Keresés

Részletes keresés

nixon70 Creative Commons License 2020.07.08 0 0 114634

Nem tűnik soknak, de a frissvíz állomás elé illett volna egy hidegvízmérőt tenni, még hacsak tájékoztatási jelleggel is.

Előzmény: Wattocsak (114632)
Kapocska Creative Commons License 2020.07.08 0 0 114633

Roppant helytelen!

"A hosszú barátság titka a pontos elszámolás"

És amióta fizetni kell az energiáért illik tenni egy főmérőt,meg egy csomó almérőt,

hacsak nincs komenizmus ,ott helyben.

(Te ezt jobban tudod mint én)

Ez a topik nem a társasházak topikja, így ,hogy sok v. kevés nem tudéj,

meg az évből kiragadni 5 napot és azt kérdezni sok v.nem (több ismeretlen) érdekes.

(több mérést)

Előzmény: Wattocsak (114632)
Wattocsak Creative Commons License 2020.07.07 0 0 114632

Víz fogyást nem tudom mérni, csak a hidegvíz van mérve, de az nem mérvadó, mivel innen van kiszolgálva egy iroda is.

Étterem fodrászat megy, de az étterem nagyon alapjáraton van a régihez képest. Nekem nem tűnik soknak, de más sem mondja nagyon elrettentőnek. Mivel nagy a ház a cirkulációs veszteség is tetemes lehet. 

Előzmény: Kapocska (114630)
smith Creative Commons License 2020.07.07 0 0 114631

Tehát napi 26m3, ami lakásonként kevesebb, mint 0,75m3? Szerintem teljesen rendben van.

Előzmény: Wattocsak (114627)
Kapocska Creative Commons License 2020.07.07 0 2 114630

Az egy dolog,hogy 130m3,de mennyi víz fogyott? (mondjuk a melegebbikből).

És kilóg e a heti ,havi v. valamilyen átlagból?

Itt az esetleges  hatásfok romlás lehet egy lényeges figyelt terület,mert a

fogyasztói szokásokat nehéz befolyásolni ,megérteni.

Ez lakásonként naponta 6.7kWh , egy 80l-es bojler 15-ről 70fokra    5,1kWh,

de lehet 128l 15-ről 60-ra 6.7kWh. (+ a szolgáltatók nincsenek benne)

DE Te tudsz kérdezni!  :-)

Azt sem tudjuk hány lakosa van ,meg,hogy hányan vannak üdülni, étterem,fodrászat

beindult?

Családi méretekkel nem összehasonlítható.

sylvanus67 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 114629

Nem tudod kiszamolni valahogy? 

lala1961 Creative Commons License 2020.07.07 0 0 114628

Üdv! Ez kérdés volt? Ha igen, akkor azt mondom kb elfogadható, nekem átlagosan 0,5-1,5 m3 nap a fogyás! :-) Igaz nekem a főzés is benne van! :-) 

Wattocsak Creative Commons License 2020.07.07 -1 0 114627

Nem tudom sok vagy kevés.

5 nap alatt 130m3 gáz fogyott melegvízre egy 35 lakásos házban. Nincs rálátásom ez sok vagy kevés.

FelujitoAlbert Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114626

Közben írtam a Geberit képviseletnek és fél órán belül jött a válasz cikkszámmal és direkt linkkel a termékre.

Szóval lehet kapni ~1000-1500Ft a két darab együtt.

Előzmény: FelujitoAlbert (114625)
FelujitoAlbert Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114625

Sziasztok!

A kivitelezőm többek között ellopta / elkótyavetyélte a Geberit WC tartály nyomólapjához (Delta 20) tartozó távolságtartó rögzítőfület. (ott a bontott zacskó a dobozban)

Szerintetek van rá esély, hogy valahogy vegyek csak ilyet, vagy bukó, és kell venni egy új nyomólap szettet?

