Nemrég hozzájutottam egy Stevie Ray Vaughan válogatáslemezhez, és akkora erekcióm támadt tőle, hogy akkora még soha. Van olyan internetoldal mely komolyan foglalkozik ezzel a stílussal, és túlmutat azon, hogy pentaton scale in e: ..., have fun.
Én a GT-6-ot használtam már vonalból lemezfelvételre (Szendőfi-Gary Willis triangel lemezén), meg csöves erősítő loopjában csak az effektjeit (Nalanda lemezen) meg egy LINE6 duoverb fej loopjában szintén csak az effektjeit, használtam már csöves kombó (twinreverb) elé kötve mint pedálokat (lengyel lemez zariba) és néha a szükség úgy hozta hogy használtam bulin vonalból, de úgy főleg akusztikus gitárral és minden esetben kitünőre vizsgázott a cucc. Nyilván ha egy motyó sokat tud akkor annak sok gombja meg potoija van és időt kell eltölteni vele mire kitanulod, de azután már....én a szinti részét is használtam már lemezen is nem is 1x szóval jó cucc. Egy dolog csupán, ha ezt használtam előfokként akkor sosem szólt igazán jól tranyós erősítőre kötve, mindig csöves motyón volt jó a sound , de loopban ha csak effektként használod akkor is kiváló
Köszi, gyorsan fel is vázolom a helyzetet. Eddig egy Korg AX300-zal szórakoztam, de a lényeg a 100W-os Marshall kombó vaddisznó torzítása volt, a Korg effektloopban volt, csak téreffektekre hasznosítva. Ja, és az egész előtt még a PW-10-es wah.
Ha beruháznék a GT-8ra, akkor a wah és a Korg AX repülne, merthátugye... De a kombónál nagyobb dologba nem igazán akaródzik invesztálnom, mivel a próbaterembe kiváló, szállítani egyszerű, és koncerteken is bevált mikrofonozva, vagy kis helyeken mikrofon nélkül is. (nomeg kb. havi egy bulit adunk)
De: a gitáromon van egy piezo kimenet is, amire a GT-8nak vannak igen jó dolgai, pl. akusztikus jellegű előfok szimulátor. Tehát nem kompresszált jelet adna ki, mint így.
Nomeg szeretnék kicsit elbütykölni a gitárszinti dolgaival is, mert jól jönne néha.
Azonban nem vagyok biztos benne, hogy tényleg kell-e. Vagy hogy nem hozná-e automatikusan magával azt, hogy a kombót érezném kicsinek hozzá. Szóval részben tartok tőle, hogy túl bonyolult műszer. Viszont szeretnénk még idén stúdiózni, ahol már égne a fejem az AX300-zal. Még annyi, hogy a zene szomorkodós, kicsit elvont modern metal, 7 húrral. (www.solarscream.hu)
A nyak beállítása egyén függő, mert mindenki máshogy penget, más stílusban játszik stb...az általános beállítás akusztikus gitár esetében 0,3-0,5mm távolság a 7. érintőnél ha a húrt lenyomod az első és utolsó fekvésben, azaz a húrt úgy használod mint egy vonalzót. Ez az a minimális ív amiről Ákos kollega is beszél. A zörgést okozhatja sokmonden pl. rossz húr felső és alsó nyereg magasság és +1 nagyon fontos dolog a húr nyereg mögötti megtörési szöge. Strat és Tele jelleg esetében szokot a legnagyobb problem lenni a D és G húrnál ha nincs húrleszorító a fejen. Akusztikusnál a húrlábnál is lehet ilyen problem. Ezeket mind lehet könnyedén orvosolni.
Hát igen, ez lenne a korrekt hozzáállás... Nem tök mindegy, mit használ az ember, ha jól szól és ki tudja magát fejezni???
Még mindig van bennünk sajnos egy nagy adag sznobizmus. Holott a zenészek 90%-a nem tudna megkülönböztetni egy igazi csöves hangot egy jól sikerült modellezéstől.
