Keresés

Részletes keresés

Szimba Creative Commons License 2000.08.23 0 0 782
Duda,

ez a dolog szerintem is működhetne, de én még fényképről se láttam kőbányát, nemhogy becsülgessek.:))

Mondtam, hogy ez csak feeling, minden számítási alap nélkül. Ezért nem is lehet elfogadható vitaalap.

Üdv

Szimba

Előzmény: Duda (780)
Duda Creative Commons License 2000.08.23 0 0 780
SZimba!

Szerintem meg kellene talalni szuk keresztmetszeteket es ez alapjan lehetne adni egy becslest.
Peldaul a ko faragasa nem szuk keresztmetszet, hiszen ha ketszer annyi ko kellett akkor ketszer annyi ember faragta.
A szuk kereztmetszet pl. a banyaszat:
X db Y nagysagu banyabol elohozhato-e Z mennyisegu ko egy adott ido alatt.
A szallitast nem erzem annak, max a rakodast (oriasi kikotok kellettek).
A rampak kerdese is fontos vagyis a piramis tovebol a koveket fel kelett vinni a helyere. Enek s van max ateresztokepessege.
A helyreillesztesnek, utomunkalatoknak is van hely/ido igenye....

Szoval ha valaki tenyleg komolyan venne a dolgot es lennenek adatai + utanna szamolna, akkor nagysagrendileg pontosabb becslest adhatna az piramisok epitesenek ido es eroforrasigenyere.

Előzmény: Szimba (779)
Szimba Creative Commons License 2000.08.23 0 0 779
Duda,

nem mentünk mellé, csak én úgy gondolom, hogy lekerülhet a futószalagról 5 percenként egy kőtömb a helyére, Sanzi szerint nem.
Bizonyítani egyikőnk se tudja, mert nincs szabad X ezer emberünk, hogy nekiálljunk piramist építeni.:))

(1ébként egy autó teljes előállítása szvsz fél év lehet, ha az alapanyag kitermelésétől a az utolsó símításokig nézzük)

Üdv

Szimba

Előzmény: Duda (778)
Duda Creative Commons License 2000.08.23 0 0 778
Szimba, Sanszi!

Az az 5 perc mukodhet, ha parhuzamosan folynak a munkalatok.

Az autogyaras pelda jo volt, nem tudom miert mentetek melle. Ott peldaul lekerulhet a futoszalagrol egy ujabb auto 5 percenkent is, mikozben maganak az autonak az elkeszitese napokig is eltarthat.

Szimba Creative Commons License 2000.08.23 0 0 777
Kedves Sanzi,

Nekem sokkal valószínűtlenebbnek tűnik még a mai technika mellett is, hogy egy autó kész legyen 5 percen belül, amikor abban a bauxitbányászástól kezdve, az utolsó szelepsapka felcsavarásáig minden benne van.
Szerintem működhet a piramis építés ezzel az 5 perces idővel.
Bizonyítani persze nem tudom, csak feeling.

Üdv

Szimba

Előzmény: Sanzi (776)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.23 0 0 776
Üdvözlök mindenkit ezen a kellemes reggelen!

Kedves Szimba!

Hadd kérdezzek vissza! Robottechnikával, vagy reszelővel, és kalapáccsal? Tudom, manapság az autógyárak futószalagon ontják az autókat, de ez csak a technológiának köszönhető. Ha minden egyes darabját kézzel kéne megmunkálniuk, akkor egy autó akár több hónapba is beletellne. 4500 évvel ezelőtt nem volt még ipar, tehát mindent emberi erővel kellett megoldani. Lehettek persze munkacsoportok, és az is lehet, hogy egyszerre több követ is raktak, nem csak egyet. De ezt az időt, (50 év) az akkori technikával nem letetett teljesíteni.

Kedves Vajk!

Erről az emberről azóta nem nagyon hallott szerintem senki, de hát Kína elég nagy ahhoz, hogy valaki eltűnjön benne. Főleg, ha ilyen dolgokról akar írni...
Egely Györggyel kapcsolatban pedig - mivel már többször találkoztam vele személyesen előadásokon, ill. utána, az a véleményem, hogy kétségtelenül megszállott ember, méghozzá a végletekig, de objektív bírt maradni.

Egyébként eldöntöttem, hogy én is megépítem a minipiramis makettet, mert egyrészt én is kíváncsi vagyok, hogy müxik-e a dolog, másfelől pedig bekattant valami, és szeretnék utánnajárni. Ha sikerült mindenképpen tájékoztatlak benneteket a tapasztalatokról. Ehhez viszont a segítségeteket szeretném kérni. A piramis főbb PONTOS adataira lenne szükségem (méretei, tehát szélesség, magasság, a belső "főkamra" elhelyezkedése). Előre is köszönöm.

