Használtam a Nikont és a Canon EOS 3-at. Nem írod, vakus riporthoz kell-e használnod az EOS 30-at. Vaku nélkül szvsz. jó Canon mátrixa, de ha vakut is használsz akár szabadban derítésre, akár beltérben főfényként, a Nikon pontosabban dolgozik(zott) :-(. De digiten nyugodtan használhatod a mátrixot, az utólagos feldolgozás miatt nincs nagy gond.
Ez iszonyú.....és nem csak pixelvadászoknak. Ennél a Canon filléres kitobija (18-55 EF-S) 8-as blendén kb. ezerszer jobb képet csinál. Ennek iszonyatos párnatorzítása van, és az egész képen nincs egy éles pont......:((( Hihetetlenül erős a kromatikus aberrációja is. Nem tudom, milyen filmre, vagy milyen digigéppel lőtted, de az égbolt zaja/szemcsézete szintén elrettentő.
Kényszerből ( a jó öreg, és megszkott Nikon 90.em helyett) egy viszonylag hosszabb időre Canon EOS 30-at kell használnom., gyors riportszerű munkához. Korábban szinte mindig középre súlyozottat használtam a Nikonnal és módjával korrigáltam. Az eredmény abszolút jó volt. A mátrixot soha nem szerettem. Kérdezném: A Canon EOS 30 "mátrixa" érdemileg jobb, vagy rosszab a tapasztalatok szerint, mint a Nikoné vagy érdemben azonos....( A Nikon D-jétől most vonatkoztassunk el!). Tartok tőle, hogy itt is a "középre súlyozott-korrekció" megoldás kellene, de egyszerűen Nik-ra álló kezem nehezen szokja ezt a canonnál, ezért jó lenne ha a mátrixra bíztatnátok...Köszönöm
P.S. Bocsénat, hogy jelzem, de tapasztalatra és nem leírésra vagy tesztre stb lenne szükségem, ezzel meg tele a ...padlás. A taopsztalat megszerzésére pedig nincs már időm.
De ha komolyabban veszed a manuális lencsék használatát a jövőben (meddig lesz még film...?), akkor szerezz 1 rossz Canon EF-M-et, és vedd ki a mérőékes mattüvegét. A "Mattüveg faragás" topik elején megtalálsz mindent.
Heló, én is kijártam ezt, biztos olvastad ezt: http://www.fototipp.hu/m42ef de, ha nem akarsz forrasztani, ragaszthacc is, vagy ahogy a kolléga ajánlotta, akaszd ki a pöcköt. Minimális munka, és jó lesz.
Nekem egy EOS 300-as gépem van, és az a gondom vele, hogy nem nyílik ki a beépített vakuja. Kölcsönadtam 2 hétre, külső vakut használtak hozzá, és amióta visszakerült hozzám, nem működik :-( Itt Pécsett nem tudok márkaszervízt, gondoltam feldobom itt a kérdést, hátha mondtok valami okosat.
Előre is köszi a hozzászólásokat! (e-mail-ben is jöhetne, mert ritkán járok erre) ivannorbi@freemail.hu Üdv! ivannorbi
Pontosabban: Ha a pöcköt feltolja valami, de nincs elektronyos jel, akkor lefagy. Expogomb újbóli lenyomására elvileg feléled, ha nem akkor kikapcs-bekapcs. Ha emulátort használsz, de a pöcköt nem tolja fel semmi, akkor nem fagy le, de nem lesz fókusz-visszajelzés, mert a váz meg sem próbál kommunikálni az emuval.
Emus adapterekhez pöcökeltolós adapter kell, emu nélkül meg nem. Áthidaló (bátor) megoldás lehet, ha a pöcköt kiékeled pl. egy darab magfelelő méretre faradott radírgumival. (kb 2x2x4mm) Lehetne fogpiszkáló is, de a radírnál szinte 0 az esélye, hogy kipottyan. Az egyszerű applikáláshoz érdemes csipeszt használni.
Mivel az ehez tartozó topikban eléggé kihalt minden, itt teszem fel (a kicsit off) kérdést: sefotostol lehet már olyan emulátorral felszerelt m42/eos átalakítót szerezni, amin an kis pöcök, hogy lehessen eos 50e-re használn (pöcök nélkül lefagy a gép).
