Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Mar lattam olyan izraeli drone-t, emelyet "droton" lehet "felereszteni" egy jeepröl ... es ott lebeg(het) egesz nap (olyan 50-100 meter magassagban ... az energiat tartosan a droton keresztül kapja).
Hk.-ra vagy esetleg egy "Puma"-ra szerelve a feladata az lehetne, hogy pl. egy (legyen körkörös) infra erzekelövel idöben erzekelje a (relativ tavolrol) inditott ATGM-t. Akkor van/lenne nehany mp-e a reakciora es a jarmüben az elektronika pl. egy komolyabb gepagyut megfelelöen vezenyelni tudna (pl. KETF-municio) ... (egy ilyen rendszer akar több hk.-t is vedhetne).
"khmm gondolom sörétes megoldáshoz közel kell jönni"
Szerintem ez ugy a leglogikusabb, ha nem szo szerinti soretre gondolunk, hanem ilyesmikre:
-iranyitatlan raketabol tobbet lonek ki, az elso robbanofeje iranyitott repeszhatasu (hasonlo, mint a claymore vagy a mon-50), a cel elott (pl. arena eseten 30 m-re) felrobban, es egy suru repeszfelhovel beboritja a harcskocsit, leborotvalva rola mindent, ami pancelzatlan (a radarok komoly pancel nelkuliek, hiszen mukodesukbol adodoan legfeljebb kevlar lehet elottuk).
-iranyitott panceltoro raketa eseten egy mini iranyitatlan raketat kilo maga ele, ami az elozo pontbelire hasonlit
khmm gondolom sörétes megoldáshoz közel kell jönni, nem véletlenül nem lövünk a 10-es kaliberű söréttel 300 méterre... De ép azon agyaltam mam a tóparton heverve, mi lesz a következő lépés? A harckocsikat kímélő "elhárító drónok"? :)
A 25mm-es Bushmaster M919 APFSDS-T elvileg 3km-ről átüt 100mm-t.
Azért az egy kicsit túlzás... 1000m-ről tud olyan 75-80mm függőleges páncélt, 2000-ről kb. 60-62mm-t.
Az aktív védelmi rendszek szvsz valami "sörtétes" megoldással kiiktathatók.
Igen, rendkívül érdekes téma ez. Szerintem most kezdődik egyfajta "verseny" az AVR és a rakéták között, bár jelenleg elég durván az AVR vezet. De ez könnyen meg is változhat a jövőben.
Puma helyett inkább a Lynx KF41 lenne az optimális Bushmaster 50mm-es ágyúval
Ja, az sem rossz, bár én nem hallottam róla mennyibe kerülne. Van valami infód az áráról?
Gerilla hadviselést azután csinálsz, hogy a hagyományos hadserged elbukik. Ez csak tartalék megoldás lehet, amire fel kel lkészülni, de ha elhet nem kellene megadn iaz ellenek a lehetőséget, hogy megszállja az országot, vagy annak egy jelentős részét.
Én azért mondtam ezt, mert ugye van az a terv, hogy a honvédség venne 200db gyalogsági harcjárművet. A legutolsó ami nekünk hiányzik a Puma. Embertelenül drága. Modernizált BMP-2 jobb lenne. Tény, páncélzata gyenge. De gyors, és modern lőszerekkel tűzereje is bőven megfelelő. A finnek az utóbbi időkben megszabadultak szinte minden szovjet/orosz technikától, a BMP-2 azon kevés eszközök egyike amik megúszták a purgálást, sőt, komoly modernizációt kapott. Azért ez elmond valamit a BMP-ről.
BMP-2 jó masina. Én biztosan a csehektől kivonásra kerülő BMP-ket vásárolnám meg, finn szintre modernizálva, és az általad is említett nyugati lőszerrel felszerelve. Puma nekünk fölöslegesen drága.
És ez tökéletesen bemutatja azt a részt is, amit a BTR ágyújával ütöttek át!
*érdekesen fogalmaznak benne. "they are your standard pinko commie swine. Strafe those atheistic degenerates". És mekkorát fordult azóta nyugaton a világ!
A látszat csal. A szovjet típusok anyagminőségben és összeszerelés minőségében a világ legjobbjai közé tartoztak a hidegháború során. A 80-as évekig messze az amerikaiak előtt jártak! A késői gyártású M-60A3 változatokig az amerikai páncél túl lágy és zárványos volt, kifejezetten rossz minőségű. Egy arab-izraeli háború kellett hozzá (1973), hogy sügősen kezdjenek el dolgozni az anyagminőség javításán.
Mostr nincs előttem a lementett anyag.. Bmp-2 gépágyújához tervezet nyugati lőszer (AFPSDS) kb 1000 m/s kezdősebesség: ötvenvakaháyn milliméter RHA ezer méterrről 60 fokos szögben.
Rheinmetall 30*175 mm sabot 1400 m /sec 53 mm 100 méteren 60 fokon..
ez meg nem tudom mennyire pontos, csak lementettem valamikor:
Amiért a páncéltörő rakéták mellett tettem le a voksomat az az, hogy ott nincs akkora technikai, technológiai lemaradás. Egy több millió "pénz" értékű tankot egy tizedannyiba kerülő rakétával kivonni a forgalomból - nagy hátrányt okozhat a Magyar Leopardokak is. Egy Javelin indítható egy Toyota furgon platójáról is és oda van a "vascica"
+1.
