Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ezekről lehetne egy kicsit bővebben? Kik, mikor milyen célra készítették, hány kilotonnás volt a robbanótöltete, van-e egyértelmű bizonyíték a létezéséről, sőt rendszerbe állításáról, a képeken "éles" eszköz van, vagy csak makett, stb.?
Ami pedig az eredeti állítást illeti, ( mármint hogy az atomhatalmak közül csak az oroszok építettek ilyen "táskabombákat" ) ezt egy amerikai atomtudós mondta a Discovery Channel ezzel a témával foglalkozó dokumentumfilmjében...
Ez viszont azért lenne értelmetlen, mert köztudottan senki más nem foglalkozott ilyen jellegű "portable" atomfegyverek előállításával, csak az oroszok, így nem nagyon kellene kutatni a tettesek után.
"...erre ők azt mondanák, Nyet! hiszen azt ellopták, és ők nem tudják hol vannak! Nem ők robbantottak, sőt elitélik az esetet..."
Szerinted mennyire hatná meg az amerikaiakat ez az érvelés? Az adott támadó fegyver kifejlesztője és rendszerben tartója teljes mértékben felelős az eszköz szigorú őrzéséért, biztonságáért. Ha nem a hivatalos orosz állam vetette be, akkor is orosz tisztviselők, magas rangú katonatisztek, esetleg a fejlesztő tudósok a felelősek, hiszen ezekbe a létesítményekbe idegen állam polgárai elvileg be sem juthattak. És mivel minden állam felel a saját polgárai tetteiért, ergo ez simán agresszió, sőt nukleáris "első csapás", amit jogos megtorlás követhet...
"...detonál egyet Washingtonban lefejezve a teljes politikai és katonai vezetést. Több hónapnyi teljes káosz."
Azért ott van még az "utolsó védelmi vonal"! A rakétahordozó tengeralattjárokon ( pl. Ohio Class ) egy széfben elzárva ott vannak az indító kódok, hogy a boomer személyzete akkor is válaszcsapást mérhessen az agresszorra, ha megszakad a kapcsolat Washingtonnal, vagy akár az egész vezetés megmurdelt elnököstül, alelnököstül, vezérkari főnököstül, mindenestül...
Sok mindenben egyetértek Veled, de mi van akkor, ha mondjuk Irán egyik városát túrja le a felszínről, így előzve meg egy nukleáris háborút?
Vagy, ha maradni akarunk az elég extrém amerikai példánál, akkor tegyük fel, hogy a ruszkik és az amcsik veszekednek. Annyira nagyon veszekednek, hogy elgondolkodnak egymás fizikai megsemmisítésén. És ekkor a teljes nukleáris holokauszt előtt 2 héttel, egy megbízott harmadik félként, egy önkéntes iszlám fanatikus detonál egyet Washingtonban lefejezve a teljes politikai és katonai vezetést. Több hónapnyi teljes káosz. Mire kiderítik, hogy ki robbantott, addigra nagyon sok idő telik el. Jó jó, mondhatnád, csak az oroszoknak vannak ilyen fegyvereik! De erre ők azt mondanák, Nyet! hiszen azt ellopták, és ők nem tudják hol vannak! Nem ők robbantottak, sőt elitélik az esetet, hiszen ez barbár, és orosz ember ilyet nem tenne. :) Ki van ez találva hidd el... :)
Mit tenne az USA? A csonka vezetésű állam bizonytalan indokokkal kirobbantaná e a termonukleáris háborút? Sztem nem. Ülne és pislogna. Jut eszembe, azt mondják az amcsik, hogy ők mindig elveszítik az első csatát, de mindig megnyerik a háborút. :D
Erről annyit tudok, hogy februárban végrehajtottak egy szubkritikus tesztet "öreg" plutóniummal, a hivatalos verzió szerint azért, hogy több információt szerezzenek arról, miként is viselkedik a már eléggé koros plutónium a behatásokra.
