Hát... csak a tok és a számlap állapotából tudok következtetni. A számlap tökéletes a plexi szinte tökéletes a tokon pedig néhány karc és benyomódás.
Most megpróbáltam a mutató állítást, de nem tudom eldönteni - épp fáj a jobb mutató ujjam is... :) szóval az is kevésbé érzékeny - hogy nehéz-e vagy nem. Bár azthiszem igen. Viszont azt észrevettem, hogy, ha kihúzom a koronát akkor van egy 1-2 mm-es holtjátéka... ez jelezhet valamit?
Egyébként amennyire tudom rég volt tisztítva az óra, szóval a szennyeződés is lehet a hiba oka.
Ha a Spezichronod tényleg keveset használt, akkor felvetődhet a szerviz szükségessége is. A negyedeskerék problémáját könnyen le tudod ellenőrizni, ha mutatóállításnál jól érezhetően nagyon-nagyon könnyű a mutatókat elmozgatni, akkor gyanús lehet. Ha azért jól érezhető (ha nem is nagy) erőt kell kifejteni az idő állításához, akkor megfelelően szoros a kapcsolata, akkor nem ott van a gond. A műanyag dátummechanika elszennyeződéstől, az esetleg nem is szándékosan belekerült kenőanyagok beszáradásától is képes nagyon nehezen mozogni, esetleg egy tisztítás után megfelelő lehet. Látatlanban nehéz róla mit mondani, csak az, ami biztosan kijelenthető, hogy a GUB-oknál általában gyenge pont, az órák általános színvonalához mérten méltatlanul silány volt a dátummechanika. Az ideális vintage GUB a dátum nélküli.
Ha valóban új állapotú, azaz esélyes, hogy nem lehasznált, akkor a negyedeskerék óvatos (csaknem belső furat méretű huzalon történő) összenyomása segíthet.
Egyszer megpróbáltam levenni a hátlapját, de nem ment, úgyhogy nem is erőltettem. Én csak azt hallottam, h valami nagyon nem OK odabent... :) Ha látok ilyet, majd gondolok Rád.
A Spezichron miatt meg fáj a szívem. Gondolom a dátumszerkezet hibája jócskán ront az értékén annak elllenére, hogy amúgy szinte NOS állapotú...
Elképesztő, mik meg nem fordulnak nálad! Ezt meg kell menteni, az a "kis szerkezet" egy Reuge! A zenélő dobozok világában igen jó név, ma isl létező gyártó, érdemes rákeresni a neten.
Látom, megvan az összes tű, ha a dob is rendben van, mindenképp érdemes felújítani.
Üdv!
APT már leírta a Specichront is, meg a hibát is. Tipikus hiba, még jó dátumszerkezetnél is előfordul, egyébként ezen a típuson.
A Seiko érdekes képződmény, csak nem próbálkoztál szerelni? Egy hídcsavar hiányzott, és ferdén állt az egész... Szét nem szedtem, de nem sok jót ígér... valóban donor lesz. Mondjuk ennyiért átveszek még pár darabot. :)
Nagyon alacsony továbbra is a jelszinted, ezen javítani kell. A calibratiot megcsináltad? Az is befolyásolhatja az eredményt. Végül többször engedd végigfutni a vizsgálatot a választott idő intervallum alatt s az legyen több mint egy perc. Ez utóbbi megjegyzésem egybevág APT szavaival, kis időtartam alatt mért eredményből számított átlag nem esik egybe a valós eltéréssel. Még valami, ne az időskála elején olvasd le az eredményt hanem úgy az utolsó harmadban lehetőleg állandó amplitudó kijelzés mellett. Én egyébként elsősorban járathibák figyelésére alkalmazom a biburot, de a pontosság beállításánál nem tapasztaltam még ekkora eltérést.
Ez tetszik. Mármint az ébresztős megoldás, hogy nem egy kalapács veri a rudat eszetlenül.. Dúrva az a 4 köves szerkezet...
