Vagy az is egy megoldás, ha csak a pengetővel képzünk üveghangot. Kissé befelé fordítva "megbökjük" a húrt, és ekkor még ujjal sem kell beleérni. Nekem pl ez a módszer vált be.
Nekem nagyon bejön ez a cucc. Nem vagyok ellensége sem elkötelezettje egyik oldalnak sem (digital-kontra analóg) Van villanyvasutam, csöves kombóm és fej ládám, de van kis behringer preampem, és van 2 strató egy nylon húros gitárom és ogen itt van ezek mellett a variax is. Mindegyik kiegésziti a másikat. A variax egy nagyon sokoldalú hangszer amivel elképesztő "beetetéseket" lehet csinálni úgy hogy még én is elhiszem aki játszom rajta))) Tegnap pl úgy használtam bulin, hogy a pedálsorom a kis kombóval és a variax gitárral, és azért mert használtam akusztikus, jazz, és strat meg lp modellt is, és mindezt egy gitárral egy számon belül. Itthon vagy stúdióban bármilyen hangzásra szükség van ez rögtön ott van a kéz alatt. Még itthon is előfordul mint pl az előbb említett felvételeknél hogy a variaxon is a strat hangszint használom pedig itt van nekem 2 igazi. De ez is csak azért van mert a variaxba egy régi vintage sound van modellezve az enyémelnek meg megint más a hangjuk. Én elég kritikus vagyok a soundot illetően, legyen az gitár, effekt, erősítő, de ami jó az jó. Volt olyan cuccom amire mindenki azt mondta hogy sirály nekem még sem jött be és eladtam. Ezt sokan támadják (a variaxot) de szerintem ezek jó része előitéletből fakad, mert nagyon jól használható cucc. Szerintem)))))
A természetes felhang (üveghang) annyi, hogy a szabadon zengő húr megfelelő geometriai pontjain (12,5,7,4 stb bundok) felhangokat képzel (a dolog tudományos magyarázata elég sok fizikakönyvben megtalálható)
Amiről Birta Úr beszélt, az pedig a "mesterséges üveghang".
Előállítása lényegében ugyanaz mint a természetesé, csak egy kézzel: - Megfogsz egy hangot bal kézzel (pl. 3. bund). - A 15. bund fölé teszed a jobb mutató ujjadat, és közép vagy hüvelykkel megpengeted a húrt. Én középpel szoktam, mert akkor lehet egy basszusszólamot hozzátenni (amikor tanultam, az adott darabhoz így kellett).
Péel Steve Morse a DP - Somethimes I feel like screaming-ben, vagy az Extreme - Li'l Jack Horny eleje (ez utóbbit ütögetéssel is lehet: a példabeli 15. bundon egyszerűen megütöd a hangszert)
Tommy Emmanuel trükkje: - Befogja az akkordot - A mély húrokon (EAD) üveghangot játszik, a magasokon pedig nem (az üveghangot hüvelykkel tolja ba). - A pengetési sorrendje: E-G-A-H-D-E húrok, és nagyjából ugyanez visszafelé. - Plusz az E húron kis trilla kerül a dologba.
Köszi szépen, meghallgattam, az én fülemnek teljesen OK. Azt hiszem, nemsoká beruházok egy ilyesmibe, persze ahhoz még gyakorolnom kell nem keveset. Hogy legyen jogalapom rá:)
Nem teljesen világos a kérdésed mert ezt többféleképpen is csinálják. az egyik legelképesztőbb amit a Silvian Luc, vagy a Tommy Emmanuel csinál amikor akkordokat pengetnek üveghangokkal, a másik amikor torzitóval játszunk és pengetéssel egyidőbben úgy pengetünk rá a húrra hogy az ujjbegyünk is hozzáér a húrhoz ettől nem az alaphang hanem vmely felhangja szólal meg attól függően hogy a húr melyik részén pengeted így meg
Én most vásároltam egy XV ampot nemrég elsősorban otthoni használatra és persze az ára miatt vettem meg, és szerintem arr tökéletes és nem szabad több pénzt kiadni ilyesmire. A kezelhetőségére kell egy kis időt fordítanod mire rájössz mi micsoda, de én gépkönyv nélkül szinte minden funkcióját tudom már kezelni, szal' szerintem nem egy ördöngős dolog. A hangja is jól alakítható mert kimenetet is tudsz állítani attól függően hogy hogyan akarod használni. Ha érdekel a hangja a honlapomon tettem fel 2 nótát amit ezzel vettem fel itthon, a PC-m és én: www.mikibirta.com mp3 mások és ott a legtetején az első 2 példa az ezzel készült és egy variax gitárral
Tényleg nem tud valaki egy jó(és lehetőleg ingyenes) gitáreffekt programot. Itthon készülök pár hetet lábadozni és ha az erősítőm nem is hozom haza a gitáromat mindenképpen szeretném.
