logisztikai vonatkozását a Leannek! Ezt sori viszonylatban szoktuk úgy kompenzálni, hogy ahány embert "megspórolunk" a Kaizeneléssel, azokat természetesen nem kirúgjuk, hanem átcsoportosítjuk anyagmozgatónak!-Pörög is mindenki ezrrel a WH-Prod között. Nagyjából úgy néz ki, mintha egy hangyabolyban lennénk! Ez meg van fűszerezve egy kis JIT-tel ami Kanban rendszerben műkszik, így elég jó kontrollálható a készletmennyiség és a FIFO. Cégek közötti áru/alkatrészmozgás esetén már egész más a helyzet. Ott úgy igyekeztünk okoskodni, hogy meghúztuk az álltalunk ésszerűnek tartott logikai határt! A fő szempont: gyakoribb fuvar vs mi raktározási költségünk/lehetőségünk
na én is jövök és írok pár sort. Rita: szimpatikus amit írtál és teljesen egyet értek veled. néhányszor engem is igazoltak az adatok a várakozásokkal ellentétben. volt már példa rá, hogy statisztikával sikerült bebizonyítanom az igazamat néhány bossnak. meg is dícsértek. nagyon jólesett. leannal még nem tudtam nagy dolgot letenni az asztalra, én sem ismerem annyira. voltam konferencián illetve náhány eszköz sem áll távol tőlem. a karcsúsítást, ha nincs mögötte támogatás (magasról jövő) nem akarják elfogadni. nehezen lehet az emberek agyába verni. addig pedig nem jutunk el, hogy veszteség, sorleállás stb legyen.
viszont szívesen mixelném a kettőt, mostanában (3 hó) nem csinálok six sigma projectet, de az eszközöket használom. Minitab nagyon szimpi.
Rita, ill. többiek mennyire ismeritek a Minitabot és ki mire használja?
iynas: a lean karcsúsítások észrevételeim szerint gyakran a logisztikai költségek növekedésével jár. a konferencián töb esettanulmányból is kiderült de nem kalkulálták ráfordításként. mennyire jellemző ez? nekem is ez jön le a gyakorlatban.
olvasgatok ám én is, de mostanság nem tudtam okosat hozzászólni, butaságot meg nem akarok.
a lean és a szigmák között nem nagyon indítanék ilyen jobb-rosszabb versenyt, mivel egyrészt nem ismerem egyiket sem annyira, hogy határozott véleményem lehessen, másrészt sok külföldi blogban olvasom, hogy nálam okosabb emberek sem tudnak ezzel a kérdéssel mit kezdeni. készül pl. egy lean sigma tudomány is, ha jól tudom.
Hát szerintem nem egészen látod jól a Lean-t szerintem:-)
Ez úgy műkszik, hogy elkezdünk "karcsúsítani", azaz elkezdjük leapasztani a készleteket. (Persze nem hirtelen megszüntetésről van szó, hanem apránkénti készletcsökkentésről!) Ahogy fogy a készlet, úgy mutatkozik meg a probléma.
Pl két részleg közötti "balansz készlet" minél kevesebb, annál rugalmasabban kell egymáshoz alkalmazkodniuk. Aztán egyszercsak előjönnek a problémák...
Megállítja az egyik részleg a másikat, azaz felszínre kerülnek a problémák vagyis Bottle Neck kiemelése Visual Controll segítségével! Itt jön a képbe a Kaizen, ami a mudák megszűntetésével/csökkentésével, valamint folyamatkiegyenlítéssel orvosolja a problémát. Ugyanúgy használatosak itt is a statisztikai adatok, hiszen az számszerűsíti azt, hogy mi mennyi!
Én inkább abban látom a hátrányát, hogy először az eredetihez képest egy nehezebb helyzetet állítunk elő, ami sokszor esetleg veszteséget okozhat a termelésben (állásidő, kapacitások kiaknázatlansága stb), és mindezek után kezdünk javítgatni.
Ezzel szemben a six sigmánál először adatoztok, de benne van az is a pakliban, hogy nem vesztek minden tényezőt figyelembe, és így nem a valós Bottle Neck jön ki!
