Keresés

Részletes keresés

Bajdó Creative Commons License 2014.01.14 0 0 132

A kigyűjtés nagyon JÓ!!!!!

Most már csak az kéne, hogy ezeket a linkeket KÖTELEZŐEN el kéne olvastatni minden magyar oldalakat INDEXELŐNEK, és minden magyar oldalakat bíráló VÁLASZTOTTBÍRÓNAK (nekik duplán).

Aztán ha valaminek valaki nem érti az értelmét, megkérdezi (ha lehet itt).

Tudnivaló, hogy más korban, más országokban, sokféle törvény, rendelet, és szokásjog lehetett. A mi országunkban sem volt minden időben egyforma az anyakönyvezés. A monarchia idején több száz évig még a tartományokban sem.

Ez egy ámerikai projekt. Tehát úgy kell indexelni ahogy az ő szabályuk szól.

(tudod az egy olyan ország ahol több millió befőttesüveg mindegyikére rá kell írni merre nyílik, aztán ellenkezőleg egy sem)

Hiába tudom (és majd minden magyar ember tudja, akár oda van írva, akár nem), hogy az egyszerűen odajegyzett Erzsike, neve alapján biztos kislány, és ha a törvényes atyja Kis János, akkor a hatósági igazolványa szerint ő Kis Erzsébet, mert az atyja vezetéknevét fogja örökölni, valamint az elfogadott női név az Erzsébet. Az adatlapjára mégis csak az kerülhet, hogy „Erzsike”, neme ismeretlen, vezetékneve ismeretlen. Ez van.

És így is marad, míg ott messze el nem hiszik, hogy ez így nem helyes. (nincs remény)

Előzmény: Prelleg (128)
zerfer Creative Commons License 2014.01.14 0 0 131

Megérkezett hozzám is az arbitrátorok zsenije! :o)

Pont ahogy írtátok, gondosan beírogatta mindenhova az újszülöttek vezetéknevét és az elhúnytak nemét, mert ő szerinte így van és punktum. Hogy a szabályok mit mondanak, az mindegy, ő jobban tudja és ismét punktum.

Van egy másik újítása is! Ha olyan kép van soron, amin csak 1 bejegyzés található (tipikusan minden évben a kezdő oldal) oda én mindössze 1 rekordot szoktam rendelni, mert annyi van rajta. Ő nem, nála ez is két rekord, az egyikben ugyan csak az anyakönyv típusa szerepel (halotti, születési, stb), a többi rovat üres, de rendnek kell lenni, ami két oldal az két oldal! Hiába van nálam minden adat feldolgozva, mivel én 1 rekordot vettem fel, az szerinte a kép bal oldalához tartozik, ami szemmel láthatólag üres, tehát törlendő!

Tényleg sajnálom az időmet, hogy végignézzem az összes visszajelzést, javítgassak és közben még dühöngjek is. Mert egy szót sem szólok, ha a Szücsömet ő Szűcsnek olvassa stb., külön megköszönöm, ha kijavítja a hibáimat, elírásaimat, de a fenti akcióival csak elveszi az indexelők kedvét a további munkától. És hagyják szabadon garázdálkodni....

hlvera Creative Commons License 2014.01.13 0 0 130

Köszönöm zerfer a segítséget!

Biztos lesz egy rakás dolog, amit nem fogok még tudni. :) 

zerfer Creative Commons License 2014.01.13 0 0 129

Szia! 

a két kérdésre két válasz:

1) Ha elindítod az indexelő programot, akkor menjél a képernyő tetejére, a TOOLS menüponhoz. Ezen belül OPTIONS, majd LANGUAGE.

Itt már be tudod állítani a nyelvet (na nem mindenhol :o). A program nyelvét u.i. csak néhány preferált nyelvre lehet állítani, de a FIELD HELP és FIELD NAMES beállítható a "same as document"-re (ha jól emlékszem). Kilépsz, belépsz a programból/ba és (remélem) máris tud magyarul.

2) Sima látogatóként is majdnem mindent láthatsz, kereshetsz. Ha regisztráltál, akkor egy picit többet (pl. indexelt polgári akv-ekhez tartozó képek). Szóval nincs szükség pontgyűjtésre. Ha nem találsz valamit, akkor szólj!

Sok sikert!

Előzmény: hlvera (127)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.13 0 0 128

Magyarország, Zemplén – polgári anyakönyvi adatok 1895-1908 (1A rész.) oldala (angolul),

Projekt kezdőlapja (magyarul)

Projekt utasítások (magyarul)

Általános indexelési utasítások (magyarul)

Mezősúgó (magyarul) 

Projekt frissítések (magyarul) 

Statisztika 1: https://indexing.familysearch.org/rss?listType=projectspage

Statisztika 2 (mai): https://indexing.familysearch.org/rss?listType=todaypage

Nemzetközi fórum (lehet magyarul is írni bele): http://www.lofsii.com/index.php?board=16.0

Hogyan kell köteget megosztani, ha valamit nem tudsz kiolvasni, vagy egyéb kérdésed van vele kapcsolatban: http://www.youtube.com/watch?v=SRK5U2aOPaA

Nekem csak magyarul jön be a programban a Help (itt a jobb oldali magyarázatokra gondolok).

"kb mennyi pontra van szükség, hogy megnyithassak saját részemre egy anyakönyvet?" 

Melyik anyakönyvekre gondolsz?

