8-11 - szüleim elnyűtt Deep Purple, John Lennon kazettái 12 - Modern Talking :-), Abba 13 - 15 - Queen, Doors, Iron Maiden (Live After Death, jeee) 15 - 18 - Led Zeppelin, King Crimson, Pink Floyd, Atomic Rooster, Supertramp, Henry Cow, Joni Mitchell, Ten Years After, Rolling Stones, Blood Sweat and Tears, AC/DC, stb. 19 - Pat Metheny, Friday Night at San Francisco, Mahavishnu Orchestra, John Mayall, Canned Heat, Santana, Dave Brubeck 20 - Coltrane, Miles Davis, Weather Report, Joe Henderson, Herbie Hancock, RHCP 22 - Acid Jazz, Jamiroquai, DisJam, Solsonics, Us3, Barbaro 24 - Yellowjackets, Rippingtons, szmúsz dzsezz, kacsingatás folkzene felé 26 - Scofield, Scofield, Scofield 27 - Kolinda, Makám, L'Ham de Foc, Kardes Türküler, Rabou Abou Khalil, Trilok Gurtu stb. 28 - jelen: gigantikus mennyiségű világzene begyűjtése
Azóta felváltva mindenféle, jellemzően világzene és jazz határterületei. Odáig jutottam, hogy egy Horából (nájlonhúros _gitár_) kiszedtem a bundokat, hogy fel tudjam feldezni az intonációs szabadságban rejlő lehetőségeket.
kb. 7 - Népdalok dallam szerinti utánjátszása hamis 1 oktávos óvódahangszeren kb. 10 - Ugyanez pianínón, Für Elise pianínón minimális külső segítséggel kb. 11-14 - Eredeti kínai keyboard, de műxik - tovább tanár nélkül 14-16,5 - Győz a lustaság 16,5 - Látom a Nothing Else Matters-t 14 éves gyerektől jáccani - Kúúúl 16,5 - Ezt nekem is meg kell tanulni:
Anyám elfekvő gitárját megkeres, behangol (kb. 20 éves húrok!!!), autodidakta módon prüntyögés, aztán tabok alapján akkordozás, ment kb. 17-ig, eddig bírták az öreg húrok. :) Azt hiszem, hogy el tudom játszani a Metallica: NEM-t. Aztán húrcsere.
kb. 17,5 - Zúzósabbra váltás, pengető, kvintakkordok, mikrofon, mikrofont számítógéphez, először overdrive a hangkártya túlpörgetésével (ez is jól szólt :), utána effektelés progival; Ezzel egy időben "tanulás", ami azt jelentette, hogy egy gyerek nyomult a gitárjával, és közben elmondta, hogy mit hogyan érdemes. Inkább "ellesés" volt.
18 - ELEKTRONYOSS GITYÓÓÓ - made in china, erősítés/effektelés számítógépen (csak most nem hallatszott be a "Hű, de sz*r volt!" felkiáltás :), meg jobb a hangja. Még mindíg azt hiszem, hogy el tudom játszani...
18 - Dob emuláció (levegőpüfölés dobverővel)
... Azóta a helyzet változatlan (Talán azóta már el tudom játszani a Nothing Else-t...:). Ezen is meg lehet tanulni gitározni (még ha lassan is megy tanár nélkül...)
A legtöbb ember haláláig sem kerül tisztába a magyar nyelvi fogalmakkal, értelmiségiek is olyan csapnivalóan tudnak írni és fogalmazni, hogy az már fáj. Sajnos a suliban mindent egyszerre akarnak megtanítani, másképp nem is lehetne, ha betartanák a fokozatosság elvét ilyen hatalmas (persze feleslegesen hatalmas) tananyag mellett, akkor az emberkék húsz évig járnának általános iskolába.
Iskola testnevelésóra, énekóra, nyelvóra - mind rossz, nem érnek semmit. Megkockáztatom, hogy a többi sem. Én egyébként jó tanuló voltam, de mivel iskolán kívül is komolyabban foglalkoztam zenével, harcművészettel és rajzolással, szembesültem vele, hogy az iskolai órák ugyanezen tárgyakban (ének-zene, testnevelés, rajz) mennyire komolytalanok.
6-7-8: zongora tanulás, de unalmas tanárral, ezért abbahagyás 13: szaxofonozni tanítgat fater, de abbahagyás mert gitár jobban tetszik 14: emtíví nézés, húdemenők a gitáros csávók 15: nejlonhúros Hora vevés, próbálgatás --> kéne valahol tanulni 16: zeneiskolában klasszikusgitár kezdés 17: Epiphone Les Paul Standard Plus vevés, banda a haverokkal, blues&rock&stb
egyelőre ennyi =) aztán a jazz meg hasonlók majd később (bár szeretem de még nem nagyon ismerem).
Ejj bazmeg, ha tudom, hogy táncőrült leszek a 20-asaimra ... :( Legalább jógázni kellett volna... áh de el van baszva az egész testnevelés oktatás... egy halom fos.
Mivel úgy se olvasná végig senki (pedig milyen érdekes volt, hogy a szent cél érdekében még pár Illés-Metró slágert is megtanultam... akkor még nem tudtam, hogy teljesen feleslegesen).
14 - Metallica - Orion. Kisvártatva gitárelkérés. Azóta metál napjainkig.
Egyébként mint oktatóanyagról beszéltem. Fűvel fával csináltatnak okítóanyagot, de kevesen bírják elmondani jól azt amit csinálnak. Ezen kevesek közé tartozik Pali bácsi.
Sztem jól jönne, mert tényleg hiány van jó magyar oktatóvideókból. Bár én azokat szeretem, amik nem a hülye pengetási technikákkal jönnek, mert azt már 6millió helyen láttuk...