Az orszag önallo vedelmi kepessege szempontjabol nagyon nem mindegy, hogy a meglevö ~30-40 (modern) hk.-t esetleg többszaz "ellenseges" hk.-val allitod frontalisan szembe (a szimmetrikus, összfegyvernemi ... hadviseles elve alapjan) ... vagy (itt most az orszag elharito ÖSSZ-kepessegeröl van szo) "gerilla" modon (asszimetrikus hadviseles) kikepzett, többezer különbözö modern ATGM-mel felszerelt többszaz panceltörö rajjal rendelkezel, amely frontalisan ugyan nem kepesek elharitani egy tuleröben levö ellent ... viszont nehany nap alatt "ledaralhatjak" a hk-kat is, meg az ellato jarmüveket/konvojokat is.
A hozzászólásaimból látszik, hogy nem voltam "tankos" aktív koromban. (Légvédelmi rakétás MN 3011) De valamiért vonzanak ezek a "vasak"
Szakmámból adódóan ezen belül inkább a gépészeti megoldások, technológiai fejlesztés ami érdekel. Elszomorít például, ha egy technikán a hegesztési varrat arról árulkodik, hogy aki készítette, lesz@rja amit csinált.
Persze a szükség nagy úr. Más amikor a frontvonal a kerítés túloldalán van és a páncéllemez tele van zárványokkal. Akkor nem a szépség az elsődleges.
Direkt kinagyítottam egy-két mai MBT fotóját. Megnéztem a motorblokkok öntvényeit és megvan a véleményem a mai gyártókról is.
Visszatérve az Olasz Centauro B-1 vagy a Svéd Stridsvagn gépekhez jól látszik a gépi hegesztés vagy az automata szegecselés minősége.
Egy páncéltörő lövedék egy vacak, zárványos hegesztést röhögve elrepeszti, míg a jó minőségű varraton a kezelők élete függhet.
Nem megbántani akarom az Orosz technika "barátait" de mintha még a mai napig is a mennyiségi és nem a minőségi koncepció mentén szerveznék a gyártást. (...nem hiszem, hogy ez csak a pénz hiánya)
Amiért a páncéltörő rakéták mellett tettem le a voksomat az az, hogy ott nincs akkora technikai, technológiai lemaradás. Egy több millió "pénz" értékű tankot egy tizedannyiba kerülő rakétával kivonni a forgalomból - nagy hátrányt okozhat a Magyar Leopardokak is. Egy Javelin indítható egy Toyota furgon platójáról is és oda van a "vascica"
A kard és a pajzs örök fejlődésben van. Mikor az egyik, mikor a másik jár előrébb, de olyan, hogy az egyik a kukába kerül az max ideiglenes állapot lehet.
Az aktív védelmi rendszerek egyre inkább elterjedőben vannak. Nem a harckocsiknak, hanem a páncéltörő rakétáknak a kora ér véget hamarosan. Így a "mozdíthatatlan kolosszusok" :) ellen marad a jó öreg KE lőszer... ami ellen meg egy dologgal lehet igazán védekezni. Páncélzattal. Jó vastag páncélzattal.
"A mostani csatákat meg már rég nem az orosz sztyeppén vivják , hanem beépitett területeken , kisebb nagyobb településeken."
Akkor a legjobb választás lett volna a Leo-k helyett valami könnyebb, gyorsabb HK-vadász 35-40 tonnáig. Esetleg kerekes Centauro B1-2.
Bár a Centauróért többször leszóltak, de a gyorsasága és a tűzereje talán kompenzálja a lánctalp hiányát (...és az Olaszfóbiát) mert ami Olasz az csak rossz lehet, mint a Kínai esernyő...
Úgy néz ki, hogy az MBT túlélése a felderítésen, gyorsaságon és az elektronikai fejlettségen, tűzvezetésen fog múlni, nem pedig a homlokpáncél vastagságán...
Esetleg egy kerekes alvázú függőleges indítású páncéltörő rakétákkal, vagy "okos" aknavetővel rendelkező "járgány"
Egy Maljutka:-) Javelin, spike stb. szerű rakéta hordozó ami szembe tudna szálni a nagy "vasakkal"
Elvégre egy Leo legyártása nagyon komoly ipari hátteret kíván, mig pl. egy Boxerhez nagyságrendekkel kevesebb is elég.
Ez a T-72 teknő oldala egy marha megtévesztő dolog. Átvitte az oldalát ez tény. Nade hol? Legalul a felfüggesztésnél van egy keskeny rész, aminek 20mm a vastagsága. Ezt ütötte át. Az oldalpáncél nagy része 80mm vastag, ezt a büdös életbe nem viszi át a BTR ágyúja. Sőt, hacsak nem közvetlenül merőlegesen repül rá, az A-10-é sem.
Olvasd el figyelmesen a példáimat. A Panzer IV több mint 20 tonnával könnyebb mint a Párduc. Érdekes módon mégis nehéz harckocsinak volt itthon megjelölve...
Aztán a kb. 50 tonnás T-90M akkor mi? A hozzá képest kevesebb mint 5 tonnával nehezebb eredeti Abrams meg micsoda?
És hogy mit keres itt a hidegháborús szovjet taktika? Elképesztően tudatlan vagy, így elmondom. Szóval mit is kell csinálni a lakott területekkel? Megkerülni! Azt pedig leginkább árkon-bokron keresztül lehet. Cseszheted a fejlett úthálózatodat!
Amúgy azért csak szólok, voltak bizony tervek ott is VSz lerohanására... Ilyen volt az Able archer 83 is.