A kapcsoló amit vettél elég húzós! Én is vettem egy et 2 hónapja, be van téve a helyére, de nincs bekötve! Nagyon bonyolult, nekem van kapcsolási rajzom, de azerint kötve nem működik! a Skoda tuning fórumon éppen eről van most szó! Ha kell elküldöm Neked emailben amit eddig tudok, de hááát, ha sikerül Neked akkor megyek hozzád, hogy segíts :-)))
Mázlisták!!! Nekem 15.000 a negyedévi kötelezőm!!! Az előző tulajnak 3000 volt szintén negyedévre. :-) sokat számít a B10, nekem A0 van. :-)
NEm titok, 150:000 ért vettem! Régen ismerem az előző (hölgy) tulajt, és tudom, az autó előéletét. :-) újszerű :-) bár a karosszérián most kezdenek kisebb rozsdák kijönni, de ez még a legfelső réteg. egy csiszolás, és mintha perwollal mosták volna ... :-)
Súlyadón, biztosításon kívül mi van még ? Nekem havi 300 km-rel számolva 8000 Ft-ba kerül az autó, ebben benne van az üzemanyag( gáz !! ), kötelező bizt., súlyadó( erre van egy kis kedvezmény a katalizátor miatt, 9000 helyett 7200 Ft/év ). Szerintem neked is megérné begázozni, ha tényleg jó állapotban van, és akkor még a környezetet is kevésbé szennyezed :)).
366km benzinnel 7452 Ft, gázzal 5233 Ft( 130Ft-tal számolva ).
Eddig 3 hónap ment el.
Ezalatt lett benne kb. 1100 km. Azaz 366 km/hó. Ezt ha megszorzod a 3,6 szor kilenc liternyi benzinnel(100 km, 9 l), nagyjából kijön (plusz persze minden más, arányosan: súlyadó, biztosítás, estébé).
Egyelőre megúsztuk a leállásokat, bár ebben benne van az is, hogy a benzinre, az olajra és a vízre mindig figyelünk indulás előtt.
Azt írod, hogy 40.000-kmmel vetted, de garázsban volt. Ha ez így van, és nem az eladó luftolt (garázs), akkor ez tök jó, a miénk 14.000-et ment, de nem volt garázsban. Ehhez képest érdekes, hogy nem rohad egyáltalán. Pontosabban csak egyes felső pontokon, de az alváz oké.
Ha nem titok, a tiédet mennyiért vetted?
A fogyasztást nem tudom pontosan megmondani, mert mi főleg városban járunk, belváros-külváros viszonylatban, de ahogy becsülöm, kábé 8-9 liter. (Ebben persze benne van, hogy reggel csak szivatóval tudunk menni - itt viszont nagyon jó, hogy a szivatót te tolod vissza, nem automata).
Az viszont biztos, hogy egyelőre havi 20.000-ből kijövünk vele, s ebben a megfelelő százalékai is benne vannak a biztosításoknak, adóknak, egyebeknek.
Nekem a nyár óta van egy 120L "Skodrim". Amikor vettem nem igazán ismertem a típust, ismerőstől vettem ('89-es, 40e km, garázsban tartott), megbízható forrásból. Nekem nagyon jó a véleményem róla, megvétele után egy hónappal lett volna lehetőségem elcserélni egy Dacia-ra, de akkor jöttem rá igazán, hogy mennyire a szívemhez nőtt! Pedig amikor előszőr nem tetszett. Most már nem cserélném el semmilyen korabeli autóval! Eddig 4 alkalommal hagyott ott, de mindhárom az én hibám, 2x a benzin fogyott el, egyszer meg a hűtővíz, egy szétrohadt műanyag cső miatt, meg egy alkalommal elszakadt az ékszíj, ami várható volt, olyan ramaty állapotban volt, de ugye aki hülye... :-)
Amúgy nagyon kényelmesnek találom, igaz, kicseréltem az üléseket (5-ös BMW-ből), alig fértek bele :-) Minden nap használom, kb 50 km-t, ebből 15 város, és így kb 6.5-7 litert eszik. Szerintem ez nagyon jó! Igaz, néha kivívom a skodák becsületét, lámpáknál kihuzatva, azért sok autót ott hagy. Ha 3ezer fölött tartom a fordulatot, a legmeredekebb emelkedőt is legyőzi! Ez az első autóm, és nagyon meg vagyok elégedve! Őrülök, hogy rátaláltam erre a forumra, szeretek a Skodikról beszélgetni....