Előzmény: Szimba (773)
Vajk Creative Commons License 2000.08.23 0 0 775
Ja meg valami: az egyik linken, ami a kinai piramisokrol szolt, talaltam egy erdekes dolgot : a kinai Nagy Feher Piramist es kornyeket a kinai kormany azzal az uruggyel zaratta le es tette bejarhatatlanna kulfoldiek szamara, hogy ott van a kinai urkozpont.
De nem is ez az erdekes, hanem a mexikoi kapcsolat cimu fejezetben az iro azt tervezi, hogy meg abban az evben elmegy erree a Kina kozepso reszen levo ovezetbe, mert hallotta, hogy a szobeszed szerint olyan emberek laknak arrafele, akiknek idegenek az osei Eserro,a felfedezeserol haladektalanul tajekoztat minket..

Ezt 1996 ban irta.

Azota tud rola valaki valamit?

Vajk Creative Commons License 2000.08.23 0 0 774
Kiran,

"Szabadalmazni, és a működést bizonyítani nem ugyanaz a kategória"

Nem ugyanaz, de szorosan osszefugg. Ugyanis hiaba mesz be(nem cseh, hanem magyar viszonylatban mondom!) a Szabadalmi Hivatalba, hogy feltalaltad az antigravitacios-terido-fereglyuk-idoutazo kezikeszuleket, ha nem tudod mukodes kozben bemutatni(vagy a birak altal elfogadott elmelettel bizonyitani), soha az eletben nem jegyzik be.
Ezt hidd el nekem.

Sanzi,

bar tiszteloje vagyok a jelenlegi ismereteinkkel nem megmagyarazhato dolgok utani kutatasoknak(meg en is tamogatnam anyagilag az egyik fajtajat, de nincs ra jelentkezo sajna)
es az ilyen kutatasok elvegzoinek, Egely szemelye megis ambivalens erzeseket kelt bennem. Nagyon a hataran mozog a tisztessegnek, hiszen sok olyan leirasa, "talalmanya", magyarazta van, ami a hetkoznapi embernek hiheto(hiszen fizikus mondja, hat biztos igy van, akkor elhiszem neki) ambar a megfelelo szakismeretekkel rendelkezo emberek csupan mosolyognak rajta.
Olyan szenzaciohajhasz szerunek erzem.

Előzmény: Törölt nick (768)
Szimba Creative Commons License 2000.08.22 0 1 773
Sziasztok!

Bocs, hogy belekarattyolok, de lenne egy kérdésem Sanzihoz a 2-5 perccel kapcsolatban.

Sanzi, szerinted mennyi idő alatt készül el egy átlagos személygépkocsi, egy átlagos gyárban?

(ez most olyan cinikusnak hangzik, pedig nem annak szánom, hanem komolyan érdekel, hogy mit gondolsz erről)

Üdv

Szimba

Előzmény: Sanzi (772)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.22 0 0 772
Kiran

Bocs, ha egy kicsit türelmetlennek, vagy mindenképpen meggyőznivágyó fanatikusnak látszottam, nem így akartam. Csak azt akartam bizongatni, hogy a logika egy picit mást diktál, mint amit a tudósok állítanak. Egyébként igazad van, valóban nem tisztáztuk, hogy melyik évszámhoz viszonyítottunk. Én speciel a 4500 évre gondoltam, tehát a maya piramisok 4500, évesek, vagy öregebbek. Ez így pontos. A 2-5 percre város az érved. Érdekel. Tesla mellett pedig ott van még Egely is, akinek a kísérleteit a neten is követni lehet, majd legközelebb megírom a pontos címet is. Egyébkét ő elég nyitott ember, szívesen válaszol személyesen, vagy emilen keresztül is a kérdésekre. Lehet hogy meg is teszem...
A könyvre pedig nyitott vagyok, de ha áthozod a határon jól dugd el, mert a vámot nem fizetem ki :-))
Jó utazást!

Sanzi

Sanzi Creative Commons License 2000.08.22 0 0 770
Elnézést, ez még lemaradt (mint az előző hozzászólásom végéről a pont).