IKV-s volt anno a csóka, sokak számára ez már jelenthet valamit - és kerüli messziről. (Bár lehet dolgoztak ott is tisztességes emberek, csak azok nem dicsekszenek ezzel a céggel)

Még a 3D nyomtatás jutott eszembe, vagy valami egyéb legózós megoldás.

Köszi!

ZP Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114624

Köszi szépen!

Az ELMÜ-nél nem adnak halandóknak hozzáférést, úgyhogy megy a vízóra a konyhába...

Előzmény: Sony Black (114620)
Kapocska Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114623

"Egyértelműen NEM!

Névleges töltet min 10%-nyi tágulás kell, nem kombinált hanem 8bár-os biztonsági szelep, és ez mind elé egy visszacsapó szelep. Így nem fog csöpögni."

Lehet sorban is ,meg a sorok között is olvasni      (az,hogy jó v. nem az más kérdés).

Előzmény: NeomatiK (114622)
NeomatiK Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114622

Na itten fennforgás van. Te nem írtál tágulási tartályt. Peterch írt. Emiatt nem értettem a te írásodra hivatkozva, hogy miért is nem fog csöpögni.

Köszi a válaszokat!

Előzmény: Sony Black (114617)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.07.06 -2 0 114621

" még át kell vetetni."  és ha nem veszik át nem lesz se villanyod se gázod.

Várd meg a villany átvételét, aztán a vizet oda és úgy vezeted ahogy akarod.

Előzmény: ZP (114618)
Sony Black Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114620

A területileg illetékes, vízmű illetve áramszolgáltató technológiai utasítása, az irányadó!

Ezek mindig fent vannak a honlapjukon. Le van benn írva mit lehet és mit nem.

Budapesten legjobb tudomásom szerint, nem lehet a vízóra a villanyóra szekrényben.

Kapocska Creative Commons License 2020.07.06 0 0 114619

"még át kell vetetni."

És a manusz nem lesz bentlakásos!

És ,ha gázzal elment elmegy vízzel is.

ZP Creative Commons License 2020.07.05 0 0 114618

Sziasztok!

A villanyszerelő topicban kérdeztem, de két oldala van a dolognak...

Adott egy falazott, fa ajtóval zárható lakáson belüli mérőhely.

Eddig ebben volt a villanyóra (felül) és a gázóra (alul)

A gázóra le lett szerelve, nem lesz visszarakva.

Elektromos teljesítménybővítés történt, még át kell vetetni.

A kérdés: van-e valami akadálya, hogy a vízórát ebben a "szekrényben", a lehető legalacsonyabban helyezzük el? Természetesen beépítenénk egy elválasztólapot, hogy szereléskor véletlenül se fröccsenhessen víz a villanyórára.

Köszi a tanácsot!

Üdv,

ZP

Sony Black Creative Commons License 2020.07.05 0 0 114617

"van egy rendszerem 4bar nyomáson. A vízemelegítés hatására felmehet 8bar-ra a nyomás? Tudtommal 4 baron illene üzemeltetni, vagy max 6 baron."

Azon üzemelteted amin akarod, ha csak 2báron annyin... nem ez a lényeg. A biztonsági szelep, mint a nevében is benne van, BIZTONSÁGI szelep, arra van, hogy azon a nyomáson kinyisson. Azért 8 bár, mert minden tartály 10 bárig van próbálva, és minél kijjebb toljuk a lefúvatási nyomás határt, annál kevesebb az esély rá, hogy kinyit. Mert annak csak akkor kell kinyitnia, ha baj van! Tehát a cél nem az, hogy elérjük a 8 bárt. Ha felmegy odáig akkor gond van. (tágtartály kicsi, vagy nincs benne nyomás, átszakadt a membrán stb...)

"És miért nem csöpögne a víz, főleg ha visszacsapó szelep is van? Hiszen akkor azon a szakaszon (a visszacsapó szeleptől a végig) a melegítés hatására nő a térfogat és a túlnyomás-tágulás miatti felesleget kiengedi a szelep. Szóval nem értem, hogy miért is nem csöpögne. Tényleg édekel, nem kekeckedésből írom."

