Pl. tegnap este jelent meg a hír, hogy itt Albániában újra be kell zárni a medencéket. (Rengeteg medencés szálloda-étterem van itt, magukat a létesítményeket nem kell bezárni, csak a medencéket, de hát akkor az egyik élmény kilőve, ha valaki oda menne.)
Még szerencse, hogy a tengerpartot egyelőre nem akarják bezárni. :)
Ismerőseink tegnap Berat-ban voltak (UNESCO Világörökség része), mondták, hogy egész Berat tök üres volt. :(
(Ez egy olyan hely, ahol normál esetben szezonban átlagban minimum heti egyszer, de inkább heti kétszer fordulnánk meg VPBA-val - vagy ő, vagy én - turistacsoportokat vezetve, most idén meg még nem is voltunk Berat-ban :( )
Ezen ismerőseinknek itt van apartmanjuk (mi segítettünk anno megvenni), ők azt gondolták, hogy idén akkor is ide jönnek a saját apartmanjukba nyaralni, ha "a fene fenét eszik is". :) Berat-ba meg csak azért mentek, mert elhozták a rokonaikat is nyaralni most, meg akarták mutatni nekik is. De ez egy speciális eset, normál (külföldi) turista nem nagyon van itt sem.
Albániának csak az az egyetlen szerencséje, hogy rengeteg koszovói, és macedon turista jár ide minden évben, na, most idén gyakorlatilag ők a "külföldiek" egyedül. :(
Az én receptem és javaslatom általánosan mindenkinek:
- az évekig gyűjtögetett kis pénzt, az életem legszebb nyaralásra nem idén kell elkölteni.
- foglalót idén nem fizetünk szállás kapcsán.
- szabadságot munkahelyen úgy intézem hogy lemondható legyen, vagy úgy tervezek programot hogy legyen B verzió.
Az utolsó nap, utolsót órájában döntök, az abban a pillanatban élő szabályok szerint. Ha ezt el tudom fogadni, ha agyban az egészet a helyén tudom ezt kezelni, ha mindez nem jár stresszel, akkor szabad a kirándulást tervezni.
Egyébként nem kell külföldi csavargások utáni vagyakozassal hergelnie magát az embernek.
Én Montenegróban azt látom, az idei szezonból már semmi nem lesz. Teljes csőd mindenkinek. Nem hiszem hogy ezen már fordítani lehet, ráadásul a tendenciák is azt mutatják, nem a szabad mozgást elősegítő intézkedések meghozatalán dolgoznak az országok.
Tömegek egyébként sem fontolgatják az utazást, pont ahogy te is írod, a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság miatt, illetve belefárad mindenki. Amíg ez nem változik, addig szerintem csak egy egy fanatikus mozdul ki.
Már lassanként belefáradunk a feleségemmel (VPBA) a napi változások követésébe a különböző határokon. :(
Pl. tudomásom szerint Montenegró újra karantén-kötelezettséget írt ki minden egyes embernek, aki Szerbiából érkezik (tehát nem csak a szerb állampolgároknak, hanem mindenkinek!). :(
De azért legyünk optimisták, ez is elmúlik egyszer... :D
A 8 személyes kocsi is elvileg szabálytalan 5 utasnak és a sofőrnek, feltéve, hogy ha látszik a kocsin, hogy taxi (ha nem látszik rajta, akkor könnyebb elsunnyogni, hogy nem egy család ül benne csak, azaz a sofőr nem családtag, meg valószínűleg a 4 felnőtt sem közös háztartásban él Magyarországon).
Kicsit más, de a témához tartozik: Ismerőseimnek akartam bérelni mikrobuszt 7-14-ig (2 magyar házaspár, és 4 gyerek), az autókölcsönzős ismerősöm azt mondta, hogy jelenleg a koronavírus miatt külföldieknek nem adhat ki mikrobuszt, albánoknak is csak akkor, ha bemutatják a "Certifikat Familjare"-t (ez lefordítva "családi anyakönyvi kivonat", itt van ilyen dokumentum), mert ezzel lehet bizonyítani, hogy az összes utas rokon, és egy háztartásban élnek. Úgyhogy két személyautó bérlés lett belőle végül.
Köszi az infót! Mi szombaton indulunk a reggeli géppel.Az opratív törzs most dönt az edetlegesen újra bevezetendő határzárról,ami bármikor megtörténhet🤨
A reptéren semmilyen busz nem volt.Csak sárga taxik.Max.3 főt szállítanak,és 30Eu Durres-plázsig.
Pont összefutottam ismerősökkel 4 felnőt 1 kisgyerek és ők itthonról foglaltak transzfert 50Eu és a reptéren névszerint várták Őket.Golembe mentek,és 8 személyes kocsi jött értük.
Visszafelé a reptérre a csarnokba csak egy ajtón engedtek be,2 órával indulás elött.Kérték a beszállót,de mivel sem papíralapon sem onlin nem tudtunk csinálni ezért volt egy kis félreértés a beengedésnél de aztán beengedtek.
Eddig is csak Durres központjába (a buszpályaudvarra) volt busz a reptérről (Adis Travel) 480 Lek-ért. Onnan a Golem-be tartó buszra kellett felszállni (60 Lek). Mindez természetesen fejenként. Elvileg működik ez most is, csak a mostani koronavírus utáni helyzetben még nincsen friss információm róla.
Most a koronavírus miatt Nektek a taxi azért 50 EUR, mert 5-en vagytok, és egy taxiba csak max 3 ember ülhet, azok is csak hátra, és maszkban, legalábbis elvileg, úgyhogy 2 db. taxi kell. A taxinként 25 EUR, az reális ár.
Erdemes meg a gettransfert megnezni. Ott hatha adnak olcsobb ajanlatot. Elore kell kifizetni kartyaval, de eddig korrekt volt tobb orszagban..Golembol Krujaba 35 euroert vitt el, Krujabol a repterre 15 euroert. Ugyan mi ketten voltunk, de nagy 5 fős autok voltak, lehettunk volna tobben is.
Szia! Foxtransfer 29 euroert vitt el. Nincs elore fizetes es bankkartya adatot sem kert. A sofornek fizettem az ut vegen. Korrekt privat taxit kuldtek. 1 ora sem volt az ut.
Sziasztok! Tirana repülőtérről létezik busz Golembe? Eddig csak Durrest láttam.Valakinek tapasztalat?3 felnőtt+2 gyerkőccel megyünk,a transzfer 50 euro ha jól látom.
Én nem tudom, mikor járok Pesten. Ha jó úgy, hogy elküldöm bubis borítékban, Te pedig utána utalod a megbeszélt összeget, akkor vegyük fel a kapcsolatot.
Szerbiában lehet biztosan. Vigyél magaddal biztonság kedvéért egy kis eurót, ha valami technikai probléma lenne, azt is elfogadják teljesen normálisan árfolyamon.
Szerbiába lehet pályát kártyával fizetni? Tavaj voltqm de nem rèmlik, illetve Èszak-Macedóniába lehet kártyával pályát, benzinkutat fizetni? Szombaton indulás szegedről :D
Árulja már el, hogy hova jutottam? Van nálam néhány bankjegy és érme, amit nem váltanak minden utcasarkon. Ha már nincs rá szükségem, mert a közeljövőben nem megyek az adott országba ( mellesleg évek óta kerülgetem a pénzt), akkor mit kellene csinálnom vele?
Nem azért nem megyek Albániába, mert bajom van az országgal vagy a lakóival, hanem nem akarom magam kitenni a csikicsukinak, ami várható az országok részéről a "fertőzöttek számának emelkedése miatt"... Hát, ide jutottam.
Sziasztok! Most 24.én indulnánk autóval Albániába./már ha addig a helyzet engedi/. Terveink szerint Koszovón keresztül. Valaki tudna infót írni, hogy mi az amire feltétlenül figyelni kellene az úton? Köszönöm előre is!
Jelenleg magunkon kivul nemigen latok turistat...ez Golem...helyiek vannak leginkabb, de a hotelek fele szerintem igy is ures. Az ures napagyak aranya a strandon minimum 60%. Kedvesek nagyon az albanok es orulnek ( meg jobban orulnenek a tobb) turistaknak.
A külföldi utakkal kapcsolatban jutott eszembe, hogy a szállásadók, az idegenforgalomban dolgozók, stb. nyilván várják a turistákat. A többiek hogyan viszonyulnak most az idegenekhez?
Megmaradt 1650 lek, mostanában nemigen fogok Albániába menni. Akinek kell, vegye-vigye. 1400 lek bankjegy, akár postán is elküldhetem, a többi érme. Helyileg Szolnok.
Ez jó hír. :) Az albán nyelvű hírekben úgy szerepel, hogy a szárazföldi határok Albániával várhatóan júl. 1-jén nyitnak, pár napja még azt mondták a görögök, hogy nem. De ha ők írták, akkor valószínűleg így is lesz. :) A Tirana-Athén járatok már eddig is közlekedtek, és ezek szerint a kompok is fognak.
Gondolom tudod, hogy július 1. után Görögországba csak QR kóddal lehet belépni, ami azt jelenti, hogy belépés előtt 48 órával egy elektronikus jelentkezési ívet kell kitöltened, és az erre kapott kódot vagy kinyomtatva vagy a telefonodon be kell mutatni a határon. Továbbá Görögország NEM nyitja meg július 1-jén az Albániával közös szárazföldi határait (ez a jelenlegi infó), úgyhogy érdemes utánanézni, mi a helyzet a vízi határokkal, azaz a kompok fognak-e közlekedni, és ha igen, milyen gyakorisággal, és visszaengednek-e Albániából negatív teszt nélkül. Ksamil-ban minden rendben, érkeznek a turisták, és az időre sem lehet panasz. :)
Július 15-22 között utazunk Korfura, amiből 15-17 között Ksamilban szállnánk meg. Korfuból tervezünk Sarandába ferryzni, onnan pedig taxival tovább Ksamilba.
Az ég egy adta világon semmilyen infót nem találok a neten Ksamil jelenlegi helyzetéről, itt esetleg tud valaki segíteni, hogy mire számíthatunk a megszokotthoz képest?
Görögország viszonya Albániával kapcsolatban milyen lehet? Lehet problémánk visszafelé?
Hááááát nem egy nagy súlyú portál szerintem. Igaz a Wizz nem szokta nagy dobra verni a megszűnik járatokra, csak az újakat reklámozza nagy csinnadrattával...
Bankokba, bevásárlóközpontba kell a maszk, elvileg kisboltokba is, csak ezt senki nem tartja be. (de azért jó ha van a zsebedben egy, ha véletlenül kell).
Éttermeknek-kávézóknak egyelőre csak a teraszai (a fedett teraszok is) vannak nyitva (beltérbe Te, mint vendég csak WC-re mehetsz). Ilyen helyeken csak a kiszolgáló személyzetnek kell(ene) maszk, a vendégeknek nem, de csak egy család ülhet egy asztalnál (elvileg).
Persze, hogy ezeket ki tartja be, az esetfüggő.
3-4 nappal ezelőtt konkrétan egy kávézóban ültem, és 5 különböző férfiembertől kaptam puszit a homlokomra (ez férfiaknál szokás itt, ha nagyon jóban vannak, régen látták egymást, stb., stb.). :) Na, hát akkor mi van? :)
Szóval nagyon változó, hogy ki hogyan tartja be a szabályokat. Valaki kezet se mer fogni, van, aki "ököl-", vagy "könyökpuszit" ad, valaki meg össze-vissza puszilja örömében a másikat, mert már 3 hónapja nem látta.
Ugyanígy a kávézókban elvileg a terasz bejáratánál kell kézfertőtlenítőnek lennie. Egy bő hete Durres-ben egy olyan kávézóban voltam, hogy nemhogy kézfertőtlenítő nem volt a terasz bejáratánál, de még a WC-ben szappan sem!
Ma viszont itt Tirana mellett a törzskávézómban reggel, amikor ott voltam, éppen megérkeztek a "karantén-ellenőrök", azaz két - mondjuk azt, hogy - tisztiorvos. A törzskávézóm tulajdonosán, valamint a feleségén nem volt maszk, de nem büntették meg, csak figyelmeztették őket, hogy legközelebb büntetés lesz.
Szóval ilyen vegyes dolgok vannak manapság. Mindenesetre jó tanács mindenkinek, hogy mindenkinél legyen maszk, ki tudja, hogy mikor kell.
Szia Zoli.Ne foglalkozz ezzel a minuszolgatással.Én már ezért nem nagyon irok ide,mert bármit irsz vannak akik csak a minuszt teszik hozzá.Érdemi,előre mutató hozzászólása nincs.Segiteni nem fog,csak minuszol.
Nem törölték a járatot, rendben megérkezett. Így nekünk is megsokasodtak a teendőink.
A tömegközlekedés ma indult újra 70%-os kapacitással, azaz a járművek nem lehetnek tele, és maszk viselése kötelező. A taxizás szabályai szerintem nem változtak, előre nem lehet ülni, hátra is csak akkor ülhetnek többen, ha egy családból valók. Elvileg maszk és kesztyű viselése kötelező. A többi dologgal kapcsolatban keress minket privátban, ha gondolod, tudunk segíteni autóbérlésben kaució nélkül.
Először is köszönöm minuszolóknak,a hozzászólásukat! Mert nem mondtak semmit. 1.A járat törlésekkel kapcsolatban,sokan megköszöntét az infót. 2.Ki szerint,biztosan indítják a járatot szombaton?/Akinek van jegye?/ 3.Szerinted ,hány fő ülhet a taxiba? 4.Buszok hogy járnak? 5.Nézem a kov.hu?Most mit ír?/napi szinten nézem/!!? 6.Horgászással kapcsolatban.Nem hus horgász vagyok,csak annyit kérdeztem volna,egy kenyérgalacsin,vagy kis csonti,giliszta,?visszadobom!!!! /Amig alszanak a többiek./
7.Igazatok van!A kocsi bérléssel kapcsolatban! Hogy minuszoltok!Majd,megoldom.
Úgy tűnik nem törlik a járatot?110 foglalt ülést láttam,és multkor már nem lehetet-volna- ilyenkor foglalni.
Lenne néhány kérdésem ez ügyben kérnék tanácsot. -járnak-e a buszok,PL:Durres Plepa-Durres,Durres-Tirana viszonylatban? -a taxiban a sofőr mellé is lehet ülni?/4-en be lehet ülni?/
Örökzöld kérdés tudom és bocs,de eddig nem béreltem autót és nem mentettem el a bérléssel kapcsolatos tanácsokat. -a Wizzair oldalán nem túl drágáért ajánlgatják az autóbérlést,csak hát 48órával elötte le kéne mondanom ha foglalok.Ha még is azon keresztül foglalnék,jönnek rá külömböző tételek? -ha 700Eu-ot zárol a hitelkártyámon mint "önrész",és nem kötök külön biztosítást, ez mit takar,mekkora összeg az amíg nem kell fizetnem ha kár éri a kocsit? /főleg ha nem én vagyok a hibás/ vagy ha én. -PL:9-kor kapom meg az autót,és amikor lejár a nap amikor visszaviszem és nem 9-kor hanem 12-kor viszem vissza,persze amikor elhozom én jelzem,mennyire rugalmasak,vagy plusz 1 napot felszámolnak?
Ha nem a Wizzairen keresztül bérelnék- a reptéren szeretnék-akkor tudnátok ajánlani vakiket? Köszönöm!
Láttam pecáztak a mólókon néhányan.Mi csak úszózni,"snecizni"szeretnénk pici horoggal.Milyen csalit érdemes tenni. Úgy olvastam nem kell engedély.
Köszi az infót.Igen ez érdekes lesz.Mert amikor nekem a 6.-ai járatom törölték kb.1 héttel korábban akkor én is csak a saját oldalamon láttam,és két napra rá küldék az emailt.Mint tudva levő 3órával indulás elött legkésőbb, lehet választani a három lehetőség közül.Én a creditet választottam kb.a 3. napon írták jóvá a pontokat,és 2 év lejárattal.
Tehát a saját oldaladon sem ajánlotta fel a három lehetőséget,ha jól értettem.Arra gondoltam,hogy ha én is így járok,azonnal kérném a credit visszatérítést,mert ahogy Te is jártál biztos bonyolultabb lesz,bár nem tudom az ilyen last minut törléseknél mi a helyzet,valahogy biztos rendezik majd,csak több utánajárás és kellemetlenséget okoz.
Ha van időd légyszi írj rám privátban,kérdeznék néhány dolgot ami nem ebbe a topikba tartozik.
Én ma lemondtam az albán szállásokat, a montenegroi kavarás volt a végső lökés. Horváto. felé kacsintgatunk, de ma onnan is negatív hírek jöttek.. (am sztem a horvátok kamuznak a vírussal kapcsolatban, majd pont ők, a balkáni csürhe kezelik a legjobban.. sztem csak kell nekik a bevétel)
Holnaptól Albánia megnyitja a tengeri határait (turistáknak is, mert a teherszállítás eddig is nyitva volt)!
És a vicc része a dolognak:
Szóval Horvátországból átmehetsz gumicsónakkal Olaszországba, majd "srégen" vissza Albániába, úgy már elvileg lehet. :) Csak valószínűsítem, hogy kalandosabb út lenne, mint a tavalyi... DDD
Ehhez cask annyit, hogy ha péntek este 20.kor nem nézek rá az appra, nem tudok a törlésről A wicc, az az hogy azóta nem küldtem emailt se, hogy átfoglaljak stb. A mai napig ha belépek aktiv a járatom azaz megerősítve, tehát nem tudok semmit se csinálni, hívtam az ÜSZO-t tegnap este, csodálkozott is a srác .azt mondta jön majd az email, azóta is...holnap megint hívom őket...de már nagyon elegem van belőlük...
A zölddel jelölt országokból lehet szabadon beutazni.
Tehát marad a Koszovón vagy Macedónián(utóbbi országba csak átutazás céljából lehet belépni és 5 óránk van hogy elhagyjuk) keresztüli Albániába utazás.
Utazás előtt érdemes figyelni a konzuli szolgálat oldalát az érintett országok vonatkozásában.
Magyarországról is be lehet utazni Montenegróba Horvátországon keresztül.
De mivel itt Albánia a téma most ránéztem a konzuli szolgálat vonatkozó oldalaira -Albánia-Koszovó- és arrafelé nyitva a határ. Tehát elvileg, ha a konzuli szolgálat infói pontosak, akkor Szerbia-Koszovó útvonalon el lehet jutni Albániába, sőt arra gyorsabb is, mivel nagyrészt autópályán lehet menni!
