Igen és már hajtanak, de nem én szemeztem őket. A GXN-15-ös újratelepítésre alkalmas erős növekedésű barack, míg a Maxma-14-es újratelepítésre alkalmas törpésítő cseresznye alany.
A sárga cseresznye /"Glocker"/, nálam is kezd hajtani. Még egyszer köszönöm az oltóvesszőket!
Oltottam belőle cseresznyemagoncba is és néhányat fiatal termőfa koronájába. Két év múlva akár már kostoló is lesz belőle. Jövőre pedig még megbecsültebb helyet fog kapni, a Maxma 14-en.
Köszönöm a hozzászólásodat! - Biocera storno! - A Fagél pedig marad általános használatra, azonban a szellőzése miatt dióoltáshoz a légmentesen záró plasztik jellegű anyagok ajánlhatóak. Persze sokkal egyszerűbb lenne a lezárás a videókon látható elasztikus, tapadó, könnyen kezelhető kötözőanyagokkal....
Kökényre próbáld meg nyugodtan a kajszit nem lesz nagy fa vastag törzsel, viszont rendszeresen és bőven fogg teremni!Nekem is adott egyet a szomszéd és simán lepipálja azokat a fákat amelyek szilva magoncba voltak oltva.
Szedtem ki meggysarjakat későbbi oltáshoz. De sajnos nagyon megsérültek a gyökerei kiszedéskor. Mit lehet ilyenkor tenni ahhoz, hogy kicsit növeljük a megmaradás esélyét? Árnyékban tartáson, bő öntözésen és visszametszésen kívül.
Ribizlit magastörzsre aranyribiszkére lehet oltani. Mostanában virágzik. Kis sárga virágai vannak. Erdőszéleken lehet vele találkozni.
Kökényt alanynak nem igazán szoktunk használni, szilvát biztosan lehet rá oltani, mivel rokon faj. Valamint bazsarózsát szoktak rá oltani, de az nem terem gyümölcsöt.
Ahhoz én még kicsi vagyok. A legvékonyabb oltóvessző is kb négyszer vastagabb volt mint az olasz alanyok. Meggy gyökérsarjakba akartam anyafákat nevelni. A cseresznyével a szemzések sikerültek eddig is. Majd alvóra talán be merem már vállalni őket.
Nem erről van szó, mert kiástam és egy sorba iskoláztam a csemetéket. Az átültetés sem viselte meg őket, mert mindegyik megmaradt és erőteljesen hajtanak (mármint az alanyok).
Akkor már én se maradjak ki. 5 cseresznyét oltottam Ali-bától kapott (köszönet érte) vesszőkkel. Talán 1 sikerült. A többi a bíztató kezdet után elszáradt. Egyet kibontottam és erős mézgásodást tapasztaltam a sebben. Szerintem ez akadályozta az összeforrást Lehet, hogy nem sikerült légmentesen zárnom a sebet, vagy szerintetek mi lehet az oka? Szigetelő szalag+fagélt használtam. Az ugyan akkor oltott szilvák élnek és az almák is bíztatóak.
Hát szégyellem,azokat meg sem említettem,jelenleg egy sincs kihajtva,talán a Van-ra van még minimális esély,abból még van el nem fonnyadt oltás...A cserkókkal eddig soha nem volt szerencsém,lehet,hogy nem is kísérletezek vele többet...pedig örültem volna,ha legalább 1 ősszejön.
A sarjakat gyökérképzésre ugy szoktam ösztönözni, hogy ott, ahol kiágazik az anyafából elkötöm szorosan kétszer körültekert aluminium dróttal és feltöltöm. Ez myrabolánnál 1 év alatt dús gyökérzetet eredményez az elkötés felett. /A többi fajtánál is bevált./
Biocera- dobd ki.Én egy éven kisérleteztem vele,de sz.rt se ér. Az állaga a kacsazyírra emlékeztet ,melegben hamar lement a helyéről,vacak.Régen Fixpolt,most már több éve Fagélt használok sebkezelésre is és az oltások légmentesítésére is.Nagyon jó.
Ne aggódj,nekem is ilyen lett.Körtéből 25-ből 21 jó, kajsziból O.Érdekes,hogy a tavalyi szemzésekből viszont sikerült.Tehát kajszit ezután inkább szemzek.
A határban járva láttamegy elég spéci kökény"bokrot"...inkább fára hasonlít, kb 1m magasságban kezdcsak elágazni, a törzse kb 1cm vastag. Sajnos az oltásohz nem értek ezért először ribizlit képzeltem rá, de kiderült ez nem lehetséges. Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy érdemes-e kökényre bármit is oltani? (ha igen mit)
Illetve van-e a vadonban olyan bozót amiből ha megfelelőt találok, olthatnék rá feketeribizlit? (amiket kertészetekben eddig láttam ribizli és köszméte fákat azoknak mindnek elég nyengécske szárai voltak.) Szeretnék egy kis feketeribizli fát ami kerti dísz lehetne.
