A permetezés, a hűtés egyik formája, csak intenzívebb hűtő-hatást tudsz vele elérni.
Ha felnyitás után rögtön permetezel, nagyon aktívan hűtőd a tojásokat, mert a rólok párolgó víz, eleve hőt von el a tojástól, és akkor még áramlik rájuk a kb 10-12 fokkal hidegebb levegő is. (én nem alkalmazom)
Ha lezárás előtt permetezed a tojásokat, ez az intenzív hatás nem tud érvényesülni, és a keltetőtér páratartalma is gyorsan helyreáll. (én így csinálom)
Ha a párologtató tálca jól van méretezve (jól beáll a páratartalom) akkor csibénél szerintem ez a módszer a nyerő.
Viziszárnyasoknál nagy tapasztalatom nincs, abban majd pirosvillám, vagy 55törpe talán tud segíteni.
üdv mindenkinek!! Lenne egy kérdésem. Én is keltetőgépet csinálok és azt szeretném megkérdezni, hogy bojler hőfokszabályzó jólenne-e??. Előre is köszönöm.
Nem bántani akarlak, de eseted jó példa arra, hogy mennyibe kerülhet, ha valaki "észnélkül" vesz egy "gépet" - gép azért idézőjelben, mert amit vettél, az nem keltető - és megpróbál eredményt elérni.
Sajnálom, hogy nem előbb keveredtél erre, valószínűleg most 150 csibének világíthatnál. :-)
Ha technikai, technológiai kérdésed van, itt a legjobb helyen jársz!
Sziasztok.Az automata párásító alkatrészei:2db időrelé (kb-5-8ezer/db)én kaptam, szakember sorba kötötte ,így állítható a szórás és a szünet ideje.1db VW ablakmosó12v-os szivattyú+5l-es mükanna.(1500 ft).2db szórófej (madaras teszkó 139ft/db).szilikoncső(infúziós?).A szivattyút kapcsolja a relé,de még a szórófejek beállítása nálam nem tökéletes csak most jár a gép igy nehéz variálni de a cucc remekül működik.
Szia. Szépen sorolnak. Én 5. nap még csak a forgatás miatt nyitottam rájuk ajtót, a 6. naptól kezdtem el őket hüteni és permetezni. Ma tartok a 12. napnál és mától már kétszer hütöm és permetezem.
Tökre igy néz ki az én keltetőm is, csak egy kicsit viharvertebb, tálca 4 db van benne és nincsenek megdöntve. A kisajtód, ami nyitva ott a párolóedény, fölötte ventillátor, az fölött 2 db fütőszál. A gépen körbe minden oldalon kb. 5 cm-es magasságban 2-2 parafadugónyi levegőztető lyuk. De én ezzel soha nem foglalkoztam. Ja és a tetején is van 2 db, ami be van dugaszolva.
Úgy veszem észre Te értesz ezekhez a "kínai" dolgokhoz :) A keltetőm mechanikás dolgait én csináltam, az elektronikáját mással csináltattam. Ezek a kütyük vannak benne. Ami nem tetszik benne: 37.2-re volt beállítva 36.7-él kapcsolta be a fűtést és 37.7-él ki.Tovább ment a hőfok 38.2-g majd 1-2 pillanat múlva lassan ereszkedett. A kelésem: 300db-bol 57db magtalan volt 10db nem kelt ki 1db amire még várok estig mert hallani hogy kopog odabent.
Lehet ezen az ingadozáson javítani???
Hagyjam így???
Párásítást is lehet vele szabályozni mi egy kávéfőző belsejével próbálkoztunk a tesztelést bírta +2 napot .Kávéfőző ennyit bírt.
Ha bárki tudna bevált módszert kérem tudassa velem!