Párom Édesanyjának van egy 38 éves Nivada órája. Annó nem tájékozatták, hogy az automata órákat meghatározott időnként (5 évente) szervízeltetni kell, ennek az lett az eredménye, hogy 33 év (!!!) folyamatos járás után megállt. Akkor volt szervízben, azóta jár, lassan megérett megint egy szervíz. Ezzel kapcsolatban mit is mondtatok hová érdemes vinni? Ja BP-en lenne a legjobb.
Semmiben nem hibáztál, van ilyen. Figyelni kellene, hogy vajh nem járás közben, valamilyen időszakban szedi-e össze a késést. Kicsit kopott, szennyezett, sérült kerékrendszernél hektikusan nagyot ingadozhat a hajtónyomaték, és van rá példa, hogy az óra járása ennek függvényében igen nagy mértékben ingadozik - és végül kiad egy olyan átlagot, amelynek alkalmasint semmi köze egy-egy rövid időintervallumban mért eredményhez.
Csúszik a negyedeskerék. Nem képes átemelni a valószínűleg berágódott műanyag dátumváltó kereket. Ha Spezicronról van szó, akkor a helyzet nem túl fényes. Ez egy alapvetően jó mechanika, egy elképesztően gagyi, pár éven belül gyakorlatilag elkerülhetetlenül és törvényszerűen tönkremenő műanyag dátumszerkezettel - amit javítani lehetetlen. Pontosabban a javítás dátumváltó kerék és az egész szerkezet műanyag csapágylemezének cseréjéből áll, csak ilyet már nem lehet kapni (az utolsó műanyag csapágylemezt én vettem meg a Szöviből, fel is használtam...). Ha a mechanika kicsit átzsírozva még elviselhető erővel vált dátumot, akkor meg lehet próbálkozni a negyedeskerék megszorításával, ha már koronáról húzva is érezhető, hogy igen nagy erő kell a dátum átváltásához, akkor ki kell venni a dátumváltó kereket, és a naptár nem fog többet működni, de óraként amúgy a szerkezet kifogástalanul funkcionálhat.
Azért leírom a válaszokat, hátha más majd tudja...
"Azt akarod mondani, hogy megáll a percmutató és a kismutató, miközben a másodpermutató tovább jár?" -- Igen!
"Meddig?" -- én este 10kor fekszem és reggel 7 kor kelek. reggel 7kor még jár a mp mutató
"Másnap reggel még jár a mp mutató az óra meg áll 23:15 (11:05) -ön?" -- Igen!
"És utána mit csinálsz? Áthajtod a következő napra, átugrik a dátum és jár tovább a következő éjjfélig?" -- Igen, áthajtom és egészen 23:05ig pontosan jár.
"És másnap reggel 11:05 kor mit csinál?" -- semmit, működik rendesen. biztos vagyok benne, hogy a dátumváltással van összefüggésben a hiba.
A javaslat mindenképpen az, hogy vidd el óráshoz, akármi baja is van.
A kérdések csak azt szolgálják, hogy jobban le tudd majd neki írni, a tüneteket.
Kérdések:
Az óra jár, de nem ugrik a dátum, úgy akhogy megszoktad 23:05-kor.
Azt akarod mondani, hogy megáll a percmutató és a kismutató, miközben a másodpermutató tovább jár? Meddig? Másnap reggel még jár a mp mutató az óra meg áll 23:15 (11:05) -ön?
És utána mit csinálsz? Áthajtod a következő napra, átugrik a dátum és jár tovább a következő éjjfélig? És
Mesélnél kicsi a spezichron borzalmairól? Én az előbb feltettem egy kérdést és bizony pont egy spezichronnál ez a problémám... Azt tudtam,h nagyon gyenge pontja a GUB-oknak a dátumváltás, de nagyon remélem,h az enyémmel még lehet valamit csinálni.
Azt szeretném megtudni, hogy mitől lehet az, hogy egy teljes dátumos automata óra 23:05kor minden nap megáll és nem ugrik át a következő napra, ugyanakkor a másodperc mutató tovább jár.
A problémát megtudja oldani egy tisztítás vagy valamilyen mechanikai meghibásodásról van szó?