4. A maya piramisok minden hozzáértő szerint kb. egyidősek, vagy öregebbek, mint az egyiptomiak.

5. Mind a mayáknál, mind a kínaiaknál, mind az egyiptomiaknál jelen van a halotti kultusz, de ezek a gyökeresen eltérő kultúrák miatt más, és más. Pontosan ezért nem hiszem, hogy közük lenne a temetkezésekhez. A maya piramisokban például - ha jól emlékszem - nem is találtak emberi tetemeket, sírokat, sőt erre utaló nyomokat sem, tehát náluk biztos, hogy nem temetkezésre használták.

Sanzi Creative Commons License 2000.08.22 0 0 769
Kiran

Iszonyú nehéz téged meggyőzni, de most azt mondom, hogy hallgass a józan logikádra! Figyusz!

1. Azt mondtad, hogy lehetséges a piramis megépítése 50 év alatt. Mint azt korábban MATEMATIKAILAG bebizonyítottam, ha valóban 20 év alatt készült volna el, akkor kibányászással, megmunkálással, odaszállítással, és helyre illesztéssel együtt egy kőre 2 perc jutott volna. Evidens, hogy 50 évnél minderre 5 perc jutott volna! Bármit mondasz, ez egyszerűen LEHETETLEN!!! Még az ötszáz év is optimista becslés!

2. Nem azt mondtam, hogy nem emberek építették, hanem azt, hogy aki, vagy akik TERVEZTÉK egy sokkal magasabb technikai, és szellemi (de mindenképpen Földi), kultúra követei voltak.

3. Teslával kapcsolatban ha megnézed a munkásságát, akkor - én legalábbis - semmiképpen sem tudok a nevével kapcsoltaba hozni olyan szavakat, mint például szándékos félrevezetés, hazugság, élvhajhászat. Egyszerűen nem illik egy ilyen tudóshoz, amiből egyenesen következik, hogy hiszek neki. Neki, és még számos olyan embernek, akik vették a fáradságot, és megépítették a minimakettet. Ezek közül, még egy neves fizikust tudok megemlíteni, Dr. Egely Györgyöt. Ő is tapasztalta a jelenséget. Sokan bogarasnak tartják, de őt megkülönbözteti valami a többi Dänikan-től. Ő tanult tudós! Méghozzá nem is akármilyen

Előzmény: Törölt nick (768)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.22 0 0 767
Helyes, helyes!
Nekem is az a véleményem, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a többi kultúra építményeit sem, főleg nem a piramisokat. Pont erre gondoltam, mikor azt írtam, hogy nem fogjuk megérteni a piramisok rejtélyét, ha nem globálisan nézzük a tényeket. Én sem állítottam, hogy a piramisokat nem emberek építették, mivel ez szerintem nyilvánvaló, hanem azt, hogy a piramisok egyáltalán nem tükrözik az akkori vélhető tudásszintet. A többi piramisssal kapcsolatban pedig még egy problem. A maják piramisai legalább olyan öregek, mint az egyiptomiak (a kínaiak koráról sajnos fogalmam sincs), viszont ebben az időben egyik népcsoport sem rendelkezett olyan hajókkal, amikkel át tudták volna szelni az óceánt. Akkor viszont hogy oldották meg a VILÁGMÉRETŰ kommunikációt?
surfking Creative Commons License 2000.08.21 0 0 764
Sziasztok!

Nem nagyon láttam, hogy itt az egyiptomi piramison kívül másról is szó esett volna.
Pedig Kínában, Indiában (Csekk hompédzsén bővebben) is léteznek piramisok.
Kínában mintegy 100-nál több kisebb-nagyobb. Műhold felvétel igazolja a létüket. Az egyik kínai piramis mérete kenterbe veri a kheopszot. A piramisokról műholdról készített felvétel is látható.

Mit szóltok ezekhez?

Néhány kínai piramis link:
http://members.tripod.com/~arescott/pathways/pyrofchi.html

http://www.farshore.force9.co.uk/chipyr_2a.jpg műholdasok
http://hawk.hama-med.ac.jp/dbk/chnpyramid1.jpg

http://www.earthquest.co.uk/china/china.html

surfking

Vajk Creative Commons License 2000.08.21 0 0 763
Talan az alexandtiai konyvtarban voltak es odavesztek azzal egyutt. Azert szivesen eltoltenek mai fejjel ott egy ket hetet......marmint a konyvtarban.
Előzmény: Sanzi (757)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 762
Hopp, megelőztek!
Köszönöm Gonosz Frici! Csak abban nem voltam biztos, hogy Tesla ezt a találmányát hol jegyezte be. Ez abból adódik, hogy Horvátországban született, Csehszlovákiában élt, és Amerikába vándorolt. Sajnos későn. Ha ezt a minipiramist ott veti föl, valószínűleg sokkal többet hallottunk volna róla.
Duda Creative Commons License 2000.08.21 0 0 761
Kiran!