Azért az EU-nál, ha lenne egy talpraesett nemzetközi jogászcsoport, bepanaszolhatná Montenegrót. Nem EU tag de oda készülnek, talán az EU tudna rájuk hatni a szárazföldi határok tartós megnyitása érdekében.
(Nem rég egy magyar benzinkúton a pénztárnál láttam a táblát, eurót is elfogadunk, mellette kiírva 1euro 299forint. Kérdezi a csaj, kérek még valamit? Én: kártyával lehet fizetni? Persze- volt a válasz. Akkor kérnék még 2ezer eurot. Nem esett le neki egyből és próbálta elmagyarázni hogy ez nem pénzváltó, hanem akkor él ha csak euróval tudnék fizetni... Majd láttam rajta hogy kapcsolt, de nem értette a viccet. 299?!?!?! Kurva anyátok!!!!)
Bevallom őszintén én ezt a csiki- csuki, mikor ki mehet, ki jöhet összevissza szabályok követését már kezdem teljesen elengedni.
Montenegróban tavaly ősz óta van egy kis politikai "összefeszülés". Azonban a két ország ezer szállal kötődik gazdaságilag egymáshoz, így nem értem mi a cél?
Az okfejtes amit leírtál, talán igaz is lehet, !DE! az kevés ha a helyiek kinyitják a panzióikat. Ugyanis hiába sajtózzák évente a turisták növekvő számát, országonként listázva, Montenegró továbbra is a szerbek kiránduló helye. Az összes többi náció eltörpül mellettük. Tehát ha Dačić úr azt mondja Belgradban, hogy a szerbek idén máshol pihenjenek, mert Đukanović úr nem szívesen látja őket idén, akkor azt a teljes montenegrói társadalom megkönnyezi közvetve, vagy közvetlenül.
Hangsúlyozom, szerintem! Nekem az az érdekem, minél inkább több ember utazzon, minél több bevétel termelődjön, épüljön szépüljön az ország! :-)
A tengeri határokat még egyáltalán nem nyitották meg (turisták számára) :(
Más:
Dehogy érek rá! Kb 5-ször annyit kell dolgoznunk a feleségemmel, mint tavaly ilyenkor, csak éppen a bevétel ugyanannyi lesz (TALÁN), mint tavaly, és még az sem biztos. :(
Különböző turistacsoportok sorozatos átfoglalásai, üzletemberek különböző ügyei, stb., stb.
Csak egy példa:
Egy magyar üzletembernek írtam pénteken, hogy ha nagyon sürgős (neki), jöjjön Ausztriából repülővel, vagy kocsival a Szerbia-Montenegró útvonalon. Egy nappal később (most már éjfél után van, azaz tegnap, azaz szombaton) meg újra emailt írtam, hogy Montenegró le fogja zárni a határait újra, úgyhogy szárazföldön mégse jöjjön, ha jót akar magának...
Én még ennyi emailt, meg Viber-, WhatsApp-, Skype- hívást életemben nem bonyolítottam le napi átlagban, mint most! :(
Minden naponta, vagy inkább óránként változik :(
Nem panaszkodom, mert nem vagyunk (anyagilag) bajban, de szeretnénk már végre dolgozni a feleségemmel, meg végre nem felesleges munkára, meg kényszer-henyélésre fordítani a megtakarított pénzünket. :(
Húú, ebbe nagyon nem szeretnék belemenni, mert ez kőkemény politika, és én itt, ezen a fórumon nagyon-nagyon tartózkodom bármely politikai megnyilvánulástól, mert ennek a fórumnak Albániáról kell, hogy szóljon.
De ezt azért leírom, hogy mit mondanak a "rossz nyelvek" (ami természetesen nem biztos, hogy igaz):
Montenegróban nagyon sok szerb embernek van szállodája, komplett apartmanháza, stb. A montenegrói kormány teljesen tisztában volt azzal, hogy az idei turizmus csak "alsó hangon" fog működni, még a leg-ideálisabb esetben is.
Úgyhogy megpróbáltak egy "kis matematikát" belevinni a koronavírus-szabályozásba, azaz úgy "matekozták" ki a feltételeket, hogy gyakorlatilag bárki beléphetett Montenegróba, kivéve a szerbek, azaz a szerb szállodatulajdonos, vagy éppen apartmantulajdonos ki se tudta nyitni a saját létesítményét, mert nem mehetett be Montenegróba.
Ezzel próbálták védeni a montenegrói szálloda- és apartmanház- tulajdonosok anyagi érdekeit (hangsúlyozom: a "rossz nyelvek szerint"!). Kevesebb turista, de kevesebb szálloda, vagy apartmanház nyitva, azok is jórészt montenegrói tulajdonban, ez volt az ötlet, legalábbis a "rossz nyelvek szerint", ha nem igaz, akkor majd "Szervezkedő" fórumtársunk kijavít. (És nagyon kérem, hogy esetlegesen javítson is ki, ha nem igaz amit írtam!)
Szóval most itt Albániában nőtt a fertőzöttek száma, és Montenegró (saját maga által meghatározott "matekja" miatt) kénytelen lesz lezárni az albán határt, ismétlem: a "rossz nyelvek szerint"!
2020. 06. 18. 2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába. A légi forgalom a fokozatosság elvét követve részlegesen újraindult, karantén-kötelezettség főszabály szerint nincs. Az aktuális járatokról a Tiranai Nemzetközi repülőtér honlapján tájékozódhatnak.
Budapest és Tirana között a közvetlen repülőjárat egyelőre nem indult el.
Kérjük, gépjárművel történő utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait is, és itt tartózkodásuk során is tájékozódjanak az esetleges változásokról.
Felhívjuk az Albániába utazni kívánók figyelmét, hogy a járványügyi előírások megszegése továbbra is büntetőjogi eljárást von maga után! A problémamentes tartózkodáshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását! Az országban a parlament által elrendelt természeti katasztrófahelyzet továbbra is érvényben van 2020. június 23-ig.
Beltérben (boltok, posta, benzinkút stb.), taxiban továbbra is kötelező a maszk- és kesztyűviselés, illetve a távolságtartás!
2020. június 23-ig biztosan zárva tartanak az éjszakai klubok, színházak, illetve mozik.
Én sem értem a dolgot, épp ezért már hétfő este óta (akkor történt az első botrányos járattörlés) mindenkinek azt javaslom, hogy ha tud, akkor inkább Bécsből jöjjön (szintén a WizzAir-rel), mert az a járat legalább üzemel biztosan.
És a csúcs, hogy a holnapi Wizz járatra Budapestről ide még kora este is lehetett volna jegyet venni, tetejében nem is olcsón, hetvenvalahányezer Ft-ért! Ugyanúgy, mint a törölt keddi járat esetében hétfőn kora este :(
Igen,pont megint néztem,és ugyan az a helyzet mint a keddi járattal.De miért,amikor lehet utazni.Nem is értem,hogy képzelik,hogy este törlik amikor reggel 6:30-kor indulna a járat.Ez tényleg felháborító.Ezt előre nem tudják?
A Tiranai reptér Facebook oldalán még mindig nem szerepel a holnapi napra (04.20) megerősített járatként a reggeli Bp-Tirana járat. :(
Ugyanakkor a szintén holnap reggeli, szintén WizzAir, Bécs-Tirana járat viszont szerepel!
A Wizz honlapján még mindig lehetne jegyet venni a holnapi járatra, de ez a keddi törölt járat előtt hétfőn is így volt, aztán este 9 felé meg törölték a járatot :(
Szerintem egyértelmü,hogy Mo területére személyforgalomban korlátozás nélkül ,az-az karanténkötelezettség nélkül,légi,szárazföldi,és vizi uton is beléphet a magyar állampolgár,az Eu tagállamai,az Egt megállapodásban részes államok,mint pl.Szerbia,valamint Svájc állampolgárai(kivéve Anglia)....stb.Azért,hogy mégjobban eloszlassam a kételkedéseket,ezért én most este 20 óra 8 perckor,felhivtam a konzuli szolgálat ügyeletét,aki megerősitette az igazamat,az az avilág bármely országábol karanténkőtelezettség nélkül lehet a magyar állampolgárnak Mo területére lépni,ahogy a kormányrendelet irja.Ha valaki nem hiszi,hivja fel a konzulátust(tel:0680 368 036)ahogy én is tettem.
A Kormány a 282/2020. (VI.17.) rendeletével a veszélyhelyzetet 2020. június 18-val megszüntette, s a 283/2020. (VI.17.) Korm.rendelet által kihirdetett járványügyi készültség időszakára vonatkozó utazási korlátozásokat a 291/2020. (VI.17.) Korm.rendeletben rögzítette.
A fenti kormányrendelet alapján Magyarország területére személyforgalomban korlátozás nélkül (karanténkötelezettség nélkül, légi, szárazföldi, és vízi úton is) beléphet:
a magyar állampolgár,
az Európai Uniós tagállamok, az EGT megállapodásban részes államok, valamint Svájc állampolgárai (kivéve Egyesült Királyság),
és a fenti személyek harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjai.
A 291/2020. Korm.rendelet alapján a magyar állampolgárok valamint más ország állampolgárságával rendelkező családtagjaik is Magyarországra korlátozás nélkül beutazhatnak.
Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt2020. június 18. 8:00
A Kormány a 282/2020. (VI.17.) rendeletével a veszélyhelyzetet 2020. június 18-val megszüntette, s a 283/2020. (VI.17.) Korm.rendelet által kihirdetett járványügyi készültség időszakára vonatkozó utazási korlátozásokat a 291/2020. (VI.17.) Korm.rendeletben rögzítette.
A 291/2020. Korm.rendelet alapján a magyar állampolgárok valamint más ország állampolgárságával rendelkező családtagjaik is Magyarországra korlátozás nélkül beutazhatnak.
Ezt most küldték át nekem,nem tudtam átolvasni-/dolgozom-/. Ez érinti-e Albániából hazatérő Magyar állampolgárokat?
Nekem is így volt amikor törölték.Rá 2 napra küldtek emailt.
De érdekes,hogy az nap törölték.Mivel indokolták?Én nem találtam semmi infót.
1 hetünk van csak sajnos,hogy változás történik a hazai karantén ügyben.Kocsival,meg lehet jönni szinte bárhonnan.Nem érdekes hol volt az ember.
Nem néztem a többi országot, Albániából hazatérő szabályt,de ha 2 hét vár mindenkire aki onnan jön,akkor a szezonnak lőttek Albániában vagy akkor le kéne zárni a légiközlekedést.Mert igy ki vállal 1 hét nyaralást,2 hét karantént a nyár közepén.
Igen, törölték. Nekünk ma reggel a reptéren kellett volna lennünk, mert barátaink érkeztek volna. Tegnap este a tiranai reptér Fb oldalán 20.56-kor a mai napra megerősített járatok között nem szerepelt a BUD-TIA Wizz Air járat, és a honlapjukon is törölt járatként jelölték, ezért szóltunk nekik, hogy nézzenek utána, nem kaptak-e értesítést a WizzAir-től. És kiderült, hogy igen, de nem email-t, és nem SMS, hanem csak úgy, hogy megnyitották a saját Wizz Air fiókjukat. Mindeközben a Bécs-Tirana Wizz Air járat ma reggel menetrend szerint landolt Úgyhogy a tiranai reptér nyitva van a turisták előtt, tegnap megérkezett egy gép Belgrádból és Athénból is, és az Austrian Airline-nak is jött egy gépe. ???
Sajnos ahogy néztem 57? új fertőzött tegnap.Pár órája néztem 16-ra a wizzair BUD-TIA és azt írta az ár ellenőrzés alatt.
Most néztem 16-ra se ki se TIA-BUD nincs járat.Megy valaki holnap?Törölték?
A karantén eltörlésének idelyét,mennyi idővel elötte jelentik be,
Ha így marad,a magyar törvény is,és Albánia nem zárja le a repterét Magyarország felől,akkor vajon törli-e a járatokat a Wizzair addig míg ez a helyzet.Attól tartok nem.Kiváncsi leszek mennyien fognak utazni ebben a viszonylatban.Nagyon úgy érzem,bukjuk a repjegyünket./27-04/ még jó,hogy a szállást ráérek még lemondani.
Tisztelt Uraim!! 40 éve nagy Veterán autó gyűjtő vagyok, imádom, élek, halok a régi járgányokért, ámbár most már a kor előre haladtával, sajnos a sok járgányból, már egy sem maradt. Most már csak bámulom ezeket a régi csodákat, hosszú időn keresztül köztük éltem, velük eggyütt feküdtem, és keltem, és természetesen használtam is őket, bejártam velük a vén Európa hegyeit, dombjait, tengerpartjait. Bevezetésképpen ennyit az öreg járgányokról. Amiért most itt vagyok, és kérdezném Önöket, Tisztelt autós kollégák, Urak, esetleg van-e olyan valaki aki tudna nekem a Neten segiteni, hol találok, milyen cimszó alatt használt eladó autókat, olyan mint nálunk pld: Használt autó piac, egyéb ilyen oldalak, ahol meglehet tekinteni a járműveket, képről, leirást adnak róla, mibe kerülnek itt albániába ezek a használt járgányok, biztos, hogy vannak itt is ilyen oldalak, fórumok, ahol lehet tájékozódni, hogy melyik autó, milyen állapotu, márkák, modellek, és ami a leglényegesebb az áruk érdekelne. Megköszönném, ha valaki tudna segiteni-e autós témakörbe, mert aztán megnézném őket, és valószinű, hogy itt szeretnék vásárolni egy használt megbizható járgányt, ha természetesen megéri, mivel van magyar rendszámu, saját tulajdonu autóm, el sem adnám, ez is egy öreg kategóriába tartozó verda már, nem szerettem volna megválni tőle, de mivel itt élünk, életvitelszerüen a párommal, autó meg kellene, mert szeretném bebarangolni a környéket, és autó nélkül nem szeretnék maradni, de a Honositás, meg minden egyébb, ha összeszámolom, többe kerülne, igy úgy döntöttem, hogy inkább itt veszek egy jó állapotú használt verdát, olcsóbban jövök ki. De, ha Uraim, esetleg a vásárlással kapcsolatban valakinek, jobb ötlete lenne, szivesen meghallgatom, hátha jobban járok, ha az Ön véleményére, tanácsára hallgatok. Köszönöm, Uraim, ha valaki, hozzászólna az autós témához, és új tanáccsal lepne meg, elfogadnám. Elnézést, hogy egy kicsit hosszabb lettem, mint a többi hozzászoló Kolléga. Várom vissza az Urakat a jó tanácsokkal. Köszönöm, egy ÖREG, VETERÁN autós Uriember személyében!!!!! Üdvözlöm az Urakat, meg mindenkit, aki már itt van, vagy még ezután érkezik, ebbe a különleges országba, Albániába, ahol semmi az aminek látszik, és az az ország, ahol, minden van, és semmi nincsen. Üdv!!!!
A skyscrapercity oldal fórumán nyomon követik különböző országok útépítéseit, többek közt a koszovói és albán térségét is, képekkel leírásokkal videókkal a topikokban. Itt lehet informálódni az autópálya építések haladásáról.
Tegyük egy kicsit tisztába a dolgokat! Egy kellemes nyaraláshoz 2 dolog kell idén. 1 hogy a kiválasztott országba beengedjenek, 2hogy az adott országból Magyarországra visszatérve karantén nélkül lehessen élni a mindennapokat.
Az ha valakit beengednek a kiválasztott országba még csak fél siker!
Június 1-től megnyitották Merdare, Vermice, Kulla, Hani i Elezit, Jarinje és Dheu i Bardhe közúti határátkelőhelyeket. Június 8-tól megszűnt a beutazók számára elrendelt házi karantén, a belépőket kötelező orvosi vizsgálatnak vetik alá, valamint rögzítik adataikat. Jelenleg bármely országból karantén-kötelezettség, illetve negatív teszt nélkül lehet beutazni és átutazni, nincs kijárási tilalom, ugyanakkor a vírus újabb intenzív terjedésével változhatnak a beutazási szabályok, korlátozások, az enyhítések bevezetésével ugyanis újra növekszik a fertőzöttek száma. A reptér továbbra is zárva tart, de korlátozott számú járatot fogad és indít."
Elvileg Ausztria hetfotol 31 orszag fele hatart nyit...ha benne van Albania, akkor Ausztrian keresztul karanten nelkul lehet hazajonni. Boldog boldogtalant beengednek uzleti ut cimszo alatt hetek ota es most is...virusveszelyt figyelmen kivul hagyva..
Tegnap valóban megérkezett az első charter Fehéroroszországból. A Wizz-ről még mindig semmi, ami azért furcsa mert az osztrák és görög járatokat 15-ére már jó pár napja beharangozták. A tömegközlekedés újraindítását eltolták 1 héttel, azaz valószínűleg csak 22-én fog újraindulni. Nem akarnak visszalépni a korlátozó intézkedésekben az előző fokozatra, így ez lett a köztes megoldás.
Hivatalosan - ha nem hazudnak a hatóságok- összesen 4053 fertőzött, 553 az elhunytak száma.
Eredmény 553/4053*100%= 13,6%, azaz nem lehetünk nyugodtak. Ez az arány azt mutatja, hogy mennyi az esélye annak, hogy belehalhat aki elkapja a betegséget.
Ha a lakosság számára vetítenénk a fertőzöttek számát akkor a 120 milliós Brazília, vagy a 3,5 milliárd lakosú Kína megelőzne minket.
Hát ezek nem jó hírek.. Sztem elkezdem lemondani én is a foglalásokat. Mi aug közepén mennénk, elvileg aug elejéig várhatnék, csak az utolsó, 1 éjszakás szállásunkat kéne most hó végén lemondani, igenám, de akkor viszont nézni kéne mást, és időben foglalni, mondjuk akkor marad horvát, onnan már nincs karantén mi? Vagy mi jöhetne még szóba, Montenegro, Macedónia, itt mi a helyzet?
Pedig nagyon vártam már ezt az utat, nagyon beleéltem magam, qrva vírus.. Ha a nap és a meleg sem árt neki ezek szerint, akkor nincs mese, együtt kell élni vele.