Előzmény: hlvera (127)
hlvera Creative Commons License 2014.01.13 0 0 127

Sziasztok!

Két kérdésem lenne:

- indexelő programban tudok- e bekapcsolni magyar nyelvű help-et?

- kb mennyi pontra van szükség, hogy megnyithassak saját részemre egy anyakönyvet?

Köszönöm a választ!

Üdv!

Prelleg Creative Commons License 2014.01.13 0 0 126

"Ez viccccc? Nem a pontos, hibamentes, alapos, jól kereshető, teljes adatlapok gyártása a cél?"

Dehogynem. Itt persze megint csak feltételeztem valamit. Nem hiszem, hogy hosszú távon örülnének annak (persze, ha valaki jelenti nekik), hogy mi folyamatosan küldözgetjük egy, a Familysearch-csel semmilyen kapcsolatban sem lévő fórum linkjét. A Familysearch forumát például (ha jól tudom) azért szüntették meg, mert nem csak indexeléssel és családfakutatással kapcsolatos hozzászólások írtak bele, szóval e téren nem túl engedények. 

"Reménykedek, hátha idetéved valaki, aki …….áh mindegy"

Szerintem akik már az egyeztetők fellett vannak azok nem beszélnek magyarul, egyeztetőkből pedig szerencsére nem állunk olyan rosszul itt a fórumon.

Sikerült megtalálnom. Én ezt szűrtem le belőle, összefoglalva (egy jobb angolos talán kijavít, ha nagyon félreértettem valamit): A legideálisabb helyzet az lenne, ha minden 10 indexelt köteg után egyeztetne egyet az arbitrátor, de aligha lehet ezt a „szabályt” pontosan betartani, nem is lenne értelme. Viszont nem árt, ha indexel is az ember (egyeztető) néha, főleg ha új projektbe kezd, vagy ha a projekt kellős közepén megváltozik a dokumentum típusa (stb.), hogy megszokja a változást. És a végén emlékezetnek minket, hogy a szabályok értünk vannak.

Előzmény: Bajdó (124)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.13 0 0 125

Ezzel a személyes adatok védelme a céljuk, főként a születési és házassági anyakönyveknél, de még a halotti anyakönyveknél is. És ugye nem csak itt. Számos hivatalos íratot csak az örökösök kérhetnek ki, de vannak olyan dokumentumok, amiket még ők sem, mert még az elhunytnak is vannak jogai. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az anyakönyvek nem a nyilvánosság részére készülnek, ezért hiába lehet látni a sírokon vagy az újságok anyakönyvi híreiben nagyjából ugyanazokat az adatokat, nincs jogunk belenézni. És feltételezem nem mindenki örülne annak, ha így könnyen kideríthető lenne, hogy egyik-másik hozzátartozója melyik etnikumhoz és egyházhoz tartozott, törvénytelen születésű volt, öngyilkos lett-e, vagy éppen meggyilkolták. 

Előzmény: magdusis (122)
Bajdó Creative Commons License 2014.01.12 0 0 124

Nem én fordítgatok hanem a Google.

Amiből idéztem levélben, E-mail-on januári hírlevélnek jött, és az indexelési részen volt/van.

„Választottbíróság arány: A szabály vagy iránymutatás” cím alatt nyílik.

A lentebbi, 117-es Atomantiii is innen idéz.

Van ott más is.

Ugyanaz a levél megjelenik a saját indexelő oldalamon is.

Én nem úgy gondolok magamra, indexelőre, mint egy sportolóra.”

(Én sem. És igazából nem is neked szól a sirámom. Reménykedek, hátha idetéved valaki, aki …….áh mindegy).

A teljesítményt meg nem lehet kizárni. Az egész élet, a világ erről szól. Az óvodától az iskolán keresztül a munkahelyig. A sport csak egy példa.

Persze, ha nem tiltják meg fentről.”

Ez viccccc? Nem a pontos, hibamentes, alapos, jól kereshető, teljes adatlapok gyártása a cél?

Előzmény: Prelleg (120)
MGHLTM Creative Commons License 2014.01.12 0 0 123

Magam nem tudok másra gondolni mint két eshetőségre. 

Ad1. Vannak olyan magán emberek akik nem szívesen veszik ha az ő családjukat kutatja valaki. 

Ad2. Vannak olyan politikusok (s szerintem ez lehet a döntő) akik kifelyezetten rühellik ha az ország tudja ki a rokon és milyen fokon. Mert az egyből megmagyaráz egy csomó dolgot. Érdekes, hogyy ez a törvény milyen egyetértésben született mindkt oldal rühelli ha hatalmon vanank és ezek a nyílvánvaló dolgok kiderülnek :-)

Van valakinek más tippje?

Előzmény: magdusis (122)
magdusis Creative Commons License 2014.01.11 0 0 122

Lenne egy kérdésem.Tudja-e vagy sejti-e valaki,hogy mi lehet az oka ezeknek a 30 év-60 év-90év határoknak?

Főleg pl.a halotti adatoknál,miért nem lehet  úgymond kutatni,mi lehet emögött?

Prelleg Creative Commons License 2014.01.11 0 0 121

Ha jól tudom mindig az aktuális, vagy a legutolsó feleség nevét kell ilyenkor a "házastárs neve" mezőbe beírni.

