Kb. 1978 körül volt egy Baja - 51-es út - Budapest Engels tér - Szentendtre - 11-es út - Visegrád - Esztergom járat.
Naponta járt.
A 9-es Volán Kecskemét Bajai üzemegysége járta egy IKARUS-255-ös busszal. A kevés parasztüléses busz egyikével.
Kalauzzal.
Ellen járata nem volt.
Reggel feljött Bajáról, az Engels téren kb. 30 percet tartózkodott és továbbment nem Dorog felé, hanem Visegrád felé Esztergomba.
Esztergomban talán 2 órát tartózkodott és elég korán vissza indult ugyanezen az útirányon át Bajára.
No ezt a busz odafelé úton a Visegrádi megállóban állván eltalálta egy teherautó.
Van ilyen.
Utasok szívtak mert pótlóbusz nem volt, de egy fél óra, óra múlva jött másik és az bevitte őket Esztergomba.
Dorogról kijött a vontató és bevontatta a sérült buszt Dorogra.
Esztergomnak főtt a feje mit adjon a mindjárt visszafelé induló járatra ?
- volt neki Ik-66
- Ik-211,
- Ik-266
- Ik-630 csuklós.
busz volt de pár kolléga (ik-211) közölte, hogy márpedig Ő ilyen messzire nem megy el, bármennyire is tartalék ma.
Végül egy Ik-630-as csuklós vezetőjét fűzték meg.
Kalauzt nem kellett adni mert az volt az eredeti.
A telefonon, telexen folytatott lassú kommunikációban abban egyeztek meg, hogy Esztergomból elindulnak ők, a bajaiak meg elindítanak valamit szembe és ahol találkoznak ott átszállítják az utasokat és mindenki megfordul haza megy.
Ok.
Mobil még nem volt.
Helymeghatározás még nem volt.
Ritka bonyolultan (nem ide tartozó módon) kétszer tudtak beszélni a sok-sok óra alatt.
Végül SOLT Aranykulcs Étteremnél egyeztek meg.
Az Esztergomi csuklós odáig vitte le az utasokat, Baja oda eléjük felküldött egy Ik-266-t, s az átvette, hazavitte a földijeit.
Az esztergomi sofőrt a bajaiak meghívták egy vacsorára, ott az Aranykulcsban.
Elfogyasztotta majd üresen hazament Soltról Dorogra.
Nincs kilátásban új busz érkezése, nem lehet selejtezni így is alig van kiadható kocsi. A múlt héten mérték be a HEU fogyasztását, állítólag 60 liter/100km-re jött ki a fogyasztása, kérdés milyen döntés születik Pesten, hogy maradhat-e vagy sem.
Voltak kissrácok pár napja fent, Rábákért utazóban. Egyik sofőrbácsi, tudván, hogy a fényképhadsereg nagy rajongója a típusnak, egy kis feszkónövelés érdekében odapörkölt a viszonylattábla mellé cetlire egy olyat is, hogy HEU489 "2000-2024". Ebből jöttek a következtetsek, hogy akkor az kuka.
A két BN12 (LUU-918, 919) helyére végleg. Nyár végéig a két LUU tartalék busz lesz. Szeptembertől az egyik (918) megy Balatonfüred helyibe, a 919 pedig Veszprém tartalék.
Gondolom találnak még azoknak is megfelelő feladatot, lehet Salgótarján helyi, ahol vannak a dújv-i felszabadulók közül is, nagy használt busz-gyűjtő hely
ON
Vagy épp Komárom-Esztergom megye, egy kellemes két órás Tatabánya - Esztergom járatra a csuklós társaik mellé:).
Hol vannak még azok az elektromos buszok, amiknek még csak most írták ki a közbeszerzést? Emiatt érdekesebb, hogy ha most elviszik ezt a két MAN-t, akkor helyükre mi kerül.