Köszi, ezeket végigjárjuk mindenképpen, úgyis tél jön, kevesebbet megyünk vele.
Különben, hogy továbbdícsérjem a kocsit, a fűtés tök király, van belső venti, amivel belülről nyomjuk le a párát. Amikor még csak beszélgettünk a vásárlásról, azt sem hittem volna, hogy mennyire elférek benne (kb. 125 kg vagyok és kb. 190 magas).
(Ezzel a felhasználóbarát Indexszel húsz perc egy hozzászólás...)
Igen, azt hiszem ideje lesz téli gumikat venni. Azt elég ha mi tesszük fel, vagy vigyük szerelőhöz? (Elvileg fel tudjuk tenni)
A zörgés inkább nyikorgásra hasonlít és egyértelműen balról (vezetői oldal), hátulról jön. A motor hangja normális, jól gyorsul, jól fékez, kicsit nehéz váltani, de ha sikerül, jól vált. Asszem elvisszük egy kontrollra.
El kellen vinni előbb egy jó szerelőhöz hogy átnézzen mindent, a futómű csavarjait megmozgassa, ami lóg azt cserélje, aztán el kellene vinni futóműveshez és a nyikorgás és a bizonytalan úttartás megszűnne. Egy gumis sem ártana a kerekeket kiegyensúlyoztatni, illetve megnézni nincs-e rajta dudor ( szálszakadás ). A zörgések kifigyelése csak türelem kérdése. Viszont alapvetően ezeket az autókat folyamatosan karban kell tartani mert ha csak akkor viszed szerelőhöz mikor már a torka is véres akkor igen húzós lehet a végösszeg.
Hát, hogy őszinte legyek, nem nagyon tudom megmondani, mitől lehetnek ezek, a rezonálás talán a motorfelfüggesztés miatt, lehet hogy már elöregedtek a gumibakok, vagy a kipufogófelfüggesztés miatt is lehet szerintem.
Nyikorgás: én most arra a nyikorgásra tudok gondolni, amit a gumik szoktak csinálni egy tempósabb kanyarvételnél nyáron, de hidegben ? Nem tudom, lehet hogy ilyenek a gumiaid. A kattogást pedig végképp nem tudom mitől lehet, ütemesen kattog, gyorsan vagy lassan ? Valaki a Skodatunig fórumról lehet hogy tudja.
Hú, nagyon jókat írtatok, köszi. Hol is kezdjem...
Nekünk Skoda 120 L van, 1989-es, de csak 14.000 km volt benne, amikor vettük, ugyanis a tulaj keveset használta.
Három problémánk van vele:
0. Amikor megyünk vele, s elérünk kb. 70-es sebességet, akkor nagyon rezonál az egész kocsi, de érdekes módon 90 felett ez elmúlik. Annál inkább aggasztó viszont a két másik dolog:
1. Nagyon gyakran a vezető ülése mögötti ülés mögött halkan, de határozottan, kattogva zörög valami, s nem tudok rájönni mi az (ablak, ajtó, ilyesmi oké). Ez akkor jelentkezik, ha hosszabban megyünk, ha csak bevásárolunk vagy ilyesmi akkor semmi gond. Kicsit aggaszt, hogy nehogy valami váratlan motorhiba vagy futóműillesztés legyen, amitől egyszer az út közepén lefulladunk.
2. A másik(harmadik) hiba a Hungária krt-Könyves Kálmán vonalon szokott kijönni. Az ember megy 60-70-el és amikor enyhén balra kanyarodik az út ívével, hangosan nyikorog a kerék, mintha valami nagy lendülettel vennénk a kanyart, vagy foma egyesek lennénk. Ez mitől van szerintetek? Egyszerűen ott ilyen az út, vagy ez a kocsi/kerék baja?