Am ez az itthoni karantén ez hogy megy? Táppénz, szabi, igazolatlan? :)
Valóban ez a helyzet. Az utóbbi napokban magasabb volt a napi fertőzöttek száma, mint a járvány tetőzésekor. A miniszterelnök és az eü-i minisztérium folyamatosan figyelmeztet, hogy tartsuk be a szociális távolságtartás szabályait, ugyanis az albánok sajnos nemigen tudják levetkőzni az alap mentalitásukat. Kezet fognak, megölelik egymást stb. A hivatalokban is inkább csak a városokban veszik komolyan a maszk viselését, vidéken már nem. A vendéglátóhelyeken is vegyes a kép, voltam olyan kávézóban nemrég Durres-ben, ahol még szappan is alig volt, nemhogy fertőtlenítő (pedig ellenőrzik). A napi 15 megbetegedés heti átlagra vonatkozik, de ha így haladunk, lehet, hogy meg is lesz. Az előző 24 órában is 31 volt az új fertőzöttek száma. A miniszterelnök most melyik ujját harapja? Ha így hagyja, meglesz a napi 15 új fertőzött. Ha visszazár, az is baj, mert elvileg ma érkeznek az első charter-ek, és az első osztrák és görög menetrend szerinti járatok is elindulnak 15-én . (A WizzAir-ről még mindig nincs hír az albán médiában, de elvileg 16-án az is jön.) És elvileg 15-én indul a tömegközlekedés is (de pedzegették, hogy lehet, hogy mégsem). És amit Te is írsz, még ha el is tudsz jönni ide, meddig lesz karanténkötelezettség Mo-on? Sok-sok nyitott kérdés, az idő és a nyár meg telik De ha ez kicsit megnyugtat, az idei június eddig rendkívül csapadékos és hűvös, szinte minden nap esik az eső (legalábbis itt Tirana környékén), tegnap jégeső is volt. Ez azért nem így szokott lenni.
Szerdára 41,mára 44 új fertőzöttet írtak.Ha jól emlékszem a napi 15 fertőzött limitet "engedett" az Albán kormány,hogy lazítson a járvány helyzeten.Lazítottak is,és azóta emlkedett.Ezt a belinkelt oldalon olvastam.
Más:azért az feltünt a Wizzair május második felében törölte a csütörtöki járatokat júniusra,és rá egy hétre az összes járatát 15-ig/is/.Mert Albánia nem nyitotta meg a légiközlekedést./Aztán megnyitotta/
Most néztem a Wizzair oldalt és július 15-ig törölte a csütörtöki járatokat a jegyek olcsóbbak is lettek stb.
Nekünk van- /9-en/- jegyünk /06.27-07.04./ és ha engednek mi mennénk nagyon várjuk.
De ha Albánia engedi a beutazást,haza 2hét karantén vár ránk, akkor nem tudunk menni,és a Wizzair nem fogja szerintem törölni a járatot,csak abban az esetben ha Albánia lezárja a légi közlekedést.
Sajnos ha így maradnak a hírek a fertőzöttekről,a Magyar Hatóság pedig nem fog enyhíteni az Albániából beutazó emberek beutazási feltételén.Mert heti 1000 ember legyen túrista,munkás stb.nem fog kockáztatni,csorbítani a kormány jó hírnevén.
Én nem látom, hogy "rekordszámú új fertőzött" lenne.
Annyi fertőzött van 100000 lakosra vetítve, mint nálunk vagy Csehországban, jóval kevesebb, mint Máltán, Cipruson. A halottak száma pedig szinte a legalacsonyabb a térségben.
Ezt tegnap olvastam.Eddig tök nyugodt voltam hogy nem lesz gond az utazásommal,hogy 07.01-től nem lesz karantén ha beutazok Magyarországra,Albániából,most azért ez kicsit megingott bennem.
sziasztok mindig keresem a hülyeséget magamnak, a theth nemzeti parkot shoder felöl nem az sh21 en szeretném megközelíteni hanem egy másik kis folyómederben menő kis úton. A google képeken land rover defenderek és toyota hiluxok vannak , véletlen lenne ????
puhány suvval mennénk , kapcsolható öszkerék van és némi hasmagasság ... vállalható ?
Csak erdemesebb delre menni h.melegebb legyen a tenger? Tavaly szeptemberben voltunk es Vloraban nagyon meleg volt a tenger. Joval melegebb mint Himareban.
Golem homokos, Velipoje pedig feketehomokos (a jódtartalom miatt). Golembe könnyebben el tudsz jutni. Tömeg szerintem idén sehol sem lesz a koronavírus miatt.
Most a normál időjáráshoz képest jóval hűvösebb idő van itt, de ez minden valószínűség szerint meg fog változni, és melegedni fog a tenger is. A Wizz elvileg 16-tól indítja ide a járatait, arra viszont figyelj, hogy egyelőre Magyarországon az a rendelkezés van, hogy visszafelé 2 hét karantén, persze ezt remélhetőleg fel fogják oldani június 30-ig.
Divjakába (mármint a kisvárosba) mennek buszok (tudomásom szerint midibuszok). Onnan vagy gyalogolsz sokat, vagy keresel valakit, aki kivisz, ezt úgy célszerű csinálni, hogy beülsz az első kávézóba, ahol letesz a busz Divjakán belül, kérsz valami italt, és megkérdezed a tulajt, vagy a pincért, hogy nincs-e valaki, aki kivinne. Egészen biztos vagyok, hogy nem Te leszel az első, aki ilyent kér. Szerintem ez a legolcsóbb megoldás. Nem tudom, nem próbáltam, én mindig kocsival voltam ott.
Zvernec kis faluba valószínűleg vannak mikrobuszok Vlorából, de mivel nagyon kicsi falu, feltételezem, hogy nagyon ritkán járnak, lehet, hogy jobban jársz taxival.
Magyar állampolgároknak turisztikai céllal jelenleg nem. Bosznia a határait csak Horvátország, Szerbia és Montenegró felé nyitotta meg. Mások számára csak az üzleti célú beutazás megengedett, erről igazolás kell és 48 óránál frissebb negatív teszt. Figyelni kell, hogy mikor nyitják ki teljesen a határokat, addig az előző hozzászólásomban leírt módon kerülni kell.
De már rég és jóáron foglaltuk le a jegyeket.A bérlés díja egy 9 személyesnek elég húzós,és sok megkötéssel jár,+ km-er pénzt kérnek,plusz egy nappal oda,egy nappal vissza több lenne,ha meg tranzitszállást is néznénk stb.
Sziasztok! Junius 30-ara van repulojegyem Tiranaba. Szerintetek addigra beindul a szezon vagy torli a wizz? Vlorat terveztunk eredetileg de olyan draga a transzfer, hogy Golemet es Velipojet is nezegetem (kozelebb van a repterhez). Valaki esetleg jart ezeken a tengerpartokon? Mennyire tiszta a viz, zsufolt e? Illetve junius vegen ott meleg mar a tenger? Koszonom a valaszokat elore is.
Őszre tervezem az utam Albániába. Repülővel megyek, Durresben és Vlorában is lesz szállásom. Szeretném megnézni a Divjaka Nemzeti parkot és a Zvernec kolostort. Hogy tudok eljutni? Csak befizetett Jeep-es túrával (nemigen találtam ezt sem), vagy van busz, ami a közelben letesz-felvesz?
Úgy látszik, a tüntetés beharangozása megtette a hatását. :) Most jött ki a hír, hogy jún. 15-től újraindul a tömegközlekedés az egész országban 70%-os kapacitással. Maszkot kell majd viselni, és szociális távolságot tartani, így a járművek nem lehetnek majd tele.
Szerintem jól döntöttél. A személyszállítással foglalkozó cégek, vállalkozók holnapra tüntetést szerveznek, hogy mihamarabb indítsák újra a tömegközlekedést (tényleg semmi hír nincs arról, hogy mikorra tervezik újraindítani). A mihamarabb itt Albániában elég tág fogalom, de reméljük a legjobbakat. Rögtön írok, ha lesz fejlemény.
Ezzel nincsen probléma, nekik van tartózkodási engedélyük itt, a probléma csak az, hogy egy csomó elintéznivalójuk lenne Magyarországon, és egyre jobban a "körmükre ég".
Hallottam róla milyen cipőben jársz. Én hasonlóban csak ellenkező irányban. Szerintem először azzal kapcsolatban tájékozódj, a túltartózkodás miatt van e valami retorzió rád nézve. Erre figyelj hogy ezt megúszd.
Horvátország-Montenegró útvonalon csak akkor tudsz jönni, ha átkompolsz a Peljesac félszigetre (Ploce-Trapanj), ha egyáltalán működik most a járványhelyzetben a komp. Ellenkező esetben mindenképpen be kell lépned egy pár km-es szakaszra Boszniába (Neum-nál), Bosznia pedig zárva van (jelenleg). Persze az is meglehet, hogy Neum-nál megengedik az átutazást a bosnyákok, erről nincsen információnk, de ha véletlenül át is engedik a forgalmat, akkor is valószínűsíthető, hogy csak a horvátok számára.
Szóval a jelenlegi helyzet alapján egyszerűbb a Szerbia-Montenegró-Albánia útvonal.
A kérdés azon része, hogy magyar állampolgárok beléphetnek-e Albánia területére teszt és karanténkötelezettség nélkül: igen. Ha eljutsz az albán határig, be fognak engedni kötelezettség nélkül. :)
Jelenleg még mindig nincs hír arról, hogy mikor indul a tömegközlekedés. Ezért én most nem tudok arra válaszolni, hogy 20-án hogy fogsz tudni lejutni Saranda-ba. Amit tudok, hogy jelenleg munkásbuszok közlekednek csak, fix útvonalon fix utaslistával és előzetes engedéllyel. De ezek egy adott cég szervezésében lévő mikro- és midibuszok. Ez Neked nyilván nem opció, hiszen egyrészt nem tudsz rákerülni az utaslistára, és azok amúgy is csak a falvakból viszik be a városokba a munkásokat dolgozni. Mivel bármelyik nap bejelenthetik, hogy újraindítják a tömegközlekedést, annyit ígérek ismét, hogy rögtön közzéteszem.
Köszönöm!Még holnap estig van időm eldönteni,hogy így menjek-e vagy sem 16-án.Esetleg valami ötlet,hogy tudnék lejutni 20-án Durresből, Sarandára és vissza 25-én Durresbe.Mivel egyedül megyek,kocsit nem szeretnék bérelni,taxi is 1 főre drága lenne.
Vagy még az a lehetőség,visszamennék 07.30-08.08-ig nem tudom,hogy idén mennyire lenne zsúfolt a tavajihoz képest ez az időszak.
Nehéz tanácsot adni, hiszen még minden bizonytalan. Annyi tűnik egyelőre biztosnak, hogy 15-én elindul az első Tirana-Bécs járat, ezt már hivatalosan bejelentették. (Egyéb járatokról mostanáig nincs semmi infó.) Egy ismerősömnek is 16-ra van repjegye a Wizz-nél, ő biztos benne, hogy jönni fog. :) Így legyen, de az itteni tömegközlekedés újraindításáról még nincs semmi konkrétum. Dolgoznak rajta, és volt egy utalás, hogy jún. 23-ig (addig tart itt a katasztrófahelyzet) újra fog indulni.
Így ezek fényében talán jobbnak tűnik a későbbi időpont az ideutazásra. Megígérem, hogy ha bármi új infó van/lesz, rögtön írok, de mivel Neked most kell döntened, így csak ezeket tudod alapul venni.
A Mo-i dolgokat nem tudom, meddig kell majd karantén. Az biztos, hogy Albánia nem kér sem tesztet, sem karantént.
Olvastam a facebookon a bejegyzést amit megosztottál velünk.Szeretném megkérdezni,így mi a helyzet jelenleg?
/esetleg mit hallani a jövőre való tekintettel/
Dióhéjban leírom miért érdeklődöm.
Júni 06-án volt foglalásom amit 2 nap múlva át kell foglalnom mert törölték.
Van foglalásom 06.27-07.04. BUD-TIA-BUD.Plusz rajtam kívül 8 főnek.
Mi a véleményed?A tervem:
Átfoglalnám amit töröltek 06.16-ra BUD-TIA.3-4 nap Durres,Aztán busszal, 6 nap Saranda,Ksamil, és a környék bejárása.Még pontos utitervem nincs.Szívesen fogadok ötleteket,tanácsot.
25 vagy 26-án vissza Durres,és várnám 06.27-én a többieket,és 07.04-én közösen hazautazás.TIA-BUD.
1.)Szerinted 16-án már tudok "mocorogni" kirándulgatni,utazgatni?A fentebb leírtak alapján?
/Vagy engedjem el és kérjem vissza inkább a jegyem árát.És mennék a többiekkel 06.27-én./
2.)06.27-07.04-én Magyarországon vajon még mindig karantén várna ránk?Ezt tudom még nem lehet tudni,de szerintem 27-ig kiderül./Mert a többiek rajtam kívül,nem tudnák vállalni.
Már nem birom megállni, hogy én is hozzá ne szóljak, amiről is vitatkoznak Uraim, vagy talán véleményt cserélnek egymás között, de én úgy gondolom, hogy nem is tudják, hogy miről beszélgetnek, miről vitatkoznak, csak hozzászóltak valamihez, de semmi jelentősége nincsen úgymond a vitának, ha lehet annak nevezni, mert semmi értelmes dolgot nem tartalmaznak a leirt sorok. Jó dolog, és hasznos idő töltés, ez a fórum is. Köszönöm, ha esetleg valaki elolvasta soraimat, és tudta, remélem értelmezni. Hálás vagyok !!!!!!!
Nem érzem magam felsőbb rendűnek, pusztán tényeket írtam le!
Több oldalról próbáltam tájékozódni, és ez alapján van egy kialakult véleményem az egész helyzetről. Ami nem feltétlenül kell hogy megegyezzen máséval.
Én nem ítéllek el amiatt, hogy Te félsz, otthon maradsz, bezárkózol, stb. Szíved joga. Mint ahogy nekem is, hogy esetleg másképp viszonyulok a helyzethez.
Azért az kva jó, hogy ennyire felsőbbrendűnek tartod magad (és gyakorlatilag pofánbszd azokat) azokhoz képest, akik meg voltak olyan barmok és áldozatot hoztak -mint pl én meg a családom-, hogy otthon maradtunk és nem betartjuk az előirásokat.
Ez a vírus az átlag emberre jóformán semmi veszélyt nem jelent! És ezt professzorok erősítették meg, nem én mondom...
Jó példa volt, mikor kiderült, hogy 3200 tesztelésből találtak 2 (az az kettő!) fertőzöttet! Akkor miről is beszélünk?
Merkely prof. nyilatkozta akkor, hogy ez az átlagos egészségű, 65 év alatti emberekre egyáltalán nem jelent veszélyt. Sőt, orvosi szempontból nem is beszélhetünk járványról.
Télen, egy sima influenzában sokkal többen meghalnak, még se áll meg élet, nem mondogatják naponta, hogy ennyi, meg annyi ember halt meg!
Olyan jó, hogy még rá is kontrázól arra, amiről ő kritikaként ir. Legalább nem kell magyarázkodni, hogy mi az a kbsztt kretén mentalitás, amiről szerveszkedő ir, tökéletesen levezetted.
Jó, hogy ilyen önkritikát gyakorolsz a magyarokról, amely népnek tagja vagy! vagy rád ez már nem vonatkozik? :-)
Biztos minden szabályt betartottál életed során, az utolsó betűig...de én azt hiszem, hogy inkább nem!
Nem vagyunk egyformák, még szerencse. És én nem fogom magam szívatni egy hülye karantén törvény miatt, ha nem muszáj! El lehet engem ítélni emiatt, mindenkinek szíve joga! Mészárost is sokan utálják, mert pár év alatt gazdag lett, ráadásul munka nélkül, de ettől ő még él és virul...:-)
Azért,hogy mindenki előtt tiszta legyen a kép a karanténnal kapcsolatban,és a félreértések elkerülése végett,a mai nap folyamán felhivtam telefonon a konzulátust,és a Bácsalmási határrendészetet,ahol a kővetkezőket mondták.A konzulátuson azt az infót kaptam,hogy ha Szerbiát csak tranzit utvonalként használja valaki ,akkor kötelező itthon Mo-on a 2 hét karantén.Tehát csak abban az esetben él a karantén mentesség,ha Szerbiában marad az ember.A Bácsalmási határrendészeten ,arra a kérdésemre,hogy mi van akkor,ha valaki más országból,de Szerbián keresztül utazik haza Mo-ra.arra is vonatkozik a karantén mentesség,azt a választ kaptam,hogy jelenleg ők a magyar állampolgárokat karanténkőtelezettség nélkül engedik be Magyarországra.Tehát egyenlőre ezt a problémát,ezen a határátkelőhelyen még rugalmasan kezelik.Még azt a tanácsot kaptam,hogy aki később utazik,az az utazás elött 2 nappal érdeklödjön a Mo-ra való visszautazással kapcsolatban,ha odafelé elhagyja Szerbia területét.A kritizáloknak meg azt üzenem,hogy nem kell mindjárt" keresztbe lenyelni" a másikat,illetve rosszindulatu megjegyzéseket tenni,hogy ilyen meg olyan a magyar ember,hanem segitsük egymást .De hát tulajdonképpen ez is egy rossz magyar mentalitás.hogyha valaki olyat ir,ami esetleg nem tetszik a másoknak,mindjárt "nekiesnek"Hát ez Magyarország.Sok a rosszindulatu ember,és kevés a jó.
A magyar emberek a legkreatívabbaknak tartják magukat!
De nem azok! A magyar egy okoskodó, ügyeskedő nem túl tájékozott népség, akik sokszor hülyének nézik a másikat.
Mindenkinek azt javaslom, tartsák be az érvényes szabályokat.
Ugye azt tudja mindenki, hogy pl Szerbiában vagy Montenegróban 24orat meghaladó tartózkodás esetén a szálláshelyen regisztráció után lehet tartózkodni?
Köszönöm, Ruttinh kolléga hozzá szólását, elnézést, ha rosszul irtam esetleg a nevedet, a szerb-magyar határ helyzettel kapcsolatban, valóban lehet azt mondani a szerbeknek a határon, hogy Szerbiában tartózkodtam XY-ideig, és az is igaz, hogy nem pecsételtek be a személyigazolványba, mert nekünk magyaroknak, azzal közlekedünk a határokon, de, ha hosszabb ideig tartózkodtam, tegyük fel Szerbiába, mint a törvényes 3 hónap, és valójában nem is Szerbiában voltam 3 hónapig, és ráadásul pld: Montenegró felől jövök, pld: Albániában voltam még 2 hónapig, tehát a szerbek mindenképpen felirták az autó rendszámát, adataimat, magyarul benn vagyok a gépbe a rendszerbe, visszatudják nézni, hogy hol jártam 5 hónapig, mikor léptem át a határokat. Ilyenkor mi van??????
