Nem kötözködni akarok, csak nem bírok szó nélkül elmenni a Mahle téma mellett... Amikor utoljára vettem ilyen henger-dugó készletet, akkor égbe-világba esküdözött a boltos ürge, hogy nem brazil gyártmány, tuti német cucc, meg minden. Aztán kibontottam otthon a csomagot és másfél centis betűkkel volt benne, hogy "BRASIL"...
A nagyöregek megsúgták, hogy szép és jó a brazil Mahle, de készüljek fel, hogy enni fogja az olajat, mert nem lehet egy lapon említeni a német Mahle termékekkel... Még az áruk sem egyforma...
4 db Porsche Fuchs felnit szertnék 66-os bogimra. Hol és milyen áron lehet szerezni??? Felújítandó előnyben.Előre is kösz mindenkinek. Estleg Empi 5spokes is édekel.
Szia Kizsbusz !
Asszem a Láng-nál volt ennyi,de holnap megkérdezem ujra,ha kell rendelek Neked.
A Pál dugókról megoszlanak a vélemények,mindenesetre az egyik legjobb cég Mo.-n,aki dugattyúkat gyárt.Kisebb terhelésű motorokban tartósak,nincs velük baj,komolyabb TDI motorba már nem biztos,hogy ezt tennék.
A léghűtéses motoroknál a hőterhelés nagy,a kenés nyűgös,nem tudom hogy viselik a megterhelést.
Ha vállalnak rá garanciát akkor jó választás lehet,én bíznék a tapasztalataikban.
Nem lehet csak egyszerűen túlméretes dugattyúkészletet (gyűrűvel,csapszeggel) rendelni Mahle-ban,és ehhez furatni a hengert ?
Az átlag Mahle dugattyúkészlet 25-50 E,a hengerfúrást,hónolást viszonylag olcsón meg lehet úszni.
bogar69: Például Bp-en a Szabolcs utcában a volt Spirál (vagy lehet, hogy most is így híjják) szerviz mellett.
Eléggé rezervátum jellegű a hely (sok a dakota), de azért nem kell besz*rni. :-)))
Ha nem Bp-i vagy, akkor nem szóltam. Sajna mást nem tudok.
Na megnéztem már végre az otthon pihenö kerékgarniturát. Négy ezüstre fujt 15 colos (aszem gyári) felni, tökéletes diagonál gumikkal, kissé horpadozott szintén ezüst VW emblémás disztárcsával.
Gumitipus: BARUM 6,40 - 15C 6PR 89L TRU TYPE OS19 T38
Ez komplettbe eladó. Ha valakit érdekel, keressetek, az árba megegyezünk!
Közs, csá!
Elviszed egy erre szakosodott helyre (a helyi autósboltban biztos megmondják, hogy hol van a legközelebbi vagy kinyitsz egy hirdetési újságot) és valami 1500 pénzért felújítják a régi tárcsádat (ha még lehet).
kellene nekem egy kuplung tárcsa? betét??
a gond:
gyári 180-as 7E kb
gyári 200-as 10E kb
tudom szentségtörés itt de nem tudja valaki mi helyetesithető vele???
úgy tudom valamelyik Wartburg 4 ütemű vagy 2 ütemű-é jó bele ami "csak" 3E és bár legyen szentségtörés itt de most per pill. az is nagyon jóóóó lenne
előre is thx ha valaki tudna segiteni
a tip 1303 vw
Hol lehet kapni ennyiért hidrotőkét?
Nekem csak készletben kínáltak és akkor az 4000/db (és ugye 8 darab van egy készletben).
Illetve azt mondták, hogy egyesével is lehet kapni, de akkor durván 8000/db.
A jövő héten nekem is kikerül a moci a buszból, mert ki kell cserélni a dugattyúkat és akkor szeretném letudni a hidrotőkéket is.
más
Az új henger + dugó készlet a type4-es 2 lityis mocihoz 90 (a Brazil) és 120 (a Mahle) ezer forintnál keződik.
Én azt csináltam, hogy 4db régi henger elvittem a Páldugattyú (www.paldugattyu.hu) nevű céghez, akik ezeket a hengereket felfúrják (94-ről 94.5-re) javítás céljából, majd dugattyúkat öntenek bele. Annyit trükköztem még, hogy nem csökkentett kompresziós dugót kértem, hanem normál sík tetejűt. Így a kompreszió az eredeti 7.3-ról állítólag 8-ra fog nőni.
Ja és eddig az egész (a fúrás, az öntés, a gyűrűk és a csapszegek) pont fele annyiba fog kerülni, mint a Mahle készlet.
Tapasztaltabb emberkék véleménye szerint a Páldugattyú minősége valahol a Brazil és a Mahle között van...
Ma teljesen szétszedtem a mocit,ugy van,ahogy Kizsbusz mondja,olajszűrős,és jó hengerfejes lehet,mivel jó nagy a gát a szelepek közt,eszében sincs repedni.
Szétszereltem a tőkéket,elmostam kromofágban (nem durva,mert a fémet nem marja,de a kormot,kokszot azt nagyon.)
Megkockáztatom,hogy visszateszem ezeket,mert úgy tűnik,hogyjónak tűnik.nem engedi vissza az olajat,satuban is csak lassan lehet összenyomni.
Remélem nem szívom be :)
A hidrotőke darabja egyébként 2450 Ft/db.( Febi-Bilstein).
Kösz a hozzászólásokat,beszámolok a végeredményről :)
KIZSbusz: Köszönöm a felvilágosítást.