Eléggé érthetetlen volt a kérdés, de akinek van ilyen, az érti miről van szó : :P ;)
Ehol egy kép, kedvcsinálónak, emlékeim szerint az említett f8 táján készült, valami negatívra. http://mappa-data.prim.hu/data/46/463c87a8/4d890c36/0812155555.jpg
Persze, minden oké. Az eos 1000 fénymérője se látja, ha behúzom az első rekeszt, 1,4-ről 2-re. A Praktica VLC viszont azonnal mutatja, hogy kb. 1 blendével kevesebb fényt kap! Ez nekem magas... Okoskodtam, van a Canonnak is pár nagyfényerejű lencséje, de a gyári EF obinál ugye csak kikalkulálja a záridőt rekeszelgetéskor, nem tekergeti a munkablendét, mint én. A Chinon ce-4 is kalkulálta a záridőt, hisz a rekeszforgatás 1 potmétert tekerget a vázban.
Szia! Jó szívvel ajánlom az ef 28-70/3,5-4,5-t. Ez egy régi lompos obzsektív, zakatoló motorral, de amilyen képe van f8-tól...! Penge! Nyitva viszont átlagos. Én 10 ezer körül vettem egyet.
Ha szemmel nézed az objektívet a hátsó vége felől, látszik, hogy mozdul a blende, amikor tekered a blendegyűrűt? Én azt tudom elképzelni, hogy valahol megakad.
A 17-85 és 18-125 párosból szerintem mindenképp a Canon a nyerő, de nézd meg a Sigma 17-70-et. Nincs ugyan benne IS mint a Canonban, de nagyobb a fényereje, és egy haverom 300D-jén nagyon szépen muzsikál.
Keresnék az EOS 50e -re alapzoomos objektívet(lehetőleg használtat), aránylag olcsó áron, de nem pocsék optikai minőséggel. Ti pl melyiket ajánlanátok?
Canon 18-55mm-es kitobi helyett szeretnék egy nagyobb átfogásút (kb. 18mm-től kb. 100mm-ig). Eddig a Canon 17-85/F4.0-5.6 USM EF-S IS és a Sigma Canon 18-125/3.5-5.6 DC obikat néztem, de nem tudom, megéri-e a Canont választani. Vagy valami más jobb lenne? A mostani tele egy 100-300mm-es Canon, ezért lenne a csere. (55 és 100 mm között nekem sok a különbség). 300D-n lenne használva. Kösz előre is.
Arra tudok csak gondolni, hogy az új bajonett belső átmérője egy kicsit szűk lett, és vinyettál, tehát leszűkíti a fényutat mint egy második rekesz. A blende hatása akkor jelentkezik csak, amikor (a film felől nézve) előbukkan a takarásból. Hasonlítsd össze az eredetivel.
Érdekes egy dolog ez a fényképezőgép... Átbarkácsoltam 1 Chinon 50/1,4 obit m42-re. (kép nincs, egyszerű esztergályozás volt az egész, 1 Praktica 50/1,8 talpából alakítottam át a végét.) De a lényeg: föltekerem az eos50-re, és a fénymérő nem érzékeli az 1,4-ről 2-re blendézést. Ugyanazt a záridőt mutatja. F2,8-ig is alig változik. F2,8-tól szűkítve már kezd normálisan lekonyulni a fénymérő. Emulátorral, meg anélkül is ez a helyzet. Gyorsan eléraktam 1 másik manuális lencsét, 28/2,8-at, de annál rögtön mozdul a fénymérő, ha blendézek. Most hogy van ez?
Ez nem hirdetés volt, hanem kérdés. Választ is magánban kértem rá.
Amúgy meg ott már meghirdettem: de ez nem egy "tömegcucc", nem künnyű beárazni főleg nekem, mivel nem vagyok benne a témában. El szeretném adni, de nem akarok irreális árat kérni érte, viszont elherdálni sem szereném. Gondoltam itt akad valaki, aki elmondja, mennyit ér a felszerelés.