Egy biztos, manapság rengeteg vakító lámpa van, sztem vagy minden 4.biztos. Jó részük nem xenon, csak utánzat, fényes fehér-kék-meg a jóég tudja micsoda. Nem a szabványos h4, h7, amik azért nem annyira rosszak. Sztem többsége nem is lát vele jobban.
A gyári xenon pedíg szemből a vakítás határesete, ebben egyetérthetünk, máshol is előjött és többen elismerték, illetőnek jó, de a szemből jövőnek szinte sosem. Amúgy a mozigépből származik az 5let. Lássuk be, utólagos nem olyan (mármint a teljes gyári kiviteltől eltérő, tehát buherált). Amúgy baleset esetén vizsgálhatják okként, és nem annyira laza ez a rendőr nem szokott szólni...
Csináltam egy sima foncsoros viszonyítási képet xenon vs halogén fényerőre nézve ( ma raktam be a szettet az új autóba). Az első képen halogén ködlámpa van, auto kamera beállításal(telefon)
Ez pedig xenonnal, szintén ugyanúgy automata beállításal. Érezhetően sötétítette a ködlámpa fényét a falról visszatükröződő fényerő miatt a telefon :)
(a szett egyébként HD, legdrágább szett, 4300K-élőben sárgásabb, H4 Bixenon)
Ahogy néztem, a ceednek is hasonló foncsor kialakítása van(talán még jobb is) mint az enyémnek, úgyhogy annyira nemhiszem hogy kéne félni a szórt fénytől. Érezhetően erősebb mint az elöző autómban volt projectorral, de egyszer nem villogtak rám hazafele
Elméletileg a halogénnek és az utólagos pl. H7 xenonnak ugyanott van a gyujtópontja. Szerintem egy jól beállított utólagos xenon nem vakít. A régi autókba szerelt xenon sem amiatt vakít, mert koszos az üveg, hanem mert karcos és szétszórja a fényt.
A váltógomb menete M 10x1,25 finommenet. Gombot lehet kapni a Homasitánál, de kell hozzá egy jókezű esztergályos is + némi kreativítás. Érdemes a kormánnyal egyező börrel bevonni
Nos, ma voltam a Kia Szabónál, olajcserén és szoftver frissítésen. Első nekifutásra korrektek voltak, nem volt velük semmi gond. Valszóínűleg a 20 ezres szervízt is náluk csináltatom.
Ami a szoftver frissítést illeti, én egyáltalán nem érzek különbséget a korábbi verzióhoz képest, már ami a menetdinamikát illeti. A rángatás persze megszűnt, de egyebekben nem tapasztalok semmi mást.
Aki használja, bizonyára többet lát a sötétben, de a nem érzékelhető hátrányok sora hosszú. Az elven túl az alapvető látható különbség a xenon és a halogén között a fénykibocsátás: előbbinél az elektródák végeinél, utóbbinál az izzószál közepén keletkezik a legnagyobb fény. Tehát ha a hagyományos izzós fényszóróházba tesszük a xenont, másképp vetül a fény, s a vakítás szinte garantált. A xenonos fényszóró buráját mindig tisztán kell tartani, mert a piszok vagy a karc növeli a szórt fény mennyiségét, ezáltal erősebben vakít.
Így van, ahogy írod: nem engedélyezett, de megtűrt. Pillanatnyilag. A kockázat része az, hogy marad -e ebben a kategóriában. A híradások másról szóltak mostanában..
Egyébként pedig elég önző felfogás, hogy "én lássak jól" az utólagos(!) buherával, aki meg szembejön le van tojva, hunyorogjon, vagy húzódjon le , ha éppen olyan az idő , hogy elkoszolódott a fényszóró, és vakít mindenfelé a mosó hiánya miatt!
Én még mindig erősen kétlem, ha 3-4 évig nem volt semmi, akkor ezután sem lesz. A xenon szerintem egy olyan dolog ami nem engedélyezett ugyan, de megtűrt. Hameg a xenon tiltott lesz, jön a LED-es megoldás 1-2éven belül(nem amit jelenleg is lehet kapni superbright ledekel, hanem a xenonnál 2-3x erősebb fényerejűre gondolok).
"Ráadásul most közölte, sürgőssen kössem meg a kötelezőt és a cascót, mert ezekre szüksége van..."
Ez "kultúr helyeken" nagyon nem így működik ám! Én is az atvétel napján szerződtem le ott helyben a kereskedőnél (casco + kötelező). Kaptam egy több oldalas szerződést, hogy nekem igenis van (lesz) érvényes kötelezőm. Az ilyen papírral 1-1,5 hónapig tudtommal nyugodtan lehet mászkálni. A rendőrnek el kell fogadnia. Szóval, ha csak nem Te külön ragaszkodsz hozzá, hogy ne a kereskedő intézze a dolgot, akkor bizony nekik ezt kutya kötelességük lenne intézni.
Szombathelyen vettem/rendeltem /meg nagyon rendes volt a srác,nem jutalékért dolgozik fix fizut kap az autó 1,4EX lim+metál+ecs+vonóhorog+szőnyeg+kresz csomag és ezt alku nélkül.
Sziasztok! Info kéne: Aki cseréltetett első lengéscsillapítót, annak mennyi idő alatt ért a szervízbe az alkatrész? Én már 1hete várok rá. Ennyi idő alatt gyalog is elmentem volna Zsolnára.