::Saját példámmal bizonyíthatom, h. akinek a szci csak bajt és problémát okozott, JOBBAN lesz ha homályos, ám nagyon rossz érzéseit gondolatokba foglalhatja, és így kezelheti őket.
Pontosan, a stabil adat helyrerakja a zűrzavart. A gond ott van, ha úgy adják neked a stabil adatodat, hogy nem segítik azt, hogy ránézz a dolgokra.
::Egy beszélgetésben a depressziós-alkoholista összehasonlításakor megállapították, h. az antidepresszánsok nem okoznak személyiségváltozást (szvsz sok egyéb szart okozhatnak), míg az alkohol igen.
Engem érdekelne, hogy ezt milyen adatok támasztják alá. Bár a krónikus elbutulást és apatikus viselkedést én személyiségváltozásnak tartom (saját, bár nem személyes tapasztalat).
::És a szci uígy rajta hagyta a nyomát a rokonomon, ld. 926.
Ez az etika teljes hiányát jelzi nekem. És ugye van olyan mondás, hogy ha nincs bent az etika, a techet már régen lehúzták a klotyón...
::És a Te válaszaidban nagyon sokszor visszacsengenek az ő szövegei.
Csak míg ő ezt igazolásnak használja, én problémának látom.
Pontosan erről van szó. Vagy adományokból tartsák el a full-time-os auditorokat, akik pedig ezért ügyködnek az emberiség jólétéért. Ha tényleg mindenki jóléte a cél, akkor nem szabadna csupán azért kizárni egyeseket, mert nem képesek megfizetni a díjat. Nem hallottál még ingyenes jogsegélyszolgálatról? Vagy az érintetteknek ez már büdös? :)
Teljesen egyetértek. Egyébként több helyen le van írva, hogy a cél "a képeseket még képesebbé tenni". (ezért nem foglalkoznak a lecsúszottakkal, az elmebetegekkel, stb. - csak a meglevő módszereket ostorozzák, de ők maguk nem piszkolják össze a kezüket velük - az nem az ő dolguk...) Ez jól hangzik, és aki kicsit sem empata hajlamú, azt mintha hájjal kenegetnék, ha ezt hallja, hiszen rögtön magára gondol, ha egy "képes lényről" esik szó. Ki, ha én nem. És csak annak kezd redőzni a homloka, aki rájön, hogy ez azt is jelentheti, hogy egy meglevő szakadék kezd szépen bővülni.
A hipokrita $zció szövegek szerint a $zci "mindenkié". Ugyanakkor más helyen világossá teszik, hogy ők a "jövő vezetőit" képezik. A "felső húsz százalék felső tíz százalékát". Az "elit elitjét". Akkor kinek is szól ez az egész? Tényleg mindenkinek?
"Első pont: te nem értesz hozzá. Magad mondtad, hogy egy előadást nem bírsz végighallgatni. Honnan tudnád, hogy milyen az IGAZI természete?"
Ja, ne má'. Maradva az autós példánál: szerinted ahhoz mindenképpen gépészmérnöki diploma kell, hogy megmondjam: ez az autó kurva ronda, szarul megy, sokat fogyaszt és az árát messze nem éri meg, vagy esetleg -horribile dictu- az utca embere is képes észrevenni ezeket a nyilvánvaló jelenségeket, anélkül, hogy tudná: a szívószelep kicsit későn nyit a felső holtpont előtt?
És egyébként hol az a szint, ahol már értesz hozzá? Ki dönti el? Te clear vagy, akkor már mondjuk, hogy igen. És ha én azt mondom, hogy én meg egy kiugrott OT8 vagyok, olyan adatokat kaptam meg, amikről te nem is álmodhatsz még, és ennek ellenére azt mondom, nem működik ez az egész? Én mégiscsak (fokozatom okán) jobban beleástam magam, mint te. Tehát jobban értek hozzá. És azt mondom, hogy nem működik, akkor tőlem elfogadod? Persze, hogy nem. Aki kevésbé ért hozzá, attól nem fogadod el. OK. Aki jobban ért hozzá, és azt mondja, hogy nem jó, attól sem. Tiszta sor, számodra egy válasz létezik, hogy a szci tech jó. Nincs ezzel semmi gond, ez a magad realitása. De miért szeretnéd, hogy másé mindenképpen ugyanez legyen? Kényszeres a dolog?