Sajnos ez a hír magyar-albán viszonylatban irreleváns. Az egyetlen eddigi rendszeres charter járatot Mo. és Albánia között a Robinson Tours üzemeltette, ami beszüntette a tevékenységét. :(
Megköszönném, ha valaki tudna valami hivatalos információt a szerb-magyar határ helyzetről, konkrétan Szerbia felől, ha megyünk autóval, szerb részről nincsen gond, innen mehetünk, hanem a MAGYAR OLDALON, MI A HELYZET?????? Van-e probléma, mehet-e mindenki át a magyar határon, KARANTÉN helyzet magyar részről????? Kérnék friss mostani jelentést, ha valaki tud új hirekről. Köszönöm, és várom a hireket!!!
Sziasztok? Tudja valaki hogy autóval mikortól lehet nyaralás céljából albániába utazni? A terve Szerbián és Macedónián át valósulna meg. Van valakinek valami infója?Július elején utaznánk
Szia!Igen én is "olvastam"néztem és erre számítottam amikor írtam ide,hogy 16-20-ig lehet átfoglalnám és várok még,mert van időm eldönteni..,mert 27-04-ig van foglalásom ami jó lenne ha tudnék menni..,és a szeptember már nem fér bele mikor újra mennék a 60 napba.
Ne kapkodj,láttam írtál a wizz oldalra is.De ez van töröltek sok járatot,én átakartam foglalni Charleroi-ra de 15-ig nincs járat oda sem.Ne bánkódj ezen,mert a mai állás szerint mindenhol karantén várt volna rád.
Ha kell tanács,mit tegyél,mik a lehetőségek,a jeggyel kapcsolatban,akkor írj nekem privátban,ha nem boldogulsz.Telefonon lehet könnyebb.
Meranusz: a következő a tényállás: törlésértesítő mág nem jött, a foglalást is látom, de ránéztem a wizz honlapjára, és júni 16-ig azt irja, hogy NINCS JÁRAT (igaz alul meg, hogy ELFOGYOTT) szóval ez most nem tudom mi lehet .egy ismerősöm szerint törölni fognak mindent júni 16 ig, de ő se tudja biztosra, várunk .gondoltam megírom Neked.
Van (volt) közvetlen buszjárat Bp-Prishtina között. Normál esetben (a járványhelyzet előtt) naponta közlekedett, Bécsből indult, és Mo-on az M0 csepeli lehajtójánál található OMW kútnál vette fel az utasokat. FB-on Bici-Com Reiseburo néven találod őket, ott érdeklődj, hogy hogyan lesz a határnyitások után. Van (volt) mikrobusz is, ezt egy koszovói úr üzemelteti, Shemi a neve. Ő Prishtina-ba és Prizren-be viszi (vitte) az utasokat hetente kétszer. Telefonszám: +36 20 535 1312. Beszél magyarul, és Bp-en belül házhoz megy.
Engem az itthoni karantén nem érdekel, eddig se mentem sehová, itthon tudok lenni még Home officeban 2 hétig, és dolgozni is tudok, nem kell bemennem, ha ez az opció marad, azt már megbeszéltem, inkább az izgat, hogy beengednek-e rendben .
Hát igen,ez nagy kérdés.Van még egy heted.....Ha nem törli,akkor előző nap felhívnám a konzulátust vagy aki ebben illetékes mi van ha még is utaztok,mi vár rád kint,és itthon.Én nem sok jót jósolok,karantén ügyben 15-e elött BUD-TIA-BUD viszonylatban.
Szia, hát én nem tudom, ez enyémet nem törölték, ha megy a járat mennénk, kérdés az hogy ott átengednek-e, de remélem, hogy a wizzair, csak akkor repül oda, ha beengedik .."elvileg júni 2-án indul az első járat Tiranába" szerintem ha az elindul, akkor megy a 6-i is.
Szia!Az a helyzet kiváráson vagyok az átfoglalással kapcsolatban,van még bő 1hetem eldönteni,hogy menjek vagy ne esetleg 16-20-a között,mert nekem van foglalásom 06.27-07.04-re is.
De nagyon úgy fest,hogy visszatérítés lesz belőle,mert szeptemberre terveztem,hogy kimennék mégegyszer,ami már a 60napba nem fér bele.
Igen, ebben a cikkben is pontosan az szerepel (csak angol nyelven), mint amit leírtam a kettővel ezelőtti (10787 számú) hozzászólásomban.
Azaz csak a szomszédos országok állampolgárainak, kivéve Görögország, merthogy az EU tagország (ott egyelőre csak vendégmunkás-forgalom volt/van/lesz).
A határok már egy ideje nyitva vannak, de csak a hazatérő albánok számára, és 15 napos karanténnal.
Június elsejétől (ha addig nem változik semmi) kinyitnak az albán határok Montenegró, Koszovó és Észak-Macedonia felé, de csak azoknak, akiknek albán, montenegrói, koszovói, vagy észak-macedon útlevelük van.
Görögország felé csak a vendégmunkások mehetnek át.
Egy tegnap esti cikkben Edi Rama (ő a miniszterelnök) azt tette közzé, hogy mivel az EU június 15-ig zárva lesz amúgy is, ő arról próbál tárgyalni az EU-val, hogy június 15 után nyissák ki a határokat Albánia felé is.
köszi szépen, engem mág nem töröltek, de nekem 6-13-ig tehát szombattól szomabtig, egyelőre még várok, karanténról és tesztekről nincs infóm, lehet ha már közeleg az időpont- ha addig nem törlik, elvileg holnapig kéne, ha a 2 hetet számolom, de bármi lehet - és max. felhívom a nagykövetséget .és te átfoglaltad amúgy? köszi!
Igen. Ez a szerb kormány döntése az elszegényedés elkerülése, és a gazdaság-élénkítés végett. Azt most ne vitassuk meg (legalábbis itt), hogy ez jó, vagy rossz döntés, meg egyébként sem Albániával kapcsolatos.
De ha már felvetetted ezt a kérdést, akkor leírom:
Albánia más döntéseket hozott.
Akiknek ellehetetlenült a munkája, azok kaptak az államtól pénzt. Az első csomagból (többek között) a vendéglátósok, a második csomagból meg a turisztikával, meg egyéb hasonlókkal foglalkozók (ez utóbbiból mi is részesültünk).
Sőt! Ha egy olyan cégnek lehetetlenült el a munkája, amely alkalmazottakat foglalkoztat, akkor a cégnek kell igényelni a dolgozóinak a segélyt, de a dolgozók saját maguk kapják meg, tetejében a cégeket büntetéssel fenyegették meg, ha a dolgozóiknak nem igényelnek segélyt!
Most van nagy vita arról, hogy vannak akiknek nem lehetetlenült el a munkája, csakhogy éppen a karantén alatt mondjuk a forgalmuk 2-3-10%-ra csökkent (Pl. Tiranában a parkolókat üzemeltető cégek, és ezek alkalmazottai, stb.), velük mi lesz?
Persze tudom, hogy ezt a pénzt később adóból meg kell fizetni (mindenkinek, nekünk is), de akkor is jól esett (szerencsére nem volt/van szükségünk rá, de mondjuk lehetett volna), hogy külföldiként, de rendes adófizetőként ugyanolyan elbírálás alá estünk, mint bármely albán adófizető állampolgár! Ez pl. Ausztráliában nagyon nem így van! De még a "ködös Albionban" (Egyesült Királyság) sem!
Heltiq!Szia!Nekem ma törölte a Wizzair a foglalásomat!Mint írtam az én nevem alatt néhány hozzászólással ezelött,hozzászólást Neked,és volt aki félreértette,de nem baj.
Ma törölte a június 6-11-re foglalt járatra,és emailt is küldött,van választásom a szokás szerint.
Na azt hittem törölt mindent juni 15-ig,de nem juni 02-re is lehet foglalni,juni 06-ra is,Nem értettem azt hittem a járvány miatt,15-ig törölt mindent és félre értés van a rendszerben,miért lehet aznapra és elötte is folalni,mikor az enyémet törölték.
Aztán rájöttem,mert a csütörtöki oda- vissza járatot megszüntették,de csak juniusban:-)?!.
Lehet szerencsém van,mert nem hiszem hogy a karnténok miatt utazhattam volna.
Az itteni pénzváltók minimális marzs-zsal dolgoznak általában, tehát a vételi és eladási árfolyam közötti különbség EUR esetében maximum 2 Lek turistás helyeken is (kivéve pl. a reptér). A mostani pillanatnyi középárfolyam (a netről néztem meg): 1 EUR = 123,92 Lek. Ha most váltanál turistás helyen, akkor kb. 1 EUR-ért 123 Leket kapnál, ha meg Lek-ért akarnál EUR-t venni, akkor kb. 125 Lek-et kellene fizetned 1 EUR-ért. Ennél vannak még kisebb marzs-zsal dolgozó pénzváltók is, de ahhoz egy átlag turistának szerencse kell. Persze ez az árfolyam naponta változik.
A fentiek a pénzváltókra vonatkoznak, és nem a bankokra, mert azokban általában komissziót is felszámolnak.
Forintot nagyon kevés helyen váltottak (és azt is nagyon rossz árfolyamon!!!) még a koronavírus előtt is, szerintem most a forgalomcsökkenés miatt még kevesebb helyen fognak, ha egyáltalán fognak, és még nagyobb marzs-zsal.
És szerinted a júni 6? Az necces? mindegy, egyelőre várok, még ráérek átfoglalni .igazából attól félek, ha ott teszt kell vagy karantén, az itthoni karantén nem érdekel, home office-ban dolgozom, és 2 hónapja ki sem mozdultam .szóval a 2 hetet simán kibirom megint :) köszi!
Szia!Bocs lehet félreértetted,vagy én nem jól írtam.Azt,hogy mennyire valós.Mert csak gyorsan átmásoltam a Wizz air topikból és ezért írtam.Nem kételkedni akartam,és azért írtam,hogy ott is lehet tájékozódni a járatokról.Igen én is szinte napi szinten olvasom,és nézem a bud.hu-t,és a wizzair oldalát.Ezért én nem lepődtem meg:-)) hová mennek és jönnek most is járatok -/bár érdekes/.Azt én is írtam,hogy PL:Londonba van járat.Azt is,hogy .Még képlékeny az egész,mert tényleg válzozik/hat/ napról-napra minden.
Ez maradjon meg Albániáról szóló topiknak,nyílván ha valaki segítséget kér,leírjuk hol tud utána olvasni. /Nem én minuszoltalak/nem szokásom.Csak azért írom,hogy nem rossz indulatoskodni akarok.Legyen szép napotok!
Ezt a három hozzászólást a Wizz Air topikból másoltam,nem tudom mennyi a valóság alapja./és ki honnan szedte/!/Pl:London Luton-ra most is megy wizzair.
Németország belügyminisztere ma bejelenti, hogy cél, június 15 re a határ ellenőrzés teljes megszüntetése. Továbbá javasolja a tartományi vezetőknek a 14 napos karantén szabály azonnali megszüntetését ha az illető uniós országból érkezik. A többiek részére minimum június 15 ig fenn kell tartani. A fentiek nem vonatkoznak az Olaszorszagbol és Spanyolorszagbol érkező légi utasokra.
Ma kijött az Európai bizottság nem kötelező határ nyitási ajánlása. Kis fertőzöttségu uniós országok nyissanak fokozatosan egymás között. Nyitás után ne csak az érintett állampolgárok, de bárki jöhessen abból az irányból. Hát a modell számítások szerint június közepére a Svédek és Britek kivételével nagyjából mindenki ilyen lesz, ők ketten majd, csak a hónap végén.
A svéd határ már most is nyitva van, nem is volt lezárva. Azaz Svédországba kirepülhetsz, nem kerülsz karanténba (csak itthon, miután visszajöttél).
Szia Heltiq!Én optimista voltam,de ahogy közeleg a június 6-a egyre pesszimistább vagyok,hogy nem fogok tudni utazni,- mert visszafele sem biztos,hogy megúsznám karantén nélkül nálunk.A Wizzair meg már lehet nem fogja törölni a járatot,mert üzleti vagy munka ügyben utazó utasok,vagy akik haza szeretnének jutni- és ha Albánia meg nem tiltja- akkor elindítja a járatot hiába lesz alig utas a gépen./A Wizzair topikban lehet infókat olvasni erről.Van egy app a Konzinfo Utazom ahol a különböző országok helyzetéről lehetne olvasni,de sajnos ritkán frissítik./ Én a szállást már lemondtam egy hete-hogy ki tudják esetleg másnak adni-de ha még is tudok utazni,akkor ahogy nézem fogok tudni hol megszállni.Nekem Durres lenne a célom,de mivel egyedül megyek,és jókor megy a gép,lemennék még is délre ott is "körülnéznék".Még képlékeny az egész,mert tényleg válzozik/hat/ napról-napra minden.Ha még sem tudok menni,lehet körbebicajozom kényelmesen/6nap/ a Balcsit ha nyárias lesz az idő.Az fájna ha június 27-és július 4-e. között nem tudnánk utazni a baráti társasággal/négy család/anyagilag is. UI:Az igaz,hogy ha törli a Wizzair a járatot,visszaadja a pénzt,vagy pontokban. Nekem egyszer módosították a járat indulási időpontját,és én pontokban!kértem,kb.5 percen belül rajta volt a 120%-ban a számlámon mert lemondtam. Mi még októberben foglaltuk ezekre az időpontokra a jegyeket,és módosították az indulásokat amire most van.Hát most bánom,hogy elkapkodtuk az átfoglalást mert 48órával indulás elöttig lehetett volna./ha van még hely arra a gépre/.Bocs ha más témára is elkalandoztam.
Itt a fokozatos, lépcsőzetes nyitás politikáját folytatják, és deklarált az, hogy ha napi 15 fölé megy az új fertőzöttek száma, akkor egy lépcsővel visszalépnek, majd ha visszacsökken, akkor egy lépcsővel megint feljebb.
Jelenleg az a tendencia, hogy jóval 15 alatt van a napi új fertőzöttek száma, így az ígért enyhítéseket eddig sikerült bevezetni.
Ettől függetlenül még az is meglehet, hogy mire leírom ezt a hozzászólást, ez a tény máris aktualitását vesztette :(
Tegnap óta ugyan kinyitottak a bevásárlóközpontok, de jogszabály szerint szájmaszk, és kesztyű kötelező, valamint nem lehet ugyanazon a bejáraton keresztül beengedni az embereket, mint amelyiken ki, tehát külön bejárat, és külön kijárat kell. Mi nem próbáltuk ezt a gyakorlatban, mert falun lakunk, itt minden van a helyi boltban olcsón, ez egy nagyobb falu, és innen viszi egy csomó kisboltos is az árukat a kisebb falvakba.
18-án a menetrend szerint ki fognak nyitni a vendéglátó helyek (szigorú korlátozásokkal!), meg részben a határok is, de elsősorban a hazatelepülő albánok részére. Aztán később a szomszédos országok határait próbálják megnyitni (turisztikai céllal), legelsősorban Koszovó felé, de Észak-Macedónia, Görögország, és Montenegró is szerepel a tervekben, tehát az összes szomszédos ország. Megint csak elvileg június 1-ére teljesen nyitva lesznek az albán határok (mármint más turistáknak is).
CSAKHOGY: Kb. 2 napja olvastam egy hírt, hogy a Schengen-i övezet viszont június 15-re tervez nyitást, ez valószínűleg nem csak a beutazásra, hanem a kiutazásra is vonatkozni fog. Tetejében ezt még optimális esetben is az adott kormányok (pl. Magyarország kormánya) szigoríthatják saját hatáskörben.
Szóval nagyon drukkolok Neked, de túl biztatót nem tudok mondani sajnos :( Azért legyünk optimisták! :) A WizzAir is így (optimista módon) teszi a dolgát, egyszerűen kivár, hátha Egyébként a WizzAir a mi tapasztalataink szerint (ismerősök, ügyfelek elmondása alapján) az eddig meghiúsult repülőutak költségét aránylag tisztességesen visszafizette (vagy pénzben, vagy voucher formájában), persze ez senkit nem kárpótol egy nyaralás, vagy üzleti út elmaradásáért :(
Jól ismerjük őket, de nem volt üzleti kapcsolat közöttünk. Amikor elindult a WizzAir ide, és ők is elkezdték a repülős utaztatást Albániába (első évben a WizzAir-rel, aztán később charterekkel) sokat segítettünk nekik az itteni fakultatív programjaik kidolgozásában, de az már évekkel ezelőtt volt. Szerették volna, hogy idegenvezetőként is dolgozzunk nekik, de nekünk ez azért nem felelt meg, mert folyamatosan Durres-ben kellett volna tartózkodnunk a szezonban az utasokkal, nekünk meg egy csomó egyéb munkánk volt/van ami Tiranához köt, idegenvezetni elmentünk volna ugyan, de Durres-ben lakni folyamatosan a szezon alatt nem tudtunk volna, ők meg ezt igényelték.
Szerintem ezt a témát inkább zárjuk itt le.Aki olvasta az én és a Te hozzászólásodat,úgy értelmezi ahogy akarja,tudja biztos vagyok benne.Ez a topik inkább maradjon meg amilyen eddig volt.Ami köszönhető Jani Haverjának,és kedves párjának,és annak a sok embernek aki itt megossza az utazással való tapasztalatait,tanácsait,élményeit,kérdéseit,amiből sokat lehet tanulni.
Üdv!! Köszönöm, Meránusz az üzemanyagokkal kapcsolatban a kiegészitésedet, IGEN, tiszta nagy betüvel irva, 2017, az bizony régen volt, de, ha úgy vesszük nem is olyan régen, talán 2 éve ahogy emlited, ha szabad, hogy TEGEZZELEK, köszönöm, és azóta sok minden történt a nagy Magyarországunkba, és itt ebbe a igyekvő, szorgalmas emberek lakta országba is, az érdekessége a dolognak, hogy miközben " KIS országunkban rendezték az árakat, ebbe bele tartozik az üzemanyagok adója is, úgymond " JÓ világ lett, itt Albániában maradtak a régi árak, magyarul semmi nem drágult meg, mint máshol, és mégis többet ér ez a nyomorult albán LEK. Ezt nehéz lenne megmagyarázni bárkinek, úgyhogy megértse, és elfogadja magyarázatként. Vajon mi történhetett ez idő alatt a 2 országban, nekünk lett jobb vagy a kis Albániának????? Ha van valakinek megfejtése, ezzel kapcsolatban, szivesen olvasom a sorait, és próbálom értelmezni, megérteni, de nem biztos, hogy sikerülni fog.