What does the term "neck radius" mean, relative to my guitar?
The measure of the curvature of the top of the fretboard from edge to edge is often incorrectly referred to as the "neck radius". Actually, the correct terminology would be either "fretboard" or "fingerboard radius" and the actual neck shape and size should be called "neck profile". The fretboard radius can be found by first drawing a circle with a corresponding radius, (the "radius" is the distance from the center of a circle to its outer edge), and then cutting out a portion of that circle corresponding to the width of the fretboard. For example, if you have a 7 1/4" radius fretboard. You could tie a piece of string to a pencil, measure out a length of string to 7 1/4", and put a thumbtack on the other end of the string. Secure the tack, stretch the string, and draw a circle. By cutting out a piece of that circle the width of your fretboard, you will have an example of an arc with the same curvature as that of your fretboard radius.
Ha megnézed a gitár nyakát, úgy hogy leengeded a fejénél fogva a lábadra,földre a fenekét és belenézel a nyakba,akkor a bundoknak párhuzamosnak kell lenniük és nem szabad hullámozniuk, se egymáshoz képest,sem jobbra-balra,stb.
Fenderék is ajánlanak minimális homorút a nyakba (valahol a mrgearhead.com-on megtalálod), én a tökegyenes híve vagyok (főleg akusztikuson, mert az ív miatt a fogás helye és a nyereg közti levegőben levő rész be tud rezegni a többi húrtól).
Pont tegnap hoztam el a hangszerésztől, aki frankón beállította a gityót, új, 9-es D'Addariot tett fel, mondván, oktávot csak friss húrokkal lehet állítani. Ezzel nincs is gond, nagyon precíz a cucc. Megnéztem, hogy a nyakban minimális elhajlás van, de akkor ez normális, ha te is mondod. Az egyetlen momentum, ami feltűnt, hogy zörög a húr, persze nem nagy mértékben, de észrevehetően. Lehet, hogy picikét feljebb emelem a húrlábakat, bár annyira nem markáns a dolog.
Kell lennie egy kis ívnek!Vidd el hangszerészhez és ő beállítja(ha lehetséges) a megfelelő ívűre, majd utána húrláb emeléssel lehet a mardék zörgést eltüntetni.
Sólyomszemű kollégák kiszúrhatják az E lá pentatont a 12. és 7. fekvések hangjai közt!!
Ez egy E lá pentaton normális játéknál:
E' 12 15
H 12 15
G 12 14
D 12 14
A 12 14
E 12 15
Üveghangosan ebből sajnos hiányzik az E húr 15. fekvésén lévő G hang, de egy kis ügyességgel meg lehet találni még az E' húron a 15. fekvés G" hangját,( sőt az előtte lévő Fis-t is! ;) )
Tehát pl G dúr hangnemű számnál játszhatunk egy
a,h,d,e,g,a',h',(cis'),d',e',(fis'),g"
hangsort üveghangon, ami így néz ki a gyakorlatban:
(húr) (üveghangfogás bal kézzel ezen érintő felett) (a megszólaló hang)
A 12 a
E 7 h
D 12 d
A 7 e
G 12 g
D 7 a'
H 12 h'
(A 9 cis')
G 7 d'
E 12 e'
(H 7 fis')
G 5 g"
A zárójelesek nem az E lá pentaton hangjai,de G dúr hangnemben előforduló hangok.
Jah és mégvalami "szabály" amit érdemes megjegyezni: A 7. fekvésben lefogott hang szólal meg 1 oktávval magasabban, ha ugyanott üveghangot fogunk!
Látszik, hogy 12. érintő(E húr) E hang majd visszafelé a 9.,7.,5.,stb fekvésekben egy Dúr hármashangzat jön (E, Gis,H) .
Felhívnám az akusztikusgitár nyűvők figyelmét, hogy természetesen a fizika szabályai miatt ezek az üveghangok a 12. érintő mindkét oldalán megszólalnak és a húrláb felé haladva hangosabbak,mint a fogólap felett,mivel a rezonátornyílás felett fogjuk őket.