"(Ja igen, szerinted az egyházak miből tartják fent magukat? Vagy szerinted egy templomi esküvőért nekem miért kellett fix árat fizetnem?)"
Ne keverjük már ide örökké a történelmi egyházak modus operandiját.
Ezeknél (megfigyelheti, aki akarja), hogy elsősorban a világi természetű dolgoknak (a különféle hivatalos ceremóniáknak) van szabott ára. Segítek: esküvő, temetés, keresztelő, stb. A szellemi segítségnyújtásért (ha egy lelkész elbeszélget valakivel a nehézségeiről, tanácsot ad neki), a prédikációkért, a gyóntatásért NEM kérnek pénzt. Amíg ugyanez nem mondható el a tudományológus ettyázról, addig nincs miről beszélni. Véded a mundér becsületét, de újra és újra kiderül, hogy se mundér nincs valójában, se becsület. Nem értem, mit védsz.
A szcientológia teched véded. Jó. Hogy az jó-e vagy nem, azzal viszonylag kevesen tudnak vitázni. (Legtöbbeket nem érdekli, vagy nem ért hozzá annyira, hogy érdemben hozzá tudna szólni) De ebben a topicban ez nem is érdekes, ugyanis ez a $zcientológia "egyház"-ról szól: arról, hogy esetleg, egész véletlenül nem szolgált-e rá arra, hogy bezárják szépen, mint egyházat. Ha a techet véded, azt szerintem rossz helyen teszed, mert itt nem azt támadja senki. Ez kicsit olyan, mintha lenne egy topik arról, hogy pl. a magyar Ford gyárat (ha lenne ilyen) be kell zárni, mert semmibe veszik a dolgozók jogait, becsapják őket, nem fizetnek nekik, és jönne valaki, akitől mást se hallanánk, mint hogy "pedig a Ford milyen qrva jó autó, értsétek már meg! És milyen fejlett a technológia, amivel összeszerelik!" Őszintén, kit érdekel? Indifferens a topic szempontjából.
Most pont a másik oldalról van szó. Szerinted egy auditornak mennyit kellene hetente dolgoznia? És ennyi idő alatt mennyit kellene keresnie?
Attól függ, mi a célja vele. Ha "missziót" hajt végre, ne nézze az óráját, és keressen annyit, amennyiből így-úgy megél. Ha üzleti tevékenységet végez, akkor heti 40 órát, és kérjen annyit, amennyit megad a piac.
Egyszerűen arról van szó, hogy összemostok két dolgot. A "felszabadító harcot" a kapitalista elvekkel. Most akkor vagy mi vagyunk a világ megmentői, vagy egyszerűen üzleti tevékenységet végzünk, de az nem megy, hogy a megmentőnek járó dicsfényben is akarunk fürdeni, de kőkemény kapitalistaként kérjük ezért az ellenszolgáltatást. Ahogy apukám szokta mondani: "Most már döntsük el, elvtársak: kommunizmust akarunk, vagy nagybirtokot?"
A szolgáltatás-ellenszolgáltatás elve pont az egyházi/világmegváltó szektorban nem működik, de ezt már kifejtettem. Tegyük fel, hogy Józsit kirúgták a munkahelyéről, 5 hónapja nem talál új melót, asszony a vagyonosabb szomszédember felé kacsingat, a számlák meg csak gyűlnek... Hogy fogja Józsi kifizetni a "Hogyan legyek 10 perc alatt sikeres és jól kereső üzletember?" című tanfolyam borsos árát? Hacsak nem megy lopni, sehogy. Kinek lesz pénze a személyiségturbózó tanfolyamra? A szomszédembernek, aki lelép az asszonnyal, és a tanfolyamon tanultak alapján (tételezzük fel), még gazdagabb lesz.
Hozzájárult ezzel az egyház a világ megjobbításához? Akinek úgyis volt, annak több lett, akinem meg kellett volna a segítség, az nem lépett előre egy centit sem. Pedig lehet, hogy Józsi egyébként jó szakember, aki azért vesztette el az állását, mert kivonult a multi hazánkból. Csak hát nehéz magas tónusúnak maradni, ha az ember nem talál melót...