Ami még tapasztalat az az, hogy nagyon nehéz a váltás, de ezt meg lehet szokni. Forrást mi sem tapasztaltunk, de még csak ősszel mentünk vele. Az olajat viszont eszi rendesen, a fogyasztása is nagyobb, városban 8-9 liter. Az tapasztalat még, hogy ha elől van súlyos csomag, a kocsi jobban, biztosabban megy, megvan az egyensúly. A hegymenetet is kiválóan bírja (a Szoborpark környékére gyakran megyünk vele).
Elnézést, ha kissé dilettánsan fogalmazok, de nem vagyunk régi motorosok...
Nekünk a 4. Skoda (most épp egy GLS) fogy a családban. Anyukám nyúzza (szó szerint...), és ahhoz képest nincs is sok gond vele. Forrni nem forr, bár egyszer sikerült megforralni az előző GLS-ét: betojt a termosztátja (még csak nem nyitott ki rendesen, de átengedte a vizet, csak melegedett a motor), én kiszereltem a Skodiból, aztán valami okostojás szerelő megtalálta, és 40 fokos kánikulában visszaszerelte... Napokig tűnődtem (miután 2 teljes hűtőrendszernyi folyadékot kiforraltam belőle, szerencsére nem lett hengerfejes), hogy miért a nyárra szerelte vissza. Nem is gondoltam, hogy termosztátgond miatt forr, "hiszen az nincsen benne, én szereltem ki!", és aztán jött a döbbenet, mikor levettem a gumicsövet a házáról... További probléma: mindkét féltengelyt megforgatta a fékdobban (rutinos Skoda-mágusok elhűlve álltak a jelenség előtt: "Negyedórát kell püfölnöm az agylehúzót, mire leugrik a féltengely-kúpról!"), elnyírva a 10 mm-es acél reteszt, ami a fékdob és a féltengely között van. Pedig meg volt húzva rendesen a féltengely végén a koronás anya... Az előző GLS váltója rendszeresen 3. fokozatban maradt (kétszer szereltük ki a váltót emiatt, harmadszor rallye-s módra az oldalára borítottuk, és úgy szereltük le a hátsó váltóházat), mert a váltóban a kapcsolótengelyeket mozgató hajlított kis tengely kiugrott a kapcsolótengelyek közül, máig se tudom, melyik volt közülük megkopva (úgy is adtuk el a kocsit)... Amúgy más nemigen volt velük: emlékezetem szerint egy kuplungmunkahengert és egy főhengert cseréltem valamelyiken, egyszer bronzkeféket az indítómotorban (szerencsére könnyű kiszerelni, meg cserélni is), és ennyi. Fogyasztása jó, kényelme szo-szo (188 centi vagyok), úttartása elmegy (az autópályán se volt vele gondom, pedig volt olyan is, hogy sietős volt Keszthelyre leérni, végig 130-140 volt a tempó), összességében kellemes szerkezetnek tartom. A váltó kivételével könnyű szerelni is (az eléggé kínkeserves, nehezen hozzáférhető dolog), jó szellős pl. a motortér, de kell is szerelgetni (mint a szoci-autók 99%-át)... :o)
Nekem volt két évig egy 120 GLS-em, ötsebességes. Apámnak is volt Skodája, tesóm exbarátjának is volt egy 120-asa, így én is Skodát akartam venni, de GLS-t, és feltétlenül ötsebességest. Az autópiacon találtunk is egyet, szépen nézett ki( újra volt fényezve ), és viszonylag jó árért adták, 225-ért( ez 2000 nyarán történt ), 200-ért megvettem, mint később kiderült, egy neppertől. Utána az is kiderült, hogy a kasztni nincs valami jó állapotban, és a motor sincs csúcsformában( bár azt se lehetett rá mondani, hogy gatya). Volt, hogy 100 fölé egyszerűen nem akart menni, máskor meg alig kellet nyomni a pedált és 120-al ment, azóta se tudom mitől lehetett ez. Az első fékek be voltak rohadva, a motorban nem volt termosztát( ezt a nepper mondta is ), az üzemanyagszintjelző hol mutatott, hol nem-általában nem, csak a sárga visszajelző világított. Az ablaktörlő ütemkapcsolója is hol működött, hol nem, általában nem működött, csak kerregett. 