Tehát pl az E, Gis, H, E', stb hangok megszólaltathatók a 12.(E), 16.(Gis), 19.(H), 24.(E'), kb.27.,28. fekvés(Gis'),kb. 30. fekvés(H') magaságánál a bal kéz finom érintésével és jobb kéz pengetésével valahol a szabad húrhosszon.
Egy kis keringő üveghangon:
E ,E ,Gis,H ,H ,Gis,Gis,E ,E
(24,24,28 ,30,30,28 ,28 ,24,24)
:)))
Tehát, ha a zenében van egy Pl. E dúr akkordunk, akkor nagyszerűen el lehet kápráztatni a közönséget egy kis üveghangozással, ui. balkéz megérintgeti ezeket az érintőket(12,9,7,5,stb érintők felett) egymás után és az E dúr akkord hangjait fogunk játszani.
Én pl a Sweet Georgia Brown című swingszámot játszom(G dúr hangnem) és először van egy E7, majd A7,D7 és Gmaj akkordok(4-4 ütemig) a szerzeményben, ilyenkor néha elkezdek végigmenni az E7 akkordnál az E húromon(12.,9.,7.,5.,4.,és 3.1/3(!!!) érintőkön ) ,majd ugyanezen bundokon az A,D,G húrokon!
;)
Mesterséges harmónikusok:
Aki szeret matekozni és nem csak E,A,D,G,H dúr akkordokat játszik az pl lefogja H húrt I. fevésnél(az egy C hang) ,majd jobb kézzel lazán megfogva hüvelyk és középső közt a pengetőt(de lehet sima hüvelykujjal(vagy jobb gyűrűssel!) is pengetni),míg mutatóujj egyenesen (mintha mutatnál valamire) megérinti a húrt a 13. fekvésnél,míg ugyanebben a pillanatban a pengetővel megpendíted a 13 fekvés fölötti részen a húrt. Érdemes egy kicsit egész jobbkézből egy kis lefelemozgást csinálni,mert jó kéztartásnál ilyenkor egyszerre pengetsz és érintessz!
Természetesen bölcs(lusta) gitárosok feltehetnek kápót a gitárra és akkor az adott kápós fekvéshez kell hozzáadni a 12,9,7,5,4,3.1/3, stb fekvéseket és ott lesznek dúr akkordhangok!:)
Más üveghang trükk:
Eddie Van Halen csinálta talán(?), hogy:
jókis torzításnál(bridge pick-upra legyél inkább rakva!)
bal kéz mutatóval megfogod valamelyik bundot, balkéz gyűrűs elkezd 2 érintővel feljebb hammer-on, pull offozni jó gyorsan
jobb tenyéréllel finoman hozzáérsz a zengő húrhoz és elkezded a húrlábtól a bal kezed felé közelíteni.
Ekkor szintén jó sok mesterséges üveghang szólal meg és egy rockos szám elején pl ez is egy jó kis segítség lehet.:)
Ha valakit érdekel a valóságban is ez,akkor ma este a Bázis Sörözőben megrendezésre kerülő "Akusztikus Klub" keretein belül személyes okítást is vállal Stms!:DDD
Vagy az is egy megoldás, ha csak a pengetővel képzünk üveghangot. Kissé befelé fordítva "megbökjük" a húrt, és ekkor még ujjal sem kell beleérni. Nekem pl ez a módszer vált be.