Szóval ami az egyiknél hátrány, az a másiknál előny, és fordítva!
közben eszembe jutott valami... már tudom, miért szerettem bele a six sigmába, és miért nem tetszik pölö a lean...
a six sigmában azt csípem, hogy megfogalmazódik a probléma ugyebár, és akkor jövünk, és elkezdünk méricskélni, adatozni, hogy lássuk, a probléma valóban probléma-e objektíven is, vagy csak valaki kamuzott;)
szóval számokkal támasztjuk alá a józan paraszti eszünket...
míg a lean (számomra, de felhívom a figyelmet, hogy ezzel nem foglalkoztam gyakorlatban) tulajdonképpen statisztikailag megalapozatlan érvek alapján kezd el változtatásokat, változásokat eszközölni... látom én és értem, hogy ha minden szinten karcsúsítunk, akkor több pííz marad (valószínűleg;)) de olyan hiteltelen az egész... mire alapozunk, hogy valami "rossz"? mármint a lean-nél... minden rendszer javításra szorul? vagy hogy van ez? mi támasztja ezt alá?
Örülök, hogy legalább egy six sigmás van talpon e vidéken!
hja, az az egy is éppen GYED-en van:)))))
passzív időszakokban jól el lehet intézni régről maradt apró-cseprő adminisztratív dolgokat;)) a régi nem kér számon, az új még csak ismerkedik, ilyenkor a maga ura az ember:))
ja, meg ilyenkor a régitől lehet kérni nemszeretem dolgokat is,mert általában úgy szeretnek elmenni, hogy jó képet akarnak hagyni magukról;)))
Örülök, hogy legalább egy six sigmás van talpon e vidéken!
Egyetértek veled abban, hogy a rendszernek magától kéne működnie, de sajna nem így van! Tapasztalataim szerint először igen is kell az a korbács, és egyéb szigor, hogy mindenki betartsa a szabályokat. Azután már magától is megszokássá válik...
Na az ilyen kezdetekhez kell a jó főnök!
Hát majd meglátjuk......mondta a vak és neki ment a falnak...
Most még egy kicsit passzív időszak van. A régi főnök, már fél lábbal van csak itt, az új meg továbbra sem csinál semmit, pontosan ugyanúgy mint eddig!
Szóval marad a régi pesszimista mondás: " Rosszab mindíg lehet":-I
Amúgy nálunk is beköszöntött a tél. Hajnalban mindjárt egy kis testmozgásként ki kellett vakarni az autót a jég alól. Most olyan 3-4cm hó van odakint!
én konkrétan megkérdeztem a karácsonyi vacsin (meghívtak a kollégák, úgy örültem:)) ) a Q menaggert;), hogy áááruld már el légyszi, hogy mennyire éri meg ez az outsource... konkrétan az egyik beszállítóval van évek óta, első pillanattól kezdve állandó és nem javuló probléma... menagger közölte, hogy nemhogy nem éri meg, de konkrétan ezzel a beszállítóval gyártattatni 15%-kal kerül többe, mintha ittmaradt volna a termék nálunk... (csak nálunk ugye nincs már hely, kapacitás, satöbbi)
na, mondom ez király, ha így kéne saját cégben kalkulálnom, és ezt elfogadnám mint góré, magamat rúgnám legelőször valagba:pppp
remélem nem olvassák cégbeliek, de végülis nem mondok neveket, úgyhogy nem gáz, de nyakamat teszem rá, hogy valakik nagyon jól járnak...:s
fenébe, hogy megint nem én vagyok az...:DDDD
hát a te cégedet így hallomásból nem ismerem, de mostmár odafigyelek a mezőgazdasági betakarító gépekre is;))))
csak tudod, hogy mondja a mondás: ne igyál előre a más számlájára.. ja, nem is így van? :))) na a lényeg a lényeg: annyi főnököm volt már, mint égen a csillag, minden évben be kellett idomítanom legalább egyet...;))))
néha nem sikerült, na ő el is ment más országba:DDD
persze, ez túlzás, de ha az én szemszögemből nézzük, akkor mégiscsak így van:))
hogy is mondjam: nem jó az, ha a főnökökön múlnak a dolgok... sosem voltam nagygóré, de tudom, látom, hogy váltak egyre megalkuvóbbá, egyre főnökség- és pozíciócentrikusabbá azok, akik egyre feljebb jutottak...