Azért nem érted mert nem olvasod figyelmesen amit írok. :)

A tágulási tartályba tágul a víz, ezért nem nyit a biztonsági szelep. A tágulási tartállyal ellátott rendszerűhöz 8 bárosat rakunk, mert a 6 báros a (nyitási) határokat feszegeti (felmelegítés után). A tágulási tartály nélkülihez meg jó a klasszik MMG 6 báros bojler kombiszelep, de az majdnem mindig csöpögni fog, mert annak az a dolga.

Előzmény: NeomatiK (114615)
peterch Creative Commons License 2020.07.05 0 1 114616

"" Nyomó csőre visszacsap, utána biztiszelep, tágulási tartály, majd bojler csatlakozás ""

Ezért nem fog csöpögni ( vastagon szedett betük ) , ha a megfelelö méretüt megfelelö elöfeszítéssel építed be . :-)  

Előzmény: NeomatiK (114615)
NeomatiK Creative Commons License 2020.07.05 -1 0 114615

A szolgáltatótól bejövő vezetéken - ami nem betáp, hanem nyomó :)) - lesz egy nyomáscsökkentő pl 4 bar-ra állítva.

Így tehát van egy rendszerem 4bar nyomáson. A vízemelegítés hatására felmehet 8bar-ra a nyomás? Tudtommal 4 baron illene üzemeltetni, vagy max 6 baron.

Ebben az esetben mi értelme van a bojler elé 8bar-os biztonsági szelepet beépíteni?

És miért nem csöpögne a víz, főleg ha visszacsapó szelep is van? Hiszen akkor azon a szakaszon (a visszacsapó szeleptől a végig) a melegítés hatására nő a térfogat és a túlnyomás-tágulás miatti felesleget kiengedi a szelep. Szóval nem értem, hogy miért is nem csöpögne. Tényleg édekel, nem kekeckedésből írom.

Előzmény: Sony Black (114610)
Sony Black Creative Commons License 2020.07.05 -3 0 114614

Engem aztán nem nagyon hatnak meg a minuszolások... :D

De igen úgy ahogy Peterch is említette. Nyomó csőre visszacsap, utána biztiszelep, tágulási tartály, majd bojler csatlakozás.

Előzmény: lala1961 (114611)
lala1961 Creative Commons License 2020.07.05 0 1 114613

Üdv ! Értem ,tényleg meleg van !:DDD

Előzmény: peterch (114612)
peterch Creative Commons License 2020.07.05 0 0 114612

Szia !

A mind elé , szerintem azt jelenti , hogy a nyomó oldal irányából nézve . Elsö a visszacsapó , aztán a biztonsági szelep , aztán a boyler nyomócsonkja .

Előzmény: lala1961 (114611)
lala1961 Creative Commons License 2020.07.05 0 0 114611

Üdv ! Nem Én minuszoltalak ,de hová kell/kéne a visszacsapó szelep !?:-) Nekem nem egyértelmű ,de lehet csak a nagy meleg miatt !:-)

Előzmény: Sony Black (114610)
Sony Black Creative Commons License 2020.07.05 -6 1 114610

"hidegvizes irányából a betáp ágba beszerelendő kombinált biztonsági szelepet el lehet hagyni, ha ivóvízre való tágulási tartályt szerelek be helyette?"

Egyértelműen NEM!

Névleges töltet min 10%-nyi tágulás kell, nem kombinált hanem 8bár-os biztonsági szelep, és ez mind elé egy visszacsapó szelep. Így nem fog csöpögni.

És felejtsétek el ezt a "betáp" szót a vízszerelésben! Nyomó!

Betáp a villanyvezetékeknél van! ;-)

Előzmény: NeomatiK (114608)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.05 0 1 114609

Tejfölösvödröt is szokás ráakasztani :)

Előzmény: NeomatiK (114608)
NeomatiK Creative Commons License 2020.07.04 0 0 114608

Helló megint!