Számomra is feltúnt,hogy az üzemanyag árak miért olyan drágák Albániában.De a tömegközlekedés,meg harmad,és negyed áron van mint nálunk.Bár amikor én először voltam 2017.júniusban akkor 1 EU-ért 131 Leket és 305- 308Ft/Eu volt az árfolyam,azért ez is elgondolgodtató,Kb.2.30Ft volt egy Leke,most meg Kb.2.85Ft.Minden 15-20%-al drágább lett azóta,közben Albániában meg maradtak az árak.Ugyan annyi a szállás,buszjegy,étkezés ,napozó stb./Idén még nem voltam./
Ennek nagyon egyszerű magyarázata van sajnos, úgy hívják, hogy jövedéki adó :(
Régen, saccra kb. 5 évvel ezelőtt (nem emlékszem pontosan) nagyjából ugyanannyi volt itt az üzemanyag ára, mint Magyarországon, aztán megemelték a jövedéki adót 10 Lek-kel, ami ugye valójában 12 Lek emelés, mivel a jövedéki adóra rájön még az itteni ÁFA (TVSH) is :(
Sajnos egész Európában rájöttek a politikusok arra, hogy az üzemanyagot az egyik legkönnyebb megadóztatni, mert közlekedni az embereknek muszáj, házilag üzemanyagot előállítani meg szinte lehetetlen :(
Persze ezt becsomagolják mindenféle zöld ideákba, hogy letolják a torkunkon, de az igazi lényeg szerintem az az, hogy ezt az adót nem lehet elcsalni, vagy kijátszani, így az adott államnak stabil bevétele keletkezik belőle.
Most egyelőre sokkal nagyobb szigorúság van itt (meg volt is) mint Magyarországon.
De Edi Rama (a miniszterelnök) szerint a május hónap a fokozatos enyhítések hónapja lesz, ha nem nő meg drasztikusan az új fertőzések száma. Albániában a GDP meglehetősen nagy részét a turizmus adja, úgyhogy itt minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, nem csak itt, hanem pl. Horvátországban, Montenegróban, vagy éppen Görögországban is. Mindegyik ország a június elejei óvatos szezonnyitásra készül, persze ez a koronavírus, ill. az általa okozott járvány egy eddig ismeretlen dolog, úgyhogy senki nem tudja, hogy mi lesz, lehet, hogy vissza kell szigorítani. :(
Az, hogy a magyar kormány mit lép a kiutazás lehetősége ügyében (azaz a határnyitás ügyében), azt nem tudom megmondani, nagyon keveset kommunikálnak ezügyben. Viszont azt valószínűsítem, hogy ha egyszer majd kiengednek, akkor visszafelé nem kell karanténba vonulnod, legalábbis ez lenne a logikus szerintem.
Mindenesetre június vége még tényleg messze van, majdnem 2 hónap, ha valami itteni lényeges újság lesz, akkor meg úgyis írok tájékoztatást Neked is, meg a többi fórumtársnak is.
Vajon megtudja-e valaki mondani, hogy jelen pillanatban, miért Albániában a legdrágább az üzemagyag?? Elgondolkoztató, fejtsük meg eggyütt, hátha valaki tud adni ezzel kapcsolatban egy jó választ. Üdv!!
Szia!Köszönöm az infót.Repülővel mennék,és ha nem törlik a járatot akkor megyek is:-)).Már edzek,hogy igyam a rakit:-)).Nekem majd a legfőbb kérdésem az lesz,ha beengednek Albániába,ne hogy ne tudjak hazajönni,-/vagy itthon ne rakjanak karanténba/-mert 06.27-07.04-ig megint mennénk baráti,családi társasággal.Vagy ott mennyire korlátozzák a kijárást.Nem rendezvényekre,koncertekre szeretnék menni ha nem amit leírtál arra gondoltam.Köszi.
Igazad van, jelenleg senki nem tudja, hogy mi lesz sajnos. :(
A jelenlegi állásfoglalás az albán kormány részéről az az, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen nyitnak. Amennyiben az új, regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a napi 15 főt, akkor egy lépcsővel vissza-szigorítanak. (Ez mondjuk, ha jól emlékszem tegnapelőtt jelent meg, tegnap meg pont 16 volt az új, regisztrált fertőzöttek száma, de azért nem léptünk vissza a szigorítási lépcsőben :) )
Ami Téged érinthet:
ELVILEG (de erre ne vegyél mérget, merthogy ha tényleg nagyon nő a regisztrált fertőzöttek száma, akkor vissza minden!) a következő a tervezet:
- 11-e körül megnyithatnak a fodrászatok, a fogorvosok, a bevásárlóközpontok, meg még néhány olyan iparág, amely eddig nem nyithatott ki (de szigorú feltételekkel!). A feltételek jelenleg nincsenek tisztázva.
- 18-a körül megnyithatnak a vendéglátóipari egységek, és a szállodák is (ugyanolyan szigorú feltételekkel!). Szintén nincsenek tisztázva a feltételek.
A neten elterjedt valahonnan egy téves információ, miszerint a fodrászatoknál, meg a fogorvosoknál, stb., előbb fognak kinyitni a kávézók.
Nem tudom, hogy ki terjeszti ezt a baromságot, de abszolút nem így van, hanem a fentebbi módon, sorrendben és dátumokkal (optimális esetet feltételezve!).
Ha meg baj van, azaz túl sok fertőzöttet találnak, akkor ez a menetrend sajnos nem lesz érvényes :(
A határok nyitása meg nem csak az albán államtól függ, pl. az is lehet sajnos, hogy mondjuk Albánia megnyitja a határait (még jelenleg az is kérdéses, hogy egyben az összes határt, vagy szelektál!), de mondjuk Magyarország Téged nem enged ki! :(
Vagy ha nem repülővel, hanem pl. ha kocsival jönnél, akkor valamelyik köztes ország nem enged át!
Jó néhány itteni megyében, és körzetben (pl Saranda, Gjirokastra, meg gyakorlatilag majdnem egész Dél-Albánia, pluszban még egy csomó észak-keleti rész) már alig van mozgási korlátozás. Itt Tirana-Durres vonzáskörzetében viszont van! De ezt is enyhítik folyamatosan.
Szóval a reményt ne add fel, legyünk optimisták mindannyian, még az is jobb a semminél, ha megtanuljuk a szájmaszkot kicsit félrehúzva inni a rakit egy kávézó teraszán... :)
Komolyra fordítva: Természetesen értesíteni foglak Téged is, meg a fórum látogatóit is, ha tudok valami konkrétumot.
PS: Ja az élelmiszerboltok eddig is folyamatosan nyitva voltak, kivéve a bevásárlóközpontokat, áruhiány nem volt, se maszkból, se pl. élesztőből :) (WC papírból sem :) )
Sziasztok! Tudom,hogy hetente,naponta,változik a helyzet és ezért nem is lehet választ adni a kérésemre esetleg csak tájékoztatás jellegűen.Junius 6-11-ig mennék Durres plazs kicsit kikapcsolódni.Ha megyek,milyen tilalmak vonatkoznak rám ott, esetleg mennyi az esély,hogy még se utazzak hagyjam veszni a repjegyet.Nyitva lesznek-e a boltok,teraszok/vagy csak elvitelre/?Ilyesmiről szeretnék érdeklődni/karantén,kijárási korlátozás/.Köszi előre is.
Meg egyébként jól felfogott politikai-egészségügyi érdekből is.
Mivel az olaszok eleinte szinte szabadjára engedték a vírust, így ugyan hatalmas katasztrófa van most ott az egészségügyben, viszont (talán) hamarabb lecseng a járvány. Az itteni számítások szerint az itteni járvány tetőzése később lesz (a szigorú intézkedések miatt). És ha tényleg igaz az a jelenleg nem teljeskörűen bizonyított orvosi feltételezés, hogy egy Covid-19 fertőzésen átesett ember immunis lesz, akkor - amikor itt fog tetőzni a járvány - az olaszok nem 30, hanem lehet, hogy 3.000 egészségügyi dolgozót fognak ide küldeni (legalábbis ez a remény).
A koronavírus-járvány miatt valószínűleg mindegyikünk életében változás következett be, itt Albániában meg főleg :( Majd egyszer vége lesz ennek is előbb-utóbb. Itt a feleségem (VPBA) mai napi blogbejegyzése, egy kis összefoglaló az itteni helyzetről:
Reméljük, hogy (talán) nyár közepére normalizálódik a helyzet, és sokatokkal tudunk majd személyesen is találkozni, ahogy sok-sok éven keresztül minden évben.
A Booking oldalán foglaltam, és ott fizettem, elsőre nem is tudták levonni, mert a napi limit nem engedte, meg kellet emelni. Albániában sehol nem fizettem bankkártyával, kizárólag készpénzzel. A szállás egyébként Dürresben volt a Perandol hotelben.
Ezek után nem marad más csak a magyar benzinkút, de ott is terminállal, vagy a bank rendszere.
Szia, egészen biztos, hogy bookingon foglaltál? Csak azért kérdezem, mert a booking nincs "közvetlen pü-i összekötettésben" a szállásadóval, azaz a szállásadó nem ismerheti a bankkártya adataidat. Nagyon sajnálom a dolgot!
Valami nem stimmel! Tudomásom szerint, booking soha nem ad ki bankkártya adatokat a szállás adónak. Ha levonják az összeget, jutalékkal csökkentve, közvetlenül tovább utalja, ha csak zárolja, akkor a helyszínen fizetsz a kártyáddal.
Gondold végig, ha a szállodában Te használtad akkor ott feltétlenül tegyél panaszt, hiszen ott a hírnév rontás nem bocsánatos bűn.
Azért jó lenne ha megírnád a szállás címét, nevét, mások okulására.
Szerencsére nem nagy összeget, 6 tranzakcióval összesen 13 ezret vettek le, de a letiltás után még napokig próbálkoztak. Szerencsére részemről fel se merülhetett a gondatlanság, és a bank visszatérítette.
Tavaly eltöltöttünk 10 napot Albániában, semmi gond, írtam is itt róla.
De, a szállást, előre a booking-on fizettem, másodikként használt kártyával, amiről semmi más internetes tranzakció nem történt, vásárlás is csak néhány magyarországi benzinkúton, máshol sehol.
Pár hónapja, egy éjszaka megcsapolták a kártyát, Kezdték Tel-Aviv- ban, majd Moszkvában folytatták, a letiltás után is próbálkoztak még Moszkvából, és Indiából is.
Tehát a kártya adatok nem kerülhettek ki máshonnan csak az Albániai szálláshely foglalás során.
Én az SH23-on mentem, de úgy emlékszem elég gyehenna minőség volt. Az SH22-SH5 viszont jó, csak úgy rémlik, hogy ott Kukes előtt valahogy nem visz be a városba más út, csak az A1 autópálya.
Szia. 5 lovas motor és 3 méteres gumicsónak. Tavaly szeptemberben odajöttek a rendőrök, tanakodtak, próbáltunk kommunikálni aztán kézfogással barátságosan elváltunk.
Szerintem az esetleges menekültekre, vagy embercsempészetre gondoltak. A méretekből láthatták, hogy ez szóba sem jöhet. A part mentén 100-200 méternél messzebbre meg nem megyünk.
Ja, még1 kérdés: mennyivel előtte érdemes szállást foglalni? Aug. mennénk, Bookingon foglalnék (ha vki tud jobbat, írjon, de tavaly bevált Bulgáriában). Arra már rájöttem Erdély és Bulgária kapcsán, h árban nem jobb már év elején lefoglalni, semmivel sem olcsóbb.. Viszont mennyire lesz foglaltság ahogy halad előre az idő? Tehát pl ráérek márc-ápr ezt a 3-4 szállást lefoglalni, mik a tapasztalatok?
ja, amúgy mindenki úgy néz ránk, mint a véres rongyra, ha megemlítjük hova megyünk idén :D Vigyázzatok az aknákkal meg elrabolnak stb.. :)
-észak felől lépünk be az országba, 2 éjszaka Theth vagy Valbona (ez annak a függvénye, h (előreláthatóan)elkészül-e a theth-i út augusztusra..). De ha Valbona lesz, akkor az SH20 út kimarad..
-utána 4-5 éjszaka Beratban, és onnan Holt kanyon, Sinec kanyon, Osumi kanyon*
-ezután 1 v 2 éjszaka Dhermi, tengerpart, Kék szem forrás
-innen Ohrid felé, ott talán 1 éjszaka, majd onnan indulás haza Macedónián keresztül
*sima személyautóval mennénk, ezért érdeklődnék főleg a Sinec, Holt kanyon, Kék szem forrás körüli útviszonyokról..
Esetleg ha még van vmi, amit nagyon érdemes megnézni :) Bár az időbe nem nagyon fér bele sztem.. Sokat kell autózni, ismerem ezt, Szlovénia ugyanez, térképen légvonalban picsa távolságok, és mégis fél nap autózás, mert meg kell kerülni a hegyeket..
Tirana, Durres, általánosságban a városok nem nagyon érdekelnek. Nyilván Beratot vmennyire megnézzük.
Amire emlékszem még, hogy jó minőségű és motoros szemmel is izgalmas út volt:
Nyilván északon a Koplik-Theth utat érdemes megjárni.
Nekem nagyon bejött Skodra-Puke-Kryezi-Fierze: jó aszfalt, csak kanyar van, a forgalmat meg elviszi az A1 autópálya, itt vagy két órát mentem úgy, hogy egyáltalán nem találkoztam másik járművel egyik irányba sem.
Nem érdemes kihagyni a Bajram Curri-Valbona utat.
Jó aszfalt, sok kanyar (meg rengeteg kereszt az út mentén a kanyarokban): Kukes-Peshkopi.
És hát az SH8 Vlora és Saranda között kötelező. :-)
A kötelező látnivalókat nem is írom, nyilván ha már arra jársz, meg kell nézni. Érdemes végigolvasni Dienes Tibor könyvét, rengeteg tipp van benne.
Osziboszi, azt marhára megköszönném, ha leírnád merre érdemes motorozni Albániában, eddig csak úgy gondoltam végigurulok a tengerparton, de egyre jobban érdekel Albánia. :)
Hamarosan vissza kell mennem, mert szinte az egész országot sikerült végigjárnom, de a legkeletibb rész, Korca-Pogradec térsége kimaradt, és ez nem maradhat így. :-)
Van valami információd a tengerparti viziközlekedésről? Bár eddig nem volt problémám, de jó lenne tudni, hogy van-e valami korlátozás előírás (hajó nagysága, motor LE, parthasználat, helyi sajátosság)? Mint turista viszem magammal a kis gumicsónakomat és a hozzá való motort, amit a part menti fürdőhelyek, öblök felfedezésére használtunk. Igaz, mi szezonon kívül megyünk, amikor már nagyon kevesen vannak. Ekkor Qeparo-Borsh környékén kishajó forgalom nulla volt.
Már korábban, 1-2 éve ez ügyben írtam e-mailt. Ha tudsz valamit erről, légyszíves oszd meg velünk.
- Albánia a szolgáltatásokból él, legyen az menyasszonyi ruha kölcsönző, bank, étterem, autómosó, stb., vagy akár benzinkút. Bármifajta szolgáltatásból rengeteg van, éppen ezért nagy a konkurencia. Szóval a kutasok azért tankolnak meg minden kocsit saját kezűleg (a Te esetedben a motorodat is), mert ha nem így tennének, akkor senki környékbeli nem menne oda többet tankolni, merthogy milyen dolog már az, hogy én fizetek, és ki se szolgálnak rendesen? :) Nekem nagy pl. öröm, hogy kilencedik éve nem benzinszagú a kezem tankolás után :) Úgyhogy nem attól félnek, hogy meglógsz fizetés nélkül, hanem egyszerűen kötelességüknek érzik kiszolgálni Téged. Ugyanezért a dologért van az, hogy rengeteg önkiszolgáló gyorsétterem megpróbálkozott már itt, de egyik sem lett nyereséges, mert az albán úgy gondolja, hogy a pénzéért rendes kiszolgálást vár, milyen már az, hogy oda kell menni a pulthoz kérni? D Európában csak két olyan ország van, ahol nincsen McDonald's: Az egyik a Vatikán, a másik pedig Albánia! :)
- A másik dolog, hogy valószínűleg nyelvi nehézségek miatt kérte el a kutas a pénzt előre, mert nem tudta, hogy mit szeretnél. Sokan még a "full" szót sem értik, Te meg valószínűleg nem tudtad, hogy ez albánul "plotë" (ejtsd: plot).
Egyébként sem szeretik a nem kerek összegeket, merthogy az csak macera, hogy egy nagyobb pénzből vissza kell adni aprópénzt. Pl. ha én kérem tele a kocsimat, akkor is úgy variálja a kutas, hogy lehetőleg legalább 500 Lekre kerekítse az összeget.
Ne parázz, nincs mitől. Én 12 napot motoroztam Albániában egyedül, egy szál butatelefonnal. Csak a skodrai első éjszakára foglaltam szállást itthonról, egyébként ott aludtam meg, ameddig aznap épp elértem. Mindig mindenhol találtam 15 percen belül olcsó (11-12 EUR), de kifogástalan szállást (magánház, motel). Sokféle kúton tankoltam, sehol nem volt gondom a benzinnel. Egyedül az volt furcsa, hogy féltek, hogy lelépek fizetés nélkül, ezért előre ki kellett fizessem a kívánt mennyiséget, majd a kutas megtankolta a gépet, soha nem tankolhattam magam.
Szóval no para, nagyon kedves, vendégszerető, segítőkész emberekkel találkoztam.
Köszi, hogy szóvá tetted, mert én (itt élőként engem nem érint) elfelejtettem! :(
Szóval tudomásom szerint itt (itteni) komisszió nélkül külföldi (azaz pl. magyar) bankkártyával készpénzt felvenni csak a Credins bank és a BKT bank automatáiból lehet! Az összes többi bank automatája komissziót számol fel! (Változó, hogy melyik mennyit.)
És most nem a Revolut, meg a TW kártyával rendelkezőknek, hanem a sima magyar bankkártyával rendelkezőknek: Ne tévesszen meg senkit sem, hogy ha pl. valakinek Magyarországon van egy Raiffeisen-es számlája, meg egy hozzá tartozó bankkártyája, akkor ne gondolja, hogy az itteni Raiffeisen bankautomata nem számol fel komissziót, mert IGEN!
Ugyanez vonatkozik az OTP-re is, amelyik tavaly tavasz óta van itt! Hiába van valakinek egy magyar OTP-s bankkártyája, az itteni OTP-s bankautomatába bedugva komissziót számol fel az itteni OTP!