Sohasem mondtam, hogy nem bírok végighallgatni egy szcientológia előadást, maximum azt, hogy röhögés nélkül nem.
Amit Te fejtesz ki, az nem ellenvélemény, legalábbis az a része nem, hogy a bank így, meg a bank úgy. Egész egyszerűen zavaró a sok hablaty, amit ide öntesz. Kb. olyan fájdalmas olvasnom, mint Gyurcsók zsírtáltost hallgatnom. Amitől még zavaróbb, hogy abszolút igazságként tálalod a bukott sci-fi íród hülyeségét, holott tudhatnád, hogy az az igaz, ami Neked igaz. (Azaz nekem, a Te szemszögedből.) Köszi, puszi.
Saját példámmal bizonyíthatom, h. akinek a szci csak bajt és problémát okozott, JOBBAN lesz ha homályos, ám nagyon rossz érzéseit gondolatokba foglalhatja, és így kezelheti őket. És ha ebben mások segítenek neki, akkor azoknak hálás.
Ja, és az 1126-ra !
Church Of Addictology - pontosan. Egy beszélgetésben a depressziós-alkoholista összehasonlításakor megállapították, h. az antidepresszánsok nem okoznak személyiségváltozást (szvsz sok egyéb szart okozhatnak), míg az alkohol igen. Magyarán az alkoholista akkor is sunyi, hazug, stb. ha józan. És a szci uígy rajta hagyta a nyomát a rokonomon, ld. 926. És a Te válaszaidban nagyon sokszor visszacsengenek az ő szövegei. Sajnos.
Egyébként sokszor fantáziáltam, h. mi lenne, ha most, h. padlón van, a sógorra alkalmaznám korábban fennen hangoztatott elveit a segítségről, együttérzésről stb.. De nem, sehogy se tudok ilyen rohadt g.ci lenni. Biztos vmi aberráció. :-)
::Úgy látom nem bírod ki, hogy fel ne világosíts mindenkit a szcientológia - általad vélt - valódi természetéről és igazi céljairól.
Első pont: te nem értesz hozzá. Magad mondtad, hogy egy előadást nem bírsz végighallgatni. Honnan tudnád, hogy milyen az IGAZI természete? (Mondjuk ilyen nincs is, csak megegyezésre alapuló van, de ez itt ugye off :) ) Második pont: ja, hogy itt anééékül akarják betiltani, hogy az ellenvéleményt is meghallgatnák. Világos. Túl okos vagyok neked :)
Vedd úgy, hogy én vagyok itt az ördög ügyvédje.
Engem nem zavar, ha találtok olyan törvényt, amely alapján be lehet záratni. De azt jól körül kellene fogalmazni, meg akkor elvárom, hogy az ÖSSZES egyházra vonatkozzon.
::Rosszabb vagy, mint egy frissen megtért keresztyén, aki mindenkivel tudatni akarja, hogy Jézus az ő bűneikért halt meg...
Nyolc év után ez ugye dícséretes fanatizmus? Ennek egy titka van, azóta jobban értek hozzá :)
Miért offolsz mindenhol? Úgy látom nem bírod ki, hogy fel ne világosíts mindenkit a szcientológia - általad vélt - valódi természetéről és igazi céljairól. Rosszabb vagy, mint egy frissen megtért keresztyén, aki mindenkivel tudatni akarja, hogy Jézus az ő bűneikért halt meg...
::Ebben ott van a nagy porhintés, hogy ezeket a szakmákat mind támogatja az állam.
Nos igen, pont erre akartam célozni.
::Ha az a célod, hogy megmentsd az emberiséget, vagy a világ megjobbításán akarsz dolgozni, nem kérhetsz cserébe pénzt, vagy legalábbis nem többet egy jelképes összegnél.
Most pont a másik oldalról van szó. Szerinted egy auditornak mennyit kellene hetente dolgoznia? És ennyi idő alatt mennyit kellene keresnie?
::Bár hiszek a kölcsönösségben, abban is hiszek, hogy néha önzetlenül, viszonzást nem várva is adni kell. Hosszútávon mindenképp megéri.