Én idén oltóviasz helyett a szigetelőszal. és olvasztott gyertyaviasz együttesét használtam. Az egész vesszőt lekentem a viasszal, esélye sem volt nem megeredni.
Köszönettel én tartozok teneked, azért a sok mindenért, amit tőled kaptam. Szépen megeredtek, már vannak 3o cm hosszú hajtások is. Nagyon örülök nekik!
A fagykár miatt még várjál türelemmel, úgy gondolom, idővel kiderűlhet, hogy enyhébb az a kár.
Idén nekem a "gondot" az oltóviasz /Biocera/ dióoltásnál történő kipróbálása okozta, Időnként a vastag, többrétegű felhordás ellenére is, alatta az oltóvessző teteje levegőt kapott, ezért bebarnult, a fa szövetei elhaltak. Bár egyszerűbbnek, korszerűbbnek hat a viasz használata, mint az oltóvessző lezárására az általam korábban mindig alkalmazott régi módszer: szig.szalag vékony dróttal rögzítve, de a jövőben ez utóbbira diónál, kajszinál biztosan visszatérek.
Ahol pedig az oltási helyre is alkalmaztam a viaszt, ott légmentesen, csupán szig.szalaggal nem sikerült lezárnom, most innét is bebarnult. - Végül is a viasz alkalmazásának miértje sem volt meg, mert a sebgyógyulás, kalluszosodás eddig is, enélkül is jó volt.
Remélem látszik alul-felül a besötétedés az oltóvesszőn.
Szerencsére csak én jutok el ritkán ebbe a kertbe, a nejem hetente kétszer biztosan ott lesz, főleg, ha kezd érni az eper. (A szőlőt már leszüretelte a fagy.)
Eredetileg ez a mirabolan egy kertészeti kajszi oltványt táplált volna, csak a nemes az első nyáron jobb létre szenderült. Amikor ki kellett vennem a maradékot, sajnáltam, és átültettem az egészet a "szemétdomb" mellé, "hátha jó lesz valamire" elképzeléssel. Így születtek az első gyümölcsfaoltásaim. (Ha nem számítjuk a citrusokat.) Természetesen most már előrelátóbb leszek, és időben szétszedem a gyökérsarjakat. Szükség esetén ezért is próbálok ki most valami gyökerezés-serkentő bemetszést. (Szerencsére meglehetősen homokos a talaj.)
Ha ritkán jutsz ki, akkor nagyon-nagyon ajánlom, hogy védd az új hajtásokat a kitöréstől. Nagyon lehangoló tud lenni, ha nagyobb szél után a kicsavart, elszáradt hajtások fogadnak. Alacsonyan végzett oltáshoz jó az is, ha 1 m-es csirkehálóból csinálsz egy 20-30 cm átmérőjű hengert és ráhúzod az oltásra, egy karóval azért rögzíteni kell, de a kötözés elmaradhat.
Az említett gyökérsarjakat én először mindig iskolázom, vagy a végleges helyükre ültetem és ott oltom be. Jártam már úgy, hogy a gyönyörűen fejlett oltvány kiásásakor csak egy csukló vastag sima gyökeret találtam. Hiába ástam ki vagy 1m-t belőle a túl fejlett törzset még erős visszavágás mellett sem tudta táplálni és tönkre ment.
A mirabolán gyökérsarjak oltásának sikertelensége lehet azért van nálatok mert ha pl :
beoltasz egy helyen 20 db ot annak a 20nak lényegébe egy gyökere van!Én is igy jártam alőször tavaszal az oltások nem akartak elindulni amíg megnem fogtam az ásót és mindegyiket körül nem vágtam igy elkülönültek egymástól a gyökerek és szépen elindultak növögetni.
Bocsánat, hogy kicsit félreérthetően írtam. Nekem az őszibarack magoncba oltott őszibarackok nem sikerültek. A mirabolan alanyba oltott kajszi és két fajta szilva elég jól sikerült. (Ha a citrusaim oltásánál stabilan összejönne az 50 %, én nagyon boldog lennék.) Ezért is kérdeztem, hogy gyakorlati értelme van-e annak, hogy mirabolanba őszibarackot oltsak, illetve szemezzek.
Nekem is nagyon rossz arányban sikerültek a mirabolánba kajszi oltásaim. 23-ból eddig 2 sikerült egyértelműen. Még van 2-3 esélyes vegetáló, de legjobb esetben is csak 5 fog sikerülni. Még az is csak 20%-os siker lenne.
A körte bezzeg nagyon jól sikerült. Pedig szerintem a mirabolánokat is elég jól oltottam. Nem annyira szabályszerűen, de azért ennél nagyobb sikerre számítottam. Lehet, hogy a mirabolán alanynak nem a legjobb? Vagy inkább magamban keressem a hibát? Nem akarom mindenáron a mirabolánra kenni a kudarcot:)