Amiket leirsz az igaz termeszetesen, de az egesz csak azt magyarazza, hogy ott kialakulhatott egy, a kornyezetenel fejlettebb civilizacio. De ez a mai technikaval is felelmetes teljesitmenyt, a piramis epitest nem magyarazza.

Előzmény: Törölt nick (756)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 760
Kedves Kiran!

Huhh! Nem is tudom hol kezdjem. Namostkérem! Kicsiben igen, működik! Nikola Tesla amikor szabadalmaztatta a minipiramist, azt neki pontosan dokumentálnia, és bizonyítania kellett. Meg lehet nézni a neten. Valószínűleg a Horvátok szabadalmi hivatalának honlapján rajta van, bár fogalmam sincs, hogy ez hol található. A fő az, hogy létezik, és hivatalosan is elismert jelenség. A másik! Egy kicsit más kategóriába esnek a csatornák, és másba a piramisok. Annyira, hogy a kettőt nem lehet egyszerre emlegetni. Az öntözőrendszernek van értelme, és haszna is. De minek építenének egy "temetkezési helyet", több száz évig, amikor maga az építettő soha nem fog ott nyugodni, de még az ükunokája sem. És főleg ekkorát! Ennek nincs értelme!

Gonosz Frici Creative Commons License 2000.08.21 0 0 759
Kiran,

Csak a 6. pontra tudok részleges választ adni : a hajdani Csehszlovákiában bejegyzett szabadalom volt a mini-piramis, amiben nem romlott meg a hús és újra éleződtek a borotvák, stb. Persze megfelelő tájolás esetén. Gondolom az utódállamok szabadalmi hivatalaiban kell, hogy legyen nyoma a fenti szabadalomnak. Ennek utána lehetne nézni és már meg is van egy bizonyiték.

Előzmény: Törölt nick (758)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 757
Sziasztok!

Kiran!
Valamit kihagytál a számításaidból. Az egyiptomi civilizáció A MAI NAPIG FENNÁLL! Tehát, ahogy mondtad is, nem túl sokat háborúztak, ezért maradtak fenn. Viszont a mai egyiptomiaknak halvány fogalmuk sincs az őseik tudásáról.

Nem léteznek (vagy legalábbis eddig még nem találtunk) semmilyen írásos, vagy egyéb más "jegyzetet" a tervekről, a számításokról stb.
De ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy nem igazából az életkora, vagy az építészeti volta miatt különleges a piramis, hanem a számunkra megmagyarázhatatlan belső tulajdonságai miatt, amiatt a hihetetlen képessége miatt, hogy nem idul bomlásnak a hús, stb. , valamint mint például Vanillia 720-as hozzászólásában is említette a különleges vésetek miatt, és azok a dolgok miatt, amit a mai technikai szintünkkel, és tudásunkkal, sem tudunk megfejteni, ill. megérteni

Sanzi Creative Commons License 2000.08.21 0 0 755
Rájöhet, ha nem csak a kottákra összpontosít, hanem az egész akkori kultúrára. A legtöbb tudóssal is ez a probléma. Ha a múltból kiragadunk egy rejtélyt, azt sohasem fogjuk, megérteni, ha nem térképezzük fel az egész akkori kultúrát. Én is egy hasonlattal válaszolnék erre. Ez pont olyan, mint ha valaki meg akarná érteni a számítástechnikát matematikai alapok nélkül. Nem fog neki menni, és nekünk sem, ha csak kizárólag a piramisra összontosítunk. Éppen ezért feszegettem azt a kérdést is, hogy valyon hogyan, és miért jelent meg az egyiptomi civilizáció.
Előzmény: Munchausen (754)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.18 0 0 754
Ez teljesen így van, de szerintem itt még mindig fontosabb az a kérdés, hogy milyen céllal építették őket? Azt hiszem, ha ezt a kérdést meg tudjuk
válaszolni, akkor, és csak akkor van esélyünk, hogy megfejtsük a piramisok titkait.