Ezzel az elmélettel az a baj, hogy a gyakorlatban megvalósítható, de teljesen értelmetlen! Ugyanis 2 eset lehetséges, ha már olyan fokig eszkalálódik egy konfliktus, hogy szóba kerülhet bármilyen nukleáris eszköz bevetése: vagy "kard ki kard" alapon totális atomháború, ahol mindkét fél MIRV robbanófejes ICBM rakéták százait indítja a másikra, vagy az általad vázolt megoldás, hogy pl. felrobbantani egy ilyen becsempészett táskát New York-ban a Central Parkban, vagy bárhol másutt. Ez viszont azért lenne értelmetlen, mert köztudottan senki más nem foglalkozott ilyen jellegű "portable" atomfegyverek előállításával, csak az oroszok, így nem nagyon kellene kutatni a tettesek után. Természetesen ez azonnali, és megsemmisítő válaszcsapást indukálna a megtámadott fél részéről, ráadásul a sunyi, terrorista módszer miatt a világ teljes közvéleményét az oroszok ellen hangolná! Ezeknek az "atombőröndöknek" ( már ha egyáltalán tényleg léteznek ) csak akkor lett volna értelme, ha sosem derül fény a kifejlesztésükre, és az esetleges alkalmazásuk esetén ezért meggyőzően állíthatnák, hogy semmi közük nem volt hozzá...
Az gondolom, hogy az Oroszok maguk kívánják eldönteni, hogy mire és hogyan, és főként hol kívánnak tevékenykedni ezekkel az eszközökkel. Egyébként sztem a legnagyobb ötlet becsempészni egy ilyen táskát az ellenség országába, aztán egyszer csak felrobbantani, ahelyett, hogy miliárdokért kifejleszteni és újabb milliárdokért megépíteni a célbajuttatás eszközeit.
Nagy-Britannia új típusú atomtöltetet fejleszt ki március 12. vasárnap 17:10 [MTI]
Nagy-Britannia titokban új típusú hadászati nukleáris robbanófej kifejlesztésén dolgozik az Egyesült Államokkal együttműködve, írta a The Sunday Times, amely szerint ez felveti az atomsorompó-szerződés megsértésének kérdését.
A vasárnapi brit lap értesülése szerint a fejlesztés azután kezdődött a brit kormány Berkshire grófságbeli atomfegyver-gyárában, hogy Tony Blair munkáspárti miniszterelnököt a tavaly májusi parlamenti választáson újraválasztották.
A The Sunday Times forrásai szerint a cél olyan egyszerűbb, már bevált összetevőkből álló robbanófej létrehozása, amelynek kipróbálásához nem kell megsérteni a nukleáris kísérleti robbantások tilalmát, hanem laboratóriumi körülmények között is tesztelni lehet hatékonyságát. ---------------------- http://index.hu/politika/kulhirek/?main:2006.03.12.&257874
Szóval azt gondolod, hogy ezeket a táskákat netán potenciálisan ellenséges országok nagyvárosaiban tárolják...? Vagy hogy érted a "haza kellene őket hozni" kitételedet?
Azt azt is hozzá kell fűznünk, hogy Lebegy kapott Jelcintől az arcára, és ah jól emlékszem a menesztése is szóba került anno.
A táskák eltűnése sztem csak a hivatalos álláspont. Nagyon jól tudják, hogy hol vannak, csak akkor haza kellene őket hozni. Így hogy az az official information, hogy nincsenek meg, így azt csinálnak vele amit akarnak. Egy atombomba nem tűnik el csak úgy. Pláne ilyen sok.
1. Gondolom sok más atomhatalom eleve többféle dizájnnal rendelkezik "csírájában", azaz egy meglévő technológiát már lehet számítógéppel fejlesztgetned, ha csak egyféle van, abból nem lesz kétféle, de nullaféle se, ha ötféle van, abból négyféle se, meg hatféle se lesz soha.