Előzmény: MCA-001 (116)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.11 0 0 120

Azt el felejtettem megkérdezni, hogy hol van az a szöveg amit lefordítottál? Én már kitöröltem a hírlevelet, abban volt?

Előzmény: Prelleg (119)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.11 0 0 119

Kedves Bajdó!

Ad1:

"El tudsz képzelni egy amatőr (nem profi) sportolót, aki nem nézi meg az aznapi idejét, amikor körbefutja a távját? Akit nem érdekel az eredményessége? Aki nem akar javítani?"

Én nem úgy gondolok magamra, indexelőre, mint egy sportolóra. Mint viszonylag tapasztalt indexelők, mind a ketten tisztában vagyunk a szabályokkal, és amikkel nem, azokat meg tudjuk kérdezni. Tehát ha hibázunk az csak és kizárólag figyelmetlenségből, vagy az anyakönyvi bejegyzés szövegének félreolvasásából eredhet. És én nem vagyok hajlandó mindennap felidegesíteni magamat egyes egyeztetők alkalmatlansága miatt. Éppen ezért próbálom minél ritkábban megnézni az eredményeket. Persze egy idő után mégiscsak megnézem, és már előre tudom, hogy néhány napra elmegy a kedvem az egész indexeléstől. Ha jól olvastam neked ugyanez a problémád, ezért ajánlottam ezt a lehetőséget. Azért indexelek, mert segíteni szeretnék azoknak, akik kutatni fogják a családjuk történetét, és nincs kedvem azt nézni, hogy egyesek hogyan teszik tönkre a munkámat. Az eredményességről pedig csak annyit, hogy nálam az eredményesség mutatói csak addig voltak a visszaküldött kötegek százalékai, amíg az arbitrátorok a szabályok szerint javítottak. Már nem azok. 

Ad2:

"El tudsz képzelni egy indexelőt aki egy fegyelmezetlen bíráskodó marhaságait megjegyzi, és vár az esetleges javításra?"

Egyelőre nem, de nem is azt írtam, hogy meg kell jegyezni, hanem ki kell írni, az egyeztetőnél járt kötegek listájáról pedig folyamatosan törlődnek kötegek. A javítási lehetőségről nem a Familysearch oldalán olvastam, és ahol olvastam ott is csak pletyka szinten. Tény, hogy pontatlan voltam, amikor erről, már mint létező lehetőségről írtam, nem szándékosan vezettelek félre. De ha ez a lehetőség már tényleg létezni fog, én ezt alkalmazni fogom.

Ad3: 

"Rá kéne venni minden indexelőt, és bírót, hogy ITT konzultáljon néha (vagy legalább olvassa mi a problémánk)"

Miképpen? A lofsii.com linkjét nem tették fel az oldalukra, mert az nem áll kapcsolatban az familysearch.org-gal, helyette van nekünk a familyseach indexing facebook oldala, amin elvétve találunk magyar indexelőktől bejegyéseket, persze angol nyelvűeket. A nem angol nyelvű indexelők számára a facebook oldal használhatatlan, de ők (a Familysearch) úgy döntöttek, hogy nincs fórumra szükségük. Pedig ha valami hasznos az a lofsii. Ha lehetőség lesz arra, hogy kommunikáljunk mi indexelők, és az egyeztetők egymással, el tudnánk küldeni az többieknek ennek a fórumnak a címét. Persze, ha nem tiltják meg fentről. 

Előzmény: Bajdó (118)
Bajdó Creative Commons License 2014.01.11 0 0 118

Kedves jó Perelleg!

Nem tudom milyen világban élsz, de furcsa dolgokat írsz.

Ad1:

„….nem nézed meg, az eredményeket, de még a százalékokat sem…”

El tudsz képzelni egy amatőr (nem profi) sportolót, aki nem nézi meg az aznapi idejét, amikor körbefutja a távját? Akit nem érdekel az eredményessége? Aki nem akar javítani? Aki a másik rohangászó „Józsinak”.(esetleg önmagának) nem akar dicsekedni? Ráadásul miből tudnám meg a saját félreértelmezéseimet, tévedéseimet (mert olyan is van), amit ki kellll javíííítanííííííí.

El tudsz képzelni egy gyártósort ahol a „gyártásközi ellenőr” a második figyelmeztetés után nem rak ki a szalagról, hisz mindenki munkáját, idejét, teljesítményét minősíted, lerontod.

Ad2:

„….egyenként végignézed, kiírogatod a súlyos hibákat….”

El tudsz képzelni egy indexelőt aki egy fegyelmezetlen bíráskodó marhaságait megjegyzi, és vár az esetleges javításra? Ez olyan húszezer adatlap után elképzelhető? Azonkívül még utalást sem láttam a keresőben található iszonyat indexelések javítására, pedig ott aztán lenne mit javítani.

Ad3:

„…….az indexelők és egyeztetők közti párbeszédet tartom a legfontosabbnak…”

Ebbe azt hiszem egyetértünk. Rá kéne venni minden indexelőt, és bírót, hogy ITT konzultáljon néha (vagy legalább olvassa mi a problémánk). Aztán csak akad valaki, aki ott a nagy messzeségben, talán segít.

A programban lévő levelezés szerintem értelmetlen. A most kapott levélből szinte semmit nem értettem (pedig fordít a Google.