Az elektromos vízmelegítő (leánykori nevén: villanybojler) elé a hidegvizes irányából a betáp ágba beszerelendő kombinált biztonsági szelepet el lehet hagyni, ha ivóvízre való tágulási tartályt szerelek be helyette?

Ugyanis a tágulás miatt kicsöpögő viz elvezetése csak bonyolultan megoldható. Lényegesen több munkával jár, mint egy tágulásit beépíteni. Le kéne ágaznom a szennyvízcsőről, falat vésnem is kéne. Majd vissza vakolni, glettelni, festeni. Falsík előtt is csinálhatnám a kiállást (ekkor is kéne a padlóban a failg elvezetni), de nagyon ormótlan lenne, annak ellenére, hogy víz+fűtés csövek, berendezések vannak/lesznek ezen a falon.

A tágulási tartály részéről meg ott motoszkál bennem, hogy hiába ivóvízre alkalmas, és nincs ízmódosító hatása, szaga, íze a memebránnak. De mi van ha mégis.

Egy 120 literes tartályt megtöltve és 12 fokról 50 fokra fűtve mennyit csöpögtet ki?

Kapocska Creative Commons License 2020.07.04 0 0 114607

A csak locsolásnál a tartálynak(h.vízmű)  nincs jelentősége ,ha a

nyomáskapcsoló a Te rendszeredhez lenne beállítva.

Rontana a helyzeten az ismétlődő ki-be kapcsolás (aszinkron motor

induláskor a névleges áram 6-8 szorosát veszi fel ,ami melegedést okoz).

„hogy abból nem lehet probléma”

Nem lehet ,mert a szivattyú megfelelő intelligencia hiányában nem

tudja,hogy a földszint helyett a negyedikre kell e nyomni a vizet, ezért

nem is reklamálna.

A meglévő aszinkron motor fordulatszámát (víznyomás ,mennyiség) csak

frekvenciaváltóval lehet szabályozni ,ha a motor is partner ebben.

Csepi csövek esetén ,ha egy átlagos osztást veszünk akkor kellene

500m ahhoz,hogy 16-17l/p fogyasztás legyen és ekkor is kellene fojtás

(és a kiosztása sem biztos,hogy megfelelne).

Ha van rá lehetőség akkor a gyűtött vizet gravitációsan is lehet vezetni

a cserepes öntözéshez.

Előzmény: rasand (114606)
rasand Creative Commons License 2020.07.04 0 0 114606

Köszönöm szépen mindhármótok válaszát.

Első körben az általad és a Kapocska által javasolt megoldás tűnik a gyorsan, könnyebben és olcsóbban megvalósítható megoldásnak.

A szivattyút elsődlegesen csak locsolásra használjuk. Egyrészt közvetlenül locsolva a növényeket, másrészt meg hordókat töltünk meg vele, hogy aztán később a bennük valamelyest felmelegedett vízzel locsoljuk meg a növényeket.

Válaszaitokat úgy értelmezem, hogy abból nem lehet probléma, azaz nem hibásodik meg a szivattyú, ha a nyomóágába különböző szerelvényeket, szelepeket beépítve valamelyest lefojtjuk a szivattyút.

Hosszú távon biztosan hasznos -és az automatizálhatósága miatt kényelmesebb- megoldás lenne Sony Black javaslata, de tekintve, hogy nagyon sok cserepes növény öntözését kell megoldani, tetemes beruházás lenne a csepegtető rendszer kiépítése és a köreinek beszabályozása.

/Már a kérdésem beküldése után merült fel bennem, hogy talán az is megoldás lehetne, ha a dimmelhető elektromos kapcsolók vezérléséhez hasonló elven a szivattyú elektromos tápellátását -kísérelném- meg vezérelni. Így csökkentve a szivattyú teljesítményét. Persze, nem biztos, hogy a szivattyú motorja tolerálná a kísérletezgetési kedvemet. :)/

Előzmény: smith (114587)
nixon70 Creative Commons License 2020.07.04 0 0 114605

Jó a fekete varratos fűtésre.

Előzmény: lecskov007 (114603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!