És itt kezdtem el barkácsolni hőfok mérő ide oda pakolás,semmi eredmény ventilátor fordítva betéve semmi.dugok kivéve a tetején semmi, akkor felhívtam az eladót hogy mi a gond (Pilisen) Küldjem vissza mondta küld egy másikat (pénzt vissza nem adnak, mi a garancia,hogy a másik az jó lesz) de van most egy új szabályozó valami távirányítós és avval lehet állítani a hőfokot 6000ft+posta kis alku 6000ft postával együtt.Megjött beetetem beállítottam minimumra 35C a keltetőben 39C még mindig nem jó.( a kijelző és a hőfok között +4C eltérés)Telefon műszerész havernak megnézte ide mér oda mér forraszt bele valami tekerőt és kész.Most a hőfokot tized pontossággal betudom állítani.Külön a keltetőben mérthez hozzá állítom a kijelzőt és a távirányítóval beállítom a tartani kívánt hőfokot. Az alja kapott 5cm szigetelést+külső műanyag burkolatot.Ja a harmadik garnitúra 56 tojás kuka. Keltető 18000+posta Tojás 30db 400-ft-os 12000 100db 250 ft-os 25000 70db 200ft-os 14000 Hőfokszabályzó 6000 Áram kb 6000 Haver 1 feles 1 sör 1 kávé Kiadás kb 80000 ft Bevétel 10 csirke darabja 8000 ft(ennyi maradt életbe) Most 10 csirkére világitok kb 180 db helyet Hát kicsit hószú lett . Most még volna egy kérdésem is a keltetőre kel lyukat készíteni pluszba hogy menet közben is szívjon friss levegőt? Most gyűjtöm a tojásokat indítom a negyedik keltetést.Majd beszámolok az eredményről üdv
Üdv mindenkinek Szeretném meg osztani a tapasztalatom mindenkivel hogy aki kezdő keltető mint én ne járjon így."Okos ember a más kárán tanul a buta meg a sajátján" Én sem olvasgattam adóig a fórumot még meg nem vetem az első keltetőmet.De mikor jöttek a gondok én is lelkes olvasó lettem.A nevezet keltető egy román gyártmányú, kocka, forgatóval 56,kézi forgatással kb 95 db tojásos csoda.Próbaüzem meg volt két napig ment 37,9C a kijelző szerint végig(Első hiba külön hőmérővel nem mértem a hőfokot).56 db tojás be indult az első keltetés forgatás, párásítás ahogy kel.21 nap 56 tojásból 4 csirke sok belefulladt sok embrió kezdemény,a többi üres volt.Na gondoltam gyenge volt a kakas vagy valami szeleztetés,pára kevés volt.Majd a következő keltetés jobb lesz.Forgató ki 95 db tojás be (kiválogatva ,forgatva, ahogy azt kel) indult az új keltetés ( az első keltetés 250 forintos brahma tojás és cokhin tojás) Minden a nagy könyv szerint (a második keltetőbe 400 ft-os brahma+a sajátomból,brahma cochin vegyesen ) Első meglepi 19 napra kelt az első csirke,a 21-ik re 14 összesen. De nem adtam fel következő keltetés indult is de most vetem egy kalibrált hőmérőt is.És most ért az első meglepi 37,9 a kijelzőn a keltetőben 42C HOPPÁ meg van az első hiba.
Ha lent-fent készítesz rajta, olyan szabályozható méretü nyílást, mint a kazánajtó huzatszabályzója. Akkor, ennek a megoldásnak az a hátránya szekrénynél, ahol viszonylag magas a keltetötér, mivel a fütés álltalában felül van, a lent beáramló friss levegöt nem tudja füteni, tehát a keltetötér alsó részében hüvösebb lesz.
Ezt aktívabb légkeveréssel lehetne mérsékelni. (egyiket sem ajánlanám)
A magas gépben a kéményhatás jobban érvényesül, ezért lehet, hogy ciklikusan kellene szellöztetni, és a szellöztetések közti szünetben ezek a nyílások elzárhatóak, illetve nem aktivak.
Tehát szekrényes gépben, szerintem,
célszerü lenne vezérelt szellöztetést készíteni, pl.: "zsalus" befúfóventillátorral.
Es sok otletet atvettem az enyemhez. Nalam is lesz fuggetlen leszellozteto automatika es hangjelzes. Mar meg is van az a resz, az is PIC-es. Nalam a homero a DS18B20, a szoftverben 0.1 foknyi pontossaggal kezelve. Sajnos amikor a nedvessegtartalom merot rendeltem, beneztem a dolgot, pedig az adatlapjan irtak, hogy valtofeszrol hajtva muxik a jelado. Mivel mas nincs kez alatt az ido meg szorit, marad a ket homeros modszer.
A keltetés elsö napjaiban alkalmazott forgatás tapasztalataim szerint nincs negatív hatással a keltethetöségre. A nem forgatásnak, viszont volt... ezért...
Nálam is PIC alapú a vezérlés, és a nedves-száraz hömérés helyett, a
Nem egyszeruen azert gondolom ugy, hogy nem celszeru az elso napokban forgatni, mert mas ugy irta, hanem mert valaki azt irta, hogy ilyenkor alakulnak ki a veredenyek a tojasok belso falan es serulekenyek ebben az idoszakban. Ezt, mivel nem tudom, hogy igy van-e valojaban, biztos ami biztos elhiszem. :-)
Ha ez nem igy van, es kell forgatni, akkor semmibe nem kerul atirni a progit. PIC-re fejlesztem, 16F877-re, de van itthon masfele is. Eppen akartam is kerni, dobjon meg valaki egy keplettel, aminek alapjan a vizes es a szaraz homerok altal erzekelt homersekletek alapjan ki tidom szamolni a paratartalmat. Eleg surgos volna, mert mar csak ez miatt all a beuzemelese az elektronikai resznek.
Nem is lényeg a páramérő (valamikor nekem sem volt) ha eleinte egy kis lapos edénybe (pl.hűtőgép jégtálca) naponta felöntöd langyos vizzel, A 17-ik naptól 2 vagy 3 tálcát tegyél be, ha nincs hozzávaló tálcád. Hűtés után permetezz egy kicsit és a 17-ik naptól több permetezést
Szia Hát akkor ne forgassad, de szerintem akkor a fórum segitségét sem kell kérni. De szerintem itt sok tízéves tapasztalatokkal el lehetne fogadni amit javasolunkÜdv: István