Tipp: lehet hogy a helyibe érkező elektromos buszok által kiváltottakból. Például 090 helyére Komáromból a 078, 097 helyére szintén Komáromból PCT-127.
Ú, igen, de jó, hogy mondod - meglett végül, köszönöm mindkettőtöknek! Oroszlány lett volna az utolsó utáni hely, ami megfordult volna a fejemben. Az infót ti, az izgalmat meg a MÁV biztosította lemondott vonatokkal és másfél órás késésekkel. Még jó, hogy a napállással nem kellett foglalkoznom, mert nem volt. Mondjuk most már nagyjából beugrott, hogy miért is vált kirobbanthatatlanná a valagam alól az autó, amióta megvan.
Sajnos a héten nem volt kint, legalábbis szerdán a HSX-475 dolgozott azon a járaton (utas.hu szerint kedden is, hétfőn meg egy NZM. Szerdán jártam arra, azóta nem néztem).
Régi-credós projektem keretein belül hozzátok is szólok, illetve titeket is zaklatlak egyetlen rendszám erejéig: LTL-921-ről mit tudni? Tata helyiben kerestem a múltkor, de nem volt ott (ellenben FLD-373 az állomáson állt, így a teljesen esélytelen FKE-409-et leszámítva minden, jelenleg forgalomban lévő volános xC11-ről van már valamilyen minőségű fotóm, woo-hoo!), mint ahogyan Tatabányán sem találkoztam vele 7 és 9 óra közt - tovább pedig nem értem rá. Komáromban nagyobb eséllyel bukkannék rá? Esetleg az összes hiányzómhoz hasonlóan ez is akkora tartalék, mint az állat?
LHZ előtt egy hétig az FJB volt. Megbízhatatlan és nem lehetett sebességbe rakni. Egyébként az utasmennyiség egyáltalán nem igényel csuklós buszt a fordán.
Ilyenkor nem értem a vezénylést, mert ha látja, hogy hosszú időre kiesik egy csuklós, akkor nem magaspadlós távolsági kocsival pótolom. Lehetett volna az is, hogy pl. FJB-900 pótolja a csuklóst, FJB fordájára meg az LHZ. FJB mégiscsak hosszított, alacsonyabb padlós, peronos kocsi.
Ugyan úgy járt, mint korábban a KMG-556 és az NZM-395. A szöllösi Mekinél kiforduló kamion végigszántotta az oldalát. Azóta pedig donorként szolgált a többi nexthez egészen mostanáig, mert már nekiálltak összelapátolni.
Köszönöm válaszodat. Remélem még lesz lehetőségem vele utazni egyszer.
Még annyit kérdeznék, hogy mi lett az egykor Tatabánya helyi járatain közlekedő 4 csuklós Credo sorsa, fellelhetők még a megyében, vagy az ország más szegletébe kerültek?
Bocs de azt nem mondta senki hogy csak a legújabb buszokról lehet szó. Én is szeretem az új buszokat de azért én Pl: régi járműveket szeretem leginkább.
Gyaníthatóan helyközi tartalék, leginkább a Komárom - Tata - Tatabánya - Oroszlány főtengelyen, az azt, vagy annak egy szakaszát kiszolgáló vonalakon (pl. 8400, 8460, 8462) látom.
Ezt is megéltük év végére, hogy az Utas hu kettő darab "MRP-086"-ot észlelt be. Reggel hajnalban a soproni, ami a real. Most viszont 9.45-kor sikerült beregisztráni Tatára is egyet... ami valószínűleg az LTL-921(?) valójában.
BPO-537, Alexander Pistotelov és Isubusz viszi nagyrészt a magyar részt több lelkes magyar és külföldi buszbarát társaságában. Én is írok be néha infókat (elsősorban BKV-s állományváltozásokat).