Vegyük a "szabály", hogy a választottbíró kellene index egy tételt minden tizedik úgy döntsön, pl. Ez egy fontos szempont, hogy biztosítsák választottbírák tisztában vannak a projekt utasítások és frissítéseket. Azonban van valaki fogja nyomon a munkát, hogy győződjön meg róla, fenntartja a megfelelő egyensúlyt? Alig. Jelenleg sem az idő, sem az érdekében áll. Sőt, bizonyos helyzetekben, akkor azt is javasoljuk, figyelmen kívül hagyva a 01:10 "szabály" összesen.

Ugye már miden tiszta?

Ui. Megint jött egy adag. Szépen kijavítgatva. Csak tudnám miből gondolja valakiről, hogy nő mikor csak az van odaírva, hogy Erzsebet?     És a szabály?????

Azért valami alakul, ha az elhalt Nagy András házastársánál oda van írva hogy házastársa Nagy Andrásné meg a leánykori neve, elfogadja hogy András „férfi”(gondolom a házastárs né-je miatt), pedig írva ugyan nincs, de logikus.

Hát ezért sztrájkolok néha.

Üdv BSH

Előzmény: Prelleg (114)
Atomantiii Creative Commons License 2014.01.10 0 0 117

Ez most jött a Family Search-től:

New Projects Added

• Australia, New South Wales—1891 Census
  • België, Oost Vlaanderen, Sint-Lievens-Houtem—Burgerlijke Stand, 1796–1890 [Deel 3]
  • Brasil, São Paulo—Cartões de Imigração, 1902–1980 [Parte 2A]
  • Brasil, São Paulo—Cartões de Imigração, 1902–1980 [Parte 2B]
  • Brasil, São Paulo—Cartões de Imigração, 1902–1980 [Parte 2C]
  • Canada, New Brunswick, Saint John—Burial Permits, 1889–1919
  • Canada, Newfoundland—1935 Census
  • Canada, Newfoundland—1945 Census
  • Canada, Nova Scotia—Deaths, 1890–1955 [Part B]
  • Canada, Nova Scotia—Marriages, 1907–1932
  • Canada—1881 Census [Part A]
  • Colombia, Diocese of Barranquilla—Registros Parroquiales, 1808–1985
  • Danmark—Lægdsruller, 1789–1792
  • Denmark—Probate Index, 1674–1851
  • Deutschland, Hessen, Frankfurt—Standesamtliche Sterberegister, 1928–1978
  • France, Quimper et Léon, Saint-Louis—Registres Paroissiaux, 1772–1909 [Partie 2]
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 4B]
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 4C]
  • Italia (Antenati Italiani), Cremona—Nati, 1875–1902 [Part 3C]
  • Italia (Antenati Italiani), Cremona—Nati, 1875–1902 [Part 4A]
  • Italia (Antenati Italiani), Genova—Nati, 1875–1899 [Part 2]
  • Italia (Antenati Italiani), Pesaro e Urbino—Nati, 1875–1902 [Part 5A]
  • Italia (Antenati Italiani), Pescara—Nati, 1875–1903 [Part 5B]
  • Italia (Antenati Italiani), Udine—Nati, 1875–1900 [Part 4B]
  • Nicaragua, Managua—Nacimientos Reposiciones, 1992–2002 [Part B]
  • Nicaragua, Managua—Nacimientos Reposiciones, 1992–2002 [Part C]
  • Perú, Lambayeque—Registros Civiles, 1907–1950 [Parte C]
  • Perú, Puno—Registros Civiles, Nacimientos, 1890–2005 [Parte 3A]
  • South Africa, Western Cape—Marriage Records, 1860–1962 [Part A]
  • Sverige, Örebro—Kyrkoböcker till 1860 [Del 7]
  • UK, Isle of Man—Parish Registers, 1598–1850 [Part 2]
  • UK—WWI Service Records, 1914–1920 [Part 11]
  • U.S., Arizona—Obituaries, 1993–1994 (Pilot)
  • U.S., Illinois, Cook County—Obituaries, 1970–1990 (Pilot)
  • U.S., Indiana, Hendricks—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Pike—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Putnam—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Vigo—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Maryland and Delaware—Freedmen's Bureau, Register of Pensions and Bounty Claims [Part A]
  • U.S., Massachusetts, Middlesex, Somerville—Births, 1873–1915
  • U.S., Minnesota, Steele and Clay Counties—Obituaries, 1865–2006 (Pilot)
  • U.S., Minnesota—County Marriages, 1860–1949 [Part C]
  • U.S., Montana, Cascade County—Obituaries, 1880–2002 (Pilot)
  • U.S., Montana, Chouteau County—Death Certificates, 1908–2003
  • U.S., Montana, Sanders County—Death Certificates, 1919–2010
  • U.S., Montana, Sweet Grass—County Death Certificates, 1904–2011
  • U.S., Ohio, Crawford County—Obituaries, 1860–2004 [Part A]
  • U.S., Oklahoma—County Marriages, 1891–1959 [Part B]
  • U.S., Tennessee—County Marriages, 1790–1950 [Part J]
  • U.S.—Burial Registers for Military Posts, Camps, and Stations, 1768–1921
  • U.S.—Register of Confederates and Civilians Who Died in the North, 1861–1865
  • Venezuela, Archidiócesis de Mérida—Bautismos, 1898–2012
  • Украина, Киев—Метрические книги русской православной церкви, 1849–1852 [часть 2]

Recently Completed Projects

Note: Recently completed projects have been removed from the available online indexing batches and will now go through a final completion check process. They will be published at FamilySearch.org in the near future.