Borkostolasokra jarva mikozben kulonleges borokat vadaszunk, egyik ismerosunk szorgosan jegyzetelt vastag fuzetebe. Evjaratok, szollofajtak, es mas fontos adatok is bekerultek a fuzetbe, de volt idonkent egy "VK" jelzes a bejegyzesek mellett amit nem ertettunk. A magyarazat egyszeru volt. VK = venni kell.
Gyujtoi szemmel nezve ez a szerkezet is ebbe a kategoriaba tartozik, lehet dragan venni vagy szerencsevel lehet olcson, de mindenkeppen meg kell szerezni oket mert szepek, ritkak, kulonlegesek, es eddigi tapasztalatom szerint viszonylag gyorsan megduplazzak az ertekuket.
Gratulalok a szerzemenyedhez, es teged ismerve tudom hogy realis aron jutottal hozza. :-)
Mutatok akkor én is szépen, még dolgozom rajta, de ez bizony egy pompás antik negyedütős spindli. Egy szép ezüst tokja és úgyszólván makuláltlan porcelán számlapja is van neki, majd arról is teszek fel képet - ha készen leszek. Munka van vele még rendesen, például hiányzik a tok nyomógombja, esztergálni kell egyet:
Igazad van volt vele munka de megerte azthiszem. Bar nem kerult anyi idombe mint a multkori rozsdas darab helyretetele.. Az igazan turelem jatek volt ehhez kepest. De erdemes eletre kelteni a regi darabokat vagy legalabbis megprobalni. A jo szerszam foltetlen fontos mert anelkul csak kinlodast okoz a szereles es nem oromot APT topiktars honlapj igen jol szemleltetiaz ora szerkezeti felepiteset, es tanocsokat ad az oraszereles alapjaihoz, es a javitashoz szukseges szerszamokat is felsorolja. En is ott lestem el dolgokat es meg mindig visszaolvasgatok ha valamit nemtudok megoldani . De van meg hasonlo honlap amibol tanulni lehet.pl. te_o honlapja is nagyon hasznos( elnezest azoktol akiket kihagytam) Sajnos mint mindenkit engem is megakaszt szereles kozben adodo alkatresz potlasa amit bekell szerezni. En hasonlo koru (donor) orakbol probalom potolni a cserere szorulo alkatreszeket, ha lehetseges. Mert csak igy tudom restauralni ill helyreallitani eredeti allapotaba a szerkezetet. Tehat varok amig nemkerul hasonlo darab , amibol potolni tudom az alkatreszt(eket). Minden elismeresem azoke akik megalkottak, helyreallitjak es megjavitjak e csodalatos szerkezeteket. Hosszu evek utan is meg mindig elerzsekenyulve fogok neki egy regi darab helyrehozatalanak,fuggetlenul a markajatol es a szarmazasatol. De gondolom masok is igy vannak ezekkel nemcsak en. A jo munka sikere eredmenye mindenert karpotol. Engem sokmindenert karpotol ha ujra ketyegni hallom, a mar szemetbol kiszedett vagy halottnak hitt szerkezetet. Ilyenkor elfelejtem menyit is bajlodtam vele, es a hosszu turelmes javitassal toltott idot szinte el is felejtem. Udv Joco65
Látva a kiindulási állapotát eléggé sokat szöszölhettél vele, hogy ilyen állapotban legyen, de megérte. Nagyon szép lett, és ha még azt a pár dolgot be tudod szerezni hozzá akkor igazán tip-top lesz.
Majd én is lassan be kéne szerezzek szerszámokat, szeretnék megismerkedni ezzel a tisztítás-karbantartás dologgal:)
Koszi szepen a gratulaciot, de meg nagyon sok munka van vele, mint mindennel ha az ember jol meg akarja csinalni. Sajnos e Doxat elegge mostha korulmenyek kozott taroltak es a hatlapja sajnos levolt torve. Ennek koszonheto a nagyfoku koszolodas, De mostmar jobban erzi magat es vigan billeg es szepen TIK- TAKKOL. Udv Joco65
No, így azért már kinéz valahogy. Amúgy nem hétköznapian szutykos egy werk volt, a szétszedett képen látott mértékben ritkán koszolódik el egy szerkezet. De hát a tisztítás csodákat tud tenni.