köszi de víz nem éri mert kívülről van és ez volt itthon meg falun lakom onnan 40 kilométer a város ahol találnék hungarocelt:(:( és a permetezésnél is csak belemegy a permet kívülről semmi se megnéztem tök száraz az egész:)
De azért köszönöm a jo tanácsot ha lesz keretem anyagi meg lehetőségem bemenni akkor veszek:):)
A libatojit többször kell forgatni, legalább napi 4X 45-45 fokban és 1X plussz 180 fokba. Lasabban kelnek mint a pipik keléskor tönn páratartalom és két napig is kel het pattogzás után,
Az enyém nem ilyen, hanem Mini-Max. A hőmérsékletet külön lázmérővel méregettem a tojások tetején, és ott az ajtó környékén mindig sokkal kevesebb volt az érték. Arra ügyeltem mindössze, hogy a hőmérséklet ne menjen 36,5C alá, a keltető hőmérője pedig ne menjen 39C fölé, és szorgosan pakoltam itteni tanácsok alapján a tojásokat. Nem érzem nagy kudarcnak elsőre ezt a százalékot. Viszont valszeg túllocsoltam őket, félve, hogy nehogy alacsony legyen a páraszint. Csak be kell ruháznom egy páramérőbe. :)
Libatojásra van valami külön tanács? A libám 2x is kitúrta az egyik tojást, most a keltetőben nődögél benne a kisliba, remélem sikerül kikeltetnem.
Vizet attó kaphat amikor permetezel, vagy öntesz bele. nem sok víz kell, hogy a szivacs nedves legyen elég a gép oldaláról a pára is.A hungarocell sem olyan merev, hogy ne lehetne mellé hajtani, esetleg a sarkoknál lesz egy kis rész ahol nem ér hozzá, de ha a hungarocellt éleinál pontosan szabod és egy kis ragasztószalaggal lezárod akkor ott a levegő is szigetel. Persze ha nem tökéletesen paszol akkor is sokkal jobb mint a semmi.
Köszönöm az ötletet vissza olvasgattam ,de a hungarocel nem pont passzol hozzá marad a műanyag meg a hungarocel közt egy kicsi légüres tér .Hogyan kapna vizet kívülről a műanyag nem vizes?????Vagy nem értem???A hungarocelt méretre vágom hogy ha csak lehet passzoljon a dobozhoz és annyi elég ???
Ha a szivacs helyett hungarocell-t tennél és még az alljára is jobb volna mert a szivacs vizet vesz fel és a vízben egy idő után megjelennek a korokozók. És a szivacsot nemlehet fertőtleniteni csak égetéssel.De ha legalább az 1/4-ed részét visszaolvasnád vissza sokkal többet tudnál erről a gépről.
na a dobozt körberaktuk szivaccsal és a szelözönyilásnál lyuk van rajta a hőmérséklet egyből megugrót meg a pára is éljen a szivacs csak elkészül már ez a keltető:):):)
Köszi a gyors választ! Csak azért kérdeztem mert az én keltetőmön volt 4 kb 6mm-es furat az alján de leszigeteltem a nevezet egy román tuningolt keltető.És nem tudom,hogy a szellőzéshez volt-e?És,hogy fúrjam -e ki még egyszer?
Ez többnyire attól függ, milyen keltetöröl van szó.
Ha korrekt módon kézben akarod tartani a paramétereket, akkor nincs állandó szellözési lehetöség, és automatika füt,szellöztet, forgat, párásít.
Ha egyszerü, asztali géped van, azokon szoktak ilyet alkalmazni, de akkor azok helyzete, mérete (házi kivitelezés esetén) komoly kísérletezés következménye. Nem tudok arról, hogy ezek méretezéséhez létezne valamiféle képlet.
Ha csak "úgy" készülnek szellözönyilások, azoknak mindíg szabályozható méretünek kell lenni, hogy be lehessen avatkozni, ha szükséges.
Lenne egy olyan kérdésem(fapeterhez),hogy a gyári vagy az épített keltetőkön vannak-e olyan szellőző furatok amik mindig nyitva vannak?És ha igen,hogy lehet kiszámolni, hogy menyi és mekkora furat kell egy keltetőre .Ha például felül van a ventilátor ami a tojásról szívja a levegőt hová kell a szellőző furat? Válaszokat előre is köszönöm.
ha ugyan az a keltetönk van vegyél külön bele egy higrométert meg egy rendes höméröt én digitálisat vettem és a cégnél beméretem hogy pontos e mert ami a gépen van kijelzö az egy kalap sz... t ér!!!!
szerintem páratartalom gyenge volt illetve a csámpáság lehet a takarmány minösége de ez elég rossz arány 50% kelés e miatt vettem én is keltetőt mert így keltetek nekem sok sok pénzért!! de a hőfokot is ellenőrizném!!!!!
de tudod mért mert 140 oldal szor 30 hozzászólás van és az rengeteg ha a fejlécnél lenne egy olyan rész ahol az alapdolgok ellenne írva sok sok kérdést meglehetne spórolni
Gondoltam megírom, hogy sikerült az első keltetés:
57-58 tojásból végül 9-et vettem ki lámpázás keretében. Kikelt 24, de páran igen csámpásak voltak, 3 közülük kipurcant. Még van két kis csámpás, de úgy nézem megmaradnak. A többi sajnos befulladt. Lehet, hogy kelés előtt sok vizet spricceltem rájuk, mint az előbb olvastam. A 3 nappal később betett 3 db tojásból viszont mind a három kikelt. Így elsőre elégedett lehetek, úgy gondolom. :)
még egy kérdés volt egy hozzá szolo Highlander01 ezt irta :
Tudna nekem valaki segíteni vettem egy 56db keltetőt, de a keltetés nem igazán sikeredik. Az 56db tojásból 21 kelt ki viszont utána megnéztem pár tojást és volt benne csibe. Mért nem kel?