De ezt nem lehet kényszeríteni, mert az viszont rabszolgaság.
::Mert különben, amit nyújtotok, nem segítség, hanem csak egy adásvétel, viszont akkor tényleg csupán üzleti vállalkozásról van szó, és nem jogosultok az egyházi kiváltságokra.
Ne kezd te is. Nem vagyok az egyház tagja. (Ja igen, szerinted az egyházak miből tartják fent magukat? Vagy szerinted egy templomi esküvőért nekem miért kellett fix árat fizetnem?)
::Hiszen az egyházak pont azért élveznek bizonyos kedvezményeket, mert a szolgáltatásaikért nem (mindig) kérnek pénzt, és (elméletileg) ezekben szegény és gazdag egyformán részesülhet.
El lehet menni vasárnapi előadásra, nagyjából az az ingyenesség szintje. Van ilyen is. Lehet könyveket venni, olvasgatni. Más egyháznál is ezt kapod olcsóért.
::Úgy tudom, az a policy, hogy a nehéz eseteket a végére hagyjuk, a nagyon nehezekkel nem foglalkozunk.
Ez "egyházi" policy. Nem tilos szegényeket, elesetteket támogatni. Senki sem fogja ezért a fejedet venni. Viszont az elterjedéshez egy komoly infrastruktúrára van szükség, azt pedig csak munkából lehet létrehozni. Ezért cél az, hogy elsőként azokat célozzák meg, akik a munkájukkal hozzá tudnak az ügyhöz járulni.
De aki mostanában nem megy Etiópiába, hogy az összes vagyonáért ételt véve azt szétosztogassa, az magyarázza meg, hogy miért nem.
::Szerintem az egész emberi civilizáció azon alapul, hogy képesek vagyunk beleélni magunkat mások helyzetébe, tehát képesek vagyunk együttérezni.
Erre a fogalomra használja LRH az "affinitás" szót. És ezt pozitív értelemben. Az általad kifogásolt "szimpátia" szint ennek egy sokkal alacsonyabb szintű változata, a másik veszteségén rögzülés.
De most képzeld el az önkéntes rendőröket, tűzoltókat, orvosokat, tanárokat. Hogy mindenki csak akkor dolgozzon, ha a család/hobbi mellett éppen van kedve...
Ebben ott van a nagy porhintés, hogy ezeket a szakmákat mind támogatja az állam. Vagyis a mi adónkból tartják fenn ezeket a közérdekű szolgáltatásokat. Mindenki összedob egy kis zsét, hogy legyenek rendőrök, tűzoltók, orvosok. Mert ugye ha ki kéne fizetnünk egy orvosnak amiben egy műtét ténylegesen kerül, vagy a tűzoltók munkáját azután, hogy épp porig égett mindenünk, hát, legalábbis zavarba jönnénk. Nagyon sok olyan ember szaladgál Magyarországon, akinek a "testére" tízszer annyit költöttek már, mint amennyit ez az ember valaha is a TB kasszába be fog fizetni, de ez így van jól, mert az orvosi ellátás szolidaritási alapon megy, illetve azon a felismerésen alapul, hogy rendszeresen befizetni kisebb összeget, ezeket a kisebb összegeket összerakni, és abból beruházni értelmesebb, könnyebb és emberségesebb, mint zsebből fizetni a szívtranszplantációt.
Ha az a célod, hogy megmentsd az emberiséget, vagy a világ megjobbításán akarsz dolgozni, nem kérhetsz cserébe pénzt, vagy legalábbis nem többet egy jelképes összegnél. Hiszen általában pont azok szorulnak megmentésre, akiknek nincs pénzük, nem? Könnyű a milliomosokat megmenteni, már bocs. :-(
Bár hiszek a kölcsönösségben, abban is hiszek, hogy néha önzetlenül, viszonzást nem várva is adni kell. Hosszútávon mindenképp megéri. Mert különben, amit nyújtotok, nem segítség, hanem csak egy adásvétel, viszont akkor tényleg csupán üzleti vállalkozásról van szó, és nem jogosultok az egyházi kiváltságokra. Hiszen az egyházak pont azért élveznek bizonyos kedvezményeket, mert a szolgáltatásaikért nem (mindig) kérnek pénzt, és (elméletileg) ezekben szegény és gazdag egyformán részesülhet.