nem jó az!
az a jó, ha ezek a rendszerek vannak, léteznek, működnek, de ne múljon a főnökön! pozitív irányban se, mert az azt jelenti, hogy lehetne akár negatív is.. szóval érted... legyen végre a kaizen, six sigma olyan szinten elfogadott és természetes, mint mondjuk az alapanyag raktár.... :p nem?:)))
na, ezt mondd meg az új górénak és ha nem tetszik neki, el is mehet;)))
hmm... pedig nem is vagyok vicces kedvemben, mégis úgy sikerült;))
Látom mindenki nagyon elfoglalt volt a hétvégén.....
Na de kezdjük a hetet:
Kiderült, hogy jövőhéten lecserélik a főnökünket. Az új boss aki csíkszemű, ki más :-) nem új dolgozó nálunk, hanem eddig a termelési mérnökség, és az 0km analízis részleg vezetője volt. Kiváncsian várom a hozzáállását a Kaizenhez ill a Leanhez!
Titkon remélem, hogy új lendületet, hoz a változás....
Örülök, hogy ilyen termékenyek voltatok a hét vége felé.
"a ti cégeiteknél nem lett divat ez az outsource dolog???"
erre én is csak azt tudom mondani, hogy nálunk is megy az otsourcing eszeveszettül. néhány termék beérkezik hozzánk félkészen utána még a fél országot beutazza, hogy 2 szolgáltatónál egy-egy műveletet végezzenek rajta. a beszerzésnél így osszességében csökkennek a beszerzési árak, mert a fuvart beszerzés egyéb mellékköltségeire könyvelik, utána évvégén vezt hozzáadják a beszerzési árakhoz. az outsourcingból adódó veszteségek (késés, sorállás, termelési programok folyamatos módosítása és nem utolsó sorban a gyenge minőség) mindíg alku tárgya az egyes területek (logisztika, termelés, beszerzés, QM stb ill. a beszállító ) között. nos nem tudom. mire sikerül a SQA mérnököknek a beszállítóra a normáinkat ráerőltetni és a folyamatainkat harmonizálni addigra jön egy új beszállító aki kedvezőbb feltételeket kínál. ez mókuskerék (persze tisztelet a kivételnek). vannka profi beszállítóink is akikkel szinte soha nincs gond.
nos röviden ennyi
csak így tovább az írással, hajrá
ja, ha már mindenki "ledobja gátlásait". én a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági szálastakarmány betakarítógépgyártó vállalat magyarországi leányvállalatánál dolgozom mely Szolnoktól 20 km -re található. 350- 400 fő, 13,5 Mrd árbevétel (2006)
úgy látom, nagyon péntek van:) ilyenkor vagy beüt a mennykű és ezerrel kell melózni, vagy épp akkora a pangás, hogy mindenki délben hazament;)
olvasgattam közben, frissítgettem az emlékeimet lean témában....
tudom már, miért nem fogott ez meg engem sosem...
annyira szubjektív...
vagy hogy is mondjam...
két dolog az, amit tetszik belőle, a többi smafu.. (számomra)
egyik dolog, a csoportorientált munkaszervezet kialakítása...
erről olvastam anno konkrét példákat, nagyon tetszett, jól le tudtam vizualizálni:) (a saját bandámra átültetve;))
a másik pedig a rotálás!
húúúú, ez de jó ötlet!