Eddig abban a hitben voltam, hogy hidrotőkét csak felülvezérelt brümmögőkbe pakolnak.
Hiába. Jó pap holtig...bogarazik :-))))
A Transporterben ugyan olyan elrendezésű moci dolgozik, mint a bogárban. Sőt az 1.6-osok, azok gyakorlatilag egy picit feljavított type1-es mocik. A type4-es (tehát ez 1.7 az 1.8 és a 2.0 -ás) blokk az sokkal (SOKKAL) masszívabb és strappabíróbb. Rendelkezik külső ("modern") olajszűrővel, hidrotőkével (az első évjáratok kivételével), iszonyat masszív hengerfejekkel, stb...
De az elv az ugyan az, mint a bogár motorjánál. Tehát a vezérműtengely alul a főtengely alatt van és ez a hidrotőkéken majd a lökőrudakon keresztül böködi a hengerfejekben leledző szelepeket.
A hidrotőke egyébként nagyon jó dolog, mert soha sem kell a szelepekkel bajlódni. De rettenetesen drágák. Egy készlet (8 darab) valami 32 ropiba kerül és azért elég macerás a cseréjük.
Ami miatt ki szokták hagyni esetleg a hidrotőkét:
- drága
- nem bírja a magas (>5000) fordulatot tartósan
Ami miatt viszont nagyon jó:
- nem kell foglalkozni a szelepekkel. (A type1-es motort, ha meghajtod, akkor már feküdhetsz is be alá szelepet állítani.)
A tuning egyik módja lehet az, hogy veszel egy lepukkadt 1.6-os "kocka" Transporter mocit. Visszaalakítod bogár motorrá és kész. Ebben már van hidrotőke és papíros olajszűrő. Az olajcsere intervallum a kétszeresére nő, a szelep problémák örökre megszünnek.
köszönöm, utánajárok (az utcának remélem csak két "vége" van, különben ráb......)
....én az a fajta vagyok, akinek beszart a régi rádiója és régit szeretne bele....
de mindenkit meg tudok érteni, azt is aki ordíttatja a hifit, aki eldugja és aki nem..
én próbálom eredeti állapotban, stílusban tartani
Hali AZS!
Lehet, hogy nem tudok valamit.
A transporterekben (T3) nem felülvezérelt motor vala?
Akkor pedig a vezérműtengelynek is ott kéne laknia.
További felvilágosítást plíz :-)
Pontosítsunk: a hidrotőke nem a hengerfejben van, hanem a szeleplökőrudak túlsó végén, a vezérműtengely szomszédságában (és leginkább csak a flachmotorokban, amik között viszont aránylag ritka az 1,6-os, hacsak nem Typ3-asból származik).
De az eredeti kérdésre válaszolva: ha egyszer egy hidrotőke letapadt, akkor azt lehet ugyan tisztogatni meg tuningolni, csak nem nagyon érdemes. Ha nem akarsz megvenni egy új garnitúrát, akkor inkább gondolkozz el azon, hogy kivágod a francba az összeset, és átépíted hagyományosra. Az tuti nem tapad le...
Épp javítok egy 1.6-os boxermotoros transportert.
Csattognak a hidrotőkék elég rendesen.Kivettem a motort,szétszedtem,legalább 5-6 tőkét kéne cserélni.Ránézésre (szétszedve)nem látszik kopottnak,nem törött a rugó,jó a zárófelület,bár elég szemét olajjal járhattak vele eddig.
Szétszedés előtt átmostam motortisztítóval,új olajjal sem javult a helyzet ugyanugy csattogott.
A kérdésem az lenne,hogy ha szétszedem a hidrotőkéket,elmosom kromofágban,uj olajjal összerakom,akkor lehetséges-e,hogy megjavul ?
A 8 uj ára elég húzós ezért szeretném ezt megkerülni.Ha viszont nem válik be a takarítás,akkor nagy szívás mert szedhetem ujra szét az egészet...azt pedig nem akarom.
Mi a tapasztalatotok ?
Háj Wyxen!
Bocsánat az indiszkrécióért, de megnéztem a fórumos hozzászólásaidat.
Úgy látom OFF Calibrát ON akarsz venni. (ejnye-bejnye)
A mai időkben elég nehezen lehet bogit eladni. :-((
Azért sok sikert. Remélem találsz neki egy másik érzőszívű tulajt. :-)))
szia mindenkinek!
van egy eladó bogaram 1974. 1200ccm
csodaszép napsárga tavasszal lett fújva kívül bellül kárpit áthúzva a motorjának semmibaja
szóval szép gép
sajna ki kell szállnom belőle ha érdekel valakit
Ott mindenféle cucc van, új is - és ha kéred vagy megrendeled - bontott is. Árakat nem tudok viszonyítani, mert máshol még nem vásároltam. Aúgy a srác segítőkész és ért is hozzá. Többen ajánlották.
Látod, ez nekem eszembe sem jutott.
Én parasztosan beraktam az új cuccot a régi helyére.
Na most már mindegy.
Amit írtál boltot, hogy lehet kapni bogi-rádiót, ott milyen cuccok vannak? Bontott?
A nevemről már meséltem, hogy valóságilag csak egy hirtelen ötlet... Bár a hirtelen ötletek is fakadnak valahonnan, de ez már egy másik fórum témája...
A régi bogikban a rádió helyére nem mennek be a mai rádiók (és nem is mutat jól az ultramodern rádió a régi műszerfalon), ezért sokan a kesztyűtartóba teszik be.
Ez egy vélemény, persze máshogy is lehet cselekedni...