• Brasil, Rio de Janeiro—Cartões de Imigração, 1900–1965 [Parte 3FF]
  • Australia, New South Wales—1828 Census
  • Australia, New South Wales—1841 Census
  • België—Burgerlijke Stand, 1851–1900 [Deel 3D]
  • Brasil, Rio de Janeiro—Cartões de Imigração, 1900–1965 [Parte 2G]
  • Brasil, Rio de Janeiro—Cartões de Imigração, 1900–1965 [Parte 3GG]
  • Brasil, São Paulo—Cartões de Imigração, 1902–1980 [Parte A]
  • Brasil, São Paulo—Cartões de Imigração, 1902–1980 [Parte C]
  • Canada, Newfoundland—1921 Census
  • Canada, Nova Scotia—Births, 1837–1907
  • Canada, Nova Scotia—Deaths, 1890–1955 [Part A]
  • Canada, Ontario, Toronto—Toronto Trust Cemeteries 1826–1935
  • Chile—Nacimientos Civiles, 1885–1900 [Parte D]
  • Chile—Registros Civiles, 1885–1932 [Parte A]
  • Colombia, Bucaramanga—Registros Parroquiales, 1649–1959
  • Deutschland, Brandenburg, Posen—Kirchenbücher, 1794–1874
  • El Salvador—Nacimientos Civiles, 1858–1941 [Parte 1]
  • France, Quimper et Léon, Saint Martin—Registres Paroissiaux, 1772–1909
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 3B]
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 3C]
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 3D]
  • Italia (Antenati Italiani), Bergamo—Nati, 1875–1900 [Part 4A]
  • Italia (Antenati Italiani), Caltanissetta—Nati, 1875–1902 [Part 4]
  • Italia (Antenati Italiani), Caltanissetta—Nati, 1875–1902 [Part 5]
  • Italia (Antenati Italiani), Cremona—Nati, 1875–1902 [Part 2C]
  • Italia (Antenati Italiani), Cremona—Nati, 1875–1902 [Part 3A]
  • Italia (Antenati Italiani), Pesaro e Urbino—Nati, 1875–1902 [Part 4A]
  • Italia (Antenati Italiani), Taranto—Nati, 1875–1900 [Parte 4]
  • Italia (Antenati Italiani), Udine—Nati, 1875–1900 [Part 3B]
  • Italia (Antenati Italiani), Udine—Nati, 1875–1900 [Part 3C]
  • Italia (Antenati Italiani), Udine—Nati, 1875–1900 [Part 4A]
  • Jamaica—Civil Marriages and Deaths, 1871–1995 [Part C]
  • Magyarország, Szabolcs—polgári anyakönyvi adatok, 1895–1978 [5. Rész]
  • Magyarország, Szabolcs—polgári anyakönyvi adatok, 1895–1978 [6. Rész]
  • Peru, Puno—Registros Civiles, Nacimientos, 1926–2005 [Part B]
  • Perú, Puno—Registros Civiles, Nacimientos, 1926–2005 [Parte C]
  • Polska, Diecezja Lublin—Ksiegi Metrykalne, 1864–1948 [Czesc 3B]
  • South Africa, Orange Free State—Estate Files, 1951–1980 [Part 2B]
  • South Africa—Church of the Province of South Africa Baptism Registers, 1850–1914 [Part 2]
  • UK, Cornwall—Parish Registers, 1813–1900 [Part A]
  • UK, Cornwall—Parish Registers, 1813–1900 [Part B]
  • UK, Kent—Parish Registers, 1538–1911
  • UK, London—Register of Electors, 1836–1965 [Part B]
  • UK, London—Register of Electors, 1836–1965 [Part C]
  • UK—WWI Service Records, 1914–1920 [Part 4]
  • UK—WWI Service Records, 1914–1920 [Part 5]
  • UK—WWI Service Records, 1914–1920 [Part 6]
  • U.S. (Community Project), Indiana—Naturalization Index, 1848–1992
  • U.S. (Community Project), Maryland, Baltimore—Index to Passenger Lists, 1820–1897
  • U.S. (Community Project), New York—New York Passenger Lists, 1942–1957 [Part G]
  • U.S. (Community Project), Pennsylvania—Index to Passenger Lists, 1800–1906
  • U.S. (Community Project), Texas, Brownsville—Airplane Passenger and Crew Lists, 1943–1964
  • U.S. (Community Project), Texas, Del Rio—Alien Arrival Cards, 1906–1953
  • U.S. (Community Project), Vermont, St. Albans—Arrivals at the Canadian Border Ports, 1895–1954 [Part A]
  • U.S. (Community Project), Vermont, St. Albans—Arrivals at the Canadian Ports, 1895–1954 [Part E]
  • U.S. (Community Project), Vermont, St. Albans—Border Crossing, 1895–1954 [Part D]
  • U.S., Alabama—County Marriages, 1809–1950 [Part E]
  • U.S., Arkansas—Ex-Confederate Pension Records, 1893–1939
  • U.S., California, San Francisco—Coroners Records, 1927–1954 [Part C]
  • U.S., California, San Francisco—Coroners Records, 1927–1954 [Part D]
  • U.S., Idaho—Obituaries, 2007 (Pilot)
  • U.S., Indiana, Boone—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Brown—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Clay—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Fountain—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Franklin—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Lake—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Miami—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Morgan—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Wayne—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Indiana, Wells—County Marriages, 1811–1959 [Part 3]
  • U.S., Iowa–1905 State Census [Part B]
  • U.S., Iowa—1925 State Census [Part A]
  • U.S., Iowa—County Births, 1880–1935 [Part 2]
  • U.S., Iowa—County Marriages, 1838–1992 [Part D]
  • U.S., Maine—Faylene Hutton Cemetery Collection, 1780–1990
  • U.S., Maine—J Gary Nichols Cemetery Collection, 1780–1999
  • U.S., Maine—Nathan Hale Cemetery Collection, 1780–1980
  • U.S., Massachusetts, Plymouth County–Probate Index, 1881–1939 [Part A]
  • U.S., Michigan, Van Buren County—Obituaries, 1880–2005 (Pilot)
  • U.S., Michigan—Muriel Obituary File, 1930–1975 (Pilot)
  • U.S., Montana, Beaverhead County—Death Certificates, 1901–2009
  • U.S., Montana, Beaverhead—Birth Certificates, 1902–1930
  • U.S., Montana, Chouteau County—Birth Certificates, 1904–1930
  • U.S., Montana, Lake County—Birth Certificates, 1857–1930
  • U.S., Montana, Lake County—Death Certificates, 1923–2010
  • U.S., Montana, Sweet Grass County—Birth Certificates, 1892–1930
  • U.S., New Hampshire—Births, 1901–1909
  • U.S., New Hampshire—Death Certificates, 1938–1959
  • U.S., New Mexico—1885 Territorial Census
  • U.S., Ohio, Crawford County—Obituaries, 1860–2004 (Pilot)
  • U.S., Ohio—State Home for Soldiers, 1888–1919
  • U.S., Oklahoma—County Marriages, 1891–1959 [Part A]
  • U.S., Oklahoma—Land Allotment Records of the Five Civilized Tribes, 1899–1907 [Part H]
  • U.S., Oregon—Grand Army of the Republic Membership Records, 1870–1930 (Civil War)
  • U.S., Pennsylvania—Grand Army of the Republic Membership Records (Civil War), 1866–1956
  • U.S., South Dakota—Grand Army of the Republic Membership Records (Civil War), 1882–1932
  • U.S., Texas—County Tax Rolls, 1837–1910 [Part A]
  • U.S., Utah—Pioneers and Prominent Men of Utah, 1847–1868 [Part 2] (Pilot)
  • U.S.—1860 Federal Census
  • U.S.—General Index to Pension Files, 1861–1934 [Part C]
  • Россия, Тверь—Метрические книги церкви, 1722–1918 [часть 1]
  • Украина, Киев—Метрические книги русской православной церкви, 1849–1851
MCA-001 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 116
Igen. Az első és a második feleség neve lehetett.
Kötegszámot nem tudok, mert visszaküldtem, nem volt kedvem agyali rajta:(
Előzmény: Prelleg (115)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.09 0 0 115