Úgy tudom, az a policy, hogy a nehéz eseteket a végére hagyjuk, a nagyon nehezekkel nem foglalkozunk. Tehát a süllyedő hajón férfiak előre, aztán a nők, és esetleg végül jöhetnek a gyerekek (a járni is képtelen csecsemőkkel meg inkább nem foglalkozunk).
Azzal van baj, ha valaki leragad ezen a szinten,
Szerintem az egész emberi civilizáció azon alapul, hogy képesek vagyunk beleélni magunkat mások helyzetébe, tehát képesek vagyunk együttérezni. A legősibb erkölcsi parancs, ami minden világvallásban megtalálható, az az, hogy "amit nem kívánsz magadnak, te se tedd másnak". Szerintem a Galaxis útikalauzban is nagyon találó, hogy a legtutibb fegyver a "szempont-puska", amivel ha "rálősz" valakire, a te szempontodból kezdi látni a dolgokat, és ez meg is oldja a konfliktust. Szerintem ezt a képességet kiiktatni nagyon veszélyes dolog, és nem viszi előbbre az emberiséget.
A dudlinak már van dzsobja, csak az meg nem mindig elég hatékony.
Az önzetlenség címén én bevállalom a honlapomat meg a fordításomaimat.
De most képzeld el az önkéntes rendőröket, tűzoltókat, orvosokat, tanárokat. Hogy mindenki csak akkor dolgozzon, ha a család/hobbi mellett éppen van kedve...
::Csakhogy abban a rendelőben is enyhébb esetek voltak. Idülten enyhék.
Emellett ez az egyik legális drogozási lehetőség ebben az országban, az alkohol, a cigi, meg a koffein mellett. (Tényleg, sehol nem lehet már habpatront kapni?)
::Trans, semmi provokáció, csak tényleg érdekel, hogy a rokonodon miért nem tudtál te magad segíteni? Távolság, időhiány? Illetve említettél olyat, hogy talán még nem vagy ehhez elég képzett, esetleg ezért? Ha így van, nem ismertél valakit, aki viszont képes lett volna erre?
Főleg a képzettségem hiánya volt az ok, és akkoriban még messze sem volt akkora ismeretségi köröm, mint most.
::Szóval, azt kérdezzük itt (szerintem sokan), hogy rendben, nem jó a jelenlegi gyógyászat. De hol van a nagy szájjal hidetett működő alternatíva?
::Mi az, hogy akivel valami rossz történik, az maga tehet róla?
Tévedsz. Maga IS az okozója volt ennek valamilyen szinten. Az auditálás során addig futtattjuk az eseményt, amíg helyre nem áll a felelősség. Hogy ki és mikor és miért mit csinált. Az abszolút gondolkodás (csak ő tehet róla, csak a másik tehet róla) az, amit helyre kell hozni..
::Már akkor gyanakodnom kellett volna, amikor megláttam, mennyire alul van az együttérzés a tónusskálán
Nos, ennek oka van. Egyrészt ha valaki bánatos, így kell vele viselkedni, a tech szerint is. Aki nem ezt mondja, azt üssed, mint a répát, mert mókus. Ezzel nincs baj. Tapasztalataim szerint aki ilyeneket mond, az a "nincs együttérzés" szintjén van. Azt is keresd meg, az se egy magas szint.
Azzal van baj, ha valaki leragad ezen a szinten, mert ez a tónus a kiengesztelés egy fajtája. Az élethosszig tartó kiengesztelés nem támogatja a túlélést.
::meg amikor hallottam, hogy "a földön fekvő emberen úgy tudsz a legjobban segíteni, ha belerúgsz", mert hogy akkor az apátia szintjéről felkerül a düh szintjére :-(.
Vagy még inkább a halál felé lököd, és ez a sokkal gyakoribb. Inkább a bánat felé kellene mozdítani. Bár erről Herrdoktor Csernust kellene megkérdezni, ő ennek a szakértője. Vagy egy IV-es szintű auditort, ott már kezelik ezeket a dolgokat.