Keresés

Részletes keresés

_Berci Creative Commons License 2019.03.31 -2 0 26370

Mar lattam olyan izraeli drone-t, emelyet "droton" lehet "felereszteni" egy jeepröl ... es ott lebeg(het) egesz nap (olyan 50-100 meter magassagban ... az energiat tartosan a droton keresztül kapja).

Hk.-ra vagy esetleg egy "Puma"-ra szerelve a feladata az lehetne, hogy pl. egy (legyen körkörös) infra erzekelövel idöben erzekelje a (relativ tavolrol) inditott ATGM-t. Akkor van/lenne nehany mp-e a reakciora es a jarmüben az elektronika pl. egy komolyabb gepagyut megfelelöen vezenyelni tudna (pl. KETF-municio) ... (egy ilyen rendszer akar több hk.-t is vedhetne).

Előzmény: Hiryu-reload (26368)
belic Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26369

Szia,

"khmm gondolom sörétes megoldáshoz közel kell jönni"

Szerintem ez ugy a leglogikusabb, ha nem szo szerinti soretre gondolunk, hanem ilyesmikre:

-iranyitatlan raketabol tobbet lonek ki, az elso robbanofeje iranyitott repeszhatasu (hasonlo, mint a claymore vagy a mon-50), a cel elott (pl. arena eseten 30 m-re) felrobban, es egy suru repeszfelhovel beboritja a harcskocsit, leborotvalva rola mindent, ami pancelzatlan (a radarok komoly pancel nelkuliek, hiszen mukodesukbol adodoan legfeljebb kevlar lehet elottuk).

-iranyitott panceltoro raketa eseten egy mini iranyitatlan raketat kilo maga ele, ami az elozo pontbelire hasonlit

Bel

Előzmény: Hiryu-reload (26368)
Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26368

khmm gondolom sörétes megoldáshoz közel kell jönni, nem véletlenül nem lövünk a 10-es kaliberű söréttel 300 méterre... De ép azon agyaltam mam a tóparton heverve, mi lesz a következő lépés? A harckocsikat kímélő "elhárító drónok"? :) 

Előzmény: ka_TARZI_s (26363)
gaunt Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26367

A 25mm-es Bushmaster M919 APFSDS-T elvileg 3km-ről átüt 100mm-t.

Azért az egy kicsit túlzás... 1000m-ről tud olyan 75-80mm függőleges páncélt, 2000-ről kb. 60-62mm-t.

Az aktív védelmi rendszek szvsz valami "sörtétes" megoldással kiiktathatók.

Igen, rendkívül érdekes téma ez. Szerintem most kezdődik egyfajta "verseny" az AVR és a rakéták között, bár jelenleg elég durván az AVR vezet. De ez könnyen meg is változhat a jövőben.

Puma helyett inkább a Lynx KF41 lenne az optimális Bushmaster 50mm-es ágyúval

Ja, az sem rossz, bár én nem hallottam róla mennyibe kerülne. Van valami infód az áráról?

Előzmény: ka_TARZI_s (26361)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 1 26366

A legdrágább a katona élete, főleg hogy kevés is van belőle. Pénz van.

Előzmény: gaunt (26359)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26365

Puma helyett inkább a Lynx KF41 lenne az optimális Bushmaster 50mm-es ágyúval. Páncélzatban legalább olyan jó, mint a Puma, és 8 lővészt tud elvinni.

A páncélvédelem szerintem nem fölöslegesen drága.

Előzmény: gaunt (26354)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 1 26364

Gerilla hadviselést azután csinálsz, hogy a hagyományos hadserged elbukik. Ez csak tartalék megoldás lehet, amire fel kel lkészülni, de ha elhet nem kellene megadn iaz ellenek a lehetőséget, hogy megszállja az országot, vagy annak egy jelentős részét.

Előzmény: _Berci (26348)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26363

Az aktív védelmi rendszek szvsz valami "sörtétes" megoldással kiiktathatók.