Ebben bizony sok igazság van, de volna egy hasonlatom, mondjuk egy csupa süketekből álló civilizáció megtalálja Mozart kottáit, rájön?
Előzmény: Sanzi (751)
AbhorrencE DementiA Creative Commons License 2000.08.18 0 0 753
Ha valaki olvasott Lovecraft-ot, az biztosan ismeri a Névtelen város című novelláját, ami hihetetlenül jó. Ennek első látszatra semmi köze a piramisokhoz, de az Orion-hoz, és a emberi civilizációk előtti civilizációk létezéséhez van köze.
Nem tudom ismeritek-é a filozófus, történész berkekben félig-meddig elfogadott tézist, miszerint úgy 100-150 ezer évenként megszűnik a földi civilizáció, és mindig valami új faj, vagy ugyanaz a faj, de teljesen nulláról kezdi elölről, és lehet,hogy teljesen más irányban kezdi el a fejlődést.
Ez sok mindent megmagyaráz.
Sanzi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 751
Ez teljesen így van, de szerintem itt még mindig fontosabb az a kérdés, hogy milyen céllal építették őket? Azt hiszem, ha ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, akkor, és csak akkor van esélyünk, hogy megfejtsük a piramisok titkait.
Csekk Creative Commons License 2000.08.17 0 0 750
Szia Kiran!
"""Ha van egyéb geológiai ellenbizonyíték, kiváncsian hallgatom."""

Először is elkell döntenünk ha akarod ha nem, hogy mit nevezel egzakt bizonyítéknak.
Mondjuk egy geológusnak (aki mellesleg a közeterózió nemzetközileg is elismert specialistája)a megvédett disszertációja az erősebb érv, vagy az abszolut nem egzakt egyiptomi történészeknek fogadjuk el a megállapítását.

Én Schocknak hiszek. És nem csak azért, mert geológiát tanultam, hanem azért is mert ellentmondásmentes, és ráadásul az egyiptomi történészek is igazolják több előfeltevését.
Hiszen pld az köztudott, hogy már Ku-Fu idejében is pont ennyire sivatagos volt a térség!!!
Lásd KU-FU kőfalat is huzatott a homok ellen.
Ez ékesen bizonyítja, hogy külömben a homok éppúgy belepte volna az egészet, mint ma.

Schock azt írja, hogy nem lehet 7000 évesnél fiatalabb az erodáció. Azért írja meg, mert becslésnél minden esetben a lehető legkisebb hibára paraméterezik az időpontot. vagyis ennél akárhányszor is lehet több, de kevesebb nem!

Ezzel a Sphyx kora egészen addig eldőlt amíg nem lesz egzaktabb bizonyíték. Ráadásul a Sphynxre az is van, hiszen Ku-Fu leltárköve, amin a sphynx mint már meglévő műtárgy szerepel.

Üdv
Csekk

Előzmény: Törölt nick (741)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 749
A hir lesújtott :(((
Komolyan! Nem baj, majd holnap. Mára én is búcsúzok.
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 747
Voltak!
Kezdetleges építmények, amik nélkülöztek mindenféle magasfokú tervezést.
Duda Creative Commons License 2000.08.17 0 0 746
"egyszerű kőépítmények, kőkunyhók után rögtön iszonyú bonyolultságú piramist építettek"

Biztosan voltak kokunyhok?
Ezt azert kerdezem, mert azon az eghajlaton vegulis semmi sem indokolja a kohazak epiteset. Miert kezdtek el?

A koztes epitmenyek eltunesere Kiran valasza helyes: eltuntethette oket a haboru, belso viszaly stb. De egy piramist meg lebontani is lehetetlen, nem csak felepiteni.

Előzmény: Sanzi (745)
Sanzi Creative Commons License 2000.08.17 0 0 745
Pontosan Duda!

Úgy látszik nem csak nekem tűnt fel, hogy az egyszerű kőépítmények, kőkunyhók után rögtön iszonyú bonyolultságú piramist építettek. Hol vannak a "köztes" épülete, próbálgatások?

Duda Creative Commons License 2000.08.17 0 0 744
A sivatagosodas dolgon felesleges vitazni, Kiran 2. es 5. pontja helyretette.

De!

3. Hasonlitsd ossze azokat a civilizaciokat az egyiptomi kulturaval. Tul nagy az ugras!

4. "Ezután több ezer évük volt, hogy a kőépítészetben fokozatos tapasztalatot szerezzenek."

Miert?
Miert epitkeztek kovel? Kohazakban laktak (egy sivatagban?), ha nem akkor honnan az igeny es a tapasztalat?

Ezekre a dolgokra valamennyire talan magyarazat lehet a jegkorszak vege, es az azt tulelo emberek es a kozossegek eletenek jobbrafordulasa, eroforrasok felszabadulasa, de ez a par ezer ev akkor is keves, hogy egy allati sorban elo termeszeti lenybol egy fejlett kulturaju civilizacioba menjen at.

Előzmény: Törölt nick (741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!