A 467-t szinte biztos selejtre mondták amint lejárt a műszakija azért írattam be sárgára. BN12-esekről csak annyit tudok, hogy valamelyiket biztosan én írattam vissza fehérre, sárgára nem tudom már ki és mi alapján. A KHA változtatása meg addig várt jóváhagyásra ameddig újra üzemelő lett.
KWX-462-őt elrontottam. Eredetileg KWX-467-et szerettem volna írni, aztán mikor gépeltem csak a 462-őt sikerült.
Ez a 467 ugye békési C56-os, szeptemberben már sárga színnel volt kihúzva. Na most az abban a pillanatban JSZP-n (le lehet kérdezni, ha eredetvizsgálatot nem vizsgálod és a pipa jelet kiveszed) 09. hónapban még forgalomban volt. Ennek ellenére csak kihúzták. Végül 11.22-én valóban kérelemre ideiglenesen ki lett vonva JSZP-n is, na de tegyük fel, ha épp egy Credo leégett volna csontig, és épp kellett volna még egy kocsi, akkor most épp ott tartana az orosz oldal, hogy sikerült kihúzni "sárga színű ideiglenes" állapotra azt a buszt, ami eleve közel sem állt kettő hónapot. (Szeptemberhez kell mérni a 2 hónapot, mert akkor írták már ki kérelemre ideiglenesre) és + még vissza is hozhatnának írhatnának a forgalmi állapotra.
A három BN12-es is, mely Győrben van LRD-141 és 190 valamint KDA-242, azok is már 06. hóval ki lettek vonva oldalon egy tök random ember kommentje alapján, úgy hogy még júliusban is mozgott 141 és 190 is. Majd gyorsban a sárga színnel jelzett 2 buszt visszadobták a forgalmi kocsik közé és akkor már nem voltak sárgával kihúzva. És úgy, hogy egyébként sem álltak 2 hónapot. (azóta ősszel valóban selejtek lettek)
A KHA-778 pedig március óta egészen nyárig állt. Na az érdekes mód nem lett kérelemre kivonva a Fotobus-on sárgával, holott még indokolta volna is. Majd júliusban mikor a kocsi újra tett egy műszakit új motorral, érthetetlen módon az oroszok kivették az aktív buszok közül és ő is csak megkapta a sárga színt. Most valóban vissza lett helyezve normál kocsinak és már nem jelöli sárga szín, de kérdezem. Miért is lett ősszel kivéve az aktív állományból? Akkor mikor már közlekedett? Amíg állt, addig nem jelezték sárga színnel, de mióta elkezdett mozogni pont megkapta a kérelemre ideigelensen kivont állapot jelét az oroszok által.
KLF-151 egyedül az stimmel. Február óta állt, most mozdult meg novemberben először újra. Az jogosan volt Fotobus szerint ideiglenesen kivonva, most már azt is visszavették az aktívak közé.
Ez sajnos megint egy szakmailag hibás döntés. Ez a forda olyan, hogy soha nincs rajta komolyabb mennyiségű utas. Nemhiába volt rajta LVK-811. FKA tökéletes lett volna ide. A nagy befogadóképességű JIT pedig tökéletes lett volna Oroszlányban tartaléknak, ott akár csuklós helyettesítésre.
A sárga szín továbbra sem a selejtet hanem az aktuálisan éppen több mint 2 hónapja nem közlekedő járművet jelenti és akárhogyan nézem a 462 sose volt kihúzva, a másik 2 pedig állt annyi idő és amint újra feltűnt az utakon átkerült az üzemképes járművek közé.
Biztos hogy nem. Fotobus szerint júliusi selejt, a műszaki vizsgája meg most november 14-én járt le. Szerintem ez egy új Econell lesz ami a HKF-ből örökölte meg a járműkövető cuccot, csak még nem nevezték át.
Köszi, igazad van, AEFI mind. Észre sem vettem. Furcsa hogy egyszerre forgalomba állt buszokkal ekkora legyen a különbség. Azért az AAJC és AAFI között sok kombó van.