2. A többi atomhatalom nem feltétlen számolta fel a kísérletekhez szükséges kapacitásokat (szájtok, felszerelés, stb.), míg a franciák igen. Esetleg pl. az oroszok vagy amerikaiak lecsökkentették a meglévő - a francia kapacitás többszörösére rúgó - képességeiket, de pl. az amerikaiak gondolom még rendelkeznek valamilyen robbantási képességgel, az oroszok is, meg a kínaiak is. (Az indiaiak vagy a pakik pláne, hisz ők nemrég robbantottak...)
"A franciák a robbantási moratóriummal (és a robbantási kapacitás felszámolásával) oda juttatták magukat, hogy már képtelenek lennének a meglévőktől teljesen eltérő típusú atomfegyverek kifejlesztésére."
Jó, de ha ez technikailag igaz, akkor ez _mindegyik_ atomhatalomra érvényes lesz, including USA és Oroszország! Ugyanis mindegyik felhagyott a kísérleti robbantások gyakorlatával, és csak a ( saját fejlettségi szintjének megfelelő ) számítógépes szimuláció segítségével ellenőrzik az atomfegyvereik működésbiztonságát. Az USA ebben nyilván előbbre jár a többieknél. Kína ugyan megszellőztette pár éve, hogy biztonsági okokból esetleg visszatér a földalatti robbantásokhoz, de aztán nyilván politikai szempontok miatt ők is jobbnak látták, ha tartják magukat a moratóriumhoz!
Én valahol olvastam a francia atomprogram kapcsán, hogy a régi típusú töltetek tökéletesítésére alkalmasak csak a szimulációk, de újabb típusok, másfajta dizájnok kifejlesztésére már nem. Azaz a franciák a robbantási moratóriummal (és a robbantási kapacitás felszámolásával) oda juttatták magukat, hogy már képtelenek lennének a meglévőktől teljesen eltérő típusú atomfegyverek kifejlesztésére - pontosabban nem lenne ez számukra könnyebb, mint ha egy atomfegyverrel nem rendelkező ország akarna ilyen fegyvert kifejleszteni.
Hogy jól emlékszem-e, meg hogy ez így van-e, az egy más kérdés...
"Ma este a Spektrumon: 21:55 Nukleáris készletek c. dokumentumfilm."
Megnéztem az ajánlott dokufilmet, és érdekesnek találtam, bár bennem maradtak kérdések, hiányosságok. Pl. egy szót sem ejtett ( pedig a terrorizmus szempontjából ez megkerülhetetlen! ) az úgynevezett atombőröndök, minibombák ügyéről. Itt még ennyi év eleteltével sem lehet tisztán látni, hogy létezett-e egyáltalán, ha igen, akkor hány darab készült, és mi lett a sorsuk? Hiteles fotó sosem készült róla, a CIA egy, az USA-ba emigrált orosz atomtudós leírása alapján, aki állítólag részt vett a kifejlesztésében, elkészített egy modellt, amelynek a fotói bejárták a világsajtót. Ezen kívül annyi vált ismerté róla, amennyi egy korábban sugárzott Discovery Chanel dokumentumfilmből megtudható volt. Ebben az hangzott el, hogy a '90-es évek közepén Jelcin felkérte a nagy tekintélyű Lebegy tábornokot, a 14. Hadsereg volt parancsnokát, későbbi kormányzót, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegyen róla jelentést. Már a pontos számokra nem emlékszem, de megdöbbentő módon Lebegy azt állította, hogy ismeretei szerint kb. 80 ilyen "atombőrönd" készült el, de a leltár során mindössze huszonvalahányat tudtak felmutatni! Ha ez igaz, hol a többi? A bejelentés után Jelcinék simán napirendre tértek a dolog felett, ám érdekes módon, nem sokkal később Lebegy tábornok helikoptere "sajnálatos baleset" következtében lezuhant, túlélő nem volt. Ezzel nem állítok semmit, csak érdekes véletlenek vannak!