- ATM-ek közül igen sok csak VISA kártyát fogadott el, MasterCardot nem
- volt olyan ATM, ami nem ismerte fel a Revolut Mastercardot
- a legtöbb ATM extra díjat számolt volna fel a kp. felvételért
= 2 bank ATM hálózatában tudtam pénzt felvenni ingyenesen (akkor leírtam, hogy melyek ezek - mára elfelejtettem, ill. lehet, hogy ma már nem is aktuálisak ezek az információk)
Ne félj Albániától, mert semmi gond nincs itt, sőt! nagyobb biztonságban vagy itt, mint mondjuk Magyarországon.
Viszont "peliatan" fórumtársunkkal egyetértve szerintem is iktassál be egy plusz éjszakát Berat-ban, megéri.
A helyedben Apollonia-t pedig kihagynám, mert azt (szerintem) szakképzett idegenvezető nélkül nem nagyon érdemes felkeresni, mert nem nagyon fogod tudni, hogy mit is látsz éppen.
Ha itt a környéken (Durres-Tirana közelében) szeretnél látni eredeti albán falvakat, akkor két javaslatom van, úgy szedtem össze, hogy mindkettő egy egynapos kirándulás kényelmesen kocsival:
1./ Ha elmész Durres és Golem határába (Plepa a falu neve) onnan a régi főúton kanyarodj Tirana felé. Nem túl jó aszfaltút, sok helyen meg van süllyedve. Ezen az úton jobbra-balra kis falvak leágazói vannak, válaszd, amelyik szimpatikus, és térjél le az útról, ha aszfaltos a bekötőút. Mielőtt beérnél Tiranába, fordulj le Jobbra Arbane felé, az is csak helyiek által látogatott környék. Ha elhagytad Arbane-t, az elágazásnál elfordulhatsz jobbra Baldushk felé, vagy éppen balra, a régi Tirana-Elbasan főút felé. Mindenesetre Petrele falunak kellene lenni a célnak, ez Baldushk felől sokkal izgalmasabb, meg szebb, de az út egy darabig murvás arra, meg utána is elég silány az aszfalt, viszont szebb a táj, és a kis hágó tetején van a régi légvédelmisek kávézója, egy hosszában félbevágott rakéta van bent az ivótérben beépítve a falba :) Ha nem a Baldushk felé vezető utat választod, hanem a Tirana-Elbasan régi főutat, akkor még onnan letérve is teljesen jó Petrele faluba az út. Petrele ugyan turistás valamennyire, de elsősorban helyiek látogatják. A falu főterén van egy nagy parkoló. Ott lerakod a kocsit, aztán vagy felgyalogolsz a várba (ez ugyan turistás, de érdekes), vagy onnan elindulsz a főtér melletti kávézó melletti úton (ezt már gyalog javaslom), és mindig jobbra tartva egy kb. másfél órás sétával (közben gyönyörű, sok 100 éves olajfákat látva) Durisht faluig. Út közben vannak ókori falmaradványok (Pershqopi), de ez nem turistacélpont. Majd a nap végén visszamész Durresbe a Tirana-Durres autópályán. Persze ebből a programból bármit ki lehet hagyni, ha el vagy csúszva éppen az idővel.
2./ Ha Tiranából elindulsz a Dajti hegy felé, és átmész a hágón, akkor szintén egy egészen más világot látsz, erről a feleségem (VPBA) itt írt a blogján:
Kicsit tartok azért Albániától, egyedül motorral. Nyilván okom nincs rá, mert sosem jártam ott.... És remélem hogy nagyon nagyot fogok csalódni! Igazából elsó nap meglátom albániában hogy mennyire maradok, nem foglalok előre szálásokat, mert megyek amíg jól esik, albániában csak azért gondoltam a szállás foiglalást előre mert nem lesz mobilinternetem.
Azért javaslom, iktass be egy éjszakát Berat-ba! Nem fogod megbánni! Lehetetlennek tartom Shkodertől Sarandáig egybe megtenni az utat. Albániába mindenütt van internet kávézó, nagyon kedvesek, ki van írva és fillérekbe kerül.
Köszönöm a választ. Nem igazán népviseletre gondoltam, hanem falusi albán emberekre. Arcokra, életképekre. A fotózásnál nem a beállított képek dominálnak. Elsősorban nem a turistákra berendezkedett bazársor érdekel. Úttalan utakra azért nem vállalkoznék. :)) Tirana , Durres környékén tudsz javasolni zártabb, kevésbé látogatott csendesebb kis falvakat?
Tulajdonképpen bárhol a hegyi részeken találsz ilyent (főleg, ahol már nincsen aszfaltút), de ahhoz a terepjáró a célszerű közlekedési eszköz. Eldugott falvak még itt Tirana mellett is vannak, hát még máshol a hegyekben. Arra viszont ne nagyon számíts már ilyen helyeken sem, hogy ott majd mondjuk mindenki népviseletben jár, vagy hasonlók. Egy-egy idős asszonyt el lehet csípni népviseletben, de a többség nem úgy öltözködik. És fotózni elég nehéz lesz az embereket, mert szégyellik, hogy szegények. Meg amúgy is, kedvesek, de zárkózottak, a közvetlen életterükbe nagyon nehezen engednek be, persze ha úgymond bajban vagy, azaz pl. Rád esteledik, és nincs szállás a környéken, az pl. egy más dolog. Ezt persze most nem azért írtam, hogy direkt ezt a taktikát alkalmazd! :)
Segítséget szeretnék kérni. Nyári albániai utunk célja olyan fotósorozat elkészítése, amelyen az albán emberek életét szeretnénk bemutatni. Tudna valaki olyan kis falvakat javasolni, ahol még nem rombolta le a turizmus az ott élő emberek hagyományőrző, természetközeli életét.
Nézd meg a Curve-t is. Nem kell töltögetni csak mögé rakni egy másik kártyát. S ők váltanak jó árfolyamon s a mögöttes kártya devizájában terheli azt, ill a készpénzfelvételi limit is nagyobb mint Revolut / TW esetén mert itt napi van nem havi. (A link 5 font promót tartalmaz mindkettőknek.)
Pedig a "Porcelani" járat egészen biztosan, hogy a BunkArt1 bejáratánál tesz le (az általam leírt módon), a Libegő pedig ettől pár 100 m-re van. Csak még az első buszon szólni kell a kalauznak, hogy a BunkArt-ba akartok menni, és akkor a végállomáson áttesz Benneteket a másik induló járatra (és akkor nem kell újabb jegyet venni). Ez alól egyetlen kivétel az, hogy ha a Porcelani-s buszok közül valamelyik lerobban, vagy éppen csúcsforgalom miatt sűrítik a járatokat, mert akkor a végállomáson nem veszi ki a sofőr a pihenőidejét (merthogy nem áll előtte a másik busz), és ugyanaz a busz indul rögtön tovább a hurok másik ágán keresztül vissza a belvárosba, így akkor át se kell szállni.
Elég sok kiscsoportot (is) idegenvezettünk a feleségemmel (VPBA), akik direkt tömegközlekedéssel akartak utazni Tiranán belül, úgyhogy eléggé ismerjük a helyzetet.
A legutóbbi információ kb. 1 hetes: A barátaink voltak itt, akik már nagyon sokszor voltak Albániában, viszont most elhozták a két felnőtt gyereküket. Ők is ezzel a módszerrel vitték ki a gyerekeket a BunkArt1-hez, tetejében a hurok visszakanyarodó részén olyan kedves volt a sofőr, hogy nem is a 30-40 m-rel lejjebb (azaz távolabb) lévő buszmegállónál rakta ki őket, hanem közvetlenül a bejáratnál :)
Nem Neked írom, mert Te nyáron fogsz jönni, hanem a többieknek, akik esetleg ilyenkor jönnek: A BunkArt1 téli nyitvatartása:
Hétfő-kedd szünnap, szerdától vasárnapig 9-16 óra között (érdemes legkésőbb du. 2-re odamenni, hogy legyen idő megnézni).
A belvárosban a BunkArt2 viszont minden nap 9-18 óráig nyitva van, de a BunkArt1 sokkal nagyobb, és sokkal érdekesebb.
Naaaa, már nem is tűnik annyira használhatónak, pl. nem hajlandó a felvonóhoz a Porcelan járattal tervezni, csak más járatok plusz 8-10 perc séta. Ha tényleg nem jár jelenleg ez a járat a felvonóig, akkor ez korrekt információ, de ha mégis elmegy odáig, akkor nem kell erőltetni az applikációt.
Azt is kipróbáltam, de kaptam még tutibb tippet: Moovit nevű alkalmazás, tervez, utazási időt saccol, stb. Nekem teljesen használhatónak tűnik, és nem csak Tiranát tartalmazza, hanem egy halom más országbeli várost is.
Nem tökéletes (sőőőt! :D), de valamivel jobb a mobilokra letölthető Tirana Ime program (ez a tiranai polgármesteri hivatal, és a Vodafone közös fejlesztése, ha letöltöd, akkor utána az angol nyelvet is választhatod).
Azt tudni kell, hogy a buszok számozása csak néhány évvel ezelőtt indult, de senki helyi nem használja azóta se :) Előtte (meg most is) a célállomás volt/van kiírva pl. a "Porcelani" a régi porcelángyárhoz vezetett, azóta ezt a vonalat meghosszabbították, és csináltak egy "hurkot" a végére, így pl. ha Te a libegőhöz (Dajti Ekspres), vagy az Enver Hoxha atombiztos bunkeréhez (BunkArt1) akarsz menni, akkor a központból a "Porcelani" busszal a végállomásra, majd az a busz (ill. a sofőrje) kiveszi a pihenőidejét, és az előtte álló buszra kell felszállni ugyanazzal a jeggyel, és azzal a másik ágon visszamenni néhány megállót. Az "Uzina Traktori" (régen ott volt a traktorgyár) busszal meg ki tudsz jutni a pl. bektashi muszlimok világközpontjához :)
Én személy szerint a Revolut-ban nem bízok. Orosz hátterű cég, egyszer kel fel "bal lábbal" Putyin, aztán esetleg "nyista dollarka" a számládon.
Igaz, hogy egy kicsit más, és nem is biztos, hogy jó Neked egy másik cég: TransferWise
De ha ide jössz, akkor a legegyszerűbb kp-ben EUR-t hozni, itt meg szinte minden sarkon van pénzváltó (a White Dream hotel mellett is kb 50 m-re van egy Western Union, amely egyben pénzváltó is), minimális marzs-zsal (vételi és eladási árfolyam különbség) dolgoznak, ez kb. 1 Lek.
(Még a reptéren is olyan 4-5 Lek körül van a marzs, és az itteni viszonylatban a legdrágább.)
Egyedül bankban ne válts, mert ott a marzs-on kívül esetleg kauciót is felszámolnak, rá kell kérdezni előtte! (A reptéren a BKT banknál nem számolnak fel kauciót, viszont több a marzs, mint fentebb írtam.)
Kártyával úgyis kevés helyen tudsz fizetni, úgyhogy a legegyszerűbb a kp. EUR, majd egy pénzváltó. Ha éppen nincsen Lek-ed, csak kp EUR, az se túl nagy baj, mindenhol elfogadják, kérdés, hogy a boltos, taxis, hoteltulajdonos, stb. milyen árfolyamon váltja... Nagyobb értéknél általában nem jársz rosszabbul, de kisebb értéknél 1/100-ban szokták váltani a jelenlegi nagyjából 1/121 árfolyam helyett.
Meg még ugyanabban a komplexumban van pl. a Garda egy része is (ez egy elitalakulat, túlnyomó részt ők mennek NATO kötelékben háborús helyekre, mint pl. Irak, Afganisztán, stb.), meg még más rendőrségek is részben.
Ha az email nem segít, keress meg privátban, dolgozik ott néhány vezető ismerősöm, persze konkrét eredményt nem tudok ígérni, mert azért a törvényeket ők sem hágják át, én meg most per pill. nem tudom az erre vonatkozó albán törvényeket, de hátha :)
Szemben a rendőrakadémia van, mellette pedig a katonai rendőrség. Utóbbi jó célpont lenne, de a legtöbb országban lehetetlen náluk fotózni külföldinek. Egy emailt megér, de nem sok reményt fűzök hozzá.
A White Dream hotelt jól ismerem (helyesebben: ismerjük a feleségemmel, VPBA-val együtt), a tulajdonos felesége sok évig dolgozott anno itt (Tiranában) a magyar nagykövetségen, tud is valamennyit magyarul :) (De nem sokszor van ott a recepción egyéb elfoglaltságai miatt.) Az összes hivatalos magyar rendezvény résztvevői (pl. a Tiranai Nemzetközi Vásár magyar kiállítói évről évre, stb.) ott szállnak meg :) Ár-érték arányban egy jó hotel, nekem meg (mármint a kocsimnak) a mélygarázsban mindig van ott helyem :) Szemben van egy nagyon nagy rendőr-komplexum bejárata többfajta rendőrség van ott. (Albániában nagyon sokfajta rendőrség, azaz policia van.) Ennek a hotelnek a felső teraszára járnak a magasabb rangú tisztek kávézni, az alacsonyabb rangúak kicsit odébb (saccra 50 m-rel odébb), a másik (olcsóbb) kávézóba. A White Dream hoteltől (kb. 100 m-t) lejjebb gyalogolva eléred az un. Piros Körforgalmat (a közepén van egy vörös nagy, magas alaktalan valami), annak a lejjebbik végén van egy buszmegálló, onnan kb. 10 percenként indulnak buszok Tirana belvárosába. De ha már ez az ötleted (mármint a White Dream hotel), keress meg privátban, megiszunk ott egy kávét a teraszon :) Mi a közelben lakunk, az egyetlen rizikó, hogy ráérjünk abban az időpontban, amikor ott leszel.
Nagyjából végigolvastam az előző 10000+ hozzászólást, szóval az alapdolgokkal kezdek képben lenni :)
Június közepén mennénk Albániába autóval a Dunántúlról, odafelé a párszor már megjárt HR-BiH-MNE útvonalon. Pluzinében lenne a tranzitszállás, aztán 5 éj Shengjin, 1 éj Kruja, 2 Tirana, a többit még nem tudjuk. Egyelőre egy kérdésem lenne, mennyire reális Tiranában a belvárostól távolabbi szállásról (White Dream Hotel) helyijáratos buszokkal bejárni a célpontokat? A vonalakkal, megállókkal tisztában vagyok nagyjából, a felvonón kívül 4-5 rendőrség, 2 mentőállomás és a tűzoltóság az, ahova el kéne jutnom.
Sziasztok, van valakinek friss info-ja a Theth-i útról? Még mindig csak a Thore hágóig lehet aszfalt úton menni? A maradék szakasszal mi van? Építik? Van rá esély, hogy nyáron végre fel lehet végre menni saját személyautóval?
Igen, sok-sok százan (magyarok) béreltek a tiranai reptéren autót, ha nem boldogulsz az internetes foglalással, akkor keress meg privátban segítek kaució nélküli olcsó autóbérlésben.
Sziasztok, a Dienes útikönyv negyedik kiadásához tud valaki ISBN számot? Csak hogy biztosan a negyedik kiadást vegyem meg. Illetve esetleg várható júnisig 5. kiadás?
5 éjszaka Shengjin lefoglalva, a folytatás még tervezés alatt :)
Kruma felé mentünk, mivel Gjakové már Kosovo és az már két határátlépéssel járt volna. Van lehetőség egy napos sétahajózásra is mivel vannak kis hajók is. Az említett 10494-es hozzászólásomon belinkelt honlapon erre is van ajánlat. Az utána következő 10495-ös hozzászólásba VPBA fórumtárs is említ pár lehetőséget.
Nagyon köszönöm Neked és Kelemen Zoltánnak a hasznos infókat.
Fierzától Kukésig melyi utat választottad ? Gjakové felé a hosszabb, de gyorsabb, vagy Kruma felé a lassabb de rövidebb utat?
Biztos elmegyünk Fierzáig a komppal, csak mint elméleti lehetőség kérdezem: léteik nem komp, hanem "sétahajó" amely Komanból indul és oda is tér vissza ?
Ezeken a 2014-es felvételeken többé-kevésbé látszik az út minősége. Kocsival bevállalható, csak nem lehet gyorsan haladni. Persze ha 5 év elteltével javítottak az út minőségén, akkor talán gyorsabban lehet haladni. Szerintem 2014 óta nem történt változás. Én annak idején nagyon lassan mertem menni ezen az úton.
Szia! Augusztusban voltunk erre. A kérdéses szakasz járható személyautóval de nagyon rossz állapotban van. 20-30 km/órás sebességgel számolj. Mint írtam még itthon foglaltunk a kompra helyet, ott korrektül vártak. A komp út kb 3 órás. Csodálatos élmény volt mindenképp megéri. Visszafelé Kukes érintésével az autópályán jöttünk.
Sajnálom az áldozatokat és mindenkit aki a földrengés elszenvedője volt bármilyen módon.
Júniusban utazunk Durresbe repülővel. Alapvetően tengerparti pihenés a cél, de szeretnénk eljutni Komanba és hajózni vagy Fierza- ig, vagy csak Koman környékén 2-3 órát. Durresban az autóbérlés megoldott és úgy látom Durrestől Vau i Dejes- ig teljesen normál az út.
Szeretném kérdezni:
Vau i Dejes-től Koman- ig milyen a szerpentin? Aszfaltozott vagy kavicsos ? Egy nyomsáv ?
Normál személyautóval bevállalható?
Olvastam a 10494 et, de nem világos, hogy milyen lehetőségek és időintervallumok vannak hajózásra?
(Mint már írtam, csak 1 embernek lehet válaszolni itt, ez a válasz természetesen Peliatan-nak is szól, meg mindenkinek, aki érdeklődik.)
A halálos áldozatok száma azóta sajnos 51-re emelkedett, ez a szám valószínűleg nem fog már nőni, legalábbis az albán híradások szerint.
Ami a legfőbb probléma volt a földrengésnél (ez egy földrengésveszélyes terület, ezért az építési szabályok mások, mint pl. Magyarországon, amely nem egy földrengésveszélyes terület), hogy sokan alapvető építési szabályokat sem tartottak be :(
Csak néhány kiragadott példa:
- mindenféle engedély, és szakértő nélkül hozzáépítettek bizonyos házakhoz
- Durres-ben több olyan szálloda, és apartmanház azért dőlt össze / rongálódott meg, mert ugye minden apartmanház, vagy szálloda aljában éttermek, és boltok vannak, és ezek tulajdonosai/bérlői ILLEGÁLISAN kibontották utólag a nekik útban lévő tartóoszlopokat (az emberi hülyeség sajnos határtalan:( )
Ez csak két példa a sok közül.