Szia!

Tudnál adni egy kötegmegosztó számot? Igy nem egészen világos (talán a korábbi feleségei nevét is meg adták volna?)

Ha nem tudod hogyan lehet megosztani egy köteget: http://www.youtube.com/watch?v=SRK5U2aOPaA

Előzmény: MCA-001 (113)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.09 0 0 114

"Én meg teljesen hiába nyomkodom a "feedback" gombot. ….(tényleg hiába??????)"

Nagyon úgy tűnik. Két megoldás van. Az egyik az, hogy nem nézed meg, az eredményeket, de még a százalékokat sem, a másik pedig az, hogy egyenként végignézed, kiírogatod a súlyos hibákat, majd amikor arra lehetőség lesz (olvastam erről valamit), akkor szépen beírod majd a helyes megoldást. Ugyan benn fog maradni az egyeztető tévedése, de ott lesz mellette a helyes válasz. 

"Ha a bíráló értékelése is úgy történne, mint a mezei indexelőé, már rég Ő is 92%-os lenne, és kiraknák a brigádból. Ha jól tudom 95% a limit."

Ezzel az a baj, hogy őt senki sem tudná ellenőrizni. Én 92%-ot olvastam korábban alsó határként, magyarán az az ember aki ért magyarul és beszél angolul (ha most egy kicsit túlzok is) lehet egyetető. Még mindig az indexelők és egyeztetők közti párbeszédet tartom a legfontosabbnak, bár egyeztetőnket nem biztos, hogy érdekelné, ha megkérnénk, hogy tartsa be a szabályokat. Igazából azért nem értem, mert így csak magának csinál nagyon sok plusz munkát. 

"Kíváncsian várom a januártól beígért új táncrendet. Talán javul valamit a rendszer. Persze jó lenne, ha itt valaki besegítene az értelmezésen. Az ide-oda fordítgatás nem igazán nyerő (nekem). De ez már egy más téma."

Nekem úgy tűnik, hogy változás leginkább a külalakban lesz, de majd kiderül.

Előzmény: Bajdó (112)
MCA-001 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 113
Hogyan indexelnétek?
az elhunyt házastársa sorban kb. ezt írták le:
I. xy, II.vz., Kovács Jánosné
???
Bajdó Creative Commons License 2014.01.08 0 0 112

Nem akar ez az indexelési bíráskodás működni.

