Ez a faj pedig bírja a hideget, nálam terasz alatti ablakpárkányon cserépben már töbszőr áttelelt, igaz, nem szabad érje csapadék. Ezért már 2 éve egy hideg és világos előtérben teleltetem (így rengeteget virágzik a hideg hatására).
Az idei tél enyhesége mellett a kertben is maradt egy sarj egy kaktusz mellett találtam meggyökeresedve, ami arra utal, hogy a múlt évben hulhatott-törhetett le, és gond nélkül áttelelt a sziklakerti talajban is.
Azért nem vagyok 100%-ig mindegyikkel elégedett. Pl A Y. torrey és rigida idén rosszabbul néz ki, mint tavaly ilyenkor. Pedig a tavalyi tél hideg hosszú és havas volt, az idei meg évzsázad legmelegebb tele, nagyon kevés csapadékkal. És a foltosodást sem tudom igazán kezelni.
nálatok már beindult a y. recurvifolia?én sajnos azt tapasztalom, hogy az enyém még nagyban "alszik", pedig amiket láttam recurvifoliákat az utcákon azok már mind beindultak.nemtudom mi lehet az enyémmel! :(
Nálam sóderben van ugyanúgy két éve telel kint mint nálad, felülről üveggel takarom a télen. Sóderben nem száradtak le a levelei, megvan mind. Jobban a talajhoz simul(sajnos most nem tudom lefényképezni, mert nincs digitális fényképezőgépem)
Bizzunk benn, hogy idén összeszedi magát. :) Úgy tudom, hogy amíg ilyen kicsi addig nől lassan. Később gyorsabb lesz. Lehet kéne neki egy kis marhakaki.
Igen én is úgy gondolom, nem bírja a hűvös párás időt. Kb. november végére már így nézett ki, pedig csapadékot nem kapott, homokos talajban kiemelten, kis lejtő tetején nő. Ráadásul nyáron nagyon lassan fejlődik. 10-től 19 óráig érte a nap.
Hát ennyi az összes. + még a a 262. hozzászolásban levő Y. recurvifolia és a mögötte látható Y. filamentosa. Valamint cserépben van egy pici Y. baileyi
Helló Én most várom a brevifoliámat. De ha már novemberben száradni kezdtek a levelei, akkor nem a hidegtűrésével volt a baj nem? A fagytűrése olyan mint a trachyé. Van egy változata az állítólag jobban bírja a hideget.
Yucca ??. Sajnos nem tudom a nevét. Valamilyen gloriosa hibrid. 3. tele kint soha semmilyen sérülése nem volt. Levelei nem foltosodnek, nem száradnak le.
Yucca rigida, 2. tele kint. ttélen az idősebb levelek elszáradtak, illetve alig marad levele. Úgy érzem határeset az életben maradása, de a tavalyi hideg telet is kibírta, mint a többit őt sem érte csapadék. Mellette az Agave neomexicana és az egyik télálló kaktuszom, aminek a táblájára ez volt írva : Ech. reid. v. perbellas.
Yucca gloriosa x elata. A legkisebb kint telet jukkám, alig látszik ki a földből, tavaly nagyon keveset nőtt, oka lehet, hogy kicsit árnyékba került. Remélem később gyorsabban nő. 1. tele kint egy db foltot eltekintve sérülésmentes.
Yucca elata. 2. tele kint, sérülés mentes mindkét télen. Az idősebb levelek sem száradnak le, nem foltosodnak, egyik legjobban ez a faj bírta az elmúlt 2 telet. Viszonylag gyorsan nő.
Yucca brevifolia 1. tele kint, a leginkább sérült, csoda, hogy túlélte, egy komolyabb telet valószínüleg nem bír ki. Szinte valamennyi idősebb levele leszáradt, de a leszáradás már novemberben a ködös éjszakákon erőteljesen látszott. A hűvös párát nem bírja.