Aztán van az anyag-kispórolással épített épület, meg a trehányul kivitelezett (pl. nem megfelelően vasalták be a vasbeton vázat, mert az túl sok munka lett volna) épület.
Elvileg itt minden egyes épületnek ki kellene bírnia egy 8-as földrengést. Ez "csak" 6,4-es volt.
Nagyon sajnálom az áldozatokat, de legfőképpen azokat, akik abszolút nem tehettek arról, hogy meghaltak, pl. a gyerekeket, valamint a tudomásom szerint két koszovói turistát, és a hasonlókat :(
A válaszom Peliatan-nak szól most (nem lehet több címzettet megadni), de természetesen mindenkinek.
Semmi baj nincsen, se velünk, sem más magyarokkal tudomásom szerint.
Csak a trehányul (anyag-kispórolás) épített házak egy része dőlt össze, vagy sérült meg, illetve a hanyag módon kivitelezett házak egy része.
Nem tudtam előbb írni, mert ez a mai nap volt a Tiranai Nemzetközi Vásár utolsó napja, és dolgunk volt ott VPBA-val.
Meg pluszban jött nekünk összesen a mai napon kb. 300 érdeklődő telefon, Viber, WhatsApp, email, sms, amit egyébként nagyon köszönünk.
Egy érdekesség: A Tiranai Nemzetközi Vásár (mint mindig) a Kongresszusi Központban volt megtartva (Pallati i Kongreseve).
Ebben az épületben egy hajszálrepedés sem keletkezett ma reggelre (mert jól van megépítve, anno tudták, hogy földrengésveszélyes helyre építik), pedig igencsak mozoghatott a föld ott is, ez a kép fogadott minket ma reggelre bent, a magyar Sole-Mizo egyik hűtőjénél:
Az a baj, a ketto nem igazan atjarhato :) ill nem tudom gyalog mekkora tura. A hiresebb latnivalok theth-nel vannak (sh22es ut, kek szem forras, vizeses, szurdok..), szal sztem vagy ez vagy az, el kell majd donteni.
Vlora egy gyorsan fejlődő turisztikai központ. Az idén nyáron 2x két hetet voltunk. Van a város mindkét oldalán hosszú homokos strand. Egy kicsit távolabb pedig már nagyon nyugis kisebb strandok is vannak. A városban tényleg nyüzsi van. Júliusban volt szerencsénk a sörfesztiválon is részt vennünk. A környékén igen sok érdekes látnivaló, túra lehetőség is van. A Bookingon foglaltunk, elég kedvező volt. Nekünk tetszett. Júliusban strandoltunk, szeptemberben túrázás volt inkább.
Tehát most az van, h Valbona völgy, az úgy néztem aszfalt(?) út, de legalábbis autóval járható (?).
De ha a theth-i út kész lenne végig, akkor lehet ott foglalnék szállást. Illetve nem tudom mennyire járható a mostani kavicsos út, olvastam ezt is, azt is..
Nekem jó lenne egy lakatlan sziget is,de családomnak kell egy kis nyüzsi is,bazár,néznivaló.Gumicsónakom nekem is van,lehet,hogy ezúttal otthon marad.Az majd egy másik túra lesz...
Jól értelmezem, h theth-i út utolsó szakaszát aszfaltozzák? 10 hónapot írnak, akkor jövő nyárra talán kész. Mondjuk, erre nem alapozhatok ha év elején akarok szállást foglalni augusztusra :)
Sajnos Vlorát nem ismerem, csak átmentem rajta, de sok nyüzsi volt. Tavaly Geparo Valta hotelnél voltunk, ott homokos és sekély a víz. (Majdnem Balaton déli partjához hasonló) Mi lakókocsisok vagyunk és a szezonon kívül, nyugodt helyen voltunk kutyával. Plusz kicsi 2,7m-es gucsó+2,5LE csak a partmentén... Nem zavartak a parton néha elsétáló tehenek, birkák, sőt lovak.
Előfordulhat,hogy jövő nyáron Albániába megyünk a családdal.Rajtam kívül mindenkinek a homokos tengerpart jön be,de nézelődni is szeretnénk.Durres környékét kihagynám,Saranda meg már majdnem Görögország,így Vlora vidékére gondoltam.
A Bookingon kívül,hol lehet megbízható szállást foglalni?
Főként partközeli apartman érdekelne,vagy esetleg olcsóbb hotel.
Mivel Saranda környékén is rengeteg látnivaló van, én legalább ott bérelnék autót, főként, hogy ilyen rövid lesz az idő. Persze ha csak strandolás a cél, akkor tényleg felesleges.
Az első útunkat tervezzük Albániába. Május végén indulnánk repülővel, a délutáni érkezés miatt egy éjszaka Tiranában. Másnap reggel Sarandáig busszal. Kb. 6-7 nap ott, majd vissza szintén busszal, Tiranában 2-3 éj ( Kruja, Durres, stb), majd haza repülővel. Néztem Korfu felől is, de nem egyszerűbb. Autót bérelni nem érdemás. A helyi busz Tiranából Sarandáig 5 és fél óra. Mennyire fárasztó az út, vannak pihenők egyéb szükségletek miatt?
Mi soha nem mentünk szerbiából koszovóba,igy erre nem tudok válaszolni.Kint élő magyarok ajánlották többen korábban az általam leirt útvonalat.Tényleg gyors és kényelmes.Szkopje és a koszovói határ között van kb.30 km ami nem pálya.A macedón-koszóvói határ nagyon laza volt,de a koszovó-albán is,ráadásul az már közös határ.Az albán pálya azért sokkal kanyargósabb mint egy nyugat európai, de gyönyörű helyeken megy.Ahogy irtam Krujától már lassabban lehet haladni(elég zsúfolt a Tirana-Durres pálya is szezonban),de Krujától már nincs messze Golem.
Köszönöm szépen mindenkinek az informatív válaszokat. Még annyit kérdeznék lackalotól, hogy az általad írt Macedónia- Koszovó útvonal miben tér el a Szerbia (Nis)- Koszovó útvonaltól? Azon kívül nyilván, hogy még egy országgal arrébb mész. :)
Mi évek óta Durresbe járunk a macedón-koszovó-albán vonalon(Kukes).Gyors,ingyenes új pálya a koszovói szakasz(180-190 km).Személyautóra 15 euro biztositást kell kötni ez 15 napra érvényes.Amire figyelni kell,hogy az albán határ előtt kb.50-60 km-en nincs tankolási lehetőség a pálya mellett.Albán részen először új pálya van szintén ingyenes,de egy alagútért 5 eurót kell fizetni.Kruja környékén csak sima út van ami nyáron nagyon zsúfolt.Utána kiérsz a Tirana-Durres pályára és Golemig azon haladsz.
A nyáron, július végén 6 h-t álltunk a Koszovó - Szerb határon. A szerbek lassították az átlépést. Kifelé útlevelet használtunk, itt a személyit kérték.
A múlt hét szombaton jöttünk haza Ulcinj-ból, nyilván nincs szezon, így jobban lehet haladni; az új A2 szakasz érezhetően javít a menetidőn és ha átadják az új Száva hidat, akkor Cacak-ig gyakorlatilag egy gázzal le lehet surranni autópályán. Cacak és Uzice között a zlatibor-i kaptatóig újítják az utat, nyárig ez is járhatóbb és jobb minőségű lesz szerintem. Most a menetidőnk lefelé (820 km) kb. 14 óra volt kényelmes tempóban, de sok helyen voltak dugók az építkezések miatt, ezzel 1-2 óra elment.
De a főszezoni dömpingben valószínűleg jobb döntés Albánia felé a Belgrád-Nis-Pristina útvonal; augusztusban errefelé mentünk és Pristinában aludtunk. Most a Google idővonalon visszanézve a Kecskemét-Pristina távot (610 km) 10 óra, a Pristina-Baks'Rjoll szakaszt (290 km) 4,5 óra alatt tettük meg minimális megállásokkal, kisbusszal, tetőbox-szal, jól megpakolva :). Tehát egy jó 60-as átlagot azért lehet menni.
Nem a valós sebességelőnyre gondoltam, lehet félreérthető voltam, hanem a nettó menetidőre. Ulcinjból 17 óra volt hazafelé úgy, hogy lényegében 3x10 perc és 1x20 percre álltunk meg, a határokon a várakozási idő minimális volt.
Hanem abban bízok, hogy jobb átlagsebesség mellett 14-15 óra alatt abszolválható esetleg. Nyilván ki lehet fogni egy vendégmunkás hullámot és akkor úgy járunk mint menetben Belgrádnál, ahol a fizetőkapunál másfél órát araszoltunk...
Észak-Macedónia felé ellenben még a gugli is 2-3 órás kerülőt számol, ami ugye nem kevés.
nyáron így mentünk; Szerbia-Koszovó-Albánia-Koszovó-Szerbia személyivel, nem volt semmi gond. Azért jelentős sebességelőnyre még így sem kell számítanod, mert ugyan nagyobb százalékban vannak az útvonalon autópályák, mint Montenegro felől, de ahol nincsenek, ott hatványozottan hiányoznak. :)
Montenegro után jövőre kicsit délebbre Albániába készülünk, első nekifutásra Golem lenne a cél. Több beszámolót is láttam a neten, amelyek Koszovót ajánlják tranzit útként, amiben látnék is fantáziát, hiszen az út nagy része így autópályán, vagy legalábbis osztott pályás úttesten lenne megközelíthető. A nyáron tapasztalt montenegroi 48 km/h-s átlagsebesség után már nagyon tudnék örülni egy jó kis 60-70 -nek is. :)
Tehát a kérdésem, hogy van-e innen valakinek minél frisebb és relevánsabb tapasztalata ezen az útvonalon? A szerbiai "határátlépés is érdekelne a koszovói oldalra és vissza, mert erről is olvastam, hogy inkább újfajta személyi, mint útlevél, mert ebből lehetnek gondok.
Visszaolvastam, de nem láttam erről friss információt, tehát az is nagy segítség ha valaki megadja, mikor írta már ezt meg valaki korábban. Köszönöm.
De eszembe, jutott, de mindenki a bazárba a küld. Rengeteget kerestem, térképen, interneten. Jó tanács helyet csupán segítséget kértem, hátha valaki tudja. Demost már feladom, reggel megyünk haza.
Igen, volt, aznap nem is az az egy, hanem összesen 17 kisebb-nagyobb. És még aznap éjszaka is volt egy 5-ös utórengés, és tegnap éjszaka is egy 4.4-es. Mióta itt vagyunk 8 éve, ez volt a legnagyobb. Már felmérték a károkat, és ma iskolai szünet van Tirana, Durres és Elbasan megyékben az oktatási miniszter rendelete alapján, mert a gyerekek a stressz után jobb, ha otthon maradnak még egy napig.
Mi pont Tiranában voltunk, egész pontosan a piramisnál, érdekes élmény volt, de ott szerencsére senkinek nem esett baja a környéken :) A piramis előtti harang szépen lengedezett azért egy darabig.
Szia.Vedd fel a kapcsolatot Jani haverjával(alfa kontakt.info).Kint élnek,nyáron 1 napot együtt töltöttünk,nagyon korrekt volt és nagyon otthon van albán kérdésekben.
Sziasztok!Elsősorban azoktól szeretnék segítséget kérni, akik ingatlannal rendelkeznek Albániában.Mi a vétel menete?Találtam egy apartmant de nem tudom,hogyan kezdjek hozzá az egészhez!Előre is köszönöm!
Nem a 38 fok a lényeg, elég az is, ha lesz 31. De mivel egyikünk sem meterorológus, még ez sem elvárás. Fontos lenne viszont, hogy szeptetmerre senki ne hadováljon.
Szerintem fontos, hogy az ember szembesüljön önnön hazugságaival. Ugy te is egyetértesz, hogy vasárnap jelenthetünk téged trollkodásért, ha a hőmérséklet nem közelíti meg mondjuk a 32 fokot?
Tovabba a repteri duty free zarva volt es 1 olyan uzlet volt, ahol lehetett alban italokat stb..kapni. kb.3-szorosa aron mint az udulohelyi uzletekben. Ajanlott a repterre erkezes elott vasarolni.
Szeptember végén megyünk Golemba. Milyen közlekedési ezközzel lehet lejutni a Holta kanyonhoz és érdemes- e erre áldozni egy napot , vagy tudtok-e valami jó kirándulást ajánlani, ha nem volna fürdésre alkalmas idő?
Nagyon jó ez a topik, jegyzet füzettel a kezemben, élvezettel olvasgatom.
elsősorban az Albániában élőktől szeretnék kérdezni; vendéglátóinknak szeretnénk egy kis ajándékot küldeni Magyarországról a kedvességért és önzetlen segítségért cserébe.
Gondoltam némi "hungarikum"-ra :) egy kis unicum, őrölt paprika stb. ami belefér egy kisebb dobozba. A kérdés, hogy egyrészt hogyan lehetne a leggazdaságosabban eljuttatni az országba, úgy hogy célhoz is érjen. :)
A másik, hogy vannak-e spéci albán vámszabályok ajándékként küldött, de esetlegesen jövedékinek minősülő termékekre. Itt most nem kereskedelmi mennyiségre kell gondolni, hanem max. egy 1-1,5 kilós csomagra. :)
Nem is ezt mondtam. A lényeg az, hogy ezzel az erővel akár robbanószert is fel lehetne vinni. Ha van a gyógyszerekhez orvosi igazolás, akkor nem is értem, miért van szükség csalásra, a szabályok szándékos kijátszására. És ez az ismerősödre még jobban vonatkozik. Sajnálom, de ezt a módszert én nagyon elítélem.
Nem hinném, hogy a gyógyszerem egyenlőre lenne a ROBBANÓ ANYAGGAL :) :D
Nem szoktam ilyet csinálni és emiatt is írtam ide, tanácsot kérve. Utazásom több mint egy hét lesz, ezért több mint 100Ml gyógyszerre lesz szükségem.
HA esetleg más is lenne így, annak azért leírom, hogy nem vény köteles, de írtam az orvossal engedélyt így remélem nem lesz baj és átengedik a 100Ml fölötti adagot.
Az attól függ hogy honnan mész, mi Gramshban lakunk, innen kb. fél óra kocsival. Elég jó az út végig, a legvégén van kb 1km földút de azt is vitte a kis Hyundai simán. Maga a kanyon gyönyörű de van ahol derékig ér a víz, mi vittünk úszócipőt, végig abban mentünk nem volt érdemes levenni mert két percenként kellett vízben gázolni. Az eleje napos, de a legmélyén nagyon hideg van érdemes pulóvert is vinni. Mi éppen ezért csak a feléig jutottunk el mert nem akartam a felfázást megkockáztatni, nagyon sajnálom is! A teljes táv azt hiszem olyan két km lehet.
Már itt vagyunk Albániában, ma megjártuk a Holta kanyont... hát csak annyit, hogy azt azért mindenkinek látnia kell!!! Valami gyönyörű!
A kérdésem az, hogy itt a tulaj azt mondta, hogy a Fekete tó (Liqeni i Zi) csak terepjáróval megoldható, el se induljunk kisautóval (Hunday I 10-et kaptunk), tényleg annyival rosszabb az út mint pl. a Holta kanyon utolsó másfél kilométere? Ugyanez a kérdés a Sinec kanyonról is, illetve hogy Sotira ehhez az úthoz, mármint a Holta kanyonihoz képest mennyivel rosszabb? (mostmár ugye legalább van viszonyítási alap.. :D ) Előre is köszi!
Sziasztok! Nem tudom hogy ez légitársaság függő-e vagy reptér függő. 5-én utazunk Tiranába ( Bpről), ( wizzair) a szabvány szabályt Budapesten kicsit elcsaljuk és a 100 Ml-es dolgokkal is csalunk,egy egy ismerősünk segít majd felvinni a repülőre a csomagomat illetve oda adom neki egy nappal korábban az pipere dolgaimat és a becsekk után visszaadja a krémeimet, gyógyszereimet.
A kérdésem ( aggályom), hogy kifelé a gépből lesz bármilyen ellenőrzés? Országba beengedési sorok, kérdések, kipakolás, táskákba nyúlás, kutakodás, bőröndök lemérése, bármi. Leginkább gyógyszerek miatt.
Illetve én ezt a "menetrendszerű" buszt találtam Tiranából ( Sarandáig) ami nagyjából 2500 Ftra jött ki per fő per út de most beleolvasva az itteni hozzászólásokba, sokkal magasabb árakat találtam. Lehet, hogy az én infóm az elavult?
Köszönöm szépen a válaszod, annak ellenére válaszoltál, hogy előzőleg töröltem a Jockoo nicket a túl szigorú negatív értékelések és a letiltásom miatt, hacsak nincs valami félreértés!
Közben válaszoltál az e-mailemre is, az említett módokon meg foglak keresni, ha aktuális lesz! Köszönöm szépen!
Nem a Te orcádnak kell égni, hanem azokénak, aki hirtelen felindulásból elhatározzák, hogy Albániába (vagy bárhová!) elutaznak és nem fordítanak a felkészülésre annyi időt sem, hogy visszapillantsanak az előzményekre. Egyszerűbb ideböffenteni a kérdéseiket és várni a választ!
Az internet birtokában rengeteg lehetőség van alaposan felkészülni, Albániáról különösen pontos információt találnak kedves feleséged VPBA blogjában és a facebookon is. Tudom, ez időigényes elfoglaltság de az utazás sikere múlhat rajta, valamint a szabadideje mindenkinek drága! Nektek is meg van a saját kenyérkereső munkátok és az nem a fórumra írók századszor feltett, ugyanazt a kérdést megválaszolni. Azon különösen "kiakadok", amikor busz menetrendet keresnek (az nem Magyarország!!), személyszállító közlekedési eszköz menetrend nélkül is számtalan VAN, de ahhoz vissza kellene olvasni és "képbe" kerülne! Rendkívül jó tapasztalatot szereztem, a kétszeri utazáson!
A másik: Milyen pénzt vigyek?? Aki nem gyakorlott utazó talán eszébe sem jut, hogy olyan országba ahol nem az €/$ a hivatalos fizetőeszköz, oda mindenképpen ajánlott itthonról vinni valamennyi helyi valutát és nem a repülőtéren sorba állni váltani, amiről köztudott a világon mindenütt a legrosszabb a ráta. Kivéve, Baku, ahol a legjobb!
