Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
én voltam bent Kerepesen, egyszer mikor szó volt róla, hogy átvesszük az őrzést egy örző-védő kft-től (még 99-ben, de nem lett belőle semmi), egyszer meg amikor épp átmeneti állapotban volt, és éppen nem őrizte senki.
Az első alkalommal még egész egyben volt minden, az ajtók lehegesztve stb. aztán 2001-re már nagyon lepusztult...
Ok !
szerintem akkor a florián tér környéke mindenkinek jó talállkozási helyszín,a jövő héten eggyeztessünk pontosan hol lesz a találka,én gyalogos ember vagyok.
Nyeva csak Budapest körül volt összesen 6 darab.
Tinnye-nem örzik elég romos,Lom hegy szentendre felett-nem örzik eléggé egyben van,Biaatorbágy-nem örzik romos,Gyál-örzik de be lehet kéreckedni elég jó állapotu,Szigethalom-részben örzik bontás alatt szociális otthon,Kerepes-magánterület örzik sok kutya,itt még nem volt közüllünk senki bent,csak kivülről láttam.
Igen igen,szeptemberben kéne egy közös tura,nagyszerű lenne egy volt Nyevás és egy Volhovos szakemberrel végig járni néhány helyet :-))
Szeptember elején eggyeztessünk időpontot!
Igen volt ott egy diszno hizlalda,hátul a th. nek a jobb oldalán , de már a mi idönkben sem müködött ,és volt ott egy kapu is ,meg emlégszem kutyás örség is volt , mi 11/7-ek a tizes ép. leggfölsö emeletén voltunk ,középszintten vonuláskor voltak elhelyezve pár hétig az kopaszok:-)) innen mentek bázis kikébzésre,a flsz-ten voltak a 11/13 nyevások akkik nem nagyon csiptek minket,van egy két sztorim, nem tudom ,hogy hogy de mi adtuk a kapus ü,üh,th ü,üh,konyha ü-t, ök az örséget a konyha munkát felesbe,nálluk azért voltak jo beosztások pl:szolgállat után konyha munka zsinorba kétt-három hét vagy még több is , nekünk azért jobb volt a beosztásunk szolgállat után kimárcsi hétvégi hosszu eltáv persze ha nem voltunk HDM-ben és volt az embernek váltoja,mi OG-sek álltalába hárman voltunk ,de volt olyan is mint szegény lev.töltös katona társam ö egyedül volt, hát nem ugy járt haza mint mi , leszerelés elött azon imádkozott ,hogy külgyenek a bázisrol egy lev.töltöst mert akkor ugyebár nem tudott volna leszerelni. ja a szerelésünk sem volt egyszerü!
Az alcsúti lérak osztálynál nagyon nagy mákja volt annak, aki Bicskén lakhatott. Az volt a szabály, hogy az osztály állománya egy helyen lakjon, hogy könnyen riasztható legyen a csapat. Feltételezem, az osztály technikai állományából senki nem mehetett Bicskére lakni. Annak idején Börgöndön majdnem az egész osztály kint lakott Börgöndön, pedig Székesfehérvártól mindössze 8 kilométerre laktunk. Ám közülünk csak a fegyvermester, az ellátó szakaszparancsnok, és csodák csodája, a törzsfőnök lakhatott bent a városban.
Ezeket az osztályokat a kezdet kezdetén kitelepítették a tanyára. Ezért voltak azok szerencsések, akik áthelyezett osztályoknál szolgáltak, mert ott valahol új laktanyát és lakótelepet is építettek. Ám Felcsút, Fót pórul járt, mert ugyan a technika valóban új helyre került, de a laktanya és a lakótelep maradt a régi helyén.
Sajnos nem. Magyarországon többféle tüzelőállásba telepítették a rakéta osztályokat. Most csak a közepes osztályokról akarok írni, mert ott volt némi különbség. Azok az olvtársak, akik az év elején velem voltak egy kiránduláson, már látták a választékot. Tehát: Azokat az osztályokat, amelyeket a múlt század hatvanas éveinek elején - de furcsa kimondani ezt a múlt század dolgot - telepítettek, alapvetően kétféle képpen helyezték el. Az egyikre a volt szabadszállási és sárbogárdi osztály volt a példa, ahol volt egy nagy gödör, ami le volt valamivel burkolva, ebben voltak a kabinok. Kissé magasabban helyezték el a tűzvezető lokátort (PA kabin) és az egész hóbelevanc körbe volt véve földhányással. A földhányás persze magába foglalta a harcálláspont épületét is. A másik változat Börgöndön még mindig megnézhető, ott a kabinok némileg védve voltak, mert egy építményben helyezték el őket. A PA kabin mindezek felett trónolt, természetesen ott is földhányáson belül. Az indítóállványokat is kétféle képpen telepítették. Egyik helyen két félkörív alakú földhányást túrtak az állványoknak, a másikon pedig - mint például Börgöndön - nem földhányás volt, hanem gödör. Ez az összes első lépcsőben telepített osztálynál így volt, többek között Miskolc körül is. A Pilisre és a Lom hegyre második lépcsőben telepítették az osztályokat, amikor a hetvenes évek végén átszervezték az egész magyar honi légvédelmet. Az ekkor új tüzelőállásba telepített osztályoknak már olyan létesítményeket építettek, amik miatt az állásterület közepesen megerődítettnek számított. Földdel elfedett beton fedezékbe telepítettek miunden eszközt, csak a PV kabin kukorékolt minden felett. Így a lokátor meglehetősen magasra került minden egyébhez képest. Így lehettem én a a magyar honi légvédelem legmagasabb beosztású parancsnoka, mert az én beoszásom volt a legmagasabban. A Pilis 757,3 méteres magasságára nekünk még építettek vagy 8 - 10 métert, és ott fészkeltem én. Ezekben a tüzelőállásokban már erősen jellemző volt a beton. Némelyik még nagyon jól nézhető, pédául jól megmaradt Zsámbék és Fót. Egyébként érdekes, hogy a hajdanvolt 11. vegyes dandár alárendeltjeinek építettek ilyen fedezékeket, a sárbogárdi és a miskolci ezred maradt a régi tüzelőállásokban. Tervezték, hogy a két ezred alárendelt osztályait is erősített állásterületbe telepítik, de nem került rá sor.