+ gondolom valahogy a rakétákat is csökkent észlelhetőségűvé lehet tenni + lehet növelni a sebességüket is.

Előzmény: gaunt (26345)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26362

Elképzelhető, hogy bizonyos szögekből lehetvele lőni.

Előzmény: gaunt (26342)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2019.03.31 0 0 26361

A 25mm-es Bushmaster M919 APFSDS-T elvileg 3km-ről átüt 100mm-t.

Előzmény: gaunt (26343)
Atis57 Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26360

Szia!

Nem volt benne semmi izgalmas --ismeretlen .....De azért  érdekes volt , hogy ott is ugyanaz  az eljárás , amit/hasonlót  40 éve ismerek .

A régi időkben gyakran átkeltünk páncélosokkal az utbaeső folyókon , még a Dunán is   Soltnál ....

Nekem a civil autósok türelme tetszett....

Előzmény: Hiryu-reload (26358)
gaunt Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26359

Én azért mondtam ezt, mert ugye van az a terv, hogy a honvédség venne 200db gyalogsági harcjárművet. A legutolsó ami nekünk hiányzik a Puma. Embertelenül drága. Modernizált BMP-2 jobb lenne. Tény, páncélzata gyenge. De gyors, és modern lőszerekkel tűzereje is bőven megfelelő. A finnek az utóbbi időkben megszabadultak szinte minden szovjet/orosz technikától, a BMP-2 azon kevés eszközök egyike amik megúszták a purgálást, sőt, komoly modernizációt kapott. Azért ez elmond valamit a BMP-ről.

Előzmény: Atis57 (26357)
Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26358

Leopard Marder Boxer manőver, 2017-ben. Szívbetegek ne nézzék, a várható izgalmak miatt!!! (Két órás.)

YOUTUBE.COMBundeswehr Manöver Heidesturm 2017 Panzer voran! Allerübergang Jeversen Leopard Marder Boxer

Atis57 Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26357

Szia!

Én meg néhány ezer gumitankot ,ágyút,  meg repülőt vennék. 

S minden tartalékos ezeket mozgatná. Rengetek faluszéli tábori reptérrel.........meg laktanyával /táborral.....

minden este  szalonnasütés , ----lássák a műholdak  , hogy itt létszám is van.

Előzmény: gaunt (26354)
Plieur Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26356

Ugyanolyan komoly háttér kell.

Előzmény: Törölt nick (26344)
Plieur Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26355

Oerlikon/Royal Ordnance 30x170 APDS-T, V0=1175m/s, 1500m -en 45 fok: 40mm.

1990 Warrior.

Forrás HT 1998/2

Előzmény: Hiryu-reload (26349)
gaunt Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26354

BMP-2 jó masina. Én biztosan a csehektől kivonásra kerülő BMP-ket vásárolnám meg, finn szintre modernizálva, és az általad is említett nyugati lőszerrel felszerelve. Puma nekünk fölöslegesen drága.

Ha már az A-10 és a GAU-8 szóba került...

Én inkább ezt az anyagot ajánlanám*

https://imgur.com/gallery/fd4sK

És ez tökéletesen bemutatja azt a részt is, amit a BTR ágyújával ütöttek át!

*érdekesen fogalmaznak benne. "they are your standard pinko commie swine. Strafe those atheistic degenerates". És mekkorát fordult azóta nyugaton a világ!

Előzmény: Hiryu-reload (26349)
gaunt Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26353

A látszat csal. A szovjet típusok anyagminőségben és összeszerelés minőségében a világ legjobbjai közé tartoztak a hidegháború során. A 80-as évekig messze az amerikaiak előtt jártak! A késői gyártású M-60A3 változatokig az amerikai páncél túl lágy és zárványos volt, kifejezetten rossz minőségű. Egy arab-izraeli háború kellett hozzá (1973), hogy sügősen kezdjenek el dolgozni az anyagminőség javításán.