Nekem nagyon bejön ez a cucc. Nem vagyok ellensége sem elkötelezettje egyik oldalnak sem (digital-kontra analóg) Van villanyvasutam, csöves kombóm és fej ládám, de van kis behringer preampem, és van 2 strató egy nylon húros gitárom és ogen itt van ezek mellett a variax is. Mindegyik kiegésziti a másikat. A variax egy nagyon sokoldalú hangszer amivel elképesztő "beetetéseket" lehet csinálni úgy hogy még én is elhiszem aki játszom rajta))) Tegnap pl úgy használtam bulin, hogy a pedálsorom a kis kombóval és a variax gitárral, és azért mert használtam akusztikus, jazz, és strat meg lp modellt is, és mindezt egy gitárral egy számon belül. Itthon vagy stúdióban bármilyen hangzásra szükség van ez rögtön ott van a kéz alatt. Még itthon is előfordul mint pl az előbb említett felvételeknél hogy a variaxon is a strat hangszint használom pedig itt van nekem 2 igazi. De ez is csak azért van mert a variaxba egy régi vintage sound van modellezve az enyémelnek meg megint más a hangjuk. Én elég kritikus vagyok a soundot illetően, legyen az gitár, effekt, erősítő, de ami jó az jó. Volt olyan cuccom amire mindenki azt mondta hogy sirály nekem még sem jött be és eladtam. Ezt sokan támadják (a variaxot) de szerintem ezek jó része előitéletből fakad, mert nagyon jól használható cucc. Szerintem)))))
A természetes felhang (üveghang) annyi, hogy a szabadon zengő húr megfelelő geometriai pontjain (12,5,7,4 stb bundok) felhangokat képzel (a dolog tudományos magyarázata elég sok fizikakönyvben megtalálható)
Amiről Birta Úr beszélt, az pedig a "mesterséges üveghang".
Előállítása lényegében ugyanaz mint a természetesé, csak egy kézzel: - Megfogsz egy hangot bal kézzel (pl. 3. bund). - A 15. bund fölé teszed a jobb mutató ujjadat, és közép vagy hüvelykkel megpengeted a húrt. Én középpel szoktam, mert akkor lehet egy basszusszólamot hozzátenni (amikor tanultam, az adott darabhoz így kellett).
Péel Steve Morse a DP - Somethimes I feel like screaming-ben, vagy az Extreme - Li'l Jack Horny eleje (ez utóbbit ütögetéssel is lehet: a példabeli 15. bundon egyszerűen megütöd a hangszert)
Tommy Emmanuel trükkje: - Befogja az akkordot - A mély húrokon (EAD) üveghangot játszik, a magasokon pedig nem (az üveghangot hüvelykkel tolja ba). - A pengetési sorrendje: E-G-A-H-D-E húrok, és nagyjából ugyanez visszafelé. - Plusz az E húron kis trilla kerül a dologba.
Köszi szépen, meghallgattam, az én fülemnek teljesen OK. Azt hiszem, nemsoká beruházok egy ilyesmibe, persze ahhoz még gyakorolnom kell nem keveset. Hogy legyen jogalapom rá:)
Nem teljesen világos a kérdésed mert ezt többféleképpen is csinálják. az egyik legelképesztőbb amit a Silvian Luc, vagy a Tommy Emmanuel csinál amikor akkordokat pengetnek üveghangokkal, a másik amikor torzitóval játszunk és pengetéssel egyidőbben úgy pengetünk rá a húrra hogy az ujjbegyünk is hozzáér a húrhoz ettől nem az alaphang hanem vmely felhangja szólal meg attól függően hogy a húr melyik részén pengeted így meg
Én most vásároltam egy XV ampot nemrég elsősorban otthoni használatra és persze az ára miatt vettem meg, és szerintem arr tökéletes és nem szabad több pénzt kiadni ilyesmire. A kezelhetőségére kell egy kis időt fordítanod mire rájössz mi micsoda, de én gépkönyv nélkül szinte minden funkcióját tudom már kezelni, szal' szerintem nem egy ördöngős dolog. A hangja is jól alakítható mert kimenetet is tudsz állítani attól függően hogy hogyan akarod használni. Ha érdekel a hangja a honlapomon tettem fel 2 nótát amit ezzel vettem fel itthon, a PC-m és én: www.mikibirta.com mp3 mások és ott a legtetején az első 2 példa az ezzel készült és egy variax gitárral