Bicskén azért van lakótelep mert ott volt egy építőalakulat amely megszünt 1989-ben ( a laktanyával szemben van a 2. azaz a "régi" lakótelep amit a 60-as évek elején építettek) és a felcsúti Üzemanyagbázis is de az Alcsútdobozi Lérakosztálytól is kapott néhány kolléga Bicskén (kb 20 km távolság). Nekem volt szerencsém Felcsúton szolgálni és eltudom mondani hogy a tiszti-tiszthelyettesi állomány jelentős része igen képzett volt ( van aki még ma is a HM, BM különböző szervezeteinél van de a MOL alkalmazásába több olyan üzamérnök és vegyészmérnök van akikkel akkor még itt együtt dolgoztam.
Az Üzaezredesek pedig pesten szolgáltak (Gubicza, Dósa) Felcsúton pedig az akkori pk csak egy jólelkű de kissé buta volt poltiszt volt akit a helyettese vitt a bozótba. Ez egy olyan balhé volt a HM-en belül amikor valakit felelőségre is vontak és nem elsibolták a dolgokat (legalábbis nem mindet....)
sziasztok mondjatok már nekek nyevás helyeket??ahova szabadon be lehet jutni.. akérdésem pedig a miskolc körüli gyürübe mien rakéták vóltak mijen rakétákkal voltak felszerelve???? cserépfalu,?tardona,?aszaló,?szakáld,? én miskolci vagyok.......
Esetleg nem mentek a borsodi tüzrendszer objektumaihoz?Valoszinüleg hasonlo felepitesü lehet mint a Pilis, vagy a Lom hegy. (Cserepfalu+Tardona+Aszalo, vagy Szakald+Lillafüred+Szentlelek). Bogacson volt telkünk sajnos eladtuk, azzal szemközti hegyen volt cserepfalui objektum, a kaptarkövek mellett. Van valakinek kepe rola, a Google rossz felbontast ad innen.
Nemrég személyesen beszéltem Charlie21 kollégával. Azt beszéltük meg, hogy az eredetileg halványan májusra tervezett kirándulást szeptemberben megcsináljuk. Ekkor a véleményem szerint meg lehet nézni egy Volhov osztály helyét a Pilisen, tőle nem messze a Lom hegyen a Pilisszentlászló Dél Nyeva osztályt. Ott van nem messze Zsámbék, ahol ha még megy ez a mostanában szokásos kulturális ottlét, akkor oda is be lehet menni. Ez jó ellenpont lenne a Pilishez képest, mert Zsámbék viszonylag egyben van, Pilis meg nagyon le van harcolva. Onnan már nincs messze Tinnye, ott egy nem őrzött Nyeva terület van, azt néhányan már láttuk. Bármennyire is szerettem volna a májust, nem jött össze. Szeptembeben viszont lesz egy szép dolog. Ott akkor már elkezdődik az ősz, márpedig a Pilis gyönyörű abban az évszakban. Azok a színek felejthetetlenek. Sokszor láttam, és merem állítani, megéri.
Halihó! Itt mindenki nagyban szervezi a kiruccanásokat. Valamikor én is résztvennék bárkivel közületek (ha Volt tüzér kolléga ráérne, akkor vele!) itt BP környékén egy volt Nyevás alakulaton. Az augusztus 20. nekem sajna nem jó (már megint az a fránya nyaralás és semmittevés), de az utána következő hétvége jónak tűnik. Én gondoskodom a járműről (esetleg itókáról), Ti pedig az idegenvezetésről! Mit szóltok?
Az etyeki bunkereknél vasárnap este jártam. Akkor egy lélek nem volt a környéken.
Az ismerős szerint ez a terület is Demján érdekeltség. A közelben zajló útépítés is ezen a magánterületen zajlik, gondolom hétköznap munkagépek+emberek tucatjai lehetnak arra. Egyébként az épülő út már kocsival járható, a bunker felóli oldalán végig sűrű erdő+régi kerítés nyomai. Az erdőben lehetnek érdekes dolgok még, pont alatta van a folyosórendszer.