Megint kivert az eső a munkából , de csináltam pár fotót .
Flanellnak : Lekaptam a tavalyi Padanát , úgy nézem , hogy olyan közepes növekedésű de termelékeny fajta lesz . Meg is kostolhattam volna tavaly , de a jég elverte azt az 1-2 szemet ami volt rajta . A Michelini valóban kicsit feltörekvős , de azért lehet rajta termelni .
Amúgy a nagyon rossz elrendezésű vagy sérült , letörött korona esetén is megoldás lehet ez a törzsre való visszavágás , nem kell félni tőle , nem fog kisebbet hajtani , mint ha az eredeti ágakat hagynánk meg .
Pedig kár hogy a Padanát kihagytad , pont a Michelini érésideje . Ha nagyon vékony és alacsony a csemete , akkor én azt szoktam csinálni , hogy kiválasztom a legerősebb ágat , a többit levágom , és ezt a maradékot olyan magasságban vágom vissza , ahol a koronát akarom . Így lehet megnagyobbítani a törzsét . Majd ha kihajtott le is válogatom a hajtásokat , hogy 3 maradjon . Tavaly is csináltam , Armkingból olyan csemetéket kaptam , hogy az egész köteg nem volt 1 méter magas , és vékonykák . Most már nincsenek lemaradva a többihez képest . Lényeg , hogy a gyökere legyen jó bozontos , ha nem az akkor tényleg nem érdemes megvenni .
Remélem neked több szerencséd lesz a Michelinivel mint nekem.A növekedése mint a rakéta,de a termőképessége...hát az gyenge,virágot is keveset hoz / a méretéhez képest + a többi fajtámhoz képest,pedig elég sok fajta van/
Végül az apámnál felszabadult helyre Michelinit vettem. Maradék fa, 2 rendes és 2 gyenge ága van, de majd megoldom valahogy, legfeljebb nem tankönyvi alakú lesz... :) A másik jelölt Padana volt, de azok meg olyan pici csemeték voltak, hogy nem mertem ilyennel hazaállítani. :)
Így van , felszívódó és kontakt szert is érdemes használni . A választék nem túlságosan bő ... enyhén szólva ... tehát amihez hozzá jutsz azt kell használni .
Szerintem a kollégád kicsit igazságtalan volt ezzel a szerencsétlen barackfával . Ő volt ... balfék ... és a fát büntette ...??? ... érdekes .
Tegnap elültettem a fákat. (Suncrest, Early Readheaven, Flavortop)
Egyik kollégám kicsit megijesztett. Nem tudta megmondani milyen nektarin fája volt, de elmondása szerint képtelen volt megvédeni a gombától. Végén fejszét kapott a fa...
Szóval milyen szereket érdemes beszerezni?
Gondolom kontakt és felszívódó gombaölővel is érdemes permetezni? Ki mit használ?
Most nézem a Vénuszt ... : ) ... Szóval az a lelke ott középen ...???? Na ez érdekes . Az pont azért van , hogy az alsóbb ágakat kissé kifelé irányítsa . Egyébként kb. szabványos a csemete , mert 6-8 ..elvileg egyforma erős ágnak kell lenni rajta , és ebből kell válogatni . Itt egyértelmű hogy a közepét kell kivágni . Szóval nem kell ..lelkizni .
Most néztem a tavalyi időjárást , akkor márc 6 -án volt fagy , ami akkor jól megcsipkedte az akkor szirombimbóban levő virágokat , de volt ami már szirmot is bontott . Az érzékeny fajtákon 50 - 80 %-nyi fagyás volt ..persze sacc .. Ehhez képest most épp hogy el kezdtek duzzadni a rügyek , bár ma láttam olyat , hogy a csúcsrügy kitolta a közepét és látszik a zöld . Ahogy nézem az előrejelzést , nem lesz kánikula ... egyelőre ... úgy hogy nyugodtság van .
Na most a 3 vezér nem szentírás , nekem is van ami 2 ágon indul meg aztán van elágaztatva , hogy kitöltse a teret . A lényeg , hogy inkább ritkás szellős legyen mint sündisznőszerű bozont ... abból lesz a nyurgulás . Amúgy egy gyenge ág is meg tud erősödni , ha van tápanyag , meg hely . Nálam tavaly úgy 2 méter volt a növekedés mikor egy nagyon lelapult ágat levágtam , és egy szemről engedtem hajtani , az idén kb 10-12 termőágat hagytam rajta .