A másik, amiről szívesen hallottam volna valamit, az atomfegyverek jövője! Egyrészt technikailag: ha jól tudom, a legnagyobb nukleáris töltetek 80-100 megatonnásak voltak. Gondolom, hogy a MIRV rendszerek alkalmazásával az ilyen "big bang" féle töltetek feleslegessé váltak, inkább a "sok kicsi sokra megy" módszert alkalmazzák a jövőben. Az is érdekes lehet, hogy van-e még az atomtechnológiában annyi, hogy a jövőben még számítani lehessen olyan tudományos ugrásokra, mint amilyen pl. a ( termonukleáris ) hidrogénbomba megjelenése volt a korábbi atomfegyverekhez képest. Másrészt a biztonság szempontjából: vajon 100%-ig megbízható módszer lesz-e a régebbi építésű atomfegyverek biztonságosságának megállapításához a számítógépes szimuláció, a kísérleti robbantások helyett? Kína a '90-es évek végén már egyszer felvetette, hogy lehetséges az, hogy biztonsági okokból 2-3 évente kénytelen lesz visszatérni a földalatti robbantásokhoz, és ha jól emlékszem Chirac elnök is csak ideiglenes moratóriumot vállalt a Muruaroa atoll-lal kapcsolatban. Amúgy a dokufilm is csak a 2 szuperhatalom atomkészleteire koncentrált, pedig a másik 3 "hagyományos" ( Anglia, Franciaország, Kína ) mellett, további két új, deklarált atomhatalom is van, India és Pakisztán. Szerintem náluk sem ártana körbenézni nukleáris biztonság ügyben! És akkor még nem beszéltünk a nem deklarált atomfegyveres országokról, mint Izrael, Észak-Korea, esetleg később Irán.
Összességében, ami nagyon borulátóvá tett, az a sehol nem regisztrált, és több tízezer kilogramm súlyúra becsült, a Szovjetunióban "terven felül" gyártott plutonium sorsa. Mivel a szakértő állítása szerint ebből kb. 10 kg. elég egy bombához, óriási szerencsének kellene történni ahhoz, hogy ebből az irdatlan, nem regisztrált mennyiségből még 10 kiló se jusson "illetéktelen" kezekbe, vagyis terroristákhoz!
Ja, és bocs, hogy egy kicsit hosszúra sikerültem! - mondta az óriáskígyó... :-))
qwer1234 asztaltársnak van egy elég nagy gyűjteménye. Én is tőle szereztm ezt-azt. Megosztani sajna nem tudok mert a netem nem az igazán gyors. Ha visszalapozol megtalálod a listát.
ha megkérdezhetem,van esetleg olyan a témával foglalkozó filmed,amire valamilyen módon szert tehetnék?? :)akár a neten megosztani a dc-n,vagy valami egyéb lehetőség?maximálisan nyitott vagyok!!!
Azt hiszem,közben megtaláltam a választ a tükrökre is.Ha jól értelmezem,a tűzgömb növekedésének mértékét tükrözte a megfigyelőknek...?Rábukkantam egy nagyon tartalmas weboldalra:www.nuclearweaponarchive.org
A tükröket nem tudom, de az alagútban héliummal töltött ballonok voltak. Ez azért kellett, hogy a robbanás során keletkező neutronokat mérni tudják az alagút másik végében. A héliumban a neutronok szinte szabadon repülhetnek. A neutronok energiáit megmérve pontosan meg lehetett határozni az egyes termonukleáris reakciók arányát. Legalábbis ilyesmit olvastam valahol...
Még új vagyok ebben a topikban,bár már régóta olvasom a hozzászólásokat.A múlt héten nem kis nehézségek árán,de végül sikerült megszereznem a Trinity and Beyond című klasszikust,és ezzel kapcsoltban lenne kérdésem.
A Marshall-szigeteki robbantásoknál mi volt pontosan a szerepe az atollok közötti 1-3km hosszú alumíniummal bélelt alagutaknak,illetve a félkör ívben felállított tükröknek /Castle Bravo,Ivy Mike/?Sajnos az angolomon még van mit csiszolni.