nekem mindig azzal kellett szembesülnöm (mert mindig csesztettek), hogy a cégnél már mindenki úgy gondolta, hogy az én munkakörömben dolgozók (quality) csak koloncnak vannak a cég nyakán, ráadásul egész álló nap nem csinálunk (főleg én;) ) semmit, és a legnagyobb költségmegtakarítás az lenne, ha cakompakk az egész quality részleget kidobnák a kukába:P
az igaz, hogy a hangyakakányi probléma felbukkanásakor is az első jajjszavuk értünk kiáltott, de ezt gyorsan elfelejtették általában:P
az is igaz, hogy a sorokat mi felügyeltük, pluszban még a sorokon kívül zajló mindenféle illegális folyamatokért (félkész termék pölö) az életünkkel feleltünk:s
szóval én nagyon gyakran mondtam azt, hogy nagyon szivesen azonnal bárkivel cserélek! én bárki helyett be tudtam volna állni akármelyik munkahelyre, bármelyik művezető helyett meg tudtam volna szervezni a személyügyi és technológiai dolgokat, sőt, felsőbb szinteken lévőkkel is szivesen cseréltem volna csak azért, hogy lássák, mennyi munkám fekszik mondjuk abban, hogy igen, kimentem negyed órára cigizni:P
igen, ehhez a slendrián viselkedéshez az kellett, hogy előtte 3 évig wc-re sem jutottam le, úgylehet:P
szóval az emberek nagyon elvetemültek tudnak lenni sajnos... én is természetesen, de ezt bevállalom:) és ezzel a rotálós dologgal gyorsan helyrekerülnének az irigységből, tudatlanságból eredő ellentétek....
nya, ennyit a munkáról, nagyon szép hétvégét mindenkinek!!!
(öööö... izé.... Holden-en kívül a többiek hova lettek? ja, dolgoznak:)))
marketinget vágom, mint a répát;))
egyébként nem vágom, csak érdekel:))
saját cégnél is ütős marketinget terveztem, saját kútfőből, meg neten összekapirgált tudásból:))
pr:)))))
igen, tudok dumálni, de nem szeretem az előtérben villogtatni magam (tudom itt nem ez derül ki rólam;)) inkább a háttérből szeretek irányítani, de ez nem jelenti, hogy képtelen vagyok másra, illetve többre:))
azt viszont tudni kell rólam, hogy van egy alapból nem túl szimpatikus fellépésem:))
semmi durvára nem kell gondolni, szép vagyok és tehetséges:DDD
csak túlságosan árad rólam az önbizalom:OO meg szeretek mosolyogni, ez meg csak azok számára öröm, akiknek a szemébe nézek....
ezt a tapasztalat mondatja velem amúgy, természetesen vannak olyan emberek, akiknek elsőre szimpi vagyok:)))
szóval ilyenek miatt én nem szereplősködöm;))
egyszer egy kommunikációs tréningen én voltam a példa, mikor azt kellett eljátszani, hogy hogyan lep be egy magabiztos ember egy olyan helyiségbe, ahol már vannak:)))
mármint engem kellett eljátszani:))
na mindegy, ez nem six sigma:))
öö.. készítettem egy próba oldalt, csak azért, hogy lássam, neten mire megyek, ha van kedvetek, nézzétek meg, ott van rólam kép is;))
Van a vévévé pont cégnév pont com, de ott valóban nincsenek benne a leányvállalatok. Annyira viszont nem kell ködösítenem, hogy ne írhatnám le, hogy a cég címe Biatorbágy, de gyakorlatilag már majdnem Budaörs. Kb környékre: Metro, OBI, Outland Center stb.
Úgy látom vágod ezt a marketinges témát! Gyanítom a beszéddel sincs gondod.....:-)
Lehetnél az alapítandó cég pr-osa!:-)
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy sikeres lenne ha magyar megfelelővel próbálnánk eladni a Kaizent és társait. Úgy veszem észre, hogy egyre divatosabb jól hangzó angol kifejezéseket használni mindenre.
Elég érdekesen hangzana magyarul pl
-Folyamatos fejlesztés
-Karcsúsított gyártási folyamat
-Zöld/fekete öv
Bár esetleg valamilyen mozaik szótval lehetne játszani...
Vagy teljesen új nevet találni a dolgoknak, mint azt F Ottó tette....