120-nál az autó el akart szállni, hiába centiroztattam ki a kerekeket, utána is rángatta a kormányt nagyobb sebességnél, szerintem azért, mert könnyű az eleje. A városi fogyasztása elég nagy volt, bár rövid utakra használtam, 10 fölött, országúton 6-7 l. Valamiért fogyott belőle a víz is, hát lekaptam a hengerfejet, és kiderült, hogy 105-ös hengerfej van rajta-tehát már volt cserélve, hát én is kicseréltem, mert volt rajta egy kicsi repedés, de a víz utána is fogyott, úgy látszik ez Skoda betegség, mert egy Fabiastól is hallottam, hogy az övéből is fogy a víz, szerintem a a kiegyenlítőtartály kupakjánál tűnik el gőz formájában. A viz egyszer sem forrt fel amíg nálam volt, igaz, már ebben is volt egy kézi kapcsolója a hűtőventillátornak-ez kötelező tartozék ám a régi Skodáknál !! Amúgy viszonylag megbízható járgány volt, nem hagyott cserben, csak ha lemerült az akksi, apám Skodájával( 105-ös ) is rendszeresen utaztunk, és csak három esetben kellett megállni: egyszer a balatoni dugóban felforrt a víz( akkor még nem volt kézi ventillátorkapcsoló beszerelve), egyszer a generátorral volt valami, egyszer pedig a karburátorba menő benzincső csonkja lazult fel és engedte a benzint, mindhárom meghibásodás balatoni utazás alkalmával történt, persze voltunk vele másmerre is. Az én GLS-emmel kétszer utaztunk, az egyik alkalommal nem nagyon akart 100 fölé menni, totál padlón 105 volt a maximum, a másik alkalommal elég jól ment, de 120 fölé nem mertem nyomni, úgy rázta a kormányt, egyszer viharba kerültünk, még a viharzóna elején jártunk, tehát még nem tombolt, csak villámlott, és egyszercsak elkezdett rángatni, majd le is állt, na mondom kurva jó, most szarik be, amikor itt a vihar, de aztán szerencsére megjavult, szerintem a gyújtással lehetett valami. 2002 júniusban adtam el 90(!) ezerért, akkor már látszódott a sárvédőn és a küszöbökön, hogy cserélni kell, szóval nem enyhén ráfizettem a boltra, persze ez azért volt mert nekem mindenáron ötsebességes kellett, abból meg ugye nincs túl sok. Amikor megvettem, csak két hónap műszakija volt, vizsgára a hátsó féket kellett csinálni meg a jobb első teleszkópot kellett cserélni. Meg egyszer volt olyan is hogy elfosta magát a szelepfedél tömítés és tiszta olaj lett a motor, meg a gázbovdent kellett egyszer cserélni, mert kiszálasodott meg leszakadt a végéből egy darab( mindez korán reggel amikor mentem volna dolgozni ). Egyébként 1986-os volt a járgány. A szomszédunknak is volt egy ugyanilyen, szintén 86-os GLS-e, persze jobb állapotban, az is felújította a motort, de utána állítólag megint hengerfejezni kellett.
Na ez most jó hosszúra sikerült, de igyekeztem elmondani mindent.
Összefoglalva:
-mindegyik Skoda rohad előbb-utóbb, hacsak nem garázsban áll, jellemzően a küszöbök, első sárvédők, hátsó sárvédőívek, padlólemez
-a motorok általában eszik az olajat( mivel szelepszárszimmering sincs rajtuk gyárilag )
-a vashengerfejes motoroknál könnyen reped a hengerfej
-nem nagyon lehet velük tempósabban autózni, már csak a könnyű eleje miatt is( nem tudom a Porschénál hogy csinálják hogy nem akar elszállni)
Az utastér megfelelő méretű, érdekes módon nekünk mindig minden elfért a csomagtartóban, pedig jól megpakoltuk, csak első ránézésre tűnik kicsinek. Most hirtelen ennyi, ha eszembe jut még valami, írok.