Egy ideje vadul sztrájkolok, tiltakozásul az értelmetlen össze-vissza arbitrátorozás miatt.

Egyszerűen nem értem, hogy értelmes szorgalmas emberek nem tudnak szövegértelmezni (tisztelet a kivételnek). Gátlástalanul álnak neki bíráskodni. Én meg teljesen hiába nyomkodom a "feedback" gombot. ….(tényleg hiába??????)

Néha letöltök kísérletképpen egy-egy csomagot, és várom az értékelést, abban bízva, hogy előbb-utóbb csak rendbe jönnek a dolgok.

De nem. Az utóbb visszajött tízes csomag minden darabját kijavította a „választott bíró”. Igen szépen mutat tíz 100%-os után tíz teljesen hasonlóan kitöltött 92%os adatlap.

Mondja a utasítás: ………(Nincs eldugva, ott van minden új lapon)

NE PRÓBÁLJA MEG KERESZTÉV ALAPJÁN FELTÉTELEZNI A NEMET.

Minden „neme” ki van javítva. Mindegyik!!!!!Ő tudja, ő beírja, és kész.

AZT INDEXELJE AMIT LÁT.

Hiába van írva hogy, Janos…..javítja Jánossá…(én is tudom, hogy János, de aki írta láthatóan kihagyta)…...Az összes vesszővel írt „í”-t rövid i-re, mikor mellette ott van néhány igazi rövid „i” is……Ugyanez történik a többi hosszú rövid aposztrófokkal (egy Juliannát hatféleképpen lehet írni, de mind csak Julianna lesz).

Születésnél…

HA A CSALÁDNEVET NEM JEGYEZTÉK LE, a Mező üresnek jelöléséhez nyomja le a Ctrl + B billentyűkombinációt.

És minden született gyereknél beírja az apa vezetéknevét. Még ott is ahol csak „elismert apaság” van, pedig tudnivaló (már aki tudja), hogy az csak egy jogi lehetőség a későbbi vezetéknév felvételhez, ami vagy teljesül, vagy nem.

Ha a bíráló értékelése is úgy történne, mint a mezei indexelőé, már rég Ő is 92%-os lenne, és kiraknák a brigádból. Ha jól tudom 95% a limit.

Kíváncsian várom a januártól beígért új táncrendet. Talán javul valamit a rendszer. Persze jó lenne, ha itt valaki besegítene az értelmezésen. Az ide-oda fordítgatás nem igazán nyerő (nekem). De ez már egy más téma.

Üdv aki megérdemli BSH

vadász2 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 111

Azt várhatod... :-(

Én már elmentem a levéltárban, méghozzá nem is az egyháziakért, hanem a polgáriakért. Ugyanis ott sokkal könnyebb kutatni (rendszerezett, és gyorsabb), mint az elmaszkírozott, belassított FS-en. Sok sikerélményem (ehhez az kellett, hogy minimum tudtam egy évet, vagy akár napot is, de nem tudtam a kerületet...) volt, aztán persze itthon is megkerestem ugyanazokat az oldalakat, és letöltöttem ;-)

Előzmény: zerfer (110)
zerfer Creative Commons License 2014.01.05 0 0 110

Ne aggódj, "polgárilag" nyakig ülök az egyesületi munkában, most fejeztem be egy közel 5000 rekordos házassági filmet Kőszegről. Már vibrált a szemem egyes gyakori családneveketől  :o)

Hát igen, lusta vagyok levéltárba menni, várom a csodát, az online egyházi anyakönyveket, főleg az elhunytakét.

Előzmény: vadász2 (109)
vadász2 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 109

"Azt már csak halkan teszem hozzá. hogy legszívesebben a MNL-nek, esetleg egy egyházmegyei levéltárnak indexelnék - felteszem ezeknél a magyar projektek lennének a legfontosabbak.)"

Azt meg már csak egészen halkan teszem hozzá, hogy a MACSÉ-hoz nem indexelsz?

(ott is magyar a projekt;-) - persze, tudom, hogy a fenti az egyházira vonatkozott...

Előzmény: zerfer (105)
m_andi Creative Commons License 2014.01.05 0 0 108

Prelleg: Köszönöm szépen, ezeket én is megtaláltam, de nincs benne (még) számomra használható információ. A komárnoiból kellenének későbbi adatok (legalább az 1902-es születésiig).

Előzmény: Prelleg (107)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.05 0 0 107

Komárom állami és római katolikus (ma Komarno) anyakönyvei.

Egyelőre még csak a szabolcsi anyakönyvekről tudok írni, azzal végeztünk. Először fel lettek töltve és azt indexeljük. De indexeltünk olyan anyakönyveket is, amik még nincsenek fenn. Hogy ezeket is feltöltik-e, vagy csak az indexelt adatok kerülnek fel, nem tudni. Állítólag vannak olyan települések (vagy időszakok) is amiket nem indexeltünk, és nem is kerültek fel. Budapest indexeléséről jóformán még semmit sem lehet tudni. (A MACSE-nél már a budapesti anyakönyvek egy elég nagy részét digitalizálták.)

Előzmény: m_andi (106)
m_andi Creative Commons License 2014.01.04 0 0 106

Szia!

Én is köszönöm a részletes tájékoztatást!