Még pár érdekes info: a CRT monitorok onják a Röntgen-sugárzást, a mobilok 2 W-on sugároznak (bizonyos körülmények között), egy csomó elektromos eszköz valóban káros lehet, DE! szinte a teljes elektromágneses spektrumban van egy bizonyos háttérsugárzás, ami valóban kisebb, mint amit kibocsátunk eszközeinkkel, de létezik. SzVSz nem igazán kell törődni vele. Az 1 kW-os erősítőtől meg nem 1 m-re kell gitározni . :)
Ami leginkább aggaszt, az elektronikus hadviselés. Ennél g*cibb megoldás csak a nukleáris/biológiai hadviselés, de azt már nemzetközileg szabályozzák. Gondold el, mennyibe kerül mindaz a felszerelés, amit birtokolsz, ha újra meg akarod venni, miután kipróbálja az eljárást valamelyik agyhatalom. Látszik, hogy amcsi ötlet, náluk áll a háború az ellenség civileinek gyilkolásából/b@szogatásából. Peace!
Na, szokásomhoz híven kioffoltam magam; :)
Még kérdeznék 1-et:
Van egy olyan technika, amit hallottam már "kifordított üveghang", "természetes felhang" kifejezésekkel, és a lényege egy felhang produkálása megfelelő pengetéssel. Azt kérdezném, hogy hogyan lehet normálisan előállítani, valamint hogy mi a hivatalos neve?
Na még 1: :)
GuitarFX Box 2.6- nál tud valaki szebb/jobb/zajtalanabb software-t? Kezdésként mire érdemes beruházni: egy jobb hangkártya, vagy egy multieffektpedál?
Tippeket is kérnék, hangkártya 10k-ig, multiFx 25-ig.
Valaki tud segíteni nekem egy kis Cubase+guitar rig-et? Mármint hogy megy a kettő együtt realtime, mert nem tudom beállítani, és azthiszem felrobbanok...... külön külön ok, de együtt mit kell tenni............Köszi!
Szerintem beszélj egy mérnökkel, akinek ez a szakterülete. Ha kéred, jövő héten előkaparom neked a Mérnök Újság ide vonatkozó cikkét.
Olyan nincs, hogy "hatalom". Gazdasági szereplők vannak, és trendek. Hol ilyen, hol olyan. Ráadásul az elektromosság felfedezésének időpontjában nem rákban haltak meg Volta bácsiék, hanem esetleg megcsapta őket az áram.
A Ted Mithiny az kurvajó :-) A basszeros az meg Steve Swallow, egyik kedvenc basszusgitárosom, bár lehet hogy 321 kolléga szerint nem is igazi basszusgitáros, hiszen jól láthatóan pengetővel játszik, valamint egy kis overdrive is van a hangszerén :-)
Én úgy tudom azért volt kevesebb bizonyított rákos elhalálozás, mert(jóval) alacsonyabb volt az átlagéletkor és a rákos betegek jelentős arányát az idősek jelentik. Korábban meg valószínűleg diagnosztizáni sem tudták a rákot. Azt se felejtsük el, hogy ezek a gonosz elektromos eszközök mind a kutatásban, mind a konkrét orvosi gyakorlatban nagyban hozzájárultak az átlagéletkor kb. kétszeresére növelésében. Szerintem inkább fedezzük fel velük minél több (rák)betegség gyógymódját, mintsem lecsapjuk a biztosítékot.
Milyen tényekre lennél kíváncsi? Mérési eredményekre? Én simán el tudom képzelni, hogy minden ilyet csírájában elfojt a "hatalom", mert botrány, világválság lenne belőle. Az egész társadalom az áramszolgáltatásra épül, ha ezer százalékosan be lenne bizonyítva, hogy ez káros az egészségre, akkor sem állnánk le vele.
Egyébként logikus: ha belegondolsz, a rák a huszadik században listavezetővé vált a halálozási okok között. A betegség kiváltóit csak homályosan ismerjük, gyógyítani - állítólag - nem tudjuk. Kétszáz évvel ezelőtt sokkal kevesebb ember betegedett meg rákban. Talán mert akkor nem volt elektroszmog.
Nagyon érdekes. Kiváncsi lettem volna konkrétumokra. Tehát mindamellett hogy ez igaz is lehet, érdekeltek volna tények, mert így azért még mindig könnyű rácáfolni.
Köszi, nekem egy Audigy 2-őm van, 2 ms latencyvel. Ez jó a real time effekthez? Meg akkor újra felteszem a Cubase-t, megnézem meg tudom-e oldani ezt a Guitar Rig-es dolgot. Köszi mégegyszer!