Előzmény: Törölt nick (26347)
Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26352
Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26351

Ez meg egy arról találomra, mit tud 40 mm. https://chuckhillscgblog.net/2016/10/21/new-40-mm-gun/

Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26350
Hiryu-reload Creative Commons License 2019.03.30 0 0 26349

Mostr nincs előttem a lementett anyag.. Bmp-2 gépágyújához tervezet nyugati lőszer (AFPSDS) kb 1000 m/s kezdősebesség:  ötvenvakaháyn milliméter RHA ezer méterrről 60 fokos szögben. 

Rheinmetall 30*175 mm sabot 1400 m /sec 53 mm  100 méteren 60 fokon..

ez meg nem tudom  mennyire pontos, csak lementettem valamikor: 

Ez meg egy régebbi tesztanyag a GAU-8 ról. https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a522397.pdf

Előzmény: gaunt (26343)
_Berci Creative Commons License 2019.03.30 -3 0 26348

Amiért a páncéltörő rakéták mellett tettem le a voksomat az az, hogy ott nincs akkora technikai, technológiai lemaradás. Egy több millió "pénz" értékű tankot egy tizedannyiba kerülő rakétával kivonni a forgalomból - nagy hátrányt okozhat a Magyar Leopardokak is. Egy Javelin indítható egy Toyota furgon platójáról is és oda van a "vascica"

+1.

Az orszag önallo vedelmi kepessege szempontjabol nagyon nem mindegy, hogy a meglevö ~30-40 (modern) hk.-t esetleg többszaz "ellenseges" hk.-val allitod frontalisan szembe (a szimmetrikus, összfegyvernemi ... hadviseles elve alapjan) ... vagy (itt most az orszag elharito ÖSSZ-kepessegeröl van szo) "gerilla" modon (asszimetrikus hadviseles) kikepzett, többezer különbözö modern ATGM-mel felszerelt többszaz panceltörö rajjal rendelkezel, amely frontalisan ugyan nem kepesek elharitani egy tuleröben levö ellent ... viszont nehany nap alatt "ledaralhatjak" a hk-kat is, meg az ellato jarmüveket/konvojokat is.

Előzmény: Törölt nick (26347)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.29 0 0 26347

A hozzászólásaimból látszik, hogy nem voltam "tankos" aktív koromban. (Légvédelmi rakétás MN 3011) De valamiért vonzanak ezek a "vasak"

Szakmámból adódóan ezen belül inkább a gépészeti megoldások, technológiai fejlesztés ami érdekel. Elszomorít például, ha egy technikán a hegesztési varrat arról árulkodik, hogy aki készítette, lesz@rja amit csinált.

Persze a szükség nagy úr. Más amikor a frontvonal a kerítés túloldalán van és a páncéllemez tele van zárványokkal. Akkor nem a szépség az elsődleges.

Direkt kinagyítottam egy-két mai MBT fotóját. Megnéztem a motorblokkok öntvényeit és megvan a véleményem a mai gyártókról is. 

Visszatérve az Olasz Centauro B-1 vagy a Svéd Stridsvagn gépekhez jól látszik a gépi hegesztés vagy az automata szegecselés minősége.

Egy páncéltörő lövedék egy vacak, zárványos hegesztést röhögve elrepeszti, míg a jó minőségű varraton a kezelők élete függhet.