Én a komáromi anyakönyvek felől érdeklődnék, mert ezekből nem találtam se a magyar, se a szlovák oldalon adatokat. Ill. az indexelés és az anyakönyvek feltöltése egyidejűleg történik, vagy már csak indexelések vannak hátra?

Budapestről melyik évekből és milyen adatok várhatók, ill. ezeket kerületenként is lehet majd keresni?

Előre is köszönöm a választ!

Előzmény: Prelleg (104)
zerfer Creative Commons License 2014.01.04 0 0 105

Attól félek, nem egyhamar tudjuk meg az igazságot az egyházi anyakönyvek publikálhatóságáról, tulajdonjogáról és a kapcsolódó kérdésekről. Mindenki csak úgy tudja, úgy hallotta, sejti, hogy...

Persze azért ne elégedetlenkedjünk! Már az is csoda, hogy ennyi adat elérhető otthonról. Az örökös kritizálásra, morgolódásra fordított időt például indexelésre felhasználva sokkal gyorsabban haladnánk előre :o)
(Nem tudom, láttátok-e: Jelenleg kétszázvalahányan dolgoznak az FS zempléni projektjén - mennyivel jobb lenne kétezeregykétszáz. Azt már csak halkan teszem hozzá. hogy legszívesebben a MNL-nek, esetleg egy egyházmegyei levéltárnak indexelnék - felteszem ezeknél a magyar projektek lennének a legfontosabbak.)

Előzmény: Prelleg (103)
Prelleg Creative Commons License 2014.01.04 0 0 104

Válasz magdusis Családfakutatás fórumon feltett 12606. számú hozzászólására :

Ha jól gondolom nem talált adatok alatt anyakönyvi bejegyzéseket értesz.

Állami anyakönyvek:

a, A bejegyzés kívül esik a 30-60-90-es szabályon (júliustól szigorodik 30-75-100 évre), vagy az anyakönyvben találhatóak olyan események bejegyezve, amelyek a törvényen kívül esnek.

b, A digitalizáló figyelmetlen volt, és átlapozta az anyakönyvi lapot.

c, teljes települések hiányoznak, mert azokat még nem digitalizálták (pl.: MNL PML-ban őrzött anyakönyvek.)

d, Felkerült az Internetre, csak be kell jelentkezni a Familysearch-re (BAZ és SZSZB megyei települések)

e, egyéb, ismeretlen okok miatt nem került fel. Tapasztalatom szerint szinte nincsen olyan település, ahol minden anyakönyvet feltettek, amire a fenti szabály szerint lehetőségük lett volna.

Egyházi anyakönyvek:

Az egyházi anyakönyvek közül csak a református és a római katolikus keresztelési anyakönyvek, az izraelita anyakönyvek egy kis része, valamint a detki katolikus házassági anyakönyvek vannak fenn, mindegyik indexelt, a többiről folynak a tárgyalások. Ha másmilyen típusú anyakönyvekre gondolsz, akkor Budapesten a Lángliliom utcába menj, vagy a megyei levéltárba.

Az indexelés, ha jól olvastam 2011. márciusában kezdődött meg, a szabolcsi anyakönyvekkel, most a „zempléninél” tartunk, de nem sorrendben haladunk keletről nyugatra, Zemplén után Budapest fog jönni. Ha az indexeléssel kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan írd ide, mert az indexelők és egyeztetők itt gyülekeznek.

Prelleg Creative Commons License 2014.01.04 0 0 103

Az UNSZJKE egyik elsődleges célja az, hogy törvényesen tegye fel honlapjára az indexelt és digitalizált adatokat. Ne feledjük, ütötték már meg a bokájukat (Szlovákia, 100 éves határ be nem tartása) és ha a jövőben bármit szeretne még digitalizálni a magyar egyházi anyagokból, nem árt, ha jó viszonyt ápol velük, akár az ő tulajdonuk a mikrofilm, akár nem. Egy dolog tény, az anyakönyveket az egyházak vezették. Az viszont már egy jó kérdés, hogy mennyiben tekinthető tulajdonuknak a megyei levéltárakba 1828-tól leadott másodpéldányokról készült mikrofilmek. De egyáltalán nem kizárt (sőt!), hogy az egyházaknak is van valamilyen szintű beleszólásuk abba, hogy feltehetik-e, vagy sem. Az egyházi anyakönyvek nem képezik az állam tulajdonát, azok az egyházaké, de ha jól olvastam Szlovákiában éppen államosítva lettek.

Nem hiszem, hogy csupán anyagi megfontolásból nem engednék feltenni a képeket, (persze biztosan közrejátszik ez is), már csak azért sem, mert a római katolikus egyház kalocsai és győri programján kívül nem hallottam arról, hogy bármelyik másik egyház (református, evangélikus, görög keleti, nesztoriánus stb.) digitalizálásba kezdett volna. A Familysearch és a két másik digitalizálási program oldala között van egy lényegi különbség: a Familysearch nem a római katolikus egyház honlapja. Tudom, hogy fizetősek, de azért azt nem gondolom, hogy hatalmas összegeket zsebelnek be a családfakutatók pénzéből.

Nem csak az egyházak részéről van ellenállás, ha jól hallottam a kórházak nem szívesen adnak ki régen készült kórlapokat, és persze ott vannak még az ügynökakták is. Szerintem nem szakadt félbe a program, azt írták, hogy tárgyalnak a további digitalizálási lehetőségekről, talán éppen a házassági és halotti anyakönyvekre gondolnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!