Az alanyt a kívánt magasságban levágom, tövig megkopasztom, 2 cm felhasítom, a zsenge
oltóvessző hajtáscsúcsát kivágom, leveleit harmadolom, 2 cm metszlapot készítek rá, betolom a helyére, szigszalag és zacskó rá, ha esne eső, mert a víz ellensége az oltásnak.
Érdeklődnék hogy valamelyikőtök oltót -e már Aranyribizlire ribizlit vagy büszkét ,mert kb-rül most van itt az idelye én még nem csináltam de szeretnék és nem szeretnék le maradni rolla .
Ha valaki oltotmár akkor várom a segitségét tapasztalatait
Ezt találtam rola
A köszméte zöldoltása. Az alanyhajtás csúcsát az oltás előtt 3-5 nappal egy szem felett ferde metszlappal visszavágjuk. Ugyanakkor két-három levelet és a fentről számított második szemet eltávolítjuk. A hajtáscsúcsra ráhúzunk egy 4-5 mm átmérőjű, 15-20 mm hosszú pvc-csövet, szabadon hagyva a visszavágott hajtás körülbelül 20 mm hosszú csúcsát. Amikor a seb beszárad és a csúcson lévő „szívórügy” duzzadni kezd (később növekedésnek indul), kezdődhet az oltás (21.1. ábra).
21-1. ábra - A köszméte zöldoltása. A) Az alanyhajtás visszavágása, a második rügy eltávolítása; B) A PVC-cső felhúzása; C) Az oltás elkészítése
Az 5-10 cm hosszú nemes oltóhajtásokat legjobb a törzsfák koronájának felső, napsütötte részéről szedni. Az alsó leveleket, tüskéket eltávolítjuk, esetleg a megmaradó leveleket is bekurtítjuk a vízveszteség csökkentése céljából. Az előkészített oltóhajtások fóliazacskóban, hűtött térben néhány óráig, legfeljebb egy napig tarthatók el.
Az előkészített alanyvessző csúcsán a szívórüggyel párhuzamosan körülbelül 10-15 mm hosszú, függőleges hasítékot készítünk. Az oltóhajtáson (egy szemet közrefogva) körülbelül 10 mm hosszú éket vágunk, majd az alanyon készített hasítékba toljuk, lehetőleg annak aljáig. Az oltást a pvc-hüvely felhúzásával rögzítjük.
A köszmétét sok más eljárással is lehet oltani (szemzés, vesszős szemzés, zöldbe fás oltás stb.).
Mivel én is nyitott vagyok az újra. Mikor feltetted a képeidet az idei zöldoltásodról, annyira fellekesültem, hogy Édesanyám panaszára, hogy náluk nem megy semmire a cseresznye, gondoltam oltok neki egyet meggyre próba cseresznye alapon.
Héj alá oltással próbálkoztam. Egy hét múlva mikor arra jártam láttam, hogy az oltás elszáradt. Az egyik telkemen csináltam egyet szilvára is azt még nem tudom sikerült-e.
Ne irigykedj a méhekre, tudod mennyit dolgoznak! :-)
Most csak 20 család van de munka és 3 telek mellett még sok az is....
Rendszeresen arra megy a szabadságom is, hogy mindennel tudjak foglalkozni, mert a hétvégék nem elegek rá!
Természetesen csinálhatsz egy fába többet is. Ezt a fa mérete határozza meg elsősorban. Nagyobb fák átoltásánál is alkalmazható, de ilyenkor szívóhajtásokat kell alkalmazni, amiket a nemes kihajtása után el kell távolítani. Hiányzó vázágak is kialakíthatók ilyen módon.
Az összenövesztés is jó eredményt adhat a te esetedben, ha közel vannak egymáshoz az összeoltandó fák vagy meg tudod oldani, hogy az egyiket a másik közelébe viszed. Mondjuk az alanyt kiemeled és cserépbe ülteted.
Ennek a módja az, hogy mindkét fán csinálsz azonos méretű sebzést és összekötözöd őket. Néhány hét múlva, mikor meggyőződtél róla, hogy megtörtént a forradás egyszerűen leválasztod a nemeshajtást a tövéről és levágod az alany hajtását.