Nem megbántani akarom az Orosz technika "barátait" de mintha még a mai napig is a mennyiségi és nem a minőségi koncepció mentén szerveznék a gyártást. (...nem hiszem, hogy ez csak a pénz hiánya)

Amiért a páncéltörő rakéták mellett tettem le a voksomat az az, hogy ott nincs akkora technikai, technológiai lemaradás. Egy több millió "pénz" értékű tankot egy tizedannyiba kerülő rakétával kivonni a forgalomból - nagy hátrányt okozhat a Magyar Leopardokak is. Egy Javelin indítható egy Toyota furgon platójáról is és oda van a "vascica"

Cs_ Creative Commons License 2019.03.29 0 0 26346

A kard és a pajzs örök fejlődésben van. Mikor az egyik, mikor a másik jár előrébb, de olyan, hogy az egyik a kukába kerül az max ideiglenes állapot lehet. 

gaunt Creative Commons License 2019.03.29 -1 0 26345

Az aktív védelmi rendszerek egyre inkább elterjedőben vannak. Nem a harckocsiknak, hanem a páncéltörő rakétáknak a kora ér véget hamarosan. Így a "mozdíthatatlan kolosszusok" :) ellen marad a jó öreg KE lőszer... ami ellen meg egy dologgal lehet igazán védekezni. Páncélzattal. Jó vastag páncélzattal.

Előzmény: Törölt nick (26344)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.29 0 0 26344

"A mostani csatákat meg már rég nem az orosz sztyeppén vivják , hanem beépitett területeken ,  kisebb nagyobb településeken."

Akkor a legjobb választás lett volna a Leo-k helyett valami könnyebb, gyorsabb HK-vadász 35-40 tonnáig. Esetleg kerekes Centauro B1-2.

Bár a Centauróért többször leszóltak, de a gyorsasága és a tűzereje talán kompenzálja a lánctalp hiányát (...és az Olaszfóbiát) mert ami Olasz az csak rossz lehet, mint a Kínai esernyő...

Úgy néz ki, hogy az MBT túlélése a felderítésen, gyorsaságon és az elektronikai fejlettségen, tűzvezetésen fog múlni, nem pedig a homlokpáncél vastagságán...

Esetleg egy kerekes alvázú függőleges indítású páncéltörő rakétákkal, vagy "okos" aknavetővel rendelkező "járgány"

Egy Maljutka:-) Javelin, spike stb. szerű rakéta hordozó ami szembe tudna szálni a nagy "vasakkal"

Elvégre egy Leo legyártása nagyon komoly ipari hátteret kíván, mig pl. egy Boxerhez nagyságrendekkel kevesebb is elég.

Előzmény: SPAS12 (26322)
gaunt Creative Commons License 2019.03.28 0 0 26343

Ez a T-72 teknő oldala egy marha megtévesztő dolog. Átvitte az oldalát ez tény. Nade hol? Legalul a felfüggesztésnél van egy keskeny rész, aminek 20mm a vastagsága. Ezt ütötte át. Az oldalpáncél nagy része 80mm vastag, ezt a büdös életbe nem viszi át a BTR ágyúja. Sőt, hacsak nem közvetlenül merőlegesen repül rá, az A-10-é sem.

Előzmény: etomcat (26336)
gaunt Creative Commons License 2019.03.28 0 0 26342

Na igen, de rendkívül jó felfüggesztése van. Volt valahol kép róla belülről, és bizony a lőszerválasztón ott volt BM42 jelölés is... 

Előzmény: ka_TARZI_s (26331)
gaunt Creative Commons License 2019.03.28 0 0 26341

Olvasd el figyelmesen a példáimat. A Panzer IV több mint 20 tonnával könnyebb mint a Párduc. Érdekes módon mégis nehéz harckocsinak volt itthon megjelölve...

Aztán a kb. 50 tonnás T-90M akkor mi? A hozzá képest kevesebb mint 5 tonnával nehezebb eredeti Abrams meg micsoda?

És hogy mit keres itt a hidegháborús szovjet taktika? Elképesztően tudatlan vagy, így elmondom. Szóval mit is kell csinálni a lakott területekkel? Megkerülni! Azt pedig leginkább árkon-bokron keresztül lehet. Cseszheted a fejlett úthálózatodat!

Amúgy azért csak szólok, voltak bizony tervek ott is VSz lerohanására... Ilyen volt az Able archer 83 is.

Előzmény: SPAS12 (26328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!