Ugye az azért jó eredmény, hogy kb. 3-4 év alatt ez a 2. negatív "élmény" beszámoló? :-)!
Az Albániával nem elégedett fórumtárssal a "harc" már lezajlódott úgy látom, nekem csak két hozzáfűznivalóm van:
1./ Én is úgy látom, hogy az elégedetlenségének a fő oka az AVIS drágasága, ill. ugyanennek a cégnek az albán rendőrségi eljárások szisztémájának nem ismerete volt. Erről abszolút nem Albánia tehet!
Ilyen Opel Astrát napi 30 EUR/nap környékén lehet bérelni (persze nem az AVIS-tól) full biztosítással itt. Ez sokkal olcsóbb, mint bármely görög ár. Már nekem "ég a pofám" állandóan belinkelni a feleségem (VPBA) blogjának a "Hasznos információk Albániáról" című aloldalát:
Csak itt konkrétan 8 helyi autókölcsönző elérhetősége van felsorolva!
2./ Tiranában igaz, hogy van sms-ben rendezhető parkolási rendszer is, de mellette rengeteg a rendes fizetőparkoló, ahol az európai árak töredékéért lehet parkolni. Nem értem, hogy ezzel mi lenne a gond?
Bocsánat a késői válaszért, de rengeteg dolgom volt/van.
Én édesapádnak (és természetesen Neked) a tengeri (csónakos-hajós) horgászatra a Vlora-i (Orikum-i) öblöt ajánlanám elsősorban.
Nem tudom, hogy mekkora hajóra gondolsz, így leírom a választékot ott.
1./ Vlora-tól délre Radhime faluban a Hotel Regina-val majdnem szemben (kb. 100 m-re még délebbre) van egy kis halászkikötő. Ott lehet alkudni motorcsónakokra. Ott halászok vannak, tudják, hogy merre, és mivel érdemes akár horgászni is.
2./ Ha nagyobb hajóra gondoltál, és akár nyílt tengeri horgászatra, akkor onnan még pár km-re délre az Orikum-i yachtkikötőt keresd, itt a weblapja: http://www.orikum.it/index_file/Page363.htm
Ott szoktak szervezni ilyen horgászatokat, igaz, nem olcsón.
(Sajnos mivel az olasz főtulajdonos, és az albán társtulajdonos összeveszett, így nem tudok privát kontaktot, mert csak az albán kisebbségi tulajdonost ismerem személyesen.)
Ha mégsem ott szeretnél horgászni, akkor viszont Himarában a hajókikötőben is vannak relatív jó áron kibérelhető csónakok-hajók.
Természetesen lehet próbálkozni máshol is, Velipoja, Shengjin, Gjiri i Lalezit, Durres, Porto Palermo, Saranda, stb., de nekem csak a fentebbiekről van (és azokról is csak korlátozott) információm.
Sziasztok, lehet hogy hülye kérdés, de szeretnénk egy Albánia autóstérképet, ha csődöt mondana a GPS, hol érdemes venni, itthon vagy mondjuk a reptéren Albániában? Köszi szépen!
Szia!Pesti székhelyű cég az az utazási iroda amivel a szüleim mentek. Egy raiffeisenes számlára utaltam. Ha jól értelmezem akkor te Albán utazási irodárol beszélsz. Akkor a kettő nem ugyanaz.
Nem kell aggódnod, várni fognak a reptéren. Nagyon sok magyar utazik velük. Ha gondolod, írj rájuk, vannak WhatsApp-on is (+355 69 7302001). Fórumtárs szerintem egy magyar utazási irodára gondol.
Szia! A szüleim 2 éve a Gloriával utaztak Grand Canariara , én rendeztem nekik teljesen online. Átutaltam a pénzt másnapra 4 email érkezett. 1 számla ,1 voucher , 1 utazási tájékoztató + repülési tájékoztató, 1 adott ország tudnivalói. Meg is lepődtem milyen korrektek. Nekem kb 16 éve a Ciklámennel voltak problémám. Ha nemkaptál semmit akkor sürgősen intézkedj nehogy itthon maradj!!!
A gloria travel emailt szokott irni a transzferrol? Befizettem 7 napja az eloleget, annyit irt h.megkapta, de par nap mulva utazunk es semmi mast nem irt vissza.
Szia!Mert ugye a köszönés alapvető intelligencia. Figyelj csak , azt szeretem, amugy olyan mitingekre jártam , járok hogy hogyan lehet intelligensen elküldeni bárkit az a p...a . A beosztásom megköveteli tőlem , és tetszik is. Ez az én véleményem volt a kedves topiktárs hozzá szólásához. Persze ez nem azt jelenti hogy nekem van igazam. Nem szeretem és a környezetemből is el távolitom ill eltávolitattom az életképtelen, rugalmatlan és töketlen embereket. Ha nyaralni megy valaki élvezze az elejétől az utolsó percéig, még ha több órás dugóba kerül is, ahogy mi tettük. Ha idegesen mész nyaralni hogy az "appod"nem ezt irta akkor ne menj , mert a kikapcsolodás hamar rémálommá változhat. További jó topikozást kedves topiktárs.(Ja a seggfej az pontos "j"!!!)
Te figy, ezt már régóta szerettem volna tőled megkérdezni, merthogy figyelem ám a munkásságod itt a fórumon! Szal' izé, ez a stilus, hogy egy mondatban tudsz egyszerre demagóg, személyeskedő, lekezelő, kioktató, köcsög lenni, az tanulható? Én, ha megszakadok se tudok ekkora seggfely lenni másokkal.
Nem baj,hogy öszintén leirtad a tapasztalataidat. Az se jó,ha egy országot csak," istenitenek",mert abbol előbb utobb csalódás lesz ,hiszen tökéletes ország nem létezik,ahol csak pozitiv dolgokat lehet tapasztalni.A negativ tapasztalatokrol is irni kell,hiszen sokkal felkészültebben tud az ember elindulni,és igy nagyobb az esély,hogy a kellemetlen dolgokat ki tudja védeni az ember,és jobban is fogja magát érezni az ember, ha a negativ dolgokkal is tisztában van. Az öszinteségből nem lehet baj,csak a hazugságbol,vagy ha elhalgatunk valamit. Mielőtt elutaztam előszőr Albániába,rengeteget olvastam itt a forumon Albániával kapcsolatosan,és még más oldalakon is. Én szivesen vettem a negativ kommenteket is, és nem ugy mint egyesek,hogy mindjárt nekiesnek a másiknak.Ugy látszik ez egy primitiv magyar szokás,nem csodálom hogy nem nagyon szeretik a magyarokat ugy általában ,és csak a panaszt lehet hallani pl. az összefogás,és az irigység tekintetében is.Pl.a közlekedéssel kapcsolatban ,nagyon sok rosszat olvastam,de igy legalább fel tudtam készülni arra,hogy mire számithatok, ezért sokkal ovatosabban közlekedtem,ami számomra egy védelem volt,nembeszélve arrol,hogy nem váratlanul értek események. Én nem lehurrogtam a kommentelöt,hanem megköszontem ezt a hasznos inföt.Minden rosszban van valami jo. Az idén csak "átugrottunk"Montenegrobol Albániába,még szerencse. Az egyik utkereszteződésnél majdnem belerohantam egy albánba,aki simán,jelzés nélkül váratlanul elém kanyarodott a kanyarodosávbol, és csak az mentett meg az ütközéstől,hogy lassan mentem be a kereszteződésbe, és igy ki tudtam védeni a balesetet de igy is az albán miatt lesodrodtam az uttestről.Persze ő tök természetesen továbbhajtott.Ez is egy buta albán szokás.Nem is tudom,hogyha összetörte volna az automat,mennyi kellemetlenséget ,és bonyodalmat okozott volna nekem,nembeszélve az okozott kárrol.Ez az eset is bizonyitja,hogyha annak idején nem olvasom el a negativ kommenteket a közlekedési moráljukkal kapcsolatosan,azt hogy minden szabályt felrugnak,akkor én sem közlekedtem volna ennyire ovatosan,és nagyobb esélyem lett volna ,akár az idén is,hogy más hülyesége miatt baleset történik.Hát erről ennyit.
A hozzád hasonló trollok, akik a nick nevüket megváltozatva próbálnak meg másokat felidegesíteni, csak a saját frusztrációjukat vetítik ki. Egyfajta energiavámpírként repülnek rá az általuk kiszemelt áldozatra.
Ne haragudj de nálam ez nem jön be :) Ezzel magadat minősíted.
Tök, mind1, hogy mit írsz, ha magyar fórumra negatív véleményt írsz, mégha normális is, az 1-2 kivételtől eltekintve senkinek sem fog tetszeni, mert nem lehet kritikát megfogalmazni ma semmiről sem!
Hivatásomnál fogva szerintem többet aludtam sátorban, mint te (Egy úton is elindultam, ha érted a célzást). Valszeg a tájolót és a térképet is jobban használom (Ugyan nem ismerlek, de szerintem több itiner fordult már meg a kezemben mint neked). Ami pedig a hozzászólásod hangnemét és modorát illeti, frusztrált proliként tudnálak jellemezni. Az emberek 95 %-a nem azért megy a tengerpartra nyaralni, hogy ilyen élményekkel gazdagodjon. Valóban azért fizetünk, hogy pihenjünk. Nem hátizsákos turistaként vágtam neki a Albániának, nem véletlenül.
Élmény volt a hozzászólásod olvasni! És mindenki csodálkozik, hogy itt tart ma a fórumkultúra, amikor egy rohadt NORMÁLISAN megfogalmazott negatív kommentet nem lehet írni, mert egyből kap vissza az ember 5 kioktatást, hogy mit képzelsz te magadról, hogy így elbszd a saját nyaralásod!
Rendkívül élvezetes beszámolódból a következőket tudtam meg (tisztán érzelemmentesen).
Rengeteget olvastál. Linkeket gyűjtöttél. Úgy tűnik, nem lehetsz hülye, elvégre nagy szó manapság, ha valaki felkészül a nyaralására, megtervezi, ráadásul képes önmaga egy wizzair repülőjegyet megvenni. (Zárójelben mondom, a magyar népesség 85 százaléka képtelen erre).
Aztán kiderül, hogy
- elmentél a legnagyobb turistagettóba a lehető legkommerszebb módon. Mert ugyan olvasott ember vagy, de a segged alól nem lehet kirobbantani azt az autót, ami neked Korfun is, Zakin is járt. Természetesen fel vagy háborodva, hogy hülyének néztek.
- A tájékozódáshoz neked mindenképp online csipogós felület kell, mert az útmenti táblák csak összezavartak voltna.
- Ahogyan látom, lementél a létező legnagyobb gettóba (a cikk is, ez a fórum is leírja, hogy vannak Albániának rejtett szépségei, csak másutt és máshogyan), ott letetted a kocsidat és nekiláttál napágyat keresni.
- A napágy drága volt. Ugyan Korfun, de akár a Bolgár tengerparton is két és félszeres árban lett volna, te felháborodtál.
- Azt nem tudtuk meg, a szép kék tengeren kívül mit láttál, valószínűleg semmit, de innentől lehettél volna akár valamelyik tunéziai gettóban is.
- Hazafele megnézted Tiranát, de a legnagyobb gondod megint technikai, a kibaszott autódat (amit egyébként fölöslegesen béreltél és egy hétig parkoltattál a gettóban) nem tudtad rendesen lerakni
- A reptéren az volt a legnagyobb gondod, hogy zabálj.
Nem tudom, de lehet, tényleg hurghada vagy tunézia jobb választás lett volna számodra...
Ksamil és Saranda egy turistagyár, sajnos ilyen ez a popszakma, egyébként mi saját autóval jártunk tavaly arrafelé Ohrid, Albánia, nekem semmi gondot nem jelentett az autózás, Bp-en több marhával találkozom naponta.
A tapasztalataimat, tényleg érzelemmentesen tényekkel alátámasztva írtam le.
Amit az utazásunkról még tudni érdemes: Wizz Air géppel érkeztünk és 15:05-re értünk át az okmány ellenőrzésen.
Hazafelé a gépünk 21:35-kor indult. Az első számú vezetőnek, mindenre volt vezetői engedélye, ami gurul. 2-től 16 kerékig. Nekem pedig már akkor volt jogosítványom, amikor Albániában még épphogy csak elkezdtek utakat építeni. Azt pedig előre leszögezném, hogy nekem semmilyen anyagi érdekem nem fűződik ahhoz, hogy Albániát népszerűsítsem, vagy éppen leszóljam. Nagy Jón tenger fanatikusok vagyunk a párommal, ezért is vállaltuk be Albániát.
Ami az autóbérlést illeti: Mi nem véletlenül béreltünk a reptéren, a dolgozói kedvezmény miatt. 4 fő kényelmes utazásához legalább egy Fiat Punto, vagy egy Opel Astra kellett. Nekünk Opel Astra jutott.
Nem tudom mennyivel lett volna olcsóbb a városban bérelni autót, de a transzfer árával növelve és az idő kieséssel számolva nem érte meg. Arról nem is beszélve, hogy a Google kereséses és az Albániai internetes láthatósága a helyi autókölcsönző cégeknek sajnos még mindig a nulla felé konvergál. Lehet Albán nyelvtudással ez máshogy lenne. Ellenben, ha valaki kész tényekkel és árakkal támasztja alá, hogy máshol transzferrel és bérléssel olcsóbb lett volna, de legalább annyival, hogy megérje az idő kiesést, akkor emelem kalapom és elfogadom az igazát.
Ami a forgalmat és Albán vezetési stílust illeti: Jómagam és az első számú vezető is fegyveres testületnél dolgozunk, és az Albán közlekedési rendőr karjelzései inkább hajaztak légyvadászatra, mint szabályos karjelzésekre. Tudom Észak Afrikában és Törökországban sem jobb a helyzet, viszont azt nem gondoltam volna, hogy 250 km-re a Horvát határtól ekkora a káosz.
Messze földön híres vezetési stílus: Valóban elkerülhető lett volna, hogy belénk tolassanak, ha minimum egy órát bolyongva kerestünk volna egy fizetős parkolót Ksamilban. Bár ez sem garancia arra, hogy valaki ne tolasson belénk. Nem mondom, hogy Albán nemzetiségű illető volt, aki otthagyta a kocsit cetli nélkül mint eb a Szaharát, mert azért az olaszok se kutyák, meg az a pár Észak Macedón se akivel találkoztunk.
Egy kisebb keresgélés után az MNB honlapon magyarázatot kapunk, arra miért nem váltanak nagyon Budapesten LEK-et. A nyaralás végén pedig tegye a szívére a kezét az, aki még pár ezer forintot érő LEK-el akar csencselni és mondja azt, hogy megéri nem elkölteni még Albániában. A vége ilyenkor az a dolognak, hogy családi relikvia marad a fiókban a 200 - 2000 LEK-es bankjegy.
Napágy maffia: Még mielőtt szó érné a ház elejét, hogy csak a levegőbe irkálok itt hülyeségeket. Mindenki megnézheti a saját szemével, hogy miről is szól a fáma.
Nem állítom azt, hogy a Jón tenger Albániai partszakasza nem lenne szép, mert ez nem igaz. Viszont az éttermek és szállodák annyira telepakolták napágyakkal a partot, hogy ha egy partszakaszon pihenni szeretne valaki, akkor kötelező napágyat bérelni. Görögországban is lehet napágyat bérelni, de nem kötelező, mert más a part elrendezése.
Ha már az elrendezésnél tartunk: Nem értem, hogy Albániában, hogy engedhetik meg azt, hogy egy szálloda alig 20 méterre épüljön meg a tengerparttól. Ez a partszakasz az albán nép öröksége, és teljesen tönkretették ahol tudták.
Nemzetközi repülőtér: A 21. században szerintem nem megengedhető, az hogy egy nemzetközi repülőterén ne lehessen ételt és italt venni bankkártyával a biztonsági átvizsgálás után.
Parkolás Tiranában: Ha emlékeim nem csalnak, eldobható SIM-es felhasználók esetében nem lehet mobilról parkolást indítani. Lehet ez másképp van Albániában, ha így van erősítsék meg a helyiek.
Más dolgot nem érintettem, mint negatív dolgot, az előző bejegyzésemben. Ezért ha az általános iskolás matekom még a régi, akkor nem tudom, hogy jött ki a "70 % elkerülhető" lett volna. Eldobható SIM-el nem 8 órás utunk lett volna Sarandába, hanem csak 4,5 óra. Ezt a részét aláírom, hogy elbaltáztuk.
Egy apró kis intermezzo: Tavaly amikor Korfu erődbe látogattunk el, a párommal elhatároztuk, hogy megnézzük mi van a túl oldalon a nagy hegyek lábánál. Mindenki elhiheti, hogy nem úgy indultunk el barátokkal nyaralni, hogy ez fog ránk várni, és ezt tapasztaljuk meg. Abszolút pozitív volt a hozzáállásunk. Nem is arról van szó, hogy nem jártunk még a Balkánon, és ezért ért ez meglepetésként, mert ez sem igaz. Ksamilban találkoztunk egy magyar családdal, akik autóval érkeztek Görögországból és ők is megdöbbenve tapasztalták, hogy nincs egy talpalatnyi hely sem, ahová lepakolhatnának.
Továbbá azt is még egyszer hangsúlyoznám, hogy nekem semmilyen anyagi érdekem nem fűződik ahhoz, hogy hype-oljam vagy lehurrogjam Albániát. Ez az én szubjektív véleményem az országról, amit megpróbáltam objektíven közölni. Sajnálom ha valakinek ez a vélemény nem tetszik, abszolút joga van eltérő véleményt kialakítani, mint ahogy nekem is.
Aki még nem olvasta ezt a cikket annak ajánlom figyelmébe:
Sajnálom, hogy így alakult a nyaralásod, de szerintem a leírtak 70%-a elkerülhető lett volna. Autóbérlést megúsztátok volna olcsóbban, ha nem a Magyarországon is lehúzós avistól bérletek. Itt a fórumon is és az albániai magyar fb csoportban is rendszeresen téma. Netet kB 3000 forintért tudtatok volna kint venni, mert a turista kártyához jár 15-20 gb. Vezetés olyan amilyen, van aki könnyebben alkalmazkodik van aki nem. Gondolom függ attól is ki mennyit vezet egyébként. Leket nyugodtan haza lehet vinni, mert sokan akarnak otthon váltani, mert úgy érzik konfortosan magukat, ha van valamennyi lek náluk már az induláskor.
Jó, hogy leírtad ezeket, mert ha másra nem, arra rávilágít sok embert, hogy olvasson utána egy-két dolognak mielőtt ismeretlen országba utazik.