Köszönöm neked, valami ilyesfajta leírást vártam most egy kicsit jobban képben vagyok és majd májusban megpróbálom. Még annyi hogy egy fába egyszerre több oltást is csinálhatok? Lehetséges hogy ha többet csinálok nagyobb eséllyel marad meg valamelyik?
Köszönöm, de sohasem vártam, hogy söpörjék előttem a szőnyeget! Pláne, ha gumicsizma volt a lábamon. :-)
Egyenlőre maradok a bevált módszereknél, főleg, hogy azok már hoztak számomra eredményeket.
Ebben az időszakban van számomra a legnagyobb hajsza így kísérletezgetni sincs igazán időm.
A méhek és a szőlő mellett a kertészkedés többi ága csak hobby szinten marad meg ilyenkor. Hál'istennek virágzik a repce és nyakamon az akácvirágzás. Most minden időmet ez tölti ki.
Azért elárulom neked, (halkan, hogy más ne hallja) hogy már csináltam két oltást a módszereddel!
Meg fog változni a véleményed. Söpröm előtted a szőnyeget, ha nem.
A korai zöldoltás sokkal eredményesebb eredés tekintetében és növekedés tekintetében is.
A csap elveszti leveleit, két-három hét múltán a rügyek megjelennek és hajtanak, akkorát, amit egy más módszerrel sem. Majd teszek még fel képet, na nem másnak, csak neked...
A fájós szeműek elfordulnak, a nyelvüket használják...
Zöldoltást, akkor készíthetsz a legbiztosabban, ha a nemesnek kiválasztott növényen már olyan hajtások vannak, ahol a levélnyelek hónaljában már megjelennek a rügyek.
Ilyenkor a kiválasztott alanyba hasítékolással vagy héj alá oltással kell az oltóvesszőt behelyezni.
Fontos, hogy a metszlap hossza 2-3x hosszabb legyen mint a nemes hajtás keresztmetszete. A levelek nagy részét el kell távolítani a levélnyélről és csak 1-2 kis levélkét kell meghagyni
Az oltásokat nylonzacskóból vágott csíkkal vagy szigetelőszalaggal kell körbetekerni, hogy erősen fogja az oltást és ne hagyja kiszáradni. A nyloncsíkot később sokkal könnyebb eltávolítani. Vigyázni kell, hogy semmiféle szennyeződés ne érje a metszlapot még víz sem.
Az oltást követően a kis hajtás meglankad. Az oltás sikerét onnan lehet megállapítani, ha a hajtás kiegyenesedik.
Véleményem szerint( nem azért, mert vitatkozni akarok gal-lóca-val) a zöldoltások a legkényesebbek és erősen ki vannak téve az időjárási hatásoknak.
Természetesen megpróbálkozhatsz az ő módszerével oltani, gyakorlatnak és tapasztalatnak is jó.
Biztosabb azonban, ha a bevált módszereknél maradsz.
Zöldoltás május végétől június végéig a legeredményesebb.
Utána már csak az alvószemzések megfelelőek, július közepétől, mert a hajtószemzésekből eredő hajtásoknak már nincs idejük megerősödni a fagyok beálltáig.
Érdekes módon azt biztosan tudom, hogy nem lehet zöldet zöldbe oltani, az még soha nem maradt meg...legalábbis ilyenkor, de kipróbálom majd júliusban is.
Gondolom sok hajtásod van, kettőt csinálj meg úgy, ahogy látod körtével, olvasd el azt is, amit utána beszéltünk. Ha nem sikerül, mások tanácsaira figyelj, mert ez egy széles pálya.
Remek, akkor a nem sikerült kajszi oltásaimat olthatom újra zöldoltással. Ha az se sikerül, akkor még ott van a szemzés is augusztusban:)
23 kajsziból 1 db sikerült csak egyértelműen. És azon is csak 35 nap (azaz 5 hét!!!) után jelentek meg a levelek! Viszont van 8-9 olyan is, ahol az oltóvesszők élőnek tűnnek, nem ráncos a héjuk és duzzadnak a rügyek. Egy nagyon pici reményem még van bennük, hogy talán megindulnak májusban.