A Vénusz közepes növekedésű , jól alakítható , inkább terülős mint feltörő habitus .
Nem ismerem ezt a Prof . műtrágyát , gondolom egy vagyonba kerül .
Nem tudok 3 vezért hagyni, mert csak kettő van :-( jobban mondva a 3. olyan semmilyen vékonyka ág, amit leakartam vágni, mert értelme nem sok van , nem erősődőtt meg az elmúlt időben .
Olyan Y formája van a fának..a kép sajnos nem ad minden giz-gaz ágat vissza.
A Vénusz mennyire erős növekedésű?
Melyik oldalon rendeltél online permetszert?
Itt nálunk nem kapok sehol 25 kg-os Volldünger Professional műtrágyát...csak a sima Linz van .
Karcsú orsót akkor javasolnék,ha sok fát szeretnél ültetni,de kevesebb helyed van ,sőt akkor inkább még a palmettát /ezzel egy kb 1 m széles gyümölcsfalat lehetne kialakítani ,felfele meg annyira ,hogy a földről minden munkát el lehessen végezni kb 2,5 m/.De.. azt is figyelembe kell venni,hogy 1 azaz egy ilyen fa kevesebbet terem a méretbeli különbség miatt .Én annyit talán vitatkoznék,hogy -a képet elnézve- ebből még lehetne karcsú orsó.A középső ,felfele néző ágat hozzákötni hosszú karóhoz,a 3 oldalvezért meg vagy lekötözni laposabb szögbe vagy metszéssel kiteríteni. De végül is mindegy ...házikertben úgyis a váza v. katlan az elterjedt...más koronaformával csak a hozzám hasonló hóbortosok kísérleteznek.
Szóval ez úgy van mint Da Vinci híres mondása , hogy : " Ami szép , annak működni is kell " . Szóval ha egy laikus ( nem mi ) ránéz egy rosszul metszett fára , lehet hogy tetszik neki , de ha utána ránéz egy helyesen metszettre akkor egyből látja a különbséget és már az előző nem is tetszik .
Szilvinek : A magasra " engedett " ( flavortop ) fáddal szerintem semmi baj sincs , a megnyúlás kopaszodás nem a hosszú ágaktól van , hanem a sűrűektől . Én meghagynám a 3 jó állású vezért egészen a csúcsrügyig , az olyan ágakat amik nem erről indúlnak , mindent ( mindent ) levágnék , ekkor kapod meg a koronaformát , ez után mindössze a vezéreken levő termővesszőket kell kiritkítani úgy , hogy a kifelé állókból vagy gallérszerű termőfelületet , vagy , mint a Váza koronánál van , egyesével rotáció szerűen , körkörösen más magasságokban más irányban meghagyni a termőket . Erre a fára kb 10 -12 termővesszőt tudok elképzelni és ezeket nagyon gyengén visszavágni , tehát jó hosszúra maradjanak . A felrakott fotók jó támpontot nyújtanak hozzá .
Karcsúorsót már úgy kell indítani , 3-4 éves fánál már nem érdemes ilyennel vesződni . Én nagyon gondolkodom az Y koronaformán , lehet hogy az idén megpróbálok egy pár fát ilyenre alakítani , de ha sok lesz a vesződség akkor inkább maradok a mostaninál .
Igen ... ezt . Sőt az őszre be van tervezve egy nagyobb léptékű telepítés , két variáció is létezik , remélem egyik csak összejön . Na ott már csak " főnök " szeretnék lenni , persze nem biztos , hogy mindig lenne hozzá beosztottam .. : )
Mindenkinek igaza van.Ha a nálunk jellemző katlan v. váza,másszóval nyitott koronát alakítasz akkor ki KELL vágnod a közepét.Ha vmilyen intenzív koronaformát alakítasz pl. karcsú orsó,palmetta sövény MEG KELL HAGYNOD a közepét.Szóval a koronaformától függ.Nekem van így is -úgy is.Mindegyiknek megvan az előnye.
Azért ennyi fát nem egy-két nap megmetszeni.Ja igen : mielőbbi gyógyulást./ ezen a környéken is ügyködik a vírus ,főleg a "lakodalmas kutya",ha tudod mii az.../. Azt nem is írtam:a képeid alapján próbálom metszeni a fákat,majd rakok fel képeket,hogy lemeózd.Érdekes módon anyám nem lehordott,hanem megdícsért a nagymértékű kaszabolásért,mert :" ...hiszen láttad Siófok után abban a nagy gyümölcsösben...."